Suunto is vooral bekend van zijn sporthorloges, een markt waarin de Finse fabrikant al actief was ver voordat de moderne smartwatch het levenslicht zag. De begin 2020 geïntroduceerde Suunto 7 is het eerste klokje van Suunto dat niet op een eigen besturingssysteem draait, maar gebruikmaakt van Android Wear. Waarom Suunto die keuze heeft gemaakt, is ons niet geheel duidelijk, want hoewel de Suunto 7 een fraaie smartwatch is met een mooi oledscherm, is hij als sporthorloge een paar stappen terug ten opzichte van wat Suunto eerder bood.
Laten we bij het begin beginnen. De Suunto 7 is een grote klok met een diameter van vijf centimeter. Het horloge is met zijn hoogte van 1,5cm ook de dikste uit de test. Daarmee staat hij prima rond een brede mannenpols, maar het is zeker geen horloge voor dames.
Het eerste dat opvalt als je het horloge ziet, is de standaard watchface. Suunto heeft een watchface met een (live) heatmap van de huidige omgeving gemaakt, waarop te zien is wat de populairste loop- en fietsroutes in de omgeving zijn. Erg cool! Het horloge heeft vier knoppen, het grootste aantal knoppen van de drie Wear OS-modellen. De knop linksboven opent het appmenu, rechtsboven start Suunto's trainingsapp, rechtsmidden de muziekspeler en rechtsonder een timer. Uiteraard geldt ook hier dat de knoppen softwarematig naar eigen inzicht geconfigureerd kunnen worden.
Sportapp
Met zijn eigen sportapp doet Suunto een aantal zaken heel goed, maar ook dingen heel slecht. Goed is de ruime hoeveelheid sportprofielen die worden ondersteund door de Suunto 7. Sinds een update van vorig jaar kun je daarbij zelf aanpassen welke gegevensvelden je tijdens het sporten op het horloge te zien krijgt. Voor de doelgroep van enthousiaste sporters waarop Suunto zich tot nu toe richtte, zijn er ook beperkingen. Multisport zoals triatlon wordt niet ondersteund en ook de mogelijkheid om het horloge met externe sensoren te koppelen, moeten we missen. Nu geldt dat voor het gros van de horloges uit deze test, maar bij een merk als Suunto verwacht je dat dit wél kan.
Positief is de mogelijkheid om offline kaarten naar het horloge te kopiëren en routes te gebruiken. Je kunt routes aanmaken in Suunto's smartphoneapp en deze vervolgens gebruiken tijdens work-outs, waarbij je keurig op een kaart ziet waar je bent. Je kunt daarbij bovendien kiezen voor verschillende kaartweergaven, waaronder heatmaps voor hardlopen en fietsen.
Gezondheidsfuncties
Suunto's smartphoneapp toont een overzicht van jouw trainingen, waarbij je granulair inzicht krijgt in hoe work-outs zijn verlopen. De app biedt bovendien de mogelijkheid om data automatisch door te sturen naar tal van andere apps, waaronder Strava, Adidas Running, Komoot en Trainingpeaks.
Dat is meteen alles wat de app en het horloge standaard doen op het gebied van sport- en fitnesstracking. Suunto's app houdt geen all-dayhartslaggegevens bij, logt geen stappen, slaap of andere activiteit en geeft zo in het geheel geen inzicht in de gezondheidsstatus van de gebruiker. Uiteraard kun je dit wel (deels) doen via Google Fit, al stuurt Suunto niet continu hartslagdata door en wordt er geen slaap gelogd.
Suunto heeft inmiddels beloofd dat het vanaf april 2021, ruim een jaar na introductie van het horloge, alsnog slaaptracking (duur en slaapfasen), 'Body Resources', continue hartslagmeting en Komoot-turn-by-turnnavigatiefuncties aan de Suunto 7 gaat toevoegen. Wij hebben deze functionaliteit nog niet kunnen testen en hebben hier dus geen oordeel over.
Accuduur
Wel maken we ons zorgen over de accuduur als het horloge na de update continu hartslagdata gaat verzamelen. In de huidige vorm houdt de Suunto 7 het namelijk zo'n 28 uur vol op een lading, wat de slechtste score van alle modellen uit de test is. Met de optische hartslagmeter ingeschakeld zal dat niet beter worden.
Hartslagdata
De optische hartslagmeter van de Suunto 7 werkt naar behoren, maar heeft soms even nodig om in het juiste spoor te komen, zoals we hieronder ook zien bij onze standaardrun met drie intervalletjes. De intervallen zelf pakt het horloge goed op, maar in de eerste twee minuten van de run is het horloge het spoor nog bijster.
Bij een langere temporun gaat het beter. Ook hier lijkt het aan het begin van de run mis te gaan, maar dit is opnieuw de run waarbij de elektroden van de referentiemeter aan het begin niet vochtig genoeg waren, waardoor het juist de borstband is die in het begin verkeerde data levert.
Gps-nauwkeurigheid
Over de gps-registratie van de Suunto 7 hebben we niets te klagen. De afstanden die het horloge logt, vallen gemiddeld binnen 1,5 procent van de referentieafstand en ook de gps-traces zien er onder uiteenlopende omstandigheden netjes uit.
Samengevat
De Suunto 7 is een fors Wear OS-horloge met een fraai scherm en een goede sportapp met onder andere offline kaarten en routes, maar verder heel weinig toegevoegde functionaliteit. Suunto's eigen app logt alleen sportactiviteiten en biedt geen algemene gezondheidsfuncties. De werktijd op de accu bedraagt net iets meer dan één dag, waarmee het ook op dit punt de hekkensluiter uit de test is.
Andere smartwatches van Suunto
Suunto heeft verschillende horloges in zijn programma. Naast de Suunto 7 zijn op dit moment ook de Suunto 3, 5 en 9 gangbare modellen. Al die modellen maken gebruik van Suunto's eigen besturingssysteem en worden aangeprezen als 'GPS sportwatch' en niet als smartwatch. Ze missen de functie om apps te installeren, maar kunnen wel notificaties weergeven.