Door Sim Kranenburg

Redacteur

LG C1 oled-tv Review

Is groter beter?

Conclusie

LG's C-serie behoort al jaren tot de populairste televisies in de Pricewatch en wij denken dat de C1 dit jaar weer zeer in trek zal zijn. Wel vinden we dat de veranderingen ten opzichte van de CX van vorig jaar niet allemaal verbeteringen zijn. Zo vinden we de witte kleur van de achterkant minder mooi dan de zwarte achterkant van vorig jaar. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de wat lagere hdr-piekhelderheid van de C1 is objectief gezien een (kleine) verslechtering.

Ook vinden we het nieuwe homescreen en instellingenmenu eigenlijk geen verbeteringen. De nieuwe Magic Remote vinden we wat mooier vormgegeven dan het model van vorig jaar, maar helaas heeft LG de veelgebruikte play-pauseknoppen dit jaar achterwege gelaten. Het mag duidelijk zijn dat we de CX van vorig jaar op dit moment de betere keuze vinden. Zeker nu deze goedkoper dan ooit in de Pricewatch te vinden is. Als je er nog een wilt kopen, moet je wel haast maken, want bij de meeste winkels is de CX inmiddels uitverkocht.

Als het je niet meer lukt om nog een CX te bemachtigen, is dat geen ramp. Hoewel we wat op- en aanmerkingen hebben op de C1 van dit jaar, vinden we het een nog steeds een schitterende televisie. Hij ziet er nog altijd strak uit en de beeldkwaliteit behoort nog steeds tot de beste van dit moment. Het geluid is goed, maar liefhebbers combineren deze tv het liefst met een extern audiosysteem. Dat klinkt niet alleen beter, maar je kunt dan ook nog eens films en series met DTS-geluid afspelen, want daarvoor heeft de tv geen ondersteuning.

Ook voor fanatieke gamers is de C1 een zeer goede keuze, want dankzij vier HDMI-2.1 ingangen kun je gamen in 4k en met maximaal 120fps. Verder is er ondersteuning voor FreeSync en G-sync, en is Dolby Vision ook met hoge framerates te gebruiken. Daarnaast is de voor actiespellen belangrijke inputlag erg laag. Het ontbreken van ondersteuning van HDR10+ is jammer, maar omdat je altijd kunt terugvallen op HDR10, geen onoverkomelijk probleem.

Om de vraag uit de titel van deze review te beantwoorden: ja, bij de C1 is groter zeker beter, omdat de grotere maten een wat hogere piekhelderheid hebben. Het verschil is zo klein dat we de kleinere maten ook van harte kunnen aanbevelen, maar mocht je twijfelen tussen twee maten, dan heb je een extra reden om voor de grotere te kiezen.

Getest

LG OLED48C16LA Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.059,-

Vanaf € 872,-

Vergelijk prijzen

Reacties (187)

187
187
72
11
0
87
Wijzig sortering
Alweer dat minpunt. "Geen HDR10+" is geen minpunt als er Dolby Vision beschikbaar is. Noem mij een aanbieder die wel HDR10+ aanbiedt en geen Dolby Vision. Zelfs Panasonic, een van de oprichters, levert al sinds 2019 TV's met Dolby Vision omdat die format war al lang en breed afgelopen is. 20th Century Fox, een andere oprichter, is overgestapt van HDR10+ naar Dolby Vision (in 2020 al). Alles is Dolby Vision.

Het is echt tijd om dat minpunt met pensioen te gaan sturen. Andersom zou het terecht zijn, omdat je dan doorgaans met HDR10 wordt opgescheept als je TV geen Dolby Vision ondersteund, maar als een TV Dolby Vision heeft, dan is het echt geen minpunt als er geen HDR10+ aanwezig is.
Amazon Prime heeft content die wel beschikbaar is in HDR10+ en niet in Dolby Vision.
Jouw stelling dat alles beschikbaar is in Dolby Vision klopt dus niet..
Maar heeft dat ook meerwaarde op een OLED? Ik ben er nog altijd niet uit of dat het geval is. Materiaal in HDR10+ bevat ook statische metadata voor HDR10 en een HDR10-televisie zal het materiaal dan ook in HDR weergeven. Dynamische metadata lijkt vooral bedoeld opdat een LCD-televisie zijn verlichting dynamisch kan aanpassen om te anticeperen op materiaal met hoge helderheid, maar daar heeft een OLED niets aan. De vraag rijst wat de meerwaarde van de dynamische metadata van HDR10+ voor een OLED is.

Wikipedia over dynamische metadata: "It allows for the creative intents to be preserved even on consumers displays that have limited color volume." .... maar ja, een OLED is niet bepaald een beeldscherm met beperkt kleurvolume, mapping van het kleurenspectrum van de bron naar het kleurenspectrum van de TV is dan ook triviaal.
Ik ben het volledig met je eens dat HDR10 er prima uitziet op oleds. Desalniettemin zie ik voordeel in dynamische metadata. Het helpt namelijk ook om de beelden aan te passen als de bron een hoge helderheid verlangt die de tv niet kan weergeven.

Om die reden is het niet kunnen weergeven van hdr10+ een nadeel. Geen ramp, maar wel degelijk een minpunt.
Anoniem: 501293
@Sim23 juli 2021 12:04
Ik ben het met je eens dat HDR10+ en Dolby Vision juist nog wat toevoegen op een OLED. Ik vraag mij alleen af wat er gebeurt als een device dit niet ondersteund? Wordt er dan terug gevallen op een statische metadata waarde die ergens in het midden ligt omdat dynamisch niet weergegeven kan worden? Dit is bij HDMI 2.0b het geval. Terwijl ik dit echt vreemd vind. Alsof 18gbps (HDMI 2.0b) niet genoeg is om dynamische metadata door te sturen :)
HDR10+ is een uitbreiding op HDR10. Als er geen ondersteuning voor HDR10+ is krijg je HDR10 te zien.
Ook als er geen ondersteuning is voor Dolby Vision word er teruggevallen naar HDR10.

De benodigde bandbreedte voor de metadata is zeer klein in vergelijking met die van het beeld en geluid. Het hangt simpelweg af van ondersteuning van dynamische metadata door het scherm.
Anoniem: 501293
@Sim23 juli 2021 22:09
Oh echt? Eindelijk iemand die het uitlegt zonder dat het een wirwar wordt in gedachten. Ik kwam er ook niet uit via de wiki's en andere bronnen. Maar als ik het dus goed begrijp:

- dan laat Dolby Vision content op mijn Apple TV 4K (HDMI 2.0b) via Denon X3500H (HDMI 2.0b) dynamische metadata zien omdat mijn LG CX (HDMI 2.1) is en daarom dynamische metadata ondersteunt?
Als de tv in de Dolby Vision modus springt maak je per definitie gebruik van dynamische metadata..

Ik weet niet of een apple tv DV uitstuurt..
AppleTV doet uit m'n hoofd Profile 5 en 8 Dolby Vision. Profile 5 zie je op de streamingsdiensten, Profile 8 is het profiel wat de iPhone kan produceren. Profile 7 zie je alleen op UHD BluRays.
Anoniem: 501293
@Sim24 juli 2021 13:09
Ja de Apple TV 4K van 2017 ondersteunt dit. Zo, deze info geeft veel antwoorden op verschillende vragen. Echt top Sim! Thanks. Wellicht een idee om hier een artikelen over te weiden waarin het duidelijk wordt gemaakt want ondanks (wel wat oudere artikelen) kwam dit niet echt duidelijk naar voren. :)
Een Apple TV stuurt Dolby Vision uit als je een film of serie met Dolby Vision kijkt. Ik heb dat vorig jaar gecontroleerd op de LG OLED tv van mijn vader.

Mijn Onkyo receiver ondersteunt geen Dolby Vision (wel HDR10 en Dolby Atmos, het geluid).
Mijn Samsung tv ondersteunt geen Dolby Vision (wel HDR10 en HDR10+).

Dolby Vision wordt HDR10 bij mij.
HDR10+ blijft HDR10+ als ik mijn Apple TV rechtstreeks op de tv aansluit, maar hij is via de receiver aangesloten, dus wordt HDR10+ ook HDR10.

Het HDR10 beeld is ongetwijfeld minder dan het HDR10+ (of DV) beeld, maar een test (met Prime als bron) en de Apple TV beurtelings direct en via m'n receiver aangesloten kon me niet overtuigen om het Apple TV signaal niet via de receiver te laten lopen. Ik ben er wel compleet van overtuigd dat HDR (welke variant dan ook) beter is dan SDR.
Dolby Vision heeft niks te maken met HDMI 2.1. Jouw LG heeft gewoon DV support aan boord, en een scherm wat geen DV/HDR10+ ondersteund gebruikt de meegeleverde HDR10.

Jouw Denon ondersteund (volgens mij na een latere update) gewoon DV passthrough.
Anoniem: 501293
@Tr4il24 juli 2021 13:12
Dolby Vision heeft niks te maken met HDMI 2.1. Jouw LG heeft gewoon DV support aan boord, en een scherm wat geen DV/HDR10+ ondersteund gebruikt de meegeleverde HDR10.

Jouw Denon ondersteund (volgens mij na een latere update) gewoon DV passthrough.
Om de 1 of andere manier werd deze info me niet helemaal duidelijk na verschillende artikelen maar dat komt denk ik omdat er met HDMI 2.1 features de dynamische HDR als aparte feature vermeld werd en niet dat dit ook al in 2.0a en b zit. Sommige artikels zeggen zelfs dat HDMI 2.0a en b alleen statisch ondersteunen.
oei de auteur maakt een dt-fout in zijn reactie....
Oei wat erg!

Zonder eindredactie is deze auteur nergens...

U begint een zin zonder hoofdletter.. Mag dat? ;)
LG heeft er bewust voor gekozen om HDR10+ niet te ondersteunen.
Technisch gezien hadden ze dit makkelijk kunnen doen want de hardware en software kan dit aan.
Dolby Vision ondersteuning vind ik belangrijker en zit er gewoon in.
Dat Amazon Prime Video geen Dolby Vision wil ondersteunen is hun probleem.
Ik kan makkelijk zonder Amazon Prime.
Anoniem: 501293
@HoppyF24 juli 2021 13:16
Ik snap niet zo goed waarom Dolby Vision op streamingdiensten zo naar voren komt. Dat je makkelijk zonder Prime kan betekent niet dat je HDR10+ niet nodig hebt. Ik in ieder geval niet. Disney titels hebben veelal HDR10+ en bij blu-ray's zitten ook veel HDR10+ titels.
Soms is het onduidelijk waarom het ene formaat beter scoort dan het andere.
Het is en blijft heel vervelend dat er altijd meerdere standaarden bedacht moeten worden.
Zal wel weer om het geld gaan zo is het immers al tientallen jaren.
Vooral begonnen in het VHS tijdperk met de videobanden wat een drama zeg.
Van fouten kun je leren maar er is niets geleerd want het gaat gewoon door met audio en video formaten en protocollen.
Een gezamenlijke aanpak en ontwikkelingen van nieuwe standaarden e.d. zou het zoveel makkelijker en goedkoper kunnen maken.
Fabrikanten willen/kunnen niet alles ondersteunen wat er op de markt is.
Anoniem: 501293
@HoppyF25 juli 2021 02:40
Precies dat heb ik dus ook. Als er gewoon 1 HDR standaard zou zijn, in dit geval HDR10 en HDR10+ want die zijn royalty free wat ik heb begrepen, dan is er ook niet zoveel verwarring. Net als die klote HDMI standaard, men, wat een gedoe is dat tegenwoordig zeg met 2.1. De voordelen van HDMI 2.1 moet ik nog steeds zien want het zijn features die nog steeds geen gemeengoed zijn geworden en eerlijk gezegd geloof ik er ook niet in. 4K60 fps met nieuwe games moet nog steeds stabiel draaien en de rest zoals VRR moet ook nog geoptimaliseerd worden.

Vroegah was het wel een stuk minder gecompliceerd :) Je had scart, rgb scart en vhs.....klaar. Ik kon gewoon elke film in de videotheek kijken en er waren nooit problemen. Je had 2 boxjes op een gegeven moment bij je TV voor surround en that's it :) Ik mis de jaren 90 eerlijk gezegd wel eens. Het was allemaal minder gecompliceerd. Er zijn mooie dingen ontstaan met internet en HD met beeld maar ik denk dat er op een gegeven moment een sweet spot is waarbij je merkt dat doorontwikkelen overbodig wordt c.q problemen oplevert.

Heb jij dit ook?
HDMI 2.1 heeft zeker wel een toegevoegde waarde ook al wordt nog alles hiervan benut.
Een TV moet zeker wel 6 jaar meegaan, je moet dan niet over een jaar al tegen beperkingen van HDMI aan willen kopen. Dat hoeft dus ook niet.
Fabrikanten moeten nog wel aan de HDMI 2.1 standaard willen voldoen.
Dat gebeurt ook steeds vaker.
Ik kom ook uit het VHS tijdperk en heb alles voorbij zien komen.
Vanaf zwart/wit TV naar kleuren, HD en 4K.
Vroeger was niet alles beter, zeker niet. Het is alleen jammer dat er nu geen eenheid is alleen maar om wat licentie kosten.
Dan zou ik zeggen: Dat is dan een minpunt van Amazon Prime Video dat ze niet met Dolby (Vision en Atmos) willen samenwerken, en niet van televisie aanbieders dat ze een ten dode opgeschreven format niet alsnog gaan ondersteunen. HDR10+ heeft gevochten en verloren, dat is evident alleen al in het feit dat twee van de drie oprichters van het schip zijn gesprongen.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2021 11:53]

Zolang er content word aangeboden in HDR10+ lijkt het me een evident nadeel voor consumenten als ze het niet kunnen weergeven. Pas als er een echte winnaar is en alle content in het winnende hdr-formaat word aangeboden vervalt dit nadeel.

Het is nog maar de vraag of je als consument moet willen dat Dolby Vision het winnende formaat zou zijn. Er zijn namelijk licentiekosten mee gemoeid en die worden uiteraard verrekend met de verkoopprijs..

Overigens biedt Amazon Prime wel Dolby Atmos aan.
Consumenten wachten niet tot er een winnaar is en kiezen zelf wel.
Dolby Vision ligt gewoon voor tov HDR10+.
Die licentiekosten boeit weinig maar is uiteraard wel in de prijs berekend.
Het gaat om premium TV’s waar toch al een behoorlijk prijskaartje aan hangt.
Die paar euro extra maakt dan niets meer uit.
Het is nog maar de vraag of je als consument moet willen dat Dolby Vision het winnende formaat zou zijn. Er zijn namelijk licentiekosten mee gemoeid en die worden uiteraard verrekend met de verkoopprijs..
Het is in alle format wars voor zover ik weet nog nooit de licentiekosten geweest waardoor een format uiteindelijk verloor. Daar zijn altijd veel verschillende redenen voor geweest waarbij er ook weleens voor het 'mindere' format is 'gekozen' uiteindelijk.

In dit geval is Dolby Vision technisch beter dan HDR10+, maar zolang er geen echte standaard is mag je naar mijn idee het ontbreken van die support als een klein minpuntje rekenen. Vooral omdat er weinig reden is om het niet te ondersteunen door een fabrikant van een TV, behalve vermoedelijk het willen/moeten kiezen voor een kant in deze format war.
"Er zijn namelijk licentiekosten mee gemoeid en die worden uiteraard verrekend met de verkoopprijs.."

We spreken hier over een basis OLED van rond de 1000eur... daarom zie ik dat niet als een blokker of minpunt. Als je vroeger zou kijekn wat er wel of niet op een TV van opties zat was het meestal zielig.

Nu kan je zeggen dat 1000eur veel geld is en dat er menig andere TV maar 500-800eur kost, klopt, maar heb je geen OLED je kiets voor een product om zijn beeldkwaliteit in dit geval. Wil je dat niet spenderen dan ga je voor iets lager en dan heb je dan ook het zichtbare resultaat ernaar.

Het grootste probleem van LG OLED is eigenlijk dat hun eigen high end NANO zeer sterk in de buurt begint te komen van OLED in dezelfde prijsklasse.

Dat er verschillende standaarden zijn die niet door elke leverancier opgenomen worden is altijd verlies voor consument, is altijd zo al geweest...

[Reactie gewijzigd door d3x op 26 juli 2021 08:12]

Anoniem: 501293
@Aiii23 juli 2021 12:06
Hoe kom je erbij dat HDR10+ een verloren zaak is? Sowieso is de strijd tussen HDR en Dolby Vision nog lang niet voorbij. Beide formaten worden in veel situaties nog gebruikt. Blu-ray heeft voornamelijk HDR en die kwaliteit wil ik persoonlijk. Niet alle streamdiensten zijn in dat opzicht goed.
HDR10+ is een dood paard. Samsung durft het alleen niet toe te geven.
Mee eens.
Het voegt niets toe om hier in iedere review weer over te beginnen.
Dolby Vision is veel belangrijker.
Anoniem: 501293
@HoppyF23 juli 2021 12:14
Waarom is Dolby Vision belangrijker? Ik vind HDR10 en 10+ veel beter in weergave voor filmmakers.
Dan weet ik niet welke film maker je bedoelt, maar die zijn het dan allemaal oneens met je. Dolby Vision is namelijk zeker weten de favoriet. Je hebt niks voor niks Dolby Cinema.
Anoniem: 501293
@dave199524 juli 2021 13:21
Daar zijn genoeg filmmakers van.
Dan weet ik niet welke film maker je bedoelt, maar die zijn het dan allemaal oneens met je. Dolby Vision is namelijk zeker weten de favoriet. Je hebt niks voor niks Dolby Cinema.
Ik weet niet of je bedoelt dat Dolby Cinema door filmmakers ontwikkeld is maar Dolby Cinema is gewoon een investering en project van Dolby zelf waardoor ze het ''makkelijker'' maken voor de uitgevers en filmmakers om Dolby Vision te implanteren. Jij draagt met je bioscoopkaartje 5,- af aan Dolby als je naar Dolby Cinema gaat.
En dat hebben ze voor een reden geïntroduceerd. De grote van het aanbod is daardoor al te verklaren toch?
Anoniem: 501293
@dave199526 juli 2021 00:15
Nee, want de Dolby Cinema werden tegelijk met Vision ontwikkeld. Je moet het zien als een boer die een slager opent en uiteindelijk zijn eigen vlees verkoopt. Er is geen winnaar in dit geval want HDR wordt nog net zoveel gebruikt. Ik heb in mijn IT Collectors Edition 2 versies zitten. Deel 1 wordt in Dolby Vision weergegeven en deel 2 in HDR10+.

Ergo, er zijn 2 standaarden en die blijven ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 501293 op 26 juli 2021 07:34]

Dynamische metadata is toch enigsinds onzinnig gebleken. Hdr10 komt in de vergelijkingen die ik gezien heb, het beste uit de bus. DV en hdr10+ bewerken het beeld teveel, te donker of te licht.
Eigenlijk had ik wel graag een vergelijking met de iets hoger gepositioneerde G1 willen zien. Die heeft wel al een losse review, dus in principe zou het niet zo heel moeilijk moeten zijn om daar een overzicht van te maken, toch?
Is die niet identiek aan de C1 op de formfactor na?
Nee, de G1 zou iets helderder zijn maar wat ik op YouTube zag in een vergelijking is het de moeite niet waard want het verschil zie je enkel als de modellen naast elkaar staan. En HDR ziet er bij de C1 ook al geweldig uit.
qua beeldkwaliteit zal het ook niet of nauwelijks uitmaken. de features zijn ook nagenoeg hetzelfde. Maar ik denk dat iemand die de G1 koopt dat doet om hoe het eruit ziet als de tv tegen de muur aanhangt. dat gaf voor mij wel de doorslag iig.
Nee dat niet maar weinig verschil, zie bron. Je kan beter als je een platte wilt voor de gunstiger geprijsde gx gaan.

e LG G1-serie is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de OLED65G1RLA niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid.

Bron: https://fwd.nl/beeld/revi...d-tv-met-oled-evo-paneel/
Ik heb juist uitgekeken naar de GX ivm webos 5.0 vs 6.0. En omdat ik dacht dat deze een stuk voordeliger zou zijn.

Maar op de GX Konden ze ( platte tv) geen korting meer geven en op de G1 wel. Daarnaast zit op de G1 nu een cashback actie waardoor de G1 uiteindelijk €200 goedkoper was dan de GX (65 inch)

Zie ook de LG korting topic in het forum.
Er zijn best wat verschillen tussen de 2 modellen, zoals het audio systeem, geïntegreerde wandbeugel maar ook het paneel en erergieverbruik. Ik zie nu wel dat onderaan de compare pagina op Tweakers wel de testlab resultaten resultaten zijn opgenomen (maar alleen voor de 65" G1). Zie https://tweakers.net/pricewatch/compare/1667574;1662694/
Ik ben benieuwd naar de panelen die lg hierin gebruikt.
Zijn het hun nieuwe?
Piek helderheid is lager. Algemene helderheid ook?
Minder goed in lichte kamers dus dan bij hun nieuwe panelen?
Agreed, alsook het verschil met de iets lager geprijsde B1. Ik heb zelf vorig jaar de BX gekocht, omdat het verschil met de CX een €200 was en de verschillen te klein vond om dit bedrag te rechtvaardigen.

Ik heb me toen vooral gebaseerd op dit: https://www.youtube.com/w...&ab_channel=allthingstech
Ik ben al een maand of 3 super blij met mijn CX maar ik hoop dat ze bij de C1 eindelijk de 3.5mm audio jack hebben verbeterd. Die is (blijkbaar) al generaties problematisch. Voor geluid is mijn TV aangesloten op een analoge versterker. Eerst via de analoge output, maar de jack is van dusdanige kwaliteit dat de plug er niet in klikt en niet goed contact maakt. Enige optie is om een (anders onnodige) optische DAC aan te schaffen. Dit is dus wat ik gedaan heb. Werkt prima, maar het is toch teleurstellend als een onderdeel van nog geen 10 cent de kwaliteitservaring zo vermindert.

Anderszijds ben ik erg blij om te zien dat mijn CX nog steeds de beste koop is natuurlijk :D . De play en pauze knop op de AB gebruik ik regelmatig icm HDMI-CEC naar Chromecast dus die zou ik echt missen. En de Alexa, Google en Disney knoppen zou ik dan weer nooit gebruiken. Sowieso vond ik de Netflix en Prime knop al onnodig. Je kan namelijk super makkelijk shortcuts maken (getal op AB lang indrukken).

De beeldkwaliteit blijft briljant. Zeker in donkerdere omstandigheden onovertroffen. Wat een kleuren, wat een zwartwaarden, wat een contrast, wat een kijkhoeken. Echt top. Alleen midden overdag in de zomer denk ik wel eens dat het met een top of the line QLED waarschijnlijk beter was geweest door de betere anti-reflectie en veel hogere helderheid. Maar zelfs dan is het beeld van de OLED ook nog mooi.

Maar die 3.5mm poort 8)7
Zojuist de CX besteld, en ik wil hem eigenlijk direct aan mijn analoge Sony TA-1010 hangen. Benieuwd of ik tegen dezelfde problemen aanloop straks!
Jammer dat er bij het stuk over de nieuwe Magic Remote niet over de nieuwe NFC-functionaliteit wordt gesproken. Daarmee schijnt op een makkelijke manier door het mobiele toestel ertegenaan te houden de content naar de TV gecast te kunnen worden.
Heb nu mijn 2de LG tv en eigenlijk niet echt tevreden. Dit is mijn eerste OLED tv de OLED55C7V er zit sinds een klein jaar een vierkant blok in het midden van het scherm bij geel tinten, net of de leds daar minder fel branden. Heel irritant! Mijn vorige LG een LCD had net na de garantie periode een dode pixel.
Geen LG meer voor mij.
Is een bekend probleem bij C7’s.
Paneel kan onder garantie vervangen worden.
Kosteloos voor jou ook als de TV ouder is dan twee jaar.
Is dit alleen voor een blok? Ik heb zelf bij de C7 een verticale lijn lopen in het midden van het scherm
Hoort ook niet dus valt ook gewoon onder garantie.
Zoek andere even in het OLED topic of plaats daar een foto dan kijken we even mee.
[LG OLED] Ervaringen & Discussie
Top bedankt voor de tip.
Ze komen deze week het paneel vervangen. Moet wel de voorrijkosten en uur tarief betalen maar het paneel van ca €700 valt onder de garantie.
Ben wel /benieuwd hoelang die het gaat uithouden, of hebben ze het probleem inmiddels opgelost in de productie
In principe hoef je niets te betalen ook geen voorrijkosten en arbeid.
Jij kunt er niets aan doen dit is gewoon garantie.
Probeer dus van alle kosten af te komen.
Anders even bespreken in het OLED topic.
Hoelang is de software ondersteuning op deze televisies? Mijn huidige LG verloor 4 jaar na aankoop behoorlijk wat smartfuncties. Nu met een chromecast erbij geen probleem meer, maartoch is het wel wenselijke informatie in een dergelijke review.

Edit:
Betr de 42UB820V-zh, gekocht in 2015.
Eind 2018 stopte netflix ermee en de npo app. Eerst geen updates meer en later werkten de apps gewoon niet meer.

Maar dat is niet de kern van mijn verhaal. Ik ben in de markt voor een cx of een c1 en met mijn ervaring van lg in het achterhoofd. Vraag ik mij af of het slim is om nu voor een cx te gaan. Ik kan me voorstellen dat de ondersteuning van webOS een stuk beter is dan de niet webOS tv's van LG.

Of maakt dat bij webOS sowieso niet uit omdat de ondersteuning daarvan toch wel oké is?

[Reactie gewijzigd door HansMean op 23 juli 2021 19:26]

Ik heb een B7 uit 2017 en die krijgt ook gewoon nog software updates. Niet naar een nieuwe major versie van webos, wel voor bugfixes en kleine nieuwe features.
Geen enkele LG tv krijg toch een update voor een major versie? Je blijft toch altijd zitten op dezelfde versie?
LG OLED’s krijgen wel degelijk firmware updates waarbij het WebOS ook naar een hogere versie gaat.
Echter, je krijgt niet de versie van een nieuwer model jaar.
Heb je dus een OLED uit 2020 dan krijg je niet WebOS 6.0 maar wel een hogere versie 5.
Precies, dat bedoel. Je blijft altijd op dezelfde op main versie zitten.

Edit: ah ik reageerde op de verkeerde ;)
Niet helemaal want de versie nummering bij LG is wat onlogisch.
Als je TV WebOS 5.0 had en het jaar daarop 5.5 is uitgekomen kan het zo zijn dat je wel 5.1 krijgt of 5.2 maar nooit 5.5.
De versie die 5.5 had kan naar 5.6 of 5.9 maar gaat nooit naar 6.0 omdat dit weer een model van een jaar daarna is.
De versies lopen niet op in hele nummers, dus jaar 1 is 5.0, jaar 2 6.0.
Nee, er kan een halve versie tussen zitten. Erg verwarrend wel.
Mijn LG uit 2014 met webOs 1.1 ouzo doet het nu nog steeds, die staat bij mij zusje en Netflix enzo doet het nog.
Welke functies ben je kwijt dan? Ik heb hier in de slaapkamer nog een lg b6 staan, ouder dan 4 jaar, en die krijgt wellicht geen updates meer maar dat betekent niet dat de apps niet meer werken (of geupdate kunnen worden).
Ben inmiddels 3 jaar in het bezit van een LG E8. Ben niet heel tevreden met de ondersteuning. Zo is de beeldkwaliteit door updates minder geworden na een firmware update. (Black crush)
Ik heb een bijna antieke lg tv uit 2012 oid, en die krijgt geen software updates meer (nog geen webos) maar Netflix en YouTube werken wel nog gewoon.
Ah dat is interresant, die van mij ook zonder webOS, uit 2015 en daarbij werken YouTube en netflix niet meer.
Hmm nagenoeg zelfde situatie, maar verschillende functionaliteit. Wel fijn om te horen dat het dus niet standaard is dat functionaliteit bij niet webOS tv's verloren gaat.
Welke functies verloor je? Ik heb de C7 uit 2017 en afgezien van AirPlay en Apple TV+ zit alles er nog op. Hoewel ik Apple TV+ graag had gewild, maarja je kunt niet alles hebben.
Ik heb zelf ook een c7. Het is jammer dat ze earc niet ondersteunen. Mijn Sony Soundbar heeft ook earc op hdmi 2.0
Vertel dan ook het type, als het een model van 400€ was is het niet heel raar.
Ondersteuning is bij elk merk 5 jaar voor updates. Dit is zo bepaald.
Mijn LG 55LB730V uit 2014 werkt nog steeds probleemloos. Ja, WebOs is nu niet meer de snelste, dus Netflix gebruik ik meestal via de Ziggo MediaBox Next, maar het werkt wel allemaal nog.
De toevoeging van G-Sync compatibility was voor mij de de reden om de 48" versie op mijn bureau te plaatsen. Het toestel levert een heel aangename speelervaring op en ook kwestie productiviteit is het goed te doen, middels Powertoys FancyZones. Deze vervangt mijn 34" Ultrawide IPS, dus heb ik een zone gemaakt die ongeveer even groot is als mijn vorige scherm, met aanvullend nog wat wat ruimte aan de rechterkant en er boven voor diverse chat applicaties. Enige minpunt is dat het scherm na verloop van tijd wat donkerder wordt als je niet veel activiteit veroorzaakt. Hier heb ik nog niet echt een oplossing voor gevonden. De HDR functie van Windows uitschakelen helpt wel wat, een dealbreaker is het zeker niet.

De meegeleverde apps zijn wel ok, maar ik verkies toch de vlottere werking (en de upscaling) van de Shield voor zowel streaming services als Plex. De LAN poort geeft je een 100mbit verbinding, wat grote 4K remuxes bufferingsproblemen kan geven. Tevens is de C1 niet zichtbaar in het casting menu op android. Misschien is het mogelijk, maar ik heb het tot dusver niet aan de praat gekregen.
Eco stand van automatisch halen.
Right! Ik geloof dat ik die vergeten was terug uit te zetten nadat ik per ongeluk (lees: door onwetendheid) op in-stop had geklikt op de service remote, waardoor het toestel was gereset. Even kijken wat vandaag de bevindingen zijn!
De meegeleverde apps zijn wel ok, maar ik verkies toch de vlottere werking (en de upscaling) van de Shield voor zowel streaming services als Plex.
Hetzelfde, minus Plex, plus Kodi, plus Moonlight. Ook heb je met de Shield TV in Nederland geen reclame op het apparaat zelf. Elders mogelijk wel (bedankt, Google...), maar je hebt tenminste de mogelijkheid om eromheen te werken.
Tevens is de C1 niet zichtbaar in het casting menu op android. Misschien is het mogelijk, maar ik heb het tot dusver niet aan de praat gekregen.
LG TV's hebben geen ondersteuning voor Google Chromecast. Daarvoor kan je natuurlijk ook de Shield TV gebruiken. Waarschijnlijk doe je dat ook. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2021 07:51]

De stap voor stap van C1 naar G1 tref je hier aan. Mijn 48" versie heeft dus wel degelijk het EVO paneel. Beetje raar dat je zelfs die kunt omschakelen naar G1 terwijl er helemaal geen 48" versie van die reeks bestaat.

Trouwens nog steeds werkbaar, zelfs na de recentste update.
Op zich niet zo raar, want het 48 inch paneel wordt uit dezelfde plaat gesneden als de 77 inch, die wel bestaat in G1.

Ik geloof dat ze het snijproces voor de generatie van 2021 wel wat hebben aangepast, zodat de kosten lager werden van de 48 inch, want vorig jaar was de 48 inch duurder dan de 55 inch. Wat dus kwam doordat de vraag naar en dus productie van de 77 inch lager was en dus het aanbod van de (gewilde) 48 inch ook lager.

De 55 inch wordt samen gesneden met de 65 inch als ik me niet vergis, beide gewilde maten op het moment.

[Reactie gewijzigd door AppieNL op 23 juli 2021 09:07]

Hoewel ik hier zelf totaal geen verstand van heb vind ik het een bijzonder verhaal dat de 48" en de 77" of de 55 en 65 uit dezelfde plaat gesneden zouden worden, aangezien ze allemaal verschillende pixelgroottes hebben? Als ik een 55" paneel uit een plaat geschikt voor 65" zou snijden kom ik niet uit op 4k lijkt me toch? of ben ik nou raar aan het denken?
De exacte details van het produceren van oled panelen ken ik ook niet, maar de verschillende maten worden op een bepaald punt in de productie uit 1 plaat gesneden.

nieuws: LG Display begint massaproductie 48"-oledpanelen in China

Ik zie trouwens ook dat de oplossing van het beperkte aanbod van 48 inch panelen is opgelost voor 2021 door het niet te combineren met 77 inch panelen, maar gewoon 8x 48 inch te snijden.

En dan is KaiZas observatie nog steeds niet raar, want in principe gaat elke oled fabriek over op het EVO-paneel. Ze gaan niet een tweede productielijn starten in de fabriek alleen voor de C1 panelen met de oude pre-evo techniek. Makkelijker om het softwarematig te beperken in de TV om zo een unique selling point te hebben bij de G-serie.

[Reactie gewijzigd door AppieNL op 23 juli 2021 09:38]

De snijmachine kan idd verschillende schermformaten produceren, maar geen verschillende maten uit eenzelfde plaat. Die moederplaat heeft dus de dpi van de schermen die er zullen uitgezaagd worden.
Tegenwoordig bestaat er zoiets als Multi Model Glass (MMG)
Er worden alleen schermen met dezelfde PPI uit dezelfde plaat gesneden, volgens mij heeft de 77" 8K dezelfde PPI als de 48" 4K.
Maar omdat de verkoop van de 77" vrij laag ligt is er weinig over om 48" van te snijden en dus is die duurder.
Dat is juist voor de fabriek in Paju, in Kanton kunnen ze wel degelijk verschillende resoluties uit één plaat snijden. Wel is het zo dat je vooraf moet bepalen welke pixeldichtheid je gaat maken, je kunt niet achteraf nog beslissen dat je een andere pixeldichtheid wilt.

Een belangrijk kenmerk van LG's WOLED-techniek is dat de OLED-laag uniform is, LG kan het hele paneel volverven met OLED-materiaal. Pixels ontstaan pas in de TFT-laag, ik kan me voorstellen dat de pixeldichtheid in de TFT-laag aanpassen geen enorme verandering is en daardoor makkelijk tussen verschillende pixeldichtheden gewisseld kan worden.
Ja precies, dat zou ik ook zeggen. Al denk ik niet dat de 77" 8K dezelfde PPI heeft als de 48" 4K, aangezien hij niet precies 2x zo groot in diameter is :)
Waar heb je het allemaal precies over?
De fabriek in Paju doet "evo", de fabriek in Kanton doet nog de oude techniek. Er worden sedert dit jaar 48"-panelen in Paju gemaakt en het is vrij logisch dat ze 55" en 48" met dezelfde materialen produceren en dus ook de 48" het "evo"-paneel heeft. Dat er gekozen is om geen 48" G1 uit te brengen lijkt me vooral een commerciële beslissing, geen technische.
Dit staat ook gewoon in de review genoemd ;)
Vind het wel een beetje jammer dat het antwoord op de vraag uit de titel maar in 1 zinnetje aan het einde terugkomt. Hoe zit het bijvoorbeeld ten opzichte van de kijkafstand? Daar is de afgelopen maanden ook fors over gediscussieerd, dat je prima een heel groot scherm kunt hebben zelfs met "maar" 2-3 meter afstand.
Hoe zit het bijvoorbeeld ten opzichte van de kijkafstand?
Daar zijn prima algemene normen voor, dat is niet afhankelijk van een merk of type tv.

Bijvoorbeeld: https://www.televisies.nl...e-kijkafstand-voor-uw-tv/
Dat klopt, maar men vergelijkt hier 3 formaten TV, dus ik kan me best voorstellen dat ze die dan even op de meest gangbare zitafstanden bekijken om te zeggen "wij vinden vanaf 2.5 meter de 65" de fijnste om naar te kijken, maar bij 3.5m is die al te klein!" om maar iets te roepen. Gewoon enige toevoeging :)
Weet iemand of het LG gelukt is bij dit model de flickering op te lossen bij schommelende framerates en VRR? Bij de CX hebben ze een aantal hotfixes uitgebracht, maar het probleem is nooit helemaal verdwenen.
Ik heb hier op mijn 55 inch C1 ook nog steeds last van met de laatste firmware. Zet je VRR uit, dan is ook de flickering weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee