Qualcomm kondigt brede ondersteuning voor Galileo-navigatiesysteem aan

Qualcomm heeft bekendgemaakt dat zijn nieuwe Snapdragon-socs en -modems het Europese Galileo-navigatiesysteem ondersteunen. Socs als de Snapdragon 820, 652, 650, 617 en 435 kunnen in combinatie met de juiste software met de satellieten communiceren.

Naast de socs voor smartphones bevatten ook de lte-modems met typenummers X16, X12, X7 en X5 ondersteuning voor Galileo. Deze modems zitten bijvoorbeeld in laptops, hotspots en routers die 4g-ondersteuning bieden. In de afgelopen jaren implementeerde Qualcomm al ondersteuning voor Galileo in een aantal chipsets, waaronder de Snapdragon 810. In de aankondiging zegt de soc-maker het Europese navigatiesysteem voortaan breed te gaan ondersteunen.

Qualcomm noemt het systeem voor positiebepaling in zijn producten IZat. Onder die noemer valt de combinatie van onder andere het Amerikaanse gps, het Russische Glonass, het Chinese Beidou-systeem, wifi, en in de nieuwe socs en modems nu ook Galileo. Volgens Qualcomm kunnen gebruikers met de ondersteuning voor Galileo meer dan tachtig verschillende satellieten aanspreken om hun positie te bepalen.

Galileo is een Europees navigatiesysteem, dat uiteindelijk uit dertig satellieten moet bestaan. Momenteel zijn er veertien satellieten van het systeem actief. Het systeem kan werken in combinatie met gps en Glonass, en moet zo preciezere locatiebepaling mogelijk maken. Ook het vinden van een eerste fix zou sneller moeten gaan. Verder werkt het Galileo-gnss beter op hogere geografische breedten dan gps; dat is met name van belang in Scandinavië. Het systeem moet in 2020 compleet zijn.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-06-2016 • 13:20

54 Linkedin

Lees meer

Reacties (54)

54
54
41
8
0
9
Wijzig sortering
Er zijn nu 4 grote GNSS'en:
  • GPS (USA, 31 satellieten)
  • GLONASS (Rusland, 25 satellieten)
  • BeiDou (China, 21 satellieten)
  • Galileo (EU, 14 satellieten)
Amerika was met GPS de eerste, waarna Rusland vrij vlot volgde met een tegenhanger, GLONASS. Vandaag de dag worden zowel GPS als GLONASS in elke moderne smartphone ondersteund. Langzaam zie je hier en daar nu ook systemen BeiDou en/of Galileo ondersteunen.

De kracht van het ondersteunen van meerdere systemen is dat je constante back-up hebt en de resultaten kunt middelen. Zie het alsof je 4 wifi verbindingen hebt: Als er 1 wegvalt of slecht bereik hebt heb je er nog steeds 3 over. En als je ze alle vier gebruik heb je alleen maar sneller internet (of in dit geval een accuratere locatie, door de vier locaties van de vier systemen te middelen).

Verder blijven goede antennes en versterkers in de GPS apparaten van cruciaal belang, deze satellieten staan duizenden kilometers weg én een wolkendek, bladerendak of gebouwen dempen de signalen ook nog eens enorm.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juni 2016 14:26]

Daarnaast heb je ook nog het Indiase NAVIC GNSS. Bestaat wellicht maar uit 7 satellieten maar dat is voldoende voor een land als India. Hier is echter nog geen ondersteuning voor ingebouwd door Qualcomm. Lijkt me dat ze daar een behoorlijk markt laten liggen.
Dat beseft een RNSS, de R staat hier voor regional (de G in GNSS staat voor Global). Er zijn wel meer RNSS, het Chinese Beidou netwerk heeft nog geen wereld dekking en is dus officieel nog een RNSS (in 2020 willen ze globaal dekking bieden meen ik me te herinneren), en Japan heeft wat satellieten in de lucht die GPS in Japan moeten aanvullen. Turkije wou ook een eigen systeem bouwen, maar geen idee of dat nog uitgevoerd gaat worden met de economische problemen daar.
Turkije gooit het over een andere boeg. Momenteel heeft Turkije 4 communicatie sattelieten, die voornamelijk bekend staan als tv satelieten. De laatste wordt ook gebruikt voor internet. Nummer 5 en 6 zijn in de maak. Vanaf 2019 moeten ze alles geheel zelf kunnen maken en in 2023 moeten er 10 in de lucht zijn. Turkije wilt niet voor elk doel een ander satteliet, maar elk satteliet voor zoveel mogelijk doelen gebruiken. Het plan is iig om alle (nieuwe) sattelieten in te zetten voor o.a. locatiebepaling, tv en internet. Volgens de eerste testen hebben ze met behulp van grondstations nu al een nauwkeurigheid onder de 10cm. Als je 500KM van een grondstation bent verwijderd is de nauwkeurigheid onder de 20cm (wat 'onder' exact inhoudt weet ik niet).

Vanwege de grote vraag is er trouwens geen probleem met de financiering ervan. Alle satelieten worden volle capaciteit gebruikt.
Waarom? Deze systemen hebben het doel overal op de wereld accuraat te zijn. Dus met een qualcomm chip in India vind je gewoon je weg via de andere beschikbare GNSS's, zoals GPS.
Hoewel ook Galileo uiteindelijk accurater moet zijn, heeft software er op telefoons wel voor gezorgd dat we overal perfect heen kunnen komen.

Voor andere systemen dan smart phones kun je natuurlijk best een punt hebben, maar GPS is eigenlijk voor iedereen voldoende. Dat betekent niet dat ik denk dat het een goed idee is om afhankelijk te zijn van GPS.
En als je ze alle vier gebruik heb je alleen maar sneller internet (of in dit geval een accuratere locatie, door de vier locaties van de vier systemen te middelen).
Ja en neen, het kan leiden tot accuratere locatiebepaling maar volgens Dennis Odijk (TU Delft alumnus en werkzaam aan de Universiteit van Curtin heb je met meer constellaties last van een pak meer cycle slips. Een cycle slip gebeurt wanneer je een lock op een GNS-satelliet verliest en de lock hersteld moet worden. En blijkbaar kan dat heel lang duren om zulke slips op te lossen waardoor het leunen op meerdere GNSS constellaties niet onmiddellijk een meerwaarde biedt. Men werkt er wel aan om dit op te lossen maar vooralsnog met weinig praktisch resultaat.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 22 juni 2016 16:18]

Vandaag de dag worden zowel GPS als GLONASS in elke moderne smartphone ondersteund.
Misschien ook omdat Glonass verplicht op telefoons moet zitten willen ze in Rusland verkocht mogen worden? ;)
GNSS is gewoon een verzamelterm voor dingen als gps en dit Galileo systeem. Het artikel laat het nu lijken alsof het specifiek de naam is voor het Galileo systeem en dit is niet correct.
Goed punt, ik heb het aangepast :) Dank voor je opmerking.
De een na laatste zin zou dan ook nog even aangepast moeten worden. Daar staat nu nog GNSS ipv Galileo
Het artikel is er op aangepast ondertussen, thanks!
... in combinatie met de juiste software met de satellieten communiceren.
Pardon? Ik dacht dat GPS / Glonass / Galileo éénnrichtingsverkeer was?
Van satelliet richting appliance? Er wordt toch geen retour signaal richting de satelliet gestuurd?

[Reactie gewijzigd door efari op 22 juni 2016 13:53]

Van: http://www.esa.int/Our_Ac...n/Galileo/What_is_Galileo

"As a further feature, Galileo is providing a global Search and Rescue (SAR) function, based on the operational Cospas-Sarsat system. Satellites are therefore equipped with a transponder, which is able to transfer the distress signals from the user transmitters to regional rescue co-ordination centres, which will then initiate the rescue operation."
de Galileo satellieten kunnen ook noodsignalen ontvangen die gebruikt kunnen worden voor search and rescue.
Cool om te zien dat het Galileo project uberhaupt nog in ontwikkeling is! Had er al zo lang niet meer over gehoord; dacht even dat het een stille dood was gestorven.
Ze zijn nog best druk met het lanceren van die satellieten hoor :) Een kleine maand geleden (24/5) is het meeste recente paar gelanceerd en zo zijn er in 2015 ook nog 3 lanceringen geweest, al deze lanceringen tot nu toe zijn paren van twee geweest.

Over een paar maanden (in November) staat de volgende lancering op de rol, dan gaat er een Ariane 5 omhoog met 4 Galileo satellieten aan boord!

Anyway, hier een volledig overzicht van de gelanceerde satellieten en de geplande de komende twee jaar: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Galileo_satellites
Meer precisie zou wel mooi zijn, soms denkt mijn telefoon nog dat ik op de parallelweg rijd. En dat is met een Sony z2 met Here maps in Nederland.
Ik denk wel te weten waar dat aan ligt, want ik heb ook een Xperia Z2, en die doet het uitermate goed met Waze. Ik heb die bètaversie van Nokia Here gebruikt, en die stuurde mij ook constant ook op wegen waar ik toch niet moest zijn.
Nu had ik altijd nog Waze op mijn mobiel staan, en die werkte op het zelfde toestel, met de zelfde instellingen.

Aan de andere kant, met de update van de Xperia Z2 naar Android 6.0, moet je even kijken in je instellingen, locatie, modus, en met Alleen apparaat werkt GPS, en daarmee kom je heel ver.

Hou er ook rekening mee dat er een ingebouwde afwijking zit in GPS, om aanslagen via raket niet al te makkelijk te maken
Ingebouwde afwijking??
Het is voor consumenten tot 10m nauwkeurig. Er is geen ingebouwde afwijking. Voor het US leger is het een stuk nauwkeuriger.
Die 10 meter waar je het zelf over hebt, is genoeg om wel of niet op de ventweg te rijden in plaats van de snelweg en vice versa.

Dat voor het Amerikaanse leger nauwkeuriger is, heeft niet met de apparatuur te maken, maar met permissie die het Amerikaanse leger heeft, ergo ingebouwde afwijking voor consumenten.
Je zegt het zelf, er is dus geen afwijking ingebouwd voor consumenten. Dat een consument geen toegang heeft tot hogere nauwkeurigheid is compleet anders dan een afwijking inbouwen.
Door de reflectie van de atmosfeer worden signalen van satellieten gebroken (net als breking van licht door glas) waardoor de gemeten afstand door jouw ontvanger niet nauwkeurig is om dat het signaal niet de kortste 'weg' heeft genomen door de atmosfeer.

De nauwkeurigheid kan verbeterd worden door ook in verbinding te staan met een nabij gelegen grond station waarvan de exacte coördinaten bekend zijn. Deze kan als correctie signaal gebruikt worden. Hoe dichter bij het grond station hoe nauwkeuriger het correctie signaal aangezien de atmosferische omstandigheden dan beter vergelijkbaar zijn. Dit is in principe hoe DGPS systemen werken waarbij een nauwkeurigheid van rond de 5 cm gehaald kan worden.

Met behulp van RTK systemen worden meerdere grond stations in een netwerk gebruikt om de atmosferische omstandigheden te modelleren voor de locatie van jouw gps receiver (er zijn nog andere manieren). Hiermee kan een accuraatheid van 2cm behaald worden. Dit soort systemen worden veel al in de landbouw gebruikt.
Die afwijking is in 2000 al uitgezet.

GPS is niet zo nauwkeurig hoor, de +/-10m afwijking waar Jazco2nd het over heeft klopt aardig. Alhoewel 10m toch best knap is.
In samenwerking met andere systemen zoals GLONASS wordt het wel betrouwbaarder. Daarom is het doel van Galileo ook om een nog nauwkeuriger systeem te maken, met betere ondersteuning voor civiel gebruik (vinden wij in de bouw heel leuk).
10 meter? Weet je dat zeker?

M'n DJI Phantom weet zich aardige terug te brengen naar de originele locatie, of in de lucht positie te houden. Beide door middel van GPS.

Goed te horen dat de verschillende positioneringssystemen worden gebruikt, het kost natuurlijk weinig extra maar mocht een overheid besluiten hun systeem te isoleren is er altijd een backup.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 22 juni 2016 14:57]

Volgens mij gebruiken DJI drones zowel GPS als Glonass.
Ik zie regelmatig dat er bijna 20 verbindingen zijn met mijn drone. Dat zal niet snel gebeuren als je alleen GPS gebruikt.
Klopt, alleen bij de Phantom 3 Standard is het, te samen met andere stabilisatie technieken, weg bezuinigd.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 22 juni 2016 15:48]

Als de afwijking altijd hetzelfde is klopt dat wel dat je drone op dezelfde plek kan landen als jij hem zijn GPS laat locken :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juni 2016 14:24]

