In deze test bekijken we nieuwe smartwatches van populaire merken in onze Pricewatch, waarbij we de topmodellen met de uitgebreidste mogelijkheden hebben getest. Uitzondering daarop is Garmin. De line-up van deze fabrikant is heel groot en bevat modellen met prijzen van meer dan 1500 euro. Wij kozen daarom voor de Forerunner 745, het nieuwste allroundmodel, dat met een adviesprijs van 479 euro alsnog tot de duurdere in de test behoort.
Hartslag- en gps-tests
We hebben alle horloges gedurende een aantal weken 24/7 getest en daarbij gekeken naar de standaard smartwatchfuncties, maar ook naar de manier waarop ze proberen de gezondheid van de gebruiker inzichtelijk te maken. Daarnaast hebben we met alle horloges verschillende keren hardgelopen en gefietst om de hartslagregistratie en gps-nauwkeurigheid te beoordelen. We deden daarbij zowel duurlopen als intervallen en wegfiets- en mountainbikeactiviteiten. Dat deden we onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende omgevingen. Met alle horloges hebben we daarnaast zo goed mogelijk hetzelfde rondje gelopen, waarbij we eerst anderhalve kilometer in gelijkmatig tempo liepen om vervolgens in tempo terug te zakken en drie snellere intervallen te lopen. In de grafieken op de volgende pagina's vind je van elk horloge hartslagdata van deze runs terug.
/i/2004286184.png?f=imagenormal)
Gps-tests hebben we in uiteenlopende omstandigheden gedaan, in omgevingen variërend van open polders tot midden tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam. Kleine kanttekening: waar we in dit artikel 'gps' zeggen, bedoelen we niet specifiek het Amerikaanse gps-systeem, want een aantal horloges gebruikt ook data van Russische Glonass- en Europese Galileo-satellieten voor positiebepaling.
Tijdens hartslagregistratietests droegen we omwille van de nauwkeurigheid steeds maximaal één horloge per arm, op ongeveer twee centimeter boven het polsgewricht. Tijdens een aantal specifieke gps-tests droegen we maximaal drie horloges per arm, om zo van apparaten op hetzelfde moment data te verzamelen. Aangezien het dragen van verschillende horloges per arm de hartslagregistratie (in theorie) kan beïnvloeden, hebben we de hartslagdata van deze runs niet gebruikt.
Als referentie voor hartslagnauwkeurigheid hebben we de geteste horloges zoveel mogelijk afgezet tegen data van een Garmin HRM Dual borstbandmeter, die hartslagdata met behulp van twee elektrodes meet en daarmee sneller op hartslagwisselingen reageert en over de hele linie een hogere nauwkeurigheid biedt dan op ppg gebaseerde polshartslagmeters. In totaal logden we in de afgelopen maanden met de negen geteste horloges ruim 140 sessies voor hartslag- en/of gps-testdoeleinden.
Data verzamelen en vergelijken
Voor analyse van locatie- en hartslaggegevens maken we gebruik van de dcr-analyzer-tool, waarmee TCX-, GPX- en Fit-datafiles van verschillende apparaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Daarnaast gebruiken we Strava ter referentie van de totaal gelogde afstand per activiteit (zie kader onderaan deze pagina).
We testen waar mogelijk met de trainingsapp die de fabrikant standaard op het horloge installeert, waarbij we na elke training het desbetreffende TCX- of Fit-bestand handmatig exporteren voor analyse.
Als die eigen trainingsapp het niet toestaat om data te exporteren, gebruiken we indien mogelijk een automatische koppeling tussen de software van de fabrikant en het populaire trainingsplatform Strava, om de trainingsdata vervolgens via de exportfunctie van Strava te downloaden.
Als er ook geen koppeling met Strava mogelijk is, maar er wél een Strava-app op een horloge geïnstalleerd kan worden, hebben we voor die optie gekozen, om zo data direct buiten de trainingsapp van de fabrikant om met Strava te loggen en vervolgens te exporteren.
Op bovenstaande manier hebben we van alle horloges behalve de Huawei Watch GT2 Pro locatie- en hartslagdata kunnen vergelijken. Helaas biedt Huawei geen opties om data uit zijn eigen ecosysteem te krijgen. Tools die via een omweg proberen om data uit Huawei Health om te zetten in standaard-TCX-files, boden wél de mogelijkheid om gps-data in dat gestandaardiseerde formaat te downloaden, maar hartslagdata ontbrak hierbij. We hebben de hartslagdata van de Watch GT2 Pro dus niet direct kunnen vergelijken met die van de andere horloges in deze test, maar hebben wel geprobeerd de kwaliteit van de metingen te beoordelen door weergave in Huaweis app op zicht te vergelijken met de data van onze referentiemetingen.
Slaap, ecg en SpO₂
Helaas zijn niet alle (gezondheids)aspecten van smartwatches voor ons op herhaalbare wijze inzichtelijk te krijgen of te meten. Zo hebben we geen professionele (eeg-)monitor om slaapcycli te meten. Referentie ontbreekt dus, en over de opbouw van de slaap en de verschillende slaapfasen die horloges menen te herkennen, vellen we daarom geen oordeel. Over de gemeten slaapduur en, wanneer beschikbaar, de gegeven slaapscore oordelen we op basis van onze eigen observaties met betrekking tot de tijdstippen van in slaap vallen en ontwaken, en de mate waarin we ons uitgerust voelden. En ja, we geven grif toe: dit is zeker geen wetenschappelijke benadering.
Bij horloges die ecg-metingen kunnen uitvoeren, hebben we deze functionaliteit getest, maar dat leidde in alle gevallen (gelukkig) steeds tot de conclusie dat er sprake was van een normaal sinusritme. Nu hebben we dit alleen getest bij een beperkt aantal personen zonder bekende hartproblemen, dus ook hier geldt dat we geen conclusies aan deze resultaten proberen te verbinden.
Om inzicht te krijgen in de nauwkeurigheid van de SpO₂-meting, hebben we gebruikgemaakt van een Medisana PM100, een MDD-gecertificeerde optische bloedsaturatiemeter die licht van onderaf door een vingertop straalt en aan de bovenkant van die vingertop meet hoeveel licht er doorgelaten wordt. Dit type metingen biedt in potentie nauwkeurigere resultaten dan de reflectiemetingen die horloges uitvoeren. We hebben waar mogelijk over een langere periode continu metingen uitgevoerd of verschillende handmatige metingen gedaan en deze vergeleken met de resultaten van de Medisana PM100.
:strip_exif()/i/2004286158.jpeg?f=imagenormal)
Gps-nauwkeurigheid
Bij het testen van gps-nauwkeurigheid zijn er twee factoren waarnaar je kunt kijken: in hoeverre klopt de route die achteraf wordt weergegeven met de route die je daadwerkelijk hebt afgelegd, en hoe nauwkeurig wordt de in totaal afgelegde afstand bepaald?
Dat eerste is visueel gemakkelijk in kaart te brengen. Op de volgende pagina's zie je steeds Google Maps-afbeeldingen met daarop (uitsnedes van) routes zoals de horloges die gelogd hebben. Toch is dat wat ons betreft niet het enige beoordelingscriterium. Om tijdens trainingen prestaties nauwkeurig vast te leggen, is het eigenlijk veel belangrijker dat de in totaal afgelegde afstand correct wordt geschat. Als een horloge na 10 kilometer hardlopen aangeeft dat je pas 9,8 kilometer hebt afgelegd, geeft dat een vertekend beeld van jouw prestaties. Voor analyse van die prestaties is het een stuk minder interessant of het horloge denkt dat je vijf meter náást het pad gelopen hebt, dan dat de gelopen afstand klopt. Uiteraard gaan beide idealiter hand in hand, maar we hebben gezien dat sommige horloges waarvan het gps-kaartje er netjes uitziet, soms toch de neiging hebben om de totale afstand verkeerd weer te geven.
We hebben daarom ook gekeken hoe nauwkeurig horloges de afstand van hardloop- en fietssessies registreren. We vergelijken de data van alle horloges hierbij onderling en zoeken naar uitschieters. Ter referentie maken we ook gebruik van de berekening door Strava. Die dienst beschikt over een algoritme dat de lengte van activiteiten achteraf opnieuw kan berekenen en daarbij foute of onlogische data uit gps-tracks slim corrigeert. Het goede nieuws is dat we op een enkele uitzondering na geen verschillen van meer dan 3 procent hebben gezien, en dat de meeste metingen die we met verschillende horloges hebben gedaan, een spreiding van minder dan 2 procent ten opzichte van elkaar en van de door Strava berekende route lieten zien.
Dat wij waarde hechten aan de totale afstand die horloges berekenen, wil natuurlijk niet zeggen dat correcte logging van alle individuele coördinaten niet belangrijk is. Zeker als je het horloge (ook) gebruikt voor turn-by-turnnavigatie, is het natuurlijk van belang dat de locatie continu zo nauwkeurig mogelijk wordt weergegeven.
Gps en tempotraining
Ook als je tijdens trainingen (veel) gebruikmaakt van de live snelheids-/tempoberekening van het horloge, is het van belang dat opeenvolgende coördinaten nauwkeurig gelogd worden. Grote variaties hebben in potentie immers tot gevolg dat jouw snelheid lijkt te fluctueren terwijl dat niet het geval is. Houd op dat vlak in elk geval rekening met beperkingen die voor alle smartwatches gelden; onder een dik bladerdak of te midden van hoogbouw is de gps-nauwkeurigheid altijd minder goed dan midden in de polder. Wil je je laten leiden door het actuele tempo dat je horloge aangeeft, dan is het een goed idee om daarvoor zoveel mogelijk de open ruimte op te zoeken.