Facebook sleept twee Big Brother-awards in België in de wacht

Facebook is de grote 'winnaar' van de Belgische Big Brother-verkiezing van 2016 geworden. Het sociale netwerk kreeg zowel de publieksprijs als de juryaward. Bij de jaarlijkse uitreiking worden grove privacyschenders uitgelicht.

Het thema van de Belgische Big Brother 2016 was 'The Devil is in the Default'. Facebook was genomineerd door European Digital Rights. Volgens Joe McNamee, voorzitter van deze burgerrechtenorganisatie, was de nominatie te danken aan de standaardinstellingen van het sociale netwerk. Die zouden op gespannen voet staan met de privacy van gebruikers: "Het is onmogelijk te begrijpen welke privacy je opgeeft als je Facebook gebruikt."

Facebook lag afgelopen jaren regelmatig onder vuur in België wegens privacybezwaren. De Privacycommissie eiste vorig jaar een dwangsom tegen Facebook van 250.000 euro per dag wegens het verzamelen en verwerken van gebruikersdata zonder expliciete toestemming. De rechter stelde de waakhond aanvankelijk in het gelijk, maar het Hof van Beroep wees die uitspraak in juni van dit jaar af.

Een andere genomineerde was de dataretentiewet 2.0, die vanaf 28 juli 2016 van toepassing is in België. De wet verplicht providers en telecommaatschappijen communicatiegegevens te bewaren en op verzoek te verstrekken aan justitie of de inlichtingendienst Staatsveiligheid. Een derde nominatie betrof het bankwezen onder de noemer No cash, no privacy?, vanwege het verdwijnen van contant geld: bij elektronisch betalen laat elke financiële transactie sporen na, waar banken, bedrijven en overheden graag over zouden willen beschikken.

Tenslotte stond het onderwerp Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? op de nominatielijst, aangedragen door de Vlaamse Vereniging van Journalisten. De vereniging keert zich tegen het plan van politici, onder wie minister van Justitie Koen Geens van CD&V, om bepaalde informatie over lopende strafonderzoeken niet langer aan journalisten te verstrekken.

De Belgische Big Brother Awards wordt georganiseerd door de Liga voor Mensenrechten. Er werden in totaal 1452 stemmen uitgebracht.

Big Brother Awards 2016

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-10-2016 • 18:09

29

Lees meer

Reacties (29)

29
25
17
6
2
5
Wijzig sortering
Speaking of big brother:
Toch ben ik oprecht van mening dat Facebook en Google, juist omdat ze zo groot zijn, een minder groot gevaar zijn dan alle dataverzamelaars waar je nog nooit van gehoord hebt en hun uiterste best doen om juist uit de spotlight te blijven zodat ze door kunnen gaan met wat ze doen. Juist omdat de grote jongens zo zwaar onder de loep liggen en elke scheet die ze laten wordt geanalyseerd op samenstelling. En dat kan niet vaak genoeg herhaald worden. Het is dan ook lichtelijk hypocriet van overheden en private organisaties dat dit gedeelte bijna nooit uitgelicht wordt. Ik sloeg bijna achterover in m'n stoel van verbazing toen een Zembla documentaire *eindelijk* aandacht besteedde aan dit probleem en er van de week iemand bij DWDD zat die er het een en ander over te melden had. Dit gebeurt maar zelden, terwijl het van groot belang is dat hier veel meer aandacht naar toe gaat - ook van de EU. Geen leuke marketing met "We pakken de grote jongens aan", maar ze moeten iedereen aanpakken.

Facebook en Google verzamelen achterlijk veel data, maar houden die data wel voor henzelf.
Maar er zijn heel veel kleine partijtjes die echt heel eng veel van je weten, soms zelfs meer dan Facebook en Google, en die profielen gewoon doorverkopen voor een heel laag bedrag. Geen censuur, gewoon 1-op-1 doorzetten wat ze van jou (denken te) weten. En dat is ook niet gek als je ziet hoeveel trackers en adnetwerken er draaien op de meeste grotere sites.

Het is echt een aanrader om te kijken:
http://zembla.vara.nl/dos...ding/data-het-nieuwe-goud

Ik ben dan ook benieuwd waarom er bij dit soort dingen niet juist eens extra aandacht wordt besteed/extra punten worden toegekend aan de "silent collectors"... Want de bedrijven waarvan je het niet eens weet: die zijn gevaarlijker, imho, dan de bedrijven waarvan je weet dat je data aan ze geeft.
Gebruik dus altijd een plugin die trackers blokkeert... Seriously. :)

M.a.w.: wees niet enkel bang voor de namen die je kent en die veel in de media komen, maar vrees juist de namen die je niet kent nog veel erger!
(Noot: ik wil dus niet zeggen dat je niet moet opletten met Facebook en Google, enkel dat je *ook* heel erg goed moet oppassen, waarschijnlijk nog beter zelfs, met de onbekende naampjes...)
Net doordat FB en Google zo groot zijn hebben ze een veel groter bereik dan de gemiddelde dataverzamelaar en weten ze net zoveel meer over je. En ja, ze worden zwaar onder de loep genomen, maar dat betekend alleen maar dat ze ook meer investeren in de beveiliging van die data. FB en Google zijn nu ook weer net 2 van de grootste advertentiebedrijven op het net, en de reden daarvoor is net omdat ze al die data hebben. Je kan honderd kleintjes aanpakken als je wil, maar zolang de grote bedrijven, voor wie het echt een miljardenzaak is, hun gang blijven gaan zal er niet veel verbeteren.
En die kleintjes, hoeveel daarvan verkopen niet ook 1-op-1 door aan de groten, of zijn zelfs deel van een groter concern? Overnames genoeg in die sector. Het is niet meer echt te doorgronden vaak wie uiteindelijk allemaal je gegevens krijgen.
Facebook en Google verzamelen achterlijk veel data, maar houden die data wel voor henzelf.

onderstaande linken schetsen een heel ander beeld, en ook in de algemene voorwaarden staan genoeg regels die me vertellen dat ze data wel delen, welke data wel of niet daar zijn en kunnen ze ook niet duidelijk over zijn. dus weet je zeker dat je wel goed bent voorgelicht dat ze die data voor hunzelf houden ook staat dat op tig sites.

en welke partijen maken eigenlijk die trackers mogelijk, dat zijn niet aanverwante organisaties?

https://www.theguardian.c...surveillance-web-browsing
How the NSA & FBI made Facebook the perfect mass surveillance tool
http://www.informationclearinghouse.info/article38515.htm
http://www.networkworld.c...-for-us-intelligence.html
https://wikileaks.org/The-Spyfiles

[Reactie gewijzigd door SamTex op 28 juli 2024 17:02]

Na het kijken van die aflevering van zembla ben ik wel even geschrokken van wat ze allemaal verzamelen en hoeveel ze weten. Maar aangezien je het hebt over plugins die trackers blokkeren welke zou je aanraden?
uBlock Origin, Ghostery of een goed geconfigureerde PiHole als gateway gebruiken. :)
Dat laatste is overigens een tikje moeilijker (en kost een paar tientjes), maar is best relaxed; als je dat zo in je dhcp instelt maken alle apparaten in huis er namelijk gebruik van. Voor extra veiligheid voeg je dan uiteraard nog plugins toe aan je browser.
Bedankt voor je reactie ben op dit moment bezig om m'n raspberry een nieuw leven te geven :)

M'n andere raspberry doet dienst als print server
PiHole begint helaas hiaatjes te vertonen - helaas merken we dat het moeilijk is om het niveau te blijven aanhouden - de makers van de websites en rommel zoals Facebook willen natuurlijk blijven bespioneren.
Dat is goed sentiment en juist geredeneerd. Maar ik ben banger voor mijn medemens, in haar kritiekloze acceptatie van al deze services en diensten.

Wij maken ze groot. We hebben een aandeel in de hele affaire. :(
Facebook/Google gebruik je vrijwillig, je kan prima zonder*, is mijn ervaring. Heb je problemen met hen, al is het maar dat je de privacyvoorwaarden/-instellingen niet begrijpt, nou dan gebruik je ze gewoon niet.

Dataretentiewet, betalingsverkeer traceren, en indammen van de persvrijheid is zo bekeken veel kwalijker, als je het mij vraagt. Daar kan je niet omheen (uitzonderingen zoals VPNs en bitcoin/cash daargelaten).

Maar het verbaast me niet dat Facebook wint. De machteloze slachtofferrol aannemen terwijl je het blijft gebruiken, is natuurlijk comfortabeler dan besluiten er daadwerkelijk zelf iets aan te gaan doen*.
Zolang het gebruikt wordt, vindt Facebook het best, en de gebruikers blijkbaar ook, en verandert er niks (muv toekomstige privacywetgeving misschien).

* geldt natuurlijk niet voor iedereen, sommigen zijn er afhankelijker van, maar er zijn er genoeg die prima zonder kunnen
Je kan prima zonder, maar toch volgen ze je. Zelfs op deze site weet Google dat je hier bent. Zo goed als alle websites hebben vandaag een vorm van tracking aanstaan en het is bijna onmogelijk om je af te schermen van deze bedrijven wanneer je online komt.
Je kan prima zonder, maar toch volgen ze je. Zelfs op deze site weet Google dat je hier bent. Zo goed als alle websites hebben vandaag een vorm van tracking aanstaan en het is bijna onmogelijk om je af te schermen van deze bedrijven wanneer je online komt.
Even kort door de source van deze pagina kijken laat zien dat de AnonymizeIP parameter aan staat voor GA. Dus Google Analytics verwerkt nooit het volledige IP, het laatste octet in v4 en de laatste 80bits in v6 worden op 0 gezet voordat de analytics worden verwerkt.

Alles wat Google van T.net door krijgt is dat er iemand die een internetaansluiting gebruikt uit een pool van 253 IPv4 adressen een bepaalde pagina heeft bezocht.
Anoniem: 399807 @N8w88 oktober 2016 11:35
" ...al is het maar dat je de privacyvoorwaarden/-instellingen niet begrijpt, nou dan gebruik je ze gewoon niet."

Juist gezien. Maar wel een belangrijk punt is het niet? Mensen laten zich niet door enige kennis weerhouden en gebruiken die dingen toch. Erger, velen lijken te vinden dat áls je ze gebruikt, je het recht hebt het te gebruiken niet conform de TOS die het bedrijf geeft, maar de eigen voorwaarden.

Wat je dan krijgt is groepen mensen die boos worden (en huilie huilie doen) als bijvoorbeeld fb bepaalde functies wijzigt omdat men meent het recht te hebben op een gebruikservaring. Dat is een beetje alsof je in de rode gekken winkel staat te praten met de vertegenwoordiger van Zanussi die de wasmachines komt promoten en kwaad wordt omdat de centrifuge alleen 400 toeren, 600 en 800 toeren kent maar niet 200 toeren.
Anoniem: 9278 7 oktober 2016 19:05
Dat van electronisch betalen is wel waar, maar waar ik mijn boodschappen doe, diesel tank en bier drink kan ook simpel op andere manieren achterhaalt worden. Bv locatiegegevens op basis van gsm masten.
In heel dit artikel komt Google niet 1 keer voor.
En toch staat het woordje "Google" in bijna alle reacties.
Arme schaapjes... |:(
Omdat Google op dit vlak echt niet onder doet voor FB als het gaat om privacy schending op het internet.

Je bent onderhand verplicht om NoScript, Exploding Cookies, Privacy Badger en wat ook al nog meer te draaien om een beetje te kunnen surfen zonder dat er steeds tig man meekijken over je schouder.

Stel je voor je gaat naar de supermarkt en bij de ingang vraagt iemand in een FB t-shirt of je die winkel leuk vindt. Jij geeft de persoon een doodsstaar, zegt niets en loopt door. De FB medewerker noteert dat iemand met jouw signalement naar die winkel gaat.
Terwijl je bezig bent met het afwimpelen van de FB medewerker kijkt vanaf een afstandje een Bing medewerker naar waar je naar binnen gaat en doet een poging om door de ramen van de winkel te kijken wat je binnen doet en koopt. Als je naar die persoon toe loopt om te vragen wat die aan het doen is met dat klembord, verandert diegene spontaan in een jonge dame die zich voorstelt als Siri en/of Cortana en draait de vraag om door te vragen of zij jou ergens mee kan helpen.
En last but not least, terwijl je winkelt loopt er vol continue iemand achter je aan, met een stopwatch en klembord. Deze persoon geeft aan voor Google te werken en houdt exact bij hoe lang je bij welk schap bent blijven staan kijken en naar welke producten je keek.

Op internet is geen privacy van dit soort organisaties. Ze volgen je overal en nergens, ongevraagd. Als Google, FB, Bing, Alexa etc hun praktijken van het internet naar de echte wereld zouden overbrengen dan is er niemand die voor ze durft te werken, uit angst op de moel te worden geslagen door mensen die het stalken als hinderlijk ervaren.
Dikke kans dat die medewerkers ook winkels niet meer binnen komen, omdat de winkelier niet wil dat de klant zo wordt lastiggevallen.
Maar op internet moet het allemaal maar kunnen.

Als je echt denkt dat het raar is om in de context van de Big Brother Awards Google en Facebook te bespreken, dan heb je echt geen kaas gegeten van de materie. Het is e-stalking op industriele schaal.
Je gaat er toch echt zelf op.
Nee hoor, hoeveel websites zijn er niet waar je de widgets van bijv. FB tegenkomt? Op al die sites kan FB je tracken.
Anoniem: 399807 8 oktober 2016 11:22
1452 stemmen. Dát is het belangrijkste wat deze verkiezing duidelijk maakt. ;(
Anoniem: 319464 9 oktober 2016 08:39
En de EU overheid kreeg er geen een?
Ik vind Amerika sowieso een beetje een ENG landje. het is zo erg dat de chemische industrie niet eens wordt gecontroleerd (zie DOCU ''the human experiment'') en alles maar kan doen en laten wat betreft gevaarlijke zooi in allerdaagse producten douwen, dat in sommige plaatsen de kans op kanker OPEENS 60% hoger ligt sinds 25jaar.
En dan heb je nog zo'n Mark Zuckerberg met Facebook... Weer zoiets ;) Ongezond voor je!


Muuurrccaaaaa

[Reactie gewijzigd door A87 op 28 juli 2024 17:02]

Er werden in totaal 1452 stemmen uitgebracht.
Dat was een daverend succes dus.
Misschien zegt het toch meer over de manier waarop het georganiseerd werd, of over de manier waarop het in de media gebracht werd.

Wie mocht er stemmen? Op welke manier? Op welke manier wist je dat er gestemd kón worden?
Hoe werd dat georganiseerd? Stond er een artikel op alle tech sites met links naar de organisatie waar je je stem kon uitbrengen? Stonden er artikels in de (online) kranten met links naar de organisatie?
Of werd er een enquetebureau ingeschakeld die met anonieme nummers een 'represnetatieve doelgroep' contacteerden?

Ik als Belg zijnde wist nergens van, tenzij ik het ergens gemist heb.
Ik kan me bv. niet herinneren daarvan iets op tweakers.net gezien te hebben.
Of mensen vinden het een beetje een open deur die ingetrapt wordt, je kon de uitslag natuurlijk ook al van mijlen afstand ruiken. :P Facebook en Google zijn de bekendste dataverzamelaars en staan in de spotlight vanwege hun omvang, door alle aandacht krijg je dan al snel dat het de bekendste zijn en dus de meeste stemmen krijgen - dat een van de twee zou gaan winnen had je al kunnen verwachten, imho.
De toegevoegde waarde is het grote publiek bewust maken van deze problematiek.
Een echte belgenactie.
Met daarop een echte Hollanderreactie...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.