Die zogenaamde afwijking klopt idd.
Maar hebben ze gedurende de irak oorlog aangepast omdat de militairen meer en meer gebruik gingen maken van niet militair apparatuur.
Denk aan smartphones/ civiele navigatie etc.
De militaire apparatuur was toen a niet echt gebruiksvriendelijk ( qua werking en formaat ) en b niet elke militair had de beschikking hierover.
Dus maakten diverse militairen gebruik van civiele apparatuur.
Om strategische blunders te voorkomen hebben ze toen de nauwkeurigheid bijgesteld.
De afwijking is onder Clinton al uitgezet omdat de civiele apparaten al dermate nauwkeurig werden (ze konden het signaal zelf voldoende verwerken) dat het gewoon niet zo veel zin meer had om het aan te laten staan.
Niet gedurende de Irak oorlog, maar in mei van 2000.
Exact jaartal weet ik zo niet meer. Maar de oorlog in irak heeft een behoorlijke tijd geduurd.
Vergeet niet dat we irak in 92 ook al met een bezoek hadden vereerd ;)
Klopt, de golf oorlog. Maar de 2e oorlog kwam pas in 2003. Daar tussen (1 mei 2000) is het uit gezet :)
Die afwijking (selective availability) is er dik 10 jaar geleden al uitgesloopt. Mijn vader die in het leger zat moest toendertijd wekelijks naar een Amerikaanse basis rijden om de nieuwe codes op te halen voor het nl leger om die fout eruit te halen.

We werken hier (offshore) met (D)GPS systemen die tot minder dan een halve meter nauwkeurig zijn, en eerder 10 cm.
Galileo gaat echter extreem nauwkeurig zijn, maar dat mag ook wel, GPS is inmiddels al bejaard.
Oowww ik was in de veronderstelling dat het Nederlandse leger in die tijd gewoon de P-signal delay settings ter beschikking had en dat re-encoding alleen na (hoogste irritante) ingrepen vanuit de States noodzakelijk waren... Ik heb in het verleden Nederland ooit eens in de middenlandse zee zien liggen op een GPS. Erg vreemd om te zien. :-)
Die afwijking is niet ingebouwd, maar inherent. De Amerikaanse troepen krijgen een decoder voor een extra nauwkeurig signaal, maar ook Piet Particulier kan best precies weten waar hij/zij zit, omdat als je meerdere satellieten gebruikt je (met wat rekenwerk!) ook tot op de meter weet war je bent. Een goeie GPS-receiver (waar Garmin z'n geld mee verdient bijvoorbeeld) doet dat voor je. Wil je beter, dan moet je ergens exacte locaties vandaan halen (dGPS bijvoorbeeld).
Ik heb met Google maps echt al in geen jaren zulke problemen gehad en ik rij best wat. Mag ik vragen waarom je dat niet gebruikt op de Z2?
Ik weet wel een paar redenen:

Here maps heeft superieure offline ondersteuning en de spraakbegleiding is vele malen beter dan die ADHD robot stem van google maps die elke straatnaam opleest.
Om nog maar te zwijgen van hoe die namen worden uitgesproken. Vorige week in Frankrijk:

(engels:) Place (frans:) de la (nederlands:) roi

Dan moet je toch effe op het scherm kijken eer je dat verstaat :-).
Dat ligt mogelijk ook aan je ontvanger. Vooral in de eerste jaren was GPS in de meeste smartphones bagger.
Dat hangt ook soms van je navigatie software af. Als de wegen niet op juiste plek getekend zijn.. Dan kan het gebeuren dat je lokatie verspringt.
Verder werkt GNSS beter op hogere geografische breedten dan gps; dat is met name van belang in Scandinavië.
gps IS toch een vorm van GNSS?
Jazeker, maar hier wordt eigenlijk de verglijking tussen Galileo en GPS bedoelt :)
Galileo, daar hadden we het in de middelbare school al over. Dat was 10 jaar geleden, zou het er dan toch ooit van komen?
Anoniem: 256386
22 juni 2016 15:32
Galileo project loopt al meer dan 15 jaar ofzo? Ook door het gesteggel waar het hoofdkwartier moest liggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 22 juni 2016 15:34]

Betekent dit dat je, wanneer Galileo up is, dat je meteen die satelieten kan ontvangen of moet er dan nog een firmware upgrade zijn om de soc aan te sturen?
Maar hebben er nu vandaag wat aan aan? Gaan programma s nu beter werken of Miet daarvoor ondersteuning worden ingebouwd?
Nee; dit kan nog niet gebruikt worden. Het gehele Galileo systeem is nog in ontwikkeling en de eerste delen zullen pas eind dit jaar operationeel worden. Blijkt.

http://www.esa.int/Our_Ac...n/Galileo/What_is_Galileo
Als Qualcomm Galileo gaat ondersteunen, betekent dit dat binnen 1 jaar onze locatiebepaling veel nauwkeuriger wordt?
Uiteindelijk krijg je een systeem dat niet gestuurd kan worden door Amerika omdat het van Europa is (al heb ik het idee dat Amerika best wel een backdoor in kan hebben gezet). Het is eigenlijk hetzelfde als het Glonas systeem. Dit is alleen dan van Rusland. Werkt een stuk(je) meer precies en zonder Amerikanen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee