FCC-documenten spreken van Sonos-speaker met bluetooth-audiostreaming

Sonos heeft twee nieuwe producten aangemeld voor certificering bij de FCC, waarvan eentje een speaker met bluetooth-functionaliteit is. Het zou de eerste speaker van het premium-merk zijn die bluetooth ondersteunt.

Op de FCC-website zijn de modellen S17 en S23 te vinden. S17 is volgens The Verge, die de documenten doorgespit heeft, bluetooth-enabled. Het zou de eerste Sonos-speaker zijn die bluetooth gebruikt voor audiostreams; de speakers hadden al bluetooth low energy, maar dat wordt alleen gebruikt bij het set-up-proces. Verder heeft deze S17 een usb-c-aansluiting, maar meer is niet bekend.

Het andere apparaat, de S23, is volgens The Verge mogelijk een nieuwe versie van de Sonos Amp, omdat een voorbeeld van opgedrukte tekst in een zodanige manier opgesteld is, dat het precies past op de Amp, die dezelfde tekst in een cirkel ook heeft. Geen enkele andere Sonos-speaker heeft die opdruk op die manier. De bestaande Sonos Amp is een 2.1-versterker.

Sonos heeft uitnodigingen verstuurd voor een evenement op 26 en 27 augustus in New York. De kans is aanwezig dat deze producten daar goed en wel onthuld zullen worden.

Sonos Amp
De originele Sonos Amp, met de tekst in een ringvorm zoals de S23 dat ook zal hebben

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-08-2019 • 13:09

49

Reacties (49)

49
48
34
3
0
9
Wijzig sortering
The Verge heeft het over een nieuwe Connect, niet de AMP die al redelijk nieuw is (begin dit jaar).

https://www.theverge.com/...fresh-fcc-filing-speakers
Eindelijk, ik speel al een tijdje met een paar producten van Bluesound en is uiteraard niet te vergelijken maar werkt wel erg fijn, de toevoeging van Bluetooth maakt het ook handig om gasten makkelijk wat af te laten spelen, ook grappig is dat de speaker ook via Bluetooth met andere speakers kan verbinden als host, zo kan je andere speakers gebruiken met BluOS
In welk opzicht zijn ze niet te vergelijken? Ik heb zelf Sonos, en ben daar zeer tevreden over, maar ik heb me laten vertellen dat Bluesound "beter" zou klinken...
BlueSound ondersteund 24-Bit Hi RES audio, terwijl Sonos tot maximaal 16-Bit gaat.

Je hebt dus meer bits over om je audio in op te slaan, maar je bestanden zijn daardoor wel groter.

Wel klinkt de muziek meer zoals het in de studio gemaakt is.

Meer kun je hier lezen, maar er zijn boeken over volgeschreven. Dus mocht je nog wat te doen willen hebben deze vakantie kun je je lol op.

De vraag is uiteindelijk of je het verschil kunt horen. Dat hangt dan weer af van de kwaliteit boxen, versterker, kabels etc., en of je geen placebo effect gaat krijgen “want de kabel is duurder”.

Heb zelf BlueSound en zou nu ook niet anders meer willen. Naast dat je audiobestanden op je PC/NAS kunt afspelen, heeft het ook (net als Sonos) integratie met Spotify, Tidal en andere diensten. Voor alledaags gebruik doe ik Spotify, maar als ik echt even wil genieten en voor de muziek ga zitten, speel ik de Hi Res Albums af die op de laptop staan.

[Reactie gewijzigd door D3F op 23 juli 2024 11:16]

De geluidskwaliteit zal wellicht beter zijn. Het nadeel van Bluesound (en al die andere initiatieven van hifi-merken) is hun algehele ondersteuning en hun apps. Hifi-merken zijn gewend om hardware op de markt en daarna gaan ze verder met een nieuw product. Het zijn geen software bedrijven.

Ik lees dat Bluesound nog geen (native; dus niet via Airplay/Bluetooth) ondersteuning heeft voor Apple Music. Dat is al drie jaar op de markt. Je zou maar honderden euro's hebben uitgegeven aan dat eco-systeem en op die ondersteuning zitten te wachten.

En de apps. Vaak een drama qua UX, en dan druk ik mij nog zacht uit. Onlogisch, lelijk en buggy. Het zijn ook typisch van die bedrijven die er maanden over doen om bij nieuwe hardware of versies van OS-en nieuwe resoluties of features te ondersteunen.

Dat is wel een verschil met Sonos. Mijn 10 jaar oude Sonos krijgt nog alle updates en regelmatig nieuwe features. Je merkt dat die app echt goed in elkaar, gemaakt door een goed team van mensen die begrijpen hoe het moet, met regelmatige updates.
Bij mij staat ook een serieuze hifi-set (gekoppeld aan Sonos Connect) en heb ook best wat centen over voor een 'betere' streamer, maar als ik dan bij een hifi-zaak ermee speel ben ik na vijf minuten alweer klaar met die ellende. Mooie hardware, maar de rest is bagger.
De ervaring die jij hebt deel ik niet. Zowel op de telefoon (iOS) als op PC werken de apps bij mij vlekkeloos. Het meeste spreekt voor zich. Wat niet voor zich spreekt zijn de dingen die je niet alledaags gebruikt.

Apple Music is niet toegankelijk vanuit de app, dat klopt. De enige ondersteuning is via AirPlay 2, waarvan de chip vanaf de tweede generatie producten wordt meegeleverd.

Zelf vind ik Sonos een prima product, maar wel voor de massa. Wanneer je goed geluid wilt maar geen kennis hebt, wordt Sonos je als eerste aangesmeerd bij je lokale geluidstoko.

BlueSound is voor degene die net wat meer wilt en ik denk dat als je BlueSound koopt, je Tidal kiest boven Apple Music of Spotify. Tidal wordt wel native ondersteund.

Waarom ik zelf Spotify heb en geen Tidal? Omdat het gratis bij mijn internetabonnement zit.

Het is uiteindelijk de afweging die je maakt: kies ik voor betere geluidskwaliteit (BlueSound) of ga ik voor iets meer gebruiksgemak (Sonos).

[Reactie gewijzigd door D3F op 23 juli 2024 11:16]

Ik kan je ervaring onderschrijven op alle fronten.

Overigens gebruik ik ook een Connect icm hifispeakers en versterker, maar heb er nog een externe DAC tussen zitten. Zo heb ik wel de voordelen van de gebruiksvriendelijke Sonos software, maar niet de nadelen van de middelmatige DAC in de Connnect.
Voorheen had ik een Yamaha musiccast streamer maar sinds 2 maanden een NAD versterker met ingebouwde bluesound module. De app van bluesound is bijna perfect, snel en intuïtief. Veel streaming diensten, zoeken in die diensten werkt goed en versterker is te bedienen vanuit de app. Ook brengen ze regelmatig updates voor zowel de app als het apparaat uit.

Dus er zal ongetwijfeld beter zijn maar ik vind het meer dan prima zo. Neemt niet weg dat Sonos ook mooie producten maakt maar een andere doelgroep heeft.
16bit is net zoveel als een cd. Ik betwijfel of er mensen zijn die het verschil tussen 16 en 24bit gaan horen in een dubbel blind test.
Als je het puur over de actieve speakers hebben klinken Bluesounds wat beter, de versterkers zijn wel echt een stuk boven Sonos, het is wat opener, eerlijker en minder V-vormig. Je betaalt er echter ook wat meer voor en voor sommige is het verschil in kwaliteit niet groot genoeg
Het is voor mij een "erbij-set". Niet voor de kwaliteit maar voor het gemak. Ik vind het geluid (Play:1 met sub) verrassend goed voor zulke kleine speakers.
"...Bluetooth maakt het ook handig om gasten makkelijk wat af te laten spelen..."
Oh ja en sinds wanneer is dat makkelijker dan Wi-Fi?? Bluetooth aanzetten, je eigen Bluetooth uitschakelen, je gast laten verbinden (als deze überhaupt weet waar hij zijn Bluetooth kan aanzetten) en verbinden en zolang deze gast er is blijft ie natuurlijk verbonden, tenzij je eerdere handelingen bij hem uitvoert.
In tegenstelling tot Wi-Fi, waarop je deze je wachtwoord geeft, als je dat al niet hebt gedaan. Meestal één van de eerste vragen die je krijgt van je gast nog voordat deze vraagt hoe t met jou gaat.
Over het algemeen verbind ik gasten met het gastennetwerk als ik dat al doe, meeste mensen hebben genoeg aan hun data en vragen niet gelijk maar wifi. Anywho Bluetooth op de bluesound is ideaal, zet BT aan op je telefoon en hij staat ertussen, klik en hij verbind, werkt prima.
Ik weet niet veel mensen die ik ken hebben niet zoveel data en ik heb op mijn netwerk geen geheimen staan. Ik voer t ww zelf in, maar daarna hebben ze gewoon internet en toegang tot de diensten op mijn netwerk. Ook zo makkelijk als je samen YouTube filmpjes aan t kijken bent op de tv, aangezien ik al geen tv meer kijk. Ik kijk liever muziekclips op tv en dan is t ook handig als zij leuke clips op de tv kunnen toveren en dan hebben ze niks aan Bluetooth. Los daarvan de gemiddelde gast bij mij is meestal geen technisch persoon dus t is al een wonder dat ze weten wat Wi-Fi is en dat ze weten hoe ze t kunnen gebruiken bv met verbinden met een tv.
Lijkt me dat ze de Yamaha MusicCast speakers aan het clonen zijn.
Die hebben altijd al naast wifi-ook bluetooth ondersteuning gehad voor ontvangen & ZENDEN _/-\o_ van audiostreams. Zo kun je in een multiroom opstelling ook via bluetooth bv. een koptelefoon verbinden met de speaker in die kamer.
En de nieuwste serie kan buiten stereo koppeling van 2 speakers onderling nu als nieuwe functie ook worden gebruikt voor (wireless) surround (met een yamaha receiver).
Ik zelf heb er 11(8x WX-010 (in zwart en wit/grijs), 2x ISX-18D beide in wit/grijs en 1x WX-030 in wit/grijs) stuks van de verschillende Yanaha Musiccast modellen over mijn woning verdeeld /(hangen). O-)

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 11:16]

Hoe zit dit precies met die koppeling van yamaha receivers? Kan je in ruimte A een yamaha receiver plaatsen en in ruimte B ook, met allebei high end luidsprekers aangesloten? Of ben je nog steeds afhankelijk van eigen yamaha luidsprekers voor multiroom?
Ik heb in mijn woonkamer een yanaha rx-a2080 receiver met KEF high end speakers bedraad erop rechtstreeks aangesloten voor 7.1.4 (waarbij die 4 zijn 4 atmos speakers). Dit voor mijn 65” Oled 4K Tv en muziek(streaming).
De receiver zelf is bedraad (maar kan ook wifi) met mijn netwerk verbonden en kan dan het geluid van alle! bronnen streamen naar de wifi Musiccast speakers in elke ruimte. Dus ook radio en Blueray etc.
Maar deze speakers kunnen ook apart via de app streaming enz afspelen en ook wirden samengevat in groepen die samen wat afspelen. Maar je kunt ook op elke speaker wat anders via de app laten afspelen.
Je hebt dus niet persee een tamaga receiver nodig (als centraal punt).
Als je mee wilt weten DM me maar.
Andere wifi/mutiroom speakers worden door de yamaha receivers niet rechtstreeks/officieel ondersteunt (zover ik weet). He zou wel andere speakers via bluetooth met de receiver kunnen verbinden. Want neg zoals elke (losse) MusicCast (wifi/multiroom) speaker kan de receiver via ingebouwde bluetooth geluid ontvangen maar ook verzenden (naar andere bluetooth bronnen/ontvangers).

He kunt zelfs met mijn model 2 receivers in verschillende ruimtes met elkaar (bedraad) verbinden.

Maar anders mag he zoveel receivers aan je (wifi en dus musiccast) netwerk toevoegen zoals je wilt.

Je kun over het betwerk elke bron van elke speaker of receiver laten afspelen op elk ander apparaat.
Zo jan ik bv ook de ontvangen DAB+ of fm radio zenders op mijn 2 ISX-18D musiccast radiowekkerspeakers ook op een andere speaker mee laten afspelen.

Trouwens MusicCast ondersteunt Alexa en ook Google assistant.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 11:16]

Tijd dat er een kleinere Sub gaat komen voor de Beam.
Precies dit. Heb die beam nu 2 weken, heel tevreden. Maar als je er een sub bij wil, is deze buitenproportioneel groot ( en duur).
Een sub is altijd groot. Een kleine sub kan niet de kwaliteit leveren die je van Sonos verwacht.
Voor de grap wel eens naar Bluesound gekeken? Compacter, zowel soundbar als sub en klinken nog een stuk beter ook naar mijn mening.
Wij zijn sinds de 2i serie ook overgestapt van Sonos (na 15 jaar) naar Bluesound, mede ook vanwege het altijd verplicht moeten updaten van Sonis, op een of andere manier van dit altijd als we net bezoek kregen.

Nu zit Blussound ook mooi ingebouwd in de NAD versterker, een verademing (betere volume controle), voor de hoofd audio set in de woonkamer.
Wel een must ja. Hoewel naar mijn idee dat 2 Sonos One's ook genoeg doen. Heb me toch laten verleiden tot de SUB, maar dat ding is gauw overkill. Staat hier op 30%.
Wat dacht je van een nieuwe playbar en eindelijk DTS ondersteuning?
Idd. een onbegrijpelijke keuze van Sonos om de playbar niet te voorzien HDMI. Ik zie graag een wat meer highend playbar. Huidige playbar is echt outdated.
Heeft Sonos standaard geen Bluetooth of NFC dan?

Waarom vragen ze er dan zoveel geld voor? Ik vind persoonlijk, het geluid niet eens ZO bijzonder.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 23 juli 2024 11:16]

Nee gebruiken ethernet en WiFi
Daarom ben ik voor een 5.1 setup gegaan met Denon heos(heos bar, sub en 2*heos3). De app is wat minder gelikt als Sonos. Maar geluid, HDMI poorten en mogelijkheden kan Sonos niet aan tippen.
Of de prijs in verhouding is met wat ze bieden bepaalt de consument door het wel of niet te kopen.

Een veel vergeten feit van Sonos is dat het zich richt op multiroom audio. Vele vergelijken het met een stereo set, dolby atmos oplossing of bluetooth speaker.
Dit is uiteindelijk geen goede vergelijking.
Ik heb ook nooit gezegd dat ze er uniek in zijn ;-)
Het klinkt voor mij alsof S17 een portable speaker wordt.
Dolby Atmos ondersteuning misschien (als toevoeging op een 5.1 set). :)
Blijft bijzonder dat Sonos. Dat het nieuwswaardig is dat er bluetooth op zit, zou je out of de box wel verwachten...? Het heet tegenwoordig ook een premium merk, maar iedereen die iets van audio weet, weet dat de geluidskwaliteit niet zo bijzonder is. Zeker niet gezien de prijs.

Hoe komt dat merk aan zoveel aandacht en prestige? Ik zie het namelijk niet. Voor mij is het een B-merk met A+-merk prijzen. Echte A-merken zoals een Yamaha, Denon enzovoorts doen qua prijs niet echt duurder, maar je krijgt er wel veel beter geluid voor terug. En Bluetooth.
Nou sorry hoor, maar Heos van Denon is ook niet denderend, die app is een gedrocht. Werkt retetraag.

Dat is dus ook een probleem wat iemand al aangaf hierboven, de "topmerken" maken hardware, doe dat dan ook en blijf bij je leest.

Zelf heb ik Heos heel snel weer terug gebracht.

En het voordeel van Sonos, het werkt makkelijk, komt redelijk tot goed geluid uit (een stuk helderder en duidelijker dan mijn voorheen 5.1 set met een gloednieuwe receiver).

Geen gedoe met kabels en andere ongein, opgeruimd staat netjes.
De app voor de Heos valt mij ook tegen. Gelukkig kwam mijn ding (Heos 7) met Bluetooth ondersteuning. De app gebruik ik al tijden niet meer. Maar vooral omdat ik geen abonnement op streaming diensten heb.

Bluetooth koppeling houdt er alleen soms mee op en opnieuw pairen is soms wat tricky.
Heb alles via de afstandsbediening geregeld voor de denon (deze kan ook leren), iedereen thuis kan er prima mee overweg.
Ik heb bewust voor heos gekozen, omdat Sonos de tv al hub ziet en Denon de bar als hub gebruikt. Immers een tv is naar mijn idee niet geschikt om audio te decoderen, alle codecs zitten standaard bij Heos.

Ik zie de heos bar meer als een soundbar met receiver ingebouwd. Alle apparten sluit ik met hdmi aan op de bar en niet op de tv.
Gebruiksgemak en het ziet er blijkbaar "stoer" uit. (gebaseerd op de mensen in mijn omgeving die Sonos kopen.)
Vergelijk het met Apple een paar jaar geleden. Alle alternatieven hebben óf mindere vormgeving, óf minder gebruiksgemak. En vaak beide. En daarnaast draait de marketingmachine als een tierelier.
maar iedereen die iets van audio weet, weet dat de geluidskwaliteit niet zo bijzonder is.
Wel, dat zijn de meeste audio related sites gewoon niet met je eens.
Wist niet dat sonos premium was. Dacht altijd meer op gebruiks gemak gemaakt.
Het andere apparaat, de S23, is volgens The Verge mogelijk een nieuwe versie van de Sonos Amp,
@Mark_88
The Verge geeft aan dat ze denken dat het een nieuwe Connect is, wat ik zelf ook denk. de Amp is namelijk nog niet zo lang geleden geupgrade. De Connect is het enige model dat Sonos heeft welke nog niet in de nieuwe stijl is en hopeloos verouderd vergeleken met de rest van de lineup..

Qua formfactor zijn de Connect en de Amp gelijk, er zit alleen geen amplifier in maar alleen een dac. bv. te gebruiken met je bestaande versterker/receiver of actieve speaker.
wat is het verschil of voordeel tussen deze speakers en amplified speakers met een bluetooth-,chromecast- of airplay- dongle eraan gekoppeld?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.