Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Apple iMac 24" 2021 Review

Maakt de M1 van elke Mac een feestje?

03-06-2021 • 13:00

396

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Apple iMac 24" 2021 is precies wat je zou verwachten van een all-in-one met de Apple M1-processor. Het vernieuwde ontwerp van de behuizing en de hoge prestaties in combinatie met het lage energiegebruik van de M1-chip zijn indrukwekkend. Dankzij het kwalitatief goede scherm, de bovengemiddelde webcam en de gezien de geringe dikte indrukwekkende geluidskwaliteit, levert de nieuwe iMac zonder meer een prettige gebruikservaring af.

Ook veel van de nadelen hebben we echter al eens bij eerdere Apple-producten beschreven. De iMac 24" 2021 is duur, aanmerkelijk duurder dan zijn op Intel gebaseerde voorganger. Daar komt nog eens bij dat Apple het 1449 euro kostende instapmodel flink heeft gekortwiekt, met de beperking van de aansluitingen tot tweemaal Thunderbolt als dieptepunt. Wij zouden al gauw voor het luxere model van 1669 euro gaan, maar dat dat nog altijd wordt geleverd met 8GB ram en 256GB opslag is ronduit karig. Upgraden naar 16GB en een ssd van 512GB of zelfs 1 of 2TB kan wel, maar alleen bij aanschaf en vanzelfsprekend tegen forse meerprijzen.

Zoals we gewend zijn, is de voet van de iMac niet in hoogte verstelbaar, waardoor hij voor ergonomisch gebruik vaak wat te laag zal staan. Er is tegen dezelfde prijzen een versie met een VESA-mount beschikbaar, maar dan krijg je de poot er ook echt niet bij: het is kiezen of delen. Ook de meegeleverde randapparatuur is weliswaar een lust voor het oog, maar minder om langere tijd te gebruiken.

Keek je toch al met een schuin oog naar een compacte iMac, dan is dit herontwerp en het beschikbaar komen van de M1-chip een uitstekend moment om in te stappen. MacOS moet je wel liggen en kunnen bieden wat je nodig hebt, want eenvoudig dualbooten met Windows is er door de overstap naar Arm niet langer bij. Vooral de flink gestegen prijzen weerhouden ons er echter van om een award uit te reiken en de iMac 24" 2021 tot een absolute aanrader te bestempelen.

Reacties (396)

396
377
180
35
2
156
Wijzig sortering
Als groot fan van Tweakers reviews, vind ik deze review eigenlijk een gemiste kans. Apple kiest hier voor een flink herontwerp, met totaal andere chip. Er zijn vele goede reviews te vinden, o.a. over hoe totaal anders 8GB RAM zich in praktijk gedraagt icm de M1. Natuurlijk is Apple dan nog steeds vreselijk duur met de upgrades, en bij de SSD is dat ook daadwerkelijk een probleem, maar ik zou juist van Tweakers hopen dat ze niet alleen maar de standaard testjes draaien, maar bij zo'n afwijkende machine ook de zin en de onzin van elkaar scheiden.

Het steeds terugkomen (en zelfs in de hoofdconclusie noemen) van dat je niet kunt dual booten, is ook al zo'n vreemde. Dat is het gevolg van architectuurwijziging en zeker relevant voor een deel van de potentiële gebruikers, maar dat was het weghalen van de floppydrive ooit ook. Om een apparaat daar nu op af te waarderen...

Tenslotte, en ook al eerder genoemd in de reacties, is de prijs. Ook hier is het jammer dat de review niet even wat dieper ingaat op wat je nu precies krijgt. Want een scherm met deze prestaties, in combinatie met o.a. Full HD webcam en goede microfoons, geïntegreerd met een computer met deze prestaties in een onnavolgbare form-factor, is volgens mij eigenlijk niet eens té duur (even los van de SSD upgrade dan). Een M1 Mac Mini met een even goed scherm en even goede webcam kost je minstens net zo veel. Ook hier hangt het natuurlijk erg af van je gebruik, maar ik hoop eigenlijk juist bij Tweakers reviews dat soort context te lezen. Ik snap dat ik hier nu wel erg een Apple fanboy lijk -dat is niet de bedoeling- maar ik vind deze review een beetje een gemiste kans. Een moetje, dat weinig toevoegt aan wat er al over dit apparaat te vinden is. En belangrijker: een nadere beschouwing van de onvergelijkbaarheid, achterwege laat.
Jammer dat de review niet aan je verwachtingen voldoet, terwijl ik me eigenlijk herken in veel wat je schrijft. Welke tests (en welk vergelijkingsmateriaal) had je graag willen zien? Er draaien nog niet veel benchmarks native in macOS op Arm, zeker niet crossplatform als je wil vergelijken met Windows-pc's, en eigenlijk lijken me die ook niet zo spannend - de M1 presteert praktisch identiek aan wat we allemaal al kennen van de MacBooks en Mac mini van vorig jaar.

Ik vind de mindere compatibiliteit met Windows een minpunt en daarom staat 'ie ook als zodanig op de scorekaart - Windows als hoofd-OS draaien op oudere iMacs was een serieuze optie, dat is het nu niet meer. Maar wat mij betreft is het niet de hoofdreden om niet over te gaan tot het uitreiken van de award, slechts een minpunt dat voor een deel van de potentiële gebruikers relevant is en daarom het noemen waard.

Veel van wat je noemt in relatie tot de prijs, staat volgens mij al in de review. Het uitstekende scherm, de goede prestaties, de bovengemiddelde webcam en audio, en het indrukwekkende ontwerp, zijn zelfs letterlijk allemaal pluspunten op de scorekaart. Mij overtuigde dat in combinatie met de minpunten die daar tegenover staan niet om een award uit te reiken, maar in ieders specifieke gebruiksscenario kunnen die verschillende voor- en nadelen natuurlijk anders wegen. Dus voor jou kan het misschien een uitstekende koop zijn, da's helemaal niet erg :)

De (on)vergelijkbaarheid speelt natuurlijk wel bij meer Apple-producten een rol, gewoon omdat de insteek vaak net wat anders is dan wat de rest van de pc-markt doet. Op waar de concurrentie staat en hoe deze iMac daarmee vergelijkt ga ik in de Tweakers Podcast van vandaag even in, vanaf 35:40. Voor deze review gaat dat wel erg offtopic - de conclusie is min of meer dat déze iMac op dit moment niet echt directe concurrentie heeft - maar wellicht vind je het interessant :)
Ha Tomas,

Dank voor je reactie, al ben je ongetwijfeld een 'niet' vergeten in je eerste zin :-)
Ik zal proberen uit te leggen, wat ik jammer vind. Ik overweeg een iMac als deze. Ik kan op internet overal benchmarks vinden en het algemene beeld dat het een rap apparaat is. Hoeveel opslag ik nodig heb, kan ik zelf goed inschatten, al is je punt over de onredelijk dure upgrade op dat vlak natuurlijk terecht.

Maar er zijn een paar zaken die ik niet kan inschatten; normaliter zou ik nooit voor 8GB ram gaan en het gegeven dat dit nooit meer up te graden valt, is best een dingetje, zeker in combinatie met de hoge upgradeprijs. Tegelijkertijd lees ik hier en daar dat mensen verrassend ver komen met die 8GB in deze architectuur. Dat beeld komt overeen met wat ooit het geval was in de vergelijking tussen het geheugen in iPads vs. Android tablets. Nu hebben jullie dit apparaat kunnen proberen en aan de tand kunnen voelen en ik vertrouw jullie oordeel best wel, dus had graag iets gelezen over juist dat kenmerk. Natuurlijk is de upgrade naar 16GB duur, maar een antwoord op de vraag of (en wanneer) die upgrade ook nodig is, had wat mij betreft veel meerwaarde aan de review gegeven.

Idem wat betreft beeld/schermkwaliteit, en kwaliteit van webcam etc. Een losse opmerking over de (gestegen) prijs kun je natuurlijk maken, maar interessanter is of de verbeteringen op dat vlak de prijs ook waard zijn. Dat is niet alleen een kenmerk van het bedrag an sich, maar in combinatie met het aangebodene. Ook hier: jullie kunnen het apparaat ervaren en daar iets over zeggen. Of het dan wel of niet een 'aanrader' is, is natuurlijk aan jullie en hangt natuurlijk af van in welke categorie je vergelijkt. En ik snap dat het op papier, in combinatie met de prijs, geen aanrader lijkt. De hamvraag is of het dat in de praktijk wel is. En door de onvergelijkbaarheid zou juist een sterke uiteenzetting en analyse van real world prestaties/gebruik zo ontzettend wenselijk zijn, voor mij althans. Zoals je aangeeft, zijn de prestaties al bekend (de MBP M1 kreeg overigens wel een Excellent, dus dat maakt het ontbreken van een 'aanrader' label hier toch wel enigszins een statement).
De vraag is; als je een all in one van Apple overweegt; is dit het apparaat waarop je hebt gewacht? Dat kan ja zijn (de M1 is snel en al vanaf het instapmodel heb je snelle machine met goed scherm en componenten) en dat kan nee zijn (bijv dat de 8GB echt te weinig zou blijken en je dus wel moet upgraden, wat 'm schreeuwend duur maakt), maar nu kom ik daar nog niet uit.

En dat dual boot niet mogelijk is, is voor sommigen een dealbreaker en terecht dat het daarom genoemd wordt. Echter, het lijkt me niet een minpunt van deze machine, hooguit een consequentie van de combinatie van een ARM iMac met de beschikbare Windows versies. Goed om te weten, maar voor iedereen die een Mac overweegt vanwege het native OS, is dat echt geen minpunt, maar gewoon een kernmerk. Iedereen die wel dual boot zoekt, moet deze machine gewoon links laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Brum op 22 juli 2024 17:31]

Nee hoor, ik bedoelde echt dat ik veel van wat je schrijft herken - ik denk dat we redelijk dezelfde zaken kunnen waarderen aan deze iMac. Over veel van de punten die je noemt als voordelen, ben ik ook enthousiast. Jij bedankt voor je reactie overigens, een goed onderbouwd verhaal is altijd veel leuker en nuttiger om als reactie te krijgen dan een korte mening.

Het is voor ons lastig om veel extra duiding te geven aan het 8GB vs 16GB scenario te geven, omdat we in dit geval natuurlijk alleen maar de 8GB-uitvoering hebben. En even een reepje bijprikken om een A/B-test te doen is er niet bij, haha. Hoe dan ook heb ik 'maar 8GB ram' oid bewust niet als minpunt genoemd, maar wel de dure upgrademogelijkheden. Naar mijn mening mag in een apparaat in deze prijsklasse, zeker de uitvoeringen die niet het instapmodel zijn, gewoon standaard 16GB zitten. Zelfs als 8GB de iMac op dit moment niet direct heel langzaam maakt of iets dergelijks - hoe dat over 3 jaar is, weten wij natuurlijk ook nog niet zeker.

Overschat overigens niet hoe veel praktijkervaring we met de iMac kunnen opdoen. We hebben er al voor gekozen om langer te doen over de review om er meer diepgang in te kunnen bieden. Er zaten welgeteld twee volledige werkdagen tussen het arriveren van de iMac en het officiële reviewembargo, dat we dus bewust niet hebben nagestreefd. Maar de iMac wordt ook nu letterlijk vandaag weer opgehaald - ruimte voor meer praktijkervaring was er dus niet.

Ik heb bij het schrijven van de review serieus nagedacht over de suggestie die je tussen de regels door doet, namelijk dat de iMac zo goed is dat we de hoge prijs eigenlijk moeten negeren. Daarvoor hebben we bij Tweakers de Ultimate-award; producten die zo uniek, innovatief en vooral goed zijn dat de prijs secundair wordt. Maar naar mijn mening is deze 24"-iMac daar net niet goed genoeg voor: daarvoor blijven er te veel minpunten staan. Nu kan het natuurlijk zijn dat die minpunten voor jou allemaal niet van toepassing of belangrijk zijn, bijvoorbeeld doordat je die functies niet gebruikt(e) of nodig hebt. Dan kan het, als je het geld zelf ook buiten beschouwing laat, natuurlijk wel de ultieme keuze voor jou zijn. Tegelijk kan ik in de review niet veronderstellen dat elke tweaker in die situatie zit.

