IKEA maakt besturing Symfonisk-speakers via Trådfri-app en losse remote mogelijk

De in augustus verschijnende Symfonisk-speakers van Ikea, die gemaakt zijn met Sonos-technologie, zullen vanaf de herfst ook via de Trådfri-app en een afstandsbediening aan te sturen zijn. Tot die tijd kan besturen via de Sonos-app, Amazon Alexa, Google Assistant en AirPlay.

De Trådfri-app is er al, maar deze moet een update krijgen om de slimme speakers te kunnen aansturen, meldt de Zweedse meubelgigant. Met de applicatie kan men de slimme verlichting en gordijnen van Ikea aansturen. Wie de Trådfri-app straks wil gebruiken om de speakers aan te sturen, moet ook de gelijknamige verbindingshub in huis halen, á 32,95 euro. Een prijs voor de afstandsbediening is er nog niet.

Ikea toonde een tijd prototypes van zijn twee modellen slimme speakers, maar onthulde de definitieve ontwerpen pas in april van dit jaar. De serie bestaat uit een tafellamp waarbij de onderste helft gevormd wordt door een speaker en een speaker die als boekenplank ingezet kan worden. De tafellamp is volgens Ikea en Sonos in feite een combinatie van een Sonos One-smartspeaker en een lamp. De tafellamp kost 179 euro en de boekenplankspeaker kost 100 euro. Beide producten zijn later dit jaar, vanaf augustus beschikbaar.

Ikea SymfoniskIkea Symfonisk
Ikea Symfonisk

Door Mark Hendrikman

Redacteur

04-06-2019 • 13:50

83

Reacties (83)

83
82
48
5
0
22
Wijzig sortering
Het feit dat IKEA smartproducten een hub vereisen, maakt eigenlijk al voor een groot deel dat ik ze niet meer overweeg. Met Xiaomi Yeelights en Google Home speakers ben ik sowieso al minder geld kwijt dan met Trådfri lampen en Symfonisk speakers, en dan komt er ook nog eens zo'n hub bij. Oké, voor de Symfonisk kun je er in principe omheen indien je hem anders aanstuurt dan via de app, maar voor de verlichting zou ik hem überhaupt al nodig hebben. Ik heb niet echt het idee dat ik in mijn huidige setup essentiële dingen mis die met het spul van IKEA wel mogelijk zijn, ondanks dat ik voor aardig wat dingen bij de IKEA shop hebben ze mijn interesse op smart gebied nog niet bepaald kunnen wekken. Waar ze qua gewone LED-verlichting ook extreem competitief zijn qua prijs, valt dat qua slimme producten in mijn optiek ook behoorlijk tegen.

[Reactie gewijzigd door MiBe op 23 juli 2024 04:41]

Het hebben van een hub houdt (hield) mij ook tegen maar gelukkig zijn er alternatieven!

Zo kan je bijvoorbeeld deze Zigbee2mqtt oplossing overwegen die je op je eigen hardware kunt aansturen. Of een kant en klaar oplossing kopen zoals de Conbee met een Raspberry Pi (RaspBee). Beide oplossingen hebben kun je gebruiken voor allerlei Zigbee home automation doeleinden en kun je integreren met bestaande domotica oplossingen zoals Domoticz.
Dat is juist fijn, dan ben je niet afhankelijk van één of andere cloud service voor het functioneren van iets simpele zoals lichten.
De Ikea hub is local-only. Cloud is zelfs geen optie.
Enkel updates worden van het internet geplukt.
als je hem toevoegt aan de google home app kan je hem wel van buiten je netwerk bedienen.
Ik heb sinds kort ook een paar lampjes van IKEA. Inderdaad is een hub vereist.

Daarna kan ik wel gewoon alles via de Google Home app besturen. (Hub heeft integratie met Google Home/Assistant)

Hub 1x gekoppeld, en als ik nieuwe lampjes koppel verschijnen ze automatisch in mn overzicht in Google Home. Ik hoef de hub nooit meer aan te raken.

Wat mis je precies?

[Reactie gewijzigd door dinnuk op 23 juli 2024 04:41]

Wat ik vooral mis bij de slimme producten van IKEA is de prijs/kwaliteit-verhouding die ik bijvoorbeeld van hun reguliere LED-verlichting, hun Ladda-batterijen en nog een paar andere producten gewend ben.

Als ik het goed begrijp betaal ik voor alleen de slimme lampen van IKEA dus al meer dan voor die van Xiaomi, en kunnen ze eigenlijk minder (want die Yeelights zijn dus zonder hub te gebruiken, wat wederom in de kosten scheelt).

Ik hoop dat de volgende generatie smart producten van IKEA wat competitiever wordt op prijs, want bij 'domme' lampen overweeg ik niet eens om ze uit China te halen omdat IKEA daar gruwelijk bang-for-buck biedt. Bij slimme lampen ligt dat vooralsnog anders.
Want het prijsverschil is zo groot? Volgens mij een paar euro. Had er een paar gekocht bij de Ikea waarbij er eentje een hoge pieptoon vertoonde. Even op en neer naar de Ikea en omgeruild voor een nieuwe.
Tenzij ik iets over het hoofd zie kost de goedkoopste kleurenvariant 35 euro, die van Xiaomi kosten ongeveer de helft. Uiteraard heeft in Nederland kopen zo z'n voordelen (zoals garantie inderdaad), dan betaal je zo'n 5 euro meer dan in China en ben je nog steeds significant goedkoper uit dan bij de IKEA.
Lol, vergelijk je nu grijze import met een winkel die lokaal fysieke winkels en een klantenservice heeft in jouw taal inclusief garantie en alles wat daar bij hoort?

*zucht* waar gaat het heen met de wereld..
Er zijn tegenwoordig ook winkels waar Xiaomi spul verkocht wordt waarbij de klantenservice verder gaat dan bij de IKEA. Daarbij is je laatste zin compleet overbodig en van een bedenkelijk niveau.
Bol.com Yeelight 32.99 vs Tradfri 24.99 (bij beiden betaal je zo netjes NL btw). Daarnaast is een efficient Zigbee systeem dat een mesh netwerk met groot bereik opbouwt een stuk hoogwaardiger dan een wifi lamp die alleen maar direct met een in de buurt staande router kan communiceren.

Zigbee lampen zijn ook te koppelen met Hue, Homey of een andere Zigbee ontvanger wat je minder afhankelijk maakt en een mogelijkheid geeft om zonder communicatie met China je apparatuur te gebruiken.

Wifi klinkt gemakkelijk omdat je geen hub nodig hebt, maar juist zo'n hub en zigbee biedt een hoop voordelen
Ik snap inderdaad dat dit in bepaalde situaties voordelen biedt, maar voor mijzelf (en veel andere huis-tuin-en-keuken smartverlichting gebruikers) weegt het niet op tegen de nadelen. Ik wist overigens niet dat ze ook met een andere hub gebruikt kunnen worden, dat maakt het sowieso wel wat interessanter (al heb je nog steeds een hub nodig, wat ik nog altijd als een significant nadeel zie).

Zoals ik het nu zie, voor iemand die een geavanceerder smarthome heeft is de IKEA-variant een interessant alternatief voor Philips Hue door de Zigbee-ondersteuning. Voor eenvoudige gebruikers zoals ik die via Google Home wat slimme lampen en slimme schakelaars aan wil kunnen sturen zijn er eenvoudigere en goedkopere opties.

Ik zie meerdere keren in de reacties dat mensen mijn vergelijking tussen Yeelight en Trådfri niet op vinden gaan omdat ze verschillende technieken gebruiken (WiFi vs Zigbee, die allebei hun inherente voor- en nadelen hebben). Ik kijk echter naar mijn gebruiksdoel en wat daarvoor de eenvoudigste / goedkoopste oplossing is. Een benzine- en een dieselauto zijn qua techniek ook verschillend, maar uiteindelijk dienen ze hetzelfde doel. Op het moment dat je een nieuwe auto koopt ga je ook kijken wat voor jouw gebruiksdoel het interessantst is en kun je dus wel degelijk benzine met diesel vergelijken. Op een gegeven moment heb je een 'kantelpunt' waarop diesel interessanter wordt dan diesel, bij deze lampen is dat volgens mij idem dito. Daarnaast zeg ik ook niet dat ze voor niemand interessant zijn, ik zeg alleen dat ik ze in mijn persoonlijke overweging tegen vond vallen met wat ze bieden voor het geld. Dat ze in andere situaties misschien wel waar voor hun geld bieden, doet daar niets aan af.
Het gaat hier volgens mij meer om fundatie dan gebruiksdoel. Met zigbee heb je lampen die efficiënt met data om gaan en het protocol gebruiken dat bedoeld is voor smart devices met weinig data. Daarnaast wordt er hierdoor ook slim omgesprongen met zaken als bereik, door elk device de range te laten vergroten. Daarnaast kunnen ze 1 op 1 gekoppeld worden met een schakelaar zonder dat het wifi hoeft te werken. Ze zijn door een generiek protocol minder afhankelijk van ondersteuning van de leverancier en zijn daarom lange termijn bruikbaar.

Wifi is in de meeste huishoudens vrij druk en het is daarom niet ideaal als er nog veel apparaten op het netwerk gaan meeschreeuwen. In prijs van lampen scheelt het niet, alleen in initiële investering van een paar tientjes. Als je maar 1 lamp wil aanschaffen relatief duur, maar een huis met 1 smart lamp is niet smart. Dus je kiest niet voor de brakke fundering van Wifi, maar voor de degelijke fundering van zigbee, zodat je kunt doorbouwen en je uiteindelijk alle lampen in je hele huis zonder problemen met bereik kunt gebruiken.

Maar ik zou zeggen. Hang je huis vol yeelights en kijk over 2 jaar of jij toevallig geen last hebt van de nadelen

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 23 juli 2024 04:41]

Dat laatste is momenteel dus het geval bij mij (heb aardig gehamsterd toen ze €7,50 per stuk waren) en heb dus nergens last van, al speelt het waarschijnlijk wel mee dat alleen de slimme lampen en schakelaars op 2,4GHz zitten terwijl de laptops, smartphones en Chromecasts op 5GHz werken. Wederom hangt het dus af van je gebruiksdoel, voor mij voldoet dit namelijk prima en ondervind al twee jaar geen problemen. Ik snap dat er situaties zijn waarin Zigbee-lampen wel de betere keuze zijn, maar voor mij lijkt dat niet het geval.
En laat nou net in die winkels de prijzen ook hoger zijn ! Dan zie je dus goed wat de kosten zijn voor die fijne aftersales service.


Ps. Het was wel netjes geweest als je zelf erbij had vermeldt dat in die winkels de prijzen ook hoger zijn.
Überhaupt haal ik ze niet in Nederland, ik neem voor lief dat ik geen garantie heb maar heb ze destijds wel voor 7,50 per lamp kunnen kopen (want aanbiedingen zijn bij China shops ook iets frequenter aan de orde dan bij de IKEA). En zelf had je er ook netjes bij kunnen vermelden dat sommige winkels die aan grijze import doen wel degelijk prima aftersales bieden aan hun klanten, dus je statement was sowieso erg kort door de bocht.
Vergeet stroomverbruik niet. WiFi gebruikt meer dan Zigbee, dus op den duur ben je wellicht duurder uit
Ik heb de 'oude' versie nog, die verbruiken inderdaad wat meer (heb er een keer één achter een stroommeter gehangen en hij doet ~1 watt), de nieuwe versie wordt echter net als die van IKEA op 0,5 watt gespecificeerd.

Edit: Die hub verbruikt trouwens ook nog wat, dus zit je dan onder de streep juist niet hoger?

[Reactie gewijzigd door MiBe op 23 juli 2024 04:41]

25 voor een kleurenlamp. 35 is inclusief de grote afstandsbediening.
Zoals al gezegd, 25 euro is de kleurenlamp van Ikea.
De prijs is juist competitief. Je moet IKEA met Philips Hue vergelijken, aangezien beiden Zigbee gebruiken. Yeelight gebruikt wifi en is enkel een lamp, terwijl Philips en IKEA een heel systeem zijn.

Appels met peren dus.
Als het om verlichting gaat heb ik liever een peertje dan een appel :+

Persoonlijk zie ik het juist als een voordeel dat ik geen 'heel systeem' nodig heb om slimme verlichting te gebruiken, ik kan me zo snel geen functionaliteit bedenken die ik in de Xiaomi's mis t.o.v. Philips / IKEA. Ik snap dat het Zigbee protocol voordelen biedt als je zelf dingen in elkaar wil knutselen met bijvoorbeeld een Raspberry Pi, maar voor de huis-tuin-en-keuken-gebruiker zie ik eerder nadelen dan voordelen.

[Reactie gewijzigd door MiBe op 23 juli 2024 04:41]

Maar IKEA richt zich dus niet alleen op slimme verlichting, maar op smart home in het algemeen. Net als Philips en Xiaomi trouwens ook. Want ook die heeft gewoon een Zigbee hub voor hun smart home dingen. Dat ze onder de noemer Yeelight een Wifi lamp hebben, doet daar verder niets van af.

Ik snap wel dat je alleen slimme lampen wilt en dan dus kijkt naar alleen die prijs. Maar de vergelijking met IKEA gaat gewoon niet op, omdat het meer biedt dan alleen slimme verlichting en daarom dus de Hub noodzakelijk is.
De mogelijkheden van de Xiaomi zijn ongeveer gelijk aan mijn Philips Hue, maar wat prijs betreft zie ik toch ook dat een gewone Hue lamp bijna twee keer zo lang mee gaat. 20 jaar tegen slechts 11 jaar voor het Chinese lampje. En als je de Xaomi bij Bol.com koopt kost hij 29 euro. En weg is je voordeel.
Daarnaast zijn er tal van handige tools die met de Zigbee lampen samenwerken ook als je internet er even uitligt trouwens.

[Reactie gewijzigd door mr.Millenarian op 23 juli 2024 04:41]

Nouja, zelf heb ik mijn Yeelights voor €7,50 per stuk gekocht dus het voordeel was er wel degelijk, maar dat leek me geen eerlijke vergelijking omdat ze niet constant voor die prijs verkrijgbaar zijn. Dat was wel vanuit China overigens, dus op garantie reken ik inderdaad niet. Een levensduur van 11 jaar zou ik overigens voor tekenen, tegen die tijd ben ik vast alweer opzoek naar iets nieuws.
Het hoeft geen hub van ikea te zijn. Ze werken met zigbee, dus een xiaomi, homey, hue hub is ook goed.. maar er moet iets zijn dat ze met internet kan verbinden.
De hub van IKEA hoeft niet met internet te verbinden. Lokaal netwerk is voldoende.
Dan zal die toch niet werken met Google assistant
Nog niet!

Google is hier mee bezig, zit nu in developer preview.

https://developers.google.../smarthome/local-home-sdk
Dat ligt dan nog aan de Google assistent en niet aan zigbee of IKEA.

Maar voor bediening via apps (zoals de IKEA app zelf) is géén internet nodig.
En voor bediening via de knoppen en dimmers is niet eens een hub nodig.
Hoe stuur je die Yeelights dan aan, via WiFi?
Ik vind het juist een voordeel van Trådfri dat het óók werkt als internet en/of WIFi het niet doet. Je kunt dan nog altijd de "ouderwetse" afstansbedieningen gebruiken om het licht te regelen :)
Yeelights werken inderdaad via WiFi. Heb er een aantal maar ze houden er niet zo van dat ik bijna wekelijk firmware updates doe op mijn access points dus gebruik ze steeds minder.
Hoe kan je elke week firmware upgrades doen, hoe vaak worden die toch niet uitgebracht?
Ik test alpha firmwares voor een fabrikant van netwerkapparatuur. En die komen bijna wekelijks uit.
Die werken via WiFi inderdaad. Voor die incidentele keer dat dat het niet doet knal ik gewoon de lichtknop uit en weer aan waardoor ze ter overbrugging gewoon als domme lamp kunnen werken. In de afgelopen 2 jaar is dat misschien 2 uur het geval geweest, dus daar zal ik mijn keuze niet zo snel op baseren.
Vereisen? "zullen vanaf de herfst ook via de Trådfri-app en een afstandsbediening aan te sturen zijn." en dat gaat over het verlichting gedeelte.

Tradfri = zigbee. Volgens mij kun je dat prima zonder hub besturen.
Dat kan inderdaad, alleen voor updates van de devices heb je wel een hub nodig.
Ik gebruik het zelf icm OpenHAB en Zigbee2MQTT, hierdoor zit ik niet vast aan ikea's app en kan ik betere regels gebruiken.

De speakers van Ikea gaan er ook zeker komen, ik heb nu al Sonos speakers, deze Ikea speakers lijken mij perfect voor de slaapkamers.
Het is mij niet geheel duidelijk dat dat over het verlichtingsgedeelte gaat? En zou dat ook inhouden dat ik de lampen in mijn plafonniere bijvoorbeeld rechtstreeks via spraak kan bedienen zonder tussenkomst van een hub? De functionaliteit die ik zoek is dat ik gewoon naar mijn speaker kan roepen wat de verlichting moet doen, zoals ik hem begrijp (maar misschien begrijp ik het dus verkeerd) heb ik daar een hub voor nodig met het spul van IKEA.
Wat ik veel belangrijker vind: past het in een SONOS-huishouden? Want dan heb je opeens wel mooie speakers voor op de kleinere kamers voor een leuk prijsje.

Daarnaast:
Met de applicatie kan men de slimme verlichting en gordijnen van Ikea aansturen.
Die gordijnen zijn er nog niet en zijn ook al sinds begin dit jaar verdwenen van de IKEA-pagina's. Vermoedelijk omdat ze niet (goed) werkten met de Trådfri-app.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 23 juli 2024 04:41]

Volgens de website van Sonos kan je ze met elkaar koppelen;

https://www.sonos.com/nl-nl/symfonisk-by-sonos-and-ikea

Je kunt SYMFONISK en alle andere Sonos-speakers en -componenten heel gemakkelijk verbinden via wifi, zodat je in elke kamer van je huis kunt luisteren. Koppel speakers in dezelfde kamer voor gedetailleerde stereoverdeling en maak verbinding met je tv voor meeslepend surround sound voor je hele entertainmentsysteem.
Wat ik mij ook afvraag is kan ik dit inzetten als een surround set.
Dit kan met een combinatie van Sonos speakers wel, mede door de basbox die je los kan krijgen. (dit zal ik op moeten vangen door een bekabelde box die er nu al staat.

Zo zou ik eindelijk zonder bekabeling alle satelliet speakers voor elkaar kunnen krijgen met een WAF acceptatie t.o.v. Sonos wat dan weer meteen een 3 keer duurder is,.
Sonos schijnt zelf al bezig te zijn met een "S18" speasker wat mogelijk een surround speaker wordt.

https://www.iculture.nl/n...satellietspeaker-playbar/
Die is waarschijnlijk alleen voor de playbar/base, zodat ze die ook "slim" kunnen maken en surround toe kunnen voegen, zonder daarvoor 2x een dure sonos one te gebruiken.
Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Hoewel de WAF hier niet geldt voor een 5-tal speakers ... maar op zich zou dat erg mooi zijn.
Toen ik vandeweek mijn sonos beam aansloot, stond in de app al dat ik deze kon uitbreiden voor surround met 2* play:1,3,5 One's of met 2 sonos symfonisk speakers
Surround kan, maar bedenk dat bij Sonos dit beperkt is tot 4.1. (Volgens Sonos is een center kanaal, laat staan 7.1, laat staan Atmos, evenals Dolby HD, DTS en DTS:X, allemaal overbodig voor de consument). Je kan relatief voordelig een Sonos Beam neerzetten met 2 satteliet (Ikea) speakers, maar voor de Sonos Sub moet je wel enorm diep in de buidel tasten (vergeleken met een bekabeld systeem van zelfde of lagere prijs, die alle voorgenoemde standaarden wel ondersteund, incl iets als Heos of Musiccast voor multiroom audio). Er schijnt trouwens een "betaalbare" Sonos sub in de pijplijn te zitten voor omstreeks 400 euro, evenals de genoemde "codename" S18 satelliet speakers.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 23 juli 2024 04:41]

Ik ben vooral benieuwd naar de geluidskwaliteit van deze speakers.

ergens moet op bezuinigd worden dus waar zit het addertje.....
geen touch knoppen maar fysieke, zeer waarschijnlijk niet water bestand zoals de one (laatste is aannamen)
De play 1 (dus niet de play one )heeft ook fysieke knoppen en is ook geschikt voor de natte ruimtes
bevat geen microfoons (voor deprivacygerichte tweakerts onder ons) en zijn aanzienlijk goedkoper dan de nieuwere play one
Nadeel is dat ze geen airplay 2 ondersteunen. Dit is wel op te vangen met bv airfoil maar out of de box is fijner natuurlijk
Met alle respect tot het product dat door Ikea in de markt gezet wordt: het is gewoon een bak plastic, electronica erin, stofje eromheen en een luidspreker. Heel spannend is het allemaal niet meer. Als je dus met name kijkt waar op bezuinigd moet worden, dan is dat met name aan de softwarekant: het feit dat ze geen assistant zoals Google, Alexa of Siri moeten ontwikkelen, scheelt enorm.
Ik denk dat ze winst halen uit hoge seriegrootte (lagere productiekosten per eenheid), want onderschat niet wat er dagelijks wereldwijd bij Ikea-vestigingen versleept wordt. Dat en wellicht minder luxe materialen voor de behuizing.
Wanneer je hoort dat ze er pas na 2 jaar achter komen dat een medewerker voor meer dan € 500.000,00 aan producten heeft gefraudeerd, dan kan je je wel indenken hoe veel er wordt omgezet bij Ikea. En dat was 1 vestiging in Nederland.
Volgens de nieuwsberichten zouden ze te vergelijken zijn met de Sonos play:1/one
bezuinigen op winst???
Als ik zie dat ik op ali zaken kan kopen die exact hetzelfde zijn hier maar 4 tot 10 keer zo duur... dan is duidelijk dat een groot deel gewoon puur winst en marketing is toch.
Hopelijk gaat dit later prima in Homey passen... :9~
T past in je Sonos setup, dus die zal prima met Homey werken zou je zeggen.
Qua design zien ze er beter uit dan de Sonos speakers. Veel warmer design en ook leuk gecombineerd zo als lamp.
Ik ben wel benieuwd naar de afstandsbediening. Wat kan je ermee en werkt deze ook met andere Sonos speakers?

Er is nu al een afstandsbediening voor Sonos maar die is nog aardig aan de prijs t.o.v. een speaker.
Er is nu al een afstandsbediening voor Sonos maar die is nog aardig aan de prijs t.o.v. een speaker.
Waarom gebruik je daar niet de app voor op je smartphone of tablet?
Gebruik ik ook. Maar het is een aanvulling/gadget. O+
Ideaal voor de badkamer :)
Daarvoor kun je dan wellicht beter een Sonos One kopen, gezien bij dezen ook specifiek geschikt is voor de badkamer. Voor de ikea Symfonisk heb ik dat nog niet gehoord.
Open en bloot? tegenwoordig mag je gewoon een stopcontact in de badkamer laten plaatsen, echter wel een bepaalde afstand van de natte delen en altijd met randaarde. In ieder nieuwbouwhuis wordt er daarom standaard een stopcontact geplaatst bij de wastafel voor scheerapparaten, elektrische tandenborstels, fohns, epileermachines, krultang, stijltang, etc.

Ik heb in mijn nieuwbouwhuis dus ook nog eens extra stopcontacten laten plaatsen, waaronder voor een Sonos speaker, zodat er in bad ook nog eens voor extra ontspanning naar een muziekje kan worden geluisterd. Dit stopcontact zit hoog en droog uit de buurt van het bad bij 2 schapjes, waar dan de Sonos kan staan. Dit kan, mag en is gewoon prima veilig. Wel wil je dan dat een dergelijke speaker tegen vocht kan, want ondanks dat moderne badkamers mechanische ventilatie hebben heb je toch te maken met vochtige warme lucht (zeker tijdens douchen) en laat dat nou net iets zijn wat niet heel lekker gaat met elektronica. Sonos geeft zelf aan dat de Sonos One 'humidity resistant' is en dus in de badkamer geplaats kan worden (https://www.sonos.com/en-us/shop/one.html). Na een jaar gebruik heb ik in ieder geval nog steeds geen problemen.
Wat ik me daarover afvroeg, hebben "platte" stekkers ook een aarde? Want sonos/elektrische tandenborstel en een hoop andere apparaten gebruiken die.
Nee dat hebben ze niet.

Voor zover ik weet is een randaarde stekker alleen verplicht bij apparatuur met een metalen behuizing.
Ik meen me te herinneren, vorig millenium, MTS, dat alles boven de 2m15 niet eens geïsoleerd hoefde!
Dat waren nog eens "spannende" tijden! :)
Ik heb een badkamerkastje met verlichting en stopcontact, naast het stopcontact dat ik sowieso al had. Werkt ook prima, behalve dat achteraf het kastje wel groter had gemogen.
Ik wel. En zie er ook geen problemen in eigenlijk. Zolang je maar een paar "regels" in acht houdt.
Anoniem: 532811 @ToolBee4 juni 2019 15:09
Raar, in de meeste badkamers heb je gewoon een stopcontact. Ik ook in m'n woning.
Oudere huizen vaak niet. De enige stroomaansluiting op de badkamer hier is voor de wasmachine en ook dat is geen stopcontact, maar een trekschakelaar.
Klopt, was van voor de uitvingding van de aarlekschakelaar.
Is toch handig soms. Voor een scheerapparaat, tondeuse of electrische tandenborstel. Of een schemerlamp met speaker als je dat in je badkamer zou willen hebben.
Die lamp lijkt me wel wat.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 23 juli 2024 04:41]

Ze kunnen aangestuurd worden met Google Home, maar hebben geen ingebouwde microfoon dus ze kunnen niet naar je luisteren :)
Gelukkig hebben ze geen ingebouwde microfoons.
Klopt, ik stuur ze ook aan via Google Home app en Google home mini, veel fijner/overzichterlijker dan de standaard Ikea app.
Een bijkomend voordeel is dat je met Google Home app ook via 4G(mobiel internet) de lampen kan aansturen. Dat gaat via de Ikea app niet, die kan je alleen via Wifi aansturen.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 23 juli 2024 04:41]

Ik zag het inderdaad later.
Ik ben erg benieuwd naar de geluidskwaliteit,
heb nu op de begane grond een play 1 (keuken) en een play 3 (bureau) en dan nog een connect aan mijn home cinema systeem (maar heb die voor muziek steeds minder aan), dus zo een goedkopere optie "erbij" zou wel fijn zijn om net effe een hoekje met wat minder geluid een boost te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.