Software-update: Apple macOS 11.2.1

Apple macOS Big Sur logo (79 pix) Apple heeft macOS 11.2.1 uitgebracht, ook bekend als Big Sur. In versie 11, die gratis vanuit de Apple Store opgehaald kan worden, heeft Apple onder meer de gebruikersinterface een opfrisbeurt gegeven met iconen die aan iOS doen denken en knoppen die verschijnen wanneer ze nodig zijn en verdwijnen wanneer dat niet het geval is. Verder hebben ook het berichtencentrum, Apple Maps en Safari grote verbeteringen gekregen. In versie 11.2.1 zijn verder laadproblemen verholpen in bepaalde MacBook Pro modellen uit 2016 en 2017.

macOS Big Sur 11.2.1

macOS Big Sur 11.2.1 addresses an issue that may prevent the battery from charging in some 2016 and 2017 MacBook Pro models.

Apple Apple macOS

Versienummer 11.2.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen macOS
Website Apple
Download https://www.apple.com/macos/big-sur/
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

10-02-2021 • 11:35

37

Submitter: Anoniem: 193142

Bron: Apple

Reacties (37)

37
37
27
1
0
4
Wijzig sortering
En een drietal security bugs (2 met de GPU, en een update van 'sudo') gefixt.

Krijg wel de indruk dat die Apple updates langer en langer lijken te duren. Sowieso beetje raar dat je voor zo'n achter de komma-update een paar GB (2,43) moet binnenhalen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 21:28]

Er is natuurlijk niet perse een relatie tussen het aantal bytes en het versienummer. Het is een vrij ingrijpende update die in Windows land toch snel de 12GB aan tikt. Normale updates zijn veel kleiner en eigenlijk onzichtbaar, denk aan XProtect etc. die nagenoeg instant zijn, of een browser update van een tiental MB.
Die browser updates zijn ook een goede om te noemen. Apple rolt geen major update van Safari uit (zover je ze major kan noemen) zonder een complete macOS-update. Macbook niet mer ondersteund? Dan ook geen nieuwe Safari.

En nee, dit zijn lang niet altijd ingrijpende updates. Zelfs voor minor updates speelt het bovenstaande scenario. Die minor update is bij Windows gewoon een kleine patch.
Wat jij minor noemt hoeft niet minor te zijn. Dat een versienummer een 'minor' is betekent niet dat de inhoud dat ook is. Net als dat ik een update van Windows 1903 naar 1909 minor kan gaan noemen 'want het getal is zo klein', dat maakt het ook geen feit.
macOS nummering is XX.Y.Z
Apple doet min of meer jaarlijks "grote" OS releases: XX.
Dan heb je nog de Y updates met kleine features of aanpassingen aan geïntroduceerde features.

Windows zit er tegenwoordig een beetje tussen met hun seizoensupdates elke ~6 maanden. Ook qua definitie. De ene update is groter dan de andere.

En dan de Z. Meestal bugfixes.

Dit is een xx.y.Z update met als enige vermeldingen:
- fix voor laadlogica voor bepaalde modellen
- 2 beveiligingsupdates in Intel Graphics Driver
- fix voor sudo issue.
- volgens bestandenlijst ook nog een update voor niet-gedocumenteerde Bluetooth-zaken

Per Apple zelf is het voor pre-Big Sur zelfs maar een "supplemental update", dus nog insignificanter dan de Z in xx.y.z .

Mijn mening: dit is echt wel een kleine update en geen 2,5GB waard. Op de M1 blijkbaar zelfs 3,3GB.
Tsja, deze update is een beetje in het DISM-model gegoten (wat Microsoft dus ook doet): de system image wordt als een geheel verpakt en uitgerold. Dat was pre-10.12 wel anders, maar ik moet zeggen dat transactioneel een image plaatsen en omwisselen een sterke updatemethode is en ik daar best wat ruimte voor over heb.
Ik heb ook het idee dat een update van MacOS effectief een heel nieuw image van het besturingssysteem is. Je kan op MacOS natuurlijk altijd een OS-herstel doen, en dan herinstalleer je effectief het hele basis-OS.

(als ik er naast zit hoor ik dat graag)
Volgens mij is het updaten een stuk trager geworden sinds Apple van HFS naar APFS overstapte. Daarmee koop je wel een hoop updaterisico af: sindsdien wordt voor een upgrade een 'snapshot' gemaakt van het OS die pas bij een succesvolle reboot definitief gemaakt wordt. Mocht de upgrade om welke reden dan ook falen blijft de oude data ongewijzigd en kan je je systeem in dezelfde staat als voor de upgrade starten.
Aangezien er maar een handjevol updates per jaar uitkomen vind ik het ook weer niet zo storend dat ik 10min koffie kan drinken ;).
Apple mag inderdaad wel minder updates claimen, maar da's niet zo moeilijk als je schijt hebt aan backwards compatilibty... en maar goed ook aangezien ze inderdaad niet de architectuur hebben om een update van 20MB los te installeren zonder reboot-vereiste.

Windows doet dat laatste toch véél beter.
Linux doet dat ook niet beter.
[..] lol, als er iets is wat goed werkt met linux is het wel package-manament

@Arrigi windows een beter update systeem? in vergelijking met mac ... jah en nee; ja, kleinere updates, nee; updates gaan vaak fout, geven errors, kunnen niet uitgerold worden etc.

dan heb liever een update van 2gb die werkt, dan 1 van 5mb die meer stuk maakt dan het oplost.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 21:28]

Het foutenpercentage ligt best wel laag in mijn ervaring. En als het dan al fout gaat rapporteert Windows het doorgaans wel zo en merk je functioneel geen verschil. Da's best goed, toch?

Apple geeft je geeneens een rollback-optie. Doe maar van backup, upgrade en als het tegenvalt, zoek de oude installer op. Succes.
begrijp me niet verkeerd, ik vind het een draak; macbook/macos (helaas werk er dagelijk mee)

maar windows update systeem is best brak, snap oprecht niet waarom ze dit na ruim 20jr ellende nog steeds niet goed hebben.

linux heeft 1001 opties, niet heel gebruiksvriendelijk - maar functioneel prima

denk dat google/chromebook het nog beste geregeld heeft

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 21:28]

Apple geeft je geeneens een rollback-optie. Doe maar van backup, upgrade en als het tegenvalt, zoek de oude installer op. Succes.
Zo te lezen heb je al een flinke tijd geen macOS meer gebruikt. Nu gaat het transactioneel en word de update pas "definitief" na een succesvolle reboot. Lukt dat niet start het OS terug naar de vorige versie. Vergelijk het met het maken van een herstelpunt automatisch, maar hier hoef je daar niks zelf voor te doen.
Dagelijks.
Het zal zijn omdat het zo verstopt is. Punt blijft dus wel dat je geen handig knopje hebt waarmee je een week later terug kan gaan om een nieuwe bug te vermijden. Misschien dat het nog via CLI kan, maar het is zeker niet iets dat Apple aan de gebruiker aanbiedt.

Zie bvb hieronder iemands wiens vriendin haar airpods het niet meer doen sinds een update. Daar zit je dan tot Apple het misschien fixt.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 21:28]

Het zal zijn omdat het zo verstopt is. Punt blijft dus wel dat je geen handig knopje hebt waarmee je een week later terug kan gaan om een nieuwe bug te vermijden.
Dat haalde ik dus totaal niet uit je eerste reactie waar ik op reageerde. Nee, je kunt geen X tijd terug vanuit een GUI, tenzij je een TimeMachine backup maakt (wat wel aan te raden is, sowieso).
Oh nee? Ik kan perfect granulair updates installeren. Service herstarten, done.
Geen gedoe met monolithische updates van 3GB die 30 minuten duren.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 21:28]

Een heel package opnieuw installeren omdat er één vergeten komma in de man-page te gecorrigeerd komt natuurlijk effectief op hetzelfde neer (zij het op kleinere schaal). Echte patches (als in, alleen kleine correcties toepassen) zie je vrij weinig bij Linux distros. Het zijn veelal herinstallaties van volledige packages. Sommige distros hebben wel een soort patches op packages, maar dat is meer om bandbreedte te besparen en de gecachede(te?) packages bij te werken.

Op MacOS heb je ook prima kleine updates die je en-passant installeert en al dan niet iets op de achtergrond opnieuw opstart. De grotere updates komen neer op updates in de kernel/modules of in de (g)libc-achtige libraries, waar je effectief op Linux ook een reboot voor nodig hebt. Anders kunnen er vreemde dingen gebeuren. (dat de ene fork de nieuwe library heeft en de andere fork de oude nog heeft draaien enzo, wat potentieel gedoe kan opleveren, afhankelijk van de inhoud van de patch)

Maar inderdaad. De 3GB-updates zie je niet zo snel op Linuxen.
Gevoel heb ik ook vaak, heb vaak het gevoel dat ze het halve OS opnieuw installeren zo lang duurt het vaak ook (MBA 2018).
Het is de 11.2 met de 11.2.1 update erbij; ik kon mijn Big Sur 11.1 van m'n 12" macbook in 1 keer naar 11.2.1 updaten. Het lijkt er dus op dat de patch in de 11.2 update zat en niet als inor patch uitgebracht is. Wellicht omdat er nog veel mensen op 11.1 zitten?
Ik zat sinds gister net op 11.2.
Bij mij gaf hij ook 2.43 GB aan voor de update naar 11.2.1, maar de echte download was volgens mijn router-logs maar net iets over 100 MB.
Installatie duurde net zo lang als 11.1 naar 11.2

Lijkt erop dat als je al 11.2 had hij alleen een delta-patch doet op de 11.2 installer (als je dat ding nog in de temp-folder had) en dan het hele ding opnieuw installeerd.

En Apple updates worden inderdaad met iedere release trager lijkt het wel. Dat ben ik helemaal met je eens. Deze duurde 14 minuten... Op een 4 GHz, i7 iMac met 24GB RAM...
Ik vermoed dat de SSD cache van de hybride HD/SDD in dit geval totaal niet gebruikt kan worden (omdat alle files nieuw en dus niet-cached zijn) en alles op de HD gebeurd. Op een pure SSD zal het waarschijnlijk wel wat harder gaan.
Hoe groot de update is of hoelang het duurt maakt me niet zoveel uit, dat ik elke keer die crap wizard over Apple ID enzo te zien krijg wel, waarom kunnen ze niet gewoon een update uitrollen en ervoor zorgen dat je meteen door kan werken zoals op Windows?
Huh ? Die heb ik nog nooit gezien na een MacOS update ?
Hij bedoelt het scherm om iCloud te activeren, denk ik.
Dat snap ik ook. Maar ik krijg dat echt niet na elke update.
Op Windows krijg je bij een systeemupdate gewoon een 4-tal schermen hoor, tenzij je Windows 7 bedoelt.
Tussen 1903 en 2004 heb ik die zooi toch al minstens 5x gezien. En klein of snel waren die updates ook niet echt.
Oh, dat maakt me niet zo uit en zal wel een goede security reden hebben.

Irritanter vind ik dat je download en install nooit goed kan onderscheiden. Meestal komt downloaden prima uit, maar wil ik pas later installeren (en ja hij gaat op de achtergrond wel downloaden, maar ik wil gewoon dat kleine beetje controle)
Sinds de big sur update werken de airpods van mijn vriendin ook niet meer fatsoenlijk ondanks opnieuw pairen etc. Hoop dat ze nu met deze update weer fatsoenlijk gaan werken.
Ze hebben vooral veel problemen met Bluetooth lijkt het.
Precies, merk dat ook met al m’n apple producten dat bluetooth niet lekker werkt.
Aangenomen dat het echte AirPods zijn (en je niet een setje goed lijkende neppers hebt ontvangen van Amazon oid) betwijfel ik of het probleem in Big Sur zit. Ik heb er nl. 0 problemen mee. Enige wat me niet bevalt is de automatische switch tussen iPhone en MacBook omdat die geluid al overzet als ik alleen maar naar de telefoon kijk. Maar dat kan je gewoon uitschakelen...
Gewoon de echte inderdaad en gekke is dat als ze bij d'r moeder d'r airpods gebruikt op de macbook pro met high sierra geen issues zijn.
Heeft er ook iemand problemen met de Apple Magic Mouse 2 na de update? Ik kon geen verbinding meer maken en heb het uit de bluetooth instellingen maar verwijderd, maar kon het niet meer toevoegen omdat het niet gevonden werd
Hier geen problemen met Magic Mouse, Trackpad en toetsenbord van apple werken ook goed na de update.

Echter is de combinatie BT en geluid geen goede meer na de laatste update. Bose minisoundlink heeft de grootste problemen om te pairen en uit de airpods pro krijg ik geen geluid meer vanuit Mac OS 11.2.1.

Ik hoop dat ze dit snel hebben opgelost.
Ja pairen met bt is idd ook slecht. Moet ook speakers eruit gooien en dan weer koppelen. En dat dus elke keer wanneer ik het wil gebruiken ;(
Ik heb een MacbookPro14,1 en sinds 11.2 laadt deze inderdaad niet meer op de hoofdpoort. Ben benieuwd naar de update

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.