Amazon stopt met fysieke Dash-knoppen voor one-click buying

Amazon staakt de verkoop van de Dash-knoppen, waarmee klanten met een enkele klik specifieke producten konden aanschaffen, zoals wasmiddel of toiletpapier. Volgens de fabrikant waren de knoppen een opmaat naar smart homes.

Amazon heeft het stoppen met de Dash-knoppen tegenover CNet bevestigd. Het bedrijf startte in 2015 als test met de knoppen in een poging het kopen van producten die klanten regelmatig aan moeten schaffen zo makkelijk mogelijk te maken. In 2017 volgde de brede beschikbaarheid.

De knoppen sturen na een druk erop via wifi een signaal naar de Amazon Shopping-app, waarna automatisch een bestelling van het specifieke product behorende bij de knop geplaatst wordt. De gebruiker heeft daarna een half uur om de bestelling te annuleren. Amazon vroeg 5 dollar voor de knoppen, maar vergoedde dat bedrag na het eerste gebruik voor een bestelling.

Niet bekend is hoeveel knoppen Amazon in totaal geleverd heeft. Volgens Daniel Rausch, die het Dash-project mede opzette, gaat het om 'miljoenen'. De populairste knoppen zouden die voor wc-papier, tissues, flessen water, diervoeding, printerinkt en condooms zijn. Volgens hem waren de knoppen een opstapje naar smart homes en zijn ze geslaagd in die missie. Daarmee lijkt het erop dat Amazon stopt met Dash ten gunste van Alexa.

Het schrappen van Dash komt een aantal maanden nadat een Duitse rechter de knoppen illegaal verklaarde omdat consumenten zo niet goed geïnformeerd worden over de prijs die ze voor producten moeten betalen. Amazon was het niet eens met die uitspraak.

Amazon Dash

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-03-2019 • 10:08

65

Reacties (65)

65
64
33
4
0
21
Wijzig sortering
Jammer dat ze hiermee stoppen, maar via via zul je er best nog wel wat kunnen bemachtigen. Ik heb er zelf 10 gekocht voor 10 dollar tijdens een actie.

Waarom zou je dat willen?

Nou omdat dit de goedkoopste wifi- knoppen zijn voor je smart home; Als je een knop indrukt wordt er via WiFi geprobeerd contact te leggen met Amazon. Met een scriptje monitor je de ARP-pakketjes en filter je op specifieke mac-adressen. In je router stel je in dat de buttons geen internettoegang hebben.

Hierdoor kun je op diverse plekken in huis makkelijk een wifi-schakelaar plaatsen, een mooie aanvulling op al aanwezige spraakbesturing.
Helaas is er hier inderdaad (voor zover ik weet) nog geen goed alternatief voor. Ben ook al¨een tijdje aan het zoek naar een dergelijke knop een in Hassio het één en ander te laten starten. Maar dan graag zonder dat ik extra hardware nodig heb (Zigbee/Z-wave/433). Wifi zou perfect zijn. Ik heb over deze buttons nagedacht maar had nog niet de (hersen) tijd en ruimte om hier aan te beginnen. Nu dus te laat...
Als je een beetje handig bent kan je ze ook zelf bouwen met een NodeMCU (ESP8266) van een paar euro. Ik heb daar nog geen kant-en-klare buttons van gezien, maar je kan zoiets ook klussen van een deurbel of iets dergelijks.
Ben bang dat ik daar inderdaad tijd voor moet gaan vrij maken :-)
NodeMCU kam ook al naar voren bij de zoektocht naar een temperatuur sensor...
Dan kan je alleen misschien qua hardware kosten net onder de dash blijven als je bij Ali in bulk bestelt, en dan nog heb je niet het design van deze buttons.
Tuurlijk, ik zeg ook niet dat je er goedkoper mee uit bent.
Nice, ik vroeg me al af of die niet generieker toe te passen rwaren!
Misschien dat je er straks nog meer kunt kopen om dat mensen ze toch niet meer willen.
Ik gebruik deze knoppen in node red om acties te triggeren, zoveel wifi knoppen zijn er niet in de IoT handel. Een Zigbee of Zwave knop kost je al snel 10-25 euro, deze zijn 5. Enige nadeel was wel de mails van Amazon iedere keer dat ik op de knop duw, dat ik nog geen aankoop gelinkt heb aan de button, maar dat hoef ik nu dus mooi niet meer te fixen :)
Maar dat is met een triviaal emailfilter op te lossen: detecteer mail van amazon met specifieke tekst, markeer als gelezen en hup, in het archief.
Een wilde gok: Amazon wil in de plaats het gebruik van Alexa aanmoedigen.

Het zou leuk zijn zou Amazon dan nog een soort herprogrammeerbare dash button met makkelijk vervangbare batterij verkopen. (ipv ultrasoon dichtgelaste behuizing)
Er was wel de AWS IoT button, maar ik heb die nooit naar België zien geleverd worden én deze was toch wel prijzig vergeleken met de "gewone" dash buttons.
Dat doet mij denken aan die Easy knoppen van Staples die bij het leven gehacked werden om alles te doen.

Op een gegeven moment was het zeldzamer op een knop te vinden die "That was easy!" zei (in de originele stem!) dan een variant die bij iemand thuis de lampen aanzette en in het Pools begon te schelden.

Het is jammer dat WIFI stroomt vreet, anders had je met een ESP8266 (oid) en een MQTT in combinatie met IFTTT een hoop lol kunnen hebben.
Dat was ook direct wat ik dacht. Om makkelijk te kunnen (blijven) bestellen, koop je een Alexa - of meerdere want je wasmachine/koelkast/... staan waarschijnlijk niet allemaal binnen gehoorsafstand van die ene in je woonkamer.
Een wilde gok: Amazon wil in de plaats het gebruik van Alexa aanmoedigen.
Goed gegokt, dat heeft Amazon ook uitgebreid uitgelegd. Wellicht goed om even aan het artikel toe te voegen. Olaf?
Wellicht goed om even aan het artikel toe te voegen.
@Olaf
Een oplossing was natuurlijk een klein e-ink schermpje op de knop te maken net als in supermarkten om zo de actuele prijs te tonen.

Voor de gemiddelde consument snap ik het nut niet echt. Ik zie wel mogelijkheden om zo makkelijk je inventaris voor je snackbar/restaurant/etc op orde te houden, maar dan heb je wel veel knoppen nodig. Dus als je een cola uit de voorraad pakt, druk je op de knop om aan je leverancier aan te geven dat je iets gebruikt hebt en de volgende levering komt die cola gewoon automatisch mee. Dan is overigens de prijs weer niet relevant om te tonen, omdat je niet van leveranciers wisselt in de regel.

EDIT: Sorry, de snackbar/restaurant is een slecht voorbeeld, want die hebben een POS. Voor kantoor de inkt van de printer is dan een beter voorbeeld zoals anderen al noemen.

[Reactie gewijzigd door mmniet op 23 juli 2024 01:48]

Ik vond het geweldig om deze dingen in de buurt van onze kantoorprinter te hangen. Zo kon er eventueel met een druk op de knop papier of inkt besteld worden als deze werden vervangen (we hadden altijd een extra toner / doos papier op voorraad).

Helaas waren die knoppen niet beschikbaar voor de toners die wij hebben (HP201X) of het papier dat we wilden. Dus daarin serieus geflopt project m.i.

Jammer wel, de prijs was voor ons niet extreem belangrijk, wel dat er altijd nieuwe voorraad werd besteld, en dat moest ik dan zelf handmatig gaan doen jammer genoeg.
Helaas waren die knoppen niet beschikbaar voor de toners die wij hebben (HP201X) of het papier dat we wilden. Dus daarin serieus geflopt project m.i.


Een heel systeem is geflopt omdat ze de 2 producten die jij wilt bestellen niet hebben?
Nee, als je bij de "meestgebruikte producten" enkel consumenten inktjet toners (en dan nog maar 3-4 types) aanbiedt, en je eigen merk papier (AmazonBasics) niet aanbied, en nog een heel aantal andere producten die we regelmatig nodig hebben, dan is dat m.i een serieuze flater.

Dit was uiteraard maar een voorbeeld van mijn usecase, maar het leek erop dat die Dash buttons vooral op consumenten gericht waren met heel basic consumentenproducten, en dan nog voornamelijk gesponsorde merken (HP, Ariel, Lenor, Scottex, Dreft/Fairy, Mr Proper (Don Limpio))

Het had veel beter geweest hadden ze gewoon "select product to order" -> "upload artwork (indien onbekend)" hadden gedaan voor die buttons, dan had het iig een groter succes kunnen worden.

Zelfde met recurring product orders. Je kan een heel aantal dingen recurring bestellen, tot handdoeken en andere meuk die ik maar 1x om de 10 jaar koop aan toe, maar inkt en bvb frisdrank zit daar niet bij, ook niet via PrimeNow. Je kan ze wel zelf handmatig elke week/maand bestellen, maar goed, ook daar missen ze de boot.

Via de lokale supermarkt kunnen we wel gewoon zeggen "lever elke maandag 36 flessen cola, 20 pakken koffiebonen en 20 broden" bvb. Onze leverancier van water komt 2x per week 20 bidons water leveren, maar Amazon kan dat niet. Ook al kan je het wel gewoon zelf handmatig bestellen telkens.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 01:48]

Tuurlijk is het systeem niet geflopt om 2 producten die @b12e nodig had. Maar het systeem werkt natuurlijk niet als je geen dashbuttons kunt vinden voor producten die je wilt kopen.

In de VS hadden ze Coca Cola, Red Bull, Airwick, Gatorade, Water flessen, Orbit kauwgom, etc etc.. Hier in Europa had je nauwelijks buttons. Daarnaast had je binnen de Dash-buttons ook niet altijd de optie om voor een product te kiezen (binnen dezelfde merk) die soms goedkoper op Amazon aangeboden werd.
En alsof dat niet genoeg is, beconcurreerd Amazon zelf tegen de Dash buttons met Amazon's "Subscribe & Save". Als ik WC-papier 7 dagen van tevoren bestel met "Subscribe & Save" kan ik tot wel 15% korting krijgen op de aankoopprijs.

Het is gewoon een combinatie van factoren geweest die de nek hebben omgedraaid van de Dash buttons. Het idee was natuurlijk geniaal. Dit weekend een feestje? Even de Cola/Heineken/Doritos/Durex knopjes indrukken, en morgen heb ik alles in huis.
Dan duwt elke collega en heb je de toner 839 keer besteld?
Ten eerste wordt pas het volgende product besteld, als de eerste binnen is. Als je dus 839x bestelt, krijg je het maar 1x binnen.
Ten tweede komt de bestelling als notificatie binnen op je mobiel, en heb je nog heel de dag om het te annuleren.
Ten derde kun je kosteloos het pakket weigeren als het geleverd wordt.
En ten vierde heb je het (Europees) recht om binnen 14 dagen af te zien van de aankoop.
Daarom vroeg ik het:
1: Ah ja dan krijg je het inderdaad niet vaker.
2: Oke.
3: Kan, maar niet echt milieuvriendelijk.
4: Niet zakelijk overigens.

Volgens mij waren deze knoppen sowieso meer voor thuisgebruik bedoelt en niet zakelijk.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 23 juli 2024 01:48]

Bij Amazon heb je trouwens bovenop het Europees recht ook nog 30 dagen bedenktijd bij de meeste producten. Je mag daarom (ook als bedrijf) binnen 30 dagen afzien van een aankoop.

Ik heb trouwens aan de deur ook ooit een pakket moeten weigeren. Dat is misschien niet zo milieuvriendelijk, (foutje), maar ja, beter dan zelf retourkosten te betalen... Het is wel zo dat als Amazon zelf bezorgd, (wat ze al in een paar landen doen) dat je dan tot het laatste moment nog kunt annuleren. Als je een pakket annuleert dan gaat ie niet meer mee het bestelbusje in, of als het al onderweg is, dan komt de bezorger niet meer langs.
dan aanvaarden we het pakketje niet, wordt ie teruggestuurd, en krijgen we een refund?

Of vragen we een terugbetaling aan, komen ze 838 toners ophalen, refund....
Misschien is dat wel de echte reden dat Amazon er mee stopt.
Je mag er wel van uitgaan dat we de schuldige dan direct gevonden hebben die 838x te vaak op die knop heeft gedrukt.

Overigens had de button net zo goed in de afgesloten kast waar de supplies liggen kunnen hangen, waar in eerste instantie enkel mensen in kunnen die ook effectief die reservetoner in de printer stopen.
Reservetoner kun je beter toch door 1 persoon laten plaatsen. Al die goedbedoelende tonerschudders gaven altijd een gigantische rotzooi.
Geen probleem mee hier, zijn 3 mensen die toegang hebben tot die kast, mezelf inclusief, en die schudden er niet mee... then again, ik kies de mensen zelf die toegang krijgen tot mijn supplies :) Voordeel van verantwoordelijk te zijn voor alle IT-meuk binnen het kantoor, van elke computer, TV, dashboard, conference call toestel, tot het netwerk, tot de bevoorrading van papier/toner voor de printers, etc

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 01:48]

Klinkt lekker MVO.. Zelf door nalatigheid producten teveel bestellen en vervolgens zit Amazon met de gebakken peren. Die producten moeten dan ook nog allemaal (onnodig)vervoerd worden.
"Helaas waren die knoppen niet beschikbaar voor de toners die wij hebben (HP201X) of het papier dat we wilden. Dus daarin serieus geflopt project m.i."

Dan bel je toch even HP.
Die hebben een systeem dat, indien een toner bijna op is, automatisch een exemplaar opgestuurd wordt.
Je betaald gewoon een abonnement per maand op basis van werkelijk verbruik.
Scheelt ook weer een knopdruk. :)
Lijkt me handiger dat aan het kassasysteem te hangen. Dat is een handeling die toch al moet worden gedaan.
Volgens mij vind dit al plaats tegenwoordig via de kassa. Barcode scannen en het systeem aan het einde van de dag weet precies 1. wat er gebruikt is 2. Wat besteld moet worden 3. Mogelijkheid om dmv Big Data patronen te ontdekken. Mocht het niet zo zijn bij bijv supermarkten ( niet zelf werkzaam in die industrie) dan lijkt me dat daar nog wel grote inhaalslag te halen is maar als ik er op kan komen gok ik dat een ITer er ook wel op gekomen is :P

Knop is inderdaad handig maar lijkt me inderdaad meer een product dat je in een smarthome verwerkt ( toiletrol houder met die knop er al in verwerkt of spoelbak van je wc dan zijn ook de kosten te overzien als dat de toiletpot 2-3 euro duurder maakt.)

Dat ik de prijs niet zou weten en ook nog is fluctueert zou je inderdaad minder blij van worden ( gaat het om 5cent ok maarja opzich gooit het ook de poort open om het 3x zo duur te maken). Dus recht technisch gezien volledig terecht dat ze terug gefloten zijn.
Anoniem: 51637 @Zyphlan4 maart 2019 11:15
Mocht het niet zo zijn bij bijv supermarkten
Dat gebeurt al inderdaad. En het is niet eens meer 'eind van de dag', supermarkten worden tegenwoordig vaak meerdere keren per dag beleverd. Voorraad aanhouden is duur, dus dat doen ze liever niet :) Betekent wel dat je in het geval van een zombie-apocalyps snel moet zijn met plunderen, jouw grootgrutter heeft niet voor meer dan ongeveer een halve dag aan voorraad :P
Ach daar ben ik uiteraard goed op voorbereid ;) kwestie van naar het distributiecentrum gaan :9

Maar thanks voor de info ik gokte al dat het minimaal 1x per dag was maar logisch natuurlijk dat ze bijv zo min mogelijk voorraad houden.
ow.. dat zeg ik ook net hierboven (Na jou).. had je reactie nog niet gelezen :/
epape.. ow e-ink. Ja 1000x ja.

En dan zou je die button ook nog voor andere apps kunnen laten werken als je dat zou willen dan zou het helemaal mooi zijn. Misschien een leuke kickstarter.
Maar die systemen kan je natuurlijk als snackbar zelf ook regelen aan de hand van wat de kassa scant. En die alvast automatisch invult als je gaat bestellen. Scheelt je een hoop knoppen/handelingen.
Ik zou het zelf wel fijn vinden als ik ooit een condoom nodig heb maar blijkt dat ze op zijn, om dat makkelijk met 1 klik nieuwe te kunnen kopen.

Niet dat mij dat ooit zou gebeuren, maar toch.
en dan romantisch samen naar het schermpje kijken waar de koerier blijft? :+
Ik vind het idee wel slim eerlijk gezegd.
Daarbij dat de prijs niet duidelijk is klinkt mij eerder onzin want je hebt het eerder gekocht.
Ken zat mensen die alleen naar AH gaan en niet prijs bewust schoppen.
Prijzen van producten veranderen continu, dus op het moment van klikken weet je niet wat de prijs is.
Maar in een winkel weet je dat toch ook nooit ? (Tenzij je actief bezig bent met het vergelijken op je vorige kasticket..)

Edit : Het ging over het deel dat de prijzen van producten continu veranderen. Ik weet niet hoeveel van jullie 3 verschillende winkels gaan aflopen om te vergelijken en de laagste prijs te zoeken.

[Reactie gewijzigd door Boermansjo op 23 juli 2024 01:48]

In een winkel weet je nooit de prijs van een product dat je gaat kopen? Mooie wereld zou dat zijn...
Als het goed is staat de dagprijs aangegeven bij de informatie van het product. Zoniet dan heb je altijd nog de bevestiging bij het afrekenen.
Zelfs de liter- en kiloprijzen zijn verplicht gemaakt ergen in de jaren 90 of begin 2000 geloof ik.
Heel makkelijk om dan prijzen te vergelijken in de supermarkt.
Het staat er letterlijk onder als je het uit het schap pakt. Dus ja, je kan er niet op letten, maar dat is niet omdat de prijs onduidelijk is.
En merk je dan altijd dat het 2 weken later een andere prijs is ?
Dit was de bedoeling van mijn standpunt. Je ziet enkel de dagprijs zonder referenties naar de vorige prijs of hoeveel het in een andere winkel kost.
Je punt heeft geen relevantie mbt dit artikel. Niemand zegt dat Amazon de historische prijs of concurrerende prijs moet tonen. Dat is ook niet gebruikelijk. Wel gebruikelijk is dat je een koper van een product informeert over de prijs van hetgeen hij met zijn handelen aanschaft. Daar wringt de schoen.
het gaat erom dat je op het moment dat je klikt of je artikel in het karretje legt, je in de winkel wel de prijs weet en bij amazon niet. Dat een prijs anders was, maakt voor het moment van aankoop niet uit.
In de winkel zie je de prijs voor je het koopt. Hier niet, zonder je telefoon te pakken
Winkeliers zijn blij met klanten zoals jij, personen die dus geen flauw idee hebben wat een product kost.
Na jaren boodschappen doen weet ik echt wel de prijs van de producten die ik koop, vaak op de cent nauwkeurig.
Het ging erom dat prijzen fluctueerden (en nog steeds) op Amazon. Dat pak toiletpapier van 4 euro kan - bij wijze van spreken - 18 euro worden de volgende dag.

Als jij het druk hebt, en niet binnen een half uur naar je afschrift kijkt, heb je teveel betaald (zij het via een externe verkoper b.v., omdat het systeem van Amazon in rangordes schikt)

Daarnaast behoor je als consument de prijs zichtbaar te zien; kenbaar maken als verkoper, voordat je ergens mee akkoord gaat. Al gaat het om een balpen.

In het vorige nieuwsbericht hierover werd al geopperd dat dit voorkomen had kunnen worden door een LCD display aan de Dash buttons toe te voegen, met b.v. een bluetooth connectie (gekoppeld aan je telefoon) zodat de prijzen zichtbaar worden alvorens akkoord te gaan.

Dit had alleen waarschijnlijk de prijs vele malen hoger gemaakt voor een Dash button. Mijn persoonlijke mening - en ik bestel bijna om de dag wat bij Amazon (EU) dus ik ben een groot verbruiker - is dat het niet de goede wijze is om winst te maken over je klanten.

Transparantie (qua prijs, de rest, tsjah) is wat Amazon (voor mij) interessant maakt omdat je kan vergelijken. Niet om 'out of the blue' knopjes in te drukken omdat ik te lui ben om even te zoeken via de app of desktop.
Dergelijke prijsverschillen gaat in de praktijk natuurlijk nooit gebeuren, aangezien je altijd op voorhand je bestelling kunt annuleren of achteraf gratis terugsturen als je het niet eens bent met de prijs. Wanneer dat een paar keer gebeurd is, dan gaat de consument die buttons dus nooit meer gebruiken en stort dat verkoopmodel in.
Eenvoudige oplossing is om een klein schermpje in te bouwen die de eenheid en prijs weer geeft voordat de definitieve bestelling geplaatst wordt (of met een long-press kan annuleren), maar dan worden de buttons ook een stuk duurder.
Ik had ooit een bitcoin token in mijn bestellijst staan, tijdens de bitcoin craze ging de prijs daarvan van iets onder de 50 EUR naar bijna 200 EUR en werd vrolijk automatisch meegenomen in mijn bestelling, maar als de prijs voor een bestelling meer dan 100 EUR afwijkt van wat je dacht ga je nog wel eens kijken wat er precies in het mandje staat.

Maar de dashbuttons bestaan ook virtueel, echter mist daar ook de prijs tenzij je op de linkekant klikt om info op te vragen. Het zou verdomde handig zijn als er in plaats alleen "Jetzt kaufen" ook een prijs zou staan. Die dingen zijn wat mij betreft waardeloos aangezien als je van een zelfde producten meerdere buttons hebt is de omschrijving iets van 10 characters voor het afgekapt wordt. En als er slechts 1 product van 1 producent is zie je alleen het logo.
Aangezien het 1 product is die je via een dergelijke knop besteld, zou je natuurlijk geen BT nodig hoeven te hebben (aangezien er al een WIFI-verbinding is) en zoiets kunnen gebruiken om de prijs te drukken: https://www.sparkfun.com/products/11407 of https://www.aliexpress.co...-Display/32753320423.html

Druk dan 1x voor prijsweergave, en nogmaals binnen x seconden voor bevestiging.

Maar schijnbaar is zoiets te lastig voor Amazon dat ze er nu mee stoppen.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 23 juli 2024 01:48]

De prijs bij Amazon fluctueert nogal. Je zou dus in theorie een hoge prijs kunnen vragen terwijl je op de knop ramt... aan de andere kant, gemak heeft ook een prijs. En Amazon is niet gek.

Je kunt bij de Albert Heijn ook prima prijsbewuste boodschappen doen. En niet iedereen koopt prijsbewust of is dat enorm mee bezig.
probleem is dat je niet weet wat het nu kost. Bij wc papier is dat een gevalletje soit maar bij bijvoorbeeld toner zaten daar toch wel grote schommelingen tussen. Het Europese consumenten recht is hier duidelijk in: iets verkopen zonder duidelijke prijs vooraf mag niet.

Maar, hoewel waar en relevant, is de link naar rechtsgeldigheid ook een beetje een red-herring.
Dit product is voor de VS en Amazon's positie daar ontwikkeld. Het feit dat het nu wordt stop gezet betekend dat het Amazon daar niet (langer) de extra omzet levert waar ze op hoopt.

Dat het product ook in een paar Europese landen is uitgerold met typische minachting voor het geldende recht in die locaties is hoog uit interessant op meta niveau maar heeft weinig met deze keuze te maken.
(immers, als het in de VS rendeerde zouden ze het in alleen de VS blijven aanbieden)
Het gevaar is dat je iets gaat kopen zonder dat er een prijs aan verbonden is. Die knoppen zijn niet meer "Ik koop x" maar "Ik wil nu x". Als je naar verkooptrucs kijkt, zijn de grote tips vaak verbonden aan het losmaken van een product met geld. Een voorbeeld hiervan is op een menukaart het euro-teken weglaten. Dit systeem werkt dat nog meer in de hand.
Eigenlijk zou het een epaper scherm moeten hebben zodat je het per product kunt instellen.
Dus 1 generieke button die je overal voor kan configureren.

-edit: zie ook @mmniet hieronder }:O

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 01:48]

Zou dit niet compleet te fixen zijn door een schermpje net zoals een 2FA token machientje te maken met de prijs en een 3 seconden timer (nog een keer klikken = eens met de prijs, kom maar leveren).


Problem solved of kijk ik hier veels te simpel tegenaan?
Een interactief scherm met authenticatie mogelijkheden en internet connectiviteit?

Dus een smartphone?
Nee, ik bedoel hetzelfde concept. 1 keer klikken, scherm laat prijs zien. dan heb ik het over zo'n scherm van een rekenmachine (een PDP?), tweede keer klikken plaatst de bestelling.
Anoniem: 167912 @BigBrotha4 maart 2019 10:34
Dat neemt het hele punt van die knoppen weg. Ze zijn overduidelijk ontwikkeld met maar 1 doel voor ogen: maximaal gebruiksgemak. Alle toeters en bellen zijn ervan gestript (ook om de kosten zo laag mogelijk te houden), de bedoeling is dat je gewoon op de knop drukt en er niet meer naar moet omkijken.
Er zijn uiteraard andere oplossingen te bedenken, maar geen die het zo goedkoop en eenvoudig maken als het nu is.
Ik lees overigens nergens dat het schrappen een gevolg is van de Duitse uitspraak. Ik denk niet dat Duitsland alleen groot genoeg is om het schrappen ervan te verantwoorden. Vermoedelijk werden ze gewoon onvoldoende gebruikt om ze nog te behouden.
Maximaal gebruiksgemak hoeft niet hetzelfde te zijn als minimaal aantal handelingen. Ook het beseffen van de aankoopprijs valt onder gebruiksgemak, bedenk maar het vervelend het is als je bij een aankoop of bestelling op een website allerlei dingen aan kan klikken zonder dat je het effect op de eindprijs kan zien.
Nee, ze zijn ontwikkeld met als doel impuls-aankopen (niet bewust van prijs, inspelen op 'ik heb het nú nodig') en lock-in (zorgen dat gebruikers het niet bij een concurrent kopen, supermarkt bijvoorbeeld).

Slechte zaak, blij dat dit geflopt is.
In een huis met drie vrouwen zou zo'n dash button met "Chocola caramel zeezout" wel van pas komen.
(het huis is bijna in constante staat van PMS, chocola haalt de ruwe kantjes er van af)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.