In onze round-up van eerder dit jaar schreven we uitgebreid over de zin en onzin van het bijhouden van zaken zoals je bloedzuurstofpercentage en het maken van ecg-filmpjes voor gezonde mensen. We verwijzen je dus graag daarnaar als je dat wilt teruglezen. Voor wat de implementatie van de SpO₂-, ecg- en slaapfuncties betreft, geldt dat die in onze beleving niet wezenlijk verschilt met die van de Galaxy Watch3. Dat betekent dat de meting van bloedzuurstofsaturatie betrouwbare data lijkt te leveren, die tijdens onze tests goed overeenkwam met de meetresultaten van onze Medisana-referentiemeter.
Nieuw bij de Watch4 is dat het horloge ‘s nachts tijdens slaap continu SpO₂ kan meten, wat kan helpen om ademhalingsstoornissen te detecteren. Bij de Watch3 was SpO₂ alleen handmatig te meten. Ook de ecg-functie lijkt goed te werken. Wij hebben het horloge op twee personen zonder (bekende) hartproblemen getest. Daarbij gaf de Watch4 steeds correct aan dat er geen sprake was van een afwijkend hartritme. Slaapregistratie is net als bij de Watch3 niet meer dan redelijk. Het horloge denkt als je later op de avond minder actief bent, al vrij snel dat je slaapt, terwijl we bij de herkenning van verschillende slaapfasen nog altijd onze twijfels hebben. Net als de Galaxy Watch3 vindt ook het nieuwe model dat uw redacteur zelden tot nooit van een diepe slaap geniet, wat niet voor de hand ligt en door andere trackers ook niet bevestigd wordt.
Lichaamssamenstelling
Nieuw is ook een functie die de samenstelling van je lichaam meet. Hiervoor worden elektroden aan de onderkant van de behuizing en in de twee knoppen gebruikt. De knoppen moet je aanraken met de middel- en ringvinger van je andere hand, waarna het horloge een klein stroompje door je lichaam laat lopen waarbij op basis van de weerstand bepaald wordt wat jouw spier-, vet- en vochtmassa is, en jouw vetpercentage wordt berekend. Je moet hiervoor wel handmatig je gewicht invoeren. De resultaten van de vetpercentagemetingen schommelen tussen opeenvolgende metingen, maar lijken gemiddeld redelijk te kloppen. Bij metingen op verschillende dagen werd mijn vetpercentage geschat tussen 8 en 12, wat redelijk in lijn ligt met een 7-positie huidplooimeting waaruit een vetpercentage van circa 9 als resultaat uit de bus komt. Ook metingen bij twee andere personen leken grofweg logische resultaten te produceren, al hebben we van die personen geen andere data.
Sportregistratie
We hebben de hartslag- en positieregistratie tijdens verschillende hardloop-, fiets- en mountainbikesessies getest met zowel de Samsung Health-app als de Strava-app voor Wear OS. Reden om beide te gebruiken is dat de Watch4 in combinatie met Samsungs Health-app een paar onhebbelijkheden heeft. De eerste is dat de Health-app direct na het selecteren van een work-outtype een timer van drie seconden start waarna de registratie automatisch begint. Dat is onhandig omdat het horloge dan lang niet altijd al een goede locatiefix heeft. Een ander nadeel dat we bij de Watch4 zien, is dat de Samsung Health-app hartslagdata niet elke seconde opslaat, maar dat met intervallen doet die uiteen lijken te lopen van 5 seconden bij sommige work-outs tot wel 20 seconden bij andere. Zulke grote intervallen tussen opeenvolgende hartslagregistraties maken dat de Health-app eigenlijk niet geschikt is om intervaltrainingen goed vast te leggen. Bij de Strava-app voor Wear OS zijn de intervallen korter en wordt hartslagdata gemiddeld elke twee seconden weggeschreven.
Om de nauwkeurigheid van de hartslag- en gps-registratie tijdens het sporten te beoordelen, logden we onze work-outs niet alleen met de Galaxy Watch4, maar droegen we aan de andere pols afwisselend ook een Garmin Forerunner 945 en een Fenix 6X, waarvan we eveneens de ingebouwde optische hartslagsensor gebruikten. Ook droegen we een borstband die de hartslag door middel van ecg-meting registreert. Die laatste methode kan gezien worden als een échte referentie; hartslagmeting via elektroden blijft nog altijd nauwkeuriger dan optische metingen. Alle gelogde data exporteerden we als TCX- of FIT-files, die we vervolgens analyseerden met de dcr-analyzertool. Lees voor een uitgebreidere testverantwoording deze pagina uit onze round-up van eerder dit jaar.
Hartslagdata
Zoals we bij eerdere reviews al schreven, kennen alle optische hartslagmeters beperkingen. Optische registratie heeft soms moeite om plotselinge hartslagveranderingen direct te registeren en voor een goed meetresultaat is het belangrijk dat het horloge zo min mogelijk beweegt ten opzichte van de pols. Grote armbewegingen bij hardlopen zijn doorgaans geen probleem, maar felle, intense trillingen tijdens het mountainbiken kunnen dat wél zijn. We hebben de Galaxy Watch4 Classic getest tijdens verschillende hardloop-, racefiets- en mountainbikesessies en van elke type activiteit tonen we hieronder één resultaat.
Het eerste dat opvalt als we data gelogd met Samsungs Health-app bekijken, is dat hartslagdata niet elke seconde, maar met een variabel interval wordt vastgelegd. Bij sommige work-outs was dat eens per vijf seconden, bij andere eens per tien of zelf eens per twintig seconden. Hoe de keuze voor een bepaald interval tot stand komt is ons onduidelijk, maar intervallen van tien of twintig seconden zijn véél te lang om een goed beeld te krijgen van je hartslag, zeker bij work-outs met wisselende intensiteit. Dit probleem is te ondervangen door gebruik te maken van een andere app om work-outs te loggen. De Strava-app voor Wear OS registreert hartslaggegevens bijvoorbeeld netjes om de seconde.
Onderstaande grafiek van een hardloopsessie laat zien dat hartslagmeter van de Galaxy Watch4 (groen) die van Garmin Forerunner 945 (blauw) en de referentieborstband (paars) voor het grootste deel van de work-out goed weet te volgen. Alleen tussen minuut drie en zeven gaat het horloge even de fout in, maar het herstelt zich daarna goed.
Ook tijdens onderstaande wielrensessie met een paar intervallen houdt de Galaxy Watch4 (groen) zich redelijk staande ten opzichte van de Forerunner 945 (blauw) en de referentieborstband (paars). Het eerste interval rond minuut 10 mist het horloge helaas vrijwel geheel, maar het tweede interval rond 17 minuten wordt correct geregistreerd. Het derde interval dat rond minuut 40 start, zorgt voor meer problemen, waarbij de Watch4 zelfs enige tijd in het geheel geen hartslag registreert, om zich vervolgens rond minuut 45 te herstellen en de rest van de sessie redelijk bij de les te blijven.
Een van de worstcasescenario's voor optische hartslagmeters is mountainbiken, waarbij het schudden van de pols correcte registratie heel lastig maakt. Toch weet de Galaxy Watch4 (groen) zich vrij goed staande te houden ten opzichte van een Garmin Fenix 6X (blauw) en de referentieborstband (paars). Perfect is de registratie zeker niet, maar bij de start van de twee langere intervallen tijdens deze sessie doet de Galaxy Watch4 het beter dan de Fenix 6X. Wel zien we verderop in de sessie wat vreemde uitschieters, die mogelijk te maken hebben met hevige regenval vanaf circa anderhalf uur.
Gps-nauwkeurigheid
De Galaxy Watch4 maakt gebruik van een nieuwe GNSS-ontvanger die in de Exynos W920-soc is ingebouwd. Wij waren daarom extra benieuwd hoe het met de nauwkeurigheid van de gps-registratie gesteld is. En om met de deur in huis te vallen: die is (nog) niet best. Als we de gps-traces van de Galaxy Watch4 tijdens alle sessies vergelijken met die van eerder genoemde Garmin-horloges of een Garmin Edge 1030-fietscomputer, dan is duidelijk zichtbaar dat de lijnen van de Galaxy Watch4 een stuk grilliger zijn.
Onderstaande afbeelding laat de traces zien van twee rondjes fietsen over het mountainbikeparcours in Broekpolder. De lijnen van de Garmin Forerunner 945 (blauw) en Edge 1030 (paars) liggen netjes over elkaar, terwijl de groene lijnen van de Galaxy Watch4 alle kanten op springen. Dit is vooral goed zichtbaar in de twee uitvergrote delen rechts. We zien dit niet alleen tijdens het fietsen, maar ook bij het hardlopen en zelfs tijdens rustige wandelingen in een geheel open omgeving.
De totale afstand die de Galaxy Watch4 registreerde voor de work-outs die wij deden, komt gelukkig wel goed overeen met wat de Garmin-apparaten registreren. Misschien weet Samsung de registratie van de traces met toekomstige software-updates nog te verbeteren. In het verleden hebben we bij andere horloges die gebruikmaakten van nieuwe chipsets, ook gezien dat er in eerste instantie nauwkeurigheidsproblemen bestonden die later opgelost werden.