Canonical maakt Ubuntu voor netbooks beschikbaar

Canonical, het bedrijf dat de ontwikkeling van Ubuntu sponsort, heeft een eerste ontwikkelaarsversie van Ubuntu vrijgegeven die speciaal ontworpen is voor gebruik op ultraportables die op Atom-cpu's draaien.

De Ubuntu MID Edition 8.04 is een samenwerking tussen de door Canonical gesponsorde Ubuntu Mobile en Embedded-gemeenschap en het door Intel gesponsorde Moblin-project. De MID Edition moet ondersteuning bieden voor Intels Atom-processor en bijbehorende chipset, ook wel bekend als het Menlow-platform, en diens voorganger, het McCaslin-platform. Voor beide versies zijn installeerbare developer-releases beschikbaar, maar wie alleen van het besturingssysteem wil proeven kan bij een image voor virtual machines terecht.

De mobiele Hardy Heron-versie bevat een mix van applicaties die van Ubuntu en Moblin afkomstig zijn en geoptimaliseerd werden voor de relatief kleine aanraakschermen van ultraportables. Zo is het vertrouwde Firefox niet de browser van de Linux-distributie geworden, maar een aangepaste Gecko-variant die over zoomcapaciteiten beschikt. Naast een sterke integratie met webapplicaties, is de MID Edition onder meer voorzien van Cheese om de webcam aan te sturen, Pidgin wordt voor chatten gebruikt en Moblin Media wordt ingezet om audio en video af te spelen. Uiteraard kunnen ontwikkelaars hun eigen software in het besturingssysteem verwerken.

De MID Edition van Ubuntu is berekend op systemen die zijn voorzien van een aanraakgevoelig beeldscherm met een diagonaal van vier tot zeven inch. Een fysiek toetsenbord is optioneel en kan door een virtueel exemplaar vervangen worden. Het besturingssysteem kan overweg met wifi, bluetooth, gps, wimax en andere 3g-protocollen en ondersteunt 2GB tot 8GB flashgeheugen en een werkgeheugen van minimaal 256MB. Het systeem kan eveneens overweg met Opengl en het kan hardware als usb-poorten, een webcam en audiochips aansturen. De Ubuntu MID-versie zal vanaf versie 8.10 met de reguliere releases van Ubuntu mee gaan lopen, wat een update-cyclus van zes maanden zou betekenen.

Ubuntu MID Edition interface

Door Willem de Moor

Redacteur

25-06-2008 • 19:33

38

Lees meer

Ubuntu kondigt 'Jaunty Jackalope' aan
Ubuntu kondigt 'Jaunty Jackalope' aan Nieuws van 9 september 2008
Ubuntu 8.10 heet 'Intrepid Ibex'
Ubuntu 8.10 heet 'Intrepid Ibex' Nieuws van 21 februari 2008

Reacties (38)

38
37
7
3
0
0
Wijzig sortering
Volgens mij wordt Ubuntu mobile voor MID's verward met ubuntu netbook remix (gepresenteerd op computex (3 juni)) voor netbooks.

Een MID is een uit de kluiten gewassen smartphone, een netbook is een hele kleine laptop.

Ook intel maakt hiertussen onderscheid:
http://arstechnica.com/ne...-and-nettop-strategy.html
"Maar wie alleen van het besturingssysteem wil proeven kan bij een image voor virtual machines terecht."

hoe gaat dit in zijn werk dan>? kan ik die image gewoon loaden in VMware? Ik heb het gepbroeerd, maar ik krijg het niet werkend :(
Dat is een KVM Virtual Machine.

Doe "sudo apt-get install kvm" of via de nodige gui.

En dan vanboven bij de downloads die kvm image downloaden. Extracten en in een shell "sh ubuntu.kvm" uitvoeren.

Of manueel: "kvm -soundhw all -m 128 -hda root.qcow2"

Hier heb ik hem echter nog wel niet aan de praat gekregen, het kan zijn dat de kernel opnieuw moet ingeladen worden voor de kvm module. Dus rebooten. Veel succes.
maar ik heb alleen vmware, als ik daar nou ubuntu op gooi, en dan daar de kvm virtual machine op zou gooien, gaat het dan wel werken?

of is dat te omslachtig :D
Euhm, ik lees dat het geport is naar Windows. Ik heb echter momenteel geen tijd om daar dieper in te gaan zoeken.
Maar kijk eens op http://www.google.be/sear...Windows&btnG=Zoeken&meta=
Misschien vind je daar wel iets voor Windows ;)
je kan prima Qemu gebruiken voor KVM images. wordt het alleen gesimuleert. Maar de pc's kunnen daar ook prima mee overweg.

En Qemu draait prima op windows
Bij mij werkt het iig, ik post deze reactie vanuit m'n virtuele umpc ;)

Verder kan je een kvm image ook met qemu draaien, waar afaik wel een windows port van is.

[Reactie gewijzigd door elleP op 24 juli 2024 14:33]

Ik heb het net ook aan de praat gekregen, had een probleem met mijn BIOS instellingen.

Voor mensen die de kvm modules niet kunnen laden zou het kunnen zijn dat Virtualisation of VT settings in je BIOS uitstaan!

En inderdaad dat van qemu zag ik daarstraks ook! Dan kan je normaal ook het image naar een VMWare Image converteren!

Ontopic: Ziet er best wel mooi uit eigenlijk voor een eerste release! Ik ben benieuwd waar we dit overal mogen gaan verwachten.
Anoniem: 69437 25 juni 2008 19:47
Wel een beetje jammer van de overduidelijk op Vista gebaseerde top-balk. Maar ach, niets is zo makkelijk aan te passen als een thema natuurlijk. :)

Wat voor een kleine controverse zorgde, was dat deze devices standaard ondersteuning zullen krijgen voor WMV en H264, wat natuurlijk begrijpelijk is voor de doelgroep van het systeem, maar een beetje raar voor een vrij OS als Ubuntu.
Wat is er zo vreemd aan H.264 onder Linux? Hier zijn zowel open als gesloten codecs van beschikbaar.
Anoniem: 69437 @mstam25 juni 2008 20:02
Van WMV ook, dus op dat vlak is er niets aan de hand. Maar als we kijken naar de 4 vrijheden die een stuk software "vrije software" maken (even gejat van fsf.org):
  • The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).
  • The freedom to study how the program works, and adapt it to your needs (freedom 1). Access to the source code is a precondition for this.
  • The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).
  • The freedom to improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits (freedom 3). Access to the source code is a precondition for this.
Dan zie je dat je een probleem hebt bij de eerste vrijheid (vrijheid 0, om het makkelijk te maken :P). Je mag het programma niet draaien zodra er een patent op zit. Ja, je mag het als je toestemming krijgt van de patenthouders, maar als jij het programma aan iemand anders geeft (vrijheid nummer 2), dan mag hij het programma niet draaien tot hij toestemming heeft gekregen van de patenthouders. Het hele idee van vrije software valt daarmee in duigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 24 juli 2024 14:33]

Van WMV ook, dus op dat vlak is er niets aan de hand. Maar als we kijken naar de 4 vrijheden die een stuk software "vrije software" maken (even gejat van fsf.org):

• The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).
(...)

Dan zie je dat je een probleem hebt bij de eerste vrijheid (vrijheid 0, om het makkelijk te maken :P). Je mag het programma niet draaien zodra er een patent op zit. Ja, je mag het als je toestemming krijgt van de patenthouders, maar als jij het programma aan iemand anders geeft (vrijheid nummer 2), dan mag hij het programma niet draaien tot hij toestemming heeft gekregen van de patenthouders. Het hele idee van vrije software valt daarmee in duigen.
Gelukkig tellen softwarepatenten (nog) niet mee in Europa en een groot aantal andere landen. De wereld is groter dan de Verenigde Staten. :z

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 14:33]

Die van MPEG-LA echter wel, helaas. Het is ook niet zozeer de software die gepatenteerd is, maar het bestandsformaat en compressiealgoritme.
Wat me opvalt als je naar Canonical's pagina over Ubuntu MID kijkt is dat er verschillende interfaces mogelijk zijn: één gebaseerd op Clutter (een open-source library die leuke grafische effecten gemakkelijk te programmeren maakt) en één gebaseerd op Flash.

Met name dat laatste verbaast me: Wat voor Flash player zouden ze daarvoor gebruiken? Adobe's proprietary Flash of één van de open-source varianten (die op dit moment meestal niet zo goed werken als Adobe's implementatie)?

*edit*: Adobe Flash, staat er op de website. Blijkbaar zijn ze toch niet zo religieus over dat alles open source moet zijn.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 24 juli 2024 14:33]

Zou deze versie ook geschikt zijn voor de huidige EEE pc 900 welke niet op Atom gebaseerd is? Als ik het artikel zo lees worden alleen Atom cpus ondersteund?
kom op.. het blijft x86 het kan dus gewoon.

bovendien lees je niet goed:
De MID Edition moet ondersteuning bieden voor Intels Atom-processor en bijbehorende chipset, ook wel bekend als het Menlow-platform, en diens voorganger, het McCaslin-platform.
en diens voorganger!, dat was nog niet de atom. Dus ook in het artikel staat impliciet dat het ook draait onder niet-atom cpu's
Zover ik uit de blog post kan opmaken die ergens in het artikel gelinkt is, ondersteund deze distro in principe alleen maar het Menlow platform, en dus ook alleen maar Atom processoren. McCaslin (dus de Samsung Q1U) hebben ze slechts een tijdje gebruikt als ontwikkelplatform, aangezien ze even moesten wachten voordat ze een Crown Beach UMPC van Intel kregen toegezonden.

De huidige development images van Ubuntu MID edition draaien dus ook slechts op de Crown Beach (of andere Menlow based UMPC's), en er is door deze samenloop van omstandigheden eveneens eentje beschikbaar voor de Q1U, alhoewel ik denk dat die code niet meer actief verder ontwikkeld gaat worden aangezien ze nu de beschikking hebben over Crown Beach.

Op bijvoorbeeld de EEE gaat deze distro in de huidige vorm dus helaas niet werken, vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 24 juli 2024 14:33]

Dat zou wel jammer zijn. DIt lijkt me perfect voor een CarPC.
Zou deze versie ook geschikt zijn voor de huidige EEE pc 900 welke niet op Atom gebaseerd is? Als ik het artikel zo lees worden alleen Atom cpus ondersteund?
Linux zal Linux niet zijn als het niet alle CPU's ondersteunt. Het lijkt mij dat deze aangepaste Ubuntu vnml. geschikt gemaakt is voor kleine schermen.

http://www.ubuntu.com/products/mobile

Lijkt er op dat het tweakers.net artikel misleidend is en dat Ubuntu MID een generieke distro is afgestemd op mobile devices, niet specifiek voor de Atom CPU.
Op de hoofdpagina van Ubuntu Mobile staat nergens dat het alleen voor de Atom-processor is. Dus waarschijnlijk werkt die ook op de EEE.

En voor meer info ;)
For information about Canonical custom engineering services, email mobile@canonical.com.

edit
Dit staat er op de FAQ-pagina
What platforms does it run on?
* Currently, the project is focused on x86 processors, using architectures created by Intel's [WWW] LPIA platform. The only tested device so far is the Samsung Q1 Ultra.

[Reactie gewijzigd door filenox op 24 juli 2024 14:33]

Ooit van de EEE pc 901 gehoord ? Raad eens wat daar in zit ;)
Nu ook al actief op de netbook markt?

Gewoon geweldig in welke mate linux steeds meer een weg vindt naar al onze apparaten...

Op alle courante apparaten zoals een PS3, GSM of netbook kom je steeds meer en meer de mogelijkheid tegen om er Linux op te draaien, ook in huiskamer apparaten...

Op wat voor soort specifieke netbooks kan het al draaien zonder problemen ?

edit: in bold

[Reactie gewijzigd door HyperBart op 24 juli 2024 14:33]

Anoniem: 134818 @HyperBart25 juni 2008 20:42
Huh? Linux draait al heel lang op netbooks? Xandro's op de EEEpc bijvoorbeeld.

@hier onder....
Nu ook al actief op de netbook markt?

Gewoon geweldig in welke mate linux steeds meer een weg vindt naar al onze apparaten...
Hier ging het meer om. Persoonlijk vind ik Ubutu ook een van de fijnere. Nu moet ik zeggen dat ik er ook maar een paar geprobeerd heb voor Ubuntu er was ;).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 24 juli 2024 14:33]

Ja maar Ubuntu niet, net even wat nieuwer en gebruiksvriendelijker ;)
Wat is er dan ongebruiksvriendelijk aan de eeepc?
Anoniem: 149075 @kozue26 juni 2008 00:49
Dat stel ik niet, echter Ubuntu is gebruiksvriendelijker (te maken) dan Xandros.
Dit zou een veel beter os wezen voor de EEE pc :) Denk dat dit OS ook geweldig is voor de subnotebook markt.
Wat niet in het artikel staat maar wel zo is, dat alle applicaties fullscreen gedraaid worden, ik snap nou niet precies op welke markt ze richten, mobiele telefoons of mobiel devices of mini notebooks?
Anoniem: 173876 25 juni 2008 20:30
Zou het ook werken op een subnotebook zonder touchscreen? (Met muis dus).

Antwoordt: JA!
De MID Edition van Ubuntu is berekend op systemen die zijn voorzien van een aanraakgevoelig beeldscherm met een diagonaal van vier tot zeven inch. Een fysiek toetsenbord is optioneel en kan door een virtueel exemplaar vervangen worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 173876 op 24 juli 2024 14:33]

In je quote staat niets over een muis. Dat zou betekenen dat je alles met het toetsenbord zou moeten doen. Ik draai al een tijdje Ubuntu, maar ik geloof niet dat dat helemaal met het toetsenbord bestuurbaar is. In ieder geval niet zo intuïtief.
Anoniem: 69437 @Room4226 juni 2008 02:11
Nou, de X-server kan gewoon muizen aan, dus dat werkt gewoon. Je kan dit zelf checken door de KVM-image demo te proberen. Het ligt natuurlijk aan je hardware of je een sensible cursor-aanstuur-ding hebt, maar dat is het pakkie-an van de designers van deze "netbooks".
kan je dit ook gewoon bovenop een bestaande hardy instaleren zoals die remix. Lijkt me we handig voor mn keuken pctje, met enkel touchscreen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.