Schoonmaakoperatie online Ubuntu-documentatie mislukt

De in juni begonnen Summer of Documentation van het Ubuntu-project heeft niet de gehoopte opgeschoonde documentatiewiki opgeleverd. De voornaamste oorzaak hiervoor is het ontbreken van vrijwilligers.

UbuntuEind juni maakte Charles Davis bekend dat er gedurende de zomer gewerkt zou worden aan het opschonen en bijwerken van de Ubuntu Community Wiki. Volgens Davis was de kwaliteit van de informatie op de wiki namelijk te laag geworden en was er sprake van disorganisatie. De eerste reacties op deze zogeheten Summer of Documentation waren bemoedigend. Inmiddels is de zomer zo goed als voorbij, maar de resultaten vallen tegen, schrijft Davis op zijn weblog.

In totaal zijn er 27 wikipagina's opgeschoond door slechts vier personen. Volgens Davis zijn er vier oorzaken voor het falen van het project: er is te weinig ruchtbaarheid aan het project gegeven, er was geen goed plan voor het op weg helpen van vrijwilligers, er waren geen duidelijke doelen en de vrijwilligers die er waren, stonden te veel onder druk.

Volgens organisator Davis zijn dit problemen die vaker voorkomen bij vrijwilligersprojecten en hadden ze met een betere voorbereidingen door het projectteam voorkomen kunnen worden. Hij wil het project daarom een doorstart laten maken en hoopt er in de komende maanden alsnog succes geboekt kan worden.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

05-09-2008 • 14:12

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Denk dat die slechte documentatie vooral komt door de frequentie waarin nieuwe versies van Ubuntu het daglicht zien. Meestal is er dan weer van alles veranderd, waardoor voorgaande documentatie niet meer klopt. (net als externe tutorials/guides en info op fora) Enige oplossing is om de documentatie synchroon met het uitbrengen van nieuwe versies van ubuntu bij te houden. Zo achteraf een opschoonactie is leuk, maar volgende maand komt er alweer een nieuwe versie van Ubuntu uit. Moet dan weer alles achteraf opgeschoond worden?

Misschien ook een idee om nog slechte 1 keer per jaar een nieuwe versie van Ubuntu uit te brengen. Dan zet je al heel wat minder druk op de documentatiemakers. En sowieso kunnen dingen dan ook beter getest worden (heb nu wel es het idee dat nog niet alles 100% werkt, omdat het perse af moest zijn in maand 4 of 10).

[Reactie gewijzigd door Palomar op 5 september 2008 16:19]

Volgens mij zijn die opschoonacties helemaal niet leuk en daarom is er geen animo voor. Je hebt wel gelijk dat men eigenlijk pas zou mogen releasen als de documentatie op to date is. Dat zou professioneel zijn.

Maar dit is Open Source, en volgens de "hackers" daar is de source nog maar al te vaak de documentatie.
Anoniem: 232786
5 september 2008 14:22
Ik weet niet hoor, maar vrijwillig kilometers documentatie door gaan spitten en op orde brengen? Ik denk dat veel mensen ervoor bedanken.
Dit is het klassieke euvel bij open-source-projecten: het saaie werk wordt niet opgepakt, maar er zijn ontelbare vrijwilligers voor de leuke zaken zoals een 3D Window Manager met ontelbare (overbodige) toeters en bellen.
Anoniem: 27915
@ymmv5 september 2008 14:33
Ik denk niet dat het zo rampzalig is. Er zijn vele enthousiastelingen die graag een bijdrage zouden willen leveren. De hardcore coders komen er vanzelf wel uit en gaan leuke flashy nieuwe 3Dmanagers uitbrengen. Het is de rest die het probleem wordt.

Die rest, zij die niet noodzakelijkerwijs uitmuntende technische coders zijn, hebben dat zetje in de rug nodig om op weg geholpen te worden. Ze willen graag, en er zijn velen, dus samen kunnen ze veel goeds teweeg brengen. Maar als ze niet weten hoe je de documentatie opbouwt (wat is de huisstijl, hoe werken de markup-tags, taalgebruik, opbouw, stijl, gewenste en ongewenste informatie) dan kom je uiteindelijk op zo'n dood punt waar je 100 dingen zou kunnen doen maar niet echt weet waar je moet beginnen. Resultaat: niks, je gaat weer lekker WoW spelen.

Er moet begeleiding komen, en dat moet desnoods betaald worden, anders zal dit volgende keer weer gebeuren. Hetzelfde geldt ook voor beginnende programmeurs, de hardcore mensen komen er toch wel doorheen, maar veel mensen vallen door de mand en dat is toch een groot bloedverlies aan vrijwilligers die ze hard nodig hebben voor het gangbare maintenance-werk...
Dat hoeft voor mij niet betalend zijn, een goede duidelijke guidline zou al enorm positief zijn. Verder wat meer promotie want ik (die zelfs op het ubuntu forum zit) had hier nog niet van gehoord :-s

Misschien zouden ze beter zoals een debug-party allen eens samenkomen en een weekendje relaxt cleanen en chatten (real life).

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 5 september 2008 20:02]

Er hoeven niet ontelbare vrijwilligers mee te werken aan het opschonen van documentatie, maar 4 is wel heel weinig. Als het er nou 10 waren geweest zou dat denk gescheeld hebben.

Er had ook veel meer ruchtbaarheid aan gegeven moeten worden. Ikzelf zou me waarschijnlijk nog wel aangemeld hebben om wat door te lopen had ik hier vanaf geweten. Het gaat ook meer om een steentje bijdragen, niet zozeer om de meest flashy effecten kunnen proggen en er dan mee gaan lopen patsen. :P

Het gaat erom wat je belangrijk vindt en ik ben zo iemand die de documentatie bij een OS wel belangrijk vindt. Om Ubuntu voor een breed publiek geschikt te maken is dat gewoon belangrijk en dat is uiteindelijk het doel voor Ubuntu wel zo'n beetje.
Tsja, wat de ene leuk vind, vind de ander weer saai.
Ik hoef bijvoorbeeld niets te weten van het grafische schilletje, maar ik vind het leuk om aan de achterkant (de kernel) dingen aan te passen en toe te voegen.

Als je bijvoorbeeld een chipset binnen krijgt die niemand nog kent of gebruikt (dit had ik vandaag met een aftakking van de grafische controller van de 965 chipset), om dit dan werkend te krijgen. Als het eenmaal werkt, geeft dat een kick.

Andere mensen hebben dit met het op orde brengen van administratie/documentatie.

Als ik geweten had dat hier voor vrijwilligers werden gezocht wou ik best een paar wiki pagina's op orde brengen.
Anoniem: 91169
@ymmv6 september 2008 12:34
Niet alleen bij open-source is de documentatie het ondergeschoven kindje. In het algemeen is het schrijven van documentatie een zaak die op het laatst wordt opgepakt, en dan nog niet eens goed ook.
Klopt als een zwerende vinger. De handleidingen die ik vertaald heb barstten van de fouten. Niet alleen tikfouten, ook fouten die aangaven dat de schrijvers hun onderwerp niet beheersen. Komisch werd het wanneer bij het vertalen van de handleiding van een computer het ding bleef crashen ...
Ik had best wat pagina's willen doorspitten met de juiste instructies, geen probleem om er een paar uurtjes in te steken. Ik heb er alleen nooit van gehoord en zoals ik zijn er denk ik vele anderen. Dit was een goede kans voor mensen die niet kunnen programmeren maar wel open-source "fanboys" zijn om ook eens te helpen.... Helaas! Maar wie weet komt er inderdaad een winter of documentation.

En... jaja, ik weet het, ik kan het altijd doen maar het helpt veel mensen, waaronder mij, over de drempel als er een duidelijk korte uitleg staat met wat te doen.
Anoniem: 201824
@teek25 september 2008 21:42
Winter of documentation, het zal ongetwijfeld meer mensen trekken dan deze zomer. Maar helaas mikken ze een beetje op de vakanties. In het geval van de winter zal je dus maar weinig tijd voor zo'n schoonmaakactie vinden. Houd het voortaan maar op een gewone taak "to do", en niet zo'n hippe actie, want dat beperkt je in je daaropvolgende acties lijkt me.
Feit is nu eenmaal dat veel mensen beginnen ubuntu te verlaten en de meeste mensen de dat doen gaan over naar Debian.

Bij mij in de klas heb je zo'n hele verzameling. De ene draait Ubuntu, de ander Debian, Archlinux, Fedora, RedHat, Suse, enzovoort.
Dat is niet een erg grote steekproef, 'je klas'.
Dit is een betere graadmeter, en wordt vaak als leidend gezien als je wilt weten welke distro op een bepaald moment populair is.
En he, wat ziet mijn oog? Ubuntu als populairst.
Anoniem: 50893
@bas-r6 september 2008 22:59
En hë, wat ziet mijn oog :?

Er zijn teveel Linux distro's :? No offence, beetje off-topic misschien maar wel gerelateerd, er zijn gewoon teveel distro's om Linux tot een succes te maken. Dit artikel is er weer een voorbeeld van. Waar blijven nu die bedrijven die eens een commerciele Linux distro gaan uitbrengen voor het "grote" publiek ? Dat is volgends mij de enigste kans dat een Linux distro ooit eens in thuisgebruik doordringt.

Ooit begin het bij 1 distro en de massa storte zich er massaal op. Nu zijn er zoveel distro's dat de massa voor "hulp" is verdeeld. Per saldo hou je dus minder mensen vanuit de community over voor support per distro. En degene die vroeger "gratis" werkte steekt zijn tijd nu liever in betaald werk of quality time.

Tweakers is daar ook een mooi voorbeeld van. Retro goed sterft langzaam uit, er word steeds minder gehobby'ed. Tijden veranderen gewoon en waar op het moment schaarste van is is vrije tijd. Als die er al is dan besteed die men liever aan sociale activiteiten, zowel real life als achter de PC. Sinds ik deze site leerde kennen zie je steeds meer terugval daarin en word het steeds meer een vragenbaak van problemen. Mooi voorbeeld, het 10 jarig bestaan van Tweakers en de 3D moddeling wedstrijd.

Maar goed, ik wil wel zien hoe Linux het gaat overleven :)
Heb je ook info om die uitspraak te onderbouwen ???
Vreemd dat ik hier niets van mee heb gekregen, aangezien ik de ubuntu planet rss feeds in mijn rss reader heb.
Wel een goed initiatief! Jammer, dat het niet zo goed is gegaan.
Maar het is inderdaad wel vaak moeilijk om op weg te raken met dit soort projecten.
Aan het weer heeft het niet gelegen :P dat was zo kut als maar kon deze zomer. Tijd zat om je op die documentatie te storten.

Maar ja wat kan je erop zeggen, laat dit een van de weinige nadelen zijn van opensource. Vanwege het feit dat er vrijwilligers aan werken, je ze niet kan verplichten iets te doen waar ze geen zin in hebben. Of zoals in het artikel vermeld niet ervan op de hoogte waren.
Dit is het bewijs dat open source niet werkt als er niet een groot bedrijf achter staat. Niemand kan er op worden aangesproken en/of voor verantwoordelijk gesteld.
Uhm er staat een grote speler achter Ubuntu -> Canonical.
Je bent hier wel nogal aan het generaliseren. Dit ene project is mislukt (de redenen daarvoor worden notabene boven genoemd) en jij concludeert meteen dat "open source niet werkt als er niet een groot bedrijf achter staat". Er is ontzettend veel goede open source software waar geen groot bedrijf achter staat en die wel werkt.

Bovendien zit er achter Ubuntu ook een groot bedrijf: Canonical.
Anoniem: 204412
@Zapato5 september 2008 19:59
Volgens mij bewijst het meer dat open source staat en valt bij het enthousiasme en organisatievaardigheden van de voortrekkers. Maar goed dat staat ook in het bericht.
De vaak gebrekkige documentatie is toch wel een van de factoren die mij van het gebruik van open source software af houdt. Goed dat er projecten zijn om de boel op te schonen en te ordenen, maar dan weer jammer dat er geen animo is om hieraan mee te helpen (ook wel logisch natuurlijk)
Anoniem: 82404
@pagani5 september 2008 15:38
Alsof de documentatie in commerciele/proprietaire software zo geweldig is
ik vind het jammer dat m00se omlaag gerate wordt, hij heeft zeker een punt. Als ik bij windows een fout krijg met opstarten, krijg ik 9 van de 10 een blauw scherm dat 0,5s duurt. Ik kan geeneens zien wat de fout is. Daarbij komt nog is dat de optie "recente instellingen die werkte" NIET werkt

en de recovery cd tot de conclusie komt dat ik toch maar opnieuw moet installeren.

Dit is een behoorlijke windows bash, maar het geld voor nog veel meer closed source software die te weinig debugging informatie geven om maar geen "bedrijfsgeheimen" bloot te stellen. Het is voor mij iig een reden geweest om linux te draaien omdat ik in veel van de gevallen binnen 3 google queries een antwoord heb, en niet heel windows/of een ander programma opnieuw hoef te installeren .
Dit is een van die voorbeelden waarvoor een Open Source community commerciële partijen nodig heeft. Programmeren kan de community prima en zal dit ook vanzelf worden opgepakt. Documentatie zal meer moeten ontstaan door financiele drijfveren en zou dus door een partij als Canonical moeten gebeuren. Zij hebben er belang bij dat de documentatie op orde is. Veel programmeurs komen er zelf wel uit en hebben dit niet zo hard nodig,.
Jammer voor Ubuntu, het is het zeker waard. Persoonlijk heb ik er ook helemaal niets over gehoord. De Ubuntu NL chapter moet maar eens in actie komen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee