Control4 neemt maker van smarthome-afstandbediening NEEO over

Het Amerikaanse Control4 neemt het Zwitserse bedrijf NEEO over. Dat bedrijf is bekend van zijn smarthome-afstandbediening die het door middel van crowdfunding ontwikkelde. Control4 wil de expertise van NEEO gebruiken in zijn eigen smarthomeproducten.

Als gevolg van de overname stopt de verkoop van de NEEO Remote, die werd door de makers via hun eigen website aangeboden. In een verklaring zegt de Zwitserse fabrikant dat er vanaf nu nog twee jaar updates voor de afstandbediening verschijnen. Om dat kracht bij te zetten, is er dinsdag ook een firmware-update uitgebracht.

NEEO werkte al samen met Control4 aan een product bedoeld voor de professionele markt. Die samenwerking is uiteindelijk uitgelopen in een overname. Control4 is een aanbieder van smarthome-oplossingen voor in woonhuizen en bedrijven. Het Amerikaanse bedrijf wil de kennis en techniek van NEEO integreren in zijn eigen producten.

In 2015 verscheen de NEEO op Kickstarter als een slimme afstandbediening. Ruim zesduizend mensen steunden het project met in totaal ruim 1,5 miljoen dollar. De afstandbediening heeft een scherm met een hoge resolutie en werkt samen met een kastje dat met allerlei smarthome-apparatuur kan verbinden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-02-2019 • 19:05

48 Linkedin

Submitter: nklerk

Reacties (48)

48
47
16
2
0
28
Wijzig sortering
Bizar om dit hier te moeten lezen. Geen enkel bericht vanuit NEEO zelf!
Ik zie het toch wel als een premium product. Ik heb er tweeëneenhalf jaar op moeten wachten en kan 'm straks 4 jaar gebruiken 8)7
OK, einde updates is niet einde product, maar voor een afstandsbediening wel. Als ze geen nieuwe apparaten meer ondersteunen.... Hoewel ik redelijk tevreden ben hebben ze niet geleverd wat ze beloofd hadden. De persoonlijke profielen op basis van touch herkenning, de zoekfunctie....
Ik heb wel een mail vanuit neeo gehad hoor... Was je een Kickstarter?
Yup. Maar geen bericht ;(
Staat sinds eergisteren groot op de voorpagina van NEEO, en er is een mail uitgegaan.
Ik heb hem besteld via pre-order (na Kickstarter dus) en een e-mail gekregen.

Jammer dat het als zelfstandig en vooral onafhankelijk bedrijf mislukt is want de hardware en software werkte super. Helaas was de software nog niet een bij v1.0 qua functionaliteit en miste er nog een flink aantal beloofde functionaliteiten uit de Kickstarter. Gelukkig voor mij zat al mijn apparatuur er al wel in.

Ze zijn druk bezig om een oplossing voor de clouddienst te bedenken. Je vragen actief suggestie in dit topic op Planet NEEO. Het lijkt erop dat ze wel voor een 'soepele' overgang gaan en niet zomaar de stekker eruit trekken.
Het is natuurlijk een mooi marketingverhaal dat ze willen “meedenken” aan een oplossing, maar eerst zien en dan geloven.

En zonder manier om zelf dingen toe te voegen, en zo’n relatief kleine user base om te blijven ontwikkelen, lijkt het alsof geen lang leven zal lijden.

Ach, ik heb in ieder geval nog een mooi stuk aluminium. Misschien als boekenlegger.
Een mooi moment om over te stappen op Homey , vaderlandse liefde door jongens die echt hun best doen met een klein team. Zonde van NEEO maar een concurent minder voor hun.

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 5 februari 2019 19:39]

Hoewel ik Homey en geweldig product vindt, voldoet het niet aan wat ik wil. Ik wil gewoon een afstandsbediening die alles kan. Niet praten, geen app, maar een afstandsbediening die het doet.

Hoewel NEEO nog de nodige verbetering nodig had, leek het een product wat uiteindelijk de oplossing kon bieden.
Homey heeft een mooi product. Maar helaas qua IR ondersteuning niet al te best. Daarom was deze remote zo mooi omdat hij zeer goed te koppelen is met de Homey.
Eens! Ik heb beide producten en ze vullen elkaar goed aan op elkaars zwakke plekken. Al mijn oude apparaten worden op dit moment aangestuurd door NEEO en de rest door Homey. Tevens is het vaak gewoon handiger om een afstandbediening te hebben i.p.v. een geautomatiseerd proces of via stem.

Nooit problemen gehad met hun service, zelfs verschillende afstandsbedieningen op kunnen sturen naar ze omdat ze de IR codes niet in hun catalogus hadden staan en deze ook niet konden aanschaffen. Alles op kosten van hen. Jammer dat er op deze wijze een einde aan komt.
gewoon de logitech harmony koppelen en klaar. ir is voor mij zowiezo verleden tijd.

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 5 februari 2019 19:54]

Homey is leuk voor kleine setups, maar als je meer dan 30 z-wave apparaten wil ondersteunen kan je beter naar Home Assistant kijken (ook Nederlands van origine!)
Ik heb 146 z-wave devices en 38 zigbee aan homey zitten. Het gaat meer om de kennis waarmee de mesh netwerken gebouwd en onderhouden worden (heal doorvoeren na plaatsing voor correcte routering etc)
Ieder zn voorkeur maar dat homey voor kleine setups is is onzin.

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 6 februari 2019 08:44]

Jij hebt toch een Super/Power/Turbo Homey met meer Core's en geheugen waardoor je zonder problemen meer Apps en devices kunt draaien?
Ik heb 48 homeys onder beheer. Ik vergelijk het uiteraard met normale homeys.
De SuperHomey draaid meer devices. Gelukkig kan je nu zelf als je wil ook een Pro kopen voor wat meer Power.

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 7 februari 2019 15:18]

Een mooi moment voor Athom B.V. om een gelijkwaardige afstandsbediening op de markt te brengen, want NEEO heeft gratis aangetoond dat hier een markt voor is.

Ik zelf gebruik op dit moment de Logitech Harmony Companion, maar ik had interesse in deze afstandsbediening. Dus jammer dat het van de markt is. Mijn voornaamste klacht met alle Harmonys is dat er een merkbare vertraging zit tussen indrukken toets tot uitzenden IR signaal (gek genoeg via BT is de vertraging minder), waar je niets aan kan doen ongeacht de instellingen, wat niet normaal is omdat ik ooit een telefoon had gebruikt met IR dat net zo snel reageerde als een normale afstandsbediening.
Diep triest dit. Even de conclusie.
- We moesten meer dan 1 jaar wachten
- Product werd duurder dan beloofd (door import belasting)
- Product deed maar half van wat er beloofd is
- Heel veel zaken doen het nogsteeds niet
- En we krijgen nog maar 2 jaar support

Eindconclusie > Wij hebben met zijn alle betaald om NEEO voor een leuk bedrag te verkopen en Raphael goed te spekken. Wij blijven achter in het donker.
Ik snap je frustratie, maar mensen vergeten wel dat dit is hoe Kickstarter werkt. Je koopt geen product (met garanties en dergelijke) maar je ondersteunt een ontwikkelaar. Dat je dan toevallig als perk een product krijgt... Sja. Staat in theorie los van elkaar.

Dus ja, jij hebt de ontwikkelaar ondersteund en daar plukt hij nu de vruchten van.
Dat snap ik inderdaad. Maar er zijn ook genoeg mensen die hem gewoon hebben gekocht.
Je ziet echter wel vaak dat beloftes simpelweg niet waargemaakt worden. Ja, je investeert in een bedrijf/product maar dan wil je ook wel dat dat bedrijf zijn beloftes nakomt. Natuurlijk is het een risico wat je willens en wetens neemt, maar genoeg startups die er wel heel makkelijk mee weg komen.
- Iets fantastisch beloven
- Mensen willen dat uiteraard wel hebben dus 'investeren'
- Eindproduct valt vies tegen
- Bedrijf is binnen

Veel startups zijn absoluut niet realistisch en daar zijn consumenten vervolgens de dupe van.
Klopt, maar dat is hoe het werkt, al generaties lang. Investeren is een risico. Alleen heeft Kickstarter het heel toegankelijk gemaakt met als gevolg meer gedupeerden.

Ik praat het niet goed, begrijp me niet verkeerd. Maar dit gebeurt erg vaak en het zou goed zijn als Kickstarter zelf wat meer nadruk op de risico's zou leggen. Een beetje zoals BUX nu verplicht moet zeggen dat 71,6% van de mensen geld verliest ;)
Bij traditionele investeringen staat daar ook wat tegenover wanneer het goed uitpakt; het kan dus lonen om te investeren.
In het geval van Kickstarter is dat er totaal niet. Een hoop risico, geen uitzicht op opbrengsten, hooguit krijg je een perk die doet wat geadverteerd werd. Eigenlijk een stom systeem dus :P
Er zijn ook wel kickstarters die de investeerders mee laten delen in hun succes door een deel van de winst een tijd lang onder de backers te verdelen zodat je uiteindelijk je inleg (met winst) terug krijgt. In andere gevallen is het de bedoeling dat je een perk voor een wat gereduceerde prijs krijgt.
Als er geen winstdeling is, of het perk niet onder de uiteindelijke verkoopprijs wordt aangeboden, kan je je geïnvesteerde geld beter als gift beschouwen. Als ik op KickStarter kijk is dat in het merendeel van de gevallen wel het geval. Daarmee zou je het inderdaad eerder een stom systeem kunnen noemen, wat meer op bedelen lijk.
Tja, je kan geld stoppen in een kickstarter omdat je een product graag gerealiseerd ziet worden.
Geeft echter geen garanties.

Al zou je een tijd meedelen in de winst, in de eerste jaren is er bij een techstartup niet winst (of zullen ze dat eerder opmaken aan groeien etc).

Dan heb je uiteindelijk toch nog niks? Dat 'aandeel' verloopt dan ook nog na een tijd? Dus die kun je ook niet met winst afdoen en als het bedrijf wordt opgekocht, ben je het kwijt?
Geld stoppen in een Kickstarter moet je alleen doen als je gelooft in een project en je het geld goed kan missen. De kans dat je iets terugziet lijkt alleen maar kleiner te worden.

Bij opkopen van een bedrijf gaat het geld te vaak alleen naar de oprichter. Die is natuurlijk vrij om de backers mee te laten profiteren, maar eigenlijk zou dat een standaard voorwaarde moeten zijn. Dat is bij reguliere investeringen ook zo.
Kickstarter is van een heel mooi idee om jonge bedrijven aan kapitaal te helpen afgegleden naar een bedelwebsite wat te veel mensen trekt die veel meer aandacht hebben voor de eigen portemonnee dan die voor het nieuwe bedrijfje of die van de backers. Geld maakt uiteindelijk veel kapot.

Ik heb nog maar één keer een project gesteund, Dat was voor het bestaan van Kickstarter en ging om familie. Ook daar was de kans reëel dat ik het geld kwijt zou raken. Gelukkig bleek het wel succesvol en hebben ze mij zelfs in dienst genomen toen ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakte. Inmiddels ben ik mede eigenaar en gaan we weer nieuwe producten ontwikkelen.
Mijn punt was inderdaad dat het zelfs risicovoller lijkt dan een normale investering.
Echter wel een mooi voorbeeld waarin het wel succesvol is.

Zelf zou ik kickstarter ook eerder zien als een "gift" om een bedrijf op weg te helpen met 'mogelijk' een prototype (als dit een van de perks is), aangezien het product dat geleverd wordt vaak ook brak is. Dan kan het alleen maar meevallen.

Maar ik vermoed dat er een consensus is dat het niet echt een investering genoemd kan worden; er zitten immers veel voorwaarden in waardoor het ineens niets meer waard is of over tijd niets meer waard is.
Kickstarter zien als een gift lijkt mij een gezond uitgangspunt.
Veel startups zijn absoluut niet realistisch en daar zijn consumenten vervolgens de dupe van.
Dat is helaas hoe het in startup land gaat volgens mij. En dat is denk ik ook inherent aan start up zijnde. De mensen die dit opstarten doen iets nieuws en zijn ontzettend overtuigd van zichzelf / eigen kunnen. Dan is het niet zo gek dat zaken gewoon niet gaan zoals je verwacht.
Grote probleem is ook dat je dat als startup moet zijn. Als je zelf niet vol enthousiasme er in gaat, dan wordt het ook lastig om investeerders te vinden. Wat dat betreft is kickstarter als consument ook niet handig. Veel beter laat je investeerders dit risico lopen en wachten tot het product daadwerkelijk in de winkel ligt. Komt het niet? Dan waren investeerders met veel meer kennis van zaken blijkbaar niet overtuigd ;)
Niet helemaal. Het product was al uit kickstarter en wordt inmiddels bij een hoop (online)winkels verkocht. Tevens waren er vanuit de communitie altijd zorgen. “Gaat het bedrijf failliet? Is er iets aan de hand?” Dit door de vele beloftes die keer op keer niet nagekomen werden. Twee maanden terug zegt de eigenaar Raphael nog dat het heel goed gaat met NEEO en er van verkoop of problemen geen sprake zou zijn.
Ik was dan wel een backer maar er zijn genoeg mensen die twee maanden terug het product voor 400+ in de winkel hebben gekocht.
Weldegelijk een achterbakse actie.
Daarnaast zijn importheffingen hen natuurlijk niet aan te rekenen, jij als importeur bent daar verantwoordelijk voor.

Overigens vergeet men iets te vaak dat Kickstarter vooral een investeringsplatform is voor concepten, die logischerwijs nog flink aan verandering en inzichten onderhevig zijn. Je koopt vaak niet 1 op 1 het product dat je ziet in een promofilmpje.
Tuurlijk, alleen was er eerst sprake van dat dit niet berekend zou worden. Dit is op zich netjes opgelost door Neeo hoor.
Vind je? De kickstarter prijs was inclusief alle kosten incl. verzendkosten. Ineens hoor je dat je extra 50 was het geloof ik, moet betalen om je product waarvoor je al verzendkosten en btw hebt betaald te ontvangen.
En weer een Europees bedrijf dat ingelijfd wordt door de Amerikanen. Is het nou écht zo moeilijk dat soort bedrijven gewoon 100% Europees te houden?
Als de een niet meer wil, en de partner wil wel overnemen, hoe wil je dat voorkomen?
Zorgen dat er meer dergelijke partijen in Europa kunnen/willen bestaan. Nu gaat alle kennis naar de VS toe. Europa heeft (voor zover ik weet) alleen geen gunstig klimaat om zoiets voor elkaar te krijgen. Genoeg startups hier, maar zodra ze wat kunnen betekenen worden ze overgenomen door de Amerikaanse partijen.
Het investeringsklimaat is daar veel beter. Hier wordt een doodgewoon faillissement door consumenten vaak betiteld als 'oplichting', hebben we , voor bedrijven draconische, maatregelen als AVG en een heel erg uitgebreid consumentenrecht. Zet dat af tegen een land met een enorm grote afzetmarkt, investeringsgeld te over, waar het gezien wordt als je wat op poten probeert te zetten en er niet alleen wordt gekeken naar de dingen die je niet lukten. Het is geen zwarte magie dat er hier weinig van de grond komt, en zodra het een beetje van de grond komt het meteen overzees gaat. Daar zijn we zelf bij.
Je kunt jouw woorden ook uitleggen als: “De VS zijn een asociaal land.”

Die “draconische maatregelen” zijn een groot goed en zijn hard nodig. Ik ben blij dat ik in Nederland woon en niet in de VS.
Als consument zeker.
Maar als bedrijf kun je in de VS wellicht een stuk beter uit.
Dat is ook meteen het punt dat in de bovenstaande discussie wordt bedoeld.

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 6 februari 2019 18:17]

Ja. En mijn punt is dat dat asociaal is. Bedrijven hebben inherent meer macht. In Nederland en Europa zijn meer regels om te zorgen voor evenwicht. Zodat je als consument niet aan de wilde beren bent overgeleverd.

Dan kan je wel de loftrompet blazen over hoeveel makkelijker het is om een bedrijf te zijn in de VS, maar dat is geen eerlijk vergelijk.
[quote]Om dat kracht bij te zetten, is er dinsdag ook een firmware-update uitgebracht.[quote/]
Niets kracht bijzetten, dit is gewoon de release van de laatste beta en ook de laatste firmware die wordt uitgebracht.
Jammer hoor. Had iets gelijkwaardigs met pebble en die stopten gewoon direct de ondersteuning.
Ik gebruik de neeo iedere dag ter vervanging van mijn Logitech Harmony en dat doet hij zeer goed. Erg jammer dat ik nu iets anders moet verzinnen voor de aansturing van alle apparatuur op termijn... Homey heb ik ook maar wil echt een fysieke afstandsbediening voor de vrouw en dochter...
NEEO is en was een fantstiech product. De app welke ik heb geschreven om Homey en NEEO te integreren maakte het voor mij en vele anderen de ultieme oplossing. Neeo biedt de interface en multiroom iR control en Homey de automatisering in ons huis. Alles wat ik ik middels homey kon aansturen heb ik beschikbaar gemaakt op mijn NEEO's. Het had fantastisch geweest als control4 met NEEO de consumenten markt zou betreden. helaas houden ze vast aan een exclusieve doelgroep. Dit betekent dat we onze NEEO iniedergeval 24 maanden kunnen behouden. de vraag is op dit moment wat het voor ons betekend na die tijd.
Ik heb Homey na een week weggedaan. Dat was van in het begin hopeloos en duidelijk ook een geval van een filmpje dat TOTAAL getrukeerd was. STEMHERKENNING was onbestaande. Neeo was een goed idee en had geld genoeg om te beginnen maar het was denk ik vlug duidelijk dat ze het niet in orde kregen. Weet je wat het kost om zoveel mensen in dienst te houden. Zodra ze door hadden dat het hen niet zou lukken zijn ze beginnen zoeken naar een oplossing voor de eigenaars en personeel en volgens mij al iets langer dan ze zeggen. Pebble , Homey en Neeo zijn alle3 hetzelfde in dat ze ergens een goed idee horen waar grote bedrijven al lang op zitten broeden maar nog niet uitbrengen. Ze willen vlug voor die bedrijven een product uitbrengen dat nog maar half (of minder) klaar is om een deel van die koek te hebben maar ontdekken dan pas dat je heel veel geld en menselijk talent nodig hebt om een VOLWAARDIG product uit te brengen , te verkopen en ONDERSTEUNEN. Zie naar de Apple watch, iedereen zei het komt eraan, elk moment nu..... Wel het kwam uit toen het KLAAR was. Alexa en Google Home ........ Direct klaar en direct ondersteuning. HARMONY....... De tijd van kleine hardware start ups is voorbij. En mijn kickstarter dagen zijn ook voorbij. Telkens teleur gesteld.
Meen je niet dit. Neeg heel erg naar de neeo. Nu toch maar voor een Logitech remote gaan denk ik. Ik zie dat Control4 ook een remote verkoopt. Die ziet er vergeleken met de Neeo uit als een stuk plastic. Mark my words, die komen straks met de afstandbediening van Neeo.
Mijn Neeo staat stof te verzamelen. Had hoge verwachtingen maar omdat ik geen IR commando's kon aanleren nauwelijks gebruikt. Mijn Harmonys (alle 10 ja echt waarvan 4 met home) zijn onmisbaar hier in huis. Voel me ook opgelicht. Had zoiets goed kunnen worden. Het is gedaan met kickstarter voor mij. Teveel leugens en beloftes.
Exact... vanaf dag één en nog steeds wordt er geadverteerd met Hue support en Nest support. De hue integratie gaat nergens over en van Nest horen we bijna twee jaar dat “deze bijna werkt”. Schandalig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee