IKEA toont met Sonos ontwikkelde slimme speaker Symfonisk

IKEA heeft voorafgaand aan de officiële aankondiging op 9 april foto's online gezet van zijn slimme bookshelfspeaker die het samen met Sonos heeft ontwikkeld. De Symfonisk-speaker lijkt een doorontwikkeling van het vorig jaar getoonde prototype.

IKEA toont de Symfonisk-speaker op zijn pagina voor het winnen van enkele Red Dot-ontwerpawards. Op de foto's is te zien hoe de speaker rechtopstaand te zetten is of horizontaal aan de muur te monteren is. In dat laatste geval kunnen er spullen op gezet worden.

De wifispeaker is voorzien van de IKEA- en Sonos-logo's en bevat knoppen voor de volumeregeling en afspelen en pauzeren. Technische details over de speakers geeft IKEA nog niet vrij; dat volgt op 9 april bij de officiële introductie in Milaan. IKEA en Sonos toonden vorig jaar al een wifispeaker maar toen ging het om een prototype. De nieuwe uitvoering heeft hetzelfde rechthoekige ontwerp maar lijkt iets smaller.

Toen maakte IKEA ook al bekend dat het in ieder geval in België in augustus van dit jaar een slimme speaker uitbrengt. Deze lijkt Google Assistant en Amazon Alexa te ondersteunen en volgens IKEA wordt het een 'betaalbaar product'. De goedkoopste Sonos-speaker is nu de Play:1, die voor zo'n 160 euro in de Pricewatch staat.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-03-2019 • 07:24

155 Linkedin

Reacties (155)

155
151
62
3
0
78
Wijzig sortering
Wel knap van een meubelmaker
Ikea is tegenwoordig wel wat meer dan een meubel maker: Slimme verlichting, Zonnepanelen of Slimme rolgordijnen

Ik denk eigenlijk dat dit apparaat voor een groot gedeelte is gemaakt door Sonos met een laag budget en dan vervolgens door Ikea wordt verkocht. Ik vind het daarom zeer interessant als ze aan je Sonos systeem kunnen worden gehangen als bijvoorbeeld surround speakers.
Sterker nog ik denk dat alleen design van Ikea is de rest van is Sonos. Ikea verkoopt overigens meer elektrische apparatuur zoals, ovens, kookplaten, magnetrons, vaatwassers etc. etc. dat wil echter nog niet zeggen dat zij deze van A tot Z hebben ontwikkeld en geproduceerd, ik denk eerder dat het allemaal OEM spul is met misschien wat aanpassingen en het Ikea label erop.
Veelal rebrands van AEG :)
En Whirlpool ;)

Soms kom je nog wel eens een oven tegen bij de ikea met een zwart stickertje op de ruit. Moet je voor de grap maar eens eraf trekken, zie je het echte merk.

Het product wat je vervolgens koopt heeft het merkje doorgaans niet.
Volgens mij geen Whirlpool meer. Teveel storingen en klachten over slechte kwaliteit. Meeste is nu AEG en dat is iets beter (eigen ervaring).
Voor zaken als vaatwassers, koelkasten en ovens gebruiken ze nog met regelmaat whirlpool.

Kookplaten en afzuigkappen komen daar steeds minder vandaan, daar zie je AEG en ja, zelfs Miele tussen zitten.
Zijn de goedkopere dan misschien van Whirlpool en de duurdere AEG en Miele?
Bijna elk elektrische apparaat is een bestaand of aangepast product.
Nope zonnepanelen doen ze enkel doorgeef luik. verkoop wat ook nog is een andere partij doet. Gewoon een aanmeldpagina en zogenaamd zit ikea in de zonnepanelen.
Vroeger had Ikea eigen zgn 'dunne film' zonnepanelen. Daar zijn ze idd mee gestopt. Net als ieder ander overigens, ook Solar Frontier is niet meer te koop.
Ligt het aan mij of kan ik die slimme gordijnen nog nergens in nl vinden.
Hier kun je allerlei slimme zonweringen vinden. Mooi Hollands bedrijf.

https://coulisse.com/
Met 100% Engelstalige website.
Ja zoals zoveel bedrijven die internationaal gaan. Blijft een bedrijf dat gewoon in Enter (Twente) is begonnen. En ze hebben mooie zonwering oplossingen zowel ouderwets met een touwtje of middels spraakassistenten, app (motion) en iftt.
Binnen kort gaat misschien Samsung wel gordijnen verkopen. Wie weet
Ik heb een "IKEA" wasmachine, zeker al 5 jaar oud. Still going strong, nooit gezeik mee.
Het is op zich leuk dat IKEA dergelijk spul voor vaak een leuke prijs op de markt brengt, net zoals Trädfri. Er zitten in de laatste echter behoorlijk wat bugs en het is niet erg stabiel. Ik hoop dus maar dat ze hier vooraf wat meer testen.
Kun je eens een voorbeeld geven wat je bedoelt met “niet stabiel”? Ik heb 8 lampen, icm 3 dimmers die ik gebruik met HomeKit, Pimatic en/of de TRÅDFRI app en heb nog nooit gehad dat ze niet doen wat ik wil. Ik ben juist onder de indruk van de stabiliteit van het platform.
Ik heb 3 60x60 panelen die niet altijd juist aan of uit gaan met de hub. Soms gaat er 1 dus niet uit waardoor de schakelaar plots de panelen die aan stonden uitschakelde maar ook het paneel dat uit stond weer inschakelt. Dan moet je de boel weer stroomloos maken om te fixen.

Het gebeurd af en toe, 1x in de maand bijvoorbeeld.
Geen geld wat betreft die panelen maar niet 100% stabiel voor mij.
Zulke problemen heb je af en toe met Hue ook, heb je geprobeerd om een andere zigbee kanaal te selecteren?
Nog nooit gehad met Hue. Twee jaar in gebruik nu. Eén keer een probleem gehad met een update waarna ik alles stroomloos moest maken.
Zigbee storing is natuurlijk afhankelijk van waar je bent, het draait gewoon in de 2,5Ghz 2,4Ghz band, en daar kun je tegen problemen lopen.

Ik heb 2 keer mijn zigbee kanaal moeten aanpassen tot dat ik een stabiele verbinding kon krijgen.

edit: Scherp @Aurora

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 26 maart 2019 11:30]

Je bedoelt vast op de 2,4Ghz band
Met Hue idd dit probleem ook. 2 lampen in de gang die ik als groep aan stuur.

Paar keer per maand pikt maar 1 van de 2 lampen de opdracht op. Dan moet je daarna de lamp rechtstreeks via de Hue app (individueel) de opdracht alsnog geven. (lampen aan/uit zetten brengt ze alleen weer terug in de huidige ongelijke staat. maar dat is by design).
Pro tip: als je de power knop van de remote ingedrukt houdt, synct hij de state van alle lampen ;)
Hoe verander je het zigbee kanaal met de IKEA hub / app?
Dat is niet mogelijk helaas, hetzelfde geldt voor een statisch IP. Hoop dat we dit nog mogen verwachten in de toekomst.
Statische ip zijn andere manieren voor natuurlijk, een ander Zigbee kanaal zou je toch bijna scharen onder cruciale functionaliteit.
Met Hue kan het wel. Ik heb zowel Tradfri als Hue, en volgens mij volgt Tradfri dan gewoon de band die ik instel bij Hue.
Inderdaad wel jammer dat het bij Tradfri niet zomaar kan. Misschien is die 'slimmer' en zoekt hij gewoon de band met de minste storing? Geen idee.

[Reactie gewijzigd door Slonzo op 26 maart 2019 13:19]

Ik heb hue en TRÅDFRI door elkaar. Ik heb een of twee keer per maand ruzie met een ikea lamp of accesoire, en minder dan een keer per jaar met een hue apparaat.
Ik heb zelf één schakelaar per paneel, dus dat probleem heb ik hier niet.

Wel een tip voor als je panelen uit sync zijn: houd de knop op de afstandsbediening/schakelaar even ingedrukt (6 a 10 seconden) en alle aangesloten lampen resetten zich op maximale helderheid en zijn dan dus in dezelfde status.

Het lost je probleem niet op, maar de oplossing lijkt me handiger.
Top tip, inderdaad. Ik zal het eens proberen.
Ik stoor me er echter niet teveel aan. Wanneer het nu gebeurde pakte ik gewoon de app erbij of roep iets richting Siri..
Misschien een tip, i.p.v stroomloos maken kun je ook een seconde of 5 de aan/uit knop van de afstandsbediening indrukken waarna de status weer gelijk is van de gekoppelde lampen/panelen (aan).

[Reactie gewijzigd door Dutn op 26 maart 2019 09:08]

Goede tip, thanks
Vanuit de Tradfri app kun je de lampen per groep schakelen, maar als je de groep opent kun je de lampen ook nog individueel schakelen. Dan hoef je niet de boel niet meer stroomloos te maken of te resetten.
oms gaat er 1 dus niet uit waardoor de schakelaar plots de panelen die aan stonden uitschakelde maar ook het paneel dat uit stond weer inschakelt. Dan moet je de boel weer stroomloos maken om te fixen.
Power knop van de schakelaar 5 seconden ingedrukt houden en dan gaan alle lampen op het systeem aan op maximale vermogen. Je hoeft het dus niet stroomloos te maken om te fixen.

edit: spuitelf... zie ik nu

[Reactie gewijzigd door hiostu op 26 maart 2019 09:20]

Precies dit heb ik inderdaad ook met tradfri lampen. Ik wilde mijn schakelaars weghalen en volledig vervangen met de Philips Hue remotes die ik heb, maar dat gaat dus niet omdat de lampen gewoon met enige regelmaat niet uit of aan gaan, en ik de schakelaar moet gebruiken om even de stroom er af te halen. Op die manier reset het en werkt het wel weer.

Beetje jammer van die bugs. Achteraf had ik toch liever Philips Hue lampen gekocht. Kost twee keer zo veel, maar het werkt wel perfect.
Ik heb hetzelfde probleem.

Er zijn bij mij 3 groepen lampen waar dat mee gebeurd. Alle overige doen het wel altijd goed. 1 daarvan is naast en onder mijn bank, welke 3 meter van de hub af staat. Ook de keuken, zo'n 10 meter bij de hub vandaan, heeft hetzelfde probleem. Op mijn kantoor heb ik er ook last van. Vaak is het 1 lamp die weigert en de rest doet het wel goed. Echter, op zolder en in de voor- en achtertuin heb ik er geen last van. Het gebeurd mij wel met regelmaat, zeker in de woonkamer, welke dichtbij de hub is. Ik weet dan ook niet of het er mee te maken heeft dat ik rond de 40 lampen en 30 schakelaren heb (inclusief beweging).

Een ander probleem is dat de hub regelmatig de verbinding met Google Home verliest. Ik heb nu een SonOff er achter zitten, welke elke nacht mijn hub opnieuw opstart. Zou niet nodig moeten zijn, maar het is een oplossing.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 26 maart 2019 12:21]

Is de status van die dingen niet uit te lezen?
Als ik een lamp uit zet checkt mijn systeem eerst of een lamp aan is, zo ja, dan zet deze de lamp uit. Bij inschakelen hetzelfde systeem andersom....

Is wel eigen software (Domoticz)....
Domoticz en Tradfri heb ik een tijd geprobeerd. Dramatisch. Die plugin liet Domoticz om de haverklap vast lopen, 1x een databasecorruptie gehad waardoor ik een maand aan data kwijt was et cetera..
Daarom gebruik ik Home Assistant. Gewoon out of the box ondersteuning voor Tradfri, zonder te moeten klooien met plugins.
Home Assistant monitort volgens mij weer m'n slimme meter en zonnepanelen (Solar Edge) niet.. althans, die heeft geen historische weergave geloof ik. Da's ook weer irritant..
Ik weet niet hoe lang het geleden is dat je ernaar gekeken hebt, maar HA heeft toch wel erg veel functionaliteit.

https://www.home-assistant.io/components/sensor.solaredge/
Net even gekeken, zie alleen maar sma en solar edge. Dat is voor zonnepanelen land niet bepaald veelondersteuning. Voor deze zaken is het erg karig wat er ondersteunt wordt..
Hij heeft Solar Edge, dus voor zijn user case misschien prima...
Ik ben ook bezig om van Domoticz af te stappen en wijk uit naar InfluxDB met Grafana. Niet voor de faint-of-hart maar de mogelijkheden zijn enorm. Hierna wil ik bezig gaan met HA.
Tot op heden heb ik binnen Domoticz nog geen beperkingen ontdekt die mij in de weg zitten... Heb inderdaad ook alternatieven bekeken, maar die waren vaak een veelvoud ingewikkelder. Begin ik niet aan zo lang het niet noodzakelijk is en Domoticz mij alles kan bieden dat ik nodig heb. Inclusief Home Assistant, werkt prima samen met Domoticz via een plugin! :)
Ik heb in 2015 panelen gekocht en flink diep gespit in e.e.a voordat ik uiteindelijk een systeem voorzien van Solar-edge controllers en converter kocht. Dus geen IKEA systeem, maar dat was toen wel de goedkoopste bij een bepaald totaal vermogen. Echter : wanneer ik efficientie per m2 ging berekenen, moest IKEA het toen afleggen ( panelen werden toen aangeboden door een andere Chinese club met een standje in de IKEA winkel) Mooie kleine panelen toen, maar als je meer opbrengst nodig had per m2, of toekomstig aan uitbreiding dacht, dan was het niet de juiste keuze. Anderzijds kun je met 60x60 panelen bepaalde oppervlakken weer wel mooi uitlijnen t.o.v de grotere rechthoekige panelen.
fyi het Solaredge systeem ondervangt onderlinge afwijkingen, zodat het zwakste paneel niet langer de zwakste schakel in de serie is.
Je moet dan alles met de afstandsbediening áán zetten (als ze steeds 'wisselen' en de helft uit in plaats van aan is) door een paar keer op het 'feller licht'-knopje te drukken. Dan één keer de uitknop en alles is tegelijk uit.
Stroomloos maken hoeft niet, schakelaar ingedrukt houden en de lampen resetten zich, alle (gekoppelde) lampen gaan dan aan, en kan je ze met een korte druk op de knop weer allemaal uitzetten.
2 lampen op 1 AB, 1x klikken is regelmatig 1 lamp aan en de ander blijft uit.

Heb 1 DOA WCD gehad, relais klikte niet. 1 WCD verliest regelmatig zijn koppeling en is dan X aantal minuten "niet gezien". Koppelen van nieuwe apparaten is soms moeizaam waarbij ik de gehele AB moet verwijderen, opnieuw moet koppelen en dan pas een nieuw apparaat kan aanmelden.

Ik heb de hub op de 1e verdieping en beneden + boven een repeater.

Regelmatig geen verbinding met de hub te krijgen omdat er geen wifi zou zijn terwijl de verbinding gewoon stabiel is.

Om enkele voorbeelden te noemen.

Indeling / inrichting van de app zou in mijn ogen ook logischer kunnen, AB per apparaat kunnen koppelen i.p.v. per groep zou fijn zijn, als je de AB opnieuw moet koppelen dan moet je je groepen weer aanpassen. Ook 2 groepen voor de slaapkamer want 1 AB en 3 devices. Gooi je alles in 1 groep dan regelt die ene AB alles.

Ik ben nog niet zo ver, maar zou ook fijn zijn om remote wat te kunnen.

Reden van aanschaf was stroombesparing maar met alle extra gadgets vraag ik mij af of dat nog te realiseren valt. Zo schakel ik op de computerkamer met 1 klik alle apparatuur uit, ik zit daar misschien 1 á 2u per dag. 'S nachts gaan de TV en decoder uit, overdag de laders en wekkerradio's op de slaapkamer uit.

Maar dan wel 11 apparaten extra die toch ook constant verbruiken dus vraag mij af of er daadwerkelijk een besparing is :)

Maar het "hebben" gehalte is hoog.

[Reactie gewijzigd door sanscorp op 26 maart 2019 09:10]

Probeer die lampen maar es te pairen met een Hue bridge :(

De PIR sensor laat zich helemaal niet pairen met de Hue bridge, terwijl ze bij hoog en bij laag claimen dat het zigbee is. Nou ik geloof er geen reet van. Een of ander eigen verzinsel zal het wel zijn.

De lampen zijn te pairen, maar daarvoor moet je een half uur lopen kutten, en de lamp letterlijk op 1cm van de bridge houden.

De zigbee-spullen van Osram werken gewoon perfect.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 maart 2019 15:58]

dichtbij houden hoeft niet hoor, ik heb ze kunnen pairen vanaf de andere kant van de kamer (10 meter). Reset was wel een probleem bij 1 vd lampen, ik geloof dat ik wel 15 keer de schakelaar 6x aan en uit heb moeten doen. De truc erna is de Hue app open houden maar niet laten zoeken. Eerst de lampschakelaar uitzetten, dan de Hue app laten zoeken en dan de schakelaar aanzetten. Even later zie je de lamp in Hue. Je hebt dus geen andere app nodig.
De lampen hangen bij mij ver van de bridge, buiten aan de schuur. Aan de achterzijde van ons huis staat achter het raam wel een Hue lamp die de mesh naar de Tradfri lampen maakt. Werkt eigenlijk probleemloos.
Probleemloos ja zodra je door die problematische pairingscene heen bent. Voor iedere lamp. Voor iedere lamp een ramp :/

Pairen op meer dan 1 meter afstand ging gewoon NIET bij mij. Wat mij betreft zijn die dingen van ikea gewoon poep.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 maart 2019 15:59]

Dus ze zijn poep, omdat ze niet altijd goed willen linken met een Hue bridge waar ze niet voor zijn gemaakt? Rare conclusie...
Er staat heel duidelijk in de beschrijvingen dat je pairt op max 20 cm ;)
ik heb het volgens dit filmpje gedaan op ruim 8m van de Hue bridge:
https://www.youtube.com/watch?v=iC99TBP0Tz8
Tradfri pair je max. 20 cm. Eerst de afstandsbediening met de lamp(en), daarna de afstandsbediening met de bridge. Tenminste.. volgens mij was dat de volgorde..
ik heb alleen lampen van Ikea, en dat ging volgens bovenstaand filmpje. Niet zo handig als een Hue lamp, maar een stuk goedkoper en dan vind ik het minder erg.
Dat bedoel ik dus. Alles moet per se op een bepaalde manier met allerlei regeltjes en mitsen en maren. Het spul van Philips en Osram WERKT gewoon. Pleur het spul ergens in een kamer met stroom erop, en de app+bridge pikt het wel op. Geen gezever met eerst dit dan dan en alleen als dit en dat en zus en zo.
Beetje security is ook wel handig denk ik. Niet iedereen binnen 100 meter moet kunnen pairen met m’n lampen...
Daar zijn ze ook niet voor gemaakt, maar het gaat prima, mits de juiste firmware in de lampen zit (ik kom uit 1969, firmware in lampen |:( )

Overigens heeft het Tweakers Tradfri forum een aardige post over koppelen van de Ikea lampen met de Philips Hue bridge : https://gathering.tweaker...message/52212407#52212407


(en ja, iedere fabrikant gooit zijn eigen sausje over het Zigbee protocol)
Maarja, die firmware kun je niet updaten zonder de bridge van Ikea zelf |:(
En dat klopt, op de een of andere manier doet Ikea aan koppel verkoop :-)
(De meeste lampen die nu in de winkel liggen hebben de juiste firmware aan boord, maar aan de verpakking is dat niet te zien)
De dimmer is waardeloos. Niet voor niets krijgt deze op de IKEA website 2 van 5 sterren... De rest werkt wel goed, behalve dat ik de hub nogal eens moet resetten omdat ie niet meer reageert. Dus stabiel? Niet helemaal :)
Ik heb werkelijk nog nooit problemen met de hub of dimmer gehad. Ik schakel / dim lampen en schakel stopcontacten. uit sync gebeurt me alleen als ik met google home iets afzonderlijk bedien, terwijl ik die normaal met de AB in een groep schakel. Dat is natuurlijk met google home ook simpel "op te lossen".
ik heb het regelmatig. Ik heb zon 6 lampen, 2 dimmers en een 'muur stekker schakelaar'. Ik heb regelmatig dat een lamp niet mee gaat in een groep, of dat het allemaal even niet luistert. Ben erg tevreden, maar dat kan wel beter. Ik begreep van een vriend dat de Hue Bridge toch beter werkt met de ikea lampen.
Of de ICS 2000 van Klik aan / Klik uit. maar ja, die is meer dan 100 euro, de Ikea hub 35
die hub bevalt ook goed ja? ik vind dat klik aan / klik uit spul ook wel mooi
Was vroeger niet zo fan, maar sinds de nieuwe (Zigbee protocol) er is, is het prima spul.
Ik heb in Mn woonkamer 2 simpele peertjes waarvan soms maar eentje aanging, terwijl ze in een groep zitten. Ook problemen gehad met een kleuren lamp, in de tradfri app werkte het wel, maar Alexa herkende het niet. Dat laatste kan ook aan Amazon liggen uiteraard, maar het was wel frustrerend. Na de 3e keer alles hard resetten en opnieuw pairen werkte het wel allemaal.
Idd ik gebruik tradfri met Google home nu ongeveer 1 jaar en het is 1 keer fout gegaan maar verder werkt het prima
Kun je eens een voorbeeld geven wat je bedoelt met “niet stabiel”? Ik heb 8 lampen, icm 3 dimmers die ik gebruik met HomeKit, Pimatic en/of de TRÅDFRI app en heb nog nooit gehad dat ze niet doen wat ik wil. Ik ben juist onder de indruk van de stabiliteit van het platform.
mijn tradfri gateway heeft een tijdje gehad dat ik 'm elke 3 dagen moest resetten, omdat het mormel was vastgelopen. Niet echt handig voor iets wat een huis moet aansturen.

Tegenwoordig is dat gelukkig een zeldzaamheid.
- Ik heb 6 lampen in 1 groep. Als ik ze uitzet (met afstandsbediening of smartphone), blijft er soms 1 aan. Met de afstandsbediening heb je dan als bonus dat als je nogmaals op de aan/uit knop drukt, dat 5 lampen aangaan en diegene die nog aan staat, uitgaat. Aaargh.

- Ik heb regelmatig dat de app "vergeet" dat ik verbonden ben met de bridge. Ik moet regelmatig opnieuw die code onderop de bridge scannen. Dit gebeurt minstens 1x per maand, soms meerdere keren achter elkaar en soms werkt het pairen gewoon niet.

- Lampen die nog net even een fractie van een seconde knipperen nadat je ze aanzet met de stroomschakelaar.

- 1 van mijn 60x60 panelen werkt niet via de app: Ze zitten in 1 groep, maar als ik ze via de app bedien, reageert maar 1tje. De ander zit wel in de groep, maar update niet. Als ik de afstandsbediening gebruik, reageren ze wel beide en zie je 'm ook updaten in de app. Inplannen dat de lamp automatisch aan/uit gaat op een tijd werkt dan weer wel. Heel gek, want ik heb dit probleem altijd alleen met 1 en dezelfde 60x60 paneel. Hierbij moet wel vermeldt worden dat ik dit ene paneel al in bezit had nog voordat de rest van de Tradfri lineup in de winkel lag; ik had dat 60x60 paneel gekocht toen ze echt net nieuw waren. De anderen zijn nieuwer en werken prima.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 27 maart 2019 10:23]

Voor dat eerste: met de 'verlichting feller' knop gaan ze allemáál aan en kun je ze daarna in één keer weer uitzetten ;)
Wat is er onstabiel aan Tradfri? Ik heb 80% van mijn lampen vervangen door Tradfri lampen die gekoppeld zijn aan mijn Hue bridge en ook een heel aantal Tradfri schakelaars en heb eigenlijk bijna nooit problemen met de lampen.
"Eigenlijk bijna nooit"
Dus af en toe wel.. dat kan voor jou niet storend zijn maar voor een ander kan dit natuurlijk onstabiel voelen. Natuurlijk een kwestie van perceptie.
Ik heb in een jaar tijd nu 1x gehad dat een lamp niet direct aanging via de schakelaar die direct gekoppeld is. Dat heb ik bij mijn Philips hue lampen al twee keer gehad.

Als je bij een incident al gaat praten over onstabiel systeem, dan is bijna alles in de wereld wel onstabiel te noemen.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 26 maart 2019 09:17]

Het zijn ook niet de lampen welke instabiel zijn. Het is de hub en software van Ikea...
Precies mijn ervaring: Ik heb -bijna- nooit problemen. Ik heb echter met ouderwetse lampen echt nooit problemen.

Alsnog leuk speelgoed en neem de "problemen" voor lief.
Tradfri is rocksteady hier hoor. Alleen jammer dat de stopcontacten nog niet met Siri/Homekit werken. Heb nu 20 devices aan m'n gateway hangen en ik kan er gewoon van op aan dat het werkt.

Via de Apple Watch roepen dat je TV gaat kijken en sommige lampen dimmen of gaan uit die anders irritant spiegelen in beeld, roepen dat het avondeten klaar is en de verlichting bij de keukentafel gaat op standje sfeerlicht, als ik wil werken in de keuken heb ik 2 lampen minder maar wel fel wit licht op 100%... ideaal is het.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 maart 2019 15:18]

Ik heb m'n tradfri lampen vervangen door Hue lampen (behalve de aansturing van de led-plak-spotjes, want daar heeft Philips geen betaalbaar alternatief voor).

Ik had een tradfri hub en lampen. Tot er gezeik ontstond (zo'n uur voordat je op vakantie gaat) en lampen 'opeens' niet gevonden konden worden die de avond ervoor wel gevonden konden worden. Na m'n vakantie alles weer schoon opnieuw geinstalleerd en gekoppeld. Toen werkte het wel weer.

Voor kerst een Hue hub gekregen, want die bied toch net ff wat meer mogelijkheden (ook over de cloud enzo), maar wel met de ikea lampen. Vervolgens gezeik met lampen die af en toe eens knipperen. Heel irritant als je tv zit te kijken en in je ooghoek zie je opeens een lamp uitgaan en weer aangaan. En na 5 minuten nog een keer ofzo.

Toen was ik het zat, en ben ik langzaam aan de lampen gaan vervangen voor Hue lampen. Werkt voor mij een stuk beter en stabieler. Het licht vind ik ook mooier, en je kunt nog een heel stuk verder de lampen dimmen i.t.t. de ikea lampen.
Deze lijkt Google Assistant en Amazon Alexa te ondersteunen
Hoe moet ik dit zien? Als ik "Hey Google" of "Hey Alexa" zeg wordt de desbetreffende API aangeroepen?
Dus een Amazon Echo en Google Home ineen?

[Reactie gewijzigd door anandus op 26 maart 2019 07:49]

Ze bedoelen dat als je 1 van die home assistants hebt, deze speaker ermee kan aansturen
Volgens mij ook. Een speaker die vanaf een assistent aan te sturen is.

Maar niet over de assistent functie zelf beschikt. Laat staan beide assistents.
Waarschijnlijk - maar dat is een aanname van mijn kant - moet je vooraf een keuze maken tussen ofwel Google ofwel Alexa.
Geen idee; ik kan m'n Tradfri lampen wel bedienen met zowel Google Home (op m'n iPhone) als via Siri (op m'n iPhone).
Ik hoop stiekem dat hij Chromecast audio heeft, maar dat ze gewoon de term Google assistant noemen om interessant te doen. Ik kom dat redelijk vaak tegen bij andere producten
Ze gaan de echte Google assistant gebruiken en niet chromecast audio. Het is vergelijkbaar als wat ze met alexa doen. Waarom zou je eignelijk audio willen ipv assistant? Je kan chromecast audio aansturen vanuit assistent dus krijg je eigenlijk 2 in een toch? moet je alles wel ingesteld bennen in google assistent natuurlijk
ik heb al 3 google homes, en daarnaast wil gewoon deze speaker in m'n speaker group gooien zonder alle overige zooi die je er bij krijgt.
dan is dit niet het product voor jou. Het lijkt me dat de speaker net als de sonos speakers gebruik maken van een eigen netwerk waarin ze pairen enz. Het zal hoogst waarschijnlijk niet gewoon een simpele speaker zijn
Is het idee.

Tot nu toe ondersteunt Sonos alleen Amazon Alexa (en beperkt Siri).
Ze zijn bezig om ondersteuning van Google Home toe te voegen (besloten beta is nu gaande).
Ik denk niet dat deze Symfonisk speakers out-of-the-box al Google Home ondersteunen, maar het lijkt me waarschijnlijk dat dit later via een update kan worden toegevoegd.
Ik blijf het zo eeuwig jammer vinden dat IKEA geen kwalitatief hoogwaardigere meubels maakt. Het is allemaal van dat waaibomenhout. Hun innovativiteit en design (in simpelheid) is zo subliem (persoonlijke mening/smaak). Alles integreert en vult elkaar goed aan. Over alles is goed nagedacht. Alles is 'af' of op z'n minst 'zo goed als af'. Het enige minpuntje is, is dat ze voor vrijwel alles vurenhout met een laagje fineer toepassen.

Dit maakt het uiteraard 'weinig geld' (andere zaken die ook alles van vurenhout maken zitten in dezelfde prijsklasse, dus 'goedkoop' is hier niet het juiste woord) en licht (qua gewicht), maar het zou zo mooi zijn als ze hun innovatie ook in bijvoorbeeld eiken-, esdoorn- of kersenhout zouden maken. (ze hebben uiteraard wel wat spullen van hardhout, maar het is niet erg veel)

Je ziet het ook weer met deze speaker. Het design is simpel, oogt een beetje Philips uit de jaren 70, en past fantastisch bij bestaande meubels. De integratie met het veelgebruikte Sonos-systeem zal veel mensen aanspreken (heb zelf geen Sonos-spullen, maar ik weet dat het veelgebruikt is). Afhankelijk van hoeveel ze er voor gaan vragen kan dit een erg populair product worden.
Ikea maakt zeker nog wel degelijke producten maar de prijzen zitten tegenwoordig op het niveau van wat de betere meubelketens. De “mainstream” ikea kasten zoals Pax, dat is echter wel een voorbeeld van “minder voor meer” (Pax van 10 jaar geleden had nog een degelijke fineerlaag, tegenwoordig is het een soort dun folie).

Ik geloof dat deze speaker best goed van kwaliteit zou kunnen zijn maar, dan betaal je er waarschijnlijk wel behoorlijk voor en dat is dan weer jammer.
Overigens vind ik schoenmaker houdt je bij je leest: Ikea is geen elektronica winkel...
De eeuwige anti-climax.
Dan had Amazon alleen nog een boekenwinkel geweest (ipv (één van) de beste cloud-hosters.
Dan had Netflix nog steeds een postordervideotheek geweest
Dan had Philips nog steeds alleen gloeilampen gemaakt
Dan had Nintendo alleen nog spelkaarten gemaakt

Het is juist goed als bedrijven uit hun comfortzone een product willen ontwerpen. Juist omdat die bedrijven net een andere invalshoek hebben dan de gevestigde orde.
Dat vind ik zelf ook maar tegelijkertijd hebben ze wel succes met producten als Tradfri enz.

Wat Ikea wel slim doet is dat ze niet gelijk "all-in" gaan met nieuwe productlijnen. Ze testen of het aan slaat en breiden het dan langzaam uit.

Ikea is natuurlijk bekend van hun meubels maar zelfs in den beginne verkocht Ikea niet alleen meubels maar ook andere producten zoals potloden, pijpen enz.

Het credo was: leuke modieuze spullen, betaalbaar voor de massa.
Ik vind het zelf in elkaar puzzelen opzich geen probleem en zelfs wel leuk, alleen is de QA soms wat slecht en zijn dingen niet goed voor geboord of draait je half je handen kapot om een schroef er in te krijgen.

Dan moet je weer de icoontjes negeren en toch de accuboor er bij pakken.

En Ikea verkoopt al jaren van alles voor in het huis.
Ikea heeft ook een "duurder" segment, waar wel massief hout gebruikt wordt. Zeker aan te raden om eens te onderzoeken!
Ik blijf het zo eeuwig jammer vinden dat IKEA geen kwalitatief hoogwaardigere meubels maakt. […]Het enige minpuntje is, is dat ze voor vrijwel alles vurenhout met een laagje fineer toepassen.
Vurenhout? Misschien heb ik niet genoeg Ikea-spul in huis maar hun kasten zijn sinds jaar en dag van meubelplaat. Feitelijk grof zaagsel met een bindmiddel. Het ‘fineer’ is bij de meubels die ik heb niet eens van hout, maar plastic of een papier-achting materiaal met een verhardingsmiddel.

Begrijp me goed, dit is geen kritiek. Voor dat geld kan niemand zulke strakke meubels maken van massief hout.
"Samengeperste kippenpoep" :)
Het is allemaal stompedeuren panelen. Kamertjes in onze LeidscheRijn woningen worden zo klein dat het walkin’s worden. Geen kast meer nodig.
Voor batterijen, accu's en (led)lampen kijk ik niet eens meer bij andere zaken. IKEA heeft hier veruit de beste prijs kwaliteits verhouding. No-brainer. Ok vermoed dat ze dit speakertje vrij goedkoop kunnen maken. De electronica er in kost immers een paar euro en is al lang uit ontwikkeld door Sonos. Productie kosten zullen waarschijnlijk een paar tientjes zijn, dus ik verwacht een mooi prijsje. Hopelijk gaat het ook samenwerken met andere multiroom systemen zoals die van Frontier Silicon :) Dan kan ik het ook gebruiken op mijn Medion....
Edit, typo.
Voor led-lampen is Action zeker een concurrent. En meestal dichterbij.
[Persoonlijke opinie] Die led-lampen van de Action komen van de goedkoopste chinese leverancier, en dat is te merken aan hun levensduur. Van m'n ikea LED lampen zijn er nog maar weinig doodgegaan, enkele vanwege oververhitting. De lampen uit verschillende series van de Action gaan gemiddeld maar een jaartje mee bij ons.
Paar tientjes vroegen kosten een CD speler 1 tientje. Zit wel wat meer in dan een speaker.
Kan je deze dan ook integreren met de andere producten van Sonos?
Dan wordt het namelijk wel leuk (als de prijs goed is) voor bijv de slaapkamers van de Kids
De prijs ben ik ook zeer benieuwd naar. Ikea is niet meer zo goedkoop als vroeger met een hoop dingen (behoudens dan een simpele Kallax/Billy kast en keukengerei).

Als ze onder de 100,- gaan kosten (en dus niet 99,- maar let’s say 75,-) en acceptabele kwaliteit bieden dan kan dit interessant worden.

Interessant om te weten hoe de integratie dan met Sonos eventueel gaat zijn.

Ik denk dat als dit met Sonos kan integreren, het interessant gaat worden hoe de prijs/kwaliteit gaat zijn want Sonos zal niet zichzelf uit de markt willen prijzen (en Sonos kost al een lieve duit).

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 26 maart 2019 08:58]

Anderzijds zou dit een goedkope instap binnen het Sonos ecosysteem kunnen zijn.
Ik denk (heb er geen feitelijke onderbouwing voor) dat dit product met het Sonos ecosystem geintegreerd zal worden.
Is voor Sonos natuurlijk een geweldige kans om in de huizen van klanten te komen. Als de geluidskwaliteit goed is en je merkt dat het multi-room systeem makkelijk werkt* is het natuurlijk aanlokkelijk om je systeem uit te breiden met andere speakers van Sonos.

Overigens heeft IKEA al een (bluetooth) speaker van ong. 75,- (de grote Eneby) en ik weet niet of Ikea de verkoop van de Eneby wil kanibaliseren en of ze mogelijk klanten met minder kennis in verwarring willen brengen ("wat is het verschil tussen deze speakers, ze kosten hetzelfde?").

*Sonos is überhaupt makkelijk in gebruik, maar een van de belangrijkste verkooppunten is hoe gemakkelijk hun multi-room audio werkt. Maar om daar gebruik van te maken heb je natuurlijk minstens 2 speakers in 2 verschillende ruimtes nodig, en ik weet niet of mensen die niet bekend zijn met Sonos of met multi-room audio daar meteen toe over te halen zijn.
Op deze info zit ik ook te wachten inderdaad.
Heeft qua design wel veel weg van de Philips speakers uit de 70'er jaren. Die motional feedback serie.
Ja, meest perfecte bas voor de relatief kleine speakers. Overigens werden die , nogal zware, speakers door mij toen al als boekenplank gebruikt. _/-\o_ . Ook heel geschikt als boekensteun. O-)
Ik heb de opvolgers gehad, de Digital World series. Prachtige speakers. Spul klonk beter dan veel hedendaagse speakers.
Zou dan de Google assistent dan ook eindelijk voor mijn play one beschikbaar komen...
Nou hup Sonos, snel die Google Home support doorzetten naar je bestaande line-up.
Ik neem toch aan dat ze 'gewoon' bij je Sonos line-up kunt toevoegen. Leuke speaker voor de badkamer erbij.
Daar zou Sonos ook het meeste baat bij hebben denk ik. Als ze betaalbaar zijn kunnen ze heel goed als instap-/startermodellen fungeren, waarna de mensen die ze kopen Sonos speakers kunnen kopen om ze te koppelen.
Jep, het wordt gewoon een extra speaker voor in je Sonos-ecosysteem. Of 'ie vochtbestendig is, is een tweede. Dan is een One misschien een betere optie.
Tja, maar die is ook ff wat duurder hè. Eerst april maar eens afwachten wat het nu daadwerkelijk gaat worden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee