Nederlandse maker van draaischijf-afstandsbediening Spin Remote is failliet

Het Nederlandse bedrijf achter de Spin Remote is failliet verklaard. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten. Het bedrijf introduceerde de afstandbediening in 2014 via een Kickstarter-campagne.

Het faillissement, dat door iCulture werd opgemerkt, is begin mei uitgesproken. Uit het bijbehorende verslag blijkt dat de reden voor de aanvraag was dat er te veel exemplaren waren besteld en dat de afname onder consumenten achterbleef. Op basis van de verkoop via Kickstarter van 1100 exemplaren en de enthousiaste reactie van winkels werd een inschatting gemaakt dat er in 2016 ongeveer 20.000 exemplaren verkocht konden worden. Daarmee gingen de nodige investeringen gepaard.

Vervolgens bleek dat de verkopen achterbleven, voornamelijk omdat het product pas twee tot drie maanden na de introductie via de winkels en bijbehorende sites te koop was. Ook bleek dat er veel ondersteuning nodig was om de verkoop draaiende te houden, waarna is overgestapt naar alleen online verkoop. Dat bleek echter te grote kosten met zich mee te brengen voor marketing, die door achterblijvende verkoopcijfers niet op te brengen waren.

Uit het verslag blijkt verder dat de omzet in 2016 neerkwam op 255.536 euro, maar dat daar een verlies van 355.052 euro tegenover stond. De Spin Remote is een universele afstandsbediening die het aansturen van verschillende apparaten mogelijk maakt via draaibewegingen. Daarnaast was het mogelijk verschillende presets in te stellen. De prijs bij introductie was honderd euro.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-06-2017 • 16:04

60 Linkedin

Submitter: lubbertkramer

Reacties (60)

60
59
39
4
1
18
Wijzig sortering
De link naar curatoren.nl verwijst naar een betaalde pagina om het faillisementsverslag te bekijken.

De 'gratis' versies zijn op de website van de curator zelf te vinden:
http://www.bierman.nl/faillissementen, of direct:
http://site.bierman.nl/details.php?nummer=F.05/17/213
Ook gratis via
https://insolventies.rech...x?ID=05_gel_17_213_F_V_01

Op de site waar alle insolventies gemeld worden.
Via zoeken kun je ze ook vinden op "SPIN Remote"

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 juni 2017 21:00]

Of gewoon op de site van de rechtbank:
https://insolventies.rechtspraak.nl/
Hmm, de Nuimo vindt ik toch wat aantrekkelijker
Wellicht heb ik onder een steen geleefd (best plausibel), maar ik had nog nooit van dit product gehoord om eerlijk te zijn. Zelf vind ik 'afstandsbedieningen' hoe slim ook wat achterhaald, geef mij maar een app met de smartphone als dat mogelijk is. Zo stuur ik zelf al veel in huis aan, scheelt weer een extra device ook....
Afstandsbedieningen via een touchscreen zijn hopeloos. Je moet een afstandsbediening (voor TV's) zonder te kijken kunnen gebruiken en dat gaat niet met een touchscreen. Ook: telefoon unlocken, mail app switchen voor AB-app, juiste vlakje zoeken, extra batterijverbruik, etc. En wat denk je van: "Ja hoi, met mij. Moment, ik zet je even in de wacht want ik moet m'n TV zachter zetten"...

Ik heb al jaren een Logitech Harmony One. Die is ook universeel, super handig, maar wel een kastje met fysieke knoppen. Op gevoel meteen de juiste knop. Ik kan misschien oud worden, maar sommige apparaten zijn uitgeëvolueerd.
Het is inderdaad niet handig. Ik heb een Raspberry Pi met Kodi er op en die kan ik bedienen met een Mele F10 afstandbediening met echte toetsen en toetsenbord of met een App op mijn telefoon. In het begin koos ik vaak voor de App want het 'lijkt' handig, maar je moet gewoon kijken waar je klikt (want geen gevoel van knoppen op een touchscreen en het heeft inderdaad alle andere nadelen die je opsomt).

Home Automation dingen met een App op de telefoon gaan het ook niet worden denk ik, misschien als extra manier dat het handig is maar het licht gaat altijd nog sneller aan als er één aanuitschakelaar is ipv een App die je op moet starten op je telefoon met allerlei knoppen en functies.
Voor mijn Chromecast mis ik anders toch best vaak een afstandsbediening. Bij de Apple TV zit deze gelukkig wel. Op pauze zetten van Chromecast is gewoon iets te omslachtig. (unlocken > app zoeken > pauze)
Anoniem: 855731
@gabba2526 juni 2017 18:53
Kan toch gewoon via het lockscreen? (zo doe ik het altijd)
Dit kan bij Chromecast ook als je TV HDMI CEC ondersteunt (en de app correct gemaakt is)
Op pauze zetten van de Chromecast kan gewoon met de afstandsbediening van de tv..
Hij is al eerder op Tweakers behandeld eind 2014, zie bijvoorbeeld:

nieuws: Spin Remote legt functionaliteit opvallende 'draai'-afstandsbediening...

Tweakers heeft er zelf een review aan besteed.

Ook gebruikers hebben reviews hierover geplaatst, bijvoorbeeld:
productreview: Spin Remote (Smart Home Afstandsbediening) review door Foritain

Het is dan ook niet vreemd dat ze ook het faillissement behandelen.

[Reactie gewijzigd door gorgi_19 op 26 juni 2017 16:13]

Hij is al eerder op Tweakers behandeld eind 2014, zie bijvoorbeeld:

nieuws: Spin Remote legt functionaliteit opvallende 'draai'-afstandsbediening...

Tweakers heeft er zelf een review aan besteed.

Ook gebruikers hebben reviews hierover geplaatst, bijvoorbeeld:
productreview: Spin Remote (Smart Home Afstandsbediening) review door Foritain

Het is dan ook niet vreemd dat ze ook het faillissement behandelen.
Met alle respect voor de reviews van @Foritain , maar die kan je niet als 'gewone' consument meer zien ;)
Hij is ondertussen op zo'n hoog niveau qua reviews, dat bedrijven hem maar al te graag sponsoren.
( geen verwijt, als het zo zou zijn is het hem zeker gegund ! )
Ik gebruik hem gewoon dagelijks met het gezinnetje, dus dat product wordt toch nog redelijk consument-ish ingezet denk ik :D

App werkt nog, staat ook nog in store. Dus gelukkig nog even aanhouden. Overigens bizar hoeveel geweld dat ding heeft verdragen. Wel jammer eigenlijk, leuk concept, niet zonder overwegingen maar het werkt wel leuk. Ach joh, uiteindelijk hou ik er nog een leuke paperweight aan over dan zo :D
Dus dat ding doet helemaal niks als er geen infrastructuur van een extern bedrijf achter zit? Dat zou ik toch echt niet in mijn huis willen gebruiken.
Sorry, volgens mij leg ik het niet goed uit:

Hij doet het nu gewoon wel, de infrastructuur van het bedrijf heeft er niets mee te maken. Maar je stelt hem wel via de app in, die weer via BT verbinding maakt met je remote. Stel dat die app straks verdwenen is (wie gaat hem terug in de store zetten? wat als hij android 8.x niet ondersteunt, etc) dan loop je natuurlijk wel risico dat het echt over en uit is.
Zorg dat je een copie van de apk ergens bewaart zou ik zeggen.
die (of 1 van de gebruikte componenten) straks android 8, 9, x niet meer ondersteund :)
Daarom: liever een open structuur en open protocollen zodat je niet afhankelijk bent.
Onder Android valt zoiets gelukkig wel mee, het is geen iOS.
zolang je de apps op je telefoon niet update zal er niet veel aan de hand zijn.
Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord. Ik moet zeggen nu ik het zo zie, snap ik ook wel waarom. Ik vind zon eierkoker op men tafel toch niet helemaal geweldig.
Zo dacht ik ook, maar daar ben ik dus juist van afgestapt. Ik heb liever keuze. Zo heb ik voor mijn Hue light ook een dimmer switch aan de muur hangen en gebruik ik voor de multimediaapparaten de Harmony hub. De app van de harmony hub gebruik ik veel minder dan de afstandsbediening. Ten eerste omdat ik mijn telefoon niet altijd bij me heb (ben hem de helft van de tijd kwijt) en ten tweede omdat een app starten ook tijd kost en vaak niet gebruiksvriendelijker is.

Ook liggen afstandsbedieningen vaak om strategische plekken, zoals bij de bank. Die pak ik makkelijker dan een telefoon uit mijn broekzak. Die hoef ik niet te unlocken en die heeft geen app die gestart moet worden. Performance is ook altijd top. Werkt ook voor gasten.
Moet zeggen dat ik het niet volledig met je eens ben.

Ik heb zelf bijv. een Logitech Harmony Elite afstandsbediening, die ook met een App komt. Nu is de App best handig, maar toch als je lekker op de bank aan het hangen bent, of wat TV kijkt in bed is de afstandsbediening tot echt een stuk makkelijker imho om bijv. de TV / Nvidia Shield / AV versterker te bedienen, of om bijv. de Hue lampen op de juiste scene te zetten, of deze aan / uit te zetten.

Al met al werkt een telefoon met (meerdere) apps best prettig, maar een goede universele afstandsbediening kan deze imho nog niet aan tippen qua gebruiksgemak voor veel zaken.
Zelf vind ik 'afstandsbedieningen' hoe slim ook wat achterhaald, geef mij maar een app met de smartphone als dat mogelijk is.
En dat functioneert dan niet als afstandsbediening? Net zo ouderwets dus, maar dan met tussenkomst van een besturingssysteem en applicaties.

Maar goed bij velen is een 'smart'phone zo goed als een nieuw ledemaat. 8)7
Voor iets als snel volume of zender te wisselen ga ik juist niet k*tten met een app.
Bedienen via Xbox remote app bijvoorbeeld, dan weer wel, maar dan aanvullend op.
Het is nooit heel bekend geworden - dat is ook het hele probleem!
Heb zelf de Spin Remote thuis liggen (via de Kickstart campagne). Waanzinnig gaaf apparaat dat prachtig werkt. Maar eigenlijk enkel stof ligt te vangen omdat ik echt geen idee heb wat ik er nu uiteindelijk mee moet :/ Nu de ondersteuning ook weg is blijft er helemaal weinig over :(
Staat nog steeds in de PW : pricewatch: Spin Remote (Smart Home Afstandsbediening)
Ik ben benieuwd hoe een garantie afhandeling nu verloopt.
Niet. Niemand krijgt meer reactie van ze.

Ik gebruik mijne dagelijks, en werkt ook gewoon, maar de support is gewoon 100% op. Weet niet of Tweaker er op één of andere manier een warning bij kan zetten? Zou wel lullig zijn als de app straks niet meer te downloaden is ofzo. Gelukkig geen cloud-only xp.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 26 juni 2017 16:23]

Thanks voor je feedback. Totdat ik dit artikel las, wist ik niets van het faillissement. Ik had zelf belangstelling, maar nu niet meer.
Ik heb net (als productverbetering) doorgegeven dat ze in de PW moeten verwijzen naar dit artikel.
Of wellicht een andere oplossing. Ze zullen wel al vaker met dit bijltje gehakt hebben.
Heb het er in de review maar bijgezet (samenvatting, bovenaan, onderaan), al scheelt het er maar één...
Inderdaad. Thanks voor het vermelden. Het staat nu ook in de specs in the PW.
Waarvoor gebruik je hem dan? Ik heb er eentje liggen. Vind het een super ding - maar kan echt geen enkele praktische toepassing ervoor bedenken!
Enkel voor de TV bediening, heb verder geen Sonos/LifX en dat soort dingen.
Ja maar, lopen draaien om naar een zender te gaan, en er dan drie-vier keer voorbij schieten en weer terug draaien... Heb een tijdje geprobeerd met het idee dat het wel wennen zou zijn - maar heb het altijd razend onhandig blijven vinden voor bediening van de TV... Enkel voor volume van de versterker nog wel eens gebruikt - maar een afstandsbediening enkel voor volume controle werkt natuurlijk ook niet ;)
En aanzetten van de TV werkte ook niet aangezien hij dan TV, versterker en set-top box aan moet kunnen zetten... Dat lukt niet! :( (of is daar nog een update voor geweest voordat ze failliet gegaan zijn??). Dus dan is de praktische toepassing voor de TV al meteen minimaal.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 27 juni 2017 11:19]

Dat ''draaischijf'' verwart me. Doet me denken aan pottenbakken en daar kan ik dan weer geen afstandsbediening bij voorstellen. Spin remote snap ik beter maar lijkt mij onnuttig.
Draaischijftelefoon. Oh nee, ik moet naar kanaal 99 zappen.
Anoniem: 855731
@jpsch26 juni 2017 18:55
Als je het slim maakt kan dat best wel. Snel draaien, grote stappen. Langzaam draaien, kleine stappen.
Ik heb er nog één in de kast liggen. Ik heb hem éénmalig ingesteld en daarna eigenlijk maar weinig gebruikt. Bij het zappen ging ie altijd 2 kanalen verder dan 1, dus de toegevoegde waarde tov mijn Harmony was 0. Ik heb indertijd vooral de kickstarter campagne gesteund omdat ik het wel een geinig idee vond en omdat het een Nederlands bedrijf was - ik vind het toch belangrijk om innovatie van eigen bodem te stimuleren.

Mocht iemand nog interesse hebben .......
dus de toegevoegde waarde tov mijn Harmony was 0
Grappig, ik heb ook een Harmony (One), maar die ligt bij mij al jaren stof te happen. Deels door het feit dat er steeds minder apparaten onder mijn TV zijn komen staan (die zelf al heel veel kan), maar ook deels omdat ik het gewoon niet lekker vind zappen door de best grote vertraging tussen de druk van de toets en de actie van het apparaat.
Ook grappig, want mijn Harmony vervangt - in tegenstelling tot dit ding - wel al mijn apparaten. Al jaren werkt die hier en helemaal zonder vertraging. Als je hem goed programmeert dan is het een stuk sneller dan met alle losse afstandsbedieningen.

Maar echt als die Harmony vertraging heeft dan klopt er iets niet mee. Misschien staat er een vertraging ingesteld op de knoppen. Dat is een functie van de software omdat sommige apparaten niet te snel opdrachten mogen ontvangen.
nope, initiele latency voor een toetsindruk is gewoon hoog. Is niks nieuws, een van de vele discussies:

https://www.reddit.com/r/..._ultimate_one_remote_lag/
concept en idee is leuk, en dat is het. voor eigengebruik heb ik al een afstandbediening, niet nog 1 erbij.
Heb hem ook, maar wordt te weinig gebruikt. Moet hem vaak opnieuw aanmelden en sommige apparaten (Sonos bv) werken alleen met Bluetooth via de tablet of smartphone op het netwerk omdat er geen rechtstreekse verbinding is. Toch is het een geinig product van eigen bodem die ik graag een kans wilde geven.
En ik maar hopen dat ze in de app nog mooie functionaliteit gingen maken om hem ook als IR hub te gebruiken icm je telefoon. Dat kan nu dus ook wel geschrapt worden. In ieder geval een mooie eierkoker van 100 euro op m'n tafel staan, want in gebruik is hij te traag en mist te vaak de verbinding waardoor ik al een andere manier (telefoon, afstandsbediening oid) te pakken heb.
De ontwikkelaar van de iOS app is m'n collega :)
Doe hem de groeten... :)

Ik was er al bang voor dat het geen houdbaar product zou zijn, heb hem op ibood langs zien komen, maar heb hem laten lopen, omdat het me practisch gezien gewoon niet handig lijkt
Ik heb de kans gekregen om een prototype te krijgen, maar ik zag er ook de meerwaarde niet van in. M'n andere collega heeft er een, zo'n prototype, hij is er blij mee, maar dat is een echte gadget 'freak'.
Doe Corretje de groeten :) Verkopen de metertjes een beetje?

Jammer dat het zo gelopen is, ik vond zelf dat de remote wel potentie had. Maar ik denk dat wat het bood te weinig meerwaarde had ten opzichte van de prijs. Helaas denk ik ook dat er te veel verschillende platformen zijn om mee te verbinden. Hierdoor wordt het onderhouden van de afstandsbediening op een gegeven moment een nachtmerrie.
Is inderdaad wel een punt, je sleept uiteindelijk een hoop legacy achter je aan. Of je moet dingen gaan schrappen na een aantal jaar, maar ik weet niet of dat gewaardeerd wordt.

Ik weet eigenlijk niet of ie ook aan IFTTT gekoppeld kon/kan worden, in dat geval ben je redelijk flexibel in wat je er mee kan.

Ik zal de groeten overbrengen aan Cor ;) Ohja, gaat trouwens goed met SI, staan wat interessante dingen op stapel.

[Reactie gewijzigd door Ralph.nl op 26 juni 2017 20:58]

Hi Ralph,

Goed om te horen dat het goed gaat met ze.
Is een leuk product en jammer dat het zo is gelopen.
Zou je 's bij Cor willen checken of ze van plan zijn app-code en eventueel de remote sources beschikbaar te stellen zodat we community support kunnen opzetten?
De source code is in handen van SPIN, daar heeft Cor geen zeggenschap over. Dan zal je toch echt bij een van de voormalig eigenaren van SPIN moeten zijn denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee