Ikea past aanbod van slimme verlichting aan en gaat sommige prijzen verlagen

Ikea gaat in augustus en oktober veranderingen doorvoeren bij zijn productlijn voor slimme verlichting. De nieuwe verlichting komt onder de Home Smart-merknaam te vallen en krijgt onder andere ondersteuning voor Zigbee 3.0.

De meeste slimme verlichtingsproducten uit de huidige Trådfri-lijn worden in augustus vervangen door de Home Smart-serie. Bestaande producten krijgen veelal een vervanging voor een vergelijkbaar verlichtingsproduct. Er kunnen echter de nodige wijzigingen zijn, zoals het formaat van lampen, het verbruik en de lichtopbrengst. De nieuwe lampen zijn bovendien voorzien van versie 3.0 van de ZLL-standaard, oftewel Zigbee 3.0. Dit is de actuele Zigbee-standaard die moet garanderen dat meer slimme verlichting beter met elkaar samenwerkt. Zo moet Ikea's Home Smart-lijn bijvoorbeeld beter met Philips Hue overweg kunnen en vice versa.

Ikea krijgt verder weer complete verlichtingssets in het assortiment, zoals een bundel van een lamp met grote fitting, twee met kleine fitting, een hub en een afstandsbediening. Ook is de nieuwe sensor en de afstandsbediening goedgekeurd voor de badkamer, op basis van IP44, en de kinderkamer. Dit was voorheen niet zo.

Nieuw is verder de toevoeging van een rgb-lamp met kleine E14-fitting. Dit is de eerste Ikea-lamp met kleine fitting die naast drie wittinten ook kleur kan weergeven. Van sommige slimmeverlichtingsproducten gaat de prijs dalen tegenover het huidige aanbod.

Ikea bevestigt de aanpassingen aan Tweakers zonder nog details over bijvoorbeeld prijzen te kunnen geven. Ook bevestigt het bedrijf de komst van de Home Smart-merknaam nog niet, maar deze is al bij de Android-app voor Ikea Home Smart en op de Duitse Trådfri-site te zien.

Ikea Home Smart

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-07-2019 • 17:35

51

Reacties (51)

51
50
39
5
0
7
Wijzig sortering
Misschien interessant voor mensen die verschillende soorten devices door elkaar willen gebruiken (ik heb zelf geen Hue lampen alleen Tradfri) kijk voor de aansturing ook eens naar 'zigbee2mqtt' icm met een CC2530 USB stick van AliExpress. Dat werkt bij mij op een Raspberry tot nog toe voortreffelijk en ik heb geen third party HUB nodig om de lampen aan te sturen. De lijst met ondersteunde apparaten is erg lang; 286 devices van 65 verschillende fabrikanten!
idd. Werkt uitstekend.
- CC2530: heb ik via marktplaats kant en klaar (met Zigbee2Mqtt firmware) gekocht (handiger dan zelf doen). Bereik is wel beperkt (ondanks usb verlengkabel buiten meterkast) (cc2531 is er ook met externe antenne bij Ali)
- ik gebruik de Tradfi signaalversterker - hier routeren de meeste sensoren naar toe
(als je lampen hebt dan zullen die routeren; ik heb vooral low-power sensoren)
Beperking: Green power switches (ik heb Nikko, Hue tap is bekender) worden nog niet ondersteund (daarom houd ik de Hue bridge nog voor mijn verlichting)
- Domoticz: ik rename de devices in Zigbee2Mqtt (friendly name) voordat ik ze op Domoticz loslaat. Mijn sensoren heten Temp1..Temp4, PIR1..PIR4, Mag1..Mag4 etc. - handiger dan mac addressen om te onthouden. Zo komen ze dan ook in Domoticz
Yup, hoewel ik een cc2531 gebruik
en waarom, is die beter slechter?
Nou, de mijne is USB - ff opgezocht en in theorie zou dat trager kunnen zijn. USB is wel gemakkelijk imo
Top! Zoiets zocht ik :)
Ik heb overigens wel problemen met zigbee2mqtt i.c.m. de lampen met e14 fitting van Ikea (LED1649C5). Ik heb meerdere merken en types en alles werkt perfect inclusief de standaard Tradfri e27 lamp. Alleen de E14 versie geeft problemen dat ze telkens wegvallen en erg moeilijk pairen met de stick.
:'( 2 maanden geleden alles op beneden verdieping vervangen door tradfri.

Is dit allemaal compatible met elkaar? Dus de huidige hub met de nieuwe lampen. Of anders om de huidige lampen met een nieuwe hub?
Dat is mij niet duidelijk. Want ik wilde nog verder uitbreiden, dan is dat wel handig om te weten.
Geen zorgen ZigBee 3.0 is backwards compatible met ZLL en ZHA, verder zitten de laatste toevoegingen aan Tradfri product lijn al op ZigBee 3.0
Helemaal juist.
Helaas is aan de woordkeuze in het artikel te merken dat zelf op de redactie van Tweakers er nog wat aan de helderheid van het onderwerp gedaan kan worden.
De hele zigbee wereld is helaas erg lastig te doorgronden omdat er niet makkelijk heldere informatie over te vinden is.
www.zigbee.org, is best veel te vinden, als je weet waar je moet zoeken ;) Maar snap dat het voor een gewone gebruiker idd onoverzichtelijk is, maar dat is ook de reden dat ze ZigBee 3.0 hebben ontwikkeld, deze vervangt een aantal van de oudere profielen zoals ZigBee Light Link en ZigBee Home Automation en bevat onder andere ook ZigBee Green Power (Hue TAP en FoH schakkelaars).
Vast wel, zal wel aan je hub/centraal ding liggen, gebruik hier ook van alles door elkaar. Tot heden nauwelijks issues gehad.
Gaat gewoon compatible zijn.
Dat kan haast niet anders. Zou me daar geen zorgen over maken.
De huidige serie verkoopt heel goed en ze gaan al die klanten echt niet teleurstellen.
Met ikea family pas kun je het gewoon terugbrengen...
Op dit moment doe ik even niks meer in huis, maar in een volgend huis komen er zwave inbouw dimmers achter de fysieke schakelaar, dit icm simpele dimbare ledlampen. Op dit moment ervaring met mi-light en yeelight, allemaal prima, maar I ga over op de inbouw dimmers. Vooral voor armaturen met meerdere lampen er in word het al snel duur als je kiest voor bijv hue.
Inbouw dimmers zijn handig om bestaande verlichting "smart" te maken, maar het dimmen en kleuren wijzigen met een schakelaar is vaak niet intuïtief.
In eerste instantie had ik ook alles met inbouw schakelaars en dimmers, maar omdat het meeste nu geautomatiseerd is raak ik ze nooit meer aan. De keer dat ik iets wil wijzigen gebruik ik google Assistent.
Komt nog bij dat dimmers en moderne LED verlichting lang niet altijd samen gaan, het minimale dimniveau mogelijk feller is dan je zou willen en je niet altijd van tevoren weet hoe en of lamp en dimmer door een deur kunnen. Ik snap de overweging maar ik ga juist vanwege incompatibiliteit van dimmers langzaam over op lampen waar de aansturing hiervan al is ingebouwd (lees: Tradfri GU10 LED spots en E27 lampen).
Een paar jaar geleden was het minimale dim niveau en compatibiliteit met fase aan/af snijding soms nog een beperking, maar een beetje goede dimmer zoals Fibaro heeft daar geen last van. Je dimbare led lamp moet het natuurlijk ook aan kunnen. Ook daar is goedkoop vaak duurkoop.

Ik heb een combinatie van Hue lampen, klik-aan-klik-uit inbouw schakelaars en fibaro dimmers, gekoppeld via Homey, om het beste van beide werelden te combineren.
De Hue lampen worden natuurlijk niet door een schakelaar geschakeld, maar luisteren mee naar het signaal de inbouw schakelaars.
Zoals ik eerder al schreef gebruik ik de schakelaars nog maar weinig omdat het steeds meer automatisch gaat.
In mijn vorige woning had ik vrijwel alle lampen vervangen voor Hue lampen. Dat werkte voor mij prima aangezien 90% van de tijd alles met bewegingsmelders of op vaste tijdstippen werd geschakeld. Mijn schoonouders/oppas vonden het echter verschrikkelijk om niet met een normale schakelaar/dimmer te kunnen werken. Mijn vrouw heeft ook een aantal keer geklaagd dat de Hue lampen niet werkten omdat er problemen waren met de hub.

In mijn huidige woning is inmiddels bijna alle verlichting geschakeld via Fibaro dimmers (i.c.m. Homey). Groot bijkomend voordeel is dat het qua kosten ook goed te doen is aangezien er vaak al snel 5-10 spots op één schakelaar aangesloten zijn. Dus i.p.v. 5-10 hue spots nu 1 Fibaro dimmer + wat schakelmateriaal. Alles dimbaar met de pulsdrukker én de mogelijkheid om met flows alles te automatiseren. De Tradfri spots heb ik ook getest maar ik vond de dimbaarheid van de lampen dusdanig slecht dat ik ze niet wil gebruiken.

Zelf gebruik ik overigens de helft van de tijd Siri om de lampen te schakelen, de andere keren gebruik ik de schakelaar.

Groot voordeel van Hue/Tradfri lampen t.o.v. Fibaro inbouwdimmers is toch wel het installatiegemak. De Fibaro dimmers achter de schakelaar 'proppen' is regelmatig een behoorlijke uitdaging. Ik juich ontwikkelingen in de slimme verlichting daarom alleen maar toe, aangezien ik deze ook mag onderhouden bij familie :P
"Zo moet Ikea's Home Smart-lijn bijvoorbeeld beter met Philips Hue overweg kunnen en vice versa."

Hier wel het meest benieuwd naar, en wat ik met de huidige lijn soms nog het meest vervelend vind. Moet regelmatig de Ikea lampen helemaal uit en aan zetten voordat Hue ze weer oppikt. Het geld wat je bespaard maakt een hoop goed, maar tegen een betere integratie zeg ik nooit nee :)

Overigens hoop ik dat Ikea snel met een lichtsnoer komt die alle kleuren kan weergeven!

[Reactie gewijzigd door Forte op 23 juli 2024 09:03]

Moet regelmatig de Ikea lampen helemaal uit en aan zetten voordat Hue ze weer oppikt
Osram lampen hebben datzelfde probleem, In Home-Assistant staan ze als "Niet bereikbaar", via de Philips Hue App doen ze het (meestal) wel.
Zodra ik de lamp zonder stroom zet, en weer aanzet zijn ze weer bereikbaar in Home-Assistant.
Dat is voor mij ook de reden geweest om alles bij Hue te houden, en geen mix van merken meer.
ik heb mijn tradfi e27 bol nooit aan de praat ge kregen met mijn hue 2.0 bridge, of de hue schakelaar, als dat wel zou lukken, zou ik op een heel aantal plekken wellicht overwegen om die iets goedkopere lampen te gebruiken.

de enige reden om dat niet te doen is dat de schakelaars (en dimmers) van ikea ronduit troep zijn.
Anoniem: 345323 @i-chat4 juli 2019 00:28
Ik heb meerdere schakelaars van Ikea in gebruik en behalve als de lampen fysiek zijn uitgezet dvm een wandschakelaar is de batterij wat sneller leeg. Voor het overige, prima dingen die ronde AB's.
Ik gebruik hier ook Ikea (verlichting in kasten) en Osram (buiten verlichting) icm Hue.
Osram werkt altijd, zowel in domoticz als op de hue bridge.
Ikea nagenooeg geen problemen mee, behalve dat ze heel af en toe een piek naar 100% fel maken terwijl ze altijd gedimt staan.
Dat ik iets van de stroom moet halen heb ik nog nooit meegemaakt.
Of een RGB GU-10!
Dat lis ik echt in het Ikea aanbod!

[Reactie gewijzigd door Homme op 23 juli 2024 09:03]

Ik gebruik Hue en Tradfri lampen (en ook nog Osram schakelplugs) door elkaar in mijn huishouden icm een Hue bridge en bedien het één en ander vanuit Home Assistant en heb er werkelijk waar nog nooit een probleem mee gehad. Misschien dat HA het modereert of zo, maar het werkt allemaal verbazingwekkend goed voor mij.
Werkt het ook met KlikaanKlikuit?
Wel als je een ICS-2000 Control Station hebt.

[Reactie gewijzigd door frickY op 23 juli 2024 09:03]

Nee, want dat werkt op een totaal ander protocol en is niet te vergelijken.
Ja, dat werkt prima met de KlikAanKlikUit premium line. Dat is gewoon zigbee.

Het mooie is dus dat je als je de ics-2000 hebt je zelfs alles door elkaar kan gebruiken
Inderdaad. Heel fijn ding die ICS-2000 en niet al te duur. En je goedkoop en duurder spul door elkaar gebruiken. Klik-aan-klik-uit en alles wat zigbee praat (Philips/Ikea/Muller Tint). En ook nog connectie met google-home. "Hey google lampen in woonkamer uit" werkt met google speaker en ICS-2000.
Ik ben wel benieuwd naar de RGB lamp met E14 fitting, met de juiste prijs(wat waarschijnlijk wel goed komt) wordt dat een instant-buy!
Ik ook.. En dan hoop ik op een normale lamp vorm en geen kaars vorm
Heb ik toevallig net enkele dagen geleden E14 RGB lampen gekocht van Woox (bij 50five), werken verder ook heel prima bij gebrek aan Ikea/Philips E14 RGB lampen.

Mocht je niet meer kunnen wachten... Lampen werken op WiFi, dus officieel heb je geen hub nodig. Kunt via Domoticz of Home Assistant alsnog andere Zigbee apparatuur koppelen. Plus Woox zelf gebruikt het Tuya platform dat ook allemaal smart devices ondersteund (zoals lichtschakelaar).
Wifi lampen zijn leuk om mee te beginnen, maar zelfs voor een goede router wordt het lastig om mee veel verschillende apparaten protocollen en frequenties te schakelen.
Zigbee is zuiniger in stroom en het mesh netwerk is veel betrouwbaarder. Zigbee light link is prima compatible met elkaar zo der dat er productspecifieke drivers nodig zijn.
Ik ken niemand dit met plezier meer dan 5 wifi lampen thuis heeft hangen. Ook het gebrek aan wifi schakelaars/afstandsbedieningen voor het schakelen zonder centrale controller vind ik een gemis.
De Belgische iOS app update van eeergisteren heeft ook de nieuwe naam.
De USA app (ik heb een Amerikaans appleid) ook al.
Twee fouten in dit stukje;
1. Het is ZigBee 3.0 en niet ZLL 3.0
2. Veel van de huidige Tradfri producten zoals de plug zitten al op ZigBee 3.0
Die vraag (over de smart plug) had ik ook al gesteld in het tradfri topic. Goed om te horen dat deze al up-to-date is. Weet je of er ook nieuwe bridge gaat komen? Of ondersteunt deze ook al ZigBee 3.0?
Maarrrr komt er nu eindelijk IFTTT ondersteuning in combinatie met Google Home. Het omzetten van mijn Google taal naar Canadees Engels om de routines te kunnen maken voelde een beetje vergezocht :)
Je zou een Hue bridge kunnen overwegen...
Nog geen Hue en Tradfi in huis. Benieuwd of de nieuwe Hue lampen (met bluetooth) netjes samen met deze nieuwe Tradfi lampen gaan netwerken.

Als het samen 1 netwerk vormt wordt het natuurlijk wel interessant om er meer te kopen..

[Reactie gewijzigd door Barryke op 23 juli 2024 09:03]

Daar zou ik niet vanuit gaan. Daarnaast lijkt me bluetooth lampen voor een vast netwerk niet echt efficiënt
Volgens mij doen de nieuwe Philips lampen zigbee en Bluetooth. Dus de vraag is eigenlijk: je kan IKEA lampen op een Philips hue aansluiten, maar werkt anders om ook?

Ik weet dat IKEA in de winkel hue ledstrips icm tradfri adviseerde als je een strip nodig had. Wat lampen betreft denk ik dus wel. Alleen of bewegingssensoren, afstandsbediening etc ook compatibel zijn durf ik niet te zeggen
Het is allemaal zigbee dus ja, dat werkt samen. Pairen is soms wat uitdagender.
Ik heb het thuis mixed draaien, maar niet met een IKEA of Philips hub

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.