Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Apple macOS Monterey Preview

Vooral voor de M1-gebruiker

MacOS 12: Monterey

In 2001 introduceerde Apple Mac OS X, waarbij de X staat voor het Romeinse cijfer tien. Het was dan ook de tiende major versie van zijn besturingssysteem. Na tien kwam geen elf, zoals je zou verwachten, maar 10.1 en vervolgens 10.2. Apple hield dat vol tot en met 10.15, codenaam Catalina. Vorig jaar stapte het eindelijk van de 10.x-nummering af en met een goede reden. Met macOS 11 Big Sur werd het uiterlijk vrij ingrijpend veranderd en bovendien is het de eerste versie van het besturingssysteem die draait op Apples eigen processor, de M1.

Aan de vooravond van de WWDC, Apples ontwikkelaarsconferentie, kondigde het bedrijf de opvolger van macOS 11 aan. Net als bij iOS doet macOS nu ook niet meer aan 11.x-benamingen; de opvolger van macOS 11 heet macOS 12. De codenaam is Monterey en het is een update die niet zo ingrijpend is als Big Sur, maar die wel een aantal interessante verbeteringen naar macOS brengt.

Ontwikkelaars kunnen de bèta van macOS 12 sinds het begin van WWDC installeren en voor het grote publiek heeft Apple een bèta aangekondigd die in juli van start gaat. Traditiegetrouw zal de definitieve versie van macOS 12 in het najaar beschikbaar komen.

Blijft op macOS 11 Big Sur Krijgt update naar macOS 12 Monterey
MacBook 12" 2015-model 2016-model en nieuwer
MacBook Air 2013/2014-modellen 2015-model en nieuwer
MacBook Pro 2013/2014-modellen 2015-model en nieuwer
Mac mini early 2014-model late 2014-model en nieuwer
iMac 2014/2015-modellen (behalve late 2015) late 2015-model en nieuwer
iMac Pro - Alle
Mac Pro - 2013 en nieuwer

Hoewel Monterey geen ingrijpende veranderingen lijkt te bevatten, krijgt een aantal computers dat nog wel de upgrade naar Big Sur kreeg, de update naar Monterey niet. Apple liet in het verleden vaker de ondersteuning vervallen bij macOS-versies die ingrijpende updates met zich meebrachten, zoals bij de overstap naar de Metal-api in Mojave. Die noodzaak lijkt er nu niet te zijn en Apple gaf ook geen reden waarom de bovenstaande modellen geen upgrade krijgen.

We hebben de eerste bèta van Monterey op een MacBook Pro uit 2015 en een MacBook Air met M1-processor geïnstalleerd en in deze review proberen we de nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem uit. Het is nog bètasoftware, dus nog niet alles werkt zoals het zou moeten. Met de stabiliteit van het besturingssysteem zit het echter wel snor en waar we vooral tegenaan liepen, was dat sommige functies die Apple tijdens de keynote beloofde, nog niet ingebouwd zijn.

Safari en FaceTime

Safari krijgt in Monterey versienummer 15 mee en heeft een make-over gehad. Apple kiest vaak voor less is more en die minimalistische aanpak is ook bij de browser toegepast. Het opvallendst is dat de adresbalk in de tabs is verwerkt. In plaats van een adresbalk die onder de tabs staat, is de tab zelf dus de adresbalk. Op het moment dat je hem selecteert, wordt de tab breder en kun je een URL intypen. De tabs zelf 'zweven' nu, enigszins vergelijkbaar met de manier waarop de tabs ontworpen zijn in Firefox 89.

Die bovenste balk is lekker leeg, want de knoppen Home en Reload zijn verdwenen, waardoor alleen nog de pijltjes voor de vorige en de volgende pagina, en het plusje om een nieuw tabblad te openen overblijven. Reload is overigens nog te vinden in het contextmenuutje met de drie puntjes aan de rechterkant van de adresbalk. De Home-button is helemaal verdwenen en we kunnen ons niet voorstellen dat die erg gemist zal worden. Doe je dat wel, dan kun je de knop gewoon terugplaatsen, want net als bij eerdere versies van Safari kun je zelf de knoppen op die balk indelen.

Om het geheel op te fleuren, kan de hele bovenste balk de kleur van een website die bezocht wordt aannemen. Safari lijkt zelf een kleur te kiezen die nadrukkelijk aanwezig is op de site die je bezoekt. Tweakers.net kan Safari lichtgrijs laten kleuren op kleine schermen, maar als er veel van de donkerdere grijsruimte zichtbaar is, neemt de balk die kleur aan. Bij Hardware.info kleurt de balk blauw mee met de site.

De knop helemaal links herbergt net als bij de vorige versie van Safari de Reading List en de Bookmarks, maar je kunt er nu ook Tab Groups vinden. Tab Groups zorgen ervoor dat je je open browsertabs kunt groeperen. Je kunt op die manier bijvoorbeeld al je open tabs voor werk scheiden van de open tabs die je privé gebruikt. Heb je een aantal Tab Groups, dan verschijnen ze linksboven, zodat je makkelijk kunt wisselen. De gegroepeerde tabs worden via iCloud gesynchroniseerd, waardoor je ze ook op een andere Mac, iPhone of iPad kunt gebruiken. Hoewel nieuw voor Safari, is het groeperen van tabs niet helemaal nieuw. Browsers als Chrome en Firefox kunnen dit al een tijdje.

FaceTime

FaceTime is misschien nog ingrijpender veranderd dan Safari, maar ook hier lijkt Apple een achterstand op de concurrentie te willen inlopen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met iets dat verwarrend genoeg Portrait Mode heet. In iOS zorgt dat ervoor dat de achtergrond van een afbeelding vervaagd wordt en een onscherpe achtergrond is iets dat Teams, Zoom en Meets bijvoorbeeld al een tijd hebben, maar in FaceTime ontbrak het. In Monterey wordt je camerabeeld met behulp van Portrait Mode links en rechts afgeknipt, zodat je een beeld in portretstand overhoudt. Heb je een Mac met M1-processor, dan kan de achtergrond onscherp gemaakt worden, maar bij oudere Intel-Macs werkt die functionaliteit niet.

Bij jezelf beter in beeld brengen door de achtergrond te vervagen houdt het niet op. Je kunt ook je stem beter hoorbaar maken met Voice Isolation, dat automatisch omgevingsgeluid wegfiltert. Andersom kun je ook Wide Spectrum aanzetten, waardoor juist omgevingsgeluid wordt meegestuurd als je wilt dat je gesprekspartner het geluid om je heen ook hoort. Heb je een FaceTime-gesprek met meer gebruikers, dan balanceert het geluid zich op basis van de locatie van de personen op je scherm. Iemand die rechts wordt weergegeven, zul je uit de rechterluidspreker horen, terwijl iemand links uit de linkerluidspreker hoorbaar zal zijn. Dat is de theorie tenminste, want de versie van FaceTime die in de eerste bèta van macOS zit, mist nog veel functionaliteit. Portrait Mode werkte wel, maar meer Mic Modes konden we niet activeren.

Wat ook niet werkte, is misschien wel de interessantste functie voor niet-Applegebruikers: FaceTime-links. Daarmee kan een Apple-gebruiker een FaceTime-gesprek opzetten en een link delen, waardoor iedereen met een Edge- of Chrome-browser aan een (video-)gesprek kan deelnemen. Apple spreekt overigens alleen over ondersteuning voor Windows en Android, maar op verschillende Linux-distributies zijn die browsers ook beschikbaar, dus we zouden verwachten dat dat ook werkt. Helaas konden we dat niet testen, want toen we deze preview schreven, werkte de dienst nog niet. We konden wel anderen uitnodigen en toevoegen aan een FaceTime-gesprek, maar een video- of audioverbinding werd niet tot stand gebracht.

Apple legde tijdens de presentatie van Monterey ook veel nadruk op SharePlay, een manier om via FaceTime media te delen. Daarmee kun je in een FaceTime-gesprek video's van streamingdiensten of muziek uit de Music-app delen en tegelijk afspelen. Helaas heeft Apple ook SharePlay nog niet ingeschakeld, dus we konden de functionaliteit niet testen. Het lijkt erop dat het delen van muziek (voorlopig) exclusief via de Apple Music-app verloopt, maar voor het gedeeld kijken van video's zullen streamingsdiensten als Disney+ ook ondersteuning gaan bieden. Overigens is het idee van SharePlay niet helemaal nieuw; Spotify biedt al geruime tijd de mogelijkheid om gedeelde luistersessies op te zetten en Netflix biedt Teleparty.

Universal control en Airplay

Een van de interessantste demo's die Apple tijdens de presentatie toonde, was die van Universal Control. Universal Control is een nieuw onderdeel van Continuity, oftewel Apples softwarematige hulpjes die het makkelijk maken om te wisselen tussen verschillende Apple-apparaten. Die werken als je iPhone en Mac op hetzelfde draadloze netwerk zitten en op dezelfde Apple-account zijn ingelogd.

Universal Control

  • MacBook Pro 2016 en nieuwer
  • MacBook Air 2018 en nieuwer
  • iMac 2017 en nieuwer
  • iMac 5k, late 2015 en nieuwer
  • iMac Pro
  • Mac mini 2018 en nieuwer
  • Mac Pro 2019
  • iPad Pro
  • iPad Air 3e generatie en nieuwer
  • iPad 6e generatie en nieuwer
  • iPad mini 5e generatie en nieuwer

Met Monterey wordt Universal Control toegevoegd, dat de mogelijkheid geeft om het toetsenbord en de muis of touchpad van een Mac te gebruiken op een ander Apple-apparaat. Zolang dat andere apparaat binnen een straal van tien meter staat, kun je je muispijltje 'door' de linker- of rechterkant van het scherm van je Mac heen vegen en dat komt vervolgens op het scherm van de iPad (met iOS 15) of Mac (met Monterey) ernaast uit. De detectie van de andere hardware gaat op basis van bluetooth, waarna er een Wi-Fi-direct-verbinding gelegd wordt om de invoer vanaf toetsenbord en muis door te geven. Uiteraard hebben we geprobeerd Universal Control aan de praat te krijgen, maar het lijkt erop dat de functionaliteit nog niet in de eerste bèta van Monterey zit. Op verschillende fora laten andere gebruikers ook weten dat het niet lukt om Universal Control werkend te krijgen. Het gebruik van wifi is overigens niet verplicht, want macOS geeft aan dat je ook een USB-kabel kunt gebruiken, maar ook die optie werkt op het moment van schrijven nog niet.

Zodra Apple Universal Control wel implementeert, zal het niet werken op ieder apparaat dat macOS Monterey draait. Heb je bijvoorbeeld een MacBook Pro uit 2015, dan kun je wel Monterey draaien, maar Universal Control zal niet werken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de iPad Air 2, die nog wel een update naar iOS 15 krijgt, maar geen Universal Control zal ondersteunen. Dat je Monterey kunt draaien is dus geen garantie dat je ook alle functionaliteit kunt gebruiken. Daarnaast is het afwachten op de daadwerkelijke implementatie om te zien hoe soepel Universal Control zal werken. Op zich heeft Apple met Sidecar, de functionaliteit die een iPad als tweede scherm voor een Mac kan inzetten, wel een goede staat van dienst.

Airplay

Airplay

  • MacBook Pro 2018 en nieuwer
  • MacBook Air 2018 en nieuwer
  • iMac 2019 en nieuwer
  • iMac Pro 2017
  • Mac mini 2020 en nieuwer
  • Mac Pro 2019
  • iPhone 7 en nieuwer
  • iPad Pro 2e generatie en nieuwer
  • iPad Air 3e generatie en nieuwer
  • iPad 6e generatie en nieuwer
  • iPad mini 5e generatie en nieuwer

Wat ook zijdelings met het Continuity-idee te maken heeft, is Airplay, Apples manier om draadloos je scherm naar een ander apparaat te 'casten'. Aanvankelijk werkte Airplay alleen op Apple TV's en kon je op die manier makkelijk video's of foto's op je televisie tonen. Met Monterey kun je ook het scherm van je MacBook of iMac gebruiken als Airplay-scherm. Op die manier kun je bijvoorbeeld een film op je iPhone of iPad starten en op het grote scherm van je Mac verder kijken.

Airplay werkt al wel in de bèta van Monterey en je kunt bovendien een iOS-apparaat dat nog geen iOS 15 draait, als bronapparaat gebruiken. Je hoeft echter geen iPhone of iPad te gebruiken; wij konden ook van de ene naar de andere Mac 'airplayen'.

Het 'bronapparaat' mag dus op een oudere iOS-versie draaien, maar het aparaat zelf mag dan weer niet te oud zijn; je iPad Air 2 wordt officieel niet ondersteund. Dat geldt ook voor het 'doelapparaat'. Is je MacBook Pro van voor 2018, dan werkt Airplay niet en bij de Mac mini werkt het alleen als je het nieuwste model met M1-processor hebt staan. Wordt je bronapparaat officieel niet ondersteund, dan kan Airplay alsnog werken, maar op een lagere resolutie. Wij speelden via Airplay bijvoorbeeld een video af uit de TV-app van een MacBook Pro uit 2015 op het scherm van een MacBook Air uit 2020, waarbij de beeldkwaliteit niet noemenswaardig slechter was. Helemaal vlekkeloos werkt Airplay nog niet. We konden bijvoorbeeld vanaf een iPhone wel afbeeldingen uit de Photos-app en video's uit de TV-app airplayen, maar video's vanuit de Netflix-app op een Mac-scherm laten zien, was geen optie.

Focus Modes, Passwords, Shared with You en meer

Wie een Apple-apparaat heeft, kent de do-not-disturb-modus waarschijnlijk wel, waarbij een maantje op het scherm verschijnt en alle notificaties geblokkeerd worden. Die modus kun je bijvoorbeeld automatisch 's avonds laten inschakelen, maar ook als je een presentatie aan het geven bent.

Focus Modes is een uitbreiding hierop en geeft je de mogelijkheid om sommige notificaties door te laten en andere niet. Dat kan handig zijn als je je wilt focussen op je werk en dus alleen aan werk gerelateerde notificaties wilt zien. Je kunt vervolgens een tijdstip of een locatie aan de Focus Mode koppelen. Je Werk-focusmodus kun je bijvoorbeeld automatisch laten inschakelen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur, maar ook als je laptop op basis van je locatie ziet dat je op kantoor zit. Je kunt er ook een app aan koppelen, zodat je bijvoorbeeld bij het starten van Xcode alleen nog bepaalde notificaties te zien krijgt.

De focusmodi die je instelt, worden via iCloud gedeeld met je andere Apple-apparaten, zodat je ook niet gestoord wordt door notificaties van je telefoon of tablet. Je kunt je status delen met je contactpersonen, mits ze een Apple-apparaat hebben, zodat zij kunnen zien dat je niet gestoord wilt worden. Die functionaliteit lijkt op het moment van schrijven overigens nog niet te werken.

Passwords: ingebouwde wachtwoordmanager

Apple gaf er in zijn presentatie weinig ruchtbaarheid aan, maar in de System Preferences is nu Passwords te vinden. Het is in principe dezelfde wachtwoordmanager als Apple al enige tijd met Safari meelevert, maar je hoeft hem nu niet meer vanuit de browser te bedienen. De wachtwoordmanager kan nu ook wachtwoorden exporteren naar een plaintext-.csv-bestand en ze er ook weer uit importeren. Daarnaast is het mogelijk om tweetrapsverificatie toe te voegen, iets wat de wachtwoordmanager in eerdere macOS-versies nog niet kon.

Shared with You

Apple lijkt orde te willen scheppen in de chaos van alle linkjes, foto's en podcasts die gebruikers met elkaar delen. Als je via Messages iets deelt met een andere Mac-gebruiker, komt die content automatisch in de juiste app terecht. Deel je een foto, dan komt die in de Photos-app terecht, in de Shared with You-sectie. De foto bevat vervolgens een linkje terug naar Messages, zodat je het gesprek dat bij de foto hoort, kunt terugvinden. Deel je een hyperlink, dan komt die in Safari terecht, opnieuw in de Shared with You-sectie.

Op die manier kun je niet alleen foto's en hyperlinks, maar ook podcasts, video's uit Apple TV en nieuws uit Apple News delen. Shared with You schept dus orde in de chaos en maakt het makkelijk om content uit berichten terug te vinden. Het werkt echter alleen met Apple-software en de Messages-app. Krijg je via de WhatsApp-app een foto doorgestuurd, dan zul je die handmatig moeten opslaan.

Maps, iCloud+ en Legacy contacts

Maps is Apples eigen kaartenapplicatie en wordt beetje bij beetje beter. In een aantal steden, zoals San Francisco, Los Angeles, Londen en New York, is Apple Maps op hoog detail beschikbaar, zie je bijvoorbeeld hoe hoog alle gebouwen zijn en kun je gebruikmaken van Look Around, Apples equivalent van Streetview.

Boven: gedetailleerde kaart van San Francisco, standaard kaart van Rotterdam. Onder: Links: kaart van San Francisco in dark mode op M1-Mac, rechts dezelfde kaart in dark mode op macOS Big Sur

Als je Dark Mode aan hebt staan, wordt het in Maps ook donker. Dat is niets nieuws, maar vanaf Monterey worden de kleuren aangepast, zodat gebouwen makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn. Dat werkt alleen bij die steden die in hoog detail in Maps zijn opgenomen en helaas ook alleen op Macs met een M1-processor.

Met iCloud+, dat onderdeel is van alle betaalde iCloud-abonnementen, kun je Private Relay inschakelen in Monterey. Je verkeer in Safari verloopt dan via twee extra servers. De eerste server wordt door Apple beheerd en stuurt het verkeer door naar de tweede server, die door een externe partij wordt beheerd. Het versleutelde verkeer moet daardoor niet tot het originele IP-adres van de gebruiker te herleiden zijn. Apple respecteert lokale regels, dus in landen waar je echt graag je internetverkeer wilt anonimiseren, zoals China en Belarus, werkt de dienst niet. We hebben de dienst nog niet kunnen testen, maar het lijkt erop dat de functionaliteit alleen browsen in Safari ondersteunt en dus ook geen torrentverkeer en dergelijke kan versleutelen.

Legacy Contacts konden we ook nog niet uitproberen, maar is belangrijk om over na te denken. Misschien wil je dat je digitale erfenis goed terechtkomt als je komt te overlijden. Met Legacy Contacts kun je iemand toegang geven tot je iCloud-account als je bent overleden. Het lijkt erop dat je geen volledige toegang tot je account geeft, maar dat je er ook voor kunt kiezen om alleen de foto's die je in iCloud hebt opgeslagen, toegankelijk te maken voor nabestaanden.

Voorlopige conclusie

Bij iedere nieuwe versie van macOS (en ook iOS) voegt Apple nieuwe functionaliteit toe. Daarbij werken de nieuwste snufjes vaak niet op oudere hardware. Sommige Macs die nu Big Sur draaien, krijgen dan ook geen Monterey. Andere modellen krijgen het wel, maar dan nog is er software die niet op oudere systemen werkt. Dat lijkt dit jaar erger te zijn dan in voorgaande jaren. Onze MacBook Pro uit 2015 kan bijvoorbeeld geen achtergrond van FaceTime-gesprekken vervagen, kan niet als Airplay-scherm gebruikt worden, kan geen gebruik maken van Spatial audio in FaceTime en Universal Control is er evenmin bij. Dat is jammer en lijkt onnodig, want we kunnen ons niet voorstellen dat je per se een nieuwe Mac met M1-processor nodig hebt om een achtergrond in FaceTime van een waasje te voorzien.

Over die vervaagde achtergrond gesproken; dat is een van de punten waarop Apple met Monterey de achterstand op de concurrentie inloopt. De vervaagde achtergrond in Zoom-, Teams- en Meet-gesprekken zal iedereen ondertussen bekend voorkomen, maar FaceTime had dat nog niet. Nog zoiets: je tabjes weet Safari mooi te groeperen, maar de functionaliteit is niet nieuw en kennen we al langer uit andere browsers als Chrome en Firefox. En het onderdrukken van omgevingsgeluid bij het gebruik van de microfoon is iets dat vrijwel alle laptopfabrikanten tegenwoordig op een of andere manier toepassen.

Dan zijn er ook punten waarop Apple, dankzij zijn ecosysteem, op de concurentie kan voorlopen. We hebben het helaas niet kunnen proberen, maar wanneer Universal Control wél geïmplementeerd is, moet het switchen van laptop naar tablet wel erg makkelijk gaan. De integratie van het ecosysteem zorgt er ook voor dat je niet gestoord wordt dankzij Focus Modes, want al je Apple-apparaten houden tegelijk hun mond en laten alleen notificaties door die je op dat moment belangrijk vindt. Dankzij Airplay to Mac wordt het makkelijk om foto's, video's en muziek van je kleine smartphone-, of tablet- of laptop-scherm te delen met een groter laptop- of desktopscherm. Een losse wachtwoordmanager heb je niet meer nodig, want die is ingebouwd, genereert codes voor tweetrapsverificatie en synchroniseert tussen al je Apple-hardware.

Misschien is dat ook wel de groep mensen die de meeste lol aan deze update zullen beleven; gebruikers die verschillende, liefst recente, Apple-apparaten hebben liggen. Voor hen wordt het leven weer een stukje makkelijker gemaakt. Samen met alle andere eigenaren van (niet al te oude) Macs zijn zij vanaf dit najaar, wanneer Monterey uitkomt, weer helemaal bij de tijd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (127)

Wijzig sortering
Karige preview, en de conclusie slaat de plank mis m.i.

"Vooral voor de M1-gebruiker" - is dat enkel gebaseerd op het feit dat bepaalde features niet werken op oudere macs?

De paar features die voor zover bekend niet gaan werken op Intel Macs zijn op één hand te tellen, en het zijn niet echt belangrijke features lijkt het.

Een macbook pro uit 2015 is erg oud; waarom niet een iets representatievere intel mac gebruiken (eentje die nog gewoon voor dagelijks gebruik geschikt is)? Ik vind het al heel netjes dat Apple nog apparaten van 7 jaar oud nog van het nieuwste OS voorziet en daar support op blijft leveren.

Dat Intel Macs geen geblurde Facetime achtergrond zullen krijgen vind ik daarom ook meer dan acceptabel, of dat nou een marketing beslissing is of niet. Ik kan me overigens prima voorstellen dat M1 macs dedicated chips hebben die dit soort beeldbewerkingen on the fly kunnen doen (datzelfde geld voor het feit dat spatial audio niet werkt op non M1 devices).

Verder word er de suggestie gewekt dat Universal Control niet zou werken op Intels Macs, maar dat is voor zover ik weet niet correct - dit gaat dus gewoon werken op de meeste Macs van 2016 en nieuwer.

Ik heb me hier overigens weinig in verdiept; de keynote gekeken en de dag erna heb ik een half uurtje e.e.a. lopen Googlen m.b.t. de compatibiliteit van Monterey i.c.m. Intel Macs. Ik was zelf blij verrast met wat ik vond.

Los van de conclusie vind ik de rest ook weinig diepgaand en worden er een aantal goede toevoegen niet belicht; de vernieuwde notes app, noticifications, shortcuts, privacy features (icloud+), verbeteringen voor mensen met een beperking, een verbeterde finder, een nieuwe manier van window management.

M.i. een prima iteratie van Mac OS, veel verbeteringen (groot en klein) voor iedereen, en nieuwe features voor (bijna) iedereen.

[Reactie gewijzigd door happyguppy op 10 juni 2021 13:31]

Hoezo is een pc uit 2015 erg oud?
Tenzij je high-end games wil spelen of nood hebt aan high performance video editing, is er al ruim 10 jaar weinig reden geweest om je pc te upgraden.
De laatste noemenswaardige upgrades voor non-gpu loads was de SSD, en die zijn al makkelijk betaalbaar sinds 2010.

Dit is gewoon planned obsolescence.

[Reactie gewijzigd door laibalion op 10 juni 2021 13:55]

nee hoor. Die apparaten krijgen gewoon nog jarenlang security-updates. Die Mac doet verder toch nog gewoon wat je er altijd mee deed?
Ik heb het niet over security patches, waar de doorsnee gebruiker zich niet eens van bewust is. De gebruikers gaan wel merken dat andere Mac gebruikers met een iets recentere model allerhande features hebben die zij niet hebben. Daar naast hebben de doorsnee gebruikers nog altijd het geval dat ze 'achtergelaten' zijn omdat ze vast zitten op Big Sur, en daarom toch maar een nieuwe Mac kopen, terwijl de huidige technisch perfect zijn werk kan doen.
Er is geen enkele technische reden om een Mac van 2014 niet te ondersteunen aangezien die dezelfde technische capabilities heeft als een Intel Mac van 2016.
Echt triest, want op mobiel vlak vind ik net dat de rest van de industrie lessen kan leren van Apple. Op desktop vlak is het andersom.
Hmm op zich heb je wel een interessant punt, met name vanuit digital waste point of view. Aan de andere kant: Apple heeft een diepe en naadloze integratie met zijn hardware, iets wat Windows of Linux niet hebben. Door die diepe integratie heeft het Apple ecosysteem veel voordelen, maar het nadeel is dat je bij elke iteratie ook weer nieuwe hardware diezelfde diepe integratie moet geven.

Dus hoewel technisch misschien wel mogelijk, kan ik mij twee (redelijke)redenen voorstellen waarom ze een dergelijke grens nemen:
1. Ze beperken de hoeveelheid variatie in hardware die ze ondersteunen, omwille dat het gewoonweg teveel werk is, of
2. De hardware die uitgesloten wordt is te oud om de "Apple experience" aan te kunnen (e.g. het gaat sluggish aanvoelen).

Een Intel chip uit sept 2015 of begin 2017 is toch al gauw 10% sneller.

Daarnaast zal zeker het commerciële aspect meewegen natuurlijk om mensen sneller een nieuw device te laten kopen. Al met al vind ik Apple hier niet slecht op scoren eigenlijk
Ik denk dat, en ik durf het bijna niet uit mijn bek te krijgen, we verwend zijn door Microsoft met Windows 10. Het is de algemene verwachting geworden dat nu ieder apparaat alle nieuws features gratis krijgt aangeleverd met updates, waar je tien jaar geleden nog flink voor mocht betalen. Apple gaf al langer gratis upgrades, maar dat zag je altijd al terug in de prijs van hun producten.

Planned obsolescence vind ik onzin, zolang het apparaat beveiligingsupdates krijgt en je er desnoods Windows op kan zetten, kan je er prima mee doorwerken. Als je als klant ontevreden bent over het uitblijven van gratis features, heb je de XPS-lijn van Dell, de Gram-lijn van LG en de Thinkpad-lijn van Lenovo om uit te kiezen. Voor het budget van een Macbook kun je met zo'n apparaat prima nog tien jaar mee, en Windows belooft wel alles gratis te upgraden voor je.
Daar heb je toch ook de issues dat bijvoorbeeld een nvidia geen driver updates meer doet op een gegeven moment?

Op een gegeven moment wordt het gewoon erg duur om alles maar te blijven ondersteunen. Je moet de hele support keten onderhouden, van de kanalen (email, telefoon, ticketing) tot aan de infrastructuur en de codebase.

Dat is wel waar microsoft hun strategie op heeft, maar die hebben dus ook nog steeds programmeurs die windows 7 zitten te patchen en mensen aan de telefoon met documentatie over die oude software.
Een tijdje terug heeft Apple alle GPU's met pre-DirectX11 technologie eruit gehaald. Dat is nog wel te begrijpen, want er ontbraken features die nodig zijn voor Metal.

Deze keer lijkt het inderdaad onzin. De Air 2014 kan alles wat de M1 kan, alleen langzamer.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 10 juni 2021 14:57]

Inderdaad en er is de laatste 10 jaar vooral reden geweest om je MacBook *niet* up te graden.
-Werkgeheugen niet langer uitbreidbaar
-Harde schijf niet langer uitbreidbaar
-16GB RAM bleef zo goed als gans die tijd de standaard en het plafond.

"oude" i7 2,4Ghz van 2011 hier. MacOS Catalina tot het einde en daarna wordt het Linux.
Ook mijn 2009 2,8Ghz Core 2 Dual Flagship Macbook Pro is nog in bedrijf al is slechts 8GB RAM altijd redelijk krap geweest.
Een macbook pro uit 2015 is erg oud; waarom niet een iets representatievere intel mac gebruiken (eentje die nog gewoon voor dagelijks gebruik geschikt is)
Met dat 'erg oud' ben ik het niet eens, 2015 is amper 6 jaar geleden, jij koopt waarschijnlijk elke 3-4 jaar iets nieuws? Bovendien is een high-end macbook pro 15 inch uit 2012 nog steeds geschikt voor dagelijks gebruik, ook al vind jij van niet. Als je nu een macbook pro wilt kopen met dezelfde specs, dan betaal je vandaag nog steeds € 2.699. Akkoord, de processor heeft nu 6 cores ipv 4, de grafische kaart zal wat beter zijn en je krijgt een scherm dat iets groter is, maar voor de rest, wat is het grote verschil?
Haha hier werk ik dus inderdaad tijdelijk op een macbook pro uit 2012 (met SSD en meer ram) en dat doet het meer dan prima! Over een paar weken hoop ik je te vertellen dat die nieuwe Mac toch wel heel veel beter is, maar dat wachten we even af.
Hoewel ik het met je eens ben dat een MacBook Pro uit 2015 niet erg oud is is deze wel te oud om de conclusie uit de titel van deze review te onderbouwen. Het is veel interessanter wat een recentere intel Mac voor verschillen oplevert wil je deze titel onderbouwen.
Ik vind het al heel netjes dat Apple nog apparaten van 7 jaar oud nog van het nieuwste OS voorziet en daar support op blijft leveren.

Dat Intel Macs geen geblurde Facetime achtergrond zullen krijgen vind ik daarom ook meer dan acceptabel, of dat nou een marketing beslissing is of niet.
Ok, dus omdat Apple “zo lang” nog support blijft leveren, vind jij het ok dat ze de volledige range met Intel cpu maar als minderwaardig mogen beschouwen, onafhankelijk van of die uit 2015 zijn of uit 2021?

Windows 10 wordt veel en veel langer gesupport.

En het is logisch dat oudere systemen niet alles supporten, door ontbrekende instructiesets in oudere CPU’s kan het verschil bij specifieke functies heel groot zijn.

Maar om dan gelijk je volledige range van Intel 2e rang te maken en zelfs op volledig nieuwe Intel-macs dit soort functies te skippen?

Microsoft heeft Teams en dat draait inclusief vervagende achtergrond op een Celeron j3455.
Dan kan Apple toch gewoon zorgen dat het bij hen ook goed draait. Of in ieder geval op een systeem van een jaar of 3 oud?
Karige preview, en de conclusie slaat de plank mis m.i.

"Vooral voor de M1-gebruiker" - is dat enkel gebaseerd op het feit dat bepaalde features niet werken op oudere macs?

De paar features die voor zover bekend niet gaan werken op Intel Macs zijn op één hand te tellen, en het zijn niet echt belangrijke features lijkt het.
Op twee handen te tellen, maar het zijn dan ook een heel deel van de door Apple gepresenteerde features die alleen maar op de M1 werken.
Een macbook pro uit 2015 is erg oud; waarom niet een iets representatievere intel mac gebruiken (eentje die nog gewoon voor dagelijks gebruik geschikt is)? Ik vind het al heel netjes dat Apple nog apparaten van 7 jaar oud nog van het nieuwste OS voorziet en daar support op blijft leveren.
Erg oud? 2015? Is dat de definitie van oud tegenwoordig in deze markt? Voor een smartphone misschien wel, maar voor een PC? Absoluut niet. Microsoft voorziet toestellen van 2009 nog met het nieuwste OS, en oudere toestellen kunnen het ook nog draaien (mits ze een licentie kopen) met hier en daar een uitzondering.
Dat Intel Macs geen geblurde Facetime achtergrond zullen krijgen vind ik daarom ook meer dan acceptabel, of dat nou een marketing beslissing is of niet. Ik kan me overigens prima voorstellen dat M1 macs dedicated chips hebben die dit soort beeldbewerkingen on the fly kunnen doen (datzelfde geld voor het feit dat spatial audio niet werkt op non M1 devices).
Er zijn Intel Atom PCs die blur hebben in Skype, Zoom, Teams, etc.

Laten we nog maar even zwijgen over het feit dat Apple tot de dag van vandaag nog verschillende Intel Macs verkoopt die geen M1 tegenhanger hebben, die nu al van enkele features worden ontzegt voor geen andere reden dan "we willen het niet ondersteunen omdat Intel". Heck, Apple heeft zelf nog Intel-gebasseerde toestellen geïntroduceerd MET hun M1 tegenhangers.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 10 juni 2021 14:36]

De 15" 2015 Macbook Pro is de laatste generatie voordat alles superdun moest en daarmee in moest boeten op keyboard, performance etc. Voor velen, waaronder ik, is dit nog steeds een daily driver, afwachtend op de 2e generatie Apple Silicon met een groot scherm.
ik heb mijn 2015 vervangen door de 16 inch 2019 model. Ik doe veel development. Gaat allemaal stuk rapper nu. Batterij beetje hetzelfde.
Dat een nieuwere sneller is kan best zijn. Dat een oudere voor dagelijks gebruik voor een veelvoud aan mensen nog voldoet klopt tegelijkertijd ook gewoon.
Zeker weten, ik werk nu (tijdelijk) op een macbook pro uit 2012 (wel met SSD en meer ram). Die doet het beter dan de nieuwe Dell die de baas me gaf..
Mijn late 2013 (haswell) met nieuwe batterij is echt nog prima.
Maar kan toch nog genoeg excuses verzinnen om voor de M1x MBP te gaan gelukkig. Vooral nu ik niet naar Monterey kan upgraden.
Thanks aequitas, goed om wat perspectief te hebben daarin _/-\o_
En los daarvan, sommige mensen zien het niet zitten om een langs alle kanten vastgesoldeerd ding te kopen waarbij upgrades ook nog eens maximaal moeten kosten. 256GB > 512GB voor hogere kost dan een losse 2TB SSD. Doei.
Geen enkele SSD doet 10GBps, een soort RAID-op-PCIe-kaart daargelaten.
PCI-E x4 = ~8GB/s, protocol-overhead nog niet eens meegenomen. Ik heb ook wel ergens gelezen dat Apple iets speciaal deed met hun SSD (ander protocol dan NVMe, iets met de controller, geen PCI-E ofzo, weet het niet meer), maar ik kan nergens een dergelijke claim van 10GBps vinden. Bewijs?

Daarnaast noem je misschien net wel een limitatie van thunderbolt, niet van de SSD die eraan hangt.

Qua flash-chips heeft Apple niks-nul-noppes-niemendal speciaal in huis. Als je buiten een macbook snellere IO wil kan je dat gewoon. Als je goedkopere IO wil dan wat Apple aanbiedt kan het ook gewoon. Ze solderen gewoon omdat ze dan die halve millimeter winnen en vooral meer geld uit de klant kunnen persen.
Results for my M1 Mac mini, with a 500 GB internal SSD, are very different. While writes stabilise at just under 4 GB/s, even at 64 MiB, reads are continuing to increase in speed, at just under 10 GB/s. Note that Blackmagic is normally run with ‘stress’ set at 5 GB. Those results are for a single stream; increase the number of streams to 4, and the results are even more curious.
https://eclecticlight.co/...the-ssd-inside-an-m1-mac/

Hier beweren ze toch echt dat hij de 10GB/s aantikt...
Helemaal niet, je haalt slechts een klein deel aan. Hij begint met Blackmagic die veel lager ligt, gaat dan over naar ATTO waar de waarden enorm veel hoger liggen en zegt dan:
Those ATTO benchmarks look impressive, but do they make sense? It’s worth noting here that this app isn’t yet Universal, so runs with Rosetta 2 translation. Could that have an effect, perhaps? One potential problem is that the M1 uses a different Mach timebase from Intel processors. However, when apps are run using Rosetta, Mach times are expressed as if the app was running on an Intel processor, so that seems most unlikely to lead to potential error.

Faced with this apparent conflict, the only resort is to my own code. By a strange coincidence one of my unreleased utilities, Vandal, has a feature which creates files of arbitrary size and content. I therefore modified that to perform timed writes and reads of files of set sizes. Here are my initial results.

On my T2-equipped iMac Pro, writing a 10 MB file occurred at 1.8 GB/s, rising to 2.6 GB/s for 10 GB (a thousand times the size). Reading the same files delivered 6.2 GB/s for 10 MB, and 1.5 GB/s for 10 GB. Those results are broadly consistent with those found using Blackmagic.
Een ander heeft iets soortgelijk opgezet: https://eclecticlight.co/...-those-in-intel-macs-but/
Daar werden ook 2 SATA SSDs getest via USB-C, waarbij snelheden tot 2,5GB/s werden gehaald. SATA-600 gaat tot 600MB/s dus die waarden zijn ook geheel ongeloofwaardig en doen aan (moeilijk te omzeilen) RAM caching denken. De gedachte is dat een soortgelijk proces op de interne SSD gebeurt.
Nogmaals. Jij vraagt om bewijs en ik zeg alleen maar dat ik het daar had gelezen. Nu zie ik ook dat die 10 waarschijnlijk niet klopt. Excuus. Heb zelf ook even black Magic gedraaid net en kom ongeveer uit op 1900 MB/s write en 2790MB/s read (256gb model)
Nou ik verwacht eigenlijk dat een Intel mac die ik dit jaar gekocht heb gewoon alle features ondersteunt die ze aankondigen
Ik vind het al heel netjes dat Apple nog apparaten van 7 jaar oud nog van het nieuwste OS voorziet en daar support op blijft leveren.
Ik heb Windows 10 draaien op machines die jaren vóór de release van Win10 uit kwamen. Dit is een vlak waar macOS juist minder is dan de concurrentie.

Big Sur werd al niet meer ondersteund op de 2012 Mac Mini's, ook al zijn de 2014 modellen nagenoeg identiek. Haswell in plaats van Ivy Bridge, andere Wi-Fi module, iets andere poorten, maar niets wezenlijks waardoor dat niet zou kunnen werken. Dat is puur een beslissing aan Apple's kant. Of een stukje luiheid om geen werkende driver voor bijvoorbeeld de Wi-Fi module te willen produceren.

Sterker nog, er zijn 2012 Mini's die voor het grootste deel sneller zijn dan de 2014 modellen, omdat je in 2012 nog een quad-core kon krijgen. In 2014 had je enkel dual-cores. Het enige verschil is dat de IGP in Haswell rapper is, maar dat maakt voor het OS zelf geen reet uit. De IGP in IB voldoet prima.
een nieuwe manier van window management.
Dit is ook een vlak waar macOS wat mij betreft gewoon achter loopt. Vensters verplaatsen via het toetsenbord of enige vorm van "snapping" ontbreken volledig, terwijl dat voor productiviteit gewoon nuttig is. In plaats daarvan ben je aangewezen op dingen als Magnet of Rectangle.
Ik ben het wel met je eens. Wanneer een computer 'oud' is moet ieder voor zichzelf bepalen. Binnen 5 jaar ben ik over het algemeen wel weer toe aan nieuwe hardware. Mijn partner kan makkelijk 10 jaar doen met een Mac, maar die is over het algemeen niet zo geïnteresseerd in alle nieuwe features en meestal weet die er niet eens van... daarnaast heeft ze meer geduld om te wachten op de computer dan ik heb. Wanneer je systeem gebruikt wordt om je geld mee te verdienen vind ik het helemaal niet zo vreemd om deze in 3-5 jaar af te schrijven. Ook wanneer het je hobby is vind ik het niet zo vreemd om hardware in 3-5 jaar af te schrijven en wil je misschien ook sneller een nieuw systeem met de nieuwste speeltjes.

Het lijkt alsof sommigen zich tekort gedaan voelen omdat bepaalde nieuwe features niet op hun 5+ jaar oude hardware (standaard) mogelijk zijn. Wanneer Apple nu mogelijkheden die je al hebt zou weghalen dan zou ik begrijpen dat er een reden is tot klagen. Je hoeft niet te upgraden en je kunt prima blijven doen wat je deed met de hardware die je hebt. 5 jaar als grens waarna je niet alle nieuwe features meer kunt gebruiken (maar nog wel ondersteuning hebt op bestaande features) lijkt me best een redelijke termijn.

Wel vind ik het steeds compacter worden van apparatuur soms een nadeel, met name omdat je bij aanschaf al dure upgrades moet doen en je eigenlijk geen reparaties meer kunt doen in de meeste gevallen. Wat dat betreft heb je nog wel een keuze natuurlijk, alleen niet bij Apple.

Uiteindelijk is Apple een bedrijf wat geld wil verdienen en al lijken ze soms te doen alsof ze een filantropische instelling zijn met alleen maar de beste bedoelingen voor de consument.. hun business is zoveel mogelijk hardware verkopen. Dat geld overigens voor de meeste (zo niet alle) bedrijven met een winstoogmerk.
Concreet niet beschikbaar voor alles behalve M1:
Portrait Mode blurred backgrounds in FaceTime videos
Live Text for copying and pasting, looking up, or translating text within photos
An interactive 3D globe of Earth in the Maps app
More detailed maps in cities like San Francisco, Los Angeles, New York, and London in the Maps app
Text-to-speech in more languages, including Swedish, Danish, Norwegian, and Finnish
On-device keyboard dictation that performs all processing completely offline
Unlimited keyboard dictation (previously limited to 60 seconds per instance)
Gezien de functies zullen ze daar de Neural Engine voor gebruiken die (uiteraard) ontbreekt in de Intel CPUs. Logische stap dus dat dat niet werkt op de Intel varianten.
Dat vind ik niet. Neurale netwerken werken ook prima zonder magische chip, Intel-chips hebben meer dan genoeg kracht, helemaal met OpenCL die de dure Iris Pro in die apparaten aan het werk kan zetten. Als het niet kon dan deden Google Earth, Microsoft Teams en Microsoft SwiftKey het ook niet op telefoons, computers en laptops.

Die blur op de achtergrond kan Google Meet in javascript doen aan de clientkant, daar heb je echt geen magische chip voor nodig."3d globe" en "betere kaarten" zijn ook niet te verdedigen, dat is gewoon algemeen GPU-werk dat tien jaar geleden ook al kon. Automatische tekstdetectie en -vertaling doet Google op mijn telefoon offline ook zonder versnelling, maar Apple heeft die technologie nog niet dus ze hebben ervoor gekozen het een sales pitch te maken voor die neural processor van ze.

Het kán prima werken, maar Apple heeft besloten het niet te implementeren. Voor een bedrijf dat bekend staat om hun goede, langdurige softwareondersteuning, is dit toch jammer. Je kunt er de les uit trekken dat je het jaar dat ze iets nieuws aankondigen het beste niks van dit bedrijf kan kopen, omdat het maar de vraag is of je het jaar erop niet als tweederangsklant wordt behandeld.
> de vraag is of je het jaar erop niet als tweederangsklant wordt behandeld

Ik ben het niet oneens met je post, maar ik krijg met mijn laptop uit 2015 nog steeds updates. Dan niet de features waar deze thread over gaat, maar ik voel me 6-7 jaar na dato nog steeds updates krijgend, niet echt een tweederangklant.
Waar apple lang updates biedt op ioS vind ik dit op macos juist erg mager hoor. Heb nog een perfect werkende macbook pro uit 2009 die met macos compleet gehandicapt is terwijl ik er vorig jaar windows 10 op heb gezet en ineens weer alles kan. Het was nog 1 van de weinige modellen met dual core en dual gpus en zelfs games draaien op windows 10 nog helemaal prima
Welke features werken niet meer die wel werkte toen je hem kocht?

Juist; alles werkt nog, je hebt zelfs extra features erbij gekregen (gratis).

Boos zijn omdat een bijna 13 jaar(!!!!!!) oude laptop niet meer alle functies krijgt die de huidige modellen krijgen klink mij een beetje in de oren als ‘voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten’. Buiten het feit dat dit technisch gezien gewoon onmogelijk is

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 10 juni 2021 16:00]

Er werkt ontzettend veel niet meer, de browser krijgt al jaren geen updates meer en externe browsers ondersteunen ook vorige versies van macOS, maar dan ben je dus afhankelijk van externe partijen. Apps in de app store zijn ook maar tot een x aantal jaar terug te downloaden en soms niet. Ik bedoel alleen te zeggen dat je deze limieten allemaal niet hebt als je er windows installeert. Je kan altijd de nieuwste versie downloaden van alle software die je kan downloaden. Daarnaast was deze macbook vroeger 2800 euro en de support is jaren geleden al gestopt (ook security updates). Terwijl een windows laptop uit dat jaar nu nog prima windows 10 draait met alle security opties. Ik snap heus wel dat het ergens een keer moet stoppen, maar de elle lange support van iOS (vs de concurrentie) vind je simpelweg niet terug op MacOS
Ik snap je gedachtegang, maar Linux en Windows kunnen en doen dit wel. Dus waarom zou Apple dit niet kunnen? En daarbij zijn Apple producten zowel relatief als niet relatief tamelijk duur. Dus als bedrijven die minder geld vragen het wel kunnen is de verwachting dat Apple dat ook kan toch niet zo onbegrijpelijk ?
Apple kan het natuurlijk wel, maar doet het niet.

Heeft voordelen en nadelen:

Voordeel: je sleept geen jarenlange legacy mee in je OS (denkend aan Windows nu). M.i. is dit manier om grote veranderingen te pushen (power pc -> Intel, Intel -> M1).

Nadeel: Je moet mee met de vaart der volkeren, elke 5-8 jaar een nieuwe laptop/desktop.
Als het ondersteunen van zo'n oude laptop technisch gezien onmogelijk is, waarom lukt Hyperion Entertainment het met AmigaOS dan wél? 20 jaar oude AmigaOS 4-pc's krijgen gewoon nog upgrades en ook AmigaOS 3 uit de jaren 90 krijgt nog altijd upgrades.
Wat ik nog jammerder vind is dat dit dus met de mac's van nu niet meer kan, als Apple stopt met firmware / updates zijn die dingen gewoon e-waste geworden. Slechte zaak in mijn optiek.
Ik geloof dat sinds Windows 8 het wel ongeveer de verwachting is dat je tien jaar updates krijgt op je OS. Die trend is Apple zelf gestart; je had altijd apparaten die niet de upgrades kregen, maar als je de upgrade kreeg, kreeg je wel alle features. Ik heb rond 2012 Windows 7 op mijn PC gekocht, en die PC draait nu de nieuwste versie van Windows 10, inclusief Paint3D en het blurren van achtergronden in Teams.

Ik snap dat het te duur kan zijn om features te backporten naar hardware die ze toch niet meer gaan verkopen, dat is voor de bedrijfsvoering best logisch. Toch maakt het mij als eindgebruiker niet uit of ik 1500 euro aan het ene model of 1500 aan het ander heb uitgegeven, beide waren tegelijkertijd te koop, en dit kon je vantevoren ook niet weten (tenzij je cynisch bent over Apple, natuurlijk, maar dan koop je toch geen Mac). Onder de streep doet je apparaat minder omdat je "verkeerd" hebt gegokt door niet de experimentele, nieuwe technologie waar haken en ogen aan zaten bij launch te kopen. Dat vind ik wel onder de noemer "tweederangs klant" passen.
Tsja ik denk dat Apple daar logischerwijs geen tijd meer in gaat steken. Ze zitten in de transitie naar Apple Silicon dus ik vind het niet raar dat ze daar dan op gaan programmeren ipv tijd te steken in zaken die ze letterlijk niets meer oplevert. (er worden immer binnen notime geen Intel devices meer verkocht met MacOs)
Ik vind het vanuit een bedrijfsoogpunt niet gek, maar dan kun je niet stellen dat een feature niet kan werken; dat kan wel degelijk, maar de fabrikant heeft gekozen om het niet te bouwen voor andere modellen.

Ik vind het opvallend dat ze geen OpenCL-of-soortgelijke compatibility library hebben die dit soort features backport met meer CPU-gebruik als gevolg. Helemaal de Macs met een dedicated AMD GPU hebben meer dan genoeg compute aan boord om alle features even vlot uit te voeren. Maak het desnoods een instelling, "geef batterijvermogen op om M1-features in te schakelen". Door het niet te bouwen, geeft Apple het signaal dat je uit moet kijken met producten kopen zodra ze iets nieuws aan het ontwikkelen zijn, want je kunt zomaar de featureboot missen.

Ik denk niet dat iemand om deze features een Mac koopt, eigenlijk. Apple koop je omdat je graag veel geld uitgeeft om één samenwerkend ecosysteem te gebruiken. Heb je genoeg geld en geen ecosysteem, dan koop je gewoon wat je voorkeur heeft. Wil je goede hot corners/window snapping of een goed touchpad? Wil je goede touch support of wil je 5k-rendering? Welke keyboard shortcuts en welk OS ligt je het best en heb je de meeste ervaring mee?

Mijn ervaringen met macOS zijn, ondanks de features, niet heel positief geweest. Het systeem ligt me gewoon niet lekker, werkt niet samen met wat ik verder in huis heb en ondersteunt mijn dure GPU niet (zelfs al zou de M1 externe GPU's aankunnen, zal er nooit meer een Nvidia-driver verschijnen voor macOS natuurlijk). Andere mensen zweren bij hun touchpad, de manier van full screen werken, de mooie beeldschermen en de ingebouwde Unix tools.
Maar puur neurale code draaien op een gpu is als gamen op een cpu.
Ja het kan allemaal gebackport worden. Maar AI gaat nu software opeten, net zoals software hardware op at.
Het levert best wel wat op namelijk loyaliteit en klanttevredenheid. Niet onbelangrijk voor een merk dat in het dure segment zit.

En geld heeft Apple juist meer dan voldoende, ze hebben bijna 200 miljard in cash op de bank.

Het is weer hetzelfde verhaal als met de transitie naar intel. Bij de release toen je nog lang geen intel Macs kon kopen werd er geroepen "geen zorgen, blijf gewoon powerPC kopen, je krijgt nog jaaaaren updates", en vervolgens werd er nog maar 1 versie (10.5 Leopard) na de introductie (10.4 Tiger) ondersteund. Nu wordt meteen met de volgende versie al beknibbeld op functionaliteit.

En het is echt lang niet altijd puur om hardwarematige redenen. Ik weet nog dat mijn iPhone 1 wel een nieuwe iOS versie kreeg maar de MMS functie die wel naar de iPhone 3G kwam moest missen. Waarom was heel onduidelijk want MMS is puur een software functie over GPRS. En met sideloaded software (Cydia) kon je het destijds ook gewoon. Soms is het echt gewoon marketing.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 juni 2021 15:25]

Goed excuus, want we zien dit soort functies ook nergens terug op Intel-gebaseerde hardware. 3D gebouwen op een kaart op Windows ooit gezien? Natuulijk niet, die heeft geen Neural Engine.

...wait a minute.
Ik neem aan dat je een grapje maakt; Google earth kan dit al jaren op zogoed als elk apparaat wat minstens OpenGL (evt zelfs ES; de mobile-variant met een ietwat beperkte feature/instructieset) ondersteunt; m.i. een mooi voorbeeld waarom apple OpenGL-support (omwille van de eingebruiker) niet dood had willen laten bloeden.

Sure, performance is dan mogelijk niet optimaal; maar het functioneert prima. Of zoals normaliter apple zou claimen: "it just WORKS".

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 10 juni 2021 14:44]

Dit heeft puur met integratie te maken. Het ontwikkelen van die API's binnen macOS, iOS en iPadOS is vele malen makkelijker en gelijkwaardig qua code als de platformen waar het tegenaan praat identiek zijn. (Zoals dus de Neural Engine die op zowel macOS, iOS en iPadOS hetzelfde werkt qua hardware)
Is het idee van een hardware-API (ik noem maar wat, DirectX?) niet dat die een abstractielaag creëert waarbij je dezelfde request kan doen op verschillende soorten onderliggende systemen? Of dat nu een M1, M2, A14, A12X, Intel CPU, AMD GPU of AMD CPU is...
Dan moet je die API nog wel bouwen en onderhouden. Als je inzet op je eigen architectuur, dan steek je geen geld in iets wat je binnenkort niet meer levert.
Wat ik vreemd vind, want zowel Apple als Intel spreken van accelerated ML op Intel-CPU's. Zelfs eentje uit 2016.

Het draait op de GPU en is niet zó veel sneller dan puur op de CPU (hoewel. volgens Apple tot 6-8x sneller?) én een M1 met z'n dedicated unit is sneller... Maar het is wel sneller dan pure CPU code en het zal ook wel zuiniger zijn (grootste deel van power budget in die Intel CPUs gaat naar de CPU). Ik kan me ook moeilijk inbeelden at al deze functionaliteiten de neural engine 100% belasten.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 10 juni 2021 13:40]

Bij een aantal functies heb ik zoiets van: “Allez, misschien omdat de performance van non-M1 macs het niet kan bijhouden.”

Maar bij het overgrote deel krijg ik toch in mijn achterhoofd het idee dat dit een hedendaagse vorm van Planned Obsolescence is:
Nieuwe softwarematige changes maken (die al dan niet zeker opgevangen kunnen worden door de hardware), zodat je binnen enkele jaren sneller overstapt naar een nieuwe mac omdat ie “zoveel functionaliteiten” meer heeft.
Reden dat blurred background alleen op de M1 werkt is omdat Apple daar de ingebouwde ISP voor gebruikt die niet in Intel processoren zit.

Dus de gekozen implementatie is waarschijnlijk minder processor intensief dan bij andere videodiensten, wat de accuduur ten goede komt. Nadeel is dat het dus alleen op de M1 werkt.
Nouja ik hoop toch niet dat ik met mijn twee jaar oude iMac zorgen hoeft te gaan maken om mijn accuduur…
Of mijn moeder met haar 3 jaar oude mac Mini..

Wat ik wil zeggen is: accuduur als beargumentatie, vind ik, is niet voldoende.
Bij portables zouden ze nog eventueel kunnen spelen als de portable aangesloten is op netstroom. (Al kan ik daar begrijpen dat ze dat ook niet zouden doen ivm conformity)
Het gaat natuurlijk niet alleen om accuduur, maar ook om de kosten van de implementatie en natuurlijk wil Apple mensen ook naar de M1 duwen. Als de implementatie op de M1 de Neural Engine gebruikt en die bestaat niet op Intel dan moeten ze de functionaliteit twee keer ontwikkelen: Met de Neural Engine op M1 en nog een keer met de GPU op Intel.

Mogelijk: Natuurlijk, maar het kost extra tijd, geld en moeite en daar heeft Apple geen zin in. Aangezien ze Intel toch willen achterlaten komt het ze waarschijnlijk wel handig uit ook.
De keuze is waarschijnlijk gemaakt omdat het makkelijker is beeldverwerking direct via de ISP te laten lopen. De accuwinst is daarbij dan bijvangst.

Daarnaast voegt Apple zelden nieuwe functionaliteit toe als het voor 2 platformen ontwikkeld moet worden en kiezen ze er bewust voor om het alleen voor het nieuwe te doen. Dit overigens wel vaak voor functies die niet noodzakelijk zijn. Security updates e.d. blijven nog gewoon verschijnen.

Ik zou het dus niet planned obselence willen noemen, je product blijft immers gewoon werken.. Maar als je de nieuwste functies wilt moet je naar een nieuwe generatie producten.
Ga buiten de boot vallen vanaf nu lijkt het. Ach. Mijn 2014 model doet het nog steeds prima, wat ik al heel wat vind :-).

Denk dat ik deze nog wel kan rekken en over een jaar of 2 via werk een nieuwe scoor. Dan zit ik op 9 jaar voor een (niet al te dure versie) Macbook. Vind ik erg netjes!
Mijne valt ook precies buiten de boot. Na 7/8 jaar wordt het voor mij ook tijd voor een nieuwe. Ben er hoe dan ook tevreden over dat ik al die tijd probleemloos heb kunnen werken. Kan nu nog steeds maar ik hou zelf wel van de nieuwste updates.
Ik gok dat Apple gokt dat jij daarop wilt gokken :P.
Als Apple wil dat ik oude MacBooks vervang door een nieuwer model moeten ze wat beter hun best doen want in ons huishouden doen de 2012 MBP en 2013 MBA het nog uitstekend voor internetten, huiswerk en Minecraft.
Voor internetten moet je dan geen Safari meer gebruiken, die is te oud, bevat lekken en loopt zwaar achter in de ondersteuning van moderne TLS protocollen (o.a. gebruikt voor https). Kijk voor een alternatief naar Firefox of Ungoogled Mac.
Dat is nu nog niet helemaal waar, want de vorige versie en die daarvoor (10.15 en 10.14) krijgen ook nog steeds security updates.

Pas wanneer die zijn afgelopen, wordt het systeem onveilig.
Ja, als er nog updates zijn, maar de oude MacBooks staan op de obsolete lijst. Apple kan er zo maar een stokje voor steken. TLS kan met het systeem worden geupdate. Microsoft liep net zo achter met hun IE11 onder Windows 7/8x, maar je kunt tegenwoordig wel TLS updates en een geupdate IE11 installeren, ook met garantie tot de deur.
Ik snap je punt wel haha. Want de MacBook werkt ook prima met het huidig OS. Ik merk zelf dat die nu ook trager wordt en dat ik meer eisen krijg. Toen ik hem kocht was ik vooral bezig met 1080P videos en nu heb ik zowel meer ervaring als zwaardere bestanden waar ik mee werk. En dat ga je nu wel voelen. Alle sbij elkaar heb ik besloten voor een nieuwe te gaan.

Was het puur voor internet en basisdingen dan had ik het nog wel langer kunnen doen. (en misschien helemaal geen laptop/laptop van die prijsklasse genomen)
Gebruik hem zelf voor programmeren en het standaard multimedia/internet gebeuren. Zelfs programmeren kan ik nog meer dan prima. Gebruik maken van een Docker o.i.d. is goed te doen. Alleen even letten op de temperatuur soms :-D
Ik had 't geld klaar staan voor de 14". Ik zit hier ook met een 2013 15" Pro die nu af en toe uitvalt.
Waar een wil is is een weg, op MacRumors zijn mensen het al mogelijk aan het maken:
https://forums.macrumors....orted-macs-thread.2299557
Het is enerzijds jammer dat de nieuwe functies niet naar alle apparaten komen die wél Monterey ondersteunen. Net als de schrijver van het artikel weet ik niet welke beperkingen de oudere Macs hebben die de ondersteuning onmogelijk maakt.

Maar dat gezegd hebbende, we weten het inderdaad niet, wat die technische limitaties zijn. En dan is het moeilijk om conclusies aan te verbinden. Wat ik vervelender vind is dat de Macs van soms "slechts" 6 jaar oud, geen Monterey krijgen. Dat vind ik een beetje overtrokken, het is niet alsof een iMac uit 2015 het besturingssysteem niet trekt. Denk dat een MacBook Air uit 2013 ook nog moeiteloos kan runnen.
Ik zit niet in het eco systeem, maar ik zou het persoonlijk vervelend vinden als een leverancier niet het waarom uitlegt, m.i. kun je dan ook veel makkelijker begrip hebben voor bepaalde keuzes.
Poeh ja, zou wel fijn zijn maar de meeste gebruikers zullen er toch geen boodschap aan hebben. In het verleden heeft Apple wel eens getracht uit te leggen waarom en dan ontstond er een brede discussie waar niemand echt wijzer uit werd. Ze worden verder nog wel allemaal ondersteund in patches en beveiligingsupdates tot het einde der tijden. Enkel niet de nieuwste versie van het OS.
Of wel de nieuwste versie van het OS maar dan niet specifieke functionaliteiten van dat OS ,en daar zou ik dan als gebruiker wel de onderbouwing voor willen weten.
Nou dat zou ik dus ook wel eens willen weten. Alleen zullen we dan moeten wachten op een ontleding van de software en hardware door bijvoorbeeld een Anandtech.

Zit er misschien een UWB chip in sommige nieuwere Macs die bepaalt aan welke kant een iPad en een iMac of Macbook staan ofzo? Geen flauw idee.
Hmm, daar was ik wel benieuwd naar.
Hier staat dat november 2020, de laatste security update was gekomen voor MacOS 10.13.
Als ik dan hier bij de opvolger kijk, die ondersteunt modellen vanaf "mid 2012".
Dus dat is grofweg 9 jaar support? Dat kan je genoeg vinden, maar zou ikzelf niet "tot het einde der tijden" noemen.
2011, dat zal ongeveer een Sandy Bridge CPU zijn? Is nog prima geschikt voor vanalles, als ie security updates zou ontvangen.
Daar heb je gelijk in, maar ik sprak over “tot het einde der tijden” als een spreekwoordelijk iets, niet letterlijk.

Of 9 jaar lang genoeg is? Goh, geen idee. Ik denk dat het wellicht wat langer had gekund? Maar dan moet je Intel overtuigen om ondersteuning voor Sandy Bridge te verlengen? Op Sandy Bridge krijg je Windows 10 ook niet aan de praat normaal gezien en Windows 7 is ook niet langer ondersteund met security updates (uitzonderingen daargelaten begin 2020).
Dat is dus niet waar. Draai hier al jaren Windows 10 op een Sandy Bridge en vanaf dag 1 zonder problemen. En zie dit in de nabije toekomst ook niet zo snel veranderen.
Dit is wel iets wat wij als Windows mensen onszelf hebben aangeleerd natuurlijk: "oh kijk het werkt dus dat is mooi". Het is feitelijk een niet gesupporte combinatie. Dat het werkt betekent niet dat het er voor bedoeld is, meer een toevalligheid laat maar zeggen.
Ach zo, ja ik kan enkel afgaan op de officiële info. Maar wellicht dat bepaalde fabrikanten of gebruikers alternatieve wijzen gevonden hebben om het leven te verlengen?
Op Sandy Bridge krijg je Windows 10 ook niet aan de praat normaal gezien en Windows 7 is ook niet langer ondersteund met security updates (uitzonderingen daargelaten begin 2020).
Ik draai hier anders al jaren Windows 10 Pro op een Lenovo X220 (i7-2620M CPU @ 2.70GHz). Nu versie 20H2. Op diezelfde machine heb ik voor testdoeleinden trouwens ook Big Sur 11.4 in een VM draaien.
Ik geloof je direct maar het is officieel niet ondersteund, al begrijp ik dat sommige fabrikanten en gebruikers creatief zijn geweest en het dan wél werkt.
Creativiteit was niet nodig. Ik heb zelfs een tijd het GWX Control Panel geinstalleerd gehad, om te voorkomen dat mijn X220 voortijdig een update naar Windows 10 zou ondergaan. De update van een Dell Latitude E5510 (1st gen) naar Windows 10 kostte meer moeite. Die heb ik uiteindelijk teruggezet naar Win7.
Jij dan niet nee. Maar zoals ik al zei kan het ook creativiteit aan de kant van de fabrikant zijn. Of Intel en Microsoft zijn leugenaars of vergissen zich. Geen flauw idee, ik kan enkel afgaan op de informatie van Intel en Microsoft. Meer kan ik daar logischerwijs niet over zeggen.
Lenovo heeft nooit Win10 drivers of firmware voor de X220 uitgebracht, dus die was het ook niet…
Er is geen waarom. Het doel is zoveel mogelijk en zo snel mogelijk iedereen overkrijgen op Apple Silicon.
Nou ja, dat is ook een waarom alleen er is geen altruistisch onderliggend doel.
Het is enerzijds jammer dat de nieuwe functies niet naar alle apparaten komen die wél Monterey ondersteunen. Net als de schrijver van het artikel weet ik niet welke beperkingen de oudere Macs hebben die de ondersteuning onmogelijk maakt.
[..]
Logischerwijs gebruiken ze voor deze functies de Neural Engine die alleen in Apple Silicon zit.
Zit die in de nieuwere Intel Macs en niet in de 2015- modellen?
Apple Silicon zit alleen in de M1 Macbooks
'Passwords' is er toch buiten Safari al? Het heet Keychain (of Keychain Access) en is gewoon een losse app voor zo ver ik weer. Daar zie ik ook een export optie in.
Over de passwords manager:
Die was al langer aanwezig, en niet enkel in Safari. De meest toegankelijke manier was misschien via Safari, maar de KeyChain.app zit all heel lang in MacOS, en op een gegeven moment voorzien van synchronisatie onder de naam ‘iCloud KeyChain’.
maar video's vanuit de Netflix-app op een Mac-scherm laten zien, was geen optie.
Netflix verbiedt / weigert het gebruik van Airplay sinds ze de specificaties van het doelscherm niet meer mogen uitlezen van het nieuwe airpley-protocol.
Bij dat filmpje over Universal control had ik wel een wow! momentje. :D
Zonder iets in te stellen drie computers tegelijk te kunnen bedienen en dat bestand zo overslepen. Knap bedacht!

Conclusie van deze preview is wat te negatief. Is er te weinig nieuws dan wordt er geklaagd dat het weer meer evolutie dan revolutie is, is het teveel dan wordt er geklaagd dat oudere hardware het niet kan ondersteunen. Het is ook altijd wat.

Tip voor Tweakers: een onderzoek waarom het dan niet op oudere Macs kan werken. Dat zou interessant zijn als journalistieke vraag. Zijn hier technische redenen voor? Intel Macs krijgen ook de nodige nieuwe dingen, dus het ligt niet alleen aan de M1.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat het er wel echt mega cool uitziet idd, dat universal control. Maar ik dacht ook wel gelijk "hmm wanneer zou ik nou zoiets gebruiken?" Het is niet een feature die ik nu mis in mijn leven maar goed dat zegt natuurlijk niets; er zijn wel vaker features uitgekomen die ik dacht niet te missen in m'n leven maar die echt een verademing bleken te zijn :P

Ik kan mij wel voorstellen dat het handig is voor mensen met een iPad pro in de trein die een iMac hebben op werk oid, maar bestanden overslepen lijkt zo obsolete ivm cloud storage. Maar wel zeker indrukwekkend dat ze voor zoiets ouds als KVM switch weer zo'n mooie nieuwe implementatie hebben bedacht, wat ook nog eens "no hassle" lijkt te werken. Cool spul, ben benieuwd!
Ik heb net een M1 MacBook Pro gekocht en die renderd in FCP X soms sneller dan mijn 2018 MBP en 2017 iMac Pro....
Ik had er een 2 weken geleden gekocht, maar die ligt intussen weer bij Coolblue.
Voor mij geen Macbook meer
Kan je hier misschien wat breder op in gaan? Wat beviel er zo slecht dat je hem geretourneerd heb?

Ik zelf zit er over na te denken om dit jaar over te schakelen naar Apple, juist vanwege de M1 chip en ik gewoon geen "gezeur" meer wil. Ik kijk jaloers naar m'n vriendin hoe haar airpods naadloos schakelen tussen iPad, telefoon en MacBook, terwijl ik zit te hannesen met JBL oortjes en telkens moet disconnecten voordat ik kan connecten op een ander device. Slechts een klein voorbeeldje maar ik heb nu een leeftijd bereikt waarop ik wil dat "het gewoon werkt" dus dan maar een paar duizend euro er tegen aan gooien om in te kopen. Ik zou dus die MacBook pro 14" graag willen met de nieuwe M1x chip.

Dus ik ben erg geïnteresseerd in first time users en hun ervaringen! :)
Ik ben geen goede referentie.
Ik ben 48 en systeembeheerder. Als 12 jarig jochie zat ik al op een dos machine sopwith en alleycat te spelen en heb sindsdien altijd Microsoft machines gehad.
Tuurlijk wat je zegt klopt. Alles wat Apple is werkt vlekkeloos met Apple.
Die laptop werkte verder perfect maar het eerste irritatiepunt was al het toetsenbord.
Blijkbaar wordt er in Nederland een US International keyboard geleverd, met een korte linker shift en een rechtopstaande enter toets. Ik had dat niet onderzocht en wist het dus oprecht niet totdat ik begon te typen.
Verder was ik constant aan het zoeken in Apple voor installaties, alternatieven voor vanalles wat ik op Windows draai en kwam ik er gaandeweg achter dat er op de achtergrond een behoefte blijft voor ook een Windows machine.
Vervolgens kwam ik er maandag achter dat tot nu toe Big Sur problemen heeft gehad met ssd storage. Dit zou dan opgelost moeten zijn bij 11.4 maar daarvoor zou bij M1 modellen extreem overmatig gebruik van de ssd zijn geweest. Het is nog niet duidelijk of het buggy cijfers zijn of dat het echt is. Als het echt is, dan zijn er wellicht jaren verloren gegaan van de ssd, die gesoldeerd zit op het moederbord.
Ik wil niet dat na 5 jaar m'n ssd opgegumd is en dat de enige optie dan vervanging laptop of nieuw moederbord is.
Als laatste had ik een 8GB model en kwam er gaandeweg achter dat ik eigenlijk beter een 16GB model kan gebruiken, maar ik heb geen zin om daar een flinke meerprijs voor te betalen.
Ik heb hier van kantoor een Lenovo liggen met een ryzen 4650u en 16GB, die met de vrije hand is geinstalleerd en ingericht en die loopt soepeler dan de Macbook pro M1 8Gb. Dus toen uiteindelijk besloten om toch maar gewoon bij Windows te blijven.
De macbook was een pracht machientje, maar gaf mij gewoon niet de 1250 euro meerwaarde boven een Windows machine.
Het model waar jij het over hebt zal een machine zijn richting de 2000 euro, en als je minimaal 16Gb intern kiest zal je minder tegen bepaalde beperkingen aanlopen.

[Reactie gewijzigd door Levens Genieter op 11 juni 2021 09:28]

Thanks voor het delen van je ervaring!

Je omschrijft echt exact waar ik ook wel een beetje huiverig voor ben. Ik hou van "aanpielen" en alles precies in te stellen zoals ik het wil. Ik weet dat ik daarop moet inleveren met Apple. Heb vroeger een iphone 5 gehad, en ik omschreef het altijd als 'claustrofobisch'.

Ik heb van mijn werk ook een HP Elitebook 850 (ik schrijf er momenteel op :P ), i7/16gb, en dat werkt inderdaad gewoon lekker soepel en voldoet aan mijn wensen in termen van snelheid.

Nouja ik heb nog even om er over na te denken gelukkig, de nieuwe macbooks zijn nog niet uit (of zelfs aangekondigd).

Nogmaals dank voor je ervaring! :)
Beste manier om erachter te komen is proberen. Coolblue heeft de optie om hem binnen 30 dagen terug te brengen....
Nadeel voor jou is alleen dat degene die jij wil nog niet bestaat :)
Gewoon rustig afwachten, wordt hij gereleased, probeer je hem een paar weken, bevalt hij niet, dan breng je hem terug en krijg je je geld terug.
want.. Ik ben er blij mee. Batterij is geweldig. Scherm is geweldig en past over al in. Ik kan er de hele dag op werken zonder lader mee te nemen.
Tuurlijk mag je er blij mee wezen, dat wil niet zeggen dat de M1's niet voor iedereen is.

Eerst wat feitjes, of ze erg zijn of niet mag je voor jezelf bepalen:
- Je hebt geen vrijheid meer in het besturingssysteem
- Alle onderdelen zijn vastgesoldeerd en je hebt geen mogelijkheid om up te graden na een bepaalde tijd
- Je hebt voor alles, behalve USB C, een dongel nodig

Dan komen wat meningen/persoonlijke situatie, neem dit met een korrel zout, maar weet dat dit redenen kunnen zijn om geen Macbook te willen:
- 16GB RAM is voor mijn workload erg mager
- Ik mis de mogelijkheid tot een dedicated GPU (je kan een externe GPU gebruiken, maar dan wordt het alsnog weer een log apparaat.)
- Ik vind de touchbar maar een onding; In de tijd dat ik er een had op mijn werk had ik hem op de F-toetsen gezet en die allemaal gemapped naar niets...
- MacOS is mij veel te geïntegreerd en vastgezet. Ik wil meer vrijheid in hoe het systeem werkt.
- En als laatste de minst onderbouwde en waardelooste mening: Ik vind het OS spuuglelijk. Alles zo groot, ruim, rond en transparant. Ik vind het maar niets.

Nogmaals: als je er blij mee bent, prima, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen er tevreden mee is. Je punten zijn valide en technisch vind ik het een prachtig apparaat, maar niet om te gebruiken voor mij.
- In principe kan je er elk OS op installeren. MacOS, Windows, Linux, BSD... zolang het maar een ARM-versie is en support voor de M1 systemen ingebouwd wordt.
- Vastsolderen was al langer. Een 2016 intel macbook heeft het identieke probleem.
- USB-C only (en dan soms nog maar 2 ook) was ook al langer een bestaand probleem.

Dan je hele resem van hoeveelheid RAM, GPU, touchbar, MacOS... bestonden allemaal al jaren pre-M1. Veel van die punten gaan gewoon jammer genoeg al jaren op en Apple is er tegenwoordig niet meer de enige in. Een MS Surface is in veel dezelfde bedjes ziek.
Een MS Surface is in veel dezelfde bedjes ziek.
Maar voor de Surface zijn legio (lees: honderden) alternatieven. HP, Lenovo, Dell, MSI, Asus en nog -tig anderen hebben allemaal plenty modellen in hun gamma. Heeft Windows je voorkeur, dan kun je dus alle kanten op en kun je de Surface links laten liggen als je, zoals in dit geval, om upgradeability geeft.

Heeft Mac echter je voorkeur, dan ben je gewoon de pineut. Je moét kiezen uit twee laptop-lijnen: de Macbook Air en de Macbook Pro. En met de Apple Silicon ontwerpen zul je bij aanschaf een hele dikke portemonnee moeten trekken, wil je meer dan 8GB geheugen of 256GB opslag (of een ouder, gebruikt model moeten aanschaffen). Ze vragen met droge ogen 240 euro voor één zo'n upgrade. Er is letterlijk geen ontkomen aan, want MacOS draait alleen op Apple hardware. En dat is pure uitbuiting als je het mij vraagt.

Apple is dus niet de enige die onderdelen vastsoldeert, maar wel de enige met MacOS die dat doet. Vergelijken met de Surface is dan ook volstrekt onzin en misleidend.
En welke software is nog macos-specifiek? Buiten de Apple-software zelf zoals final cut, garageband? Je kan gewoon voor een ander platform kiezen.

Ik hou m'n MBP2012 al jarenlang in leven in de hoop dat er ooit een upgrade-bare MBP-optie uitkwam. In de laatste jaren heb ik het ding ook gewoon minder gebruikt waardoor het maar uitgesteld wordt, maar het lijkt er echt niet op dat ik nog voor iets van Apple ga.
Ik wil ook gewoon een upgrade. Ik heb al jaaaaaaaaaaaaaren 16GB + 2TB SSD met de optie voor een tweede 2TB SSD en zou in een tien jaar nieuwer systeem graag upgraden in plaats van sidegraden.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 10 juni 2021 14:58]

Begrijp me niet verkeerd - ik ben absoluut geen Apple cq. Mac fan. Ik blijf er liefst zo ver mogelijk vandaan. Maar ik begrijp wel waarom anderen graag op Mac werken, het OS heeft nu eenmaal bepaalde voordelen, zoals betere optimalisatie(s) en verregaande integratie van andere Apple producten uit het ecosysteem. Niet mijn ding, maar dat wil niet zeggen dat anderen het niet fantastisch (mogen) vinden.

Dat gezegd hebbende, er zijn dus legio mensen die een grote voorkeur voor Mac hebben en gewoon op dat platform willen blijven. Dat is hun goed recht natuurlijk. Juist voor die mensen is het steeds maar zuurder en zuurder om in het Apple ecosysteem te blijven omdat ze de boel steeds meer dichttimmeren en hun gebruikers beetje bij beetje meer dwingen om enorme sommen geld uit te geven, en de 240 euro upgrades van 8GB (lp)DDR4 of 256GB SSD zijn daar een goed voorbeeld van. Koop je nu een 8GB en/of 256GB M1 Mac en kom je over X-jaar tekort? Dan moét je dus gewoon een nieuwe kopen. Je hebt letterlijk geen andere keuze.

Dat dit al langer gaande is (stapje voor stapje, zuurder en zuurder wat ik net al noemde) doet daar niets aan af.
Behalve de 16gb RAM en de externe videokaart is eigenlijk niks M1 specifiek.
Het dichttimmeren van het OS is voor mij ook een groot probleem ja. En de hardware upgradebaarheid. Ik beheer nog steeds honderden Macs op het werk en ben de Mac expert daar maar prive ben ik er klaar mee.

Jammer maar helaas. Het is vooral nog iets om op te facebooken voor de goedbetaalde yuppies.
Ik heb net een 2 delige serie voor Nat Geo / Disney plus in elkaar geprutst op een iMac en een MacBook Pro. Met software van DaVinci, Adobe, Avid, Pro Tools en Farmers Wife. Ik heb geen facebook, verdien wel goed en ben geen Yup. ;) . Heb wel een VW Up

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 10 juni 2021 18:00]

Okee inderdaad de creative gemeenschap is nog wel iets dat bij Apple hangt (maar ook daar zie je wel steeds meer verhuizing naar Adobe en Windows omdat dingen als Final Cut Pro steeds minder "Pro" werden). Maar dat is inderdaad nog 1 categorie op het werk die we hebben die Macs mag gebruiken. iOS developers ook natuurlijk.

Maar ik bedoel meer waar Apple zich op richt qua marketing, cloud functies enz. Ik zeg het een beetje cru maar het is natuurlijk wel hun doelmarkt geworden.
Ik heb net een 2 delige serie voor Nat Geo / Disney plus in elkaar geprutst op een iMac en een MacBook Pro. Met software van DaVinci, Adobe, Avid, Pro Tools en Farmers Wife. Ik heb geen facebook, verdien wel goed en ben geen Yup. ;) . Heb wel een VW Up
Nu ben ik echt benieuwd... welke serie? :P

Ik was echt verbaasd toen ik "Farmers Wife" in je reactie las, ging ik op zoek naar internet... het is dus management / scheduling software voor media business . Dus niets over de knappe boerinnen ;) :P
Best wel rare naam voor software.
Je eerste vier punten (OS vrijheid, onderdelen gesoldeerd, USB-c en 16GB) had je kunnen weten bij aanschaf. Hoe kan dat na aanschaf dan toch tegenvallen?
Vond je de kleur niet mooi of wat is nou je onderbouwing voor de uitspraak dat je geen MacBook meer wilt?
Dat is jammer en lijkt onnodig, want we kunnen ons niet voorstellen dat je per se een nieuwe Mac met M1-processor nodig hebt om een achtergrond in FaceTime van een waasje te voorzien.
Bij die programma’s eist dat effect veel resources waardoor je fan meestal heel luid wordt. Ik denk dat de M1 implementatie dan minder voor lawaai zal zorgen(al zijn de M1 chips al heel stil).

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 10 juni 2021 13:22]

Zo'n geblurde achtergrond is tegenwoordig niet echt lastig meer. Daar heb je helemaal geen geoptimaliseerde AI-processor voor nodig. Met iChat 4 (2007) had Apple zelfs al backdrops en dat draaide toen volgens mij op alle hardware. Het zwaarste gedeelte (het visueel losweken van de persoon voor het scherm van de achtergrond) is niet anders dan bij de background-blur. Het enige verschil is de resolutie, maar de techniek is verbetert en de processoren zijn 10x sneller. Dit soort dingen kan ook gewoon in de browser en native kost helemaal niks aan CPU. Het is bij Apple of luiheid of mensen willen pushen naar de M1. Ik gok helaas op dat laatste.
Het is idd een rare keuze, mede omdat er ook modellen tussenzitten met een relatief degelijk koelsysteem vergeleken met de intel-modellen afgelopen 2 ronden; zelfs al zou het een merendeel van de cpu in beslag nemen is het m.i. aan de eindgebruiker of dat wenselijk kan zijn of niet; het lijkt vooralsnog geen oprechte technische beperking te zijn waarom het niet zou kunnen. Evt middels de gpu ipv de cpu; denken in oplossingen.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 10 juni 2021 14:41]

Zou ook wel leuk zijn als dit OS ook op mijn iPad Pro kon draaien. Die heeft tenslotte wel een M1 processor.
Waarom jij een min 1 krijgt. Jij spreekt 100% de waarheid. Ik zou ook willen dat Apple afstapt van dat medioker tablet os en echte software op zo n iPad Pro gaat ondersteunen. Nu zit je daar met een microtransacties device van een hoop geld waar geen fatsoenlijke pro software op draait als final cut en Logic. Het blijft gewoon een peperdure iPad vol gimmicks en die iPad os 15 update zal de zaak ook niet veranderen. Zij willen dat jij nog een iMac en een laptop er bij koopt voor die productiviteit. Vb bij een surface pro doe je alles op 1 apparaat. Bij Apple mag je alles ervan in huis halen om van die features gebruik te maken. Ik ben blij dat ik m net niet gekocht heb. Die WWDC was zo voorspelbaar. Wat ik al een tijd wist. De iPad Pro is overpowered met dure accessoires en voor de rest is dat ding juist niks. Wat is er pro aan een iPad Pro. Niks dan haal ik mij de basis iPad met keyboard en pen voor dezelfde functionaliteit en ben ik nog goedkoper af. |:(


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True