Wifispeakers van Ikea en Sonos liggen vanaf augustus in de schappen - update

De Symfonisk-wifispeakers van Ikea en Sonos komen in augustus op de markt. De twee partijen onthulden het prototype voor hun gezamenlijke product in 2018, maar gaven nog geen concrete datum voor wanneer gebruikers de speakers konden kopen.

De speakers komen in augustus niet alleen in de VS op de markt, maar eveneens in Nederland en België. Dat laat een woordvoerster van de meubelmaker desgevraagd aan Tweakers weten. De speakers zullen in twee kleuren op de markt komen. Het is momenteel nog niet duidelijk over hoeveel verschillende producten het precies gaat en hoeveel ze gaan kosten. Ikea kondigt de verkoopdatum aan in een videootje, maar de datum is ook het enige stuk concrete informatie dat gegeven wordt.

De integratie van de twee merken moet gaan inhouden dat de Sonos-speakers goed samengaan met de meubels van Ikea of zelfs zelf dienen als meubels, bijvoorbeeld door ze aan de muur te monteren, waarna ze ook als plankje dienen. Verder moet het inhouden dat de speakers goedkoper worden om een breder publiek te bereiken. De goedkoopste Sonos-speakers zijn nu verkrijgbaar voor rond de 150 euro. Tot slot zullen ze ook kunnen samenwerken met verlichting, dimmers en schakelaars uit de Trådfri-serie.

De mogelijkheid bestaat dat de speakers ook ondersteuning hebben voor Alexa en Google Assistant. The Verge wist dat op te graven uit een interview met de Sonos-ceo op Pocket-lint. Daarin staat "Van wat we ervan begrijpen, zullen ze zowel Assistant en Alexa ondersteunen, dus ze zullen smart zijn".

Update, 14:14: de woordvoering van Ikea laat weten dat de maand augustus zeker voor België geldt, maar dat ze dat voor Nederland niet zeker weet. Mogelijk volgt Nederland dus op een later moment.

Prototype dat in 2018 getoond werd

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-01-2019 • 12:57

96 Linkedin

Reacties (96)

Wijzig sortering
Ben benieuwd of dit te koppelen is aan systemen zoals Openhab en Home Assistant.
Misschien een beetje speculeren, maar de andere smarthome spullen van Ikea TRÅDFRI werken prima en ook Sonos heeft een open API die de meeste smarthome controllers wordt ondersteund. Zou opvallend zijn als deze speakers niet beschikken over een standaard (open) gedocumenteerd protocol.
Mijn plan is dat ik met de beweging sensoren in huis meet waar iemand is (niet wie) en in die ruimte de muziek dan automatisch kan regelen. Helaas zijn er voor dergelijke toepassing nog niet zoveel producten op de markt die goed werken.
Zijn BLE beacons wellicht iets om binnenshuis te bepalen waar iemand is?
OK... Nu komt er dus in elke kamer een speaker gekoppeld aan HASS.... Thanks @downcom en @Fab1Man dit gaat geld kosten..
Je kunt ook een simpele Pi zowel Monitor (ble location) en een Snapcast-cliënt laten draaien. Heb je alleen nog (domme) speakers nodig.
Ga ik eens naar kijken. Ik heb nog domme speakers dus dat moet lukken. Monitor voor de presence detection ben ik toevallig net mee begonnen en dat werkt goed! Goed idee om die twee de combineren!
Dat kan als je een groot huis hebt :) . Nauwkeurigheid van ble is in theorie < 1m nauwkeurig. In praktijk vaak rond de 3m en dan spreek ik al over industriele toepassingen... Laat staan de investering die hiervoor nodig is. Beter met gerichte bewegingsmelders werken volgens mij.
Ja en nee. Als je enkel wil weten wie er in welke kamer is, dan is de verzwakking door de muur/vloer/plafond vermoedelijk al voldoende om te kunnen zeggen of iemand zich in de kamer bevindt of in een andere.
+1Anoniem: 310408
@downcom19 januari 2019 20:07
Helaas zijn er voor dergelijke toepassing nog niet zoveel producten op de markt die goed werken.
Homey kan dat prima. Wel wat hobbyen en hopen dat Athom de zaak stabiel kan houden maar in principe is dat geen probleem. Als ik mijn kantoor binnen kom gaan de lichten aan (indien nodig), PCs aan, laat Google het nieuws horen en daarna start een Spotify playlist die ik noem 'Hope this day will be okay'. Als ik het kantoor verlaat gaan de lichten uit, PC uit en kijkt Homey of de Tesla aan gaat. Als die aangaat zal de playlist die automatisch naar de Tesla gaan.

Kan dus allemaal wel. Maar zoals gezegd, niet zonder wat hobby werk. Laat ik het zo zeggen, de meeste dagen werkt het. Mijn Spotify playlist volgt me waar ik ben. Van huiskantoor > auto > werkkantoor.De keuze van de playlist in beide kantoren (niet in de auto) hangt af van de tijd en daarna controleer ik het met een Fibaro Keyfob die een plaatsje in mijn zak heeft. Zes knoppen, dire acties per knop dus 18 playlists. In de Tesla kan ik het via de dashboard browser doen maar in de praktijk....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 19 januari 2019 20:18]

Ikea heeft bewegingssensoren. Die werken meer dan prima en daar kun je prima tegenaan programmeren met Home Asisstant.
Kijk eens naar RCWL-0516 of HFS-DC06, die werken op radar. Koppel die aan een nodemcu of een sonoff basic.
Die eerste is alleen met wat solderen qua gevoeligheid te regelen, maar vrij goedkoop. De tweede is wat duurder maar makkelijker te regelen.
De ondersteuning van Trådfri in Home Assistant is door een onofficiële CoAP API in de hub ;)
Tradfri is natuurlijk wel Zigbee, en geen Wifi. Maar juist een Wifi speaker zou prima te benaderen kunnen zijn van HA zonder Tradfri/Symfonisk-hub, zou je zeggen.

Ik heb zelf gisteren toevallig een Tradfri-lamp aan mijn Hass.io weten te koppelen via Zigbee2MQTT, maargoed dat staat hier los van.
Google assistant werkt nu al samen met de Home Assistant,
Dus dat ikea/sonos ding maakt contact met Google en Google heeft weer een api met Home Assistant

Ga er vanuit dat dat met Openhab niet anders is
Het gaat me meer om het aansturen van muziek dan over de assistant functionaliteit en deze te koppelen met een scene / event.
Apparatuur die alleen met Google home koppelt maar niet met homeassistant gaat niet werken. De koppeling moet juist van homeassistant naar Google Home will iets kunnen werken.
Als ze het Cast-protocol gaan ondersteunen, of het Spotify-Connect-protocol moet er zeker wel iets mogelijk zijn.
Waarom wachten op Sonos of Ikea. Ik stuur al anderhalf jaar Harman Kardon speakers (Omni plus serie) aan via Openhab. Via de Chromecast functie kan ik de speakers als wekker laten werken. Hue zit ook op Openhab aangesloten. Heerlijk rustig wakker worden op die manier
Omdat ik me nog aan het oriënteren ben. Misschien dat jij dat weet. Is het mogelijk om speakers dmv van een relais te schakelen (bijv een van Fibaro?) Dit zal vast werken met openhab maar het gaat mij om de spanning die natuurlijk amper aanwezig is.

Uiteraard is een een kant en klare speaker (met netwerk mogelijkheden) een oplossing maar ik zou graag speakers in het plafond willen plaatsen, zoals in de keuken, badkamer etc etc.
Deze speakers staan altijd in standby dus echt aanzetten hoeft eigenlijk niet. Via Openhab zend ik eigenlijk alleen de opdracht om een radiolink af te spelen en dan ontwaakt de speaker.

De variant waar jij over nadenkt kan ik niet beoordelen. Zover gaat mijn kennis helaas niet.
Interessante combi, die had ik moet zo aan zien komen. Worden goede wifi speakers betaalbaar!

Overigens ben ik nog niet helemaal enthousiast over de tradfri lijn. Wel Zigbee maar niet helemaal compatible met andere producten. Bovendien knipperen de lampen icm hue Bridge.
Ik heb ook de tradfri maar niet de hue. Nadelen van de Tradfri vind ik:

- Niet alle kleuren bruikbaar (bijv. groen is er nauwelijks, vreemd genoeg)
- De Hub/gateway moet ik regelmatig resetten om hem weer te laten werken.
- Als je ze met de hand aanzet gaan ze eerst op volle sterkte en dan naar de laatste dimmingstoestand.

Geen idee of Hue deze nadelen ook heeft.. Ik vind ze erg duur dus niet geprobeerd.

Knipperen echter geen last van.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 januari 2019 13:43]

Huh wat gek, ik heb hier drie weken geleden de hub ingeplugd, en aan Home Assistant gelinkt. Sindsdien werkt het gewoon. Geen reset, geen geknipper, en met de hand gaan ze meteen naar de laatste dimstand. Zit je op een oude firmware? Bij mij hub 1.4.15, lampen (alleen wittinten) 1.2.217
Met "met de hand" bedoel ik dat het gebeurt als ik de lampen echt via de stroomknop inschakel. Gebeurt nog al eens als ik bezoek heb die niet snapt hoe het werkt :) Dan krijg je eerst een felle flits op 100% en dan zakt hij terug naar de laatste sterkte.

Firmwares moet ik ff checken.. Het is inderdaad een stuk minder geworden met resetten de laatste maanden - Ik heb de set al sinds Januari vorig jaar.
Bij mij ook met de "harde" schakelaar geen gekke flitsen o.i.d., vrij recent gekocht dus firmware klinkt als een mogelijkheid.
Ik heb sinds een paar maanden Hue, waar ik erg tevreden over ben. Het werkt altijd. Reset is nooit nodig. Ze gaan sinds kort dmv een update terug op de sterkte zoals ze uitgingen. Wat hue duurder maakt is als je de lampen los koopt. Dus gewoon sets kopen van meerdere lampen. Dat ze bij ikea geen startsets verkopen is mij een raadsel. Alles los ben je een paar tientjes goedkoper uit, maar heb je zeker de kwaliteit, degelijkheid en gebruikersgemak van Hue niet.
Wellicht heeft Ikea daar geen marge voor?
Ik heb nog geen reset nodig gehad.

Wel heb ik problemen met de koppeling tussen Tradfri en Google Home.
Eveneens anecdotisch: ik herken geen van de door jou beschreven problemen (7 lampen in 4 ruimtes).

(Groen is groen, de twee varianten zijn sowieso pure horreur, dus gebruik we die niet.)

(edit: wtf -1 voor opmerken dat ik de problemen van GekkePrutser niet ken, ondanks een vergelijkbare setup? de moderatie wordt hier met het jaar merkwaardiger.)

[Reactie gewijzigd door Substrata op 19 januari 2019 23:35]

Ik heb de Tradfri hub uitgeschakeld omdat de verbinding inderdaad vaak wegviel. Nu erg tevreden over de vervangende hue bridge en geen last van knipperende lampen.
Ik heb ook Tradfri lampen op de Hue. Hier knippert niks. Werkt prima.
Fijn dat het ook anders kan. Weet je toevallig of de stekkers ook op hue kunnen draaien?
Nee, dat kan niet.
Ik heb voor dat doel 1 zo'n stekker gekocht en kwam er later achter dat dat helaas niet werkt :(
Ik begrijp dat het met Osram Smart+ Lightify aan-uit Plug wel kan (is wel ruim 2x zo duur)
Ja, die heb ik ook op het oog.
dat werkt prima met de hue bridge!
Hier ook geknipper. Het nadeel is ook dat je zonder tradfri bridge ook geen firmware kunt updaten om dat te verhelpen.

Verder is de tradfri lijn niet heel slecht, maar hue is wel echt kwalitatief beter. Het prijsverschil is dus wel te verantwoorden.

Daarentegen zijn de Bluetooth speakers van Ikea echt goed en zeer betaalbaar.
Goede speakers? Om mp3-tjes af te spelen voor huisvrouwen?
Vergeef me de cynische ondertoon, maar wat je tikt is bullshit.
Alleen al het formaat van de kastjes is te gering om ook maar iets van noemenswaardig goed geluid te produceren. Voor 150 euro kan je niet eens een fatsoenlijke versterker bouwen, laat staan een goede luidspreker bouwen.

De kwaliteit zal meer dan voldoende zijn voor het gros van de burgers. En met wat digitale kunstjes zal het best acceptabel klinken. Maar goed? Dat niet.
Een versterkertje hoeft niet zoveel te kosten tegenwoordig als je een printje in china besteld.
Als het referentiekader laptop of telefoon speakers is dan klinkt het al snel beter.
Wil je fatsoenlijk laag en wat luider zonder dat je door hebt dat het hard staat kom je bij de grote vloerstaanders uit.
Je moet zo een vergelijking eerst wat in de context plaatsen. De kwaliteit zal (hopelijk) vergelijkbaar zijn met de andere Sonos-producten. De prijsklasse waarin deze producten zich bevinden is toch wat hoger en ze bieden degelijke kwaliteit aan. Tuurlijk kan je nog veel duurder gaan dan de huidige Sonos-productlijn, maar wil dat zeggen dat die producten niet goed zijn? Nee, verre van.

Als je excellent geluid wilt, moet je inderdaad duizenden euro's investeren. Maar een economisch is zoiets voor veel mensen niet verantwoord, m.a.w. de kosten stijgen exponentieel t.o.v. een geringe verbetering. En ik denk niet dat net dat het doel is van deze serie...
pricewatch: Onkyo A-9010 (zwart)
Zit er voor een versterker toch niet heel ver vanaf. :P
0Anoniem: 310408
@beerten19 januari 2019 20:35
Alleen al het formaat van de kastjes is te gering om ook maar iets van noemenswaardig goed geluid te produceren.
Natuurlijk zal het nooit concurreren met 5500 euro stands maar die heb ik in mijn kantoor. In de keuken, garage, slaapkamer heb ik Sonos sets. In de woonkamer een Sonos bar met woofer en twee Ones. Allemaal niet top hifi maar het klinkt allemaal prima.

Ik denk dat je de laatste paar jaar niet geluisterd hebt naar wat Sonos, Google en Amazon hebben gedaan. Voor de omvang en prijs zijn ze er in geslaagd om GE WEL DIG geluid te krijgen uit kleine doosjes. Als je mij niet geloofd, lees de reviews op de serieuze hifi sites. Die zijn allemaal, zonder uitzondering, positief. Nu heb ik geen idee wat jij als referentie hebt. Mij referentie is een 8000 euro set (DAC, versterker, speakers, met stupide dingen als linear PSU's etc) en ik vind Sonos fantastisch klinken. Maar goed ik ken iemand die 1500 aan audio op zijn plee heeft hangen omdat ie anders geïrriteerd word.

In 2019 kan je uit kleine doosjes verbazingwekkend goed geluid krijgen. Sonos heeft er een bedrijf omheen weten te bouwen. Jij behoort blijkbaar niet tot 'het gros van de burgers'. Ik hoop dat je rijk bent want anders zal het leven pijnlijk zijn. Ik ga nu koken in een keuken met een Sonos 5. Ga daar, te hard, Style Council op draaien en volgens jou abusievelijk denken dat dat prima klinkt. Noem me maar een 'huisvrouw'. Ik noem je een 'pijnlijke snob'.
Hij geen m.i. alleen even aan dat hij wel degelijk bewust is van wat voor geluidskwaliteit mogelijk is en hij geen speakertjes van €100 i.c.m. loudness altijd aan in zijn woonkamer heeft staan.
Het geluid uit een Sonos is inderdaad prima voor casual listening.
Nee, die dure set staat in zijn kantoor, de woonkamer is voorzien van Sonos. Wel goed lezen natuurlijk :+
Wat bedoel je met knipperen? Ik heb namelijk ook twee Tradfri panelen aangesloten op mijn Hue bridge, en die flikkeren alsof het lijkt alsof er een spanningsdip is. Overige lampen (grootste deel is Hue) hebben hier geen last van.
Dat precies. Soms 1x per dag en soms meerdere keren per uur. Heeft iets te maken met combi hue en tradfri. Kan er niet achter komen wat het is.
Als dubbel linkshandige heb ik altijd wat moeite met de Ikea puzzels. Een luidsprekerpakket voor een boekenplankje lijkt mij een deur te ver. ;)
Interessant product. maar zal ik kunnen streamen met airplay 2 / Apple Music? Huidige Sonoslijn heeft coor zover ik weet Airplay 2, dus heb goede hoop. Ik wilde een speaker in de keuken kopen, maar ik wacht nog even hierop ;)

[Reactie gewijzigd door mrkoetje op 19 januari 2019 13:41]

De nieuwste Sonos speakers hebben allemaal Airplay ondersteuning.
Ben in dat licht ook wel benieuwd of Apple met een opvolger van de HomePod gaat komen en of deze dan toegankelijker wordt voor andere diensten als Spotify etc.
Zou vreemd zijn als de opvolger wel toegankelijker wordt voor andere diensten zoals Spotify omdat de huidige versie dit in principe ook zou moeten kunnen maar de software het niet toestaat. Het kan nu alleen niet omdat Apple wilt dat meer gebruikers Apple Music nemen ipv andere diensten.
Apple wilde ook dat mensen een ATV kochten maar voilà sinds kort AirPlay ondersteuning op smart TV’s.
Maar waarom zou Apple pas bij een opvolger van de HomePod andere diensten toegang geven om daarmee te streamen? Ze zouden (als ze het willen) het ook gewoon bij de huidige HomePod kunnen aanzetten.
Ja, doen ze denk ik pas op moment dat het gewenste doel (meer Music abonnees) niet gehaald wordt en ze inzien dat door crossfunctionaliteit juist de verkopen van de HomePods zullen stijgen. Het is een superieur product over menig Sonos-speaker.
Daar hoop ik ook op. Dan kan ik misschien met een goedkoop Ikea spelertje mijn oude play:1 ook airplay 2 geschikt maken.
Als ze zo worden als het prototype dan zijn het wel mooie speakers!
Integratie met tradfri zou helemaal tof zijn als je bijvoorbeeld disco effect kan doen met de kleurlampen!
Volgens mij zijn ze daar niet snel genoeg voor. Ik merk behoorlijke vertraging en ook doen ze een soort langzame overgang tussen twee kleuren/helderheden die veel te langzaam is voor een disco effect.
Als de speakers net zo goed klinken als de losse Sonos speakers is 't mooi meegnomen.
M"n zus heeft 2 van die Sonos speakers en ik verbaasde me over het geluid dat eriut komt, ondanks dat er geen subwoofer bij zit komt er toch eem mooi volle bas uit, best indrukwekkend voor speakers van dat formaat.
Voor een mooie volle bas heb je inhoud en oppervlakte nodig en dat hebben die kleine losse speakertjes niet dus mooi laag kun je wel vergeten helaas !
Weet iemand misschien of je dit ook kan gebruiken als home cinema set? Dus bijvoorbeeld een 5.1 opstelling waar je behalve muziek ook films mee kan kijken en luisteren
Als je een sonos Beam/Playbase/Playbar combineert met 2x een play:1,3,5 of one kan je een surround opstelling creëren die het heel aardig doet. Zeker als je ook nog de Sub gebruikt heb je een soort van 5.1 opstelling, waarbij links-center-rechts wel allemaal uit 1 punt komt natuurlijk.

Ik ga er eigenlijk wel van uit dat deze IKEA-Sonos speakers dit ook zullen kunnen doen, of Sonos moet bang zijn dat het kannibaliseert met hun bestaande speakers.
Ik zou eigenlijk wel graag een wekker"radio" zien van Sonos.
Wat mis je dan aan de huidige modellen? Wekker functie zit al in de software...
Gewoon het model... een Sonos One vind ik nog iets te groot voor het nachtkastje... maar ook gewoon de uuraanduiding.
Zal mij benieuwen wat de kwaliteit is van deze speakers kwa geluid wat eruit komt in het spectrum. Is het voor mensen die hier niet op letten of zit er ook voldoening in voor mensen die wat specifieker in audio zitten?
Naast deze nieuwe productlijn van Sonos ben ik ook benieuwd of dit met de reguliere Sonos speakers icm de Tradfri serie gaat werken.
Dit! Zijn dit 'gewoon' speakers die Sonos mee ontwikkeld heeft maar verder onder Tradfri vallen en dus niet in het Sonos-ecosysteem op te nemen zijn, of kan je deze echt in een bestaande multiroom-setup van Sonos integreren? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar de geluidskwaliteit en de prijs, lijkt me toch een groot risico dat dit de bestaande Sonos One gaat kannibaliseren dan...
https://www.pocket-lint.c...a-symfonisk-ceo-interview

Gaat volledig vanuit Sonos app werken inclusief alle functies daarin volgens dit interview.
Ietsie pietsie off topic, maar ik heb geintrigeerd naar dat bankje zitten kijken en vraag me af:
welk IKEA bankje is dat?
Denk bijna zeker dat het een EKET is aan de hoeken te zien.

Ontopic, zelf werkzaam in productontwikkeling bij IKEA (in Zweden) en hoewel niet betrokken bij de smart producten heb ik de speakers heel kort kunnen zien/testen en was erg onder de indruk (natuurlijk geen objectieve mening)
Weet je of ze ook met een sub komen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee