Met een 4k-scherm op het gebruikelijke formaat tussen 27" en 32" koop je een monitor met heel veel pixels op een relatief klein oppervlak. Door de hoge pixeldichtheid kan het beeld er fraai uitzien: denk aan scherpere spelbeelden, meer detail in video's en films en beter afgeronde tekstkarakters en iconen op de desktop. Moest je voorheen diep in de buidel tasten voor paneel met acht miljoen pixels, inmiddels zijn er ook voor minder dan 450 euro voldoende opties. Je hebt voor dit bedrag de keuze uit 27"- of 28"-ips-schermen, 28"-TN-monitoren en 32"-VA-modellen, met ieder hun eigen sterke en zwakke punten. De grote lijn in deze test: kies voor een 28"-TN-monitor als je vooral op zoek bent naar de goedkoopste optie, een 27"- of 28"-ips-monitor als beeldbewerking je primaire gebruiksdoel vormt, en een 32"-VA-model wanneer je een royaal scherm voor mediaconsumptie op je bureau wil zetten.
In de eerste categorie, die van de 28"-TN-schermen, testten we twee modellen waarvan de Samsung U28E590DS de overtuigende winnaar is, in de eerste plaats omdat dit een van de allergoedkoopste 4k-monitoren is die je nu kunt kopen. De BenQ EL2870U heeft weliswaar een uitgebreidere featureset, maar is ook enkele tientjes duurder, waarmee hij qua prijs in het vaarwater komt van ips-modellen. Het Samsung-scherm kent ondertussen een vanafprijs van slechts 250 euro. De vormgeving van het al vrij oude scherm is inmiddels nogal gedateerd en de featureset erg basaal. Jammer genoeg werkt FreeSync niet via HDMI, wat het een minder toekomstvaste keuze maakt voor gebruik met de nieuwe generatie Xbox-consoles. De testresultaten behoren ondanks de lage prijs lang niet tot de slechtste, met in dit testveld een redelijk afgestelde kleurweergave, voor een TN-paneel relatief goede kijkhoeken en zelfs de allersnelste responstijden. Een Great Value-award is dus verdiend.
Zoek je een betaalbare 4k-monitor voor beeldbewerking, dan zijn twee monitoren aan elkaar gewaagd: de LG 27UL550 en iiyama ProLite XB2792UHSU-B1. Wij zouden uiteindelijk de voorkeur geven aan het eerste scherm, dat we bekronen met een Great Value-award, aangezien je er op dit moment een paar tientjes minder voor betaalt. LG heeft zijn scherm bovendien voorzien van FreeSync, wat je bij iiyama moet missen. Puur voor beeldbewerking is dat natuurlijk geen groot gemis, maar het maakt de 27UL550 wel veelzijdiger als je na het werk ook nog eens een spelletje wilt spelen. Beide monitoren bieden een prima beeldkwaliteit met een nauwkeurige kleurafstelling voor de gebruikelijke sRGB-kleurruimte. Zo heb je geen last van de oververzadiging die je op de 32"-modellen zou kunnen zien, als je geen zin hebt in gedoe met kleurprofielen. Dankzij het ips-paneel zijn de kijkhoeken lekker breed. De ergonomie is bij beide monitoren ook goed voor elkaar, want de twee merken besparen niet op een hoogteverstelbare voet. Het scherm van iiyama is wat handiger vormgegeven, waardoor je kabels beter kunt wegwerken. Er zitten ook meer poorten op, waaronder een ouderwetse DVI-aansluiting en een USB-hub voor je randapparatuur.
Voor wie een lekker groot en contrastrijk 32"-scherm wil voor multimedia, is de keuze wat minder eenduidig. Viewsonic levert met de VX3211-4K-MHD een monitor die soms voor slechts 300 euro in de aanbieding is. Voor dat bedrag is het een aanrader, want de kleurafstelling van ons testsample is erg netjes. De responstijden zijn zelfs in dit segment aan de trage kant en jammer genoeg mist het apparaat een hoogteverstelbare voet. Nu het scherm weer in prijs is gestegen, zouden we dus verder kijken. Een andere potentieel interessante monitor in dit testveld is de Samsung Smart Monitor M7. Het is de enige met smartfunctionaliteit zodat je er zonder pc direct een filmpje op kunt kijken. Ook voorzieningen als smartphone-streaming, een bluetooth-verbinding en USB-C-aansluiting zijn in dit testveld uniek. Helaas bevat de beeldkwaliteit wat missers, zoals de matige kleurafstelling en behoorlijk slechte kijkhoeken. Het is bovendien een van de duurste schermen in de test, waarbij de Smart Monitor M7 ook belangrijke functionaliteit moet missen die andere modellen voor dat geld wel hebben, zoals FreeSync en hoogteverstelling.
Onder de streep komen wat ons betreft de iiyama ProLite XB3288UHSU-B1 en Dell S3221QS als winnaars uit de bus. Ook deze voorzien we beide van een Great Value-award. De eerste aanrader zal je misschien niet verbazen, want het is dezelfde monitor die we in de recente Best Buy Guide aanwezen als goede koop. Hoewel iiyama een van de duurste schermen in de test aflevert, is de ProLite XB3288UHSU-B1 ook een van de meest complete monitoren, met uitgebreide ergonomische mogelijkheden en alle functionaliteit die je zou kunnen wensen. Sterk punt van dit scherm is het erg hoge contrast van bijna 4000:1, gekoppeld aan een relatief goede kleurweergave, prima kijkhoeken en een uitstekende uniformiteit. De hdr-weergave is niet best en ook de responstijden kunnen weinig potten breken, maar zeker dat eerste geldt eigenlijk voor alle geteste monitoren.
Een gebogen paneel is potentieel best handig bij een scherm met een forse diagonaal van 32", maar slechts twee fabrikanten bieden het in deze test: Dell en Philips. De Philips 328E1CA is een paar tientjes goedkoper dan de S3221QS van Dell, nog wat sterker gekromd en heeft de beste kleurafstelling van de twee, maar hoogteverstelling mist. Dat is de reden waarom we de voorkeur geven aan de S3221QS, maar mocht je een goede aanbieding voor het scherm van Philips tegenkomen (of een verstelbare voet niet nodig vinden), dan is dat potentieel ook een goede keus. De S3221QS heeft na de ProLite XB3288UHSU-B1 de hoogste contrastverhouding in de test, waarbij de achtergrondverlichting van ons testmodel bovendien netjes uniform blijkt. De S3221QS behoort bovendien tot de snellere VA-monitoren in de test als we kijken naar de responstijden, maar wel had Dell wat meer werk mogen maken van de kleurafstelling - die is hooguit voldoende. Niettemin is het scherm van Dell een mooi alternatief als je op zoek bent naar een grote gekromde monitor met 4k-resolutie.