Samsung Galaxy Watch4 Classic (46mm) Zwart Review
7 juli 2022, laatste update op 7 juli 2022, 2.154 views
Rapporteer
Product gekocht
Twee dagen geleden de LTE /4g versie gekocht met een multisim abonnement bij T Mobile. Dit is mijn eerste smartwatch. Hieronder wat ik heb gevonden wat wel en niet werkt met LTE.
Pluspunten
- Minder lomp dan gedacht
- Snelheid
- Scherm
Minpunten
- Accuduur
- Oplaadtijd
- Stand alone functies
Ik draag al jaren geen horloge meer omdat ik de meerwaarde voor mij niet zag. Een stand alone smartwatch leek me dan nog wel wat, maar die was eerder alleen van Apple te krijgen en die wil ik niet. Sinds een week of twee biedt T Mobile de Samsung watch 4 (classic) aan met multisim. Met multisim kopieer je het abonnement van je telefoon naar je horloge (met dien verstande dat de max internetsnelheid flink wordt terugeschroeft naar 768/384 Kbps).
Het liefst zou ik een horloge hebben zonder alle sensoren die er nu op zitten. Het gaat mij er om dat ik kan bellen, appen, mailen, betalen en navigeren. Al die dingen waarvoor ik nu een telefoon mee sleep. Als je al die fitness toeters en bellen wilt hebben dan lijkt dit het perfecte voor je te zijn, want hij heeft er nogal wat.
Dan de eerste indruk. Er is genoeg over de bluetoothvariant geschreven en qua functionaliteit wat werkt voor de BT variant geldt ook voor de LTE variant. Ik zal wat proberen te schrijven voor het LTE gedeelte waarbij het horloge en de telefoon niet zijn gekoppeld en de telefoon uit staat.
Het slechte nieuws eerst. Slecht voor mij dan, want dit waren wat redenen waarom ik dit horloge heb gekocht. Er is geen whatsapp. Als je je telefoon gekoppeld hebt kun je whatsapp berichten ontvangen en je kunt er 1 keer op reageren, maar je kunt geen whatsapp initiëren. Als je telefoon niet is gekoppeld ontvang je helemaal geen whatsapp. Je kunt wel een sms sturen en dit werkt prima. Je kunt via sms ook je locatie doorsturen, maar niet live delen.
Navigeren kun je ook vergeten. Google maps werkt alleen als deze gekoppeld is aan je telefoon en je daar ook je locatie aan hebt staan. Ik heb gezocht naar andere stand alone apps maar deze niet kunnen vinden. Weet je er 1 deel, geef het dan vooral door.
Ander minpunt: de batterij. Volledig opladen duurt een dikke 1,5 uur. Samsung zelf is er niet duidelijk over, maar het lijkt er op dat het horloge niet sneller gaat dan 5w. Laden zul je in het begin 2 keer per dag moeten doen als je, net als ik, alle knopjes in wilt drukken en uit wilt testen. Always on kost je ongeveer 30% per 8 uur, dit getest bij het slapen waarbij ik het horloge niet om had. Gebruik je het horloge voor iets anders dan de tijd bekijken dan gaat het accu percentage een stuk rapper naar beneden. Ik heb de telefoon de afgelopen twee dagen twee keer per dag op moeten laden (van 15-20% tot 90%). Ik kan me voorstellen dat je met Always on uit het volstaat als je 1 keer per dag oplaad als je niet te veel andere apps draait.
Wat wel werkt.
Bellen. Dit werkt zoals je het zou verwachten. Ik heb het getest in een stille woonkamer en tijdens het autorijden. De ander was goed te verstaan en ze konden mij ook goed verstaan. Je hoeft niet als een spion in je mouw te praten. In de woonkamer was ik zelfs goed genoeg te verstaan als ik mijn arm naar beneden had tijdens het ijsberen (al klonk het daardoor wel of ik op de wc zat -hol- aldus de gesprekspartner)
Google pay. Als je bank werkt met google pay dan werkt dit ook op je horloge. Het koppelen werkt even anders dan je zou kunnen denken. Log in bij je bank op een computer en zoek naar de pasgevens. Hier staat het pasnummer van een stuk of 15 cijfers, net zoals je dat bij ene creditcard hebt. Dit nummer heb je nodig om je kaart aan google pay in je horloge te koppelen (via je telefoon).
Spotify. Dit werkt niet via het speakertje op je horloge, maar gaat prima via gekoppelde bluetooth oordoppen (in dit geval sony wmx koptelefoon).
Google assistent werkt nog niet in Nederland. Op internet zijn er mensen die beweren dat ze het aan de praat hebben gekregen, maar die werken wellicht met een vpn. In Duitsland en het VK zou het wel moeten werken, dus wellicht dat je het daar op vakantie in kunt stellen en het dan weer mee terugnemen nasr Nederland.
Bixby werkt wel en doet het, binnen de beperkingen van Bixby zelf, prima. Als je bovenste van de twee fysieke knoppen ingedrukt houd luistert Bixby.
De Samsung watch 4 en de samsung watch 4 classic zijn onder de motorkap hetzelfde. Ik heb voor de classic gekozen vanwege de bezel. Voor mijn werk lig ik nog wel eens op de grond te worstelen en dan is de bezel een stukje extra bescherming. Dat ik af en toe naar de grond ga betekent ook dat ik de functie niet heb ingeschakeld waarmee er een aangewezen contact wordt gebeld als je telefoon doorheeft dat je valt. Weet dus niet hoe goed dit werkt.
Overweeg je een watch 4 te kopen en heb je vragen. Of heb je juist tips (vooral benieuwd naar het navigeren) laat het me dan weten.