IKEA begint op 1 oktober met verkoop van Sonos-afstandsbediening voor 15 euro

Op de Franse website van IKEA kunnen gebruikers in 'avant-première' de nieuwe Symfonisk-afstandbediening bestellen voor de luidsprekers die het bedrijf samen met Sonos ontwikkelde. Op 1 oktober verschijnt het apparaatje, dat 15 euro kost, in winkels in de Benelux.

De Symfonisk-afstandsbediening is bedoeld voor de tafellamp- en boekenplankspeaker die sinds kort in het IKEA-assortiment zitten, en die gebruikmaken van Sonos-technologie. Met het apparaatje kan de gebruiker nummers afspelen en pauzeren, het volgende of vorige nummer selecteren, en het volume aanpassen. De afstandsbediening werkt zowel met één speaker als met een aantal gegroepeerde luidsprekers. Overigens laten de Symfonisk-speakers zich ook gewoon bedienen met de Sonos-smartphoneapp.

Volgens IKEA kan de zwarte Symfonisk-afstandsbediening uitsluitend worden gebruikt in combinatie met een Trådfri-gateway; dat is de verbindingshub voor IKEA’s slimme producten, waaronder de Trådfri-verlichting. Op de Franse website van de interieurketen kunnen de afstandsbediening en de gateway ook als bundel worden aangeschaft voor 48 euro. De Symfonisk-afstandsbediening wordt geleverd met een magnetische wandhouder.

De Franse website van IKEA lijkt voorlopig de enige plek te zijn waar gebruikers de Symfonisk-afstandsbediening kunnen aanschaffen. IKEA liet Tweakers weten dat de afstandsbediening op 1 oktober naar de Benelux komt en zowel in de winkels als online kan worden aangeschaft. Op diezelfde dag verschijnt er ook een update van de IKEA Home smart-app, waarna gebruikers hun slimme speakers ook met deze toepassing kunnen bedienen.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

11-09-2019 • 10:33

45 Linkedin

Submitter: ro3lie

Reacties (46)

46
44
23
2
0
4
Wijzig sortering
Werkt de remote dus ook met niet-Ikea Sonos apparatuur ?

-edit- Op de Franse Ikea site staat van wel: Fonctionne avec le Home Sound System de Sonos.
-edit 2- Ook op The Verge verteld men hetzelfde:

The diminutive Symfonisk Sound Remote is a dedicated wireless remote control unit for any Sonos-compatible speaker, that’s similar in function to Sonos accessories like the $300 Senic Nuimo. It lets you play/pause the audio, change tracks, and control the volume of individual speakers or those already grouped.

Dus de gateway is wel nodig maar voor € 49 heb je dus een remote voor je Sonos spul.

[Reactie gewijzigd door Neus op 11 september 2019 10:42]

Nee, want het werkt alleen met de Ikea gateway.
Dus Ikea gateway kopen en gaan! Toch ?
En in combinatie met een Homey gaat het wellicht zelfs werken zonder de IKEA Gateway!
De IKEA verlichting en rolgordijnen werken al perfect in mijn appartement zonder de IKEA bridge, ik verwacht dat dat voor deze afstandsbediening ook wel mogelijk moet zijn.

Edit: Rolgordijnen werken nog niet! Hiervoor is het nodige doe het zelf werk benodigd.

[Reactie gewijzigd door cptingreenfield op 11 september 2019 14:07]

Kan je toelichten hoe je de rolgordijnen werkend hebt in Homey, ik dacht dat ze nog niet ondersteund werden? Ik zou ze graag met mijn Homey kunnen gebruiken
Ik vind er niet meteen veel van weer, maar wil dit zéér graag weten. Ik heb relatief veel sonos boxen, maar een gewone remote (dat je niet altijd je gsm moet nemen) zou zeer wenselijk zijn voor het vrouwtje.
Ik heb al een aantal remotes gezien, maar die kosten meteen allemaal 150Eur of meer:
https://www.kommago.nl/ip...3fwgTOEAQYASABEgKtgvD_BwE

Maar een extra hub zie ik niet meteen zitten (heb ook homey en Phillips hub).

Het enigste over de gordijnen dat ik meteen kan vinden:
https://github.com/athombv/com.ikea.tradfri/pull/74

[Reactie gewijzigd door Dmitrov op 11 september 2019 12:59]

Ja, ik denk dat dat ook de truc is voor de gordijnen. Ik kan iig niks anders vinden via google / athom community.
Een afstandsbediening voor je Sonos is icm met een Homey toch zeer eenvoudig te bewerkstelligen?
Met bijvoorbeeld in simpele Klik aan klik uit afstandsbediening op 433mhz kan je de knoppen met behulp van Homey flows instellen.

Zelf gebruik ik een Xiaomi cube voor de bediening van mijn Sonos, als volgt ingesteld:
Rechtsom draaien is volume harder
Linksom draaien is volume zachter
90 graden kantelen is volgende nummer
180 graden kantelen is vorige nummer
Op tafel tikken met de cube is pauze/play
Dat wel, maar daarmee kan je maar een gelimiteerd aantal dingen én vooral is geen "standaard afstandsbediening" met play/pauze/Next/Previous/volume up/down/Radio 2/Radio1...
Met zoiets kan ik de vriendin absoluut geen plezier doen (had een 4knop afstandsbediening, verstond ze niets van en onthield ze niet wat voor welke knop was).
Welke knoppen moeten er duidelijk op zijn:
1) play/pause (apart of samen)
2) Next
3) Previous
4) Volume up
5) Volume down
Aantal cijferknoppen of andere mogelijkheid om radio stations te kiezen. Bij sonos ook niet makkelijk, want dan moet je of werken met favo's of met ifft werken met homey. Maar dan vind hij VRT Radio 2 bv vaak niet... irritant. Indien er ideeen zijn cptingreenfield, laat gerust weten!
Cijferknoppen voor radiozenders zal inderdaad wat lastiger worden. Daarvoor gebruik ik dan ook spraakbediening, maar ook dan werkt het alleen maar goed als je favorieten instelt.

Voor op de xiaomi cube heb ik stickers geprint met daarop duidelijk geanimeerd welke handeling je moet uitvoeren voor de gewenste actie. Mijn vriendin gebruikt dit nu alleen nog maar en het dashboard op de muur wordt nu enkel nog gebruikt voor bijvoorbeeld het groeperen van meerdere ruimtes.

Er zijn denk ik ook wel zigbee/zwave afstandbedieningen te vinden waar je zelf stickers op kunt plakken. Bijvoorbeeld zoiets: https://www.bol.com/nl/p/trust-smart-home-draadloze-afstandsbediening/9200000080288679/?Referrer=ADVNLGOO002046-G-77620773306-S-437716516755-9200000080288679&gclid=CjwKCAjwtuLrBRAlEiwAPVcZBvzQxNE5MGSXMY2E6ZaK_1BG8OhzEqwKfO18GoEu1HpqPiLw5bJX4hoCOLUQAvD_BwE

Sinds kort gebruik ik ook een cube voor de verlichting, werkt perfect.
Ik bedien mijn sonos systeem met m'n logitech remote. Je ziet playlists, albumart e.d. op het scherm en kunt na wat gepuzzel de groepen separaat bedienen. Ding was 104 euro laatste blackfriday op amazon.co.uk.

M'n hue verlichting, tv, airco en mediaspeler bedien ik er ook mee.

[Reactie gewijzigd door sjolmers op 12 september 2019 19:02]

Je zou ook een spin remote kunnen gebruiken. ik heb deze een poosje gebruikt, maar tegenwoordig werkt de afstandsbediening van de samsung smart tv ook, dus we gebruiken hem niet meer.
http://www.spinremote.com/index.html
Excuus deze werken nog niet direct op homey. Met een beetje knutselwerk kan je ze wel gebruiken icm een relay switch.
Ja, want er staat "any Sonos-compatible speaker".
Lijkt me niet..

"Volgens IKEA kan de zwarte Symfonisk-afstandsbediening uitsluitend worden gebruikt in combinatie met een Trådfri-gateway; dat is de verbindingshub voor IKEA’s slimme producten, waaronder de Trådfri-verlichting."

Edit: Kan dus wel, mits i.c.m. Ikea Gateway.

"It states they are media keys for any SONOS Speaker. So: play/pause, next/previous and volume. You pair it via the SONOS app and need an IKEA gateway for it so it states on the internal page here."
- https://www.whathifi.com/...ork-with-a-remote-control

:)

[Reactie gewijzigd door Lycaon op 11 september 2019 10:48]

Het feit dat de afstandsbediening alleen werkt via de Tradfri-gateway betekent niet meteen dat het niet werkt met Sonos toch?
De afstandbediening zal werken op Zigbee en heeft daarom een bridge (de Tradfri-gateway) nodig om verbinding te kunnen maken met je netwerk.
Het kan dus zijn dat deze via de bridge wel de koppeling maakt met je Sonos netwerk.
Ja zo lees ik het ook. Aangezien de Symfonisk 100% sonos compatible is lijkt het me sterk dat het niet werkt.
Volgens IKEA kan de zwarte Symfonisk-afstandsbediening uitsluitend worden gebruikt in combinatie met een Trådfri-gateway; dat is de verbindingshub voor IKEA’s slimme producten, waaronder de Trådfri-verlichting.
Maar je kunt wel je andere sonos speakers met de symfonisk groeperen waardoor je die dus ook met de afstandsbediening via de hub kunt bedienen

[Reactie gewijzigd door antubus op 11 september 2019 10:41]

Zoals ik het lees, ja, maar het is geen onderdeel van het Sonos ecosysteem, dus je hebt een Trådfri-gateway nodig om de link te leggen naar je Sonos, vandaar dat 't ook als combo wordt aangeboden met de gateway.
serieus goede stap van sonos om dit samen met ikea te doen
hele nieuwe doelgroep
ik houd het bij de gewone sonos speakers, maar leuk!!!
https://www.youtube.com/watch?v=ZB413S8KDmo een leuke teardown, zijn heel erg hetzelfde (niet helemaal natuurlijk)
Ik was zelf niet zo gecharmeerd van van de Tradfri dimmer. Deze was niet zo precies, werkt traag, en keldert met enige regelmaat van de muur daar de knop slechts met een magneet aan de behuizing zit.

Hopelijk werkt deze beter.

Moet er wel bij zeggen dat ik hem alleen gebruikt heb met Raspberry Pi/HassIO/CC2531.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 11 september 2019 11:01]

Heb 3 van die remotes maar die blijven netjes aan het voetje hangen met die magneet... ?
Misschien ben ik lomp, maar als ik te snel een jengel aan dat ding geef eindigt hij wel eens op de grond. Hij hangt bij mij dan ook op een plek die uitnodigt om hem al lopende te bedienen.

Maar het grootste probleem vind ik wel dat hij gewoon niet nauwkeurig en snel genoeg is.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 11 september 2019 11:51]

Kweet niet, ik doe alles stemgestuurd en heb die dingen puur als “override”
Bij mij werkt de Trafdri afstandsbediening prima voor aantal Tradfri spotjes, maar ik werk met een Smartthings Hub (in UK besteld) en heb de afstandsbediening toegevoegd met een custom device handler (code van de smartthings community). Klink moeilijker dan het is, maar werkt perfect. Ik kan nu de lampen bedienen met stembesturing of met de a.b. of met de Google Home app / Nest Hub of Smarthings app.

De Smartthings hub praat trouwens Zigbee en Z-wave en ik heb daar allerlei soorten producten aan gekoppeld, ideaal als je ergens met smart home wilt starten.
Ik was zelf niet zo gecharmeerd van van de Tradfri dimmer. Deze was niet zo precies, werkt traag, en keldert met enige regelmaat van de muur daar de knop slechts met een magneet aan de behuizing zit.
Meer mensen klagen daarover in de reviews op de Nederlandse IKEA site. Voor vijf euro meer heb je de TRÅDFRI afstandsbediening. Die kan ook dimmen en lijkt geen kuren te hebben. Niet zo charmant als een draaischakelaar, maar soms is functie toch echt belangrijker. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 september 2019 12:14]

Ik vond het visueel een mooi elegant dingetje, maar inderdaad de implementatie is verschrikkelijk. Omdat er geen duidelijk uit en aan op zit, maar alles op basis van beweging gaat, vangt die zigbeemodule ook de hele tijd bewegingssignalen op waardoor de batterij ook precies de hele tijd leeg is. Heb ze met tegenzin teruggebracht en voor 5 euro meer de luxere afstandsbediening gekozen. Die vind ik echter veel minder elegant. Juist dat draai-dimmen vond ik in theorie leuk uitgewerkt.
Ja, eindelijk! Hier wacht ik al tijden op.
Doet me denken aan B&o Essence Remote.

Als je ook je Sonos systeem voor een kamer hier mee aan kan zetten op je laatste playlist, zou dat fijn zijn. zodat je echt een muziek systeem kan hebben die uiterst simpel kan zijn

https://www.bang-olufsen....ccessories/essence-remote
Er is ook een witte versie hoor...
https://www.ikea.com/fr/f...de-volume-blanc-60370480/

[Reactie gewijzigd door remmuz op 11 september 2019 13:38]

Als de afstandsbediening compatible is met Sonos (via ikea hub), dan wel de vraag: kun je hem koppelen aan meerdere 'kamers' zoals Sonos het noemt. Ik heb 1x Play One en 2x Play:1 maar de 3 speakers in 1 kamer en vanuit Sonos' belachelijke audiofiele instelling is dat een opstelling die niet 'kan'.
Kan wel handig zijn een aparte remote. Maar met de afstandsbediening van mijn Tv kan ik het volume al aanpassen en een telefoon of tablet ligt ook altijd binnen handbereik. Ik zou er toch wel eentje willen hebben als het op overige Sonos apparatuur zou werken.
Dat dacht ik ook, totdat ik internet radio af ging spelen, dan werkt je tv afstandsbediening niet meer.. Geen idee waarom ze daarvoor gekozen hebben.

Dan mag / moet ik alsnog terug grijpen naar mijn telefoon of de speaker zelf om het volume te regelen.
Het werkt ook op overige Sonos apparatuur
Lijkt wel op een deurstopper.
Eentje met voetbediening :+
Hier heb je toch de Google Home app voor? Dat werkt super, al mn Ikea, Sonos, tv spulletjes en weet ik al niet meer, overzichtelijk in 1 oogopslag, alles op 1 bediening.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee