Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Philips 498P9

Superbreedbeeld voor minder

06-10-2020 • 06:00

119 Linkedin

Het goedkoopste superbreedbeeld

49"-superwides behoren tot de grootste en breedste monitoren die je nu kunt kopen, beduidend forser nog dan de 34"- of 35"-ultrawides die je sinds een paar jaar in de winkels vindt. De 49"-schermen hebben een 32:9-beeldverhouding en zijn daarmee meer dan een meter breed. De schermoppervlakte is even groot als die van twee 27"-schermen die naast elkaar staan, maar dan zonder rand ertussen. De resolutie van 5120x1440 beeldpunten, ook wel dual-wqhd of dqhd genoemd, levert je enorm veel werkruimte op, waarbij de ppi-waarde niet zo hoog ligt dat je per se beeldschaling moet gebruiken.

Het aantal verkrijgbare dqhd-monitoren is met negen stuks in de Pricewatch nog steeds beperkt, waarbij er twee opties zijn met een licht gebogen ips-paneel en de rest met een veel krommer VA-paneel is uitgerust. De prijzen liggen (ver) boven de 1000 euro, behalve bij de twee schermen van Philips. Al langer had het merk de 499P9H in de aanbieding voor 949 euro, waar sinds kort de 498P9 is bijgekomen. Die kostte bij het maken van onderstaande video nog 849 euro, maar is nu voor 799 euro verkrijgbaar. Dat is nog steeds niet weinig; is het je puur te doen om het aantal pixels of de werkoppervlakte, dan kun je veel beter twee of drie losse monitoren kopen. In zijn klasse levert Philips echter duidelijk de goedkoopste monitor af, maar is het ook een goede koop? Dat zie je in deze video.

Zakelijke uitstraling, minder extra's

Wie de 499P9H weleens heeft gezien, weet hoe de 498P9 eruitziet, want de behuizing van beide schermen is bijna exact hetzelfde. Beide zijn in principe bedoeld voor de zakelijke gebruiker en hebben een dito uitstraling. Het meer dan een meter brede scherm met een kromming van 1500R staat op een passend forse, hoekig vormgegeven, donkergrijze poot. Door de kromming van het scherm moet je ook in de diepte aardig wat ruimte reserveren op je bureau. Het paneel komt op het verste punt 30 centimeter naar voren vanaf de achterkant. De voet biedt hoogteverstelling, draaien en kantelen, het paneel roteren kan uiteraard niet. De bouwkwaliteit van het geheel voelt prima aan.

De verschillen tussen de 498P9 en 499P9H zitten hem erin dat Philips op de goedkopere versie enkele extraatjes heeft weggelaten die vooral voor zakelijke gebruikers interessant zijn. Zo heeft de 499P9H een USB-C-poort waarmee je je laptop met één kabel kunt aansluiten en opladen. Je kunt dan gelijk ook gebruikmaken van de ingebouwde USB-hub en ethernetpoort voor een bedrade netwerkverbinding. Het duurdere scherm heeft ook een uitklapbare module boven in het scherm, met daarin een normale webcam en een Windows Hello-compatibele infraroodcamera voor inloggen door middel van gezichtsherkenning. De 498P9 heeft al die extra's dus niet, behalve de USB-hub. Opvallend is dat ook de hdr-ondersteuning van het duurdere model ontbreekt. Nu biedt de 499P9H met zijn Vesa DisplayHDR400-certificering ook geen fantastische hdr-weergave. Wil je dit type scherm, maar dan met goede hdr, dan kun je beter de Samsung C49RG90 of de nieuwe Samsung Odyssey G9 overwegen, die beide wel stukken duurder zijn.

Prima beeld, maar niet voor kleurpuristen

Uit de testresultaten van de beeldkwaliteit met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software komen weinig grote verrassingen. Het paneel van de 498P9 is immers hetzelfde als dat van de 499P9H. Het gekromde VA-paneel biedt een zoals verwacht hoge contrastwaarde van 2408:1. Met 482cd/m² is de maximale helderheid hoog en ongeveer gelijk aan die van de 499P9H. Ook de minimale helderheid van 113cd/m² is helaas weer hoog. Voor een kantooromgeving is dat geen probleem, maar voor een verduisterde thuisomgeving kan een lagere minimale helderheid prettig zijn. De meeste schermen laten zich verder dimmen.

Philips 498P9 - Meetresultaten kleurweergave in standaardmodus

Evenals de 499P9H dekt ook de 498P9 in standaardmodus een groot gedeelte van het DCI-P3 kleurbereik af. We meten een dekking van 89 procent. De grijsweergave van ons testsample neigt naar rood, waarmee de kleurtemperatuur van wit met 6169 kelvin wat warm is. De gemiddelde kleurafwijking, of ΔE2000, komt uit op 2,02, de gemiddelde grijsafwijking bedraagt 3,32, waar een afwijking boven de 3 duidt op een zichtbaar verschil. Beide resultaten kunnen er prima mee door, maar zijn in vergelijking met andere monitoren niet uitmuntend.

Philips 498P9 - Meetresultaten kleurweergave in sRGB-modus

Gebruikers die gebrand zijn op kleurechtheid, kunnen beter verder kijken dan de Philips 498P9. Door het bredere kleurbereik van de monitor zullen kleuren in Windows vaak niet met de juiste verzadiging worden getoond, tenzij je applicaties door middel van een ingesteld kleurprofiel weten wat ze met je scherm aan moeten. Om dit probleem te omzeilen, heeft de 498P9 een speciale sRGB-stand waarin het kleurbereik in het scherm wordt teruggeregeld. Dat heeft de gebruikelijke voor- en nadelen, die we bij monitoren van Philips haast altijd terugzien. De kalibratie in deze stand is werkelijk voortreffelijk, met een gemiddelde kleur- en grijsfout van respectievelijk 0,94 en 1,06 ΔE2000. Het is dan ook enorm zonde dat de modus in de praktijk niet goed bruikbaar is, doordat je dan de helderheid niet meer kunt instellen. De helderheid van wit bedraagt in deze stand liefst 487cd/m² en dat is in veel omstandigheden echt te hoog.

Philips 498P9 - Meetresultaten uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten

De kijkhoeken zijn, zoals je van een VA-paneel zou verwachten, niet het sterke punt van deze monitor, al helpt de curve de beperkingen te verbloemen. Ook scoort ons sample op dit vlak beter dan de duurdere Samsung C49RG90; de Odyssey G9 hebben we helaas nog niet getest. Hoewel de wituniformiteit van ons testsample prima is, is langs de linker- en rechterbovenrand wel wat backlightbleeding te zien. Door het op zich diepere zwart van het VA-paneel zijn die afwijkingen in de praktijk niet storend.

Ook geschikt voor een (trager) spelletje

De Philips 498P9 is zeker niet bedoeld als spellenscherm, al bedraagt de maximale refreshrate 70Hz in plaats van de standaard 60Hz. Dat is nog steeds ver verwijderd van de 120 of zelfs 240Hz die de genoemde Samsung-superwides noteren. De 498P9 beschikt ook over Freesync met een bereik van 48-70Hz. Aangezien het scherm 7,4 miljoen pixels telt, maar net iets minder dan een 4k-monitor, is het te hopen dat je videokaart minstens 48fps weet te produceren. Wie bij het zien van de 498P9 gelijk aan het nieuwe Microsoft Flight Simulator dacht, zoals wij op de redactie, kan dus maar beter ook investeren in een nieuwe videokaart.

Opvallend genoeg scoort de 498P9 een stuk beter dan het duurdere zustermodel in onze standaardtest voor responstijden, waarin we vier transities doormeten. We hebben beide schermen afgesteld op de hoogste overdrive-instelling: Fastest. De 498P9 rondt een dubbele grijs-grijstransitie (20-80-20 procent) binnen 7,8ms af, waar een dubbele wit-wittransitie (0-100-0 procent) na 11,6ms is voltooid. Dat is ongeveer dubbel zo snel als ons sample van de 499P9H en ruim voldoende voor de relatief beperkte verversingsfrequentie, hoewel we niet kunnen uitsluiten dat specifieke transities langer duren. Over- en undershoot blijven met minder dan 2 procent zeer beperkt. De inputlag is met 9,2ms uitstekend laag.

Pluspunten

  • Goedkoopste monitor met dit grote paneel
  • Goed contrast, hoge helderheid
  • Prima responstijden, weinig overshoot, lage inputlag

Minpunten

  • Hoge minimale helderheid
  • Veel te hoge (vaste) helderheid in sRGB-modus
  • Geen hdr

Getest

Philips P-line 498P9/00 Zwart

Prijs bij publicatie: € 849,-

Vanaf € 949,-

Vergelijk prijzen

De Philips 498P9 is dus niet zonder minpunten, maar aan de andere kant doet het scherm ook weinig echt fout. Zolang je geen hoge eisen stelt aan de kleurechtheid en je de fijne extra's van het duurdere zustermodel kunt missen, haal je voor het laagst mogelijke bedrag een bijzonder breed en groot scherm in huis. Onze Great Value-award is dus op zijn plek.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Op dit moment maak ik zelf nog altijd gebruik van twee 27” 1440p monitoren waarvan één 165Hz, ben echter al een tijd naar dit soort monitoren op zoek.
Jammer dat er nog steeds geen concurrentie is voor Samsung als je puur naar gamefuncties kijkt dat had misschien de prijs van de Oddysey G9 nog iets doen zakken.
Ik heb er ook serieus naar gekeken, maar ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik beter af ben met twee monitoren. Dan kan ik bijv. een spel fullscreen windowed in de ene monitor openen en op de andere een browser openen.
Je kan op alle 32:9 schermen 2 schermen als input aanzetten zo ver ik weet. Ook bij deze is dat het geval. Op de productpagina van Philips word er gesproken over een ingebouwde KVM switch.
Met de MultiClient Integrated KVM-switch kunt u twee afzonderlijke PC's met een monitor, toetsenbord en muis bedienen. Met een handige knop kunt u snel schakelen tussen bronnen. Erg handig voor set-ups waarvoor Dual PC nodig is of één grote monitor om twee verschillende PC's op te tonen.
Op de bijgeplaatste foto zien we aan de linkerkant van het scherm een Outlook achtige applicatie en rechts een 3D teken programma. Verbonden met een laptop en desktop respectievelijk over HDMI 2.0b.

[Reactie gewijzigd door lachiu op 6 oktober 2020 13:40]

Precies dat, daarom heb ik ook nog steeds twee schermen in plaats van één brede unit. Je gaat wellicht iets minder op in een spel, maar het is vaak heel praktisch om een browser, een excel sheet of iets anders er naast te houden.

En ja, je kan natuurlijk ook nog een extra scherm ergens aan zo'n ultra- of super-wide plakken maar kom op, er zijn grenzen ;)

[Reactie gewijzigd door Kaastosti op 6 oktober 2020 08:02]

De meeste extra schermen worden dan ook boven de superultrawides geplakt ;)

Maar je hebt ook gewoon mogelijkheden om het scherm als 2 27” te gebruiken door picture by picture.

Ik wil een scherm als dit graag gebruiken om een dual 27” setup te maken met aan de ene kant windows en aan de andere kant macos, met mouse sharing. Voor m’n werk kan ik dan mac os gebruiken (en die dan ook fullscreen gebruiken op 2*27”), maar games en streaming kan ik dan wel via windows draaien.

Ook heb je vaak de mogelijkheid om andere verhoudingen te gebruiken (2/3e 1/3e) bijvoorbeeld. Is ook wel handig.
Dual 27" is leuk, maar ervan uitgaande dat dat scherm recht voor je staat, zit je dan dus precies tegen de grens aan te kijken. Of je kijkt bij gamen altijd naar links of rechts.

Wat ik echt ideaal zou vinden is dat je dan bijvoorbeeld centraal 27" in kan stellen, met links en rechts de overgebleven ruimte. Maar het zijn vaak vooraf ingestelde verhoudingen, deze ben ik nog niet tegen gekomen.

Dit soort monitoren worden wel steeds meer gemeengoed, dus ik verwacht dat er ook steeds meer van dergelijke opties toegevoegd zullen worden. Dan is het echt prachtig.
Ligt er natuurlijk aan hoe je de boel neerzet. Ikzelf zou een dergelijk scherm altijd aan een beugel hangen (en dus redelijk snel verplaatsbaar).
Wat ik echt ideaal zou vinden is dat je dan bijvoorbeeld centraal 27" in kan stellen, met links en rechts de overgebleven ruimte. Maar het zijn vaak vooraf ingestelde verhoudingen, deze ben ik nog niet tegen gekomen
Daar zijn echt vet veel apps en dingen voor. Check anders de r/ultrawideMasterrace subreddit even. Op YT staan ook veel tips en noodzakelijke apps.
Ja die software heb ik eerder ook mee zitten spelen. Dan ga je er wel vanuit dat je games altijd in een window speelt, die vervolgens aan zo'n virtueel gebied kan worden gehangen. Full-screen zal 'ie namelijk altijd om een hardware monitor vragen, dan zit je vast aan de hardwarematig ingebouwde oplosingen voor zover ik weet.

Kan ik mis hebben, vond het in ieder geval een te groot vraagteken om blind zo'n scherm te kopen. Sluit niet uit dat het in de toekomst nog eens gaat gebeuren, maar de huidige monitoren hangen er nog maar een paar maanden, het is wel even goed zo ;-)
Ik gebruik powertoys en kan allebei. Heb een 1440p window in het midden en dan heb je nog echt wel wat ruimte over aan de zijkanten. Ik heb dan altijd nog de keuze om fullscreen te spelen in games zonder dat er iets raars gebeurd. Ook met de nieuwe versie kan je van zone layout switchen met een toetscombinatie als het goed is.
Ik heb een 7 inch HDMI scherm voor een raspberry pi onder mijn ultra wide staan voor discord.
nou, het is gewoon window in window. Je kan namelijk prima gamen aan de ene kant en iets anders aan de andere kant. Draai nu al een jaar of 2 op een 49" en wil nooit meer terug naar mn dual screen oplossing.
Er wordt vaak bij dergelijke schermen software meegeleverd dat je ze ook kunt gebruiken op die manier.

Sommige schermen ondersteunen ook opgesplitste input: een kabel voor de linker helft, en een kabel voor de rechterhelft.
Ja, eigenlijk wil ik twee verschillende computers in 1 monitorscherm zien. Helaas heb ik wel twee HDMI ingangen, maar moet ik omschakelen van HDMI1 naar HDMI2. Beide tegelijk op een deel van het scherm gaat niet. Met een 49" scherm zo dat toch moeten kunnen.
Het kan ook bij heel veel van dit soort schermen. PIP en PBP wordt door bijna allemaal wel ondersteund in verschillende verhoudingen. Dit is namelijk wat ik ook wil. Icm ene kant mac andere kant windows ;).
Ik weet niet of dat überhaupt technisch mogelijk is.
Wat wel kan is een remote desktop op één helft.
Hmmm, met mijn Philips 328P kan dat wel: PIP en PBP modes beschikbaar.
Dat scherm is daar dan weer net te klein voor, maar het kan ;)
Nog een paar weken wachten dan is het weer Black Friday(weekend) & CyberMonday _/-\o_
Dan kun he hoogstwaarschijnlijk los gaan op de Oddysey G9 :Y)

Leuke monitor voor thuiswerken O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 6 oktober 2020 12:21]

Dat is precies waar ik op aan het wachten ben.. en natuurlijk een nieuwe videokaart die dit geweld aan sturen kan.
Trouwens is dit jaar op 13 & 14 oktober ook nog amazon prime day. :Y)


Offtopic :
Er is trouwen net bij mij thuis per UPS de Philips play gradient lightstrip “65 afgeleverd. _/-\o_
Vanavond instaleren. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 6 oktober 2020 12:33]

Het probleem bij deze monitoren is dat er maar een enkeling is die daadwerkelijk Side-by-Side beeld kunnen weergeven. Daarmee bedoel ik dus dat het scherm wordt gezien in Windows als 2 losse schermen. Zodat je bv. bij Powerpoint aan de ene kant het slidedeck hebt (dat je kan delen met Teams als 1 scherm) en aan de andere kant je presenter notes.

Ik heb me daarin vergist bij de koop van mijn huidige 34", waar stond op de website dat hij dit kon (ook in reviews) maar achteraf blijkt dat dit een softwarematige scheiding is, waarbij bv. het powerpoint voorbeeld niet werkt (en nu zit ik dus alsnog met een scherm ernaast voor meetings)
Het is nog niet zo ver denk ik. Kwalitatief zijn dit toch altijd nog monitoren met behoorlijke concessies.

VA en dan 2200:1 statisch contrast is diep triest. Uniformiteit is ook niet best en de black point ligt kennelijk vrij hoog wat wederom een voordeel van VA (diep zwart) enigszins teniet doet.

Dan kun je net zo goed voor IPS gaan, bijvoorbeeld, heb je wel de kijkhoeken en accurate kleurtjes en visueel zal het contrast niet veel afwijken.

Een ander belangrijk punt is de smearing van VA, want Tweakers noemt het dan wel niet (gemiste kans weer jongens... dit is algemeen bekend als je drie VA monitoren hebt gezien) maar een 11,6ms op 20-80-20 is echt niet de slechtste transitie die je gaat zien. Er zit altijd een vette uitschieter tussen die richting de 15-20 of zelfs 30ms gaat, in 'donkere tinten'. Toch wel weer wat punten van aandacht en verbetering dus..... Ik dacht dat we met een schone lei waren begonnen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 oktober 2020 11:46]

Kan een laptop met een ingebouwde GPU in de processor dit soort schermen wel aan.?
Ik lees dat dit nog wel eens voor problemen kan zorgen.
Mits je laptop de juiste aansluitingen heeft. Een hdmi 1.4 poort kan bijvoorbeeld 4k maar met 30hz doorgeven. Dat is in mijn ervaring onwerkbaar.
"onwerkbaar" is natuurlijk afhankelijk van het type werk. Ik kan me voorstellen dat een CAD designer hier niet helemaal lekker mee uit de voeten kan, maar voor iemand van de administratie, helpdesk, servicedesk, etc. moet dat geen probleem zijn lijkt me?
Voor development vind ik het ook onwerkbaar, en dat is op zich ook "maar" een fancy tekstverwerker. Het grootste struikelblok is je muisbewegingen die niet vlot gaan. Sommigen zullen het kunnen, maar ik kon er niet aan wennen.
onwerkbaar vind ik vrij sterk, maar fijn is het zeker niet. Ik werk sinds corona bijna alleen maar thuis, op o.a. een 34 inch 1440p monitor. Op mijn scherm wordt via mijn HP dock al geen 1440p ondersteund, dus inderdaad via de HDMI 1.4 poort. Je merkt sws dat de laptop het niet erg fijn vindt, regelmatig input lag en een muis die niet vloeiend gaat. Helaas is het momenteel roeien met het 1440p scherm wat je hebt, maar als dit voor altijd zo was, zou ik toch naar andere oplossingen zoeken.
Maar dan werk je toch op 50Hz i.p.v. 30Hz? En ja, ook dat is best merkbaar, zeker met muizen, maar wel veel beter te doen dan 30Hz.
ik kan m niet hoger dan 29 Hz instellen helaas :(
Heb je geprobeerd een custom resolutie te maken via b.v. Nvidia Control Panel?
hmm nee nog niet. Het is een laptop met een intel UHD 620 en een Radeon WX 3100. Als ik bij het intel programma kijk, kan ik kiezen tussen 29 en 30 hz. In de Radeon software kan ik er niets over vinden.
Moet je dan maar eens googlen op custom resolutions in Windows 10. Je kan dan resoluties zelf definiëren die je monitor normaal niet standaard ondersteund. Heel vaak werkt dat zolang de bandbreedte van de kabel voldoende is.
thanks, ga ik doen !
Naja, voor het roeien is het wel prettig dat het een 34" scherm is, dat moet schelen...
Ik vind dat ook nog best een puntje hoor.. wanneer is een scherm dan groot genoeg.. ik zit zelf nog op een 24"" scherm maar zou niet groter willen, ik heb het scherm nu al op langer dan arm afstand om prettig te kunnen werken.. ik heb wel eens een maandje 27" gehad maar kon er niet aan wennen.. en verder er af zitten kan ik ook niet aan dit bureau.. plus een groter scherm kopen om deze nog verder weg te zetten lijkt me ook niet erg efficient..
24"op FullHD is inderdaad prima. Maar 4k op 24" dan moet je al gaan schalen in Windows om het werkbaar te maken. dan is een groter scherm wel fijn.
Ik gebruik nu zelf een 34" 3440x1440 scherm en kan dus meer vensters kwijt dan op een 34" full hd monitor.
Ik had een 27" 4K scherm, maar was toch niet tevreden... ik zelf vond 4 apps, één in elke hoek niet lekker werken, was te klein op 27", en twee vensters naast elkaar vond ik zelf te krap ook.

Heb nu een 34" UWQHD (3440x1440) scherm, en hiermee nu lekker twee vensters naast elkaar open wat goed werkt, zonder dat het te krap of te klein/groot is.
Een 49" UW met daarop bijvoorbeeld 3 vensters naast elkaar zie ik ook wel zitten dus, misschien over een paar jaar de volgende upgrade stap ;-)

[Reactie gewijzigd door gise op 6 oktober 2020 18:51]

Ik zeg altijd maar: goedkoop is duurkoop. En dat geldt helemaal voor techy spullen die jaren moeten meegaan.
Een HDMI 1.4 poort kan echter prima 1440p op 60hz afspelen.

Op mijn oude TV stuurde ik ook 4k30hz aan, dat werkte inderdaad niet prettig.
Zelfs niet met Office zaken.
Maar niet ultrawide met 3440 pixels in de breedte, dan kom je boven de standaard HDMI 1.4 bandbreedte uit op 60Hz. Sommige GPU's en schermen staan het toe hier met custom modes of chroma subsampling omheen te werken, maar meestal werkt het niet.
Om die reden heb ik mijn 32" 4k-monitor direct op mijn werklaptop aangesloten, omdat het dockingstation hem anders in 30Hz ging aansturen. Voor officewerk had ik daar niet heel veel last van, maar bij CAD-werk begon het met te irriteren.

Onwerkbaar vind ik een beetje een onnodige krachtterm die niet overeenkomt met mijn ervaring. Het is een beetje als mensen die een snelle auto gewend zijn en vervolgens vinden dat ze in een Suzuki Alto 1.0 niet normaal mee kunnen rijden op de autosnelweg. Je went gewoon snel aan luxe, hoge fps'en, etc.
Beetje een prinses op de erwt situatie dit.
Met iedere nieuwe laptop of monitor, zul je je connectivity moeten herzien. Mooi nieuw HighRes scherm gehaald? Nieuwe docking station nodig. Laptop met USB-C poort, dan heb je C-spul nodig.

Een goede optie is om een Club3d actieve 2.0 adapter te halen. Voor een paar tientjes heb je die hoge resolutie alsnog. Eén dock voor alles is onwijs fijn, ik heb ze zelf in alle smaken en soorten gehad. Maar ze zijn helaas niet eeuwig houdbaar.
Ik vind onwerkbaar toch wel een vrij vorse term, die mensen te pas en te onpas in de mond nemen. Als ik een van de monteurs beide armen op de rug bindt, en zeg dat hij naar een klus moet rijden en die uitvoeren, dan is dat onwerkbaar. Een niet 100% vloeiend lopende muiscursor is vervelend, en mogelijk irritant, maar nog lang niet onwerkbaar.
Dat is jouw mening. Ik vind het zo irriterend dat ik me er niet meer goed door kan concentreren
Als taxichauffeur rij je ook liever in een dikke Mercedes dan een Daihatsu. En een aannemer gaat ook niet met Lidl-gereedschap aan de slag. Het is uiteindelijk gewoon je werkmaterieel. Dat is voor een werknemer die wat te kiezen heeft (qua werkgevers) echt wel een overweging.

30Hz vind ik persoonlijk ook onwerkbaar voor devwerk. 60 is wel het minimum. Trage ontwikkelbakken moet ik trouwens ook niet, maar dat lijken de meeste werkgevers nog niet helemaal te begrijpen.
Een CAD designer zal ook zeker niet met een laptop uit de voeten kunnen.
ligt er aan met welke laptop.. ik zag gister nog een filmpje met een laptop met 256gb ram.. die kan best wat cad dingen doen.. voor 13.000 dollar..

Verder kan je beter op een 60hz hd monitor werken dan een 30hz uhd monitor.. lijkt me vrij snel erg frustrerend.. die verversing heb je gewoon nodig.. 1440P 140hz is een mooi aantal.. ook beter voor je ogen.
Ik werk zelf dagelijks met Autodesk Inventor pro op een HP Z-Book 15 G5 (i7-8850H CPU, Quadro P2000 GPU & 32Gb RAM) met 2x 24inch monitoren aangesloten via een HP Thunderbolt Dock G2 en ik moet zeggen dat dit echt meer dan prima werkt, ook met (zeer) complexe 3D modellen. In deze crisistijd is het zeer gunstig om met een krachtige laptop te werken en mee naar huis te kunnen nemen. Zeker een aanrader als mobiel workstation voor CAD engineers.
Ik heb hier een Lenovo P51 workstation met Samsung C49 maar krijg via de workstation dock dit scherm niet op volle resolutie. Heb nog niet via USB-C geprobeerd
Ik gok zo rond de €2200?
Dat lukt het op zo’n beest waarschijnlijk wel goed.
30hz is wel echt niet lekker werken, je merkte het al met het verplaatsen van vensters, bewegen van je muis en scrollen. Dat doe ik zelfs iemand van de amdinistratie/helpdesk/servicedesk niet aan.
Een CAD designer heeft geen laptop die dit scherm niet aankan, denk ik zomaar :P
30hz is onwerkbaar. Ik heb mijn monitor resolutie een beetje teruggeschroefd omdat mijn display poort of kabel gammel is en mijn HDMI wel goed werkt. Maar in tegenstelling tot the display poort, kan de HDMI hier alleen 30fps op 4k en dat merk je gigantisch. Alles voelt sloom, laggy puur omdat je merkt dat je pointer verspringt per frame op je scherm. Ik gebruik het alleen om te programmeren enzo, maar het stoort zo erg dat ik onwerkbaar een juiste benaming vindt. Dus liever 1440p@60hz dan die 30hz op 4k.
Als je het gewend bent dan is het best prima, echter zou ik dan in bijna alle situaties 1440 prefereren
CAD bewerker heeft dan ook vaak wel een iets betere laptop dan de meneer/mevrouw van de administratie.
Dat was niet het punt wat ik probeerde te maken. Ik geef een voorbeeld en meteen springt iedereen op "Ja maar CAD bewerkers.. bla bla" ..
Mijn punt was dat het type werk bepalend is of 30Hz onwerkbaar is. Ik snap zelf ook wel dat 30Hz niet fijn is.. maar onwerkbaar vind ik nogal extreem.

Heb net mijn scherm voor de grap maar eens op 30Hz gezet en ben het absoluut eens dat 'prettig' anders is.. maar onwerkbaar is het nu ook weer niet.
https://tweakers.net/i/px...KR.png?f=fotoalbum_medium
Idem, nooit geen 4k op 30hz meer. Alles over USB-C of HDMI2.0
Of gewoon DisplayPort 1.2 of hoger :)
USB-C is technisch gezien geen video interface.
Verklaar onwerkbaar? Ik vind fullHD over een VGA aansluiting onwerkbaar. Maar er zijn er genoeg die niet weten hoe veel scherper het wordt met een digitale aansluiting.
30Hz Heb ik dan weer geen last van.
Ben ik met mijn macbook pro uit 2018 laatst ook tegen aan gelopen. Schermen op 240hz worden op de ati 560x pro niet ondersteund. GPU kan dat niet aan. 144hz max. Wel extra belangrijk om dit goed te checken.
Eh.. onwerkbaar? Een gemiddelde film op DVD, youtube of tv is toch ook maar 24 of 30 fps?

Met bepaalde games kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar bij het meeste wat ik met een computer doe is het beeld vooral heel statisch. Websites lezen, mail, administraties bijwerken, tekeningen maken.

Ja, de cursor gaat wat minder soepel over het scherm. Sowieso is de cursor vrij klein bij een resolutie van meer dan 7 miljoen pixels zoals bij dit scherm, maar dan nog stoort mij dat totaal niet. Het valt mij niet eens op.
Moderne laptops kunnen dit zeker aan als het gaat om Office taken etc.
Verwacht niet dat er ook maar een enkel spel gespeeld kan worden met een iGPU, daarvoor moet je naar het duurdere laptop segment met een dGPU.
Dat valt ook wel mee. Mijn laptop kan op de interne gpu prima 2x 4k monitoren + HD laptop scherm aansturen, en factorio draaien. Het loopt niet heel erg soepel, maar het werkt wel.

En de dGPU gebruik ik vrijwel nooit omdat die nog warmer word, maar factorio draait er wel beter onder ;)

Niet alle games zijn FPS monsters.
dat kan zeker. En alhoewel ik geen ervaring heb met laptops, weet ik wel dat een collega op een desktop met een GTX 1050 TI problemen had om de 499P9H in native mode aan te sturen. Alhoewel de kaart wel HDMI 2.0 doet, lukte het hem toch niet om de hoge resolutie te tonen. Het ging wel goed met een DP kabel.
Dat komt omdat de GTX wel HDMI 2.0 ondersteunt, maar de onboard Intel niet.
Je kunt een uitgang maar aan 1 grafische kaart hangen en daarom wordt het videosignaal uit de GTX doorgestuurd naar de framebuffer van de Intel. De Intel hangt dan weer aan de HDMI-poort.

Maar Intel is jarenlang blijven hangen op een standaard uit het jaar kruik. HDMI 1.4 bestaat als sinds 2009 en HDMI sinds 2013, maar Intel heeft geweigerd om hun gpu te updaten wat dat betreft.

Dus veruit de meeste laptops kunnen maximaal HDMI 1.4 aan, of ze nu wel of niet nog een extra gpu hebben.

Godzijdank hebben veel laptops tegenwoordig USB-C met DP alt mode of Thunderbolt.

Dan krijg je er gewoon een Displayport-signaal uit.
helder.... aleen is het verschil wel dat deze collega een desktop heeft met een losse nvidia kaart. Of het mobo ook een gpu heeft weet ik niet. Zou jouw verhaal dan ook nog opgaan?
Eh, née :D

Dat gaat alleen op bij laptops. (Altijd handig, aannames :) )

Het kan zijn dat de HDMI-versie in de monitor nog op een lagere versie staat (wat in dit geval niet zo is, want dat kun je niet instellen), of dat de monitor zich niet goed kenmerkt richting de videokaart.

Het laatste zou hier het geval kunnen zijn: pagina 15 van de pdf van de manual geeft aan dat je bij niet werken de Edid-switch kunt wijzigen:
https://www.download.p4c....845-1019269267.1602065845

Je kunt ook nog proberen een custom resolutie aan te maken in de Gpu-drivers zelf of via Custom Resolution Utility (CRU).
Dank ik zal het doorgeven aan mijn collega en ik hoop dat het hem helpt. Merci!
Mijn vrij oude surface book stuurt mijn monitor samsung cr90 aab op 5120x1440. Oude laptops met hdmi lukken niet altijd.
Ja maar je moet wel de laatste drivers hebben en via displayport gaat (usb-c poort of echte display poort)

Mijn 2jaar oude werk laptop enkel igpu lukt het via de usb-c displayport manieer (kan ook inees opladen en usb hub gebruiken)
hdmi lukt daar in tegen niet

mijn persoonlijke laptop (ipgu+1060max) kan het via zowel hdmi(1060) als displayport (usb-c ipgu)
Beide zijn in principe bedoeld voor de zakelijke gebruiker en hebben een dito uitstraling
En wat zie ik in de video van de monitor? Race games en flight simulators 8)7
Is het voor games idd niet voordeliger een vr-bril te kopen? Heb je een nóg betere ervaring voor minder geld.
Dat is nog maar de vraag.
VR brillen hebben een veel lagere resolutie en je zit hoe dan ook met een betrekkelijk zwaar blok plastic op je hoofd.
Toevallig wel voor de games die ze hier noemen in de review; flight- en race-sims, daar is VR nagenoeg perfect voor (ok, iedereen heeft zo zijn voorkeur, maar over het algemeen is dit een veelgehoorde mening). Echter voor andere games (FPS, RTS, etc.) is VR helaas veel minder bruikbaar puur door het gebrek aan VR titels. Qua resolutie zit het nu eindelijk op het niveau dat je haalt met een standaard HD-monitor met de HP Reverb G2 al blijft de kijkhoek helaas altijd nog wat aan de lage kant.
Meningen verschillen.
Je zou wellicht denken dat VR altijd beter is met sims, maar dat is persoonlijk.
Nu heb ik zelf geen VR, maat van me wel en die gaf aan dat ie een fixed scherm fijner vond sturen (dus zonder VR).

Ik gebruik zelf track IR en ik vond het ook niet fijn met racen omdat bij het aansnijden van de bochten ik teveel gewend was aan die fixed view zonder headtracking.
Mn muscle memory kon er slecht mee overweg omdat het rempunt elke keer op een ander punt stond als ik mn hoofd bewoog.

Maar nogmaals, mischien moet ik het gewoon een uurtje of 50 proberen. Ik gaf er na een paar uur de brui aan en besloot weer te racen zonder headtracking.

Flightsims gaan met Track IR weer geweldig, maar VR vind ik daar niet zo handig vanwege t feit dat je je keyboard niet kunt zien.
Is deze "review" nu puur op basis van de specs en marketing info?

Edit: blijkbaar niet, maar was leuk geweest om het scherm ook op het bureau te zien om een indruk van de afmetingen te krijgen.

[Reactie gewijzigd door arjohn op 6 oktober 2020 08:39]

Op 'afspelen' klikken en even door de video skippen misschien?
Tussen de presentatoren in bedoel ik dan uiteraard. Maar dit geeft een aardige indruk:
https://nl.hardware.info/...wide-monitor-video-review
Ik hoop dat er een keer zo'n monitor met een :10 verhouding, of een :12 verhouding komt ipv :9. Een beetje meer hoogte bij dit soort schermen kan ik wel waarderen.
32:10 staat ook al in de PW alleen zijn die schermen dan weer kleiner. Verticale pixels zijnnhetzelfde maar dan zonder de horizontale breedte van de super ultrawide als dit.

Geeft dus niet meer verticale hoogte maar minder horizontale.

2560*1600 * 2 was wel ideaal geweest ja.
Een maatje kleiner heb je inderdaad ook, een 43" super ultrawide van 32:10 met een resolutie 3840x1200.
Mja en uiteindelijk lever je dan alsnog in op de verticale hoogte (1200 vs 1440) dus schieten we er iets mee op? Nah.

Ik zie iets als een 51” 1600P wel zitten though.
Uiteindelijk heb ik 2x 30 inch ingeleverd voor een Samsung 49 inch en het werkt prettiger. Ik had uiteraard liever de 1600px in de hoogte gehouden
32:18 hebben ze al een tijdje ;)
Wel grappig dat het voordeel van een maxi breed scherm tov meerdere losse schermen wordt aangeprezen door een presentator met twee horloges...
;)
Tsja. Nog geen ultrawide horloges beschikbaar he. Dan moet je iets.
Offtopic: wat is de reden dat Eric 2 smartwatches aan heeft? :P .. review in aantocht?
Haha ik zat al te zoeken of het iemand anders ook al was opgevallen!
Het is een nadeel dat er geen HDR op zit terwijl het geen HDR monitor is :?

Zet dan ook bij de nadelen dat er geen ingebouwde webcam in zit, en geen speakers, geen steek karretje word bij geleverd en dat het geen AIO is. Staat ook allemaal nergens vermeld of in de specs maarja is wel een nadeel :+
Niemand wil dat. HDR geeft geen nadelen en is een premium feature. Toegegeven, HDR400 is nutteloos, maar vanaf HDR600 is het toch een leuke toevoeging, zeker als je local dimming HDR1000 hebt.
HDR heeft absoluut wel nadelen, hoe kom je daar bij. HDR werkt ook alleen naar behoren op echt felle displays met heel veel local dimming zones. Velen hebben dit niet eens en dan is HDR gewoon ruk in mijn ogen. Schermen als deze zijn nauwelijks te krijgen met werkelijk goeie HDR, laat het dan ook liever weg want dan is het gewoon een soort marketing gimmick en daar hou ik niet van. Zakelijke markt was het toch? Prima no-nonsense monitor.
Je kan de HDR functie toch gewoon uitzetten? Dan is het idd een nutteloze kostentoevoeging, maar geen nadeel voor het scherm an zich.
Ik vind het niet aanwezig zijn van HDR zo nadrukkelijk melden als nadeel wel opvallend.
Er is bijna geen (ultrawide) monitor beschikbaar die fatsoenlijk HDR kan weergeven. Oké, ze kunnen het signaal wel verwerken en een "HDR" logo op het scherm toveren maar dat is vergelijkbaar met de "HD-Ready" TV's van de begin dagen van de platte TV's. Voor "echte" HDR op een PC monitor moet je heel diep in de buidel en dan nog komt de ervaring niet in de buurt van een OLED.
Om er een positieve draai aan te geven: Hopelijk zullen meerdere websites dit doen en komt het bij de fabrikanten aan dat men ook graag HDR op PC schermen zou willen zien.

Ik heb na 5 jaar de hoop echter langzaam opgegeven en hang m'n PC terzijnertijd wel aan een OLED TV.
Vond het al raar dat er geen HDR op zat maar als andere Ultrawides dat ook niet hebben is het wel logisch. Bedankt voor de opheldering, dan is het wel wat raar dat het als minpunt aan wordt gegeven.
Zat ook even te kijken naar een 49 inch monitor. Maar toen viel mijn oog op de 38 inch exemplaren zoals Dell en LG die leveren. Net wat smaller, maar wel 3840 x 1600 pixels.

Voor mij de sweet spot qua breedte, en nog extra scherpte op de koop toe.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 6 oktober 2020 09:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True