Qualcomm presenteert Snapdragon 821

Het Amerikaanse Qualcomm heeft de opvolger van de Snapdragon 820-soc aangekondigd onder de naam Snapdragon 821. Deze soc biedt volgens het bedrijf een prestatiewinst van ongeveer tien procent tegenover de voorgaande versie.

Qualcomm SnapdragonTwee van vier Kryo-cores hebben een maximale kloksnelheid van 2,4GHz, tegenover de 2,15GHz van de 820. De kloksnelheid van de twee langzamere Kryo-cores wordt vooralsnog niet bekendgemaakt door de maker. Over de gpu is ook niets bekend, maar Anandtech meldt dat het gaat om een Adreno-gpu met vermoedelijk een iets hogere kloksnelheid.

Qualcomm gaat niet in op verdere verschillen tussen de socs en vermeldt alleen dat het in de 821, ook bekend als MSM8996 Pro, gebruikmaakt van dezelfde X12-modem als in de vorige versie. Qualcomm kondigde de 820 in november 2015 aan en die soc is te vinden in verschillende modellen van toestelfabrikanten, waaronder de HTC 10, LG G5, Xiaomi Mi5, Sony Xperia X Performance en OnePlus 3.

De Snapdragon 821 zal zitten in toestellen die tussen nu en het einde van het jaar moeten verschijnen. Toestellen die eerder in verband zijn gebracht met de 821, zijn onder meer de Galaxy Note 7 van Samsung en diverse Nexus-toestellen van HTC.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-07-2016 • 14:21

71

Reacties (71)

71
66
35
2
0
14
Wijzig sortering
Tja niks bijzonders dus, gewoon een hogere geclockte 820.
Ligt het aan mij of zou het kunnen dat fabrikanten met elkaar hebben afgesproken om kleine snelheidsstappen te maken bij nieuwe modellen.
Want als ze een nieuw model hebben zou het toch zo kunnen dat ik 3x zo snel is als een vorige type. Kan me niet voorstellen dat het steeds mini stapjes zijn. Persoonlijk denk ik dat dit zo gaat, omdat ze zo met hun uitvindingen jaren lang kleine stapjes omhoog kunnen gaan. Ipv in 1x een grote stap zetten. Want daar verdienen ze veel minder mee.
Ik heb nu de samsung s7.
Die processor is supersnel en ik zou niet weten waarom er een nog snellere processor in zou moeten komen.

Het overgrote deel van de telefoons heeft een veel tragere processor en die doen het ook prima.

Veel belangrijker is het om de chips nog zuiniger te maken.
Daar is voor de meeste Mensen de meeste interessante winst te halen.
Weer zo'n typische "640k ought to be enough for anybody" opmerking.

Als iedereen zo zou denken zouden we nooit vooruitgang boeken.


Vergeet niet dat als je een processor ontwikkelt die dus 10x zo snel is als de jouwe, je die ook 90% kunt underclocken en dan dus drastisch het energieverbruik kunt verlagen.

"Ik kan alle spellen die ik wil spelen op mijn Radeon 7970 op 60 FPS draaien dus waarom zou ik een snellere kopen?". Als je de RX480 zou kopen en hem dan 40% underclockt dan verbruik je veel minder stroom.
Mijn samsung S3 navigeerde toch langzamer door menu's dan mijn oude Nokia 3310 hoor...

En daar zit dan ook de crux, processors/GPUs worden niet alleen sneller, ze moeten ook veel meer doen. En wij verwachten ook allemaal dat ze al die dingen doen.
Wij verwachten dat we notificaties van 10 verschillende apps kunnen krijgen.
Wij verwachten dat we meteen een scherm voor ons neus krijgen wanneer we een (veelgebruikte) app openen (FB of zo).

Het gaat dus zeer zeker niet alleen om zuinigheid.
In principe kun je stellen dat er echt niet zoiets bestaat als een chip die 'snel genoeg' is, enkel een chip die snel genoeg is om mee te doen wat jij er -op dit moment- mee wilt doen/verwacht te (kunnen) doen.
Ja, maar je hebt het over een s3 met een veel langzamere processor.
Ik heb het over huidige top en mid range toestellen.

De (vergelijkbare) processor van de s7 zit alleen in topmodellen.
Dus al met een qhd scherm.
En aangezien de meestr modellen "maar" een hd scherm hebben..

Natuurlijk kunnen er nog zware VR dingen verzonnen worden, die evt meer rekenkracht nodig hebben, maar dat is niet iets waar de gemiddelde gebruiker zich mee bezig houdt.

Bovendien vakt er volgens mij veel meer winst te halen met software optimalisatie.
Bij samsung is het besturingssysteem al bijna 8GB. Voor een telefoon!
Ja, maar je hebt het over een s3 met een veel langzamere processor.
Ik heb het over huidige top en mid range toestellen.
En deze veel langzamere processor wordt vergeleken met een 'antiek' model: de Nokia 3310.
Voor zijn tijd was de Galaxy S3 óók een snelle telefoon (vlaggenschip, topmodel, geef het een naam). Maar de CPU en GPU krijgen gewoon een flink grotere workload (meer taken en pixels) voor de kiezen dan dat de CPU en GPU in de 3310 te verduren kregen, waardoor deze laatste sneller aanvoelt. Dat is, zoals ik het interpreteer, ook precies wat Ayporos bedoelt: het gebruik veranderd, dus de hardware moet mee veranderen. Met de CPU/GPU van de 3310 zou de Galaxy S3 nooit bestaansrecht hebben gehad, net als nu een Game PC in elkaar zetten met een Pentium 3, of een vrachtwagen met een 1.0L 65PK benzinemotor (zoals de Fiat 500, Citroën C1, Renault Twingo etc tegenwoordig hebben).
Want dat zou grofweg het verschil in werklast kunnen voorstellen.
...maar dat is niet iets waar de gemiddelde gebruiker zich mee bezig houdt.
Dus, zoals Ayporos al aangeeft, is de processor nu snel genoeg voor wat jij als gemiddelde consument er mee wil doen.
Voor de gemiddelde consument is de processor in de Galaxy S7 zelfs al dik overkill.
Met de CPU/GPU van de 3310 zou de Galaxy S3 nooit bestaansrecht hebben gehad, net als nu een Game PC in elkaar zetten met een Pentium 3, of een vrachtwagen met een 1.0L 65PK benzinemotor (zoals de Fiat 500, Citroën C1, Renault Twingo etc tegenwoordig hebben).
Ja, maar het houdt een keer op.

Je kan in die fiat 500 met aanpassingen ook een 6 liter v8 met 500 kp bouwen. Je hebt er echter niets aan.

Hetzelfde geldt voor een telefoon. Er is een limiet aan de praktische toepasbaarheid van een telefoon.

Als je bv 5ghz intel i7 in een telefoon zou kunnen stoppen: Leuk, maar wat moet je er mee.
Dus, zoals Ayporos al aangeeft, is de processor nu snel genoeg voor wat jij als gemiddelde consument er mee wil doen.
Voor de gemiddelde consument is de processor in de Galaxy S7 zelfs al dik overkill.
Hier zeg je eigenlijk waar mijn eerste post mee begon.
Als je bv 5ghz intel i7 in een telefoon zou kunnen stoppen: Leuk, maar wat moet je er mee.
[...]
Hier zeg je eigenlijk waar mijn eerste post mee begon.
Op dit moment is een 5GHz i7, naast andere praktische problemen zoals hitte en verbruik, inderdaad niet noodzakelijk voor gebruik in een mobiele telefoon. Maar dat wil niet zeggen dat er geen gebruiksscenario's gaan komen waarin deze performance wél wenselijk is.

Ik vraag me op dit moment af of dan wel het juiste device wordt gebruikt in dat scenario, maar net zoals dat men in de jaren '70 niet voorzag dat computers nu in ieders broekzak te vinden zijn, kunnen ook wij slechts speculeren over toekomstige toepassingen.

Zoals vaak aan Bill Gates wordt geaccrediteerd: "No one needs more than 640K of RAM", maar we weten allemaal dat een gemiddelde smartphone tegenwoordig al met minstens 1GB RAM wordt geleverd.
Dus zeggen dat er geen nieuwe processoren meer hoeven te komen, dan beperken we onze toekomst.
Hetzelfde geldt voor een telefoon. Er is een limiet aan de praktische toepasbaarheid van een telefoon.
Er is inderdaad een limiet aan de toepasbaarheid van mobiele telefoons in de huidige toestand. Wie weet zijn ze over 10 jaar wel geïntegreerd in onze kleding, of hebben we een 'Google Glass' / HoloLens-achtige 'bril' die alles in AR projecteert, of via vervangbare neurale implantaten direct in ons hoofd verwerkt.

Zo'n systeem zou bijvoorbeeld via een cloud-oplossing kunnen werken, waarbij de servers gebruik zouden kunnen maken van energiezuiniger doorontwikkelingen van de huidige processoren, welke voor de enkeling momenteel overkill zijn, maar bij gedistribueerde processen opeens zwaar underpowered kunnen blijken.
Vergeet ook niet dat ARM steeds meer in de serverwereld probeert door te breken.
ze zullen het niet afgesproken hebben maar wat denk je zelf ? als jij zo een bedrijf had en de volledig R&D in handen, zou jij dan elk jaar een soc uitbrengen als je het kon dat +100% winst geeft over de vorige ?
Ja, dat zou je. Want dan zou je je concurrentie compleet uit het water blazen. En die is er zeker op de mobiele chipmarkt.

Maar helaas is het echt niet zo simpel; zeker voor mobiele chips ben je ook nogal gebonden aan een power/thermal budget, en kan je ook niet een ontwerp maken wat veels te duur zou worden - mensen gaan geen 5000 euro voor een telefoon betalen bijvoorbeeld ;)
Nee ik denk niet dat die afspraken gemaakt zijn. Je ziet het overal; snelheden van GPU's, CPU's, tv's, andere apparaten etcetera. Ondertussen werkt men ook aan nieuwe generaties die grotere stappen betekenen.
Snelheden van socs vergeleken met vorige generatie zijn flink toegenomen (in benchmarks of je het echt merkt is een ander verhaal). Dit is een verdere optimalisatie binnen eenzelfde generatie net als de 801 dat was t.o.v. de 800. Daar is het verschil uiteraard niet zo groot.
Waarschijnlijk hebben ze de chip en dergelijke iets verder geoptimaliseerd (op het niveau van layout/circuit design, en misschien nog wat kleine performance bugs/errata opgelost), en kunnen ze daardoor net iets meer power besparen en daarom de chip 10% hoger klokken. Dit komt overeen met wanneer Intel de "Haswell Refresh" uit bracht; een iets beter getunede versie die net wat beter loopt, maar verder in principe dezelfde chip en microarchitectuur is. Ook handig voor je klanten, want dan zal hij pin-compatible zijn en hoeven ze niet een andere PCB/moederbord te ontwerpen.
Wellicht, maar ik zou er niet raar van opkijken dat ze het voltage juist iets omhoog hebben gegooid en de chips (cpu/gpu) hoger hebben geclocked en dat die dus iets minder zuinig is dan de 820. Zonder optimalisaties verder dus, want de 820 is al geen heethoofd en vrij zuinig.
Zelfde als met de Snapdragon 800 die een OC versie kreeg die 801 heette.
Dat is wel behoorlijk kort door de bocht?

Je kan wel alles op z'n maximaal niveau gaan clocken en ook nog eens continue maximaal snelheid laten draaien, maar dan heb je een soc die je batterijen binnen enkele uren leeg zuigt.
Niemand die daar op zit te wachten.

Naast een hogere clock (even terzijde hoe dit precies is gebeurd) zal er wel wat aan de architectuur veranderd zijn om de soc zuinig te houden.

[Reactie gewijzigd door bozk op 23 juli 2024 02:19]

Je hebt gelijk. Ik heb wat artikelen gelezen over de verschillen tussen de 800 en 801. Dat gaat een stuk verder dan alleen de clockspeeds verhogen inderdaad. Dat zal logischerwijs ook het geval zijn tussen de 820 en 821.

En ál was dat niet het geval, een hogere clockspeed zorgt er tevens voor dat algemene taken sneller afgehandeld worden en de CPU dus eerder naar zijn low frequencies terug clockt of deep sleep in gaat. Dit zou an sich batterij besparend kunnen zijn. Uitgezonderd zijn natuurlijk taken / games die gewoon door de user afgebroken worden. Tijdens dit gebruik zou dan wel meer energie verbruikt worden.

Gelukkig is de 820 een vrij zuinige soc en geen heethoofd, de 821 zal hiervan niet veel afwijken.
Wij als Tweakers kunnen gemakkelijk ogen dicht 820 overclocken naar de zelfde speed als 821 (als het eventueel mogelijk is), maar voor een normale gebruiker 75% (gokje :p) is het allemaal Abra Kadabra wat wij doen en kunnen met z 'n toestel.

Misschien niet voor ons een wauw factor, maar die 10% speed extra + 2 uur meer batterij combi kan toch genoeg mensen gebruiken, neem ik aan.

(getallen even uit mijn duim gezogen :p )
Als we dus custom kernels gebruiken en gewoon zelf gaan overklokken zou je (waarschijnlijk) gewoon precies hetzelfde effect hebben? Dan vraag ik me wel af of dit niet direct de batterijverbruik omhoog tilt.

De 820 wordt dus ook niet vervangen door de 821. Lijkt me voor de rest een mooie toevoeging voor de high-end segment :)
Why would you introduce something to replace what many consider the best mobile processor available today? Simple, we’re not. Rather than replace the Snapdragon 820, the 821 is designed to complement and extend the competitive strengths of our Snapdragon 800 lineup.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:19]

Ze zeggen van niet, maar waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van tijd.
Nou, afgezien van de nieuwe iPhone zijn zowat alle flagship toestellen van 2016 al uit. Dat betekent dat deze in enkele niche producten zoals de note serie en Nexus toestellen zal komen, maar verder gewoon een kleine overbrugging is tot volgend jaar en de nieuwe flagship. Die toch hopelijk meer verbetering krijgen dan dit.
Jep. Ik zit hier ook met een snapdragon 600 die draait op 2ghz in plaats van 1.7 op custom kernel, de GPU draait 500mhz in plaats van 350 (kon ook 400Mhz zijn). Zonder voltage verhoging overigens, maar verbruikt wel meer bij load en temperatuur gaat hoger natuurlijk (idle minder, want ik heb de 384Mhz deep sleep frequentie undervolt).

[Reactie gewijzigd door ToFast op 23 juli 2024 02:19]

Ik ben benieuwd naar de reviews van de eerste Smartphones dat deze zullen gebruiken. Zelf kijk ik uit naar de nieuwe Nexus reeks om mijn Nexus 5 LG te vervangen eind dit jaar.
De eerste met deze 821 zal komende dagen wel uit komen. LeEco was (een van) de eerste met de 820 en er zijn al LeEco prototypes gespot met de 821. Lang hoef je dus niet te wachten.
Er komt een 5 inch en 5.5 inch nexus eind oktober/begin november. Deze zullen waarschijnlijk de 821 hebben.
Zelf koop ik ieder jaar in januari een nieuwe nexus, bij de mediamarkt btw dagen. De 6p die ik nu heb was toen van 650 naar 520 euro oid.
ik wil ook zo een dev board met een Snapdragon 820/21 aan boord!
Waarom verkopen zie die niet ?

[Reactie gewijzigd door Flaat op 23 juli 2024 02:19]

Ze worden gewoon verkocht :)
http://shop.intrinsyc.com...pen-q-820-development-kit

Het boardje op het plaatje is voor de snapdragon 400 series.

[Reactie gewijzigd door StampVoet op 23 juli 2024 02:19]

daar zit een halve telefoon aan vast, dat hoeft niet :)

maar gaaf ding!
Waar heb je het over?
Dit is juist wel wat jij wilt.. Dat is een los bordje!
Je hebt de mogelijkheid er een LCD bij te kopen zodat je ziet wat je gedaan hebt.
Daar zit dus helemaal géén halve telefoon aan vast maar is juist exact dat gene wat jij zoekt: dev board (in dit geval dan inderdaad geen 820/21 erop zoals stampvoet aangeeft).
Voor de rest gewoon hetzelfde idee maar zeer zeker geen halve telefoon.
Het enige wat je op het plaatje ziet is zo'n board wat jij zoekt met een lcd erop gelegd (die je los erbij kan kopen zoals er links bij vermeld staat).
ah excuus de telefoon vormige lcd is idd maar een optionele extra
Yes yes :D

Nee geen excuus nodig, ik probeerde je alleen te helpen haha. Jij zoekt zo'n dev bordje en kreeg gelijk een voorbeeld te zien (in dit geval met een minder snelle soc). Maar wel dat idee wat jij zoekt :D Jij dacht gewoon dat het iets anders was (mede doordat daar een lcd op ligt) :D
*knip* al beantwoord

[Reactie gewijzigd door StampVoet op 23 juli 2024 02:19]

Dat is alleen een display
Wat moeten we hier nu mee? Stilstand is achteruitgang, dat snap ik ook wel. Maar ik heb nu een telefoon besteld met een 820 en die doet alles al zonder haperingen, zonder problemen en zonder warm te worden. Er zijn ook op dit moment niet echt toepassingen op de mobieltjes die meer performance nodig hebben.

Ik zie liever een 821 (of 819 zo u wilt) die 20% zuiniger is. Die 821 zal ongetwijfeld in alle toptoestellen komen en ik elke benchmark zal hij winnen, maar als gebruiker merk je er helemaal niets van.

Wellicht dat in de toekomst met VR nog wat gaat gebeuren wat er meer kracht nodig is, maar voorlopig zie ik nog niets gebeuren.
Hmmm, niet zo een handige zet van Qualcomm. Aangezien de huidige soc's met het A72 design het vaak al beter lijken te doen dan de Kyro in de SD820: hier valt een glimps van te zien in de review van Anandtech:http://www.anandtech.com/...and-s7-edge-review-part-2

En in de herfst van dit jaar ook het nieuwe A73 design van ARM uitkomt in SOCs:
In terms of performance ARM claims it will exceed the A72 in all important metrics relevant to mobile workloads. Examples were scarce but on workloads such as BBench (Website loading benchmark) the A73 is claimed to be up to 10% better performance than the A72 – on the same process and frequency. SIMD/NEON (FFMEG Codec) workloads are supposed to improve by up to 5%, mostly a side-effect from the better memory subsystem. Memory sees the largest gains with up to 15% improvement (JMC Stream Copy 64b).
http://www.anandtech.com/...rtex-a73-artemis-unveiled
Daarom is de snapdragon 650/652, waarvan 2 cores A72 zijn, ook zo'n fijne CPU in bijvoorbeeld de Xiaomi note 3.
Cool, maar waarom een plaatje van de DragonBoard? Ik zie er niet echt een directe link mee... De DragonBoard heeft een Snapdragon 400, geen 800. Doe dan een plaatje van de genoemde telefoons, of concept art of iets dergelijks.
Het zou mooi zijn geweest als tweakers de samsung s7 exynos vs Qualcomm test deden.
Anoniem: 300525 @raro00711 juli 2016 14:35
?? Met dit model?
Dit is nog nergens in gestopt. Het is pas net aangekondigd. Of bedoel je over het algemeen?
?
exmatproton heeft toch gelijk met zijn opmerking.
Hoe willen ze een S7 exynos vergelijken met een snapdragon 821, de 821 zit nergens in.
Vandaar dat exmatproton ook al vraagt: of bedoel je in het algemeen?
Dus gewoon een algemene test van exynos vs qualcomm aangezien er nog geen 821 verkrijgbaar is in een telefoon.
Of raro weet niet goed wat hij zegt, of jij snapt het niet :P Maar exmatproton zijn reactie klopt gewoon :P
natuurlijk niet ik wil een snapdragon vs exynos test en dat kan sinds europa en amerika self de toestellen hebben en alleen de processor verschilt.
Anoniem: 300525 @raro00711 juli 2016 16:16
En wat heeft dat met dit topic/artikel te maken??
Even een vraag, zou deze chip dan compatible zijn met daydream ? Dan zouden de huidige snapdragon 810 telefoons dat toch ook moeten zijn ?
Zie liever vooruitgangen als 1080p @ 240fps

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.