Door Willem de Moor

Redacteur

Twee HDMI 2.1-monitoren getest

Aorus FV43U en Momentum 559M1

09-08-2021 • 06:00

74

Multipage-opmaak

HDMI 2.1: de voordelen

Tv's met de nieuwste HDMI-standaard, versie 2.1, zijn er al eventjes, maar monitoren moesten het tot dusver nog zonder stellen. De eerste HDMI 2.1-monitoren werden weliswaar al begin dit jaar aangekondigd, maar de wereldwijde supply chain- en logistieke problemen zorgden voor wat uitstel. Inmiddels is een handjevol beeldschermen van HDMI 2.1-aansluitingen voorzien, en wij hebben er twee naast elkaar gezet. We testten de 43" grote Aorus FV43U van Gigabyte en van Philips ontvingen we de Momentum 559M1RYV. Samen met nog twee Aorus-modellen en de net aangekondigde Odyssey Neo G9 van Samsung zijn dit momenteel de enige HDMI 2.1-monitoren op de markt.

Voor we daadwerkelijk naar de beeldschermen kijken, tippen we eerst even de verschillen van HDMI 2.1 met voorganger 2.0 aan en vertellen we waarom versie 2.1 mogelijk interessant is voor je. Eerder schreven we achtergrondartikelen over HDMI 2.1 en de problematiek en implementatie van de standaard op tv's. Aan het stekkertje zie je in ieder geval niets: dat is de bekende HDMI-stekker gebleven. De nieuwe standaard kan met 48Gbps echter veel meer bandbreedte verwerken dan de voorganger, die 18Gbps aankon. Bovendien is de encoding efficiënter, waardoor ook nog eens een hoger rendement van die datarate mogelijk is. Dat betekent dat de resolutie en framerate omhoog kunnen; de resolutie naar maar liefst 10k en framerates naar 120Hz. Voor bronnen die niet altijd 120 beeldjes per seconde kunnen leveren, ondersteunt HDMI 2.1 een techniek die vrr wordt genoemd: variable refresh rate. Dat is vergelijkbaar met FreeSync of G-sync: de verversingssnelheid van het scherm volgt de aangeleverde framerate.

In vergelijking met HDMI 2.0 kan HDMI 2.1 niet alleen hogere resoluties en framerates aan; dankzij de extra bandbreedte hoeft het beeld minder te worden gecomprimeerd. Chroma subsampling, dat bij 2.0 nog nodig was vanaf 4k/75-beeld, is met HDMI 2.1 niet nodig. Pas wanneer hoge resoluties worden gecombineerd met extreem hoge framerates, vanaf 4k/250, wordt van DSC, ofwel Display Stream Compression, gebruikgemaakt, net als DisplayPort 1.4 dat doet.

Lang niet iedereen zal HDMI 2.1 kunnen benutten, want nog niet alle videokaarten ondersteunen de standaard. De nieuwste generatie videokaarten van zowel AMD als Nvidia doet dat wel, en crucialer: de nieuwe generatie consoles, de PS5 en Xbox Series X, doen het ook. Dat betekent dat je je console op deze HDMI 2.1-schermen kunt aansluiten en je games op maximale beeldkwaliteit kunt spelen. Met de twee geteste schermen richten Gigabyte en Philips hun pijlen dan ook expliciet op gamers die de nieuwste console van Sony of Microsoft hebben.

De Gigabyte Aorus FV43U is voor een kleine duizend euro verkrijgbaar, terwijl de Philips Momentum 559M1RYV op het moment van schrijven bij slechts één winkel verkrijgbaar is, voor een bedrag van 1462 euro. Daarvoor krijg je dan wel een groter scherm van 55 inch, met - net als bij zijn directe voorganger, de 558M1 - een forse soundbar. We vergelijken de schermen met de eerder door ons geteste monitoren die voor de zojuist genoemde groep consolegamers zijn gemaakt.

Philips Momentum 559M1RYV

Bouw en functionaliteit

We beginnen met het uiterlijk van de kleinere van de twee schermen, al is de FV43U met zijn beelddiagonaal van 43" nog altijd bijna een meter breed en 64 centimeter hoog. Dankzij de twee metalen V-pootjes is de diepte met ongeveer 25 centimeter vrij bescheiden en het gewicht bedraagt ongeveer tien kilogram. Aan de voorkant zie je betrekkelijk weinig van de gaming-pedigree, maar aan de achterkant is het scherm duidelijk op de gamer gericht, met het Aorus-logo en de 'stealth'-hoeken die erbij horen. Het scherm is zelf zo goed als randloos, behalve aan de onderkant waar een flinke rand zit met daarin het Aorus-woordmerk en speakergrilles aan weerszijden daarvan.

  • Aorus FV43U-uiterlijk
  • Momentum 559M1-uiterlijk
Gigabyte Aorus FV43U uiterlijkGigabyte Aorus FV43U uiterlijk
Philips Momentum 559M1RYV uiterlijkPhilips Momentum 559M1RYV uiterlijk

De Momentum 559M1 is qua uiterlijk vrijwel identiek aan de 558M1 die we eerder uitgebreid hebben bekeken. In feite is dit gewoon een tv te noemen, niet alleen vanwege het formaat, maar ook dankzij het uiterlijk. Een grote voet houdt de Momentum overeind, met tussen scherm en voet een soundbar die moet zorgen voor een aanzienlijk beter geluid dan monitorspeakertjes. Anders dan menig televisietoestel wordt de Momentum volledig afgemonteerd geleverd; je hoeft de voet dus niet nog te bevestigen. Ook de Momentum is, afgezien van de onderrand, vrijwel bezelloos en hij heeft een wat ingetogener achterzijde dan de Aorus. Ook zie je op de achterkant (of meer de zijkant) de Ambiglow-leds. Met een formaat van 55 inch is de Momentum uiteraard groter dan de Aorus. Het toestel is ongeveer 1,23 meter breed, ruim tachtig centimeter hoog, en met afgerond 31 centimeter is het toestel ook wat dieper.

Ergonomie

Beide schermen hebben een vaste voet, net als menig televisie. We hebben ze allebei als pc-monitor gebruikt, waarbij dit voor de Aorus een wat realistischer toepassing is. Dit is met een beelddiagonaal van 43" natuurlijk een erg grote monitor en hij is er alleen geschikt voor als je een relatief diep bureau hebt. De Momentum is wat ons betreft echter helemaal een maatje te groot als bureaumonitor.

Beide schermen zijn, voornamelijk wegens hun afmetingen en deels natuurlijk ook wegens hun beoogde toepassing als consolemonitor, niet voorzien van een verstelbare voet. Je kunt de schermen inclusief voet draaien, maar je kunt ze niet in hoogte verstellen. De Momentum laat zich evenwel tot vijf graden voorover en tot tien graden achterover kantelen.

Anders dan menig tv zijn de twee monitoren niet voorzien van een spiegelende glasplaat voor het paneel. Dat helpt reflecties tegen te gaan. De Aorus heeft weliswaar een antireflectielaag, maar die is iets minder mat dan die van de Momentum.

Aansluitingen

Hoewel het televisies lijken, zijn de monitoren toch echt voorzien van aansluitingen die we van monitoren gewend zijn. Wees je er wel van bewust dat beide toestellen niet over een tuner en smartfunctionaliteit beschikken. Voor elke vorm van content is dus een extern apparaat nodig, of dat nu een laptop, desktop, console of Chromecast is.

De FV43U heeft twee HDMI 2.1-aansluitingen aan de zijkant, met net daarboven een line-out voor audio en een analoge minijack-aansluiting voor een koptelefoon. Onder de HDMI-aansluitingen vind je een enkele DP 1.4-aansluiting en een USB-C-ingang. Om de ingebouwde USB-hub te bedienen, zit daaronder een ouderwetse USB 3 type B-connector en daar weer onder vind je twee USB 3-uitgangen. De voeding is in het scherm ingebouwd en maakt gebruik van een standaard C13-connector. Ook die steekt naar de zijkant, en zonder haakse connector kan dat in combinatie met een wat stijve kabel vreemd ogen: je stroomkabel steekt dan een beetje uit de zijkant van je monitor. Kabelmanagement met de FV43U is, ook omdat de andere connectors naar opzij zijn gericht, wat lastiger dan wanneer de kabels naar beneden lopen. Het inprikken gaat dankzij die configuratie echter wel gemakkelijk.

Gigabyte Aorus FV43U uiterlijkPhilips Momentum 559M1RYV uiterlijk

Bij de Momentum 559M1 zijn de kabels wat meer 'tv-achtig' gerangschikt: links (of rechts, als je van voren kijkt) van de voetpilaar zit de C13-stekker voor voeding en rechts ervan zitten de overige aansluitingen. Van binnen naar buiten zijn dat een USB-C-connector, een DP 1.4-poort en drie HDMI 2.1-poorten. De voorganger, de 558M1, had die USB-ingang voor beeld niet, zodat de nieuwe uitvoering ook voor laptops interessanter is. Daarna volgen de wat meer 'computer-achtige' poorten: een audio-uitgang met daarnaast een USB 3 type-B-poort om de vier poorten van de USB-hub te voeden. Twee van die poorten zijn 'always on' om apparaten te kunnen laden, en twee ervan zijn reguliere USB 3-poorten.

Beide tv's ondersteunen dankzij de HDMI 2.1-specificatie vrr om variabele refreshrates weer te geven en daarnaast zijn ze FreeSync-gecertificeerd voor de DisplayPort. De toestellen ondersteunen ook Nvidia's G-sync, hoewel ze er niet voor zijn gecertificeerd.

Audio en bediening

Audio

Aangezien de twee monitoren zijn bedoeld voor gamers, is het natuurlijk zaak dat ze een beetje aardig geluid ten gehore brengen. Zoals bekend zijn we in de regel niet erg onder de indruk van de gemiddelde ingebouwde monitorspeaker, maar zowel de FV43U als de 559M1 gaat een stukje verder. Van die twee lijkt de Aorus niet alleen visueel het meest op een monitor, maar ook wat geluid betreft zit hij er nog aardig dicht tegenaan. Let wel, het geluid is beduidend beter dan dat van de gemiddelde monitor, maar er ontbreekt wel wat. Dat lijkt met name bas te zijn, hoewel Gigabyte heeft gepoogd dit te compenseren met het opschroeven van het laag. Toch heeft dat niet echt de 'presence' van iets dat op een woofer lijkt en het komt vooral kunstmatig over. Het volume en ook de rest van de geluideigenschappen zijn wel aardig, hoewel opvalt dat de speakers wat nazoemen als er geen geluid meer wordt weergegeven. Met twee 12W-speakers die naar onder zijn gericht hoef je in ieder geval niet direct naar een versterker, koptelefoon of soundbar uit te wijken.

Gigabyte Aorus FV43U uiterlijkPhilips Momentum 559M1RYV uiterlijkPhilips Momentum 559M1RYV uiterlijkPhilips Momentum 559M1RYV uiterlijk

Links de speakergrille van de Auros FV43U en rechts de soundbar met speakers en poort van de Momentum 559M1

Zo'n soundbar zit wel standaard onder de Momentum gemonteerd en dat is een klein wereldje van verschil. Het geluid is een stuk voller en ruimtelijker, omdat Philips vijf speakers (twee tweeters, twee voor het middenbereik) gebruikt. Met de 2.1-opstelling klinkt vooral het laag dankzij de woofer toch een stuk beter. Menig tv zonder ingebouwde soundbar kan hier een voorbeeld aan nemen. Mocht je toch voor je eigen geluid kiezen, bedenk dan goed hoe je het aansluit. Als je een HDMI-signaal door een versterker wil laten lopen, zal die ook HDMI 2.1 moeten ondersteunen, anders doe je het onderscheidende element van deze twee monitoren teniet.

Bediening

De Aorus heeft midden onder het beeldscherm een handige joystick waarmee je het osd kunt aanroepen en alle features kunt bedienen. De joystick werkt prima en is prettig in het gebruik, maar het osd is niet direct het mooiste dat we kennen. Hoewel het display een 4k-paneel heeft, lijkt het osd op hoogstens 480p gemaakt, wat een nogal grove, kartelige indruk geeft. Dat valt op als je de joystick gebruikt, maar met de meegeleverde afstandsbediening zit je wat verder weg en valt het minder op; dan zijn grote cijfers en letters wel zo prettig. De afstandsbediening is erg eenvoudig, zowel qua functionaliteit als mogelijkheden, met een ronde D-pad, een mute-knop, vier knoppen voor spatial audio, de keuze-opties voor de ingang en het aanpassen van de weergave-modus, en natuurlijk een powerbutton. Met de centrale D-pad-knop activeer je het menu en met een verticale rocker-knop kun je het volume harder en zachter zetten. De afstandsbediening wordt gevoed door twee AAA-cellen en is klein, licht en compact.

Gigabyte Aorus FV43U - afstandsbedieningGigabyte Aorus FV43U - afstandsbedieningGigabyte Aorus FV43U - afstandsbediening
Philips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbediening

Een vergelijkbare afstandsbediening wordt met de Philips Momentum meegeleverd, alleen heeft hij iets meer knopjes. Boven de D-pad zitten vier knopjes voor power, mute, menu en input, eronder zit een back- en menuknop en er zijn twee rockers: een voor helderheid en een voor volume. Achterop de tv, aan de rechterzijde, zit een eenvoudige joystick om het scherm handmatig te bedienen. In de praktijk zul je echter de afstandsbediening gebruiken, temeer daar je een 55"-scherm niet zo snel binnen handbereik op je bureau zult hebben staan. Het osd van de Philips ziet er een stuk rustiger uit dan het osd van de Aorus, en de fonts zijn veel minder kartelig.

De Momentum heeft nog een onderscheidende feature, namelijk Ambiglow. Omdat het toestel geen tv is, noemt Philips dit geen Ambilight, maar het werkt hetzelfde. Rijen rgb-leds aan de bovenkant en zijkanten kunnen meekleuren met de content die op het scherm wordt getoond, wat een meer 'immersive' ervaring moet opleveren. Stel je daar geen prijs op, dan kun je allerlei andere rgb-effecten selecteren, zoals de bekende 'breathing'-optie, of een vaste kleur. Je kunt ook het geluid laten volgen, of Ambiglow gewoon uitzetten. Tijdens het testen leek het volgen van beeld net een fractie van een seconde achter te lopen en leken de ledjes in vrij discrete, grote stappen van helderheid te veranderen. Bij snel wisselende content kan dat eerder afleidend dan immersive werken, maar als het goed werkt, kan het wel wat toevoegen.

  • Interface Aorus
  • Intterface Momentum
Gigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interfaceGigabyte Aorus FV43U - interface
Philips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbedieningPhilips Momentum 559M1RYV - afstandsbediening

Testmethode en testveld

Portrait Displays Spectracal C6
Portrait Displays SpectraCal C6-colorimeter

We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m2 zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand.

Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m2.

Als vergelijkingsmateriaal nemen we voor de Momentum 559M1 uiteraard de directe voorganger van dit model, de 558M1. Dat is vrijwel dezelfde monitor, met uiteraard als grootste verschil de HDMI 2.1- versus 2.0-connectiviteit.

De FV43U vergelijken we met twee monitoren die we eerder hebben getest: de Swift PG43UQ van ASUS en een kleinere Philips Momentum, de 436M6.

Zowel de Momentum als Aorus ondersteunen vrr op de HDMI-poorten en FreeSync en G-sync (dat laatste niet officieel) op de DisplayPort. Het bereik van de variabele refreshrates bedraagt 48 tot 144 hertz.

Alle schermen hebben een VA-paneel aan boord. VA-panelen bieden inherent beter contrast dan ips-schermen, maar mindere kijkhoeken. Oledpanelen bieden uiteraard een enorm contrast, maar hebben in de regel een lagere helderheid. Vooralsnog hebben we enkel echte tv's met oledpanelen getest, dus een monitor met zo'n paneel kunnen we niet in de vergelijking opnemen. Let op dat de subpixels van het Aorus-scherm geen RGB- maar BGR-indeling hebben; dat kan in eerste instantie voor desktopwerk wat wazige tekst opleveren, maar met een aanpassing naar Cleartext-weergave is dat eenvoudig opgelost.

Responstijd en inputlag

Onze standaardtest voor responstijden maakt gebruik van overgangen van zwart naar wit en van lichtgrijs naar donkergrijs, oftewel 20% en 80% zwartweergave. De metingen voeren we uit met de overdrive-instellingen van de schermen zoals ze uit de doos komen. Vervolgens testen we nogmaals met de overdrive op de maximale stand en ten slotte zoeken we naar de optimale OD-stand. Tevens hebben we voor deze schermen een extra test uitgevoerd met extra stapjes in de grijswaarde-overgangen, voor een totaal van twintig transities. De overdrive-instellingen zetten we op de optimale settings waarbij het scherm het best presteert. In het geval van de Aorus is dat 'Picture quality' en bij de Momentum is dat 'Faster'.

De standaardtest levert keurige cijfers voor de zwart-wit-transitie van de Aorus op, maar de Momentum heeft het daar wat lastiger mee, terwijl beide schermen een stuk vlotter van wit naar zwart schakelen. De FV43U en 559M1 hebben beide een VA-paneel. VA-panelen hebben altijd wat moeite met grijs-naar-grijs-overgangen, getuige de cijfers. De reactietijden vallen allemaal ruimschoots binnen de 16,6ms die een frame duurt bij 60Hz-schermen. Voor een 120Hz-scherm is slechts 8,3ms toegestaan en die tijd overschrijven de schermen veel vaker.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,5
Gigabyte Aorus FV43U
5,2
ASUS ROG Swift PG43UQ
6,0
Philips 559M1RYV/00
12,0
Philips Momentum 558M1RY/00
13,6
Reactietijd 100-0%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,0
Philips 559M1RYV/00
3,8
Philips Momentum 558M1RY/00
4,3
Gigabyte Aorus FV43U
4,8
ASUS ROG Swift PG43UQ
5,6
Reactietijd 20-80%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,3
Philips Momentum 558M1RY/00
6,3
Gigabyte Aorus FV43U
10,0
ASUS ROG Swift PG43UQ
12,6
Philips 559M1RYV/00
17,6
Reactietijd 80-20%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,5
Philips Momentum 558M1RY/00
7,4
Philips 559M1RYV/00
9,5
Gigabyte Aorus FV43U
11,0
ASUS ROG Swift PG43UQ
13,6

OD Max

  • Reactietijd OD max 0-100%
  • Reactietijd OD max 100-0%
  • Reactietijd OD max 20-80%
  • Reactietijd OD max 80-20%
  • Overshoot OD max
  • Undershoot OD max
Reactietijd OD max 0-100%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,7
Gigabyte Aorus FV43U
5,6
Philips 559M1RYV/00
12,3
Philips Momentum 558M1RY/00
14,0
ASUS ROG Swift PG43UQ
15,0
Reactietijd OD max 100-0%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,9
Philips 559M1RYV/00
3,7
Gigabyte Aorus FV43U
4,0
Philips Momentum 558M1RY/00
4,2
ASUS ROG Swift PG43UQ
5,4
Reactietijd OD max 20-80%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
1,2
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,1
Gigabyte Aorus FV43U
2,3
Philips 559M1RYV/00
3,8
Philips Momentum 558M1RY/00
5,4
Reactietijd OD max 80-20%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
3,0
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,4
Philips 559M1RYV/00
3,4
ASUS ROG Swift PG43UQ
3,9
Philips Momentum 558M1RY/00
6,3
Overshoot OD max
Monitor Gemiddelde overshoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
1
Philips 559M1RYV/00
20
Gigabyte Aorus FV43U
31
Philips Momentum 436M6VBPAB
36
ASUS ROG Swift PG43UQ
59
Undershoot OD max
Monitor Gemiddelde undershoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
1
ASUS ROG Swift PG43UQ
3
Philips 559M1RYV/00
4
Gigabyte Aorus FV43U
4
Philips Momentum 436M6VBPAB
7

Met beide overdrives op hun maximale stand zijn de zwart-wit-overgangen nauwelijks veranderd, maar de grijs-grijs-overgangen zijn een stuk verbeterd. Dat heeft wel een flinke overshoot tot gevolg, zeker bij de FV43U.

OD Optimaal

Voor de FV43U hebben we naar de optimale overdrive-stand gezocht, waarbij we met de Smart-stand een iets betere mix vonden dan met Picture Quality, hoewel die laatste stand bij de uitgebreide metingen wel weer iets betere resultaten gaf. Bij de Momentum bleek de Faster-stand optimale resultaten te geven en nauwelijks overshoot. Ons sample van de 559M1 komt echter op geen enkele stand onder de 12ms voor de zwart-wit-transitie, wat de grens van de 8,3ms per frame op 120Hz toch echt overschrijdt.

  • Reactietijd OD optimaal 0-100%
  • Reactietijd OD optimaal 100-0%
  • Reactietijd OD ooptimaal 20-80%
  • Reactietijd OD optimaal 80-20%
  • Overshoot OD optimaal
  • Undershoot OD optimaal
Reactietijd OD optimaal 0-100%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,1
Gigabyte Aorus FV43U
4,3
ASUS ROG Swift PG43UQ
9,9
Philips 559M1RYV/00
12,2
Philips Momentum 558M1RY/00
14,0
Reactietijd OD optimaal 100-0%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,9
Gigabyte Aorus FV43U
3,2
Philips 559M1RYV/00
3,5
Philips Momentum 558M1RY/00
4,2
ASUS ROG Swift PG43UQ
5,4
Reactietijd OD optimaal 20-80%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
2,6
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,6
Philips Momentum 558M1RY/00
5,4
ASUS ROG Swift PG43UQ
5,6
Philips 559M1RYV/00
5,7
Reactietijd OD optimaal 80-20%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,1
Gigabyte Aorus FV43U
4,5
Philips 559M1RYV/00
5,7
Philips Momentum 558M1RY/00
6,3
ASUS ROG Swift PG43UQ
12,2
Overshoot OD optimaal
Monitor Gemiddelde overshoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
1
Philips 559M1RYV/00
2
ASUS ROG Swift PG43UQ
2
Philips Momentum 436M6VBPAB
12
Gigabyte Aorus FV43U
12
Undershoot OD optimaal
Monitor Gemiddelde undershoot in procenten in % (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
1
Philips 559M1RYV/00
1
Gigabyte Aorus FV43U
1
ASUS ROG Swift PG43UQ
1
Philips Momentum 436M6VBPAB
4

Voor het overzicht hebben we de responstijden bij de verschillende overdrive-standen die in de grafieken zijn gebruikt op een rijtje gezet.

Meting OD uit OD max OD optimaal
FV43U 559M1 FV43U 559M1 FV43U 559M1
Reactietijd 0-100% 5,2ms 12ms 5,6ms 12,3ms 4,3ms 12,2ms
Reactietijd 100-0% 4,8ms 3,8ms 4ms 3,7ms 3,2ms 3.5ms
Reactietijd 20-80% 10ms 17,6ms 2,3ms 3,8ms 2,6ms 5,7ms
Reactietijd 80-20% 11ms 9,5ms 3ms 3,4ms 4,5ms 5,7ms
Overshoot 1% 2% 31% 20% 12% 2%
Undershoot 1% 1% 4% 4% 1% 1%

Onze uitgebreidere meting, met twintig transities, hebben we in onderstaande afbeeldingen gevat. Daarbij vallen de uitschieters van de VA-panelen van zwart naar 20% wit-weergave van zowel de FV43U als de 559M1 op: ze overschrijden beide de maximale tijd die een frame bij de gemeten verversingsfrequentie wordt weergegeven. Zoals we eerder zagen, geldt dat bij de Momentum ook voor de zwart-wit-overgang die 12ms duurt. Bij die laatste zien we ook een forse overshoot bij de 100-80-overgang, al zal dat in de praktijk waarschijnlijk niet zo storend zijn.

Responstijden Gigabyte Aorus FV43U

Responstijden Philips Momentum 559M1RYV

Inputlag

Met onze Leo Bodnar-inputlagtester in het midden van het scherm gepositioneerd, meten we de inputlag met een beeldverversingssnelheid van 60Hz op een resolutie van 1080p. We hebben de schermen echter ook op 120Hz bij 1080p en op 60Hz op 4k doorgemeten. Wegens beperkingen van de inputlagtester kunnen we geen 120Hz/4k-meting uitvoeren.

Inputlag 60Hz
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 559M1RYV/00
8,7
Philips Momentum 436M6VBPAB
10,5
ASUS ROG Swift PG43UQ
11,1
Philips Momentum 558M1RY/00
18,2
Gigabyte Aorus FV43U
21,1

De Momentum heeft een keurige, vlotte inputlag van nog geen 9ms, terwijl het Aorus-scherm behoorlijk traag is. Dat zien we ook op 4k-resolutie en met 120Hz-instellingen. Op 60Hz is het Aorus-scherm met 21ms ook traag, zowel op 1080p als op 4k. Als het scherm op 1080p een 120Hz-signaal krijgt, daalt de inputlag echter dramatisch tot een zeer snelle 4,8ms.

Inputlag FV43U Philips 559M1
1080p/60Hz 21,1ms 8,7ms
1080p/120Hz 4,8ms 8,9ms
4k/60Hz 21,1ms 8,9ms

Helderheid, contrast en standaardweergave

We gaan verder met de metingen die we met behulp van de Calman-software hebben uitgevoerd. We beginnen met de helderheid. Daartoe meten we de maximale en minimale helderheid die het scherm kan weergeven. Daarna stellen we het scherm in op een helderheid van 150cd/m2; dat is de helderheid waarmee we al onze schermmetingen uitvoeren. Op die helderheid geven we een 4x4-checkerboard weer op basis waarvan we het gemiddelde contrast van het beeldscherm berekenen.

Op de donkerste stand heeft het Aorus-scherm een helderheid van 82cd/m2, wat in een donkere ruimte en bij lange gamesessies niet bijster donker is. De Momentum komt tot net iets boven de honderd candela per vierkante meter, wat aan de hoge kant is. Beide schermen zijn voorzien van sterke backlights om aan de HDR1000-eisen te voldoen, en de Gigabyte kan dan ook een flinke bak licht produceren, met dik achthonderd candela per vierkante meter. Met de iets lagere 726cd/m2 heb je ook bij de Philips nog meer dan genoeg licht, al zul je beide schermen nooit op een dergelijk hoge helderheid instellen, tenzij je in de volle zon zit te gamen. Met een contrast van ongeveer 5000:1 ontlopen beide schermen elkaar niet veel. Van VA-panelen zijn we niet anders gewend dan een imposant contrast, maar vergeleken met een gemiddeld VA-paneel met een contrastverhouding van pakweg 2000:1 tot 3000:1 zijn deze schermen wel een klasse apart .

  • Minimale helderheid
  • Maximale helderheid wit
  • Contrast 150cd/m²
Minimale helderheid wit
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
82,18
Philips Momentum 436M6VBPAB
93,15
Philips 559M1RYV/00
101,35
Philips Momentum 558M1RY/00
109,96
ASUS ROG Swift PG43UQ
170,35
Maximale helderheid wit
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
862,90
Gigabyte Aorus FV43U
807,70
Philips Momentum 558M1RY/00
800,20
Philips 559M1RYV/00
726,00
Philips Momentum 436M6VBPAB
683,50
Contrast 150cd/m²
Monitor Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
5147:1
Gigabyte Aorus FV43U
5066:1
Philips 559M1RYV/00
4937:1
ASUS ROG Swift PG43UQ
4257:1
Philips Momentum 436M6VBPAB
3815:1

Standaardweergave

We meten de schermen eerst door zoals ze uit de doos komen, maar wel met de helderheid zoals hierboven beschreven ingesteld op 150cd/m2. Het Gigabyte Aorus-scherm staat fabriekshalve op een stand die de AdobeRGB-kleurruimte het dichtst benadert, terwijl Philips als standaard de DCI-P3-kleurruimte aanhoudt. De overige monitoren in deze test hebben als standaardweergave eveneens de P3-weergave. Daarom laten we de Aorus weg in deze grafieken, anders zouden we appels met peren vergelijken. De FV43U zetten we met zijn AdobeRGB in een aparte grafiek. Uiteraard vergelijken we de schermen wel met elkaar als we zelf de weergavemodus instellen.

De twee Momentum-schermen scoren wat dekkingsgraad betreft vrijwel identiek, maar de nieuwe 559M1 laat een behoorlijk grotere kleurafwijking zien. De grijsafwijking is juist wat lager dan bij de twee andere Philips-schermen, maar ASUS laat zien dat het beter kan. Met een kleurtemperatuur van 6320K is de 559M1 wat warm afgesteld, maar de afwijking is niet enorm.

  • Dekking kleurruimte
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gem. color checker-afwijking
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. gamma - afwijking
  • Kleurtemperatuur - afwijking
Dekking dichtstbijzijnde kleurruimte op standaardinstelling
Monitor Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
97,6
Asus RoG Swift PG43UQ
92,8
Philips Momentum 558M1RY/00
91,4
Philips Momentum 559M1RYV/00
91,1
Colorspace - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus RoG Swift PG43UQ
2,09
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,64
Philips Momentum 558M1RY/00
2,84
Philips Momentum 559M1RYV/00
3,64
Colorchecker - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus RoG Swift PG43UQ
2,40
Philips Momentum 436M6VBPAB
3,01
Philips Momentum 558M1RY/00
3,31
Philips Momentum 559M1RYV/00
3,66
Greyscale - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus RoG Swift PG43UQ
3,15
Philips Momentum 559M1RYV/00
3,87
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,38
Philips Momentum 558M1RY/00
4,62
Gamma-afwijking van 2.2
Monitor Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
Asus RoG Swift PG43UQ
0,00
Philips Momentum 558M1RY/00
0,07
Philips Momentum 559M1RYV/00
0,08
Philips Momentum 436M6VBPAB
0,20
Afwijking 6504K
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
108
Philips Momentum 558M1RY/00
139
Philips Momentum 559M1RYV/00
184
Asus RoG Swift PG43UQ
375
Philips Momentum 559M1RYV - standaardweergavePhilips Momentum 559M1RYV - standaardweergavePhilips Momentum 559M1RYV - standaardweergavePhilips Momentum 559M1RYV - standaardweergave
  • Dekking kleurruimte
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gem. color checker-afwijking
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. gamma - afwijking
  • Kleurtemperatuur - afwijking
Dekking dichtstbijzijnde kleurruimte op standaardinstelling
Monitor Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
97,4
Colorspace - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
2,77
Colorchecker - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
2,61
Greyscale - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
2,16
Gamma-afwijking van 2.2
Monitor Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
0,04
Afwijking 6504K
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
90

De gamutdekking van de FV43U komt aardig in de buurt van de volledige aRGB-kleurruimte en de kleurafwijking blijft redelijk binnen de perken. Ook als het om de grijsafwijking en de afwijking van de gewenste kleurtemperatuur van 6504K gaat, doet de Aorus het net iets beter.

Gigabyte Aorus FV43U - standaardweergaveiGigabyte Aorus FV43U - standaardweergaveiGigabyte Aorus FV43U - standaardweergaveiGigabyte Aorus FV43U - standaardweergavei

Weergave sRGB en hdr

sRGB

De sRGB-stand is voor de gemiddelde pc de standaardkleurruimte waarin gewerkt wordt. Dat betekent dat de weergave in de standaardmodus bij deze twee schermen verzadigder is dan de bedoeling is, want het scherm toont daarin een veel grotere kleurruimte. Gelukkig hebben beide in het osd ook een sRGB-modus die de kleurverzadiging terugregelt.

De Aorus FV43U heeft niet alleen een sRGB-modus; het osd bevat ook een aparte color space-instelling met naast sRGB ook een paar andere modi, zoals AdobeRGB en DCI-P3. Of je de color space-instelling of de aparte sRGB-stand gebruikt, maakt voor de kleurafwijking niet zoveel uit en met beide opties worden alle overige instellingen in het osd vergrendeld, behalve de helderheid van het scherm. Die mag je gelukkig wel zelf kiezen.

De Philips 559M1RYV heeft alleen een sRGB-modus, die helaas hetzelfde grote nadeel heeft als deze modus op de 558M1RY en veel andere schermen van Philips en AOC: de helderheid wordt in deze stand vergrendeld. Het scherm produceert een helderheid wit van maar liefst 730cd/m2, feller dan de piekhelderheid van de gemiddelde hdr-monitor. Daarmee is de sRGB-stand niet goed bruikbaar in de meeste omgevingen.

De dekkingsgraad van de sRGB-kleurruimte van de FV43U is bijna volledig, terwijl de Momentum iets achterblijft. De kleurtemperatuur van de Aorus is met 6085K echter veel te warm, terwijl de Philips juist een wat koeler licht geeft met 6796K. Philips zit er met de 559M1 wat kleur- en grijswaarde-afwijking betreft een stuk beter bij dan de FV43U, die ook zichtbaar storende afwijkingen kan tonen.

  • Dekking sRGB-gamut
  • Afwijking 6504K sRGB
  • Color checker - gemiddelde afwijking sRGB
  • Greyscale - gemiddelde afwijking sRGB
  • Gamma - afwijking van 2.2 sRGB
Dekking sRGB-gamut
Monitor Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
99,5
Gigabyte Aorus FV43U
98,5
Philips Momentum 558M1RY/00
97,0
Philips 559M1RYV/00
95,6
Philips Momentum 436M6VBPAB
93,6
Afwijking 6504K sRGB
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
77
Philips Momentum 436M6VBPAB
215
ASUS ROG Swift PG43UQ
250
Philips 559M1RYV/00
292
Gigabyte Aorus FV43U
419
Colorchecker - gemiddelde afwijking sRGB
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
1,95
Philips Momentum 558M1RY/00
2,07
Philips 559M1RYV/00
2,31
Philips Momentum 436M6VBPAB
2,98
Gigabyte Aorus FV43U
3,73
Greyscale - gemiddelde afwijking sRGB
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
2,43
Philips 559M1RYV/00
2,49
Philips Momentum 558M1RY/00
2,95
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,96
Gigabyte Aorus FV43U
5,63
Gamma - afwijking van 2.2 sRGB
Monitor Gemiddelde gamma-waarde in γ (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
0,01
Philips Momentum 558M1RY/00
0,07
Gigabyte Aorus FV43U
0,07
Philips 559M1RYV/00
0,09
Philips Momentum 436M6VBPAB
0,12
Gigabyte Aorus FV43U - sRGB-weergaveGigabyte Aorus FV43U - sRGB-weergaveGigabyte Aorus FV43U - sRGB-weergaveGigabyte Aorus FV43U - sRGB-weergave
Philips Momentum 559M1RYV - sRGB-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - sRGB-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - sRGB-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - sRGB-weergave

Hdr-weergave

Zowel de Aorus FV43U als de Momentum 559M1 is in staat hdr-content weer te geven en beide volgen de DisplayHDR1000-standaard. Dat houdt onder meer in dat het scherm korte tijd een piekluminantie van 1000cd/m2 moet kunnen weergeven en langere tijd 600cd/m2 moet kunnen weergeven. Dat controleren we met een helderheidsmeting met een klein wit vlak, en met een checkerboard. Daarnaast kijken we of de kleurweergave nog een beetje klopt in hdr-modus. Op een scherm dat wel hdr-helderheid haalt maar van de kleuren een bende maakt, zitten we immers niet te wachten.

Beide schermen halen een helderheid van rond de 1100 candela per vierkante meter met een klein wit vlak, en de Aorus zakt bij volledige witweergave tot 990cd/m2. Let wel, daarbij gaat het om langdurige weergave, aangezien de helderheid teruggeregeld wordt om oververhitting te voorkomen. Het Philips-scherm is hetzij beter gekoeld, hetzij voorzien van een krachtiger voeding, want het backlight wordt juist niet gethrottled bij volledige witweergave, maar is feller dan bij 5%-witweergave. De Momentum haalt daarbij bijna 1300 candela per vierkante meter.

  • Max helderheid wit - (full screen)
  • Max helderheid wit - (5% window)
  • Contrast (4x4 checkerboard)
Max helderheid wit - (full screen)
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Philips 559M1RYV/00
1.292
Philips Momentum 558M1RY/00
1.283
Philips Momentum 436M6VBPAB
1.133
ASUS ROG Swift PG43UQ
1.053
Gigabyte Aorus FV43U
990
Max helderheid wit - (5% window)
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
1.120
Gigabyte Aorus FV43U
1.115
Philips 559M1RYV/00
1.089
Philips Momentum 558M1RY/00
1.046
ASUS ROG Swift PG43UQ
877
Contrast (4x4 checkerboard)
Monitor Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
5370:1
Philips Momentum 558M1RY/00
4585:1
Gigabyte Aorus FV43U
4476:1
ASUS ROG Swift PG43UQ
3839:1
Philips 559M1RYV/00
2850:1

De checkerboard-meting controleert niet alleen het contrast, maar ook adequate local dimming, wat nodig is voor een correcte hdr-weergave. De direct-led-backlight van de FV43U levert een keurig contrast van bijna 4500:1 op, terwijl de Momentum daar een steekje laat vallen. De grijs- en kleurafwijking meten we met en zonder luminantie of helderheid mee te wegen. De Aorus FV43U heeft zonder helderheid mee te wegen een iets lagere kleurafwijking dan de Momentum 559M1, maar de 559M1 heeft een lage afwijking als we helderheid meewegen. De grijsafwijking van de Momentum is met luminantie iets lager dan die van de Aorus. Zonder luminantie is dat net andersom.

  • Gem. grijsafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. grijsafwijking HDR (w. Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w Lum)
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
1,99
Gigabyte Aorus FV43U
2,56
Philips 559M1RYV/00
3,06
Philips Momentum 436M6VBPAB
4,00
Philips Momentum 558M1RY/00
4,22
Gemiddelde grijsafwijking met luminantie
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
2,92
Philips 559M1RYV/00
3,22
Gigabyte Aorus FV43U
3,55
Philips Momentum 558M1RY/00
3,91
Philips Momentum 436M6VBPAB
9,82
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
2,44
Gigabyte Aorus FV43U
2,69
Philips Momentum 558M1RY/00
3,56
Philips Momentum 436M6VBPAB
5,22
Philips 559M1RYV/00
8,32
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking met luminantie
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
3,58
Gigabyte Aorus FV43U
4,28
Philips Momentum 558M1RY/00
5,34
Philips 559M1RYV/00
9,61
Philips Momentum 436M6VBPAB
15,53
Gigabyte Aorus FV43U - HDR-weergaveGigabyte Aorus FV43U - HDR-weergaveGigabyte Aorus FV43U - HDR-weergaveGigabyte Aorus FV43U - HDR-weergave
Philips Momentum 559M1RYV - HDR-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - HDR-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - HDR-weergavePhilips Momentum 559M1RYV - HDR-weergave

Wat de dekking van de verschillende kleurruimtes betreft, gaat het voordeel naar de Gigabyte FV43U. De Rec. 2020-kleurruimte wordt aanzienlijk beter verzadigd en ook in de DCI P3-kleurruimte heeft de FV43U een voordeel. Het 709-gamut wordt door beide schermen volledig bestreken.

  • Dekking Rec.2020 kleurruimte
  • Dekking DCI P3 kleurruimte
  • Dekking Rec.709 kleurruimte
Dekking Rec.2020-kleurruimte
Monitor Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
77,1
Gigabyte Aorus FV43U
77,1
ASUS ROG Swift PG43UQ
69,0
Philips Momentum 558M1RY/00
66,3
Philips 559M1RYV/00
65,6
Dekking DCI P3-kleurruimte
Monitor Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
98,5
Gigabyte Aorus FV43U
96,4
ASUS ROG Swift PG43UQ
94,1
Philips Momentum 558M1RY/00
91,3
Philips 559M1RYV/00
90,9
Dekking Rec.709-kleurruimte
Monitor Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
100,0
Philips 559M1RYV/00
100,0
ASUS ROG Swift PG43UQ
99,9
Philips Momentum 436M6VBPAB
99,9
Gigabyte Aorus FV43U
99,7

Uniformiteit en kijkhoeken

VA-panelen staan bekend om hun prima contrastverhoudingen, maar de kijkhoeken hebben daar vaak onder te lijden. Dat wordt mooi geïllustreerd door de geteste monitoren: van de helderheid blijft onder elke hoek van vijfenveertig graden maar ongeveer een kwart over. Het is dus zaak netjes recht voor je beeldscherm annex tv te blijven zitten, want onder een hoek wordt de teruglopende helderheid al snel storend.

  • Helderheid: 45° links
  • -45° rechts
  • -45° boven
  • -45° onder
45° links resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
34,00
ASUS ROG Swift PG43UQ
32,00
Gigabyte Aorus FV43U
27,00
Philips 559M1RYV/00
26,00
Philips Momentum 558M1RY/00
25,00
45° rechts resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
32,00
ASUS ROG Swift PG43UQ
31,00
Philips 559M1RYV/00
26,00
Philips Momentum 558M1RY/00
25,00
Gigabyte Aorus FV43U
25,00
45° boven resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
27,00
Gigabyte Aorus FV43U
27,00
Philips Momentum 558M1RY/00
25,00
Philips Momentum 436M6VBPAB
24,00
Philips 559M1RYV/00
23,00
45° onder resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
28,00
Gigabyte Aorus FV43U
28,00
Philips Momentum 436M6VBPAB
24,00
Philips Momentum 558M1RY/00
23,00
Philips 559M1RYV/00
22,00

Niet alleen de helderheid heeft flink te lijden onder grotere kijkhoeken, ook de kleurweergave wordt geweld aangedaan. De afwijking schiet omhoog naar een delta-E van ongeveer twintig, wat duidelijk zichtbare en storende kleurafwijkingen oplevert. Ook voor een correcte kleurweergave geldt dus: recht voor het scherm blijven zitten. Dat merk je overigens al als je een van de schermen voor je op je bureau hebt staan (waarbij dat alleen bij de Aorus enigszins realistisch is): de helderheid en kleurweergave naar de randen wijkt duidelijk af van het midden van het scherm.

  • Gem. kleurafwijking: 45° links
  • -45° rechts
  • -45° boven
  • -45° onder
45° links gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
16,2
ASUS ROG Swift PG43UQ
19,1
Philips 559M1RYV/00
19,4
Philips Momentum 558M1RY/00
20,4
Gigabyte Aorus FV43U
21,3
45° rechts gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips Momentum 436M6VBPAB
18,4
Philips 559M1RYV/00
18,9
ASUS ROG Swift PG43UQ
19,8
Philips Momentum 558M1RY/00
20,0
Gigabyte Aorus FV43U
22,8
45° boven gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips Momentum 558M1RY/00
21,6
Philips 559M1RYV/00
22,3
Gigabyte Aorus FV43U
22,5
ASUS ROG Swift PG43UQ
23,0
Philips Momentum 436M6VBPAB
23,1
45° onder gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Gigabyte Aorus FV43U
21,9
ASUS ROG Swift PG43UQ
22,2
Philips 559M1RYV/00
22,9
Philips Momentum 558M1RY/00
23,0
Philips Momentum 436M6VBPAB
24,5

Uniformiteit

  • Wit: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
  • Zwart: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
Laagste t.o.v. hoogste wit
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
88
Philips 559M1RYV/00
85
Philips Momentum 558M1RY/00
84
Philips Momentum 436M6VBPAB
78
Gigabyte Aorus FV43U
74
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
Philips 559M1RYV/00
93
Philips Momentum 558M1RY/00
91
ASUS ROG Swift PG43UQ
91
Philips Momentum 436M6VBPAB
90
Gigabyte Aorus FV43U
88
Laagste t.o.v. hoogste zwart
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
72
Gigabyte Aorus FV43U
66
Philips Momentum 436M6VBPAB
61
Philips Momentum 558M1RY/00
41
Philips 559M1RYV/00
32
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
82
Gigabyte Aorus FV43U
79
Philips Momentum 436M6VBPAB
69
Philips Momentum 558M1RY/00
47
Philips 559M1RYV/00
44

Een ideaal beeldscherm heeft een uniformiteit van 100%. Dat betekent dat de helderheid gelijk is, ongeacht waar je kijkt of meet. Ons testexemplaar van de FV43U heeft een behoorlijk tegenvallende uniformiteit van 74% en 88% bij witweergave; dat is respectievelijk de afwijking naar beneden en naar boven van gemiddeld. Met andere woorden: het scherm heeft vooral donkere hoeken. De zwart-uniformiteit is wat beter, met iets minder storend lichtere of donkerder vlekken.

Gigabyte Aorus FV43U - backlightPhilips Momentum 559M1RYV - backlight

Backlight-foto's: links de Aorus, rechts de Momentum. Foto's gemaakt met een belichtingstijd van 10 seconden bij F11 en ISO 100. De foto's zijn bewerkt om vlekken in het backlight overdreven zichtbaar te maken.

Bij de Momentum is de wit-uniformiteit redelijk, met relatief weinig donkerder vlekken en bijna geen lichtere vlekken. De zwart-uniformiteit daarentegen is slecht, met lichte vlekken in de hoeken, vooral rechts en linksonder.

  • 'Gigabyte Aorus FV43U - Uniformiteit
  • Philips Momentum 559M1RYV - Uniformiteit
Gigabyte Aorus FV43U - uniformiteitGigabyte Aorus FV43U - uniformiteitGigabyte Aorus FV43U - uniformiteitGigabyte Aorus FV43U - uniformiteit
Philips Momentum 559M1RYV - uniformiteitPhilips Momentum 559M1RYV - uniformiteitPhilips Momentum 559M1RYV - uniformiteitPhilips Momentum 559M1RYV - uniformiteit

Uitgebreide meetresultaten uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten

Opgenomen vermogen

We meten het opgenomen vermogen van de monitoren onder verschillende omstandigheden, waarbij de eerste, bij een helderheid van 150cd/m2, de praktijk het meest benadert. Opvallend genoeg is de Momentum zuiniger dan de Aorus, hoewel die laatste dik twintig procent minder beeldschermoppervlak heeft. We bekijken ook het opgenomen vermogen bij maximale helderheid, wat in het geval van de FV43U en 559M1 dik 1000 candela per vierkante meter is. Het opgenomen vermogen neemt dan toe tot 150 of 160 watt, waarbij de kleinere monitor wederom het minst zuinig is. Van de geteste monitoren is alleen een van de andere kleine schermen, de Momentum 436M6, nog iets minder zuinig.

Beide schermen voldoen keurig aan de EU-richtlijnen die dicteren dat een apparaat niet meer dan een halve watt tijdens standby mag verbruiken, en uitgeschakeld verstoken ze bijna allemaal 0,3W. Alleen het ASUS-scherm is nog net wat zuiniger dan de rest, met uitgeschakeld een verbruik van slechts 0,1W, net als in de standby-stand.

  • Energiegebruik 150cd/m²
  • - Max. helderheid
  • - Stand-by
  • - Uit
Energiegebruik 150cd/m² - wit
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
43,4
Philips Momentum 558M1RY/00
49,0
Philips 559M1RYV/00
54,2
Gigabyte Aorus FV43U
61,7
Philips Momentum 436M6VBPAB
64,6
Energiegebruik max. brightness - wit
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
127,2
Philips Momentum 558M1RY/00
143,3
Philips 559M1RYV/00
148,8
Gigabyte Aorus FV43U
159,6
Philips Momentum 436M6VBPAB
164,0
Opgenomen vermogen standby
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
0,1
Philips Momentum 558M1RY/00
0,3
Gigabyte Aorus FV43U
0,3
Philips Momentum 436M6VBPAB
0,5
Philips 559M1RYV/00
0,5
Opgenomen vermogen uit
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG43UQ
0,1
Philips Momentum 558M1RY/00
0,3
Philips Momentum 436M6VBPAB
0,3
Philips 559M1RYV/00
0,3
Gigabyte Aorus FV43U
0,3

Conclusie

Wie wil gamen op een PS5 of Xbox Series X én die games in volle glorie wil aanschouwen, niet alleen op een resolutie van 4k maar ook nog eens met een hoge refreshrate van 120Hz, heeft momenteel niet zo heel veel keus in monitorland. Er zijn nog maar heel weinig monitoren die de benodigde HDMI 2.1-aansluiting aan boord hebben, en daarvan hebben we er twee getest: de 43" grote FV43U van Gigabyte en de 559M1 van Philips.

Beide monitoren hebben zo hun voor- en nadelen, en wat let je om gewoon een tv met HDMI 2.1 te kopen? De Aorus heeft als onderscheidende factor zijn formaat: er zijn momenteel precies twee tv-alternatieven met een diagonaal van 43" te koop die HDMI 2.1 en 120Hz-ondersteuning bieden, al ontberen ze de FreeSync-ondersteuning die de Aorus als echte gamingmonitor wel heeft. Bovendien wachten die twee Sony-toestellen nog altijd op een firmware-update om vrr te activeren op de HDMI-poorten en bieden ze minder mooie hdr wegens lagere piekhelderheid en het ontbreken van local dimming. Wel hebben ze betere kleurweergave en tv-functionaliteit zoals een tuner en smart-opties aan boord. De Aorus is bovendien als pc-monitor te gebruiken, in tegenstelling tot de 55" grote Momentum die ons inziens toch echt een maatje te groot is voor op het bureau. De Aorus is fors, maar je hebt wel een zee van ruimte voor al je vensters.

Voor de Philips Momentum zijn, met zijn beelddiagonaal van 55", op het eerste oog veel meer echte tv-alternatieven beschikbaar, maar als je specifiek Philips op het oog hebt wegens Ambilight of Ambiglow, betaal je voor het 55"-alternatief van Philips, overigens met oledscherm, bijna het dubbele. Bovendien heb je daar niet het behoorlijk imposante geluid van de Momentum bij. Dat zijn wat ons betreft de belangrijkste criteria om de Momentum te kopen: zijn prijs en zijn geluid.

Wil je 120Hz- of 120fps-gamen op een PS5, bedenk dan dat nog maar een handjevol games daadwerkelijk 120fps ondersteunt. Voor de Xbox Series X zijn dat er veel meer, hoewel voor beide consoles geldt dat 120Hz niet altijd gecombineerd kan worden met een 4k-resolutie en soms alleen op lagere resoluties beschikbaar is. Bij tv's heb je meer keuzeopties qua HDMI 2.1-apparatuur en beschik je bovendien over uitgebreidere afstandsbedieningen, ingebouwde tuners en smartfunctionaliteit en vaak over Dolby Vision- of Atmos-geluid. Met de monitoren heb je daarentegen een DisplayPort, optimalisaties voor gaming en hogere helderheid dan bij menig hdr-tv.

Dat maakt het aanraden van de Aorus FV43U of de Momentum 559M1 wat lastig: waar hecht je persoonlijk waarde aan? De 43"-monitor is bruikbaar op een bureau, maar zijn geluid is niet zo mooi als dat van de Philips. Die concurreert echter veel directer met tv's waarbij je veel functionaliteit, maar in de regel een lagere piekhelderheid - zeker bij oleds - krijgt, voor een hogere prijs. De kleurweergave van menig tv is overigens netter afgesteld. Met prijskaartjes van pakweg 950 euro en 1450 euro zijn de Aorus en Momentum interessante producten, maar voor een select publiek.

  • Aorus FV43U
  • Momentum 559M1

Samengevat

Gigabyte heeft met de Aorus een van de eerste HDMI 2.1-monitoren op de markt gezet. Met de FV43U moeten consolegamers overgehaald worden de tv te laten voor wat hij is en op een rap scherm met gaming-features als lage responstijden en hoge verversingssnelheid te gamen. De FV43U kan met zijn forse formaat nog net als pc-monitor dienst doen, zodat je je console in de man(m/v)cave kunt houden. De helderheid voor hdr-content is imposant, maar wat beeldkwaliteit betreft laat het scherm hier en daar wat steken vallen.

Getest

Gigabyte AORUS FV43U Zwart

Prijs bij publicatie: € 950,-

Bekijk product

Samengevat

De Momentum 559M1 van Philips concurreert wat formaat betreft met tv's, maar qua functionaliteit is het een computermonitor. Het scherm biedt hoge helderheid voor HDR-weergave en rappe responstijden voor gaming, maar de beeldkwaliteit is niet meer dan gemiddeld. Dankzij HDMI 2.1 is het scherm geschikt voor 4k/120fps-gaming op de nieuwe generatie consoles, maar ook daar bieden tv's volop concurrentie, zij het in de regel met minder imposante helderheid en geluid.

Getest

Philips Momentum 559M1RYV/00 Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.450,-

Bekijk product

Reacties (74)

74
74
21
4
0
41
Wijzig sortering
Er wordt met geen woord gerept over de ingebouwde KVM switch die de Gigabyte heeft.
Ik lees ook niks over hoeveel zones de beeldschermen hebben voor hun HDR implementatie.

Wat audio betreft zijn er ook wat zaken op- en aan te merken: Over de kwaliteit van de koptelefoonaansluiting, wat voor gamers in de regel nog belangrijker is dan ingebouwde speakers, wordt niks gerept. Kan dit eventueel ook via USB gedaan worden?

Audio naar een versterker kan natuurlijk perfect via de tweede HDMI poort indien je PC gamer bent. Voor console gamers zou een splitter mogelijk nog een optie zijn.

Ik zie werkelijk de meerwaarde van de Philips niet, voor dat geld heb je namelijk ook de nieuwe Oled 706 die in tegenstelling tot het vorige model (de 705) ook VRR en 4K/120 ondersteunt.
ik vind die phillips monitor er best goed uitschieten alleen gebruikt hij meer stroom dan de rest van de monitoren die getest zijn.
Oh echt? Dat zou voor mij wel een reden zijn er een te overwegen! Makkelijk switchen tussen laptopdock en game pc.
Wat ik mij afvraag: hoe is de beeldkwaliteit bij de Momentum als je er een Ziggo settop box op aansluit?
Bijvoorbeeld bij voetbal of de overgang naar reclamefilms of leaders van een TV zender. Bij mijn huidige momentum en met een via een HDMI naar Display poort verloopstekker aangesloten op een Displayport.
Dan heb ik prima voetbal beeld maar in de andere twee gevallen van die migraine achtige beeldfouten…
Als ik bij de nieuwe de settop box via een HDMI poort kan aansluiten zonder die beeldfouten heb ik een voor mij, en misschien andere Tweakers, perfect toestel!
Zouden jullie dat nog kunnen testen?
Volgens mij wordt werelds eerste 2.1 hdmi monitor compleet overgeslagen....
rog-strix-xg43uq...

https://rog.asus.com/moni...s/rog-strix-xg43uq-model/
Vraagje: aangezien we tegenwoordig via setopboxen werken om tv te kijken (Ziggo, Telenet,...), Welke meerwaarde heeft een gewone tv nog? De tuner hebben we toch niet meer nodig...
https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/ci-plus

Kies voor een Ziggo CI+ Module als je genoeg hebt van de wirwar van apparaten en kabels. Zo geniet je van digitale televisie zonder een losse ontvanger of een extra afstandsbediening.
Dat is een specifieke oplossing voor een bepaald type gebruik. Als je al zelf opnames wilt maken, of een "uitzending gemist" functionaliteit van je provider wilt gebruiken, kom je niet met een CI+ toe (waarvan je er ook nog eens een beperkt aantal kunt krijgen, en tegen meerkosten, bij Ziggo).

Dus ja, jouw suggestie voor CI+ is een goede als het past bij je behoefte. Als je echter de setopbox van je provider wilt gebruiken vanwege bepaalde functionaliteiten, en je het geluid via een eigen versterker laat lopen zou je ook met een monitor toe kunnen als je dat zou willen.
Ik heb het voordeel dat ik nog een CI+ heb uit de oude tijd dat je er gewoon een los kaartje bij kon bestellen. Dus daar betaal ik niet voor aan Ziggo.
Opnemen kan overigens vaak ook gewoon met CI+, de meeste tvs hebben wel de mogelijkheid om er een externe harddisk aan te hangen voor opnames.

Maar eerlijk is eerlijk. De nieuwe Next plak je zo achter je tv en is dan mooi uit het zicht weggewerkt (zolang je de tv niet vlak tegen de muur zet)
Hebben moderne monitoren dezelfde functionaliteit als een TV, als het gaat om bijv. HDMI-CEC?
Ik vind het wel fijn dat alle apparatuur samen aan / uit gaan, en gebruik bij uitstek altijd de afstandsbediening van beeldscherm. Op een monitor is het in mijn ervaring toch allemaal net wat omslachtiger om van input etc te wisselen, laat staan om instellingen te wijzigen.
CI+ bij Ziggo ondersteund zowel opnemen als "uitzending gemist" (de zgn. rode knop)

Ander nadeel van (vooral de eerste) mediabox van Ziggo is het stroomverbruik. Dat ligt rond de 50 W. Als je bedenkt dat zo'n mediabox 24x7 aan staat is dat toch een mooie besparing.
Nee dank je. Liever een settop box dan 4mbps upload snelheid. Bovendien komen er steeds meer apps voor de smart tv kant beschikbaar. Zo heeft KPN een prima app voor webOS, T-mobile voor de Apple TV, Ziggo voor zowel Apple TV als Android TV (met dezelfde belabberde upload), NLziet op meerdere platformen, als mede Canal digital. CI+ Is dus niet de enige oplossing. Kabel TV wordt sowieso wat ouderwets, gezien we met de Olympische spelen hebben kunnen zien dat 4K enkel over ipTV gaat komen.
Monitoren hebben geen CI slot in tegenstelling tot de meeste TV's wel Dus je kunt geen CI+ module gebruiken.
https://image.coolblue.nl...7cff8dc509c1c93becabb0887
De settopboxen zijn er gekomen omdat bij de overgang van analoge naar digitale TV, niet elke TV een digitale tuner had.
De vraag is dus eerder andersom: Aangezien elke TV een tuner heeft, wat is de meerwaarde van een settopbox nog? Ze zijn duur in aanschaf of maandelijks huurgeld, ze vreten onnodig energie, ze voegen extra complexiteit toe (extra afstandsbediening, extra kabels, HDMI CEC problemen,...),... enz.

TV's vandaag de dag zijn technisch in staat alles te doen wat een settopbox kan. De enige reden dat ze nog bestaan is omdat het de ISP's veel geld in het laatje brengt wanneer je in hun gesloten ecosysteem consumeert.
En omdat er maar 1 kabelaanbieder is waarbij je ook vast zit aan internet over de kabel. Wil je glasvezel -> settopbox.
Ik kan me herinneren dat er (in ver grijs verleden) ook glasvezel aanbieders waren die voor TV het de boel ook om konden zetten naar COAX plus bijbehorend signaal, zodat je geen settopbox nodig had. Is dat er nog? Ik heb glasvezel, maar geen TV abo, dus nooit in verdiept.
Dat was inderdaad een jaar of 10 geleden een geziene aanpak. Maar helaas vandaag de dag niet meer.
Wel hoor. Ik heb glasvezel en op mijn overname punt zit een coax en 4 RJ45 aansluitingen.
Coax is voor de digitale TV. Zoveel TV's aansluiten als je wilt want het signaal is ongecodeerd dus je TV heeft alleen een digitale tuner nodig.
Eén RJ45 wordt gebruikt om een Fritzbox achter te hangen voor telefonie en internet.
Eén RJ45 wordt gebruikt voor een soort intranet, en dan andere zijn niet in gebruik.
Welke aanbieder is dat?
Ik weet dat in ieder geval Trined dit nog doet.
Welke aanbieder is dat?
Trined.
Er wordt ook een analoog radio signaal op de coax gezet.
Het is voor mij de meest ideale situatie. Glasvezel, ongecodeerde digitale TV op je coax in huis en analoge radio. Ik snap niet dat andere providers beweren dat het niet kan, maar het zal wel zijn dat op hun manier iedere aansluiting maximaal uitgemolken kan worden omdat je voor ieder apparaat moet betalen.
Overigens hebben wij 2 glasvezels aan huis. Eén voor internet(data) en één voor digitale TV.
Ik kan met de Ziggo Next 3 programma's gelijktijdig opnemen ( en ja, dat komt wel eens voor, afwijkende smaken van mijn vrouw en ik)

Vertel mij maar eens hoe ik dat anders voor elkaar kan krijgen
Ik kijk zelf nauwelijks nog publieke omroep dus ik weet niet alle details uit m’n hoofd, maar je kunt toch juist bij Ziggo (en KPN) van alles terugkijken, uitgestelde start en dergelijke?
Als je een NPO Plus abonnement neemt van € 2,95 per maand kun je alles van de publieke omroep terugkijken, ik meen tot een jaar terug.

De commerciëlen hebben ook zoiets.

Ja, het kost een paar euro per dienst en je hebt een Apple TV of zo nodig als je op een tv wil kijken, maar dan kun je je complete tv-pakket opzeggen, waardoor je netto goedkoper uit bent én je kunt zelf bepalen waar je voor wil betalen.
Niet iedereen heeft behoefte aan nog een extra kastje.
Bijvoorbeeld vanwege stroomverbruik, extra benodigde kabels en misschien nog wel het meeste vanwege de eenvoud in bediening (niet nog een extra afstandsbediening).
Je kunt het je ook andersom afvragen, waarom hebben we eigenlijk een extra kastje? De kosten hiervoor komen uiteindelijk bij ons als consument terecht.
Die Philips is wel een ideaal scherm als je, net als ik, alleen bent, geen tv kijkt en geen kabel aansluiting hebt. Gewoon een HTPC/Chromecast/mediaspeler voor eventuele streamingdiensten, console(s) er aan en klaar. Geen trage input lag, nutteloze "smart" functies etc. Wil ik een film kijken, dan slinger ik de beamer wel aan. Helaas is de prijs wel een beetje hoog, maar als die meer zakt vind ik het wel wat.
Voor dat geld koop je toch beter een LG C1 55”? Is 300,- goedkoper, en daarmee kan je een al ietwat deftige soundbar/soundbase mee kopen.
Perfect te gebruiken zonder buitin smart-tv (ik gebruik een ShieldTV) en decoder (ik gebruik een HDHomerun + TVHeadend)

[Reactie gewijzigd door laibalion op 23 juli 2024 04:11]

Ik heb al een aardige surround set staan, voor even snel een serie of een tekenfilm voor mijn zoontje zou de standaard soundbar nog best voldoende zijn :)

Wat ik in deze review een beetje mis, is hoe de schermen nou presteren met next-gen (of is het imiddels current gen?) consoles. Er zijn wel klinische testen gedaan, maar ik was eigenlijk wel benieuwd hoe een Xbox of PS5 spel er nu uit zou zien. Nu is dat natuurlijk ook wel enigszins subjectief, maar het is wel interessant hoe een snelle multiplatform zoals CoD, of een console exclusief als God of War of een Halo op deze schermen naar voren zouden komen.

Misschien voor in de toekomst lijkt me een vergelijking tussen dergelijke monitoren en vergelijkbare televisie's ook wel interessant. Beiden hebben voor en nadelen, terwijl ze ook best veel overeenkomsten hebben.
Ik neem aan dat op deze 'schermen' (of moet ik gewoon TV zeggen?) Het er niet perse beter gaat uit zien dan op een gelijk geprijsde TV, zeker als uit de review samples al teleurstellende uniformiteit opvalt...
Vind je beeldkwaliteit belangrijk, kan je toch beter kijken naar een goede TV, die vaak ofwel goede builtin modes hebben, ofwel goed te kalibreren zijn of beide.
Qua latency zit er bij TVs wel eens wat problemen bij, maar de laatste Samsung's en LG OLEDs zitten daar prima met een goede gaming mode (~6-7ms bij 4k120 als ik me niet vergis)
Het is een scherm, dus het geeft beeld :)

De games zien er niet beter of slechter uit. Je hebt een beelddiagonaal en een scherm technologie die bepalend zijn, plus de kalibratie.

- De beelddiagonaal bepaalt vooral je ideale kijkafstand.
- VA is de technologie en deze schermen tonen zowel de goede als slechte kanten daarvan. Hoog statisch contrast, maar helaas heel slechte uniformiteit en een flinke kleurfout. Dus zien games er écht beter uit? Ik denk dat het een heel onrustig plaatje zal zijn, waarbij je de kleuren nooit mooi in balans krijgt. Been there done that met wat oudere VA's die óók 5000:1 statisch contrast hadden. VA is weinig accuraat tenzij het heel goed is gekalibreerd. Ook de VA"s met DCI-P3 kleurruimte zijn best accuraat met een lage kleurfout, maar die doen de sRGB modus dan weer heel slecht. Prima voor een PC, maar voor console weet ik het niet.

Ik typ dit nu op een Gigabyte G34WQC, die kostte minder dan de helft van deze TVs.

Met andere woorden. 'Not even with a ten foot pole'...Deze TVs hebben meer latency, de kwaliteit lijkt zeer laag en ze zijn twee keer zo duur als ze moeten zijn. Een hoge prijs voor een groot scherm denk ik, want dat is verder het enige echte verschil.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:11]

Inderdaad. Hier ook. Een htpc en een LG OLED TV. Kijken via de Ziggo app, vanaf de harddisk of streamen.
En met een AMD 6700 XT videokaart prachtig beeld via HDMI 2.1.

[Reactie gewijzigd door Lagavulin1963 op 23 juli 2024 04:11]

Er zijn veel meer HDMI 2.1 monitoren beschikbaar, met ook meer de maat van een monitor en zeker interessant voor gamers: de Gigabyte M28U, de LG 27GP950 en de Samsung G28AG70. Waarom zijn die niet mee getest?
Idd, en dan zeggen ze in de inleiding dat er maar vier modellen op de markt zijn... |:( Slagen ze de bal weer lekker mis.

De Gigabyte M28U is ook 1 van de goedkoopste op de markt.
Als je deze monitors gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, gamen op een console/pc dan vind ik een oled tv ( C1/CX) een betere optie die prijstechnisch op hetzelfde niveau zitten maar meer bieden.
De C1 en CX hebben vergelijkbare inputlag en natuurlijk betere responsetime van een oled.
bron:https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c1-oled
ook hdmi 2.1/VRR/4k@120/ALLM oftewel alles wat je nodig hebt voor de consoles.

Natuurlijk heb je bij gebruik als monitor voor daily tasks burn-in risico maar dit is ook weer een kwestie van hoe je met de tv omgaat maar dit is ook niet helemaal de bedoeling van een apparaat waarop je gamed.
Anderen hebben het al gezegd maar als je de ruimte hebt voor een 43 of 55 inch "monitor", waarom zou je dan geen LG oled van 48 of 55 inch kopen? Die zijn goedkoper en ook beter geschikt voor gamen/content consumption en kunnen ook nog eens als echte tv gebruikt worden. Ook niet onhandig want dan kan je hem later nog voor iets anders gebruiken als je bv een andere monitor koopt.

Ja er is een kans op inbranden maar dat zal ook heel afhankelijk zijn van de use case. Bij de gemiddelde gebruiker lijkt het iig geen probleem te zijn.

Dus ik vraag me dan toch af wie dit soort monitoren koopt. Wat mij betreft zijn het gewoon tv's maar dan zonder tuner en relatief duur.

Ik zou liever zien dat er ~34 inch monitoren met HDMI 2.1 op de markt komen voor een 400 a 600 euro met een beetje fatsoenlijke specs.
Enige wat ik kan bedenken is, dat je bij een monitor voor dichtbij een gekromd scherm wil. Daarmee zouden ze zich kunnen onderscheiden, maar dat hebben de schermen uit deze vergelijkingstest ook niet.
Ben zelf een gebruiker van de FV43U zowel als Desktop beeldscherm, PS5 en Series X.

Ben zelf toch echt super tevreden met mijn aankoop. Ik zit zelf 90 cm van dit scherm af en heb eigenlijk 0,0 last van de grote. Voor console gaming is het helemaal top, want die geeft je nog de mogelijkheid om nog een stukje achteruit te rollen met je bureaustoel.
43" is toch geen monitorafmeting meer..
Ik gebruik al jaren een 43" monitor op dit moment de LG 43UN700. Voor mij zeker niet kleiner. Voor office/internet toepassingen heb je perfect en duidelijk overzicht en nee ik heb geen slechte ogen.
Bij games "zit" je er midden in.
Wel is de afstand tot de monitor van belang. Zelf zit ik er ongeveer 80 cm vanaf omdat mijn monitor aan de muur bevestigd is en mijn bureau 100 cm diep is.
Als ik nog groter wil, bijvoorbeeld de FO48U van Gigabyte (is aangekondigd maar nog niet verkrijgbaar) dan schuif ik mijn bureau wel iets van de muur af.

En mensen die nog steeds het idee hebben dat dit scherm te groot is, dan is hun mening voor 99% gebaseerd op horen zeggen en een vriend van me.....

[Reactie gewijzigd door Leeuwtje op 23 juli 2024 04:11]

Gebruik de lg 48cx als monitor zit er 110cm vanaf met mn ogen.
70cm diep bureau en de oled hangt aan de muur vind het echt niet te groot en het is erg mooi met gamen idd.
Ieder zn ding hou zelf ook van een beeldvullend scherm.
Ik zit ook al jaren achter een 40”. Dit is de tweede. Hiervoor had ik de platte versie. Inderdaad, mensen hebben er vaak al een oordeel over, zonder het zelf te hebben uitgeprobeerd.

Als deze onverhoopt ooit kapot gaat, koop ik zó weer een betaalbare 40” of groter, maar dan wel eentje die ook weer gekromd is, want dat is echt een voordeel als je hem als monitor voor dichtbij gebruikt.

Ander argument wat je altijd leest is: Het past niet op m’n bureau. Een 40” is pakweg anderhalf keer zo breed als een full size toetsenbord. Als je een muismat naast een standaard toetsenbord legt, ben je al bijna net zo breed, dus de breedte is echt het probleem niet.
Ik heb zelf de Dell U4320Q, zowel voor games, mijn hobby als fotograaf en als mijn werk als engineer. Ik heb hem nu een aantal maanden maar zou eigenlijk niet meer terugwillen naar het 30" model wat ik hier voor had.
Je went overal aan, en je ziet naar verloop van tijd eigenlijk alleen maar voordelen. Zeker vanuit het zakelijke segment zie ik echt wel voordelen en het is heel prettig dat wij nu TV kunnen kijken op hetzelfde scherm als ik op werk.

Waar ik me eigenlijk meer over verbaas is dat de Gigabyte FV43U voor 949 euro te koop is, ik had eerder berichten over 1499 voorbij zien komen. Voor de specs is de monitor best wel een goede koop lijkt mij, zeker als je er bijvoorbeeld ook een spelconsole op aan wilt gaan sluiten.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 23 juli 2024 04:11]

Inderdaad, ik heb wel eens voor de grap een 43” tv aangesloten als monitor.

Je moet op een behoorlijke afstand gaan zitten om het scherm helemaal te zien. Misschien leuk voor games met een controller maar als pc monitor is het waardeloos.
Heb nu een 48" , niemand zegt dat je die 48" als 1 scherm moet gebruiken he? Deel die in delen in en gebruik die kan je voor kantoorwerk er gelijk welke grootte van maken.
Kan je dan zeggen op welke grootte die stoppen en wat er dan begint?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.