Door Paul Hulsebosch

Redacteur

IKEA Symfonisk Schilderijlijst Review

Meer voor het oog dan voor het oor

16-07-2021 • 06:00

227

Multipage-opmaak

Is het kunst?

Samengevat

Het idee dat Sonos en IKEA met de Schilderijlijst hebben, is prima: een platte speaker voor aan de muur, die er uitziet als een schilderij, waarbij je zelf de afbeelding kunt kiezen die zichtbaar is. Er komen minstens veertien verschillende ontwerpen om uit te kiezen. Helaas is er nog geen optie om een eigen ontwerp te kiezen. De Schilderijlijst klinkt helaas wat schel en mist ook wat bas, zodat het geheel wat vlak en saai klinkt. De speaker past naadloos in het Sonos-ecosysteem en doet het dan vooral goed in stereo of als onderdeel van een homecinemasysteem. Wat extra functionaliteit als een vaste audio-ingang, bluetooth en een microfoon had echter niet misstaan.

Niemand had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat IKEA nog eens luidsprekers op de markt zou brengen. Toch heeft de meubelketen inmiddels een aardig aanbod, inclusief een aantal slimme speakers in de Symfonisk-lijn. Daarvan is net een derde variant op de markt verschenen: de 'Symfonisk Schilderijlijst met wifi-speaker'. Een hele mond vol, die in ieder geval duidelijk maakt wat het onderscheid is met de bestaande 'Symfonisk Tafellamp met wifi-speaker' en de 'Symfonisk Wifi-boekenplankspeaker'.

Net als de overige Symfonisk-speakers is de nieuwe Schilderijlijst samen met Sonos ontworpen en past hij naadloos in het Sonos-ecosysteem. En net als zijn twee voorgangers is hij in wit en zwart verkrijgbaar. De Schilderijlijst kost 179 euro, net zoveel als de Tafellamp. Beide zijn daarmee iets goedkoper dan de One, het instapmodel van Sonos. De Schilderijlijst is echter wel een stuk duurder dan het instapmodel van IKEA zelf: de Boekenplankspeaker. Die kost net geen 100 euro.

Is het kunst?

Opvallend aan de Schilderijlijst is uiteraard dat hij zo plat is. De lijst meet 57 bij 41cm en het geheel is 5,5cm diep. Dat lijkt vrij dik, maar in de praktijk zie je daar minder van dan je zou denken. Dat komt doordat IKEA zo slim is geweest om de elektronica in een kleiner deel van de behuizing te stoppen. Dat deel is slechts 48 bij 32cm en steekt aan de achterkant iets uit. Dat wordt aan het zicht onttrokken door een dunner deel, dat slechts 1,5cm diep is. Dat is de lijst die je ziet als je de speaker ophangt of neerzet. Je ziet dus die dunne lijst, die niet dikker is dan de lijst van de gemiddelde foto, met achter de lijst dus een paar centimeter ruimte.

Het deel dat je ziet, heeft heel dunne kunststof randjes waarbinnen een doek gespannen is met een afbeelding erop. Net als bij de Boekenplankspeaker is dat paneel te vervangen. Alleen is er hier meer keuze, wat uiteraard te verwachten valt van een product dat Schilderijlijst is gedoopt. In eerste instantie is de speaker verkrijgbaar met wit of zwart doek, maar vanaf 1 september gaat IKEA drie andere panelen leveren. Het is al duidelijk dat er nog meer ontwerpen komen. Wie wat zoekt, vindt minstens twaalf ontwerpen die in de komende maanden beschikbaar zullen komen. De eerste drie panelen kosten 15 euro, de latere modellen kosten allemaal 30 euro, een wat merkwaardig prijsverschil.

Ikea Symfonisk Schilderijlijst - alle panelen

De grote vraag is of IKEA de optie gaat bieden om zelf een ontwerp aan te leveren dat je op een paneel kunt laten drukken. Het bedrijf heeft daar nog niets over bekendgemaakt. Wellicht zal een derde partij die optie aanbieden. Voor de knutselaar moet het overigens niet al te moeilijk zijn om het doek van een IKEA-paneel te halen en er zelf een nieuw doek overheen te spannen. De panelen bestaan uit een kunststof frame met honingraatprofiel waarop een dun doek gelijmd is. Met wat geduld moet het mogelijk zijn het bestaande doek eraf te peuteren en er een nieuw doek op te lijmen.

IKEA Symfonisk Schilderijlijst

Doordachte behuizing

Sonos is verantwoordelijk voor de binnenkant van de Schilderijlijst, maar de ontwerpers van IKEA hebben goed nagedacht over de buitenkant. Dat blijkt vooral als we naar de achterkant van de Schilderijlijst kijken. In de randen vind je zes ovalen uitsparingen waardoor je het bedrukte paneel uit de behuizing kunt drukken. Opvallender is de uitsparing aan de onderkant van de speaker. In die uitsparing vind je de ethernetaansluiting en de C7-lichtnetaansluiting. Net als de Boekenplankspeaker en Tafellamp moet de Schilderijlijst dus op het lichtnet aangesloten zijn om z'n werk te kunnen doen. Er loopt dus altijd een stroomkabel naar de speaker, ook als je die aan de muur ophangt; daar zal niet iedereen vrolijk van worden. Een ingebouwde, oplaadbare batterij was een oplossing geweest, al was de speaker daarvan uiteraard een stuk zwaarder geworden.

De C7-lichtnetaansluiting in de uitsparing is dubbel uitgevoerd. Je vindt een 'vrouwtje' en een 'mannetje'. Dat mannetje biedt de mogelijkheid om een tweede Schilderijlijst aan te sluiten op dezelfde stroomaansluiting. Daarvoor heb je dan dus een C7-verlengsnoer nodig, met opnieuw een mannetje en een vrouwtje. IKEA heeft ook een extra lichtnetsnoer in de aanbieding, in beide kleuren. Standaard levert IKEA een wit snoer bij de zwarte speaker, maar als je daar een zwart snoer bij wil, dan kan dat.

IKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk Schilderijlijst

De uitsparing aan de achterkant kun je gebruiken om overtollig snoer in op te bergen, mocht de stoomkabel van 3,5m die wordt meegeleverd, te lang zijn. Er zit zelfs klittenband in het vak waarmee je het overtollige snoer in bedwang houdt. Je vindt bovendien aan de onderkant en de twee zijkanten van de uitsparing wat sleuven waarin je het snoer kunt vastklemmen.

Dempende doppen

IKEA levert bij de Schilderijlijst een metalen plaatje dat bedoeld is om de speaker mee aan de muur te bevestigen. Het plaatje kan aan de muur geschroefd worden, waarna de speaker in horizontale of verticale stand opgehangen kan worden. Er worden ook twee rubberen doppen in de kleur van de speakers meegeleverd. Die doppen passen in twee uitsparingen in de zij- of onderkant van de speaker. Je gebruikt ze als je de speaker wilt neerzetten in plaats van ophangen. Ook dat neerzetten kan dus horizontaal en verticaal. De doppen dienen ter isolatie, zodat de speaker geen trillingen doorgeeft aan de vloer. Heel handig: in de achterkant van de speaker zitten twee extra uitsparingen waarin je de doppen kunt parkeren als je ze niet gebruikt, zodat ze niet kwijtraken. Op de achterkant vindt je ook nog vier stoffen stootkussens, zodat trillingen niet aan de muur worden doorgegeven als je de speaker hebt opgehangen.

Al met al heeft IKEA voor de Schilderijlijst een prima behuizing ontworpen. Het is misschien een beetje 'plastic fantastic', maar dan wel keurig afgewerkt plastic. Voor deze prijs mag je ook weinig meer verwachten. Het kan lijken dat de speaker en vooral het paneel wat kromgetrokken is, maar doorgaans wil dat zeggen dat het paneel niet goed in de behuizing geklikt is.

Bediening

Het paneel met de afbeelding bedekt de hele voorkant, wat wil zeggen dat er voorop geen ruimte is voor knoppen. Die heeft de Schilderijlijst gelukkig wel. Aan de linkerkant zitten achter op het dunne deel van de behuizing dezelfde drie knoppen als op de Boekenplankspeaker en Tafellamp te vinden zijn: twee knoppen om het volume te regelen en een knop waarmee je de muziek pauzeert en weer laat spelen. Simpel en doeltreffend. Uiteraard is de Symfonisk vooral bedoeld om met je telefoon te worden bediend, maar het is prettig dat de Schilderijlijst knoppen heeft. Ook als je niet degene bent die de telefoon beheert waarmee de muziek wordt geselecteerd, kun je zo het volume regelen en de muziek pauzeren.

Verder heeft de speaker enkel een rgb-led aan boord, die achter het paneel schuilgaat. Als de led aangaat, zie je hem dus aan de linkerkant van het paneel door het doek schijnen. Bij de witte variant is de led vrij goed zichtbaar. Het zwarte doek houdt wat meer licht tegen, dus overdag kan het lastig zijn om te zien welke kleur de led weergeeft. Gelukkig speelt dat vooral bij het installeren. Als dat klusje eenmaal geklaard is, zul je de led verder weinig nodig hebben. Hij geeft dan op subtiele wijze aan dat de speaker actief is.

IKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk Schilderijlijst

Sonos-app

Wat functionaliteit betreft is de Schilderijlijst hetzelfde als de Taffellamp en Boekenplankspeaker. Dat wil zeggen dat hij past in het ecosysteem van Sonos. Sterker: net als bij zijn twee voorgangers heb je de Sonos-app nodig om de speaker te kunnen bedienen. Die is beschikbaar voor Android en iOS. Je hebt dus ook een mobiel apparaat nodig om de speaker aan te sturen. Hij maakt gebruik van je wifinetwerk. Een fysieke audio-ingang is er niet bij en je kunt ook geen muziek streamen via bluetooth. De Schilderijlijst heeft een ethernetaansluiting, maar die gebruik je voornamelijk bij het installeren.

Je kunt via de Sonos-app uiteraard muziek streamen via alle bekende streamingdiensten, maar ook muziek afspelen die op je telefoon staat. Muziek afspelen via een laptop of pc kan ook, al is het Sonos ecosysteem daar duidelijk niet voor bedoeld. De Sonos-app is er dus ook voor iOS en de speakers van Sonos, en daarmee ook voor deze Symfonisk, en is compatibel met Airplay 2.

Je kunt de Symfonisk bovendien toevoegen aan de IKEA-producten die je bedient met de eigen Home Smart-app van de meubelwinkel. Je kunt de speaker dan tegelijk bedienen met andere slimme IKEA-producten, zoals verlichting en rolgordijnen. Zo kun je een heel ochtendprotocol opstellen, waarbij keurig op tijd het licht aangaat, de gordijnen opengaan en de juiste muziek gaat spelen. Dat kan overigens alleen als je de IKEA Trådfri-verbindingshub hebt.

Ikea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-appIkea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-appIkea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-appIkea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-appIkea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-appIkea Symfonisk Schilderijlijst - Sonos-app

Opnemen in je systeem

Als je de Symfonisk aan de app van Sonos hebt weten te koppelen, is de bediening via de app erg eenvoudig. Je kunt simpel de dienst selecteren waar je naar wilt luisteren en binnen het menu van de desbetreffende dienst allerlei playlists selecteren. Mocht je verschillende Sonos-compatible speakers in verschillende kamers hebben opgesteld, dan kun je ook makkelijk aangeven in welke ruimte welke muziek gespeeld moet worden. Op dat front is er niets nieuws onder de zon en doet de Schilderijlijst precies wat je van een Sonos-speaker gewend bent.

Dat koppelen van een Symfonisk aan de Sonos-app kan nog wel wat problemen geven. Op zich is het vrij eenvoudig en neemt de app je mee door het installatieproces. Het wordt wat lastiger als tijdens de installatie niet gebeurt wat volgens de app moet gebeuren. Dan is de app niet heel behulpzaam en de uitleg die IKEA voorhanden heeft evenmin. Zo is er in de bijgeleverde handleiding niets te vinden over de functie van de rgb-led en wat de kleuren en het al dan niet knipperen van de led betekenen, terwijl dat bij het instellen toch een prominente rol speelt. Ook het resetten van de speaker wordt niet besproken, net zo min als het opnemen van verschillende Symfonisk-speakers in hetzelfde systeem, terwijl zeker dat laatste een belangrijke functie is van het geheel.

IKEA Symfonisk Schilderijlijst

Stereo

Je kunt namelijk twee Schilderijlijsten aan elkaar koppelen zodat ze stereo weergeven, wat juist bij deze speakers een prettige optie is. Met twee onopvallende speakers aan de muur, die nauwelijks ruimte innemen, kun je een kamer toch van stereo voorzien. De functie is niet uniek voor de Schilderijlijst; het kan ook met verschillende speakers van Sonos, maar die hang je niet aan de muur met een mooie afbeelding erop. Mocht je al een Boekenplankspeaker of Taffellamp hebben, die kun je niet in stereo aan een Schilderijlijst koppelen en wat geluid betreft wil je dat ook niet. Wat wel kan: twee Schilderijlijst-speakers opnemen in een Sonos-homecinemasysteem en dan bijvoorbeeld gebruiken als achterluidsprekers.

IKEA Symfonisk Schilderijlijst

Het ontwerp van Sonos

Minstens zo interessant als het deel dat de ontwerpers van IKEA hebben verzonnen, is het deel waarvoor Sonos verantwoordelijk is: de binnenkant van de Schilderijlijst. Het ontwerp vormde uiteraard een uitdaging, want het uitgangspunt was een zo plat mogelijke speaker en dat is geen gebruikelijke vormgeving voor een luidsprekerkast. Sonos heeft de oplossing gezocht in een speciaal vormgegeven tweeter en een platte basreflexpijp voor de lage tonen.

De tweeter die Sonos heeft gebruikt, is vrij standaard. Sonos heeft de dome van de tweeter echter voorzien van wat het zelf een 'wave guide' noemt. Het is een stervormig stuk kunststof dat ervoor moet zorgen dat de hoge tonen zich meer verspreiden. Van nature zijn hoge tonen juist erg gericht, veel meer dan lage tonen, die zich alle kanten op verspreiden. Je moet dus doorgaans recht voor een tweeter zitten om de hoge tonen goed waar te kunnen nemen. De wave guide moet dat probleem bij de Schilderijlijst oplossen.

Ikea Symfonisk Schilderijlijst - tweeter en woofer

Voor de lage tonen zoekt Sonos het in een veel gebruikelijkere oplossing. Een basreflexpijp leidt de lage tonen die in de klankkast achter de woofer ontstaan, via een gebogen pijp via de voorkant van de speaker naar de luisteraar. Het moet meer volume bij de bassen opleveren. Waar zo'n basreflexpijp doorgaans rond is, heeft Sonos hier voor een breed, maar uiterst plat ontwerp gekozen.

Hoe klinkt het?

De grote vraag is natuurlijk hoe dat dan klinkt. Het korte antwoord op die vraag is: helder. Om niet te zeggen: wat schel. De baspoort levert een stevigere bas op dan je van een dergelijke platte speaker zou verwachten. De bas loopt echter niet heel ver door in het laag, maar de tonen die je hoort, zijn lekker compact, lekker strak. Het is echter het hoog dat opvalt. Dat komt niet door de wave guide. Het lijkt erop dat die zijn werk wel doet en inderdaad iets meer spreiding oplevert, maar stel je daar niet al te veel van voor.

Wat veel meer opvalt, is dat het hoog overheerst. Het is prominent in het geluid van de Schilderijlijst aanwezig, wat dus maakt dat hij wat schel klinkt. Er ligt te veel nadruk op hoge stemmen, op solerende elektrische gitaren, op tamboerijnen en instrumenten met vergelijkbare frequenties. Mede doordat de bas niet al diep doorloopt, heeft dat tot gevolg dat de Schilderijlijst wat plat, levenloos of saai klinkt. Het geluid sprankelt niet; het is geen geluid waar je enthousiast van wordt. Anders gezegd: de Schilderijlijst klinkt goedkoper dan je zou verwachten. Op zich zit er in de app van Sonos een zeer eenvoudige toonregeling en door wat hoog terug te schroeven maak je het wel iets beter, maar sprankelend wordt het nooit.

We hebben de Schilderijlijst ook vergeleken met andere speakers. We hebben er een Sonos One en een Boekenplankspeaker van IKEA naast gezet. Dan heeft de Sonos One een veel voller geluid. Ondanks het kleine formaat heeft de One een dieper doorlopend en daardoor voller laag en een minder schel en dus veel mooier klinkend hoog, wat resulteert in een prettiger, veel gebalanceerder geluid. De Boekenplankspeaker daarentegen klinkt vooral anders. In vergelijking legt die de nadruk sterk op de middentonen. Dat is zo prominent dat het hoog erdoor overschaduwd wordt. De Boekenplankspeaker is in het laag minder dan de Schilderijlijst. Het is het effect van de basreflexpoort van de laatste. Ondanks de kritiek op de Schilderijlijst, wint die het duidelijk van de Boekenplankspeaker.

Wat niet?

De app van Sonos is handig en geeft je de mogelijkheid om op makkelijke wijze een multiroomaudiosysteem op te zetten, maar er zijn beperkingen. De samenwerking met Sonos betekent ook dat de Schilderijlijst, net als de andere Symfonisk-speakers, wat functionaliteit mist, enkel en alleen omdat het niet past in de filosofie van Sonos. Voor speakers die je een permanente plek in je interieur geeft, had een vaste audio-ingang niet misstaan. Ook bluetoothfunctionaliteit was wat ons betreft welkom geweest, zodat niet iedere gebruiker de Sonos-app hoeft te installeren en de bijbehorende account hoeft aan te maken. En bij een speaker die permanent met internet verbonden is, was een ingebouwde microfoon ook welkom geweest, zodat je van de Google Assistent of Siri gebruik kunt maken. Anno 2021 was dat toch geen gekke functie geweest.

IKEA Symfonisk Schilderijlijst

Conclusie

Het idee dat Sonos en IKEA met de Schilderijlijst hebben, is prima. Het idee van een speaker die zo plat is dat je hem onopvallend aan de muur kunt hangen, komt duidelijk uit de koker van de interieurontwerpers van de meubelwinkel en stelde de technici van de speakerfabrikant voor een uitdaging. Wie een speaker ontwerpt, zoekt volume en dat is wat bij een dergelijke plat ontwerp nu net niet voorhanden is.

Dat is ook te merken aan het resultaat. De 'Symfonisk Schilderijlijst met wifi-speaker' is een speaker waarbij we gemengde gevoelens hebben. De constructie van de behuizing die de ontwerpers verzonnen hebben, steekt slim in elkaar. De dunne rand van het paneel, het kliksysteem dat maakt dat de panelen makkelijk te vervangen zijn, de uitsparing achterop waarin je het netsnoer kunt vastklikken en overtollig snoer kunt opbergen: allemaal goed.

Het idee van vervangbare panelen is ook prima en het is veelbelovend dat IKEA al veertien verschillende panelen heeft aangekondigd. Het is en blijft uiteraard wat generieke kunst, maar meer mag je van een meubelketen als deze misschien ook niet verwachten. Het is tenslotte een massaproduct, met bijbehorende prijs. De optie om zelf een ontwerp aan te dragen zou dat kunnen ondervangen. Die optie is er echter nog niet.

Wat geluid betreft is goed merkbaar dat de ontwerpers van Sonos voor een uitdaging stonden. De basreflexpoort levert een behoorlijk strak laag, maar dat laag loopt niet al te ver door. Het is echter vooral het geluid van de tweeter dat overheerst. Het maakt dat de Schilderijlijst nogal schel klinkt. Samen met een niet zo diep doorlopend laag heeft dat tot gevolg dat het apparaat een wat goedkoop geluid voortbrengt.

IKEA Symfonisk Schilderijlijst

Functioneel gezien doet de Schilderijlijst precies wat je van een dergelijke speaker mag verwachten. Hij past naadloos in het Sonos-ecosysteem. Niet uniek voor de Schilderijlijst, maar wel heel prettig is dat je er twee aan elkaar kunt koppelen om ze stereo te laten weergeven. Met de Schilderijlijst kun je dus op een zeer onopvallende manier stereo creëren in een ruimte waarin je geen luidsprekers wilt neerzetten. Ook als onderdeel van een Sonos-gestuurd homecinemasysteem, waarbij de Schilderijlijsten gekoppeld zijn aan een goede subwoofer, zien we de speakers tot hun recht komen. Er zijn dus zeker toepassingen waarin we de Schilderijlijst zien floreren, maar dat zijn er geen waarin goed geluid de hoogste prioriteit heeft.

Overigens hebben IKEA en Sonos al kenbaar gemaakt dat ze erg blij zijn met de samenwerking. De Zweedse meubelketen heeft nog meer ideeën voor speakers die op onopvallende wijze in een IKEA-interieur passen en Sonos stelt graag zijn ontwerpers beschikbaar. De speakerfabrikant is blij met de kans die het van het meubelbedrijf krijgt om de onderkant van de slimmespeakermarkt te veroveren.

IKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk SchilderijlijstIKEA Symfonisk Schilderijlijst

Lees meer

Reacties (227)

227
224
80
23
1
130
Wijzig sortering
Vroeger had je een prachtige techniek genoemd motional feedback van Philips. Kon je ook in een kleine behuizing geweldig geluid produceren. Waarom kijken fabrikanten niet weer eens naar dit soort oplossingen? Het is echt ongelovelijk wat Philips in de jaren 70 al kon, dan voelt het met dit soort oplossingen echt alsof we compleet stilstaan (of weer achteruit gaan). Een grote printplaat als de MFB speakers hadden is tegenwoordig ook echt niet meer nodig en de voeding zou gewoon extern kunnen.
Ja persoonlijk denk ik ook niet dat Sonos hierin zit om nou een excellent klinkend product af te leveren.
Meer een laagdrempelig, bijna gimmicky, ding om meer mensen op dat Sonos platform te krijgen.

Sonos is sowieso al een merk dat niet enorm hoog mikt met geluidskwaliteit. Stop het vervolgens in een beperkende formfactor, die ook nog eens goedkoop moet zijn en waar 2 merken geld aan moeten verdienen.... Nou dan krijg je dus ook een 'Senseo' achtige oplossing (no offense Senseo).

En voor die prijs mag je misschien ook niet veel verwachten. Zoals dat acoustic panel van Sony waar @rohitpenace naar refereert. Wat dus echt verassend goed werkt. Dit is iets meer het 'Nespresso' niveau? Niet helemaal omdat TV natuurlijk een totaal ander product is, maar de techniek zou volgens mij prima in zon schilderij setup passen.

In de basis is een schilderij/speaker best een tof idee.
Een beetje off-topic misschien en misschien ligt het aan mij en mijn beperkte portemonnee dat ik niet echt enorm goede speakers heb gehad, maar toen ik laatst een weekendje in een vakantievilla zat met een vriendengroepje, waren er overal Sonos speakers en ik vond het geluid hiervan echt enorm goed klinken. Ligt dat dan aan mij of zijn er merken die nog beter klinken met dezelfde functies en prijs?
Je kunt nooit iemands 'point of perspective' voelen natuurlijk.
Ik zelf heb veel Dali gehad en nu B&W. Ben daar enorm blij mee, maar ook daar zal smaak een rol spelen. Bovendien zit ik niet op zon wireless platform.

Als ik het me goed herinner zou Bluesound een stuk betere geluidskwaliteit hebben. Dit is voor zover ik weet, ook een stapje duurder. Maar het ging ook niet perse om kwaliteit per prijs, maar hoe hoog je 'mikt' als bedrijf.
Daarom zei ik ook al, je kunt in deze formfactor, met deze prijs en 2 merken ook niet teveel verwachten. Zorgt er, mijns inziens, wel voor dat het eindprocuct een bij een leuk idee blijft hangen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 18:40]

Sonos is "premium" (of zet zichzelf zo neer) en de geluidskwaliteit is goed naar mijn beleving. Echter zal een Sonos arc nooit hetzelfde geluid leveren als een 'groot' speakersetje zonder het hele wireless platform/ecosysteem eraan vast, waar je voor betaald natuurlijk. Ik denk dat Sonos goed geluid geeft, kijkend naar de prijs en functionaliteit. Losstaande speakers zullen echter altijd beter klinken. Ben het ook eens met je opmerkingen daarom.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 18:40]

Het ligt ook aan de keuze waar je het echt voor wilt gebruikten. Ikzelf ben een early adopter geweest van Sonos. Ik heb na een half jaar alles verkocht omdat ik het niet in de buurt vond komen van wat HIFI voor mij moet zijn. Ik heb toen voor hetzelfde geld een Onkyo atmos receiver gehaald en 2 Dali zuilen. Dat was voor mij veel beter geluid. Zelfs zonder een center speaker en sub.

Daar staat wel tegenover dat alles bekabeld moet zijn. Het neemt meer ruimte in beslag, en de start lijkt duur. Bluetooth gaat gewoon via de receiver. geen raar switchen zoals ik vroegah hekelde bij de Sonos.
En uitbreiden is nu ook zeker goedkoper geweest. Ik heb tegenwoordig een volwaardige atmos opstelling in de woonkamer hangen waar ik alles mee kan, en het totaal heeft ongeveer 2200,- gekost. Het geluid vind ik veel beter (Hifi inplaats van Home cinema. Minder overdreven laag en heel zuiver hoog) alleen ik kan geen boxje pakken en ff naar een andere kamer nemen.
"alleen ik kan geen boxje pakken en ff naar een andere kamer nemen. "

Tja, maar moet je dat ook willen?
Ik zocht recentelijk naar een relatief simpele geluidsopstelling voor mijn TV.
Ik kijk niet super veel TV, maar ik wil wel 'acceptabel' geluid wanneer ik eens TV kijk.
Mijn LG C9 heeft op zich prima speakers echter die werken alleen een beetje als ie op z'n voet staat (down-firing en de voet is een kwart cirkel die het geluid zeg maar naar voren kaatst).
Die van mij echter hangt aan de muur.. dus ja, het geluid verdwijnt grotendeels achter m'n TV meubel.

Afin, ik denk: ik zoek gewoon een relatief simpel niet al te duur 2.1 setje of evt. een soundbar + subwoofer (2.1/3.1 of zelfs 5.1).. maar je kunt echt serieus NIKS vinden dat nog bedraad aangesloten wordt (zonder uit te moeten wijken naar een receiver met losse speakers).
't is allemaal draadloos/bluetooth en al dat soort meuk.

Mijn motto is dat alles wat een vaste/permanente plek heeft, gewoon bekabeld moet zijn.
Dit geld voor netwerk, maar ook voor audio. Welke malloot gaat er nou EXTRA betalen voor bluetooth functionaliteit (receiver/verzender) wanneer een goedkoop koperen kabeltje én betere geluidskwaliteit oplevert én betere stabiliteit oplevert (als ik érgens een hekel aan heb is het apparaten die hun connectie verliezen op willekeurige momenten).

Uiteindelijk wel een goedkope set kunnen vinden (soundbar + sub + 2x satellite) met alles bekabeld, en dan lees je in de reviews: "prima set.. alleen wel jammer dat het niet draadloos is". :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 18:40]

@Ayporos welke set is het uiteindelijk geworden? Ik zoek, denk ik, naar iets vergelijkbaars als jij namelijk ;)
https://www.bol.com/nl/nl...rt/9300000001202834/?s2a=

Deze. :+
Geluid is prima genoeg voor een casual kijker.
Volgens mij heeft Sony ook nog wel een ietwat higher-end versie maar ik weet niet helemaal zeker of dat ook nog bedraad is dan.. (en tbh dan kom je snel op de drempel mijns inziens dat je gewoon moet slikken en beter een receiver + speakers koopt)
Dat ben ik ook helemaal met je eens. Het leek mij superhandig toen ik de Sonos kocht. Ook echt nog wel eens gebruik van gemaakt. Maar waar had ik het uiteindelijk voor......films en mn muziek. Dat hoefd helemaal niet draadloos te zijn.

De sonos had toen ook enorme issues met de connectiviteit. en ik was regelmatig een uur bezig om alles weer opnieuw te resetten en te koppellen. nooit weer. En precies wat jij zegt, het word steeds moeilijker om een nette set te vinden die bekabeld is. Ik ben voor de mancave aan het rondkijken en ik verbaas mij erover.
Het geluid van de Sonos luidsprekers is matig t.o.v. bijvoorbeeld de Kef LSX.
De Little one van Archidio is ook een kleine luidspreker maar weer 1 a 2 klassen beter dan de Kef LSX
Hoe je een set ervaart hangt enorm van je referentiekader af. Ik dacht vroeger als tiener ook dat mijn Pioneer boxjes op mijn AKAI CD-wisselaar goed klonken. Tsja, totdat je een echt goed systeem hoort. Mijn ervaring is dat een kwalitatief beter geluidssysteem vooral gaat om detail en balans en vermogen ondergeschikt is. De meeste speakers die ik hoor hebben teveel hoog en teveel laag, of anders gezegd, ze missen de middentonen. Maar uiteindelijk gaat het dus om de algehele balans en hoeveel detail ze kunnen weergeven. Als die 2 zaken in orde zijn merk ik dat ik moeiteloos luister, alsof de muziek geaaid wordt en ik verwend wordt met alle finesses van een goede bron. Kortom, als je denkt dat Sonos goed klinkt, ga dan eens luisteren naar een serieuze set zoals een Linn ofzo. Als je dan nog vindt dat de Sonos goed klinkt.....
Ik heb sinds kort de Ikea boekenplankspeaker en ik ben erg content met het geluid. Zoals anderen ook al aangeven is het een kwestie van geld en gebruik of/hoe goed het klinkt. Ik heb de speaker niet gekocht om in een afgesloten ruimte aandachtig naar klassieke muziek te luisteren, maar om een lekker moppie muziek (meestal Kink.nl) te hebben als ik in de kamer aan het rotzooien ben. Bovendien heb ik er (zeker voor dit gebruik) geen honderden of duizenden euro's voor over. Dan is deze speaker ideaal en ik ben er dan ook heel blij mee 😊
Edifier heeft bluetooth speakers voor een schappelijke prijs die vaak in de aanbieding zijn (~100E).
Sonos is niet slecht, maar ook niet geweldig. Voor de form factor en het gemak dat het biedt icm diensten als spotify ideaal voor veel mensen. Echter, om design technische redenen zag ik een gave retro AmazonBasics speaker die perfect zou passen waar nu de kille sonos speakers stonden. Gewoon uit 1 of andere fabriek uit China natuurlijk. Kosten: 60 euro. En wat denk je? Beter geluid met meer opties om t geluid ook naar smaak in te stellen. Dus laat je niet gek maken door t merk. Zoek je iets met de netwerk en ecosysteem van sonos die met elkaar verbinden zonder gedoe, prima, maar weet wel dat je daar premium voor betaald.
Nu moet ik wel zeggen dat ik voor de Sonos BlueSound node had, 2e generatie dacht ik en eerlijk gezegd klonk dat bij mij minder. Maar dat ligt ook aan de speakers die je gebruikt. Ik gebruik nog steeds de Sonos connect met eigen "domme" versterker en speakers, zodat je toch een slim systeem hebt met goed geluid. De Sonos speakers zijn best goed op.lage volumes, maar toch wel behoorlijk beperkt als volwaardige speakers.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 18:40]

Er zijn genoeg veel betere alternatieven. En hoe kleiner de behuizing is hoe slechter het geluid vaak. Wil je echt goed en kwaliteit dan hoeft het niet eens duus te zijn. kijk eens naar zelfbouw luidsprekers. ik heb mijn visatons zelf gebouwd voor een paar centen en het geluid is superieur. Enige nadeel is uiteraard dat de kasten 35kg per stuk wegen.
Je moet je ook niet teveel laten leiden door de mening van anderen hierin. Ga vooral eens naar een geluidszaak en kijk zelf wat je goed vindt klinken. Ieders gehoor is anders, en sommige mensen horen op audio gebied gewoon niet zoveel verschil.

Het verschil tussen een JBL speaker en een high end speaker hoor ik wel, maar de verschillen tussen verschillende high-end merken hoor ik echt niet. Ik heb zelf een Denon systeem thuis, maar kan je oprecht niet zeggen of het beter of slechter is dan Sonos of andere merken.
Ik heb een Arc, 2x play:1 en een Sub. Gebruiksgemakt; geen draden en een prima geluid trekken veel mensen over de streep. Ik heb er in elk geval geen spijt van. Voor dit geld had ik idd een versterker en een paar goede speakers kunnen kopen, maar voor mijn oren is dit geweldig. Ik speel spotify (met alles aan); soms knetterhard; radio aan voor de achtergrond (arc alleen); tv kijken (arc alleen) en momenteel Vikings (met natuurlijk alles aan!)
Sonos bashen over geluidskwaliteit is natuurlijk bonton, maar eerlijk gezegd ook wat gemakkelijk. Je kan met Sonos een heel goed geluidssysteem bouwen: Neem een Sonos Link en koppel die aan je versterker-combinatie naar keuze en alles is zoals je het wilt, voorzover je er ook dat geld aan wil uitgeven.
Ik werk zelf met een Sonos Amp en Dali speakers (Fazon F5) en heb daarmee een set die er visueel best mag zijn en qua geluid zeker niet onderdoet voor vergelijkbare systemen. (Inderdaad, mijn mening.) Ik stream meestal FLACs.
De Play:1 familie is een briljant speakertje voor het geld.
Het enige wat Sonos niet biedt is Hi Res (vooral marketing) en room correction/calibration voor systemen met andere speakers dan die van Sonos.
Eigenlijk haak ik bij 'bashen' een beetje af, maar toch even ingaand op jouw punt.
Want wat ik vrij onbegrijpelijk vind is dat we een discussie hebben over de geluidskwaliteit van Sonos speakers en in jouw tegenargument gebruik je letterlijk Dali voor de speakers! Dus de hele hele klankkleur en eigenlijk het belangrijkste gedeelte van de geluidskwaliteit komt helemaal niet bij Sonos vandaan.

Bovendien, even terug naar het vertrekpunt. Dat ging om Sonos + Ikea + bepekerende formfactor + laag prijskaarje = hele lage verwachting.
En inderdaad daar hoort bij dat ik niet enorm onder de indruk ben van Sonos. Misschien moet ik er klankkleur van maken in plaats van geluidskwaliteit, maar volgens mij is het een beetje beiden.

Als ze dit letterlijk hadden opgepakt met Sony (om even weg te blijven van de merken die ik zelf heb of heb gehad, waaronder dus Dali). Dan had ik hier een stuk meer vertrouwen in gehad. Specifiek omdat Sony al accoustic surfaces heeft gebouwd die positief hebben verrast.

En als we dan naar de amp discussie gaan wordt het helemaal rommelig, binnen de context van dit schilderij-speaker-product. Persoonlijk zou ik bij Dali lekker de Denon/Marantz combinatie pakken, want die werken top samen. En is niet eens per definitie onbetaalbaar.

Anyway, gebrek aan vertrouwen in een 'product opzet' is niet hetzelfde als bashen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 18:40]

Of je gaat gewoon voor denon/marantz en je hebt meteen HEOS, kun je op je receiver je eigen speakers gebruiken, en uitbreiden in de rest van het huis met heos / denon home :Y)
Het hangt er vanaf waar je de lat legt om het "heel goed" te noemen.

Als je nul vergelijkingsmateriaal hebt kun je het best heel goed noemen.

Er zijn ook mensen die het verschil tussen iets slechts en iets goeds niet horen, die zullen het ook wel heel goed noemen.

Sonos is gewoonweg niet meer dan matig in mijn boekje. Het boemt en het sist en als je er langer naar luistert word je luistermoe. Alle details ontbreken en die Sonos systemen die wel wat laag produceren maken een nepbas, alles klinkt hetzelfde. Nee, voor mij geen Sonos.
En voor die prijs mag je misschien ook niet veel verwachten. Zoals dat acoustic panel van Sony waar @rohitpenace naar refereert. Wat dus echt verassend goed werkt. Dit is iets meer het 'Nespresso' niveau? Niet helemaal omdat TV natuurlijk een totaal ander product is, maar de techniek zou volgens mij prima in zon schilderij setup passen.

In de basis is een schilderij/speaker best een tof idee.
Op zich is dat iets wat al heel lang bestaat, maar je zit dan wel in een heel andere prijsklasse.
https://www.artcoustic.com/

Die dingen zijn ook niet echt heel dik. Ik vond die dingen indertijd heel mooi, maar ze waren buiten budget en heb dus ook nooit de moeite gedaan om ze te gaan beluisteren.

By the way: er zitten veel mooie dingen bij hun design opties, onder andere:
https://www.artcoustic.com/derek-kaplan

[Reactie gewijzigd door bbc op 22 juli 2024 18:40]

Het verdienmodel van Sonos is dan ook niet mensen verleiden met ultieme geluidskwaliteit. Wel verleiden met een totaalervaring en design en vervolgens binnen het ecosysteem houden, waar ze ongetwijfeld ook nog geld verdienen met data.

Kunstzinnige uitingen kunnen zeker interessant zijn. Ik ben groot fan van B&O Beosound Shape. Ik vind het er waanzinnig gaaf uitzien en zou nog best kunnen overwegen mijn reguliere losse componenten weg te doen of het in te zetten als front speakers. Alleen goed geluid + mooi design + goede uitvoering + de naam van B&O = heel veel pegels :'(
En B&O is ook zeker niet het best klinkende op de markt. Alleen die looks doen wel heel veel!
Ik ben zelf meer een voorstander van een minimalistische look en metaal. Ik heb dan ook luidsprekers van Piega. Helaas nog niet de duurdere series met fenomenale bandtweeters, maar voor wat er nu staat heb ik een goed geluid in combinatie met de inmiddels bejaarde Denon AVC-A1SE.
Helemaal mee eens. Deze speakers klinken waarschijnlijk tien keer beter als je een goede sub erbij plaatst en die heeft Ikea niet in het assortiment, dus kom je bij Sonos.
Jammer dat die combinatie niet getest is overigens. De software kan, zodra de sub aanwezig is een het laag filteren op 100 of 80Hz en deze lagere tonen door de sub laten verwerken. Er blijft dan meer "energie" over uit de versterker module(s) om de boel aan te sturen.
Persoonlijk had ik het formaat iets groter gekozen.
Maak het geheel in de lengte en breedte 10cm groter, dan kun je een grotere klankkast kwijt en ook iets serieuzere hardware erin stoppen.
Een ribbontweeter had wellicht een betere oplossing geweest samen met een ultraplatte woofer driver van Pioneer. Door de opbouw van de ribbon tweeter heeft deze al een grotere spreiding en het platte ontwerp is natuurlijk ook ideaal. De door Pioneer ontwikkelde woofer driver is speciaal voor platte tv's ontworpen en is dus ook hiervoor heel goed bruikbaar.
Ik zou twee versterker modules gebruiken zodat je de versterker vermogens kunt afstellen op de driver en er geen vermogen verloren gaat in filters. Filteren doe je dan aan de voorkant in het digitale domein en kan met een goede DSP. Hier achter een paar goede DACs en de uitkomst gaat naar de versterkermodules. Dit maakt deze speaker misschien 50 of 100 euro duurder, maar je krijgt er heel veel meer "geluidskwaliteit" voor terug.
Inderdaad was het heel bijzonder wat Philips in die tijd neerzette met het MFB principe. Het is eigenlijk vreemd waarom deze techniek niet meer wordt gebruikt, want met de hedendaagse snelle elektronica is woofercorrectie on the fly een eitje. Veel speakers zijn actief en juist daar is MBF natuurlijk ideaal te implementeren.

Het leuke is dat een Nederland bedrijf in Diemen, Piratelogic cq Archido, deze techniek uit de mottenballen heeft gehaald en opnieuw in de praktijk heeft gebracht met een geheel opnieuw ontwikkelde MFB-speaker genaamd de "Little/One" waarbij ze gebruikmaken van StarBass accelerometers. Zeer interessante technologie.
Voor subwoofers met deze technologie is er Rythmik Audio voor wanneer het laag afgronddiep moet zijn. Voor zover ik weet zijn deze helaas vooralsnog alleen verkrijgbaar in de US.

[edit]
Ter aanvulling een interessant artikel en test van de Little/Ones op HIFI.nl

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 22 juli 2024 18:40]

Zie ook https://www.grimmaudio.co...r-technique-white-papers/
Zij gebruiken MFB voor hun subwoofer.
Het is inderdaad vreemd waarom MFB niet meer wordt gebruikt in actieve luidsprekers.

In de Kii Three luidsprekers wordt een andere techniek gebruikt om het laag onder controle te houden.
Zie 'that their current and voltage 'motion-control' loops are somehow connected to the far earlier motional feedback as mentioned in the 40-year old Philips ad at right' op https://www.6moons.com/audioreviews2/kii/1.html
Niet zo vreemd hoor, dat het niet meer gebruikt wordt. Het geluid dat uit een luidspreker komt kan vrijwel perfect zijn, maar dan gaat het in de kamer weer compleet fout met resonanties enzo. Daarom zijn er al een tijd receivers met geavanceerder correctie. Die worden voor stereo / 2.1 nauwelijks op waarde geschat; het is een kwestie van goed inregelen op de ruimte, oor-correctie toepassen dmv dynamische equalizer en je hebt, ook vrijwel onafhankelijk van de luidsterkte, altijd een prachtig open en dynamisch geluid. Moeten de luidsprekers ook "meewerken" natuurlijk, alles beetje in verhouding.

Ik ben opgegroeid met MFB, we verkochten ze, heb nog 2 setjes staan, maar het haalt het niet bij een fijn setje 2.1 dat ruimte- én oor-gecorrigeerd is. Vraag gerust, ik kan helpen!
Hee wat leuk, de Little/One dat zijn mijn boxjes :) Er is inmiddels een MK2 uitvoering met een sterk verbeterde mid/hoog weergave door toepassing van een ScanSpeak woofer en SB Acoustics tweeter. Vrijblijvend te beluisteren in Diemen.

[Reactie gewijzigd door chriscam op 22 juli 2024 18:40]

Ik heb zelf een Sony 77a80j televisie, waarbij het geluid uit het scherm komt. Dit klinkt ècht heel erg goed. Zo goed dat ik een aantal keer niet eens door heb gehad dat de tv op zijn luidspreker stond ipv de aangesloten 5.1 home cinema. Ik weet niet of dat dezelfde techniek is, maar de kunst is er dus nog wel...

Sowieso is echt goed geluid haast niet meer te vinden in de moderne, compacte speakertjes. Het zal wel vraag en aanbod zijn. De nieuwere generaties vinden een verschrikkelijk klinkend JBLetje of soms zelfs laptop speakers waar je oren nog net niet gaan bloeden afdoende voor alle gelegenheden.
Dan vraag ik mij af wat voor 5.1 speakers je dan hebt, als je dat verschil niet merkt....
Ik herken mij hierin. Met gewoon TV of een simpele Netflix serie kijken vergeet ik af en toe dat de Denon is uitgevallen.
Met een Denon reciever en een set Q-acoustics is dit mij ook al een aantal keer overkomen. Vooral bij bronnen met veel dialoog.
Hoewel ik groot fan ben van bewegingstegenkoppeling (MFB, ookwel bekend als servo's) zijn er toch echt beperkingen. De grootste beperking is de haalbare bandbreedte van de regellus. Daar haal je hoogstens 200 Hz (ja op MFBlabs.nl zie je af en toe zelfbouwprojecten hoger halen, maar dan is de concessie vaak de loopgain of dat er trucjes zijn toegepast die niet rendabel zijn in een productie lijn). Je kan dan alleen vervorming reduceren ONDER de 200 Hz. Die vervorming reductie is natuurlijk wel erg fijn, omdat bij de grote conusuitslagen de luidspreker het meeste vervormd, maar het is niet gratis.

In de regeltechniek is er iets zoals de bode sensitivity integraal. Dit geeft aan dat als we feedback toepassen om laagfrequente signalen te verbeteren, dan wordt de gevoeligheid voor verstoringen groter op hogere frequenties met dezelfde hoeveelheid. Je kan het zien als een waterbedeffect. In de gegeven luidspreker zal de bandbreedte hoogstwaarschijnlijk groter zijn dan 200Hz. Het resultaat is dus dat de hele diepe tonen wat beter zullen klinken, maar dat de middentonen (waar je gehoor het meest gevoelig is) een stuk slechter. De plek waar MFB echt heel erg geschikt is is in subwoofers. Verbazingwekkend genoeg zijn er maar weinig bedrijven die dit echt goed implementeren. Het nederlandse Grimm Audio is er een van, maar die vragen er dan weer een godsvermogen voor.

Naast deze limitaties is MFB gewoon een stuk lastiger om te ontwikkelen.
Zo is bijvoorbeeld een accelerometer plaatsen op een conus vervelend (productie technisch). Positiesensoren en velocity feedback werken niet goed i.v.m. drift en noise problemen die je krijgt door het signaal te differentieren.
Ook is een luidspreker is hardstikke nonlineair. Controller design is een vak appart (helemaal voor nonlineaire systemen) en helaas wordt regeltechniek uberhaupt maar heel weinig toegepast in luidsprekers. Een goede feedforward controller zou in mijn ogen een stuk effectiever en mogelijk zelfs goedkoper zijn.
I hear you. Wat meespeelt, is dat dergelijke producten tegenwoordig veel goedkoper moeten. De eerste thuiscomputer in onze familie was begin jaren '80 een Olivetti van 12.000 gulden. Hij kostte meer dan een auto. Het bijgeleverde toetsenbord was ook veel beter dan de toetsenborden die je momenteel standaard geleverd krijgt.
Klopt, en dat is volgens mij ook de reden dat we stilstaan. Als die nieuwe duurdere techniek nu verder door was ontwikkeld dan was het uiteindelijk misschien wel goedkoper geworden om op grote schaal te produceren. We komen alleen steeds moeilijker die drempel over door de hoge efficientie en daardoor lage prijs van de huidige technieken.

Ik heb in de jaren 90 ook al heel goed klnkende platte speakers gehoord die in plafondplaten verwerkt zaten.
Anoniem: 91634 @desmond17 juli 2021 11:00
Vergeet niet dat je met een goede DSP het zelfde effect kunt bereiken zonder nadelen van MFB.
Sterker nog in plaats dat gaat voor de perfecte conus uitslag kan je bij DSP gaan voor beste geluid en de juist curve afgestemd op je ruimte.
De Little one van Archidio gebruikt motional feedback en klinkt zeer goed.

Zie https://archidio.nl/ en https://pirgatelogic.nl/
Ik heb nog een setje MFB 541 Speakers staan icm met een platenspeler uit dezelfde periode.
Blijf me verbazen over de geluidskwaliteit van die speakers.
Wellicht omdat we betere ontwerpen hebben ondertussen? Ik zeg niet dat die mfb speakers slecht waren. Maar we hebben wellicht goedkopere oplossingen de beter zijn. Geluid is net als taart smaken verschillen en wat de 1 goed vind, vind de ander slecht.
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom ze zijn gegaan voor "traditionele" speakers in een platte behuizing.
Wanneer je de plaat zelf van lichtgewicht materiaal maakt kun je deze gebuiken als "cone". Oftewel de driver aan de plaat vastmaken.

Zijn op internet zat voorbeelden van de vinden hoe je dit zelf kunt maken en het klinkt over het algemeen ook nog eens prima.
Die motion feedback systemen van Philips zijn slimme elektronica op een normale driver. Dat past niet in zo'n dunne behuizing.

Ik herhaal het nog maar eens: voor een sterke bas moet je veel lucht verplaatsen. Dat betekent of een groot oppervlak (zie bijv Magnepan) of een lange slag (normale subwoofer). Dat gaat nooit veranderen zolang luidsprekers met bewegende membranen werken.
MFB electronica is anno nu inderdaad veel kleiner, een complete versterker module past op een print met het formaat van een creditcard.

Toch maar eens langs bij IKEA om te zien of er een leuke hack mee uit te halen valt, -3db @ 30hz uit een 7.5cm dik kastje speelt hier al dus ..... 8-)
Is er ook een foto van de binnenkant? De plastic fantastic behuizing interesseert mij niet zo, maar het zou mooi zijn om te zien wat voor voeding, dac, versterker en drivers erin zitten.
Ik vond het "tweetertje" al een afknapper. Voor de rest zal er niet veel bijzonders inzitten, ik gok een switching amplifier met digitale input.
De kwaliteit van de DAC lijkt me irrelevant in deze tijd met dit soort producten, maat bij zo'n switching amplifier is die onderdeel van de eindversterker-chip.
Kijk maar eens naar het datasheet van een TAS2770 of zo. Die chips zijn veel beter dan de speakertjes...
De kwaliteit van de DAC is inderdaad niet relevant voor dit specifieke product, maar het is natuurlijk wel leuk om de elektronica als basis te kunnen gebruiken om een eigen Sonos-Escher-hobbysysteem te bouwen, met een zwaardere eindversterker en betere speakers.
En ik vind het daarnaast inspirerend om te zien wat voor oplossingen men tegenwoordig kiest. Al stelt het zo te zien op de afbeelding via de link van Thomas18GT niet echt iets meer voor. De oude klasse AB versterkers waren tenminste nog enigszins imposant.
Waarschijnlijk zit er in de software een flinke equalizer. Je eigen speakers gebruiken gaat dan tegenvallen.
In imposant is het inderdaad niet. Als je van knutselen houdt kijk dan eens naar een bordje met TPA3116(D2). Ook genoeg youtube-reviews van te vinden. Prima spul en beter dan de gemiddelde "ouwe" AB-versterker. (Datasheet naam is TPA311xD2).
Het datasheet van TI geeft aan dat een heatsink van 2.5 x 5 x 1.4 centimeter genoeg is voor "vol vermogen", wat dus 2 x 50 watt sinus is.
Uit een ICtje van 6 bij 11 millimeter.
Je weet niet wat je ziet.

[Reactie gewijzigd door sympa op 22 juli 2024 18:40]

Dat is in theorie in ieder geval waar.

Maar de implementatie van het chippi maakt behoorlijk wat uit bij de TPA3116. Ze kunnen best goed klinken, eigenlijk verbazend goed voor zo'n klein chippie maar als je de belasting groter maakt loopt ie toch wel tegen grenzen aan. Vooral de uitgangs spoelen zijn dan van belang omdat daar als eerste verzadiging optreed. Liever de handgewonden ringkernspoelen dan de SMD spoelen. Ook de kwaliteit van de gebruikte condensatoren en de voeding maken veel uit.

Dat gezegd hebbende, je kunt voor behoorlijk weinig al echt hele leuke versterkertjes kopen met een TPA3116 chippie die verbazend goed geluid geven. Even opletten op het fabricaat kan soms helpen. Sanwu maakt bv een hele redelijke layout en ook Yuan Jing heeft een aantal aardige.

Dan nog klinkt een goede LM3886 of 3875 chipamp of een oude technics SU-VX800 beter
TPA3116 is ook geen high end, dat waren die LM-chips wel (maar die zijn er niet meer).
Maar Ablaze hoeft geen Sonos te slopen als ie een aardige versterker wil.
https://ikea.today/the-art-of-good-sound/

Misschien vind je dit wel interessant. Kun je in ieder geval nog iets meer zien.
Ik denk niet dat er blij van zou worden... de speakertjes zien eruit alsof ze zo uit een Ali Express radiootje komen. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat daar een beetje versterker en dac in zou zetten... zou het verspilde moeite zijn. Sonos en IKEA zijn denkelijk veel te ervaren om zoveel geld in de electronica te stoppen als de speakers en kast bij voorbaat het geluid de nek omdraaien.
Daarvoor heb je dan dus een C7-verlengsnoer nodig, met opnieuw een mannetje en een vrouwtje. Hoewel het nadrukkelijk een optie is van de speaker, heeft IKEA dergelijke verlengsnoeren niet in het assortiment.
IKEA heeft al enige tijd C7/C8 verbindingssnoertjes in het assortiment, te vinden bij de afdeling verlichting:
https://www.ikea.com/nl/n...erbindingssnoer-30394699/
Voor de echte Tweakers onder ons. Je kan ze ook zelf maken: https://www.youtube.com/watch?v=zdkyGDqU7xA

P.s. de overige video's van Tech Ingredients zijn ook de moeite waard.
Dat er geen microfoon in zit zie ik als een pluspunt, niet als een minpunt.
Volgens mij vergeet @Paul Hulsebosch dat het om een speaker gaat en niet om een spraakassistent.

In het hele artikel wordt over een speaker gesproken, dat betekent dat het apparaat geluid moet reproduceren. Het is geen spraakassistent of HomePod of iets dergelijks. Helaas zijn sommige mensen die definitie al weer vergeten omdat alles, iedereen en z'n moeder een microfoon ingebouwd heeft.

Wat ik mis zijn grafiekjes. Het gaat over geluid, dus kun je meten tot je een ons weegt. Wat gaat er aan signaal in en wat komt er uit. "Een strakke bas" is relatief. Misschien vind ik de bas wel waardeloos. Meten, grafiek maken en laten zien toe hoe ver het geluid komt, wanneer treedt vervorming op etc. Nu is het een commercieel praatje voor Sonos en Ikea.
Meten zou inderdaad mooi zijn. Doen we wel bij hoofdtelefoons. Alleen is meten aan een hoofdtelefoon een stuk eenvoudiger dan aan een luidspreker, omdat je bij hoofdtelefoons nauwelijks, maar bij luidsprekers opeens heel veel rekening moet houden met de reflecties van de ruimte. De geluidsdichte box die we tot nu toe voor het meten aan hoofdtelefoons gebruikt hebben, is zeer geschikt voor dat doel, maar te klein voor het meten aan luidsprekers.

We hebben inmiddels wel een grotere ruimte, maar die moet nog worden 'ingewerkt'. Dat wil zeggen: welke isolatie maakt de ruimte zo 'dood' mogelijk? Hoe stellen we een meetprotocol op dat we bij elke luidspreker kunnen gebruiken? En levert dat protocol dan ook bruikbare informatie op, waarin wel de karakteristieken van de luidspreker naar voren komen, maar niet die van de ruimte? We moeten hier nog wat meters maken voordat we meetresultaten kunnen presenteren. We hebben een kritisch publiek - en dat is goed - maar juist daarom moeten we ervoor zorgen dat de grafieken die we tonen wel een beetje hout snijden :) Wordt aan gewerkt! Maar de Schilderijlijst kwam wat dat betreft eigenlijk net te vroeg.

In dit geval was er bovendien een klein praktisch probleem: de software die we gebruiken voor het meten aan hoofdtelefoons en luidsprekers is pc-software en vraagt dus dat we een signaal (sinus golven, witte ruis) rechtstreeks vanuit die software en dus vanaf een pc naar de luidspreker kunnen sturen en dat is bij een Sonos-speaker - en dus ook bij deze - eigenlijk niet mogelijk.
Wat is dan de beweegreden geweest om nu de review nu al te doen en te plaatsen dan? Mij lijkt het dan handiger te wachten tot die ruimte klaar is toch?
De voornaamste reden: omdat deze speaker vanaf vandaag bij Ikea te koop is.
En die ruimte, zover is het voorlopig nog niet. Dat kan nog weken of langer duren. We moeten nog op zoek naar materialen en apparatuur. En dan heel veel meten en vergelijken. We willen nog wat mensen van buiten ernaar laten kijken (en luisteren). En het is nog vakantietijd ook. Wordt aan gewerkt, gaat nog even duren. In de tussentijd wilden we jullie onze mening over deze nieuwe Ikea-speaker niet onthouden. Want ook zonder meting valt daar genoeg over te vertellen :)

Dat meten doen we dan bij een volgende Ikea-speaker. En dan nemen we deze gelijk mee ;)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 22 juli 2024 18:40]

Het is misschien een open deur als jullie al langer met het onderwerp bezig zijn, maar ga eens kijken op Audio Science Review wat Amir daar allemaal doet. Die werkt hard aan het standaardiseren van metingen aan audio-apparatuur. Dat forum zit bomvol met gouden informatie.
https://www.audiosciencereview.com/
Je kan neardield metingen doen (je test zo dicht bij de bron dat reflecties nauwelijks invloed hebben), of bijvoorbeeld buiten gaan meten. Maar een goed absorberende ruimte maakt het wel snel veel makkelijker.

Een witte ruismeting geeft je het volledige spectrum weer, dat is goed om een frequency plot te geven, maar je kan bijvoorbeeld ook overwegen het bronmateriaal (de gemeten *.wav file op de PC) te vergelijken met de speakeroutput.

Ik ben in elk geval blij te horen dat jullie meer moeite steken in audioproducten. Vond het hier altijd redelijk ondergeschoven in vergelijking met andere producten. Ben ook rond aan het kijken naar haalbare en bruikbare manieren van testen, als ik wat bruikbaars vind, laat ik het weten,
Ja, buiten meten... Die theorie ken ik. Maar dat moet je niet doen als je kantoor middenin Amsterdam staat, omgeven door trein, tram en autowegen :)

Maar dank voor het meedenken. Da's altijd welkom!
Wat een 9-5 mentaliteit, op een ander tijdstip meten dan! B) :+
Als je luidsprekers wil meten is misschien een Near Field Scanner van Klippel het overwegen waard (https://www.klippel.de/pr...s-near-field-scanner.html).

Met zo'n machine kun je de uitstraling in alle richtingen rond de luidspreker meten, om vervolgens met de meegeleverde software het gedrag in een kamer uit te rekenen. Omdat je near-field meet doet de kamer waarin je meer er niet toe en je krijgt gelijk inzicht in het straalgedrag (dat wil zeggen, frequentierespons) in alle richtingen, wat belangrijk is zijn voor realistische reproductie van geluid.

filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=oPJGCPRXThE

Wat ook leuk is, de metingen vinden volledig automatisch plaats, zodat de mensen van tweakers ondertussen wat leuks kunnen doen.

edit: Op audiosciencereview is veel informatie te vinden.

[Reactie gewijzigd door tmnvanderberg op 22 juli 2024 18:40]

Met grafieken wil je graag wat kunnen vergelijken. Maar het probleem zit hem hier waarschijnlijk in het feit dat er geen (mij niet bekend) vergelijkbare speakers op de markt zijn met soortgelijke behuizing en Price-range. Dan wordt het al snel appels met vergelijken met ... niks.

Het ontbreken van o.a. spraakassistent zal ongetwijfeld te maken hebben met de prijs. En zoveel mis je er nu ook weer niet aan. Spraakassistent zit ook op je telefoon en de meeste zijn compleet vergroeit met hun telefoon ;)

Ik vindt het verder wel een interessant product en mocht hier toch een markt voor zijn en zullen er ongetwijfeld ook andere merken soortgelijke producten uitbrengen van een mss betere kwaliteit tegen een iets hogere prijs.
Grappig ik had denk 10 jaar geleden al platte speakers, gekregen van m'n oom, want die had ze vervangen voor wat anders. Was geen plastic, maar aluminium en/of staal. Kwam best fatsoenlijk geluid uit....
Elektrostatische speakers? Dat zou voor dit soort superplatte schilderijtjes wel een optie kunnen zijn.
Elektrostatische speakers hebben veel ruimte van achter nodig omdat zij evenveel geluid uitstralen naar achter als naar voren.
Precies! Net zoals magnetostaten.. Magneplanar anyone? ;)

Bovendien is bij electrostaten het laag per definitie lastig en wordt het dus vaak gecombineerd met subwoofers.. of: hele grote electrstaten.. ook zijn electrostaten over het algemeen wat groot en vanwege de voeding wat zwaar voor aan de muur.. niet iedereen kan of wil tenslotte een setje nachtwachten aan de muur.. :+

[Reactie gewijzigd door Trashed op 22 juli 2024 18:40]

Magnepan was het eerst waar ik aan dacht. Maar de doelgroep kan nauwelijks verder uit elkaar liggen denk ik :D
Electrostaten lusten een hoop, vandaar dat ze er vanaf zien denk ik.
dat zou best kunnen. Ik heb ze niet meer. 2 verhuizingen niet overleefd, want zie ze niet mstaat op zolder...
Dat zijn waarschijnlijk electrostaatspeakers:

Een hele andere techniek, zonder tweeters of woofers, maar waarbij een groot stuk geleidende folie in beweging wordt gebracht om de lucht te verplaatsen. Daarmee kun je inderdaad kraakhelder geluid krijgen; vooral in het midden en hoog (laag is een uitdaging voor electrostaten, maar er zijn modellen op de markt die het prima doen, ook zonder subwoofer).

Wel een dure techniek met een hoogspanningscomponent; de folie is kwetsbaar (veel kwetsbaarder dan een conus van een traditionele speaker). Daarom zie je ze niet veel.
B&O was in die tijd best 'futuristisch' bezig.
Mijn ouders hadden zo'n HiFi set die best plat was, en de bijbehorende speakers ook ( alleen niet zo plat als deze, ik meen tussen de 5 a 10 cm dik )
Serieus? Dit wordt beschreven als een aardig concept dat vrij beroerd klinkt. Z'n beetje als die printer die prima in te richten is en heel veelzijdig, maar helaas wel slechte afdrukken levert... Als dit een betaald commercieel praatje is voor Sonos en IKEA, dan zouden die hun geld terug eisen!
En audio in is ook overbodig; past niet in design. En wat voegt Bluetooth toe als je Sonos hebt (nota bene: schilderij blijft binnen dus WiFi zal prima zijn)

[edit]
Gezien de lijst reacties hieronder; wellicht mijn inschattingsfout, maar ik dacht meer "mooie plug & play oplossing die bij IKEA past". Het is naar mijn mening of Sonos if iets anders. Als hetzelfde apparaat meerdere protocollen ondersteunt, wordt de bediening / configuratie weer lastiger (bijv. bij de Sonos move moet je handmatig schakelen tussen wifi en bluetooth).

De opmerkingen iz "onafhankelijkheid van het sonos netwerk dat kan stoppen" is natuurlijk waar, maar we hebben het hier over een speaker/schilderij van nog geen EUR 200, terwijl de overige sonos componenten een stuk meer kosten. Daarbij staat Ikea naar mijn mening ook garant voor lange technische werking.

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 22 juli 2024 18:40]

Ik wilde deze lijn speakers van Ikea graag hebben, helaas zijn ze voor mij onbruikbaar omdat ze geen audio in hebben.

Enerzijds gebruiken wij Apple Music, en wil ik dus niet de Sonos app gebruiken.
Anderzijds kijken wij televisie via een streamer, en wil ik dus mijn televisie geluid hier overheen kunnen gooien: niet mogelijk.

Die audio in had ons grootste bezwaar weggehaald, dan kunnen we namelijk ze in ieder geval als televisie speakers gebruiken (Netflix / Disney / Prime / AppleTV+).

Nu zijn het simpelweg "leuke extra speakertjes voor de hobby kamer". Geen use case voor ons dus. Maar SONOS strijd hard tegen de audio in, want dan is hun eco systeem belangrijker.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 18:40]

Ze ondersteunen AirPlay2 dus je kan ze gewoon direct vanuit Apple Music aansturen. Voor Apple gebruikers is het hele gemis van Bluetooth sowieso een totale non-issue door AirPlay2. Een voorbehoud dat de auteur vergeet te maken

En ze werken ook met spotify connect. Ook Spotify’s gebruikers hoeven dus geen gebruik te maken van de Sonos app als ze dat niet willen.
AirPlay 2 lost op dat ik er direct heen kan streamen, maar ik mis dan wel de audio in, en dat is eigenlijk de grootste. Anders heb ik een setup voor m’n TV nodig en nog een aparte voor m’n muziek?
Sonos biedt speakers met een audio in functie, speakers die je dan kan groeperen met dit picture frame, maar die kosten wel heel wat, dus dit zal wss ook geen oplossing zijn voor u
Ik heb een paar van die Ikea boekenplankspeakers in huis. Ik ben het niet echt eens met de reviewers, want ze klinken prima. Natuurlijk niet prima vergeleken met de Monitor Audio's die ik in de kamer heb staan, maar voor een muziekje bij het koken gaat het best goed, zeker als je een IOS apparaat hebt zodat je ze kunt tunen met Truetone.

Maar dat is alleen ALS ze het doen. Want daar ben ik absoluut niet tevreden over. Ik hou die Sonos app het liefst zover mogelijk weggestopt op m'n telefoon (want onding), maar als ik die app open, dan moet ik maar afwachten of ik al m'n speakers zie. Want meestal ontbreekt er wel een setje. Hetzelfde geldt voor Airplay, dat werkt prima, ALS het werkt, want vaak mis ik een setje speakers. En dat is natuurlijk altijd net het setje waar je muziek wilde afspelen. Dus de halve tijd dat ik muziek wil afspelen werkt het niet omdat de speakers verdwenen zijn van Airplay en ook niet in de Sonos app zichtbaar worden.

Het ligt niet aan m'n netwerk. Een van de setjes is met kabels aangesloten, zelfs dat setje verdwijnt wel eens. Maar de speaker die via Wifi is aangesloten verdwijnt het vaakst. Ik hab ze te lang om terug te brengen, maar eigenlijk ben ik er helemaal niet tevreden over. Sonos heeft hier nog een betrouwbaarheids-issue.
Het is net wat je prioriteit is in verschillende contexten. Ik heb eigenlijk al mijn speakers primair om hun geluidskwaliteit (4x bluetoothspeakers waarvan 3 stuks met apt-x en line-in), ik heb losse componenten. Ik heb Tidal voor streaming (maar ik heb ook gewoon losse bestanden, waaronder FLAC daar waar ik dat van toegevoegde waarde vind). Met de Tidal-app kan ik mijn versterker bedienen. Maar als ik voor 100e een speaker voor in de keuken zou kunnen krijgen met Tidal-ondersteuning die klinkt als de smalle Ikea speaker of ik kan ook kiezen voor mijn Charge 4 die ik heb gekocht voor 82,50 van JBL (nieuw) dan hoef ik niet lang te twijfelen. Eigenlijk helemaal niet en dan doe ik het lekker via de Charge 4 :) Overal in, om en weg van huis waar ik muziek luister heb ik een bepaalde ondergrens en voor al die contexten heb ik iets dat voldoet aan mijn wensen :P (wat betreft de draagbare speakers ben ik vooral verliefd op mijn Dali Katch O+ ). En die ondergrens is voor iedereen anders.

[Reactie gewijzigd door JT op 22 juli 2024 18:40]

Als het bluetooth zou hebben, zorgt dat ervoor dat ook mensen die niet in het sonos eco systeem zitten dit kunnen gebruiken en zo wel het sonos eco systeem ingelokt zouden kunnen worden, nu wordt de sonos software door je strot geduwd, terwijl het mooie van een bluetooth speaker is dat je gewoon spotify aanzwengelt en muziek hebt, zoder sonos getover.
Als je geen Sonos wilt, koop je geen Sonos.
Maar als je al Sonos hebt en er later iets anders voor wilt, worden deze schilderij speakers waardeloos.
Dat klopt, maar dat weet je al bij aanschaf (ik ga er van uit dat het wel duidelijk gemaakt wordt dat het om een Sonos product gaat). Deze speakers worden trouwens niet persé waardeloos, want je kunt de Sonos app natuurlijk wel blijven gebruiken als je voor de rest iets anders hebt.
Totdat ze de app updaten naar een nieuwe versie die niet meer compatible is met jouw hardware. Dat is tegenwoordig overal de standaard truc om kunstmatig producten te kunnen blijven verkopen: drop iedere x jaar de ondersteuning voor oudere producten, zodat je klanten nieuwe hardware nodig hebben en ze weer massaal naar de winkel gaan rennen.

Ik heb al genoeg gezien. Voor mij geen producten die afhankelijk zijn van een app. En dus voor mij nooit iets van Sonos.
Er zijn genoeg alternatieve implementaties waarmee je je sonos speakers kan aansturen

Bvb: https://apps.apple.com/be...one-for-sonos/id815251931

Of je bouwt zelf iets via: http://python-soco.com/
Als je ikea wil, kan dat niet omdat je sonos krijgt. De fabrikanten proberen je in een ecosysteem te krijgen, daar draait het hele idee van de sonos app coppeling om.
Ik heb meerdere Sonos One's en kan zonder de (vrij slechte) Sonos app via Spotify muziek luisteren.
De Sonos One kun je als apparaat kiezen in de "Aan het luisteren op" lijst in Spotify.
Anoniem: 78415 @Spykie16 juli 2021 09:42
Ja maar je kunt dat niet zonder eerst een Sonos account te maken, kloppend email-adres, setup via de sonos-app, verplicht lokatie delen tijdens setup etc.
Als je vervolgens je email-adres of sonos-account weggooit werken je speakers 10 min later niet meer.

Voor mij ook nooit meer Sonos, creepy
Bluetooth kan hogere kwaliteit streamen.

Tenzij Sonos is afgestapt van 128kps WMA... :)
Dat wordt toch duidelijk uitgelegd in het artikel. Bluetooth zou handig zijn zodat je dit schilderij kan kopen en gebruiken zónder een Sonos account aan te hoeven maken.
Daarbij zit je met bluetooth niet vast aan de grillen van Sonos die over een jaar of wat stopt met de ondersteuning en je met een dood stuk plastic blijft zitten.
Als sonos beslist om je speaker niet meer te ondersteunen kan je hem nog altijd aansturen via de upnp api en je eigen mp3’s vanaf een smb share streamen

http://python-soco.com/
https://github.com/SoCo/SoCo
Mooi natuurlijk, maar echt consumentvriendelijk is dat niet wel?
Ik zie mijn schoonmoeder of buurman dat niet 'even' inregelen. Als die überhaupt al snappen waar je het over hebt.
Wat is er mis met bluetooth of 3,5mm toevoegen aan een product wat in de markt gezet wordt als 'schilderij'. Een schilderij laat je over het algemeen wel langer hangen dan een jaar of 10.. en over 10 jaar is er echt geen ondersteuning vanuit Sonos/Ikea meer.. en dan zit je dus met een stuk plastic waar je niets mee kan.. :?


*Dan is het wel weer écht kunst... kun je ook niets mee dan naar kijken. :+
3.5mm Jack op zo’n picture frame zou er belachelijk uit zien. Bluetooth zou nog wat steek houden. Maar het product wordt de markt ingezet als WiFi speaker, dus ze geven duidelijk aan dat het geen Bluetooth speaker is, mensen kopen WiFi speakers omdat ze niet van de minpunten van Bluetooth houden, denk ik toch.

Maar je zegt dat je sonos geen 10j ondersteuning ziet geven. Hun eerste ZP100 modellen van uit 2005 (16 jaar oud) werken nog steeds met de sonos app.

Deze speaker maakt gebruik van de nieuwere S2 controler dus 10j ondersteuning klinkt toch niet zo gek ?

En je schoonmoeder en of buurman bellen dan toch gewoon tweaker Donjunior op ? 😜
hahahaha ja maar dat laatste hoop ik niet elke keer bij iedereen te moeten doen. ;)
Haha I know your pain 😅
3.5mm Jack op zo’n picture frame zou er belachelijk uit zien.
je snapt toch dat deze opmerking zelf te belachelijk is voor woorden.
de 3.5 jack zou toch gewoon achteraan zitten in het aansluitingsvak, dus geen last naar zicht.
en als je het al hebt over de kabel aande 3.5 die er uit loopt, wel heb je nu ook al last van, nl de stroomkabel loopt er ook al uit.
en kom nu niet af met ja meer die stroomkabel kan ik weg werken, nou dat kan je met de audio kabel nog veel beter.

en als er geen active versterker of EQ in zit heb je zelfs geen stroomkabel nodig bij gebruik van een audio kabel.
Had er een audioaansluiting (gelijk via welke connector) op gezeten, dan had ik die zeker gekocht. nu nee dank u.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarom er geen 3.5mm audio jack in zit simpel: sonos is WiFi audio systeem, heel praktisch voor mensen die geen audio kabels door gans het huis willen laten lopen.

Wil je een audio kabel dan is sonos idd niets voor u, andere oplossingen genoeg.

En waarom ik zei dat audio kabel en stroomkabel samen het er belachelijk doen uitzien: welja het wordt zo al snel een wirwar van kabels. En ik denk eerlijk gezegd niet dat er veel mensen die kabels gaan inwerken in de muur, het lijkt me nogal invasief voor een speaker die er wss in verhouding tot de levensduur van een huis beperkt gaat hangen.
Audio in is altijd handig. Die kan je prima vanuit de achterkant aansluiten, netjes weggewerkt in de muur.
Mijn tuner heeft ook alles van ingang, en bluetooth.
Dat kan best handig zijn om eens iets van mijn pc naartoe te sturen.
Anoniem: 334725 @ATS16 juli 2021 10:01
Als je echt paranoide wilt zijn: Speakers en microfonen zijn omgekeerd bruikbaar. Je kan speakers als microfoon gebruiken en een microfoon als speaker, al werkt dat laatste niet goed omdat microfoontjes fysiek klein zijn.

Probeer maar is een headset aan te sluiten op een microfoon poort, en praat er in. Kans is groot dat je heel duidelijke audio krijgt, mits the amp genoeg is.
Eens - waarom zou een luidspreker een microfoon moeten hebben? Het is geen BT doosje dat je eens gebruikt om een zoom meeting te doen.
Ik lees dat het geluid redelijk schel is en echt laag mist.
Is er in dit systeem ook een basbox beschikbaar dit kan compenseren?
Zou dit goed werken? i.v.m. de WAF heb ook best wel wat over voor goede speakers die niet te ver van de muur komen. Heb een 5.1 waarbij de voorste 2 en de zij 2 aan de muur bevestigd zijn. Meer keuze van kwalitatief goede speakers die het meer uit de breedte en hoogte halen dan de diepte zijn voor mij een zeer welkome aanvulling op het bestaande aanbod...

[Reactie gewijzigd door phamoen op 22 juli 2024 18:40]

Ja, de sub neemt een groot deel van de bass over in een surround setup. Maar een setup met de Sonos One of Symfonisk Boekenplankspeaker klinkt vast beter.
Ik had 2 Sonos one's als achterspeakers, icm de Beam en de Bass van Sonos en dan heb je een mooi geheel. De One's zijn naar andere kamers verhuisd omdat ze niet mooi stonden, misschien dat dit dus wel prima staat boven de bank (met eigen foto's, maar die panelen komen er 100%), aan de zijkanten. Ik denk ook dat dat het hele idee is van deze speakers.
Lijkt mij ook. Maar echte 'tussenmaatjes' zijn niet te vinden. Het zijn of normale boekenplankspeakers die je óp een boekenplank plaatst of deze hele platte. Iets van 30 bij 30 en 10 diep vind je niet... Of 30 bij 80 en 15 diep... als front stereo
Je hebt van Sonos de 1, 3 en 5 toch?

Wat mij betreft aardig wat keuze, zeker met de ikea toevoeging.
Sinds wanneer los je een schelle tweeter op door er maar meer bas tegenaan te gooien?

Beter de tweeter dempen.
Dat is toch hoe speaker-boxen normaal in elkaar zitten, door meerdere speakers samen te laten werken?
Niet door een teveel aan treble te compenseren met extra bas.
Ook niet door een gebrek aan laag compenseren met minder hoog. En het artikel zegt "niet zo diep doorlopend laag", wat vaak betekent dat het laag al stopt bij bijvoorbeeld 60Hz, en dan krijg je echt geen mooi laag als je minder hoog hebt.
In speaker configuraties kun je filters plaatsen, en ook met het design van de kast zelf kun je bepaalde frequenties dempen of versterken. Geen enkele speaker heeft een vlakke frequentiecurve.
en echt laag mist.
Als de tweeter in balans is met de middentonen zorgt het dempen van de tweeter vooral voor een duf geluid
Ik mis in deze review of jullie nog de Trueplay optie gebruikt hebben om het geluid te “tunen” Mijn ervaring is dat dat best wel verbetering in geluid geeft bij Sonos spul.
@Paul Hulsebosch is er een reden dat je dit niet getest hebt?

[Reactie gewijzigd door Archie_T op 22 juli 2024 18:40]

Wat @Heroic_Nonsense al aangeeft, in de video (maar ook de tekst) ga ik daar (kort) op in: ja, als je wat hoog uit het geluid draait, klinkt de Schilderijlijst beter. Dan is het geluid overigens nog steeds niet top.

Maar in principe proberen we juist het 'natuurlijke' geluid van een speaker te beoordelen, dus zonder dat er aan gesleuteld is. Zonder dat aan de EQ gedraaid is of er andere instellingen op zijn losgelaten. Dat geeft de meest eerlijke vergelijking met andere speakers.

Overigens heb ik Trueplay wel uitgeprobeerd, maar geen schokkende verschillen geconstateerd (en het daarom niet gemeld). Het hoog wat terugdraaien in de (zeer simpele) toonregeling van de Sonos-app had meer (en beter) effect.
Ok, dank voor je reactie. Teleurstellend dus. Bij de meeste Sonos dingen helpt TruePlay echt. Dan laten we deze maar in de Ikea staan. 😉
Mja ik denk ook dat deze speaker niet echt iets voor de "echte" audiofiel is.
Ik zie dit eigenlijk ook meer als een gimmick dan als een serieuze audio oplossing.
Met grote speakers heb je de knoppen om aan te draaien tijdens het ontwerp om tussen het physieke ontwerp, crossovers en wat L-pads de overdrachtsfunctie redelijk vlak te krijgen ... maar kleine speakers hebben gewoon EQ nodig.

Het natuurlijke geluid van een homepod zal ongelooflijk slecht zijn ... maar je krijgt het nooit te horen. Nou valt er natuurlijk wat voor te zeggen dat omdat Ikea dit verkoopt zonder ingebouwde EQ dat het geluid zonder EQ relevant is, maar het is niet het enige relevante.

Voor het deel van tweakers die wel in de markt is voor een compacte speaker en die dan gebruikt zoals het gebruikt hoort te worden, zijn de prestaties met correctie van groot belang. Het is niet eerlijk om alleen voor de meest simpele gebruikers te testen en dan de resultaten te veralgemenen.
Ik ben inderdaad ook benieuwd of het terugschroeven van het hoog het geluidsbeeld (haha) had verbeterd.
In het filmpje wordt dat wel genoemd; door het hoog te verlagen klinkt het beter, maar nog steeds niet super.
Hier ben ik ook benieuwd naar. In mijn ervaring is het geluid van de boekenplankspeaker veel beter na het uitvoeren van Trueplay.
Interessante ontwikkeling. Ik heb zelf een bedrijf gespecialiseerd in prints en handgeschilderde reproducties, de combinatie van een speaker en kunst maakt mij erg blij. Jammer dat het geluid matig is, dat moet beter kunnen. Als er een tweaker is die ervan overtuigd is dat hij iets veel beters kan maken, ik zorg graag voor een doek. Gratis uiteraard als je het project deelt met je medetweakers, 75x100 met een 38mm (standaard is 18mm,iets extra ruimte) houten frame? Aluminium dibond of acrylglas is ook geen probleem.
De oplossing is er al jaren en het heet een exciter. Dat is een kleine luidsprekerunit die een groot licht paneel laat meetrillen. Meestal iets van triplex of schuimplaat. Lage tonen zullen er nooit uit komen, wel een prachtig stereobeeld. Ik heb zoiets een keer gemaakt met twee pertinax platen en dat klonk zeer goed. In Frankrijk is er een fabrikant die complete units als schilderij levert. Alleen de prijs is ronduit belachelijk.
https://www.youtube.com/watch?v=CKIye4RZ-5k staat ook op mijn to-do lijstje, gewoon isolatieplaten gebruiken.
Dit is leuk voor custom projecten zoals in restaurants, museums en wachtkamers..
Floppen zal het zeker niet, en een volgende generatie zal waarschijnlijk een stuk beter zijn..
Uiteindelijk is er maar zoveel dat je kan doen zonder klankkast.

Bad sound kills good music.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:40]

Volgens YouTube kanaal tech ingedients meer dan je denkt: https://m.youtube.com/watch?v=zdkyGDqU7xA&t=805s
Misschien meer dan dat ik denk, maar nog steeds minder dan dat ik wil.
Je ziet meer van die bouwprojecten maar als je ze bekijkt dan zijn de latere allemaal met subwoofer.
Ik ga het bouwen voor mijn nieuwe huis en met subwoofer die standaard kamervullend is denk ik met deze panelen x4 ook de rest goed kamervullend krijg op lager volume (Spaans flatje).
Er zijn veel audiofielen die beweren dat dit de toekomst is. We gaan het zien.
Er zijn zat zaken die toch bagger muziek draaien, dus dan is dat geen probleem ;)
Een beetje zoals al die tieners op straat met hun mobiel hard aan. (Ik vermijd hier bewust het woord "muziek").

Maar OT: Het helpt wellicht om de speakers loeistrak op de muur te plaatsen. Bij enige speling gaat de boel al reutelen.

Om meer bass te krijgen zou je ze op een houten muur, of met een houten, platte, box erachter/ertussen.
Je bent Tweaker....
Uiteindelijk is er maar zoveel dat je kan doen zonder klankkast.

Bad sound kills good music.
Precies, het allerbelangrijkste van een speaker is de geluid, en die is bij deze slecht te noemen, met andere woorden erg zonde voor je geld om €180 uit te geven aan een speaker als je voor veel minder eentje heb die wel goed klinkt maar dan geen schilderij speaker is.
Klopt dat ruimte een beperkende factor is. Maar als ik hoor wat voor geluid Apple uit een iPad of macbook kan krijgen dan ben ik toch altijd wel onder de indruk.

Vergeleken met die apparaten is zo'n lijst ineens heel groot.

Ik lees hier al meerdere technieken aangehaald worden die ook mogelijkheden bieden. Ik denk dat Sonos gewoon een geinig lijstje heeft geproduceerd zonder er teveel tijd aan te spenderen. Dat vertaald zich dan ook weer in de prijs (/winstmarge?).
"Wie een speaker ontwerpt, zoekt volume en dat is wat bij een dergelijke plat ontwerp nu net niet voorhanden is."
Een beetje betweterig maar soit, bij speakers zoek je niet altijd volume. Elektrostatische speakers hebben dat niet, en klinken fantastisch. https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrostatische_luidspreker
Daarnaast zijn er ook platte, reguliere speakers met goed geluid. Wat mij direct te binnen schiet is de KEF T serie. Hele betaalbare range speakers (een stereopaar T101 kost je ~400 euro) alleen moet er nog een receiver bij. Aan het ontwerp van de drivers zie je al dat KEF veel beter gebruik maakt van het oppervlak dan Sonos/Ikea.

Het lijkt erop dat Sonos gewoon standaard drivertjes die ook in een Sonos One-achtige speaker zitten in een platte, hiervoor ongeschikte klankkast hebben gepropt. Dan kun je er natuurlijk gif op innemen dat het niet goed gaat klinken.
ACM Software Architect @Thomas16 juli 2021 08:52
Eigenlijk valt het laag van dat soort speakers alsnog wel wat tegen. Blijkbaar gaat de KEF T301 maar tot 80Hz (zo te zien allemaal). En Martin Logan heeft zo te zien de 'SLM' die ook maar tot 100Hz gaat (bij -3dB, die KEF heeft dat niet gespecificeerd dus kan ook -6dB zijn). Die zijn dus in ieder geval zo ontworpen dat je er eigenlijk altijd wel een subwoofer bij zou moeten nemen.

@bonzz.netninja de Elektrostaten hebben soms alsnog een subwoofer voor het laag, bijvoorbeeld alle modellen van Martin Logan hebben dat. Quad heeft ze zo te zien wel zonder subwoofer, maar dat zijn dan alsnog flink grote apparaten (1040mmx695mmx385mmm blijkbaar voor de "kleine"). Dus effectief hebben ze alsnog aardig wat volume. En ze zijn veel duurder dan dit soort luidsprekers.
Yup, een subwoofer is dan wel nodig, dat geldt natuurlijk eigenlijk ook voor deze Ikea/Sonos speakers. Van wat ik heb gelezen valt de geluidskwaliteit van deze speakers sowieso gewoon erg tegen, dus ook het hoog en de mids. Wil je per sé platte speakers zijn er dus betere opties, en wil je beter geluid uit een Ikea/Sonos speaker kun je beter voor een andere speaker uit de Sonos/Symfonisk lijn gaan. Maakt deze speakers m.i. vrij gimmicky. Ik snap de aantrekkingskracht wel, het is best een grappig idee, maar jammer dat de uitvoering gewoon niet goed blijkt.
ACM Software Architect @Thomas16 juli 2021 09:09
Jahoor eens, ik zou ze niet kopen :P Maar het is natuurlijk wel zo dat deze een stuk goedkoper zijn dan de meeste van die betere opties.

Ik ben dan ook verwend met vloerstaande speakers en een subwoofer...
Na 10 jaar nog altijd heel tevreden van https://nl.kef.com/collections/t-series

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.