Bijna twee weken dagelijks gebruik van de Galaxy Watch4 heeft ons helaas ook geen heldere antwoorden gebracht over wat nu écht nieuw is in de basisversie van Wear OS 3. Samsungs horloge is namelijk voorzien is van veel specifiek voor dit horloge ontwikkelde Samsung-software, waardoor de Galaxy Watch4 wat uiterlijk en standaard geleverde functionaliteit betreft sterk lijkt op eerdere Tizen-horloges, waarbij dus veel afwijkt van wat we kennen van Wear OS 2.0. Hoe de 'vanilla' versie van Wear OS 3 eruit zal zien, is nog afwachten.
Sommige Wear OS-specifieke zaken, zoals het swipen van rechts naar links om naar een vorig scherm te gaan, zijn nu ook onderdeel van de interface van de Galaxy Watch4. Het horloge is daarnaast voorzien van de Google Play Store en kan zoals gezegd gebruikmaken van het uitgebreide aanbod aan bestaande Wear OS-apps. Samsung levert de Watch4 standaard ook met Google Maps, dat gebruikt kan worden voor turn-by-turnnavigatie.
Andere Wear OS-functies heeft Samsung (vooralsnog) juist buiten de deur gehouden ten faveure van zijn eigen diensten. Google Assistant is op het moment van schrijven bijvoorbeeld niet beschikbaar. Samsung heeft in plaats daarvan zijn eigen Bixby-assistent een prominente plek gegeven. Ook Google Pay is er nog niet voor de Galaxy Watch4, terwijl Samsung Pay juist wél standaard geïnstalleerd is.
Samsung houdt zich bovendien niet aan de standaard UX van Wear OS, althans niet aan de standaard UX zoals we die van Wear OS 2.0 kennen. Veeg je vanaf de watchface van links naar rechts, dan opent zich niet zoals bij Wear OS 2.0-horloges een scherm met de (Google) spraakassistent, maar krijg je net als bij Tizen een of meer tegels met notificaties te zien, waarvoor je bij Wear OS 2.0-horloges juist van beneden naar boven moet swipen. Maak je die beweging bij de Galaxy Watch4, dan krijg je in een gridview een overzicht van alle geïnstalleerde apps, terwijl dat app-overzicht bij de meeste Wear OS 2.0-horloges juist achter de primaire fysieke knop schuilgaat.
Vanaf de watchface swipen van rechts naar links levert wél, net als bij Wear OS 2.0 en eerdere Tizen-horloges, toegang tot alle beschikbare tiles, die beeldvullend informatie van sommige geïnstalleerde apps weergeven. De Galaxy Watch4 kan maximaal vijftien tiles weergeven. Dat is meer dan wat Android Wear 2.0-horloges kunnen, waarbij wij geen voorbeelden van horloges kennen die meer dan tien tiles ondersteunen.
Knoppen
Alle versies van de Galaxy Watch4 zijn voorzien van twee langwerpige knoppen aan de rechterzijde van de behuizing. Beide knoppen hebben verschillende functies. De bovenste toets brengt je na één korte druk altijd terug naar de watchface. Houd je de knop ingedrukt, dan wordt daarmee standaard de Bixby-spraakassistent geactiveerd, maar je kunt deze ook zo configureren dat je ermee in het uitschakelscherm van het horloge komt. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan brengt dat je standaard terug naar de laatst gebruikte app, maar je kunt elke geïnstalleerde app aan deze dubbelklik koppelen.
De onderste knop doet bij een enkele aanraking dienst als terugknop. Je kunt er echter ook voor kiezen om met één druk een overzicht van pas gebruikte apps te tonen. De onderste knop heeft geen dubbelklikfunctie en bij lang ingedrukt houden opent het horloge Samsung Pay, waarbij geldt dat die functie niet aan te passen is. Wellicht dat hierin verandering komt als er ondersteuning voor Google Pay wordt toegevoegd.
Geen Wear OS-smartphoneapp
Nog een verschil met alle andere Wear OS 2.0-horloges die wij getest hebben, is dat Samsung geen gebruik maakt van de Wear OS-smartphoneapp om het horloge met de telefoon te verbinden. In plaats daarvan wordt de Galaxy Wearable-app gebruikt die ook voor de Tizen-horloges gebruikt wordt. Heb je zowel een Samsung-horloge dat op Tizen draait, als de nieuwe Watch4, dan kun je in de Galaxy Wearable-app makkelijk tussen beide wisselen. Samsung heeft het management van Tizen en Wear OS-horloges hier naadloos geïntegreerd.
De Galaxy Wearable-app is ook de gemakkelijkste plek om instellingen van het horloge te veranderen. Dat kan uiteraard ook op het horloge zelf, maar de smartphoneapp is overzichtelijker. Het hoofdscherm van de app biedt direct toegang tot wijzerplaten, apps, tegels en het 'quick'-panel dat met een swipe van boven naar beneden in beeld verschijnt en de belangrijkste instellingen direct als toggles aanbiedt. In de Galaxy Wearable-app kun je gemakkelijk bladeren door de geïnstalleerde apps en watchfaces en, via links naar de Google Play Store, andere apps downloaden. Bij apps die zowel voor Android-smartphones als Android Wear beschikbaar zijn, vind je in de Play Store een knop die je laat kiezen op welk apparaat je de app wilt installeren. De Galaxy Wearable-app laat je watchfaces met een of meer complicaties, kleine dataschermpjes op een watchface, ook eenvoudig aanpassen. Verder kun je via de app instellen hoe het horloge moet omgaan met meldingen, geluid en trilling, kun je de werking van het beeldscherm en de toetsen instellen, muziek en afbeeldingen beheren, de spaarstand activeren en toegankelijkheidsfuncties instellen.
Werkt het best met Samsung-smartphones, niet met Apple
De Galaxy Wearable-app is beschikbaar via de Play Store en de Galaxy Watch4 moet met alle recente Android-telefoons werken. Tijdens onze test bleek echter dat de Huawei Mate 20 Pro (Android 10) die wij als testtoestel gebruikten, niet gekoppeld kan worden met de Galaxy Watch4, terwijl we dat toestel wél met een Galaxy Watch3 konden koppelen. We hebben Samsung gevraagd of er meer recente toestellen zijn die niet ondersteund worden, maar daarop hebben we nog geen antwoord ontvangen. Eén ding is zeker: heb je een iPhone, dan val je in elk geval buiten de boot. De Galaxy Watch4 is namelijk niet te gebruiken in combinatie met Apple-smartphones.
Net als bij de Galaxy Watch3 geldt bovendien dat je voor een aantal functies specifiek een recente Samsung-smartphone nodig hebt. De ecg- en bloeddrukfuncties maken gebruik van de Samsung Health Monitor-app, niet te verwarren met de algemene Samsung Health-gezondheids- en fitnessapp, die alleen op Samsung-smartphones werkt. Om de app te activeren, is bovendien een werkende Nederlandse simkaart nodig. Samsung werpt deze barrières naar wij begrijpen op omdat het medische functies betreft waarbij aan wet- en regelgeving voldaan moet worden, iets wat kennelijk niet gewaarborgd kan worden als het deze appfuncties openstelt voor andere Android-smartphones. Inmiddels is er wel een gehackte versie van de Health Monitor-apps die ook op andere Android-telefoons draait, zij het met beperkingen.