De Radeon RX 6500 XT is AMD’s nieuwste toevoeging aan de RX 6000-serie videokaarten. De gebruikte Navi 24-gpu beschikt net als de luxere en duurdere modellen over de RDNA2-architectuur, Infinity Cache en ondersteuning voor raytracing. De nieuwe instapkaart uit het rode kamp zou een welkome toevoeging kunnen zijn in het betaalbare segment van de zwaar ontspoorde markt voor videokaarten, vooral omdat de specificaties niet voldoen aan wat doorgaans vereist is voor cryptomining.
Kan de kaart die miners links zouden moeten laten liggen, nog wel interessant zijn voor gamers als de specificaties zo minimaal zijn? Volgens AMD zelf wel, want de RX 6500 XT zou aansluiten op de behoefte voor ‘entry level 1080p gaming’. In onze benchmarks hebben we gezien dat games op full-hd-resolutie met Medium-instellingen inderdaad naar behoren kunnen draaien, zoals bij F1 2021, Forza Horizon 5 en Total War: Troy. Het kan echter ook een stuk moeizamer gaan, zoals in Red Dead Redemption 2 en Far Cry 6. De kwaliteitsinstellingen kunnen in zo’n situatie amper nóg verder omlaag en gamen op minder dan 1080p is voor een nieuwe videokaart in 2022 niet recht te praten. In veel games zijn hogere kwaliteitsinstellingen met de RX 6500 XT helemaal niet mogelijk, doordat de kaart videogeheugen tekortkomt. AMD riep minder dan twee jaar geleden nog dat 4GB videogeheugen zelfs voor 1080p te weinig kan zijn, wat vlak voor de launch van de RX 6500 XT offline is gehaald.
Van traag naar trager met PCIe 3.0
Problematischer wordt het als de RX 6500 XT op PCI Express 3.0 draait. Dat is een reëel scenario voor wie een wat ouder (en goedkoper) systeem wil gebruiken om deze budgetkaart mee te combineren. Omdat de kaart alleen in een 4GB-uitvoering op de markt komt, loopt deze beperkte framebuffer al snel vol in modernere games. Op dat moment wordt de benodigde data uit je systeemgeheugen gehaald via de PCIe-bus, die op de RX 6500 XT beperkt is tot slechts vier lanes. Die lage snelheid wordt ook nog eens gehalveerd op een systeem dat beperkt is tot PCI Express 3.0, wat olie op het vuur is voor lage framerates en slechte frametimes. Gemiddeld is dit prestatieverlies op 1080p Medium beperkt tot iets meer dan 10 procent, maar in Far Cry 6 zien we bijvoorbeeld een 30 procent lagere framerate op PCIe 3.0 bij Medium-instellingen en op Ultra halveren de prestaties zelfs bijna. Dat is iets om serieus rekening mee te houden.
In onze Prestatiescore eindigt de RX 6500 XT enkele procenten onder zijn voorganger, de RX 5500 XT. Deze score kon alleen voor de geteste games op Medium-instellingen worden berekend, omdat de RX 6500 XT geheugen tekortkomt om alle games op Ultra-settings te draaien. Als het op de naamgeving aankomt, is het pijnlijk dat AMD deze kaart van de vorige generatie niet op zijn minst weet te evenaren met de RX 6500 XT. Als we naar de specificaties van beide chips kijken, en daarbij het gegeven dat onze 5500 XT over twee keer zoveel geheugen beschikt, dan valt het uiteraard wel te verklaren. Toch laat dit een belangrijk probleem van de RX 6500 XT zien; er komt geen 8GB-variant van uit. Vooral de prestaties op PCIe 3.0 hadden er dan minder onder te lijden gehad.
AMD had het zichzelf makkelijker kunnen maken door de RX 6500 XT in de niche van lowprofilekaarten te plaatsen, waar weinig recente alternatieven zijn te vinden. In plaats van de kloksnelheid zo ver mogelijk op te schroeven, had deze net genoeg verlaagd kunnen worden om de nu vereiste peg-aansluiting overbodig te maken en zo de kaart ook voor praktisch elke mini-pc geschikt te maken. Dit doet AMD weliswaar, maar dan met de RX 6400, die niet los voor consumenten te koop zal zijn. Maar ook dan ontbreekt de AV1-ondersteuning nog, in tegenstelling tot bij andere recente Radeons.
Met een adviesprijs van 215 euro is de Radeon RX 6500 XT de goedkoopste videokaart in de RX 6000-serie. Net zoals met alle videokaarten in de afgelopen tijd, is de verwachting dat deze adviesprijs bij lange na niet gehaald wordt. Het lijkt erop dat de winkelprijzen uit zullen komen tussen de 275 en 350 euro. Dat betekent hoe dan ook een achteruitgang in de prijs-prestatieverhouding ten opzichte van instapmodellen van een of twee generaties terug. In veel gevallen zul je dan ook beter af zijn met zo'n ouder model als je dat voor een schappelijke prijs tweedehands op de kop kunt tikken, dan met een nieuwe RX 6500 XT.