Het populairste merk smartwatches in de Pricewatch is niet Apple of Samsung, maar Garmin. Deze Amerikaanse fabrikant heeft een enorm aanbod aan smartwatches/sporthorloges, onderverdeeld in verschillende series gericht op lifestyle, sport, outdoor en luxe. Wij bekijken het nieuwste model uit de op sporters gerichte Forerunner-serie, de Forerunner 745, die voor 450 euro in de Pricewatch terug te vinden is.
De Forerunner-serie lijkt vooral gericht op hardlopers, maar in de praktijk zijn de Forerunners de allround sporthorloges van Garmin. De Forerunner-reeks bestaat uit acht courante modellen, in prijs uiteenlopend van ongeveer 120 tot 550 euro. Naast de Forerunner-series heeft Garmin nog twaalf andere horlogereeksen, waaronder de meer op lifestyle gerichte Vivo-modellen, de Fenix-serie voor triatleten en Venu-modellen met oledschermpjes.
Functionaliteit voorop
Anders dan bij de meeste andere smartwatches kiest Garmin bij de Forerunner-serie niet voor een oledbeeldscherm, maar voor een transflectief memory-in-pixel-model. Voordeel is dat dit type scherm geen backlight nodig heeft, maar invallend licht weerkaatst, en dus minder energie gebruikt en beter afleesbaar wordt naarmate er meer omgevingslicht is. Ideaal voor sporten in de felle zon dus. Transflectieve schermen werken daarnaast in always-onmodus zonder veel energie te gebruiken. Nadeel is dat een transflectief scherm er in vergelijking met oled weinig indrukwekkend uitziet door de beperkte kleurverzadiging en het beperkte contrast. Het scherm van de Forerunner 745 heeft met 240x240 pixels (op het breedste en hoogste punt) ook een relatief lage resolutie. Een ander verschil met de overige horloges uit de test is dat de Forerunner 745 alleen met knopbediening werkt; een touchscreen ontbreekt. Dat lijkt een nadeel, maar tijdens het sporten is knopbediening met bezwete vingers een stuk fijner dan een touchscreen.
Smartwatchfuncties
Als smartwatch biedt de Forerunner 745 de basisfunctionaliteit, maar is het zeker niet het beste klokje uit de test. Notificaties ontvangen en door middel van snelkeuzes reageren op tekstberichten is mogelijk. Ook agenda- en weer-informatie zijn standaard beschikbaar. De Forerunner 745 kan bovendien muziek opslaan en via bluetooth afspelen. Dat kunnen zowel eigen mp3-bestanden zijn als playlists van Spotify, die je voor offline gebruik naar het horloge kunt kopiëren via wifi. Dat laatste is wat ons betreft een groot voordeel. Spotify is met afstand de populairste muziekdienst in Nederland en dat Garmin het mogelijk maakt om snel complete playlists via wifi naar de Forerunner 745 te kopiëren, maakt het heel eenvoudig om muziek af te spelen tijdens het sporten. Betalen via NFC is ook mogelijk als je bankiert bij ABN AMRO of Rabobank, of een ICS Mastercard hebt. Via Garmins eigen ConnectIQ-appwinkel kunnen meer apps gedownload worden, maar het gros hiervan zijn aan sport gerelateerde apps. De algemene smartwatchfuncties van de Forerunner zijn dus wat beperkt, maar wat ons betreft heeft het horloge wel precies de juiste functies aan boord.
Data in app en webportal
Waar de Forerunner 745 vooral uitblinkt, is op het gebied van sport- en gezondheidsregistratie. Het horloge kan 24 uur per dag beweging, hartslag en SpO₂-data loggen, en haalt daar een schat aan informatie uit. Naast registratie van standaardzaken als hartslag, stappen en verbruikte calorieën geeft het horloge inzicht in stress, uitgebreide slaapgegevens, ademhalingsfrequentie en je energieniveau in de vorm van een Body Battery-grafiek. Garmins Connect-smartphoneapp biedt al deze data in een overzichtelijk dashboard met tal van subdashboards waarin zeer gedetailleerde informatie beschikbaar is. Wil je nog meer en overzichtelijkere dashboards, dan kun je in Garmins webportal terecht. Deze voor desktopgebruik bedoelde site biedt configureerbare dashboards, uitgebreide analysemogelijkheden per training en historische data die jaren teruggaat.
SpO₂ en accuwerktijd
SpO₂ kan zoals gezegd 24 uur per dag gemeten worden, zodat je ook hiervan grafieken over tijd kunt plotten. De accuwerktijd is bovendien goed. Garmin belooft tot één week werktijd tussen oplaadbeurten, maar dat is wat optimistisch en bovendien zónder SpO₂-meting. Schakelen we die continu in - je kunt ook kiezen voor enkel tijdens slaap - dan halen wij in de praktijk drie dagen. Met SpO₂-meting alleen tijdens de nacht komen we uit op op iets meer dan vier dagen en zonder automatische SpO₂-meting, maar mét continue hartslagregistratie is dik vijf dagen mogelijk. Niet de week die Garmin belooft dus, maar in de praktijk gewoon prima.
Gemaakt voor sport
Op het gebied van sportregistratie is Garmin marktleider en dat heeft een goede reden. De Forerunner 745 biedt net als de meeste andere Garmin-horloges tal van sportprofielen en kan desgewenst ook aan externe sensoren als hartslagmeters, loopdynamieksensoren, en power- en cadansmeters voor fietsen gekoppeld worden. De Forerunner 745 is bovendien geschikt voor multisportactiviteiten, waarbij je zonder te stoppen kunt overgaan van bijvoorbeeld zwemmen naar fietsen en hardlopen. Vooral nuttig voor triatlons dus, al is elke andere combinatie van sporten ook mogelijk. Ook gestructureerde trainingen zijn gemakkelijk uit te voeren met de Forerunner 745. Via Garmins mobiele app of via het webportal kun je bijvoorbeeld eenvoudig een intervaltraining samenstellen en deze naar het horloge kopiëren. Garmin werkt ook samen met veel andere diensten, waardoor het mogelijk is om trainingen automatisch te importeren.
Routes en segmenten
De Forerunner 745 heeft geen geografische kaarten ingebouwd; daarvoor moet je de duurdere Forerunner 945 hebben, maar je kunt wel vooraf gemaakte routes naar het horloge kopiëren, waarbij je tijdens het sporten een spoor ziet dat je moet aanhouden om de route te volgen. Wie graag sprintjes trekt op Strava-segmenten, komt daarnaast aan zijn trekken met de ingebouwde segmentenfunctie, die automatisch aangeeft wanneer je in de buurt komt van een als favoriet ingesteld segment en je in real time laat weten of je sneller of minder snel bent dan je PR of de huidige KOM.
Uitgebreide analyse
Het horloge biedt uitgebreide mogelijkheden om datavelden voor work-outs naar eigen inzicht in te delen en via Garmins appstore zijn ook tal van extra datavelden beschikbaar, die een keur aan extra inzichten kunnen bieden. De Forerunner 745 biedt na elke training ook informatie over het aerobe en anaerobe effect van de training op je lichaam en geeft een aangeraden hersteltijd aan. Het klokje houdt verder bij hoe je algemene trainingsbelasting is en raadt afhankelijk van in hoeverre je van de vorige training hersteld bent, ook automatisch een lichtere of zwaardere volgende training aan.
De kwaliteit van de data die Garmin levert, is doorgaans van hoog niveau. De hiervoor aangehaalde Body Battery bepaalt op basis van beweging, slaapkwaliteit en hartritmevariabiliteit continu je energieniveau, en lijkt in de praktijk een goede indicator. Ook stress- en slaapdata lijken in de praktijk doorgaans goed te kloppen. SpO₂-meting kan zoals gezegd tijdens de nacht of zelfs 24 uur per dag automatisch gebeuren. Garmin lijkt hierbij daadwerkelijk vrijwel continu te meten, gelet op de rode leds onder op het horloge, die vrijwel continu oplichten als automatische SpO₂-meting is ingeschakeld. De kwaliteit van de SpO₂-data is bovendien goed. Nadeel van continumeting is zoals gezegd wel dat die de accuwerktijd sterk negatief beïnvloedt.
Slaapdata
De Garmin Forerunner 745 registreert niet alleen hoelang je slaapt, maar ook welke slaapfasen je daarbij doormaakt. In hoeverre dat klopt, kunnen wij niet goed beoordelen, maar wat wel opvalt, is dat Garmin vrijgevig is met het berekenen van de slaapduur. Zit je 's avonds stil voor de tv, dan is de kans aanwezig dat Garmin dat als slaap ziet. Ook in bed lezen werd bij ons vaak als slapen gezien en als je 's morgens na het afgaan van de wekker nog even blijft liggen, geeft Garmin daar ook al snel bonusslaaptijd voor. Slecht willen we de slaapregistratie van de Forerunner 745 zeker niet noemen, maar houd er rekening mee dat het horloge een wat rooskleurig beeld kan geven van je slaapduur.
Hartslagregistratie
De Forerunner 745 maakt gebruik van Garmins nieuwste Elevate V3-hartslagsensor, die ook in tal van andere Garmin-horloges van de afgelopen anderhalf jaar gebruikt wordt. Deze sensor levert nauwkeurige hartslagdata, weten wij van eerdere tests en onze ervaringen met de Forerunner 745 bevestigen dat. Bij ons standaardloopje met drie intervallen doet de Forerunner 745 (groen) het uitstekend. Het horloge heeft de correcte hartslag direct te pakken en volgt de lijn van de referentieborstband op een paar kleine uitschieters na heel goed.
Ook tijdens hardloop- en fietsactiviteiten met een gelijkmatig inspanningsniveau levert de Forerunner 745 data die vrijwel overeenkomt met die van de referentiemeter en zelfs onder lastige omstandigheden doet de Forerunner 745 het goed, zoals in onderstaande weergave van een fietstocht, op een foutje rond 11 minuten na.
Gps-kwaliteit
De Forerunner 745 maakt net als de meeste andere Garmin-horloges standaard gebruik van 'slimme' gegevensopslag, wat in de praktijk betekent dat het horloge tijdens sportactiviteiten slechts om de paar seconden gps-coördinaten wegschrijft. Garmin kiest hiervoor om accu en opslagruimte te besparen, maar in beide gevallen is dat wat ons betreft overbodig. Het is aan te raden om de gegevensopslag in te stellen op 'elke seconde', wat de nauwkeurigheid van het horloge sterk ten goede komt.
De nauwkeurigheid van de Forerunner 745 is goed, zeker als we het horloge zo instellen dat het behalve van gps-satellieten ook van het Russische Glonass gebruik mag maken. Met open zicht is de locatieregistratie vrijwel foutloos, zoals onderstaand voorbeeld in met de Forerunner 745 in groen laat zien.
Ook onder lastige omstandigheden houdt de Forerunner 745 zich goed. Op de vorige pagina toonden we een voorbeeld van de Forerunner 745 samen met de Fitbit Sense tussen de hoogbouw in Rotterdam. Hieronder zie je de Forerunner 745 (groen) afgezet tegen de Mobvoi TicWatch 3 Pro (paars). We kiezen opnieuw voor een lastig scenario tussen hoogbouw. Gedurende het grootste deel van de run is de registratie spot-on, maar tussen de hoge gebouwen op de Kop van Zuid (uitsnede 1) raakt het horloge de koers even kwijt en in de tweede uitsnede hieronder zien we dat het ook bij de kubuswoningen even misgaat. De afstanden die de Forerunner 745 tijdens activiteiten meet, zijn doorgaans zeer nauwkeurig, met een afwijking die net als bij de Apple Watch Series 6 gemiddeld kleiner is dan 2 procent.
Samengevat
De Forerunner 745 biedt (basis)smartwatchfuncties, waaronder offline muziek via Spotify, maar blinkt op dat punt niet uit. Waar Garmin wel heel goed scoort, is op het gebied van gezondheidstracking en sport. Het horloge meet desgewenst rond de klok hartslag en SpO₂, en berekent stress- en energieniveaus. Daarnaast is de sportfunctionaliteit zeer uitgebreid. Niet alleen zijn er veel sportprofielen, Garmin houdt ook voortgang en herstel bij en geeft op basis daarvan suggesties voor komende work-outs.
Andere smartwatches van Garmin
De Forerunner 745 is een van de duurdere horloges uit de Forerunner-reeks, maar veel van de functionaliteit van dit horloge vind je ook terug in goedkopere modellen als de Forerunner 245 (vanaf 250 euro) waarvan wij vorig jaar een review op zustersite Hardware.Info publiceerden. Kun je het stellen zonder multisportfuncties en continue SpO₂-meting, dan haal je met die Forerunner 245 voor ruim 100 euro minder een horloge in huis dat grotendeels dezelfde (basis)functies bevat. Let wel, de Forerunner 245 is er zowel mét als zonder muziekfunctie.
Wil je juist méér functionaliteit, dan biedt de Forerunner 945, te koop vanaf ongeveer 550 euro, een (kleine) stap omhoog. Dit horloge heeft niet alleen een grotere accu en daarmee een nog betere werktijd dan de Forerunner 745, de Forerunner 945 beschikt ook over ingebouwde kaarten voor heel Europa, waardoor turn-by-turnnavigatie mogelijk is en het horloge in bergachtige landschappen bovendien gedetailleerde informatie kan geven over de lengte en het stijgingspercentage van komende beklimmingen. Ook voor een review van de Forerunner 945 verwijzen we je graag naar Hardware.Info.
De Forerunner-modellen maken net als het gros van Garmins horloges gebruik van transflectieve schermen, die zoals gezegd uitstekend afleesbaar zijn in vol zonlicht, maar wat kleursaturatie en contrast betreft duidelijk onderdoen voor modellen met een oledscherm. Wil je wél een oledscherm, dan heeft Garmin de Venu vanaf ongeveer 300 euro, en de nieuwere en goedkopere Venu SQ vanaf circa 170 euro. Die laatste is bovendien voorzien van een vierkant scherm, waar wij zoals eerder beschreven fan van zijn. Helaas is het scherm van de Venu SQ met 25x25mm wat ons betreft aan de kleine kant, terwijl de kast relatief grote bezels heeft. Desondanks is het een prima budgetkeuze binnen het Garmin-assortiment.