IKEA Home Smart krijgt fysieke knoppen voor meerdere commando's tegelijkertijd

IKEA brengt in februari Shortcut Buttons uit. Dit zijn fysieke knoppen waar gebruikers via de Home Smart-app meerdere functies aan kunnen koppelen zoals het uitzetten van zowel de verlichting als de Symfonisk-speakers. De knoppen gaan in de VS 7 dollar kosten.

De Shortcut Buttons zijn vierkante knoppen waar gebruikers plaatjes met icoontjes in kunnen schuiven om de functie aan te geven. IKEA gaat zelf plaatjes met icoontjes leveren, zoals met een bed of een lamp erop, maar gebruikers kunnen deze ook zelf tekenen.

Een druk op een knop activeert een scène, een reeks commando's voor smarthometoepassingen. Zo kunnen gebruikers in de Home Smart-app volgens The Verge aangeven dat een enkele druk op een knop rolgordijnen moet sluiten, de muziek uit moet zetten en de verlichting moet dimmen. Ook kunnen knoppen bijvoorbeeld aan Spotify-afspeellijsten op een bepaald volume gekoppeld worden.

Gebruikers kunnen de knoppen neerleggen of aan de muur bevestigen. Ze zijn bedoeld als alternatief voor bediening met de app of slimme speaker en geven bijvoorbeeld gasten in een huis of kinderen zonder smartphone de mogelijkheid apparaten te bedienen. Daarnaast ziet IKEA de knoppen als manier om mensen zonder technische kennis meer te betrekken bij smarthomebediening.

IKEA werkt ook aan het vergemakkelijken van het koppelen van apparaten via de Trådfri-verbindingshub, maar details hierover geeft het bedrijf pas in een later stadium.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-12-2019 • 08:21

142 Linkedin

Submitter: ronkerz

Reacties (142)

142
139
49
6
0
85
Wijzig sortering
Ow, zou fijn zijn als de knop niet alleen in de eigen omgeving werkt, maar ook ondersteuning krijgt voor werken in bijvoorbeeld HomeKit.
Dus dat je ook scenes binnen HomeKit kan activeren in plaats van alleen maar binnen de Ikea app. Dit Ikea app is wat mij betreft een draak van een app. Ik vind het persoonlijk niet fijn werken om daar iets in te doen.
En de automatiseringen die er in zitten zijn erg mager.
Nou weet ik dat er wel knoppen zijn die dat direct in HomeKit kunnen, maar 50-60-70 euro enkel voor een knop is voor mij echt te veel geld.
Dus hopen maar dat dat gaat komen.
Ik snap dit niet zo goed. We hadden gewoon schakelaars aan de muren om lampen te bedienen. Toen kwam domotica opzitten zodat we lampen allemaal via een app kunnen bedienen, want dat is handig dan hoef je niet naar de schakelaar te lopen... En nu komt er een schakelaar die de app bedient die de lamp bedient?

Noem mij ouderswets, maar waarom precies? Wat is het voordeel hiervan tegenover een schakelaar aan de muur voor verlichting of de standaard afstandsbediening voor je electronische rolluiken/gordijnen, of de knop op het koffiezetapparaat (waar je toch naar toe moet lopen om het kopje eronder te zetten en de koffie te pakken zodra het is gezet)

Volgens mij schiet domotica een beetje zijn doen voorbij zo? Of mis ik een factor? Dit is geen flame oid, maar een serieuze vraag.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 19 december 2019 08:43]

Omdat, als je fysiek de stroom naar een lamp oid onderbreekt, je de lamp niet meer kan aan/uitzetten met je app. Dus moet je de fysieke schakelaar eigenlijk vervangen voor eentje die aangesloten is op het domoticasysteem. Maar dat is duur, dus dan maar een schakelaar die je naast je oude fysieke schakelaar op de muur kan plakken...

[Reactie gewijzigd door Ramon op 19 december 2019 08:53]

Een voordeel vind ik je de knop waar dan ook tegen de muur of op een tafel kunt plakken/leggen. Toen ik mijn jaren 50 huis ging verbouwen heb ik lopen vloeken tot en met omdat ik de trekveer niet fatsoenlijk door de buizen kreeg.

Nu heb ik in het hele huis Tradfri lampen en sensoren hangen en dat werkt hier perfect (heb al lange tijd geen last meer van wegvallende verbindingen). Had ik dat voor m’n verbouwing gehad dan had ik enkel wat failsafe knoppen in huis gemaakt ipv allerlei hotelschakelingen.

De enige die momenteel de knoppen in huis bediend is m’n zoontje van 1,5 :)
Zo'n beetje alle verlichting heb ik geautomatiseerd in huis. Hoef het bijna niet aan te raken en als er al iets handmatig moet gebeuren dan flikt Siri dat wel via mijn stem, want lekker lui.

Nu komt het volgende scenario: ik ga twee weken op vakantie met de vrouw en haar zusje past op de honden in het huis gedurende die periode. Die is best eigenzinnig qua gebruik van verlichting, en de gewone schakelaars zijn in principe niet geschikt om constant aan/uit te zetten want dan:

1. Werken bepaalde automatiseringen niet
2. Na consistent een x aantal keer de lamp uit en aan zetten reset je de lamp en moet je 'm opnieuw toevoegen.

Dus hebben we ook losse schakelaars voor haar (of welke andere gasten dan ook) die de lampen ook kunnen bedienen. Aan een homekit uitnodiging wil ze niet beginnen want ze wil niet de lampen met de telefoon bedienen. Prima, dit is dus een oplossing waar iedereen mee tevreden is. Zo zijn er voor andere situaties ook andere scenario's te bedenken waar je dit soort knoppen en andere schakelaars kan gebruiken.
Welke lampen heb jij?
Dat je ze opnieuw moet toevoegen na een aantal keer uit en aanzetten klinkt niet heel gebruiksvriendelijk.
Tradfri. Niet bepaald gebruikersvriendelijk maar wel nodig. Het is niet dat er een reset knopje op de lamp zit.
Oh, ik ken dat bij OSRAM meer als "5x achter elkaar aan- en uitzetten in een bepaald ritme, dus binnen een minuut of zo. Als je gewoon eens een schakelaar omzet, licht aanlaat of uitzet en dan b.v. een uur later weer eens een schakelaar omzet gebeeurt er niets. Werkt dat bij de Tradfri anders? Ik kan me niet voorstellen dat iemand normaal gesproken in dat tempo schakelaars heen en weer gaat hengsten.
Ah oke. Die heb ik ook, maar ik heb niet dezelfde ervaring. Gek
Dat is enkel wanneer je de lampen snel na elkaar minstens 5 of 6 keer zonder spanning zet. Niet iets wat je snel gaat doen wanneer je gewoon de verlichting bedient met de oude schakelaar.
Je kan deze knoppen overal plaatsen, dus ook naast de bank. Hoef je nog steeds niet op te staan. Zelfs niet als je telefoon (met daarop de app) nog in de keuken ligt bijvoorbeeld :)
Ik ben zelf ook nog ouderwets. Soms vergeet je dan weleens een lamp maar normaal doe ik ze met de hand uit. De knoppen zitten toch langs de looproute. En koffie of thee zet ik ook gewoon met de hand. Heb je meteen weer een loopje. Je telefoon zet nog geen kop neer laat staan haalt hem voor je op. En ik zet zelf altijd de mobiele telefoon uit na 19.00 uur. Bij nood (mijn ouders) kunnen ze de vaste lijn bellen wat ze normaal al doen en het voorkomt dat ik 's avonds nog moet werken. Klanten kunnen dan inspreken of mailen en pak ik het de andere ochtend weer op. Dus zodoende zal domotica voor mij al zeker niet gaan werken met een telefoon die uitstaat.
Ja, je klinkt zeker niet als een goede kandidaat voor domotica... en dat is prima, we zitten hier op tweakers maar ieder voor zich moet bedenken wat hij/zij ervan wil.
Ik denk dat verlichting altijd nog het leeuwendeel van de domotica vormt: als jij lampen "aan" of "uit" zet op de route, klinkt al niet alsof je een batterij dimmers hebt om het licht "just so" in te stellen. Dan is lichtkleur, lightscenes "rainy morning""watch TV",etc. waarschijnlijk ook niet aan je besteed...

In dat geval: besteed je geld en de inspanning die nodig is de boel te programmeren en fouten op te sporen elders!
domotica kan best leuk zijn denk ik (heb het zelf niet), maar idd ben ik wel iemand die goed zou kijken waar...
ik vind 't totaal geen nut hebben om met een app de lampen in de huiskamer aan/uit te kunnen doen, maar bijvoorbeeld in de douche of de kinderkamers zou ik dan weer wel fijn vinden (mijn kinderen laten regelmatig alle lampen aan).
Aan de andere kant is 't dan ook weer zo dat de kinderen niets leren terwijl ik ze nu gewoon terug naar boven stuur om eea uit te doen zoals het hoort.

't zou wel leuk zijn voor als je op vakantie bent ofzo...
Kan met app, maar ook met google home/alexa.. Ik doe zelf de lampen in mijn woonkamer nog zelden met een knop aan: alexa turn on sitting room. Alexa sitting room brighter.. alexa dim sitting room.

Gaan we op vakantie dan kan ik een semi random programma aanzetten waar de lampen aan en uit gaan zodat het lijkt of we thuis zijn..

Ook heb je bij Philips hue motion sensors.. dus in je badkamer bij voorbeeld zou je dat kunnen doen en dan gaan de lichten automatisch aan. Bij de voordeur is dat ook een goed optie.

En je kan je lampen programeren dat ze bij zonsondergang aan gaan.. of waneer je thuis komt (met schema of geofencing).
Over Geofencing gesproken, daarmee kan je automatisch alle lampen uit laten zetten als je uit huis bent.. dus als de kids de badkamer vergeten dan gaan ze iig uit als je het huis uit bent..

En het is natuurlijk leuk speelgoed om mee te klooien :)
ja dat soort dingen lijken me dus wel leuk...nu nog even wachten tot 't allemaal iets goedkoper is, want ik vind 't nog steeds best duur voor een lampje met een chipje erin, maar dat komt vast nog wel :)
De ikea variant is iig al een stuk betaalbaarder dan de Hue versie..
Maar Hue werkt wel heel goed..

Je kan trouwens ook op ali/amazon etc goedkoop van die wifi schakelbare plugs kopen die compatible zijn alexa, google home, apple home etc.. maar dat werkt aleen aan/uit en met lampen met een stekker.. met HUE heb je meer keuzes en features..
Met 1 schakelaar kun je 1 ding tegelijk doen / bedienen. Door op de achtergrond meerdere zaken aan elkaar te koppelen en zo scenario's te maken kun je met 1 schakelaar verschillende zaken tegelijk doen. Bv. 1 schakelaar naast je bed waarmee je zowel de gordijnen dicht doet, de verlichting uit zet, natuurgeluiden laat afspelen, het alarm actief zet, alle verlichting / toestellen in huis uit, etc.

En dat allemaal met 1 knop.

Ja, je kunt ook je smartphone er bij nemen en daar de "knop" induwen, maar een fysieke knop blijft ook praktisch. In mijn huis is alles zowel "analoog" te bedienen (gewoon met schakelaars), maar sommige dingen gaan ook automatisch (rolluiken naar boven / beneden, verlichting aan als je thuis komt, meldingen van de wasmachine/droger op de tv, etc.), in beide gevallen moet ik geen smartphone uit mijn zak halen om dat te regelen.
Ik heb 12 lampen in m’n woonkamer die aan moeten. Ik moet daarvoor 5 knoppen langs lopen om de lampen aan te zetten of uit. Hiermee heb je maar 1 knop die dan alles aan of uit zet.

Ook kan de oppas thuis dan de lampen aan zetten zonder dat ze je hoeft te bellen dat ze de lampen niet aan krijgt omdat ze die app niet heeft.
Ik begrijp die knop van die koffie niet helemaal. Hoe gaat die knop fysiek die knop van het Nespresso apparaat indrukken voor een lekker bakkie pleur? Hij kan hoogstens de aan/uit knop bedienen.
Je partner krijgt een appje dat hij/zij als de donder een bak koffie voor je moet maken.
ROFL. Doe dit niet te vaak, iedereen op me werk zat me vreemd aan te kijken, gelukkig zit mijn vriendin niet op dit forum, anders was het een zure kerst geworden...

[Reactie gewijzigd door jobvr op 19 december 2019 09:18]

Het is een kopje thee (zie het theezakje).
Dus waarschijnlijk de waterkoker aanzetten ;)
Water koker op afstand bedienen heeft zich bij mij thuis als waardeloos bewezen, al hoefde ik niet eens app/knop te gebruiken, google luisterde ook naar mij. Het niet zien/weten van waterhoeveelheid is gewoon te belemmerend (https://www.trustedreviews.com/reviews/smarter-ikettle-3-0). Alleen als je echt op vaste tijden water kookt is het handig, maar dan is een knop weer niet de juiste invullling
Kunnen ze beter geen knop voor maken, betere dingen te verzinnen.

[Reactie gewijzigd door dooiedodo op 19 december 2019 08:59]

Of je neemt gewoon zo'n kokend-water-kraan.

Je moet toch de keuken in voor een kopje en de thee zelf; de Star Trek replicators waar je gewoon je Earl Grey, heet en met kopje en al er uit kan trekken laten helaas nog even op zich wachten...
Ik heb mijn twijfels of een Qooker zo zuinig is in deze tijd, voor dat ene kopje thee...
Als je dagelijkse verbruik samen is te vatten met 'dat ene kopje thee' dan is het misschien geen goede investering, nee. Voor enthousiaste theeleuten (lees; mijn wederhelft) is het een ander verhaal. En natuurlijk ook een stuk gemak..
Alleen gemak. Een kan thee zetten en opdrinken is zeer zeker efficienter dan een boiler op temperatuur houden.

Laten we het niet mooier maken dan het is. Zo'n kraan is een peperdure manier om je thee te drinken, simpel. Alleen al het principe dat water op die hitte houden niet meer energie zou kosten dan eenmalig verwarmen slaat al als een tang op een varken. Daar zit een gezonde dosis goed gesubsidieerde 'wetenschap' achter.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 12:01]

Als je bijvoorbeeld een Dolce Gusto variant neemt heb je binnen 5 a 10 seconden heet water, geen stand-by verbruik en geen 1000 euro aanschafprijs.
Wordt bij ons niet alleen voor een kopje thee gebruikt hoor. Ik heb de warmwaterkraan (via een thermostaatventiel) van de keuken er ook op. De ketel staat op zolder en voordat ik in de keuken warm water had was ik 30 seconden verder. Nu instant warm water.
Volgens Qooker is het stand-by energieverbruik (om de boiler op temperatuur te houden) €30 per jaar.
Ofwel een standby vermogen van ~17.5 watt. Vind ik nog best behoorlijk. Of ze hebben extreem dure stroom gerekend.
Dat is toch geen geld? Ik had het tienvoudige verwacht. Dat is ook de reden dat ik er nooit naar heb gekeken.
Vergeet vooral de aanschafprijs niet tov een normale kraan. Want het is simpelweg extra. Bovenop al je andere apparaten, het vervangt helemaal niets. Nou, misschien koop je geen fluitketel, vooruit. 20 euro versus 1000+. Hoe lang gaat zo'n kraan mee?

Best dure thee hoor. En ook het standy verbruik is bovenop je lopende vaste lasten/energierekening. Dat het technisch best een mooi apparaat is, soit. Maar wees fair.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 12:04]

Daar heb je zeker een punt. Ik zie het meer als handig voor bij het koken. Als je dingen gaat koken heb je direct een pan kokend water bij de hand. Als ik s'ochtends koffie zet, kan ik direct hete koffie er in zetten, een seconde of 30 wachten, koffie er bij en laten trekken.
Het is zéker handig om altijd heet water on tap te hebben, dat hoor je mij niet ontkennen. Persoonlijk ben ik alleen niet zo heel erg van de trend om steeds meer apparaten je keuken en huis in te slepen. Doe mij maar een leeg aanrecht en no-nonsense spul dat altijd werkt, zeg maar. Ja dat kost wat meer denkwerk en voorbereiding... maar ook dat heeft zo zijn voordelen. Ik bedoel, hoe vaak moet je koken om te weten dat je water eerst aanzet?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 16:04]

Het zorgt er juist voor dat je niet een waterkoker neer hoeft te zetten wat veel mensen doen. Zowel mijn ouders als mijn zus hebben al heel wat jaren zo'n ding en ze hebben er nog nooit problemen mee gehad.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 19 december 2019 17:21]

Die waterkoker heb ik ook niet. Met een inductieplaat en boost ben je ook tegen de 30-45 seconden met een glas of pot kokend water weer weg.
Ah ok, ik heb gewoon gas, dan duurt het ietsjes langer.
Moet je tijdens die boost eens naar je telwerk in de meterkast kijken. Die maakt over "uren".
Tijdens het stofzuigen ook... zo werkt dat met elektra :P

Durf je de berekening aan tegenover 365x 24/7 een reservoir op temperatuur houden én bijverwarmen als er een vraag is om heet water? Tot dat moment heeft je reactie weinig waarde...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 januari 2020 09:50]

Het is natuurlijk een hele aanschaf zo'n kraan maar het gaat ook om het gemak wat je er van hebt. Wij hebben er 1 die ook voor het "normale" warm water is. Zet de kraan open en je kan met warm water je handen wassen. Anders zet je de warm water kraan open, gaat handen wassen met koud water en als het warm begint te worden zet je de kraan dicht want je bent klaar. Ketel staat weer te brullen om een voorraad warm water te maken. Ketel staat hier thuis op zolder. Dit zeg ik niet om het goed te praten maar het is een makkelijk ding.
Ons apparaat is pas 10 jaar oud..
Dat zie ik zeker ook wel, goede punten hoor, ik heb de ketel ook boven en inderdaad, ook niet het toppunt van efficientie; maar toch, daar wordt al water op temperatuur gehouden en met dien verstande is ook heet water uit de kraan nooit erg ver weg. Gebruik je een eco stand op de ketel dan wordt dat pas anders. Je kunt veel met een ketel afregelen om te zorgen dat het bij je wijze van verbruik past en je weinig comfort inlevert. Zo kan je bijvoorbeeld ook de temperatuur van dat systeem wat verlagen, dan bespaar je én heb je warm water on tap. De verwarming doet er dan wat langer over... soit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 december 2019 12:58]

Onze ketel is bijna echt "slim". Hij houd er rekening mee wanneer je vaak warm water gebruikt. Wij gebruiken dus wel warm water op de douche op de eerste verdieping. 's avonds en 's morgens meestal rond dezelfde tijd wassen levert redelijk vlot warm water op. Doe je dat ineens midden op de dag dan duurt het wat langer voordat je warm water hebt.

Het heeft allebei voor en tegen.
Wat voor boiler is dat? Want direct handwarm water uit de kraan lijkt mij ook wel wat.
Ik weet het exacte type niet meer want hij is al 10 jaar oud maar het is een zogenaamde combi.
Die sluit je aan op alleen de koud water leiding. Er komt wat extra leidingwerk bij en een koppelstuk waar de koud water en kokend water bij elkaar worden gevoegd. Ben even de naam kwijt.
De tekst van Quooker zegt dan dit:
De Quooker Combi heeft een reservoir van 7 liter en levert kokend water en ook nog eens tot 27 liter direct warm water. Deze heb je nodig wanneer je alleen een koudwaterleiding hebt lopen in de keuken en wordt dus alleen op de koudwaterleiding aangesloten.

De combi+ sluit je ook aan op de warm water leiding voor onbeperkt warm water.
Vind je? Je houdt daarmee 7 liter kokend water een jaar lang op temperatuur.
" stand-by" is natuurlijk wel een voorraad kokend water van 30 liter op temperatuur houden :P
Het standby verbruik van een quooker is ongeveer 10W. Ik weet niet hoe jij gerekend hebt, maar een KWh kost tussen de 22 en 23 cent. Daarmee kom je ook op die 10W uit. Of je dat veel vindt, moet je zelf weten. Voor 1 kopje per dag kan het waarschijnlijk niet uit, maar als je hem vaker gebruikt, dan waarschijnlijk wel.
30/0.22 = 136.36 kWh
136.36 kWh/ (365*24) = 15.56, ik had met 0.20ct gerekend.
Van Quooker website:

"Onze reservoirs zijn allemaal voorzien van de gepatenteerde hoogvacuümisolatie, die het water op temperatuur houdt. Het stand-by verbruik is hierdoor maar 5 cent per dag, € 1,50 per maand en € 18,00 per jaar."
goed nieuws! dan ben je dus maar 20 euro / jaar kwijt! Dit is overigens ook wat er op de website van quooker staat hier: https://www.quooker.nl/energie
Alexa kan je als wake-up woord 'computer' geven.. dan reageert ze ook goed op 'Computer, Earl Grey, hot!' :)
Gewoon zorgen dat er áltijd water inzit, heel makkelijk, bijvullen na dat je een kop thee (heet water) ingeschonken hebt :).

Sommige mensen denken echt veel te moeilijk..
Dan maar te hopen dat iemand er vooraf water in gedaan heeft... :)

Water kook ik steeds vaker in de magnetron overigens. Snel, vooorspelbaar en alleen de hoeveelheid water die nodig is.
Heb altijd begrepen dat water koken in de magnetron gevaarlijk is. Het kan oververhit raken, maar toch in vloeibare vorm blijven en bij een aanraking exploderen.

Als ik er meer over lees vind ik water koken in de waterkoker toch eenvoudiger dan een magnetron. Hij gaat door tot het borrelende kookpunt, slaat vanzelf af, en dat in 1 keer.
Dat is alleen als je gedestilleerd water gebruikt. Bij een gemiddeld huishouden komt er geen gedestilleerd water uit je kraan.
Dat is niet helemaal waar. https://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0

Not very likely = kan gebeuren.

Ik heb zelf voor de klantenservice van een grote theefabrikant gewerkt en deze heeft meerdere meldingen ontvangen van ontploffende theezakjes. Na onderzoek bleken al deze mensen water in de magnetron gekookt te hebben.

[Reactie gewijzigd door tjahtweakers op 19 december 2019 11:01]

Ik heb een oude magnetron die geen ronddraaiend plateau heeft. En vier van de vijf keer komt daar super heated water uit. Doe ik het theezakje er in dan gaat het als een gek koken. Gewoon leidingwater.

Voor de veiligheid gebruik ik hoge theeglazen die maar voor de helft gevuld worden.
Met een domme waterkoker heel makkelijk, bijvullen en op scherp zetten met het stopcontact uit. Als ie niet bijgevuld is kun je dan lang wachten na het drukken op de knop.
Voor dat thee kopje hoor ik iedereen alleen denken aan een waterkoker aanzetten.
Wat zou je denken van de lamp aanzetten waar je normaal thee drinkt en tegelijkertijd de radio op een lager niveau zetten zodat je een momentje creëerd voor rust.
Misschien kun je dan zelfs de internet modem er zo mee instellen dat er voor 15min geen wifi en ander internet verkeer mogelijk is zodat de aanwezige pubers ook even naar beneden komen (al dan niet kwaad) om even die 15min als gezin door te brengen.

Zoals gezegd, die knoppen moeten een paar verschillende commando's tegelijk af kunnen geven voor momenten die jij niet op vooraf ingestelde tijden geplant hebt,
Klinkt meer als een Yoga-knop :P
Als maker van Nespresso-apparaten kan ik me voorstellen dat de vraag van de markt groot is voor iets meer intelligentie in die apparaten. Je wil als maker natuurlijk ook wel elke 2 jaar een apparaat verkopen. Als intelligentie in het apparaat te ver gaat voor je ontwikkelafdeling, kun je altijd beginnen met "Als het apparaat stroom krijgt, warm op en zet 1 kopje koffie". Moet er altijd wel een cupje in zitten als je van huis vertrekt, moet er niemand ondertussen koffie hebben gezet en moet de spoelfunctie niet in het kopje komen, maar oplossingen genoeg.
En precies dat kan je prima doen met een ouderwetse filterkoffiemachine. Alle pad/cupmachines hebben op dat gebied een beetje het nakijken, maar er komt vast een nieuwe generatie aan met Google/Alexa/Homekit ondersteuning. Moet je alleen nog iets hebben voor de aanvoer van de cupjes :)
het grootste problemen van koffiezetters zijn wat mij betreft:
1: het filter wordt niet automatisch verwisseld en gevuld
2: er zit geen wateraansluiting op

Dus als je dat nou op zou kunnen lossen en in een goedkoop gooi en smijt koffie apparaat kunt implementeren (want sorry, ik ben niet van de Nespresso of Senseo...ik wil gewoon echte filterkoffie), dan koop ik 'm in ieder geval :)
Ik heb een koffieautomaat thuis, met wateraansluiting, automatische filterreiniging, e.d., maar dan is het werk hem echt niet meer om op het knop 'koffie' te drukken... En dan nog ben je gemiddeld ongeveer even lang bezig met opvangbak, afvalbak en koffiebonen vullen/legen.

Dus waar iedereen zit te hameren op het automatiseren van het aan/uit-knopje kunnen ze het beter omdraaien en de rest automatiseren... Maar ik kan begrijpen dat niet iedereen een prullenbak en wateraansluiting naast z'n senseo heeft.
haha idd...het knopje indrukken is het laatste wat me boeit...
maar 't zetten en zorgen dat het bakkie bij mij op de bank komt...hmmm...
Het lijkt mij eerder een theekopje.
Je kan de waterkoker alvast aanzetten, maar via een https://www.ikea.com/nl/n...-in-stopcontact-90356166/ nog geen stroom geven. Dan zou je via de knop de waterkoker kunnen starten.
ik durf niet eens mijn droger aan te zetten als ik het huis uit ben.. laat staan een waterkoker.
Ben je dan bang dat er brand komt of zo? ls je merkt dat dat de zaak fikt ben je al te laat.
Ik heb trouwens liever dat mijn huis afbrandt als ik er niet in aanwezig ben
Iedere brand begint klein, en kan makkelijker geblust worden als hij nog klein is. Maar dan moet je wel aanwezig zijn om het op te merken, en het te blussen/brandweer te bellen.
Dat ben ik met je eens. Probleem is dat de gemiddelde huisbrand binnen 5-10 minuten zo groot is dat je hals over kop moet vluchten. Soms zelfs nog sneller.
https://www.youtube.com/watch?v=HV8hSsaStfQ
Als je dus de wasdroger in de gaten wilt houden moet je er naast gaan zitten. Want als dat ding op zolder staat en jij bent de keuken aan het opruimen hoor je hoogst waarschijnlijk eerder van de buren dat de vlammen het dak uit slaan dan dat je het zelf opmerkt.
Nadeel van naast de wasdroger zitten is dat je niet in de gaten kan houden of je wekker niet in brand vliegt, of je close-in boiler, of je tv of... of... of..

[Reactie gewijzigd door Ortep op 19 december 2019 09:36]

Daar hebben ze rookmelders op bedacht.... helemaal die koppelbaar zijn met van alles en nog wat...
Daar hebben ze een oplossing voor: wasrek, lijn of toren. Niet gevaarlijk, milieuvriendelijk en kost nog eens geen drol ook. Neemt iets meer ruimte in in gebruik, maar anders juist minder.
gewoon een cameraatje naast hangen, kun je vanaf de bank (of op je werk) de hele tijd naar de draaiende droogtrommel kijken :+
Volgens mij is dat enorm ontspannend. Eens proberen ipv dat knapperend haardvuur :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 12:06]

hahaha die van mij is saaaaaiiii...hij heeft geen glazen deur, dus er valt zo weinig te zien...
maar mocht ie in de fik vliegen, dan heb ik wel dat knapperend haardvuur idee :*)
Ik bedoel meer in deze trant
https://www.youtube.com/watch?v=Ux8xAuQBdkk

Maar real life is natuurlijk altijd leuker. Anders plak je een monitor op je deurtje ? Win win

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 15:59]

heb een kat thuis dus heb liever dat mijn huis afbrand als ik thuis ben.
Water brandt niet zo goed hoor ;)
Pluisjes enzo branden echter wél goed...
Waarom niet gewoon spanningsvrij maken? Het lijkt me nogal omslachtig om de stroom te gaan regelen.
Ik denk meer dat je het logo van het kopje thee moet zien in de zin van de sfeer die het uistraalt. Waarschijnlijk is de bedoeling van Ikea dat dit de 'relax' of 'wind down' knop is, die je lichten wat warmer zet en dimt o.i.d.
Dit lijkt meer een 'stemming' of 'scene' die je aan zet.
Je kan in de ‘Expert’ een cupje plaatsen en met een kopje er onder wacht hij dan tot jij op de knop drukt. Prima met zo’n IKEA knop te doen, maar echt nuttig is anders.
Er zijn koffieapparaten die eerst even op moeten warmen, voordat je ze kan gebruiken, die extra keer naar de keuken kan je hier dan mee voorkomen.
Ik heb hier een Arduino voor met camera en die zet een bakkie pleur als ik in de keuken sta tussen tijd x en y. Als mijn vrouw, kind of iemand anders langs loopt doet ie niks tenzij je handmatig kiest.

Ideaal s ochtends vroeg als je nog lui bent.
Genoeg apparatuur met een API waar zo'n knop wel degelijk op in kan spelen.
Ik heb een Rancilio espressonmachine en die moet minstens een half uur opwarmen voordat het resultaat echt goed is (de kwaliteit die je wilt hebben en waarom je zo'n machine van 500 euro koopt). Als ik 's ochtends in bed de koffieknop kan indrukken zodat de Rancilio aangaat is ie goed opgewarmd als ik gedouched beneden kom. Nu sla ik vaak de koffie maar over omdat ik te weinig tijd heb om goede koffie te maken omdat de machine nog te koud is.
Als het resultaat echt goed is, en zo te zien geloof je dat. Sta eerder op, loop effe naar beneden en zet m vast aan , doe je ding en daarna : neem de tijd en gun jezelf dat rustmoment en die ultieme beleving van die enorm lekkere bak koffie ! Daarvoor had je hem gekocht , toch ?

Of is het nu , druk op de knop , hals over kop die enorme lekkere bak koffie "on the way out " zo snel mogelijk naar binnen werken en dooooorrrrrr…….. ?

Persoonlijk zie ik effe niet (meer) waarom ik überhaupt zaken als gordijnen , kookplaten etc. geautomatiseerd zou willen hebben. Ik heb een samsung inductieplaat en oven met wifi, ,een family hub koelkast ,met zo'n mooi scherm met een boodschappen app. , thuisbezorgd app en 3 camera's er in zodat ik op mijn telefoon kan zien wat er in staat.
Ik heb het wel 3 keer gebruikt, ik werd er kei onrustig van...

Ik heb het vage vermoeden dat we soms een beetje doorslaan met het automatiseren her en der en vergeten dat gewoon met een ruk het gordijn open doen al leuk kan zijn als je het zonnetje in de morgen door ziet komen.

[Reactie gewijzigd door hatex op 19 december 2019 12:19]

Dat is een plaatje van een kop thee. In koffie hang je namelijk geen zakjes met een labeltje :+
Er zijn al toestellen die werken met WiFi en kan aansturen.

Zo kan je in bed alvast apparaat aanzetten en je eerste bakkie zetten. Broek aan shirt aan lekker naar beneden en gelijk heerlijke verse koffie.

Ook kan je dat zo programmeren. Als mijn telefoon van de lader afgaat en de beweging sensor in de gang Dedecteert beweging zet een bak koffie. Hoef je helemaal niets voor te doen alleen naar beneden lopen. Voor je beneden bent staat je eerste espresso al klaar ☺️☺️
Lekker kouwe leut dan 8)

[Reactie gewijzigd door crashtender op 19 december 2019 13:30]

afhankelijk hoe lang jij er overdoet om beneden te komen :+
Er zijn inmiddels apparaten op de markt die iets slimmer zijn dan dat...
*slimmer.

(kom maar door...)
Yup. Huisvrouwen (en mannen) zijn slimmer. Apparaten maken het makkelijker. Dat het naar beneden gemodereerd wordt snap ik wel als je er niet over nadenkt.
Maar we blijven allemaal dingen maken die iets 'slimmer' gaan doen. De slimheid zit in de mens, niet in de machine. Machines maken het makkelijker, niet slimmer.
En mijn ervaring met 'huisvrouwen' (die ik overigens niet meer heb) is dat ze het leven slimmer maken omdat ze nadenken. Apparaten doen dat niet.

Thuis zit ik met een Home Assistant hulpje. Grotendeels maakt dat mijn leven makkelijker, maar het is zo slim als ik het zelf gemaakt heb.
Heerlijke reactie en je hebt volkomen gelijk. Grappig hoe interpretatie werkt ;)
Gaat deze dan ook niet-Ikea dingen kunnen bedienen? Ook de Hue lampen uitschakelen? Anders heeft het weinig zin (voor mij dan).
Zeker als je iets als home-assistant of domoticz gebruikt.
Mijn haren op de rug gaan altijd overeind staan als ik dit soort tools gebruik. Ik ben echt wel wat gewend en schuw ook geen config files. Maar home-assistant of domoticz is zo waanzinnig contra-intuitief en een gruwel van config files dat ik na meerdere weken klooien deze hele generatie aan tools heb opgegeven.
Ik ben er zelf ook een half jaartje mee bezig geweest en herken wel een beetje wat je zegt. Momenteel wacht ik 1.0 van Home Assistant af. Ik heb het idee dat die versie een stuk gebruiksvriendelijker zal zijn.

Dit soort fysieke knoppen zoals Ikea uitbrengt vind ik dan ook een verademing.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 19 december 2019 12:18]

Dat valt reuze mee bij HA...Tegenwoordig kan heel veel al via de UI of Add-Ons...En de config files zijn zo simpel als wat. Yaml is echt simpel...
Maw. Home assistent is heel erg aan het veranderen. Steeds minder in config files te hanessen. Steeds meer in de GUI.

Maar ja dit is meer weg gelegd voor mensen die actief bezig zijn met huis automatisering. Die steken ook tijd in het leren en programmeren van o.a. Sensoren.
sowieso wel als je de Hue-lampen aan de IKEA gateway hangt
Je krijgt een aparte knop voor elk apparaat, ter vervanging van je bestaande lichtschakelaars, wekkerradio, enzovoort. Handige tip: hang ze op dezelfde plaatsen op als je gewend was

/s

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 december 2019 11:56]

Zelf gebruik ik een ConBee 2 en dat bevalt uitstekend! Er is ook gewoon een plugin om het spul in Domoticz te hangen.

Meer info:
- https://www.phoscon.de/en/conbee2
Dit gaat wonderen doen voor mijn WAF. :+
Voor je hond? Oh die hoeft dan natuurlijk niet zo vaak meer het licht aan en uit te doen voor je ;)
Wife Acceptance Factor ;)
Hue dat ook al jaren physieke knoppen.
Voor WAF heb ik die ook overal hangen dat de sensoren, alexa en app ook met een physieke knop kan overruled worden (zonder de originele knop te gebruiken waardoor de lamp echt offline is een blijft.) . :)
Dit gaat zeker van pas komen, hoop dat er leuke verschillende plaatjes bij zitten. in de slaapkamer 1 bijvoorbeeld dat alles uit gaat behalve de slaapkamer.

[Reactie gewijzigd door Skadrow op 19 december 2019 08:31]

Er hoeven helemaal niet veel verschillende plaatjes bij te zitten, gewoon zelf plaatjes maken of plaatjes op internet zoeken en printen :).
Alles uit in de slaapkamer is altijd goed!
Laat ze eerst maar eens de stabiliteit van de app en de gateway aanpakken. Al sinds september klagen veel mensen over wegvallende verbindingen, de communicatie is nul en het aantal updates sinds september ook.
In het artikel van de Verge staat dat dit ook prioriteit nummer één is op het moment.

"“We know that the stability of the system and the onboarding of the devices to the Gateway are the two biggest things that we need to tackle. And we’re doing that. I can tell you that a very big portion of my day is spent working with those."

Karan then demonstrated the new onboarding process. It was the first time Ikea had shown it to anyone outside the company. No cameras were allowed to film the unfinished software communicating with unreleased hardware.

The demo worked. Adding the bulb directly to the Gateway was easy, intuitive, and fast. Ikea asked me not to divulge the steps as the details could change before the global rollout begins in 2020."
Waarom zijn er zo weinig gangbaar uitziende knoppen te krijgen? De enige die ik kan vinden zijn Busch Jäger Friends of Hue. Maar daar betaal je € 70 voor.

Ik wil heel graag al mijn schakelaars in huis vervangen door 'normaal' ogende Zigbee knoppen zodat ze gewoon te gebruiken zijn, maar ook je schema's blijven werken als iemand weer eens op een knop heeft gedrukt.
Xiaomi Aqara Wall Switch? :)
Ja, dat is wel een mooi ding, maar daar heb je eigenlijk toch weer een hub voor nodig.
Liever niet de Xiaomi hub natuurlijk. Beter om hem te integreren in een Home Assistant + zigbee2mqtt setup bijvoorbeeld.
Ongetwijfeld zal die combinatie werken. Alleen is de WAF van een dergelijke setup niet perse heel hoog, en is 't fors meer klussen dan ik zou willen voor m'n verlichting.
Niko dimschakelaar voor Philips Hue vind je voor euro 50-55
Weet iemand welk protocol deze knopjes praten?
Het Trådfri platform van IKEA is op Zigbee gebaseerd.
Ik zou verwachten dat ze werken met Zigbee LightLink, net als Trådfri.
Shortcut buttons, leuk idee en zal zeker handig zijn. Ik merk dat ik met Klik Aan Klik Uit het veel fijner vindt om te automatiseren, in plaats van 'smart' (lees: connected) te maken.

ALS "tussen 6:30 en 8:30" EN "de deur naar de keuken open " EN "de zon is nog niet op" DAN "doe licht eetkamer" "aan"

ALS "het 20 min. na zonsopkomst is" DAN "doe het licht in de eetkamer" "uit"

ALS "binnen het 15 minuten regent" DAN "doe zonneschermen omhoog"

ALS "het na 23:00 is" EN "deur keuken open" DAN "alle lampen uit"
Helemaal mee eens. Een ICS-2000 en google home speakers. Heerlijk. Geen omkijken meer naar verlichting. Hey Google "start naar bed" alle lampen gaan na 5 minuten uit en de verlichting op de slaapkamer gaat aan.

Gebruik al tijden de afstandbedieningen niet meer.... Hey google kerstboom aan. :)

Wie heeft er nu een schakelaar nodig.

[Reactie gewijzigd door ijmert op 19 december 2019 10:48]

mijn kerstboom gaat aan als de keukendeur 's ochtends open gaat en gaat weer uit als deze 's avonds open gaat :) inderdaad, _/-\o_ met olisto nog meer te koppelen aan weer en je telefoonlocatie, bijvoorbeeld dat de sproeiers in de tuin alleen een uur aan gaan op dinsdag als er in de afgelopen week minder dan x mm regen is gevallen, of licht aan als je in de buurt bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee