Grote vraag is natuurlijk hoe de Galaxy Watch4 in de praktijk bevalt. Het korte antwoord is: heel goed! Bij onze round-up van smartwatches eerder dit jaar riepen we de Galaxy Watch3 uit tot beste allround smartwatch voor Android-gebruikers en hoewel de Watch4 op een compleet ander fundament gebouwd is, neemt de nieuwe versie de sterke punten van zijn voorganger grotendeels mee. De interface werkt intuïtief en de fysieke draairing op de Watch4 Classic, die wij hebben getest, blijft een érg fijne toevoeging die navigatie door menu’s een stuk fijner en sneller maakt dan swipen over het scherm. De look-and-feel is zoals gezegd meer Tizen dan Wear OS, maar dat is wat ons betreft geen nadeel. Het horloge voelt ook lekker snel aan. Navigeren tussen de verschillende tiles gaat vloeiend en schokvrij, en het openen van apps gaat lekker vlot.
De standaard ingebouwde functionaliteit van de Watch4 is ook zeer uitgebreid. Het horloge kan uiteraard appnotificaties weergeven, waarbij je zelf kunt aangeven van welke apps je dat wel of niet wilt, of je die meldingen alleen wilt ontvangen als je de telefoon niet gebruikt en zelfs of je meldingen op de telefoon wilt dempen en alleen naar het horloge wilt sturen. Je kunt ervoor kiezen om het scherm al dan niet in te schakelen bij het ontvangen van meldingen en je kunt meldingen hardop laten voorlezen. Daarnaast is het, als je via bluetooth met je telefoon verbonden bent, mogelijk om telefoongesprekken te voeren via de ingebouwde microfoon en luidspreker.
Samsungs keuze om Bixby in plaats van Google Assistant als spraakassistent te gebruiken, vinden wij minder geslaagd. Niet alleen omdat Bixby in tegenstelling tot Google Assistent nog altijd geen Nederlands verstaat, Bixby werkt ook minder goed. Het kan aan onze uitspraak van het Engels liggen, maar spraakcommando's en zoekopdrachten werden vaak niet goed begrepen. Het verwerken van spraak duurt toch al vrij lang, ook als Bixby je wél goed verstaat.
Samsung Health
Samsung levert de Watch4 standaard met zijn eigen Samsung Health-app, die stappen telt, en calorieverbruik en actieve minuten bijhoudt. De app wordt ook gebruikt om desgewenst 24/7 hartslag en stress te meten, slaap te analyseren, ecg, bloeddruk en vetpercentagemetingen uit te voeren, én om sportactiviteiten vast te leggen.
Al deze data is overzichtelijk terug te vinden in de Samsung Health-app voor smartphones, de tweede app die je naast de Galaxy Wearable-app op je smartphone moet installeren. Desgewenst kun je de data naar je Samsung-account in de cloud synchroniseren, maar je kunt er ook voor kiezen deze alleen lokaal op te slaan. Kies je voor cloudopslag, dan heb je op elk moment de optie om alle aan gezondheid gerelateerde data ook weer geheel uit de cloud te verwijderen.
Voor sport biedt de Watch4 een groot aantal profielen, waaronder hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen, circuittraining en tal van losse fitnessoefeningen. Afhankelijk van de gekozen activiteit worden verschillende gegevensschermen getoond tijdens de activiteit, waarbij geldt dat je deze schermen in grote mate kunt aanpassen aan je eigen smaak. Samsung Health biedt bij work-outs helaas nog altijd geen ondersteuning voor externe bluetoothsensors. Het koppelen van bijvoorbeeld een borstband is dus niet mogelijk.
Dat kan in potentie wél als je gebruikmaakt van thirdpartyapps voor sport, waarvan het aanbod vrij groot is. Zo kun je work-outs ook loggen met onder andere Strava, Nike Run Club, Adidas Running en Google Fit als je deze op het horloge installeert. Samsung installeert Google Fit niet standaard op de Watch4, maar als je deze alles-in-een-sport- en gezondheidsapp van Google liever gebruikt dan Samsung Health, dan is dat gewoon mogelijk. Het is zelfs mogelijk om work-outs gelijktijdig met twee apps vast te leggen.
Offlinemuziek
Het app-aanbod voor Wear OS is vrij groot en er lijkt bovendien weer wat beweging in de ontwikkeling van apps te zitten. Waar wij begin dit jaar bijvoorbeeld nog klaagden dat er geen (goede) mogelijkheid was om offline muziek op Wear OS-horloges te krijgen, heeft Google zelf onlangs eindelijk een YouTube Music-app voor Wear OS uitgebracht die het mogelijk maakt om muziek naar het horloge te downloaden. Ook Spotify heeft een nieuwe app voor Wear OS die het downloaden van playlists naar horloges mogelijk maakt. Koppel een bluetoothheadset aan het horloge en je kunt tijdens het sporten nu dus ook naar muziek luisteren zonder dat je je telefoon hoeft mee te nemen.
Toch zijn er ook legio voorbeelden van populaire diensten waarvan de app wat aandacht nodig heeft. Sport-app Strava heeft door een bug die meer dan een jaar oud is, ook op de Galaxy Watch ‘Common’ als appnaam, terwijl de functionaliteit heel basaal is en beperkt blijft tot hardlopen en fietsen, en dat terwijl Strava wel prijkte op het lijstje van apps dat op Google I/O werd getoond bij de aankondiging van het Wear OS 3-platform. Naar wij begrijpen is de release van een geheel vernieuwde Strava-app aanstaande, en mogelijk dat deze al beschikbaar is op het moment dat je dit leest. Ook voor andere apps lijkt er nog wat werk verzet te moeten worden. Daarbij is het de vraag in hoeverre derde partijen (opnieuw) moeite gaan steken in het ontwikkelen van apps voor Wear OS. Dat is iets wat de toekomst moet uitwijzen.
Accuduur
De meeste Wear OS 2.0-horloges blinken zacht gezegd niet uit als het om accuduur gaat. Eerder dit jaar hebben wij de Suunto 7 en Oppo Watch 46mm getest, die het respectievelijk nét iets meer dan een dag en zo'n anderhalve dag op een acculading volhielden. Dat is waarschijnlijk grotendeels te wijten aan de verouderde Qualcomm Snapdragon Wear 3100-soc, die beide horloges gebruiken. De Mobvoi TicWatch Pro 3, die over de nieuwere, zuinigere Wear 4100-processor beschikt, wist het tijdens onze tests ruim vier dagen vol te houden.
De Samsung Galaxy Watch4 valt daar tussenin. Met continue hartslag- en stressmeting, maar zónder SpO₂-registratie tijdens slaap en zonder always-ondisplay behaalden we gemiddeld zo'n 40 uur tijdens onze testperiode, wat neerkomt op een verbruik van ongeveer 2,5 procentpunt accucapaciteit per uur. Work-outs met hartslag en gps-registratie kosten ongeveer 8 procentpunt aan accucapaciteit per uur. Maak je veelvuldig gebruik van het horloge, speel je muziek af of schakel je de always-onfunctie van de display in, dan loopt de accuduur snel terug. Het gebruik van het scherm in always-onmodus zorgt ervoor dat de accuwerktijd bijna halveert en uitkomt op gemiddeld iets minder dan 24 uur.
Dat zijn al met al geen heel goede scores. Een directe vergelijking met de Galaxy Watch3 die wij tijdens een deel van de testperiode ook droegen, leert bovendien dat het oude model het onder Tizen langer op een acculading volhoudt dan zijn opvolger onder Wear OS. En dat dus ondanks de nieuwe, zuinigere Exynos W920-processor, wat aangeeft dat ook Wear OS 3 nog altijd geen zuinig OS is.