Over het dualbooten; ik snap wat je bedoelt en ik denk dat je er op twee manieren naar kunt kijken. De 'incompatibiliteit' met Windows is natuurlijk wel een gevolg van de keuze van Apple om over te stappen op Arm. Die keuze levert ook flinke voordelen op, zoals de uitstekende prestaties en energie-efficiëntie. Die vermelden we als pluspunt, ook al zou je kunnen beargumenteren dat dat meer verdiensten van de M1-chip zijn dan van deze machine an sich. Dus dan is het, vind ik, ook terecht om de nadelen die voortkomen uit de overstap naar Arm te benoemen.
"Naar mijn mening mag in een apparaat in deze prijsklasse, zeker de uitvoeringen die niet het instapmodel zijn, gewoon standaard 16GB zitten. Zelfs als 8GB de iMac op dit moment niet direct heel langzaam maakt of iets dergelijks - hoe dat over 3 jaar is, weten wij natuurlijk ook nog niet zeker."
Als je nog niet weet hoe dat over 3 jaar gaat zijn, waarom dan er vanuit gaan dat de standaard 16GB moet zijn? De 8GB Unified Memory op de M1 is gewoon heel snel en zelfs bij extreme gevallen zie je niet of nauwelijks verschil tussen 8 of 16GB in benchmarks of in dagelijks gebruik (met 4K Final Cut video export als uitzondering).

Zie b.v. https://youtu.be/h487I_5xOZU

Ik vind dat er context mist als 8GB als te weinig wordt weggezet, zeker als je dus niet aan kan tonen dat dat daadwerkelijk ten koste gaat van de gebruikerservaring.

[Reactie gewijzigd door MailMan op 22 juli 2024 17:31]

Je noemt niet kunnen dual booten als nadeel. Ik snap dat dit een nadeel kan zijn. Net zoals het niet kunnen draaien van MacOS op een Windows machine. Maar dan noem je het ook niet bij elke review.
Daarnaast focust de review wel erg op wat er allemaal niet kan en op de prijs. Terwijl er voorbij wordt gegaan aan het ontwerp en de kracht van de nieuwe processor. Ja, de prijs is hoog. Maar voor wat je er voor terugkrijgt is dit niet te duur.
Je noemt niet kunnen dual booten als nadeel. Ik snap dat dit een nadeel kan zijn. Net zoals het niet kunnen draaien van MacOS op een Windows machine
Dit is echt een vergelijking van niks. Dual booten was mogelijk op andere Macs en heel specifiek op deze niet. Het is een functie die “eruit” is gehaald (kijkend naar andere Macs dus!). Op Windows heb je nooit MacOS kunnen booten.

Daarnaast is het juist een ding bij Macs dat je je geen zorgen hoeft te maken over programma’s die niet draaien, omdat je Windows kunt dual booten voor de gevallen dat je Windows móét gebruiken. Ik heb me nooit in een positie bevonden waarin ik echt MacOS moest kunnen runnen. Dat kan echt niet gezegd worden voor MacOS-gebruikers. Als je ook maar iets technisch doet op een computer, kan het niet zijn dat je dat als MacOS-gebruiker niet bent tegengekomen. Bij een studie alleen al, is dat gewoon simpelweg geen optie. Op de TU Eindhoven en Tilburg University moet je Windows kunnen dual booten (en op de TU moet je voor bepaalde tentamens zelfs de full on Windows PC van een vriend lenen om het überhaupt te kunnen maken). Toen ik vorig jaar met mijn vriendin haar MacBook kocht, werd zelfs bij de verkoop in de Amac verteld dat je voor bepaalde zaken gewoon Windows kan dual booten. Toevallig heb ik zowel vorige week aan mijn begeleider als letterlijk gisteren nog aan mijn teamleider gevraagd of het een probleem zou kunnen vormen als ik een MacBook Pro zou nemen en ik kreeg als reactie dat het niet erg zou zijn als ik Windows (en Ubuntu) maar kan booten.

Windows kunnen booten is voor bijzonder veel MacOS gebruikers zeker een must.

[Reactie gewijzigd door EpPart op 22 juli 2024 17:31]

Ik ergerde me altijd aan de ‘want iedereen heeft een Windows-PC’-logica waarmee bijvoorbeeld de Belastingdienst ooit doodleuk een belastingaangifte-diskette uitgaf die alleen onder Windows draaide.

Die tijden liggen gelukkig ver achter ons. Meer dan ooit zijn webstandaarden de norm en dat kan ook bijna niet anders want mensen brengen meer tijd met iOS en Android door dan met macOS, Linux en Windows.

Ik begrijp best dat het voor sommigen erg handig is om te kunnen dual booten, maar ik weet zeker dat dit een kleine minderheid is. Zelf heb ik precies één tooltje een keer in de paar jaar nodig wat alleen onder Windows draait en dat doe ik dan via Parallels. Het is nog beter dan opstarten in Windows want daarmee kun je twee OS’en tegelijkertijd draaien en zelfs bestanden uitwisselen, schijven delen en onderling knippen en plakken en dergelijke.

Er wordt een paar keer genoemd dat opstarten in Windows niet kan maar via Parallels werkt dat prima. Sterker nog, dit werkt beter dan het ooit deed op Intel Macs, dankzij die M1. Raar dat dat niet genoemd wordt want nu is het of Windows totaal onbereikbaar is vanaf deze hardware, terwijl het juist soepeler draait!

Het slaat nergens op bij een bespreking van een iMac als minpunt te noemen, dat er geen Windows op draait.

Draai het eens om: Doe hier een review van een Windows PC en noem als minpunt dat er geen macOS op kan draaien. Dat zou niemand serieus nemen. Er zou smalend om gelachen worden zelfs.
Volgens mij heb je de eerste alinea van pagina 3 overgeslagen, daarin noem ik Parallels, en geef ik ook aan waarom dat naar mijn mening geen serieuze optie is om Windows als hoofd-OS te draaien. Voor af en toe een programmaatje zal het heus voldoen, mits dat goed werkt in de Arm-versie van Windows.
Ik zie nu dat het inderdaad genoemd wordt, blijkbaar heb ik niet goed gelezen, maar het blijft vreemd om dit als minpunt te noemen.

Hetzelfde gevoel krijg ik zo vaak als het om besprekingen van Apple spul gaat: Het komt er meestal op neer: Mooi, maar wat is het duur voor wat je krijgt aan hardware. Naar het OS hoeven we dan niet te kijken en de rest van het ecosysteem wordt al helemaal buiten beschouwing gelaten en áls het al ter sprake komt, eerder als nadeel gezien, ‘want vendor lock in gevoel’. Terwijl als je eerlijk bent er sowieso maar twee smaken zijn.

Als je echt dagelijks in dat ecosysteem werkt, is het juist héérlijk. Het zijn die ‘kleine dingetjes’ die vaak zo irritant zijn, die nu bijna vanzelf gaan.

Even een plaatje of tekst kopiëren van je telefoon naar je laptop of terug: Kwestie van kopiëren op de één en plakken op de ander.

Ja, Macs zijn duur qua aanschafprijs. Maar reken eens uit wat een iMac méér kost dan een vergelijkbaar alternatief en deel dat door de levensduur. Dan heb je het over een paar dubbeltjes per dag. Als je 1x per week buiten de deur een ijsje of biertje koopt, ben je meer kwijt.

Naar mijn bescheiden mening gaat er veel te veel aandacht naar de prijs en veel te weinig aandacht naar het gebruiksgemak. Als Macs bijna alleen maar extra duur zouden zijn, zou toch niemand zo’n ding kopen?

De twee poorten bij het instapmodel is ook zoiets wat elke keer terug komt, al jaren. Ik durf keihard te stellen dat de doelgroep dit niet eens merkt: Toetsenbord, muis, netwerk is allemaal draadloos. Wie je er dan per de nog een lokale back-upschijf én beeldscherm op aansluiten dan kan dat alsnog, maar hoeveel mensen doen dat? Als het instapmodel precies hetzelfde kan als de rest, wat is dan het verschil?
Even een plaatje of tekst kopiëren van je telefoon naar je laptop of terug: Kwestie van kopiëren op de één en plakken op de ander.
Alles behalve iPhones wordt op Windows gewoon gezien als diskdrive en waardoor je dus "kopiëren op de één en plakken op de ander." kan toepassen.
Ja, Macs zijn duur qua aanschafprijs. Maar reken eens uit wat een iMac méér kost dan een vergelijkbaar alternatief en deel dat door de levensduur. Dan heb je het over een paar dubbeltjes per dag. Als je 1x per week buiten de deur een ijsje of biertje koopt, ben je meer kwijt.
Een iMac 27 uit 2011 voldoet qua hardware nog prima maar qua Mac OS is hier al 3 jaar de stekker uitgetrokken en moet je gaan truken om het allemaal nog up to date houden. De laatste versie van Indesign kun je al niet gebruiken en zo nog heel veel software.

Waartegen een prijstechnisch gelijke Windows bak (i7 2600) uit die tijd nog alles kan draaien.

Verder ben uberhaupt benieuwd wat Apple gaat doen met de support van Intel gebaseerde Mac(book)s. Destijds met de overstap van PowerMac naar Intel was dit ook maar van korte duur.
Alles behalve iPhones wordt op Windows gewoon gezien als diskdrive en waardoor je dus "kopiëren op de één en plakken op de ander." kan toepassen.
Mooi, dat wist ik nog niet. Even opgezocht en blijkbaar moet je het eerst aanzetten, maar toch.

Bij Apple zit er een hele serie van dit soort grappen ingebouwd, die samen Continuity heten. Knippen en plakken is één voorbeeld, maar er is veel meer. Iemand die op bezoek is en wil inloggen op je WiFi kun je met één 'klik' toegang geven. Je kunt onder andere je iPhone gebruiken als camera op het moment dat je op je Mac een tekst aan het schrijven bent en ter plekke een foto wil maken. Je iPad als tweede scherm bij je Mac. Een SMS die je binnenkrijgt op je telefoon als onderdeel van 2FA, krijg je ook binnen op je Mac als 'bericht'. Inloggen op de Netflix app van je Apple TV is een kwestie van naar je iPhone kijken en 'wachtwoord' aanklikken en vanuit de Sleutelhanger wordt je ingelogd. Zit je achter je Apple laptop en gaat de telefoon, dan kun je opnemen en bellen via de speakers en microfoon van je Macbook. Zit je op je 'foon een bepaalde webpagina te lezen, dan kun je achter je Mac, iPad afijn andere Apple apparaat verder lezen. Dankzij Apple Pay neem ik geen portemonnee meer mee naar de supermarkt.

Een deel van dit soort grappen kan – in principe – ook op andere systemen maar mijn ervaring dat dat lang niet altijd zo soepel werkt als beloofd / je zou willen. Ik heb bijvoorbeeld ook een Samsung tv en een Samsung S7, uit dezelfde periode. Toch werkt het maar matig samen. De YouTube apps van beide apparaten kunnen samen gebruikt worden, maar na de eerste koppeling gaat het bijna altijd mis zodra je een keer op pauze klikt op je telefoon.
Een iMac 27 uit 2011 voldoet qua hardware nog prima maar qua Mac OS is hier al 3 jaar de stekker uitgetrokken en moet je gaan truken om het allemaal nog up to date houden. De laatste versie van Indesign kun je al niet gebruiken en zo nog heel veel software.

Waartegen een prijstechnisch gelijke Windows bak (i7 2600) uit die tijd nog alles kan draaien.
Ik heb een Mac Pro uit 2008 en die heb ik toch naar 10.14 geüpdate. Ook als je dat niet doet, werken Photoshop en Illustrator uit de pre-maandabonnement-tijd nog prima. Wel met een SSD intussen en een iets modernere grafische kaart. Ik gebruik die programma's zelf nog steeds regelmatig en volgens de systeemeisen werkt de nieuwste Indesign ook nog op 10.14. Maar waarom zou je per se de nieuwste versie gebruiken? Wat kan Indesign of Photoshop nu, wat het 10 jaar geleden niet kon?

Er zijn vast bedrijven die wel baat hebben bij de allerlaatste snufjes maar voor een part-time grafisch vormgever als ik is er al heel lang weinig schokkends veranderd.

Het is niet zozeer het probleem dat grafische software nou zoveel meer kan dan 10 jaar geleden of dat de hardware van pakweg 10 jaar geleden (zowel Mac als Windows) niet meer goed werkt of het niet kan draaien. Het is probleem is eerder dat de software een steeds zwaardere aanslag doet op je processorkracht en dergelijke. Deze Mac Pro werkt nog goed en daarom vind ik het onzin hem te recycle-en maar je merkt wel dat het allemaal wat minder direct reageert. Ik heb 10.15 al eens op een losse schijf gezet, als test, maar hoewel dat ook werkt, heeft het meer nadelen (met name dat het 32-bits apps niet meer accepteert) dan voordelen.
Verder ben uberhaupt benieuwd wat Apple gaat doen met de support van Intel gebaseerde Mac(book)s. Destijds met de overstap van PowerMac naar Intel was dit ook maar van korte duur.
De Intel-Macs draaien gewoon Big Sur. De ontwikkelingen op de desktop OS'en gaan al jaren niet zo hard meer. Ik koop pas een nieuw Mac als m'n oude kapot gaat of echt niet meer voldoet en daarnaast heb ik nog een laptop als backup en voor onderweg. Allicht dat een Apple Silicon Mac langer ondersteund zal worden, maar als ik een flinke korting op een Intel Mac kan krijg op dat moment, zou ik daar mijn neus ook niet voor ophalen.
Je koopt geen mac om windows als main-os te draaien, als je dat wilt dan koop je een windows bak.

Voor die paar keer dat je persee windows nodig hebt op een mac is parralels perfect.
Er wordt een paar keer genoemd dat opstarten in Windows niet kan maar via Parallels werkt dat prima. Sterker nog, dit werkt beter dan het ooit deed op Intel Macs, dankzij die M1. Raar dat dat niet genoemd wordt want nu is het of Windows totaal onbereikbaar is vanaf deze hardware, terwijl het juist soepeler draait!
Ik zie niet in het aangehaalde artikel hoe ze tot die bevindingen komen. Windows ARM draait inderdaad erg goed op Parallels, maar Windows 10 x86 draait volgens mij juist uitermate traag. Zie https://www.youtube.com/watch?v=qUmb3rG2xkk

En dat wordt wel degelijk vermeldt in het artikel.
als ik me mag mengen in deze discussie,

ik heb lang getwijfeld of ik over zou stappen van een ryzen 3700- based setup naar een apple mac m1... oa omdat ik gestopt ben met gamen (op wat minecraft na) en omdat de visebillity features van macOS een stuk beter zijn dan die van windows, zelfs als je software gebruikt als zoomtext of nvda doet apple het op een aantal punten gewoon beter.

ik had daarbij dus de keuze tussen deze (toen nog te verwachten) iMacs of een macbook air of een mac mini. nu viel de macbook air al snel af door een te klein en non-touch scherm (pinch to zoom is onontbeerlijk op kleinere schermen, en point en het overbodig maken van de mouspointer op een aanraakscherm is zo mogelijk nog beter)

dan bleven er dus deze iMacs en de mac mini over.

als ik dan kijk naar mijn keuze +/- 800 betalen voor een mac mini 8gb ram 256 opslag + 100 voor een usb3.2 1tb ssd dan heb je dus wél zo'n log kastje op je bureau, maar heb je vervolgens ook nog ruimte in je budget om een behoorlijk goed 4k scherm te kopen. want als het basis model al 1400 is dan heb ik dus al zo'n 500 voor een scherm, als ik voor het 1700 model kies kan ik een redelijk highend scherm uitzoeken, alleen maar ten koste van een beetje ruimte onder mijn monitor.

je kunt wel roepen dat 8gb genoeg omdat macOS op de M1 zo efficient omgaat met geheuge en met het comprimeren van geheuge, maar neemt niet wel dat je voor een dubbe mac met een basic toetsenbordje en een brakke muis - net zo goed een mac mini of een macbook air kan kopen. waarbij de air ook nog eens portable is.
f
De 16GB-versie wordt vooralsnog niet verkocht via andere winkels dan Apple zelf, en daar is de levertijd als je voor 16GB kiest: 'Vandaag besteld, in huis: 14 Jul - 21 Jul'.

Naast dat even wat verschillende configuraties iMacs kopen voor één review niet het toppunt van realisme is ;)
Geheugen is niet meer een user-replace-able part bij deze generatie iMacs ?
Misschien is dat al eerder opgehouden, maar ik heb niet meer bijgehouden sinds mijn iMac een aantal jaren terug de deur is uitgegaan.
Thanks, ik had het gemist/niet-opgemerkt in de video :)
Helaas vastgesoldeerd tegenwoordig. Vandaar ook het belang van het meteen kopen van een toekomstbestendig model en eigenlijk vreemd dat het instapmodel maar 8GB RAM heeft.
Het geheugen zit op de dye van de CPU. Dus CPU GPU en geheugen is 1 chip geworden. Super snel, maar je kan het alleen niet uitbreiden.
De afweging omtrent wel of niet meer geheugen hangt voor mij van meer dingen af. Ik verkocht mijn iMacs altijd na 2 jaar en kocht dan een nieuwe (Soms zelfs na 1 jaar toen ik nog gebruik maakte van de BTW dagen bij de Mediamarkt) Veel van wat ik extra uitgaf voor de upgrade verdiende ik terug bij verkoop omdat machines met upgrades gewoon meer opbrengen bij verkoop dan een instapmodel. Effectief betaalde ik dan per dag dat ik de computer in bezit had gewoon peanuts voor een fijnere gebruikerservaring in vergelijking tot het instapmodel. Je moet dus niet alleen kijken wat het je nu extra kost, maar beter naar wat het je extra kost over de hele periode dat je de computer gebruikt. Mocht je het ding willen gebruiken tot die "af" is, bijvoorbeeld 6 jaar, dan is dit minder dan 40,- per jaar, en zelfs dan zal hij 2e hands meer waarde hebben. No-brainer in mijn beleving.
het is niet omdat je met geheugen efficiënter om gaat, dat je het exponentieel duurder en niet user-replaceable moet maken, dus dat is een non-argument.

Ik kan me zelfs niet meer herinneren wanneer een upgrade van 8GB ram 230€ kostte (want je heb die 8GB al gekocht), akkoord het is appelen met peren vergelijken, maar uiteindelijk heb je nog altijd een kilo fruit :+
Heel simpel. De M1 loopt voorop qua architectuur op ARM releases: er zitten belangrijke innovaties in van ARM die pas in de volgende ARM release komen.
Op het gebiedt van encryptie, maar ook op het gebiedt van ondersteuning voor AI, AR en video-/audio-bewerking.
De M1 gaat dus langer mee dan een normale proc. Dus ik zou zeggen: alle mem pakken die je kunt. Je gaat jaren genieten van dit stukje Craftsman's work.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:31]

dat valt nog maar te bezien, apple heeft betere track records dan wie ook als het op software support voor arm komt te staan,

geen enkele andere fabrikant zou de iphone 6s nu nog van upgrades voorzien, maar toch is er op de desktop iets anders aan de hand:

de iphone 6s komt uit 2016, en is het laatste (lees oudste) toestel dat nog updates krijgt.

dit moederbord en bijbehorende processor heb ik een paar maanden geleden weggegeven met een verse windows installatie,
het is hardware uit 2013 en bij lange na nog niet de oudste hardware die in windows 10 wordt ondersteund.
je kunt dat OS nog prima draaien op eerste gen i3 hardware van rond 2010 (2x ouder dan de iphone 6s).

Door bepaalde toeltjes en wat men leerde uit de hackintosh-scene was het op een bepaald moment mogelijk ook oudere (2010 modellen etc) te updaten met de nieuwste OSX-versie lang nadat apple er de stekker uit trok. Het is maar de vraag of dat op je M1 mac straks ook weer kan.

het is te hopen, anders zal apple jaren langer (dan nu) met software updates aan de gang moeten voor het zo'n prijsverschil waard is.
Ik vermoed dat Apple ook naar marktpenetratie kijkt. Veel mensen kochten elk jaar een nieuwe Apple telefoon, dat werd later om de 2, hoog uit 3 jaar. Dus heel veel telefoons uit 2016 worden niet meer gebruikt.

Aan de andere kant 5 jaar met je PC toen is heel mooi toch? Tegen die tijd is het scherm al lang niet meer passend. Tegen die tijd moeten er camera pixels en diepte pixels in zitten en een epaper laag.

Maar mee eens m'n 6 jaar oude Chromebook is nog steeds mijn favoriet.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:31]

Ik vind het vreemd dat er regelmatig Tweakers de auteur aanspreken op hoe een review is geschreven en wat er allemaal beter had gekund. Ga dan lekker zelf reviews schrijven en meld je daarvoor aan als je hrt allemaal zo goed weet. Ik vind dat het ook niet meer mogelijk moet zijn om dit soort feedback publiekelijk te posten. Daar zou een aparte knop voor moeten zijn op algemeen adres. Het is irritant om iedere keer weer te moeten lezen dat mensen commentaar hebben op reviews en halve boekwerken schrijven met complete analyses wat beter had gekund in een review. @Tweakers, doe daar eens wat aan.
Ik kom juist voor dit soort commentaar en het houd Tweakers.net scherp.
Ik kan je toch wel adviseren om voor 16GB te gaan, tenzij je een lichte gebruiker bent.
Zelf heb ik sinds januari een M1 Mac mini en die bevalt op zich helemaal geweldig icm met een Dell IPS scherm 27" van enkele jaren oud. Maar, achteraf gezien had ik toch 16 GB moeten nemen. Heel vaak heb ik er niet last van, maar je merkt wel dat het soms net even trager wordt doordat het RAM vol zit (en ja, dat check ik ;)).
Mijn use case is kantoorwerk. Ik heb dagelijks twee mailclients open (Outlook en Spark), een stuk of 10-20 safari-tabs, Word, Excel, OneNote, Teams en soms nog wat. Dan merk je toch wel dat het af en toe net even teveel wordt. Ook geen ramp op zich, maar achteraf...?

Wil je dus een machine die je voor meerdere jaren wil gebruiken voor bijvoorbeeld intensief kantoorwerk, dan zou ik voor 16GB gaan. Is het echt vooral bedoeld als 'woonkamer' machine voor een beetje internet, shoppen, af en toe een brief typen, oma e-mailen etc, dan is 8 GB echt meer dan prima.
Ik vind vooral dat deze review tekort schiet door deze desktop enkel te vergelijken met laptops. Waarom is die scheve keuze gemaakt? (Aannemende dat de fabrikant daar geen beperking in heeft opgelegd, maar dan zou dat wel vermeld moeten worden)
Voor een desktop in deze prijsklasse is 8GB werkgeheugen veel minder dan "karig", 32GB is dan meer op z'n plaats. Met een dergelijk groot verschil zou deze review dan ook best mogen laten zien dat het werken met grote beeld-, video- en Excel bestanden daardoor niet gehinderd wordt.
Indien enkel vergeleken met laptops, dan is een MacBook sowieso de winnaar. Net zo snel en portable, dus wat is dan het nut van deze desktop?
Ik denk dat de M1-chip door zijn tdp het best vergelijkbaar is met de laptopchips van AMD en Intel, en de MacBooks met M1-soc zijn natuurlijk per definitie laptops. Dat er ter vergelijking laptops in de grafieken staan, betekent natuurlijk niet dat we de iMac beoordelen alsof het een laptop is. Om je laatste vraag maar in te koppen: wat dacht je van het 24"-scherm ;)
Maar de review is van de iMac en niet van de M1 chip. Ik had toch ook wel graag gezien hoe de iMac zich in snelheid vergelijkt met all-in-one pc's van concurrenten.
Dat snap ik. We hebben recent geen Windows-all-in-ones getest waarvan het zinnig zou zijn om ze te vergelijken met deze iMac, al is het maar omdat er gewoon niet zo gek veel Windows-AIO's zijn. Doorgaans zitten er in all-in-ones dezelfde processors als in laptops, dus de benchmarkresultaten daarvan geven een redelijk goede indicatie van wat je van de prestaties van een Windows-AIO zou kunnen verwachten.
Het had een idee geweest om heel kleine pc's te vergelijken (klein in form factor)? Een NUC, een ITX601, ... iets wat met een VESA achter het scherm kan hangen en tegelijkertijd toch heel krachtig is. Zowat alle CPU's van Intel en AMD kan je koelen met een NH-L9 (hoogte 37mm) en passen dus in een heel kleine case.
Dan krijg je een 24-27" scherm waarbij de "computer" achter het scherm hangt en je 2 kabels hebt: voeding voor de computer en voeding voor het scherm. Eventueel een 3de voor Gbit.
Ik ben het daar echt niet mee eens, want het gebruiksdoel van laptops en desktops zijn niet aan elkaar gelijk. Het begin van de corona crisis heeft goed aangetoond hoe belangrijk mobiele werkplekken kunnen zijn, maar niet bij alle werkzaamheden is dat mogelijk.
Een 24" scherm als een groot pluspunt benoemen is ook niet terecht.. In deze prijsklasse kan je namelijk met gemak een MacBook Air kopen plus een goed 24"scherm. De meeste laptops zijn tegenwoordig ook volledig te docken (scherm, muis, keyboard, netwerk) met één USB of Thuderbolt aansluiting.

Een desktop moet zich op andere kwaliteiten bewijzen, zoals snelheid, opslag, productivity, etc. om het nadeel van immobiel zijn te rechtvaardigen. AAA-games testen op een kantoor laptop is ook onzinnig.
De vergelijking met laptops is naar mijn mening dus niet terecht.
Je klinkt gewoon niet als de doelgroep van de computer denk ik.
Omschrijf die doelgroep eens.
De (on)vergelijkbaarheid speelt natuurlijk wel bij meer Apple-producten een rol, gewoon omdat de insteek vaak net wat anders is dan wat de rest van de pc-markt doet.
Om zelf een poging te doen: de grootste doelgroep van Apple zijn mensen die per se (een) Apple (ecosysteem) willen, kosten wat het kost. Die zullen niet struikelen over dit soort minpunten. De review lijkt mij daarom juist interessanter voor de rest, die niet onlosmakelijk getrouwd zijn met alles Apple. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:31]

Er zijn bepaalde software producten voor audio bewerking/componeren/mixen die niet beschikbaar zijn voor Windows.

En waarvan het Windows alternatief simpelweg een lagere productiviteit geeft, niet door onbekendheid met de software, maar door de set-up / functie indeling.

Het liefst is niemand gebonden aan één leverancier, niet voor GPU, niet voor CPU, niet voor OS en niet voor software (idem voor diverse andere dingen).
Ik denk dat de doelgroep iemand is die plug en play denkt. : Ik wil een computer en ik wil niet verder kijken.
Een van de dingen die mij het meest heeft verast aan de M1 is de snelheid van het omzetten van video's. Daar is ie echt 2x sneller dan de intel cpu's. Dat is ook echt het gebied van de mac. Ik ben het iig ook eens met Brum. Daarnaast is het volgens mij Microsoft die niet wil dat Windows draait op andere ARM hardware. Ik weet dat niet zeker maar dat had men iig kunnen uitzoeken waarom het niet meer kan los van de gigantische hardware change.
Microsoft heeft helemaal geen enkel probleem met verschillende ARM platformen. Wel heeft MS enkele jaren terug gemeld dat zij niet de drivers zullen schrijvers voor die platformen, maar dat de fabrikanten van de SoCs de drivers zullen moeten aanleveren.
Dat is niet helemaal wat ik bedoelde. Ik bedoel meer dat het licentie technisch niet ok is. Zie ook https://9to5mac.com/2020/...ly-m1-macs-apple-silicon/
Daarnaast is het volgens mij Microsoft die niet wil dat Windows draait op andere ARM hardware. Ik weet dat niet zeker maar ...
nieuws: Samsung kondigt 449 euro kostende Windows-laptop met Snapdragon-soc aan (Snapdragon is een ARM soc).

Ook grote cloud providers stappen over naar ARM, sterker nog, ze leveren services waarmee je een bestaande .Net applicatie kunt aanpassen zodat die op Linux ARM kan draaien.

De wereld verandert. Mooi hè.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:31]

Dat is een laptop met Windows out of the box. Microsoft geeft geen licenties voor ARM uit als dit niet als OEM geinstalleerd is. Dat is wel een verschil.
Oh, ok. Blijkbaar willen ze kunnen garanderen dat bepaalde performance gehaald wordt.

Er zijn wellicht zo veel verschillende ARM systemen, dat het vrij geven van licenties zou kunnen leiden tot veel extra support vragen die ze bovendien niet kunnen beantwoorden/reproduceren.

Lang terug was er wel een rpi versie van Windows als ik me goed herinner, die werd gratis door Microsoft ter beschikking gesteld.

Maar dat is een zeer uitgeklede versie (single proces ofzo) https://blogs.windows.com...ello-windows-10-iot-core/

https://docs.microsoft.co...iot-core/windows-iot-core

Dus ik vermoed dat geoptimaliseerde drivers voor de grafische cores, netwerk kaart etc. de belangrijkste bottleneck zijn voor M1 ondersteuning. Zie https://corellium.com/blog/linux-m1

En als Apple de details daarvan niet vrijgeeft of zelf goede drivers voor Windows beschikbaar maakt... kan Windows maar beperkt functioneren, en dat ligt dan niet aan Microsoft.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:31]

De auteurs van Tweakers leven in hun eigen bubbel.
Bij Apple betaal je voor de upgrades, zoals een grotere SSD en meer RAM geheugen.
Je betaald bij Apple ook voor de vormgeving.
The brand Apple is een niche product.

Daar staat tegen over, MacOs is gemaakt voor Macs, zoals de Mac Mini, MacBooks en iMacs met of zonder M1 chip.
Daar kan Windows machine manufacture niet gegen op, met al die verschilfende drivers, die je moet installieren op diverse machines.
Daar komt nog bij, dat MacOs uitstekend samen werkt met ipad Os en Apple Tv Os und so weiter.

Tweakers net zijn tweakers die helemaal weg zijn van Windows en Android
Lekker tweaken in de instellingen.

Al mijn documenten staan in de cloud.
En met een wachtwoord twee traps verificatie beveiligd.
Dus een SSD met van 500 GByte heb ik niet nodig
En Apple heeft een redelijk goed backup programma.

Gr

[Reactie gewijzigd door Henk ten Dolle op 22 juli 2024 17:31]

Leuk dat al je documenten in de cloud staan en dat je blijkbaar niet veel behoefte hebt aan een grote lokale storage. Maar dat is niet voor iedereen zo natuurlijk. Als je veel met grote bestanden bezig bent zoals foto- en videobewerking dan is een grote, lokale opslag gewoon een must. Je wil geen minuten wachten omdat een bestandje eerst gedownload moet worden om na de bewerking nog eens veel langer te moeten wachten om alles terug naar je cloud te krijgen.
Wie heeft daar niet een NAS voor? Het is toch geen 2004 meer, met 6 HDDs in een grote computerkast? Dat hele gedoe over interne opslag is zo'n onzin, naast je programmas en het OS staat daar toch niks meer op.
Wie heeft daar niet een NAS voor?
Als je met serieuze videobewerking bezig bent is NAS vaak een pittig dure oplossing. Denk aan NVME SSD's in een array met 10 gigabit switches en netwerkkaarten. Ik raad je aan om eens wat videos te kijken van LTT als je wilt zien hoe dit voor hun werkt.

En als je alleen werkt is het meestal onnodig om zulke infrastructuur in huis te halen. Dan is local storage veel makkelijker, je hoeft het toch niet te delen :P
Als je met serieuze videotoepassingen gaat werken is een NAS ook niet perse alles maar hang je 'gewoon' een storagebak via die Thunderboltpoorten aan je systeem. 10GB/s is niks.
maar hang je 'gewoon' een storagebak via die Thunderboltpoorten aan je systeem. 10GB/s is niks.
Dat beschouw ik onder local storage :P
Fair enough :) dat is het ook natuurlijk.
Minuten? Dat is nogal afhankelijk van je verbinding maar het cache systeem werkt behoorlijk goed. Je kunt het ook forceren dat de foto's waar je iets van plan bent gedownload zijn. Mijn ervaring is dat het juist goed werkt of ligt dat aan het feit dat ik 500mbit glasvezel heb? :+
Ben juist overgestapt van osx naar windows vanwege dat gedoe met instellingen en met name de brakke software van OSX (iTunes, appstore crashes). Heb mijn MacBook nog wel, maar hij hapt stof. Zo zie je maar weer, nergens voor nodig die bold statements
iTunes, waarvoor dient dat? AppStore crashes ? Nooit van gehoord.

Een nogal bizar verhaal: blijkbaar kocht jij een MacBook voor iTunes en de Appstore en op Windows heb je die dingen niet (echt) 😎.
Precies! Waar had ik iTunes voor nodig? Het stond er gewoon op en bleef maar voor irritatie zorgen. Ik wil dat soort meuk niet. Permanent niet meer kunnen updaten omdat de AppStore niet functioneert is toch onacceptabel? Nice, start hem meteen even op want het probleem is blijkbaar opgelost omdat jij er nooit van gehoord hebt :)

Ik heb bewust Apple gekocht vanwege de hardware, MacBooks in 2015 ongeëvenaard in kwaliteit. Maar de vele problemen qua software deden me overstappen naar Windows. In combinatie met de slag die geslagen is op hardware. Dat is mijn ervaring en dus geldt het daarmee al niet voor iedereen, dat OSx software makkelijker werkt. Ik had de ervaring precies andersom. Hardware ++, Software -. Voor het programmeerwerk gebruik ik verder Ubuntu.
Ik zou als ik jou was eens MacOS helemaal opnieuw installeren, want dit soort problemen herken ik absoluut niet en hoor ik ook niet in mijn omgeving.
En sowieso is iTunes al jaren uitgefaseerd, dus dat is wel erg vaag. Wellicht bedoel je Apple Music? Die is bij mij echt nog nooit gecrasht...
Problemen met de AppStore had ik recent wel bij de eerste versies van BigSur, icm M1 Mac mini. Updates gaven vaak een foutmelding en dan stopte 'ie met updaten. Enkele dagen later werkte het dan ineens wel. Totaal vaag. Ondertussen heb ik hier gelukkig geen last meer van, en heel erg was het ook niet.

Software is verder natuurlijk een geval van smaak, maar ik durf wel te stellen dat je ook objectief kunt zeggen dat MacOS een zeer goed doordacht en modern OS is. Niet perfect, maar minstens zo goed als Windows of Linux.
Dat kun je zeker zeggen, maar ik reageerde nu juist op deze flame:

Tweakers net zijn tweakers die helemaal weg zijn van Windows en Android
Lekker tweaken in de instellingen.


Ik voelde me aangesproken, maar ben niet helemaal weg van Windows, Android of wat dan ook. Ik kies bewust en ga moeilijkheden uit de weg.

Ik kan inderdaad MacOS opnieuw installeren, maar dat wil ik niet. Ik wil een systeem wat stabiel draait. iTunes is inderdaad uitgefaseerd (mijn call over te stappen was net na dat moment, kon iTunes door dat gedoe niet verwijderen). Mijn punt is gewoon dat mijn ervaring met de OSx software nu niet makkelijker was dan Windows en ik het als moeilijker ervoer. Ik was relatief veel tij kwijt met gedoe. Ook het niet (envoudig) kunnen kopieren pad was iets wat er bij structureel voor zorgde dat ik minder snel werk op Apple software.

Ik denk inderdaad dat MacOS een prima, volwassen systeem is en dit voor veel mensen beter werkt. Windows of Android categoriseren als "voor Tweakers die graag sleutelen en instellingen wijzigen" is iets wat in mijn ogen achterhaald is. Windows is erg stabiel (mijn desktop draait nu 10 jaar Windows, stabiel en zonder herinstallaties of configureren wat nodig was. Subjectief voor iedereen natuurlijk :)
Ik zou niet eens weten waar iTunes te vinden op mijn Mac. Blijkbaar irriteerde gewoon het idee dat het ergens op je Mac stond ?

En nee, ik heb nog nooit gehoord van problemen met de AppStore applicatie, laat staan dat ik er zelf ooit problemen mee had. De AppStore is overigens grotendeels een front-end, als er al eens iets niet werkt is dat tijdelijk, als er zich een probleem voordoet op de Apple servers. Anders wellicht een probleem eigen aan je configuratie - waar je misschien aan geprutst had?

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 17:31]

Ik irriteerde me aan de meldingen die het gaf tijdens mijn workflow. Ik wil je best een screenshot PM-en haha. Vindt het persoonlijk een beetje ver gaan, maar ik verzin het echt niet :p

Ik heb verder niet geprutst aan mijn configuratie. Ubuntu dev bak uitgezonderd. Ik vind het fijn spullen te gebruiken zoals ze bedoeld zijn. Daar hebben slimme mensen over nagedacht en werkt meestal het fijnste. Nog een software faal. Icloud. Vanaf het platform waar ik dit bericht schrijf is de webapplicatie niet goed en stabiel. Dat vind ik persoonlijk onacceptabel. Betaal nog altijd voor die storage. Dan moet het werken.
Geen idee waar je het over hebt. Nog nooit een melding gekregen van iTunes.

Volgens mij klets je uit je nek.
Dan klets ik joh. Jouw feest!
The brand Apple is een niche product.
In welk opzicht? Ze zijn de nr. 4 computerfabrikant, de nr. 2 mobiele telefoonfabrikant, de nr. 1 tabletfabrikant.

Apple een nicheproduct? Dat is dan een hele flinke niche.
Ik denk dat weinig Apple bezitters tegenwoordig nog Windows draaien op hun computer. Natuurlijk zal er een 'ikke wel!' zijn hier en daar, maar Windows draait al een tijdje matig tot slecht op de Apple computers. Zo slecht dat het niet eens meer leuk was en dat je het gewoon niet deed of maar parallels draaide.
Ik denk dat jullie een voorbeeld kunnen nemen aan de buren van Anandtech.
Die snap ik niet zo goed - wat je linkt is geen review van de nieuwe iMac, of überhaupt een product waar de M1-chip in zit. Een deepdive over de architectuur van de M1 gaat vanzelfsprekend dieper in op de ins en outs van hoe die processor werkt dan een review van een daadwerkelijk product waar die chip in zit. In zijn Mac mini review gebruikt Andrei vrijwel exact dezelfde cpu-benchmarks als wij - niet gek, want veel meer is er ook nog niet. Wel draait hij ook nog een aantal extra benchmarks voor onder meer de gpu, net als wij deden in onze eerste review van een MacBook met de M1-chip. Maar dat is iets wat je eenmalig uitzoekt bij een nieuwe chip, en niet continu herhaalt bij elk nieuw product op basis van dezelfde chip. Voor zover ik zo snel kon vinden, heeft Anandtech (nog) geen review van de nieuwe iMac.

Verder zijn en worden productreviews geen onderdeel van het Plus-abo, maar volgens mij weet je dat allemaal al prima ;)
Ik vraag me af, wordt de nieuwe Windows niet gewoon ARM, immers die nieuws: Samsung kondigt 449 euro kostende Windows-laptop met Snapdragon-soc aan is ook ARM.

Draait die Windows versie niet gewoon ook op de M1, lijkt me bijna noodzakelijk voor Microsoft én logisch gezien de trent naar ARM, WSL2 en ARM based Chromebooks.

Het lijkt me niet voor niets dat Apple zorgt dat iOS apps ook kunnen gaan draaien op MacOS. Net als Android apps op Chromebooks draaien.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:31]

Ik snap niet precies wat je met je eerste zin bedoelt. Zou je meer dure (Windows-)laptops als vergelijkingsmateriaal hebben willen zien? Of doel je op de meest luxe iMac 24" die 2800 euro kost?

Dat het energiegebruik super is ben ik geheel met je eens - daarom staat 'Laag energiegebruik' ook als pluspunt genoemd.
Ja dat viel mij dus ook op. Is die prijs wel te hoog op dit moment, gezien de slechte leveringen van hw? Hij staat daar in het rijtje met een aantal laptops tussen de 1600-3000 euro, die geen 24"hebben en geen 4.5k.

Hardware is tegenwoordig duur. Zeker als je de afwerking wilt zoals Apple je die geeft.

Ik kan me voorstellen dat het wegvallen van Windows support door de architectuur wisseling een minpunt is. Alsook de 2 poorten bij het instapmodel, te weinig, klopt. Ik denk ook dat deze kleurrijke iMac echt bedoelt is voor in de woonkamer. Zo wordt hij ook gemarket. Het is waarschijnlijk concessie geweest, dat in toekomstige iMacs opgelost gaat worden met een nieuwe CPU. Daar hebben we nu natuurlijk niet veel aan.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 22 juli 2024 17:31]

Hardware is tegenwoordig niet duur, behalve dan de absurde situatie met grafische kaarten.
Apple is gewoon weer zoals gebruikelijk iedereen in Europa aan het afzetten. In de USA kost deze mac hetzelfde als de 21.5 inch hiervoor. Ja de btw is hoog in Nederland maar niet zo hoog dat deze prijzen noodzakelijk zijn.

Ter info : Mocht ik er 1 willen kopen alhier in Thailand, betaal ik 1128 Euro inclusief de locale btw.
Nou inderdaad. Ik had ook in mijn hoofd dat de iMac een stuk goedkoper zou zijn, maar wat er nu in Europa wordt gerekend is een stuk hoger dan in de USA. Dat is normaal niet zo. Ik wilde deze Mac nog wel kopen voor mijn vrouw, maar nu begin ik toch achter mijn oren te krabben. Misschien er een reisje Thailand aan vast knopen.

PS Ik kocht laatst een aantal HDD, maar die waren ook flink gestegen.
HDD : Ja helaas ook al weer vanwege crypto.... Het wordt tijd dat die manie een keertje goed in elkaar klapt. Kom beslist naar Thailand, maar even wachten tot het weer open is hier. Ze zeggen Juli voor Phuket, maar de regering hier kennende zal het wel oktober worden.
Er wordt maar gemiept over de prijs, maar in de benchmarks staat er een laptop van bijna 3k.
Ah, zo. Die staat er puur om je een idee te geven wat de nieuwste chips van AMD en Intel doen in vergelijking met de M1-chip in deze iMac. Inhoudelijk vergelijken we die natuurlijk niet met de iMac, want het is een totaal ander product. Zelfde geldt bv. voor de MacBooks - weinig mensen zullen twijfelen tussen een laptop en een iMac, want die hebben gewoon andere gebruiksscenario's, maar desondanks interessant voor ons om te zien hoe ze in vergelijking presteren.
Nu ik ook naar de $ prijzen kijk op Apple.com zie ik dat ze daar een stuk goedkoper zijn, althans gewoon zoals je de prijs van een iMac zou verwachten. Het gekke is dat de Euro prijs zo belachelijk veel hoger is geworden. Normaal vertaal je de $ zo naar de Euro, maw $1299 = 1299 euro, ivm BTW en invoer. Maar nu is het $1299 = 1449 euro, terwijl de $ nog steeds laag staat.
Weten jullie hoe dit kan?
Omgerekend en inclusief btw kom je voor het basismodel inderdaad praktisch op 1300 euro uit. Geen idee waarom Apple heeft besloten om de Europese prijzen relatief zo hoog te zetten, in onze buurlanden is dat zo te zien niet anders.
Hoewel ik akkoord ben met veel van je opmerkingen vind ik het wel belangrijk om dualbooten heel duidelijk te vermelden omwille van hoe belangrijk dit is. Dit was tot de M1 generatie een vast gegeven en laat dankzij de lange support van Windows op veel oudere toestellen een veel langer leven toe. Natuurlijk is dit momenteel helemaal nog niet zo belangrijk, maar hoe lang zal de nieuwste versie van MacOS deze eerste generatie Apple ARM chips ondersteunen?
Ik zie niet in hoe support van Windows bijdraagt aan het langer gebruiken van 'oudere toestellen' want de huidige compatibiliteit van Catalina lijkt (zover ik even snel spiek bij Apple) gelijk aan de devices die BootCamp ondersteunen. Daarnaast is het blijven hangen op Mojave of High-Sierra ook geen straf gezien ook die besturingssystemen nog enorm solide zijn en qua functionaliteit niet ENORM schelen ten opzichte van hun voorganger.

Daarnaast lijkt me het gebrek aan Bootcamp/Dualbooten hem vooral nu liggen aan Microsoft die geen, correct me if i'm wrong, geen ARM-based OS verkoopt zonder het te koppelen aan hun Surface pro dus al was het beschikbaar (wie weet is de code er gewoon) kom je nog niet ver.


side note: persoonlijk nooit begrepen waarom je een Mac zou kopen om er vervolgens Windows op te knallen, als totaal vervanging van het OS, behalve dat het een fashion statement is in dat geval. Dualboot kan praktisch zijn natuurlijk
Apple heeft deze feature altijd als bonus toegevoegd, maar Apple deed het alleen omdat het mogelijk was, niet omdat ze het persé wilden. Ze zijn natuurlijk nooit overgegaan naar x86 om Windows te ondersteunen. Apple trekt zijn eigen weg, daarin moet je eigenlijk niets verwachten qua support voor derden. Zit je volledig in het Apple ecosysteem, dan zijn er eigenlijk nooit grote nadelige gevolgen van zo'n upgrade. Werk je veel daarbuiten dan kunnen upgrades van Apple best lastig zijn, maar Apple houd daar geen rekening mee, dus je zou daar überhaupt al niet op moeten vertrouwen.
Helemaal eens. Het is steeds appels ;-) met peren vergelijken. Bij reviews van Windows systemen lees ik nooit als nadeel dat je niet kunt dual booten met macOS.
Dat kun je een Windows systeem ook moeilijk kwalijk nemen. Apple verbiedt uitdrukkelijk het draaien van macOS op niet-Apple hardware.
... en Windows verbiedt momenteel officieel gebruik op niet-Qualcomm-ARM-hardware. Waarom kun je dat Apple dan wel kwalijk nemen?
Microsoft verbied dat helemaal niet. Er is alleen nog geen andere fabrikant die met hen wil samenwerken. Je kan niet gaan verwachten dat Microsoft voor elke SoC de drivers gaat schrijven en alles gaat bouwen en ondersteunen. Als bijv. een Mediatek gebruik wenst te maken van Windows op ARM dan is het aan Mediatek om bij MS te gaan aankloppen en drivers aan te bieden.
Incorrect. Hoewel dit nergens openlijk aangegeven staat, is Windows Desktop (als in, niet-IoT) wel degelijk exclusief voor Qualcomm tot ~eind 2021 op z'n vroegst.

Er zijn ook al enige aanwijzingen dat o.a. Mediatek, ARM (voor de Mali-GPUs bijvoorbeeld) alsook Apple drivers aan het schrijven zijn hiervoor, maar dat deze nog niet vrijgegeven mogen worden juist door deze overeenkomst voor Desktop.

Bron overigens voor de licentiekwestie:

https://arstechnica.com/g...s-mac-silicon-revolution/

> As for Windows running natively on the machine, "that's really up to Microsoft," he said. "We have the core technologies for them to do that, to run their ARM version of Windows, which in turn of course supports x86 user mode applications. But that's a decision Microsoft has to make, to bring to license that technology for users to run on these Macs. But the Macs are certainly very capable of it."

[Reactie gewijzigd door NTAuthority op 22 juli 2024 17:31]

Dat wist ik dan weer niet :)
Windows pc's worden daarentegen wel afgerekend op geen Linux kunnen installeren, zeker toen het hele secureboot debakel begon. Gelukkig komt het nu niet veel meer voor dat het niet mogelijk is, maar dat is dus zeker wel een specifiek minpunt aan het M1 systeem.
Persoonlijk zie ik dat dan ook als voordeel ;) (Niet naar MacOS kunnen booten dan)

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 22 juli 2024 17:31]

Buiten dat @InZane een heel goed punt heeft is dat niet zo heel vreemd. Het komt zelden voor dat Windows gebruikers MacOS persee nodig hebben, in tegendeel tot MacOS users.
Hey Brum,

Ik weet je specifieke eisen en software die je gebruikt natuurlijk niet.
Maar kan gewoon beamen dat de M1 8 GB machines perfect werken.
4k video editing gaat makkelijk maar iets langzamer en Logic wat pas crasht bij 90+ tracks, zegt genoeg.
Imho is de 8 vs 16 Gb discussie meer van doe je alles 8+ ;-) dingen tegelijk of heb je 1 of 2 zwaardere programma's/apps draaien tijdens browsen en zo

het topic: dedicated machines, 1 machine 1 taak mis ik jammergenoeg ook in bijna alle reviews tegenwoordig, en de ARM optimalisatie van de software komt ook weinig naar voren.
Wat zou je anders willen zien, concreet, om de review wél goed te vinden?
Kan je dat ander gedrag met 8 GB ram in combinatie met de M1 kort samenvatten? Het lijkt mij op eerste gezicht minder met de processor te maken hebben dan met eventueel je SSD. Ik draai voor werk veel applicaties die veel geheugen gebruiken en een processor gaat lijkt mij niet helpen met het versnellen van als iets toch weer van schijf geladen moet worden. Als iets opnieuw berekend moet worden misschien wel maar ik weet niet hoe die dingen zich verhouden.
Hij wordt al "meh" gezet bij LTT en MHKB bijvoorbeeld, niet speciaal wel fris.

Het is een goed apparaat voor de gene die het nodig hebben en meer niet.

En de upgrades zijn gewoon fucked up. Dat heb je veel minder bij Windows machines. Daar kan je gelukkig nog wel wat toevoegen etc.
Vooral de flink gestegen prijzen weerhouden ons er echter van om een award uit te reiken en de iMac 24" 2021 tot een absolute aanrader te bestempelen.
Ik vind dit niet helemaal terecht. Waar kun je zo'n monitor krijgen, met deze specs en beeldkwaliteit voor een schappelijke prijs? Die zijn er simpelweg niet. Je levert altijd in op resolutie, of kleur, of contrast en sowieso formfator. Vergeet ook niet dat deze bizarre formfactor naast een hoogwaardige monitor een volwaardige computer heeft ingebouwd die ook nog eens fatsoenlijk geluid weet te produceren, de beste webcam heeft en een goed audio-input systeem.

Een externe webcam is momenteel erg prijzig en de kwaliteit is eigelijk altijd helemaal ruk. Qua audio (externe microfoons) zit je al snel met een groot object, die ook nog eens redelijk aan de prijs zijn.

Als je de formfactor, de kwaliteit van de componenten etc. in acht neemt, is deze all-in-one helemaal niet zo duur. Bovendien is alles ook nog eens waardevast, waardoor je over een aantal jaar nog een flinke inruilwaarde hebt bij zowel Apple, of op de tweede-hands markt.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 17:31]

Iedere keer wordt de prijs van Apple weer verdedigd en normaal is dit voor mij altijd een aflater echter juist nu met de M1 heb je eindelijk wel waar voor je geld. Dit is echt heel lang niet het geval geweest echter... Dit maakt deze Apple nog steeds niet 'goedkoop' hooguit redelijk en blijven juist de extra's gewoon erg duur. En zoals velen al aangeven juist de reparatie kosten zullen absurd duur zijn, upgraden zit er gewoon niet in dus wil je op termijn weer het laatste hebben zit er niets anders op dan letterlijk alles te verkopen. Je kunt niet even een nieuw beter scherm lopen, een betere computer, je bent gewoon weer 2 a 3.000 lichter, zeker met zo'n scherm is dat gewoon zonde omdat die gewoon een aantal generaties mee kan. Dit is dan ook gewoon e-waste den top.
Inderdaad, zoals gebruikelijk is er niet zoveel mis met de instapprijs, maar wel met de features die daarbij horen en de upgradeopties zijn soms helemaal belachelijk!

We hebben het over een desktop. Dit is je werkstation voor al je foto's en andere media. Dat iCloud is leuk, maar ik wil mijn halve TB aan foto's en muziek wel fysiek op mijn eigen Mac hebben staan.

Een 512GB SSD is toch echt het minimum voor een desktop! En dat kan zonder de prijs te verhogen.

Ik heb voldoende aan 2 TB/USB aansluitingen, maar ik snap niet dat er een "goedkoper" model is met 2 aansluitingen en een duurder met 4. Waarom? Ook dit is iets wat kan zonder het instapmodel duurder te maken.

8GB RAM is genoeg voor een desktop die door 1 persoon wordt gebruikt. Dus dat is prima voor een instapmodel. Maar dan komen we bij de meerprijzen voor opties: waarom moet de upgrade naar 16GB RAM zo duur zijn? En waarom kost een 1TB SSD zo belachelijk veel? Ik snap dat het duurder is dan bv een Intel 660P strookje opslag, want de Apple SSD is sneller en beter (en wordt niet zo heet).

De meerprijzen voor de toetsenborden en bv een Ethernetaansluiting zijn daarentegen prima.
Helemaal mee eens dat de upgrade prijzen voor geheugen en opslag gewoon te duur zijn.
Ik heb zelf een Mac Mini M1 8GB / 256GB waar ik zeer tevreden over ben maar als de upgrade prijzen meer marktconform waren had ik graag een 16GB/ 1TB genomen.
Ik denk ook dat als Apple wat minder marge rekent ze uiteindelijk veel meer verkopen.
Probleem is wel dat de M1 Macs echt ACHTERLIJK veel swappen en dat de 8/256 optie echt een kort leven beschoren is: bepaalde professionele gebruikers zitten na amper 2 maanden al over de 10% van de SMART lifespan (Dat wil niet zeggen dat de SSD kapot is het ogenblik dat je op 100% zit, gemiddeld begint de SSd volgens de rating van de fabrikant dan dus wel te falen).
De smart lifespan is een gegarandeerd minimum, niet de gemiddelde levensduur. In de praktijk kunnen SSDs duidelijk meer schrijven - maar of dat voor Apple ook geldt weet ik niet.

Desalniettemin, na 2 maanden op 10% van de SSD zitten doet wel pijn.
Klopt! Ik lees die helaas nu pas, wat ik bedoelde is inderdaad dat je, eens bij de 100%, je in ongetest gebied zit waar de fabrikant van het flashgeheugen ofwel geen testen heeft gedaan, ofwel heeft vastgesteld dat het geheugen in een significant aantal daadwerkelijk zal gaan falen.
Dit dus.

Na de eerste presentatie van het ontwerp, had ik gelijk zoiets van "Apple had toch -groen- in de mond tegenwoordig?"
Geen oplader meer in het doosje, want e-waste?

Deze iMacs zijn niet echt 'groen' te noemen als we gaan kijken naar reparatie mogelijkheden.


Maar wel kekke kleurtjes /s
Meestal kan je een Mac weer goed verkopen. Dus gaat je geen 2000 kosten.
[...]


Ik vind dit niet helemaal terecht. Waar kun je zo'n monitor krijgen, met deze specs en beeldkwaliteit voor een schappelijke prijs?
Dit is voor mij de belangrijkste reden geen iMac meer te kopen. Het scherm is veel te goed.

Elke iMac die ik tot nu toe gehad heb is op enig moment of te traag, of niet meer ondersteund, of kapot. Terwijl het scherm het altijd nog prima doet. Zo zonde.

Zou liever zien dat ze schermen verkopen waar je zo’n Mac Mini dan mooi inklikt ofzo. Dan is het nog steeds een mooi kabelloos systeem, maar ben je niet je scherm kwijt als de computer ermee stopt.
Voor 5-600 euro heb je een 32 inch 4K scherm met HDR600, een mac mini kost 6-700 euro.

Dus ja het is heel duur in tegenstelling tot de mac mini die eigenlijk redelijk goedkoop is qua apple normen. Het is duidelijk dat ze toen dachten we moeten prijs verlagen om die transitie goed te laten gaan en dat hier duidelijk niet deden.
Welke Mac Mini kost 600 tot 700 euro? Het instapmodel begint bij 800 bij Apple en in de pricewatch: Apple Mac Mini 2020 M1, 8GB ram, 256GB ssd momenteel 720.
Laagste prijs was 614 en is nu 719, dus ja 6-700 euro.
Een 32" 4K scherm heeft ontzettend grote pixels en is niet om aan te zien. Gebruik zelf een 24" 4K scherm wat op het randje zit qua scherpte. Zo mooi als de retina schermen van Apple vind je moeilijk voor een vergelijkbare prijs en een 32" 4K scherm, sorry, dat komt niet eens in de buurt.
Dat is een enorm subjectieve benadering. Het voordeel van een groter scherm, op 4K, is dat je simpelweg veel meer nuttig werkoppervlak hebt. ja, het is minder scherp, maar je kan tenminste 4 vensters op je scherm hebben die allemaal groot genoeg zijn om de tekst te lezen, en 4K is dan ook ruim voldoende om die vensters alsnog scherp te houden (basically 4x een FHD 15"laptop).

Het komt maar neer op wat je wil.
Dat wil ik ook, maar heb je wel eens gezien hoe de meeste mensen werken? Alles altijd full screen. Dan heeft zo'n scherm geen zin zonder scaling.
Tsja, als je inderdaad simpel werk doet waarbij je Word fullscreen hebt of gewoon in een browser bezig bent, sure. Maar professionals die effectief productief willen werken, en dus niet mensen die gewoon office-werk doen en wat browsen, is die extra grootte dus wel nuttig.

En in dat opzicht heb je natuurlijk een punt en past dit bij de iMac: die is tenslotte niet bedoeld om echt op te werken, het is meer een leuke gezinscmputer waar je wat spielerij op doet en je kinderen een boekbespreking op laat typen in de woonkamer. daarom ziet hij er ook uit zoals hij er uit ziet: hij staat in je woonkamer, niet op je bureau, en dan is form over function wel een ding natuurlijk, en wil je geen al te groot scherm.
Zit ik dan met drie 4k - 42 inch monitoren. Maar ik heb meer werkruimte daar is waar het de meeste om gaat. Ik heb een gigantische hekel aan de Schalings opties in Windows er zijn nog genoeg applicaties die hier niet goed mee overweg kunnen. Daarnaast 24" vind ik voor een desktop toch wel erg luttig en helemaal voor 4k.
Een 32" 4K scherm heeft ontzettend grote pixels en is niet om aan te zien.
Ik ben ooit van twee 21” CRT-schermen naar een 30” (van ik meen 1600 pixels) en later naar een 40” met 4K gegaan. Die 40” heeft van allemaal verreweg de hoogste ppi.

Ik heb ook een 4K tv en dat lijkt nog scherper, zelfs op 55”, omdat je daar drie keer zo ver vandaan zit, als je tenminste naar 4K video kijkt, maar om nou te zeggen dat het ‘niet om aan te zien’ is… Is nogal overdreven. ;)
Dat is nogal subjectief. Ik heb zelf lang een 27" 4k gehad, maar dat heeft voor mij echt nul meerwaarde. Nu terug naar 2*27" 1440p, ik heb het nog geen moment gemist. Ook gezien de plaatsing van de iMac in de markt, als een soort woonkamer pc. Denk ik dat weinig mensen zouden vallen over minder pixels
Dat is nogal subjectief :+
Ik heb hier een 24" 1920x1200 monitor, en ik kan heel duidelijk de pixels zien. Als ik op 20cm afstand ga zitten tenminste. En er een vergrootglas bij pak. Maar mensen raken nou eenmaal aan steeds meer gewend, waarschijnlijk hoor je over 10-20 jaar dat je onder de 32K duidelijk de pixels kan tellen op een 30" scherm. Of op een 6" telefoon schermpje.
Ik wissel de hele week tussen een 27" iMac thuis (5120x2880) en een 27" Dell (3840x2160) op kantoor. De Dell is met €680 geen goedkoop scherm, maar het scherm van de iMac is echt significant beter en ik stoor me ontzettend aan de scherpte van de Dell t.o.v. de iMac. Ze verkochten lang het 5K model van LG voor iets onder de € 1400. Als je dat tegenover de totaalprijs van iMac zet, alle andere voordelen daargelaten, is het gewoon een koopje.
Vergeleken met de meeste andere schermen is het een bovengemiddeld goed scherm, maar hij kan niet op tegen het scherm van de iMac, daar heeft de beoordeling op Tweakers verder weinig mee te maken. Hier wordt vaak nogal laconiek gedaan over het scherm van de iMac, maar er is weinig vergelijkbaars op de markt in die prijsklasse, en dat is al jaren zo.
In de review wordt anders wel gesproken over kleurfouten.
Denk niet dat deze Mac zo waardevast is om eerlijk te zijn. Oudere iMacs waren ngo enigzins uitbreidbaar (wel met veel moeite). Deze heeft alles gesoldeerd op een soc en moederbord. SSD te klein? Vergeet het maar je kan er niks mee, SSD versleten? Vergeet het maar je kan ook hier niks mee. Dat laatste is wel een issue. MIjn werk M1 Macbook heeft al flink wat drive wear in korte tijd en tot op heden is er geen fix. Meer wear dan de Intel varianten (heel veel meer wear). Deze machine is letterlijk vanaf dag 1 dat het van de lopende band komt af rollen gewoon klaar.
Een externe webcam is momenteel erg prijzig en de kwaliteit is eigelijk altijd helemaal ruk. Qua audio (externe microfoons) zit je al snel met een groot object, die ook nog eens redelijk aan de prijs zijn.
Zijn genoeg goede webcams. Zelf gebruik een Logitech Streamcam, Geeft toch wel mooier beeld dan wat ik in mijn Macbooks heb gezien. Deze iMac nog niet kunnen testen.
Ik vind dit niet helemaal terecht. Waar kun je zo'n monitor krijgen, met deze specs en beeldkwaliteit voor een schappelijke prijs? Die zijn er simpelweg niet. Je levert altijd in op resolutie, of kleur, of contrast en sowieso formfator.
Met deze monitor lever je weer in op max refresh rate. Er is altijd een compromis, er zijn een heel hoop goede monitoren beschikbaar maar er is altijd 1 punt minder. Formfactor is bij deze juist een nadeel, enorm lelijke kin en bezels aan de onderkant. Diepte is minder een issue. ALs dit als los scherm verkocht zou worden vond ik deze zelf ondermaats.
Je plugt toch zo een extra externe SSD in via TB3 poort? Snel zat, ik zie het probleem niet.
Alleen zodra je SSD dus op is (en als main drive te klein wordt). Is het niet ideaal alles op een externe SSD te hebben waar je niet van kan booten en waar ook geen caching wordt geactiveerd omdat er rekening gehouden wordt met dat een device elk moment ontkoppeld kan worden. Dat laatste zorgt ervoor dat je altijd zelfs op TB3/TB4 performance gaat missen.
Dacht dat je van tb kon booten?
Wel bij oudere macbooks.
Het probleem is dat als je hard drive kuren vertoont of verslijt, je nu de hele desktop weg kunt gooien, in plaats van een nieuwe SSD er in zetten. Gelukkig duurt het even voordat een SSD verslijt, maar het komt nog steeds voor.
Als het een los scherm zou zijn zou de kin er waarschijnlijk niet op zitten. Als dat het geval was, dan kocht ik er direct twee... een 24" 4.5K scherm is heerlijk qua scherpte, en als dan de kleuren enzo ook nog goed zijn, helemaal prima. Aan de andere kant, ik ben geen gamer, dus refresh rate zal me verder weinig boeien.
Ook voor buiten gaming vind ik een 120hz scherm heerlijk, scrolled gewoon lekkerder :D. Maar dat bedoel ik dus, voor iedereen is er wel ergens een compromis te vinden. Scherm paneel technisch is het een goed paneel maar niet echt een specifiek uniek paneel. Wat ik wel vaker zou willen zien is een aluminium behuizing voor een scherm.
SSD wear:
de MacOS update naar 11.4 heeft dit probleem opgelost lees maar de talrijke verslagen op Macrumors en ook door mij zelf geconstateerd.
Heb er niks van gemerkt en ook geen resource kunnen vinden dat dot daadwerkelijk gefixed is.
Maar die prachtige monitor kan je weggooien op het moment dat de computer niet meer courant is. Normaal gaan monitoren veel langer mee. Bovendien gebruik ik al mijn schermen met meerdere computers. Ik heb naast mijn 4K scherm nog twee Eizo's uit 2007. Werken perfect, alleen aan een iMac uit die tijd heb ik niets meer.

Het is echt super jammer dat ze gestopt zijn met target display mode waarmee je je iMac als scherm kon gebruiken

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:31]

Je hebt gelijk man, gelukkig past niemand zijn comments aan.

[Reactie gewijzigd door Craftynl op 22 juli 2024 17:31]

Die functie heeft Apple al jaren geleden verwijderd.

Of, op jouw super bescheiden manier gezegd: https://letmegooglethat.c...pport+target+display+mode

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 17:31]

Heel oude iMacs wel, moderne iMacs en M1-iMacs niet, nee. Ironisch dat je lmgt linkt maar het zelf niet nader hebt onderzocht, het is een erg gemiste feature.
Nou, hij gaf aan het te hebben over een iMac uit 'die' tijd (10+ jaar geleden). De iMac uit 2013 is als het goed is de laatste die Target Display Mode ondersteunt. Je kunt wel oplossingen van derden gebruiken, zoals Luna à € 100 of Duet à € 20 per jaar, maar ik heb er geen ervaring mee hoe dat werkt en of het net zo goed blijft werken na macOS-updates.
@Blizz @kiang Ok, dus we hebben het waarschijnlijk wel over een iMac dat dit ondersteunt dus?
Als zijn iMac ook uit 2007 is, dan is-ie weer te oud. Hoe dan ook een gemis. 8)7

Het is wel een feature die je graag bij moderne iMacs ziet, die een goed scherm hebben maar al of gauw verouderde hardware.
Klopt, mijn iMac is uit 2005, de G4. Ik heb hem alleen bewaard omdat hij zo mooi is.
De iMac die ik heb 'uit die tijd' is iets ouder dan 2007, het is een iMac G4. Die hadden ook geen target display mode inderdaad. Ik heb hem vooral nog omdat het gewoon zo'n enorm mooi apparaat was (het 'bureaulamp' model). Ik vind het een mooie combinatie van functionaliteit en design.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:31]

Zijn iMac: 2007
Macs die het ondersteunen: 2009-2014

Wederom: lezen.
...Hij heeft het over Eizos uit 2007 en een iMac uit die tijd. Dat jij erbij verzint dat dat wil zeggen dat het een iMac van twee jaar later zal zijn, simpelweg odmat dat jouw standpunt als Mac-fanboy versterkt, dat is jouw aanname ;) Hij zegt jou overigens dat hij niets meer aan die iMac heeft. Waarom weiger je hem te geloven?

Daarnaast blijft het punt staan met betrekking tot deze review: iMacs (sinds mid 2014) zijn dan wel mooier dan een losse PC en scherm, zodra de PC erin verouderd is moet je het scherm erin wegkieperen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 17:31]

Tot voor kort was zijn comment niet geweizigd, en was ik niet op de hoogte dat hij van mac targeted display afwist.


Er is overigens wel 3rd party software, moet je maar eens lezen.
Ik heb die wijziging 6 minuten later aangebracht :) Om 13:44. Jouw comment is van veel later? Maar misschien had je de tab al een tijdje open. Gebeurt mij ook vaak.

Maar het gaat om een iMac uit 2005 inderdaad, die heeft dit ook niet. Software kan evt ook wel maar daar is hij denk ik ook te oud voor. De Eizo's zijn trouwens nog ouder qua release (2004) maar die heb ik later pas gekocht. Ze zijn best lang gemaakt. Ik noemde ze omdat ik het best wel cool vind dat ze nog steeds dagelijk in gebruik zijn. Nou is Eizo ook wel echt een A-merk, en ik heb ze speciaal gekocht omdat het geen flut 6-bit TN scherm was zoals vrijwel standaard was in die tijd. Ze waren ook best duur.

Ik gebruik de iMac ook helemaal niet meer, maar ik heb hem staan omdat het gewoon een loeimooi ding is. Ik heb nog veel meer retro-hardware. Beetje een mini computer museum hier :')

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:31]

Dat was een mooie feature inderdaad, maar niet beschikbaar op imacs van na 2015, gaat hier niet op dus helaas
Dat was dus de target display mode die ik specifiek noemde. Maar nee, die is ook verwijderd. En de vroegste iMacs hadden hem ook niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:31]

Maar die prachtige monitor kan je weggooien op het moment dat de computer niet meer courant is. Normaal gaan monitoren veel langer mee. Bovendien gebruik ik al mijn schermen met meerdere computers.
Dan is de Mac Mini meer iets voor jou!
Klopt, die had ik dan ook (nu helemaal geen prive Mac meer). Maar niettemin blijf ik het zonde vinden voor het milieu.
Regelmatig worden "oude" Macs nieuw leven ingeblazen met bv "moderne" SSD's.

En sommige oude Macs kun je goedkoop het intern geheugen maximaliseren.
Alle modellen van voor 2012 met de DVD speler aan de zijkant zou ik persoonlijk niet meer upgraden met een SSD. Daarboven kan het prima, ze kunnen allemaal minimaal 10.15 draaien en kunnen dus nog wel even mee.
Dat kan hier helaas ook al niet mee. Alles is gesoldeerd. Geheugen, SSD, echt alles.
https://www.macrumors.com...nd-ssd-upgrades-possible/

Kan een gat in de markt zijn als je een beetje handig bent met een hete luchtpistool :*)
Die target display mode werkte sowieso alleen met andere Macs met een ondersteund OS. Apple heeft ook de ondersteuning verwijderd uit recente OS X versies nét nu je er wat aan zou gaan hebben (27 inch qhd iMacs uit 2010 repurposen bijvoorbeeld). M.a.w. als je een iMac hebt die het ondersteunt kun je hem alleen aansluiten op een andere Mac met een verouderde OS versie.

Ook werkt het alleen als de iMac die voor display speelt volledig is opgestart met een ondersteunde OS X versie. Kapotte hdd of gpu? Gooi je iMac alsnog weg.

Het zou mooi geweest zijn als ze die kin afklikbaar gemaakt hadden op de huidige modellen. Displayport ingang aan de onderkant en hop, t is een monitor. Of een Apple M2/32/512 printje eronder voor 900 euro over 4 jaar. Zou zeker gezien dat je die dingen absoluut niet meer kan upgraden na aankoop wel zo fijn zijn voor zowel de klant als het milieu.

Edit: spelling

[Reactie gewijzigd door leendt op 22 juli 2024 17:31]

Dat is niet waarm dit was alleen met de thunderbolt versie. De DisplayPort versie werkte wel met alles.

En inderdaad hij moest er wel voor opstarten, dat klopt. En was jammer. Maar dat had een stuk effienter gekund met de M1 hardware door het op een van de kleine cores te laten draaien.

En inderdaad, modulariteit O+ Zou geweldig zijn. Desnoods door Apple laten upgraden...
Voor 300 euro heb je een in hoogte verstelbare 4k IPS monitor, ja geen 4.5k en waarschijnlijk niet even kleurcorrect als de imac, toch ook wel voor velen een prachtig scherm met betere ergonomie.
pricewatch: LG 27UL550-W Zwart
De webcam is leuk, maar zo prijzig zijn ze tegenwoordig ook niet meer als in het begin van covid, het lijkt of de stock terug komt.

Maar ik begrijp ook wel dat sommige mensen gewoon alles in een willen hebben in 1 gemakkelijk pakket.
Is wel een probleem voor thuis werk, aangezien je de imac niet kan gebruiken als external display voor je werklaptop. Daarom dat ik persoonlijk zou kiezen voor een mac mini + 4k scherm.
Ik denk dat we het helemaal niet oneens zijn: daarom staan het goede beeldscherm, het indrukwekkende ontwerp, de goede webcam en audio ook als pluspunten genoemd. Maar het totaalplaatje - tegenover al die pluspunten staan ook een aantal minpunten - overtuigde me niet om een award uit te delen. In ieders specifieke gebruiksscenario kunnen die verschillende voor- en nadelen natuurlijk anders wegen, dus voor jou kan het misschien een uitstekende koop zijn. Da's helemaal niet erg :)
Onbegrijpelijk dat Apple er nog voor kiest om geen in hoogte verstelbare voet aan te bieden. Of dat dit überhaupt niet standaard erbij zit.

Zit je dan weer met een pak printerpapier onder je iMac van 1000+ euro te kloten...
Ik vraag me wel af hoe hoog nu je scherm staat? Ik heb eens bij mij gemeten en de bovenkant van mijn scherm (die op een pak papier staat) is 48cm gemeten vanaf mijn bureau. Deze iMac's hebben een hoogte van 46,1cm. Dat is 2cm lager. Ik betwijfel of dat zo'n groot probleem gaat zijn.

Vergeet ook niet dat de "chin" van de iMac ook meetelt voor de hoogte tot onderkant scherm.
Volgens de ergonomie regels zou de bovenkant van je scherm op ooghoogte moeten zitten. Bij mijn scherm is dat 60 CM hoog. Dat zou dus inderdaad 14cm te laag zijn, waardoor er meteen iets onder mag om hem te verhogen. De ellende met dit nieuwe design is dus dat wanneer je nekklachten later komen je niet meer de optie hebt om hem aan een arm te hangen, waardoor je moet werken met ophogen.
De bovenkant van mijn scherm hangt op 59cm vanaf m'n bureau, en ja, m'n telewerkruimte is aardig conform arbo ingericht. Zeker met het vele thuiswerken is verstelbaarheid van je werkplek enorm belangrijk. Op deze iMac met 46.1cm hoogte krijg ik dus gegarandeerd nek/schouder klachten

[Reactie gewijzigd door stin00 op 22 juli 2024 17:31]

Oplossing: Kies voor de VESA variant en hang de boel keurig tot op de mm nauwkeurig op de door jou gewenste hoogte. Als bonus krijg je dan meer ruimte op je bureau, onder het scherm.
Nederlanders zijn de langste mensen in de wereld.

Dus sommige computers zijn niet "groot genoeg"?

Apple is een VS bedrijf.
Helaas verkiest Apple wel vaker design boven functionaliteit. De ergonomie is sowieso ver te bekennen met die platgeslagen muis, low-profile toetsenbord en dus een niet in hoogte verstelbare iMac. Ik vind het onbegrijpelijk en eigenlijk ook wel schandalig, maar uiteindelijk verkoopt het toch wel

[Reactie gewijzigd door stin00 op 22 juli 2024 17:31]

Of het nog steeds vasthouden aan het feit dat het oplaadpunt van de 'magic' mouse onderin zit. :+
Ben ik de enige die daar geen enkel probleem mee heeft? Ben ik de enige die niet even gaat pissen en een kop koffie gaat halen, waarna de muis er weer 3 dagen tegenaan kan?

Ik zie echt het probleem niet. Gegeven de vorm van de muis, kan de aansluiting niet aan de zijkant of achterkant. Voorkant zou kunnen, maar dan moet ik de muis anders vast gaan houden want daar rusten mijn wijs- en middelvingers.

Ik wil best toegeven dat een muis ondersteboven met de kabel erin er dom uitziet, maar ik zie niet waar de connector anders had gemoeten, en het beperkt mij op geen enkele manier in m'n werk. Een aansluiting aan de voorkant zorgt ervoor dat de muis er permanent lelijk uitziet, in plaats van die 2 minuten dat je hem oplaadt.

Imho is dit probleem bij lange na niet zo groot als dat iedereen die deze muis niet heeft het wil maken.
Ben ik de enige die daar geen enkel probleem mee heeft? Ben ik de enige die niet even gaat pissen en een kop koffie gaat halen, waarna de muis er weer 3 dagen tegenaan kan?
[..]
Imho is dit probleem bij lange na niet zo groot als dat iedereen die deze muis niet heeft het wil maken.
Ex-gebruiker hier...

Los van dat ik al heel vlot kramp krijg van die muis ben ik gewoon NU aan het werk en wil ik niet dat-ie NU niet bruikbaar is. Gewoon, batterij wisselen en gaan, how hard can it be? Bovendien, de Logitech muizen gaan rustig een jaar door op 1 penlite, waarom redt die "magische" muis het nog geen week?
Stupid by design dus. Design over function (of kosten besparend).

Ze hadden inmiddels ook al lang een wireless optie kunnen ontwikkelen zoals Logitech met zijn Wireless charging pad (draadloos opladen terwijl je de muis gebruikt):
https://www.logitechg.com...ay-wireless-charging.html

Ander voorbeeld waarom een traditionele front kabel handig zou zijn:
Als de Li-ion accu uiteindelijk (onvermijdelijk) gaar is, dan kun je de muis nog bedraad blijven gebruiken en hoef je deze nog niet meteen bij het oud vuil te gooien.

"Voorkant zou kunnen, maar dan moet ik de muis anders vast gaan houden want daar rusten mijn wijs- en middelvingers."
Als de muis ergonomischer was vormgegeven, dan zou je daar ook geen last van hebben gehad.

Zie bijv. de Steelseries Sensei Wireless muis. Die is redelijk plat, maar heeft zowel de mogelijkheid om een micro-usb kabel in te voorkant te prikken óf de muis op een charging pad/station te zetten (na gebruik).

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 17:31]

Ze hadden inmiddels ook al lang een wireless optie kunnen ontwikkelen zoals Logitech met zijn Wireless charging pad (draadloos opladen terwijl je de muis gebruikt):
https://www.logitechg.com...ay-wireless-charging.html
Als ik het goed begrijp: jouw alternatief voor een connector op een plek die jou niet bevalt, is een muis die enkel op een proprietary muismat werkt?

Zelfs Apple weet dat dat niet gaat vliegen. Je sluit alle mobiele Macbook-gebruikers alvast uit.
Nee, niet enkel op een proprietary muismat, maar mogelijk als combinatie. Zoals het laatste voorbeeld wat ik gaf van de Steelseries Sensei Wireless muis waarbij je zelf de keuze krijgt (bedraad of op charging station). Het is toch niet het één of het ander, wat is er mis met keuze? Nu heb je maar één keuze en dat is een kabel op de meest onlogische plek..

Bij de Sensei muis is het kunnen bekabelen natuurlijk vanuit een latency i.p.v. charging perspectief beredeneert.
Een draadloze muis gebruiken met een aangesloten kabel ziet er ook een beetje raar uit. Misschien plaatst Apple het oplaadpunt daarom aan de onderkant?
Waarom zou er geen oplaad port aan de bovenkant kunnen? Vrijwel elke muis gebasseerd op een accu heeft het? De muis naast dat die totaal niet ergonomisch is hoeft er niet specifiek zo uit te zien. Wat ik bizarder vind is overigens om te lezen dat sommigen er fors langer mee doen dan dat die bij mee meeging. Mijn kantoor muis destijds moest toch echt wel elke week aan de lader.
Een aansluiting aan de voorkant zorgt ervoor dat de muis er permanent lelijk uitziet, in plaats van die 2 minuten dat je hem oplaadt.
Dat kan er prima uit zien, nu is die niet eens ergonomisch 8)7
With the Magic Mouse 2, it only takes two minutes to charge the batteries enough to last a 9-hour workday, though if you leave it plugged in overnight Apple claims the batteries will last a whole month.
Ik zie het als een typisch form-over-function ding van Apple waar allemaal mensen overheen vallen die nog nooit een Mac op minder dan 5 meter afstand hebben gezien en die in de pratkijk gewoon geen probleem zijn.
1 keer laden, een maand gebruiken. Is hij onverwacht toch leeg? Haal een kop koffie, kom terug en je kan hem aan het eind van de dag weer volladen.
Ja en wat als je nou net een demo moet geven ofzo?

MX Master 3: plug een USB-C kabel in en je kan met nul onderbrekingen verder werken. En je hebt nog een ergonomisch verantwoorde muis ook.
Dan heb je je slecht voorbereid op je demo natuurlijk ;)
Qua ergonomie heb je zeker een punt. Of een muis, of de Apple trackpad. Maar de MM is gewoon niet ergonomisch.
Da's een deel van de magie...
Dit was in het begin een serieus probleem. We moeten leren om met technologische veranderingen om te gaan. Als je met een elektrische auto op vakantie gaat, dan sta je ook wel even aan de pomp en ben je niet met een paar minuten klaar. Dat was voor de eerste gebruikers even schrikken, maar nu hoor je daar (behalve mensen die toch al tegen zijn) niemand meer over. Ik zal niet zeggen dat de situatie ideaal is, maar het is geen probleem om het mee te nemen in je routine zoals @RefriedNoodle al zegt.
Anoniem: 562971 @stin003 juni 2021 13:31
Helaas verkiest Apple wel vaker design boven functionaliteit. De ergonomie is sowieso ver te bekennen met die platgeslagen muis[...]
Oplaadpunt muis aan de onderkant 8)7
[...]
Oplaadpunt muis aan de onderkant 8)7
Daar zie je de aansluiting niet, dat is wel het mooiste.

Dit is geen probleem als je je muis bv oplaadt als de capaciteit onder de 20% komt. Als je pas gaat laden als hij leeg is, dan heb je inderdaad een probleem: tijdens het laden is-ie niet te gebruiken.

Voor de meeste mensen is dit een niet bestaand probleem.
wat in de praktijk echt totaal geen probleem is.
Dat is het wel, je kan namelijk niet je muis gebruiken tijdens het opladen wat bij 99% van alle andere draadloze muizen wel kan met een internet oplaadbare accu.
Na het werk + tijdens de middag vliegt dat ding aan de lader.

Het is niet praktisch en blijft een stom design maar het is wel gewoon werkbaar.
Ik zelf helemaal tijdens corona zit zo'n 12 uur per dag achter mijn PC :D dan ga je zo door de charges heen. Gebruik dan zelf wel liever een bedrade muis. Maar in het verleden met oplaadbare muizen was dat echt wel een probleem.
Ik werk rustig een maand of 2 tot 3 op een charge.....
Jij werkt rustig, @Sn0wblind werkt waarschijnlijk harder en langer :+
Gedurende de eerste 1,5-2 jaar gaat de Magic Mouse gerust 2 tot 3 maanden op een volle laadcycle mee. Daarna neemt dat merkbaar af (denk 1-2 maanden), maar ook dan valt het nog best mee. Het is een beetje kleuterproof-design: niet kabel en port stukmaken door het als een bedrade muis te gebruiken, maar je irriteert je er ook hoogstens eens per maand aan. :P
Geen idee hoe die Apple muis het doet, maar mijn goedkope Logitech muis doet het maaaaanden op een AA. Dus als die machtige muis even een weekje of wat van te voren aangeeft dat hij wat sap nodig heeft kun je hem best een keer een nachtje aan het infuus hangen lijkt me.
Muizen met een Lipo battery pack waaronder deze gaan een stuk minder lang mee en de batterij wordt nogal snel slecht helaas. Muizen op werk van anderen worden gewoon wekelijks opgeladen. Maar dat de hele nacht door aan de USB port laten hangen is juist wat de batterij zo snel laat degraderen.
Het opladen stopt gewoon als de batterij vol is, dus hoe lang je 'm laat hangen maakt echt geen bal uit.
Dat klopt maar de batterij loopt weer leeg en wordt dan weer opgelagen. Het is een bekend fenomeen met name met mobiele telefoons dat een toestel een hele nacht aan een lader te laden niet goed voor de batterij is.
Ik mag toch hopen dat de oplaad-electronica iets slimmer is dan dat, en het apparaat niet vanaf de batterij voedt als deze vol is en er is nog stroom via de oplader beschikbaar. Vroeger zal dat misschien zo geweest zijn, maar er worden tegenwoordig echt wel de nodige maatregelen genomen om de levensduur van een batterij goed te houden.
Voor telefoons bijvoorbeeld: https://support.apple.com/nl-nl/HT210512
Het chargen stopt ja zodat deze niet gaat overchargen. Maar het apparaat loopt weer kort leeg, en wordt dan weer kort opgeladen met vol vermogen. Dit aan en uit effect+dat een batterij sneller degradeerd op 100% dan op 80% vanwege het voltage wat in de batterij dan hoger is accelereert het verouderings process. Het is nogsteeds een issue en dat is de reden dat smartphone bakkers zoals Sony een nachtelijke charge functie hebben welke dan veel langzamer is.
Je hebt met zo'n muis gewerkt?
Ik werk ook volle dagen achter elkaar en heb echt nog nooit een issue gehad met een lege muis en dus niet kunnen werken.
Sowieso heb ik nooit gehad dat ik echt moest laden omdat de muis leeg was. Een week werken op 1 lading kan makkelijk. Daarnaast zijn er genoeg ervaringen die aangeven dat 5 minuten laden (bijv. tijdens de lunch) in principe genoeg is om weer een hele dag door te kunnen.

[Reactie gewijzigd door YellowCube op 22 juli 2024 17:31]

Bij de laatste die ik had gebruikt hield de muis het nog maar 2 dagen uit. Was 2 jaar oud. 5min laden was echt neit genoeg om een dag door te kunnen.
Ik heb het voor een maand of 2 geprobeerd met zo'n muis. Mij boeit het niet heel veel dat er een charge port aan de onderkant zit, alhoewel dat met wireless charging makkelijk te fixen is. De grootste problemen:

- Combinatie van plat en zwaar, je moet hem verplaatsen met een stevige "grip". Die "grip" kan vervolgens niet je volledige hand zijn anders "touch" je per ongeluk. Dus je hebt zo'n rare houding met je duim en pink.
- Geen goede klik feedback, vooral ook right click.
- Rust je per ongeluk een stukje van een vinger op de muis terwijl je probeert te klikken? Dan werkt of de klik niet, of hij doet iets anders dan dat je verwacht.

Ik vind dat Apple veel dingen doet voor de gebruiksvriendelijkheid van bepaalde producten, maar hier slaan ze de plank volledig mis.
Inderdaad. Ik heb een Logitech Master 3 (waar het laadpunt gewoon aan de voorkant van de muis zit) en ik ben nog nooit in een situatie terecht gekomen waar ik dacht: 'Gelukkig maar dat het oplaadpunt niet aan de onderkant zit zeg'
Oplossing: not-so-magic-mouse wegmikken en een magic Trackpad gebruiken, met een lader aan de achterkant
Dat is sowieso beter voor je pols ook. Heb een tijdje een MM gebruikt omdat ik even niks anders had, maar een gewone, ergonomische muis of trackpad is echt een betere oplossing voor serieus werk.
Design valt ook nog te betwisten.

Deze iMac zou, in mijn ogen, een heel stuk mooier zijn als ze de kin achterwegen hadden gelaten en het geheel iets dikker hadden gemaakt. Leuk dat hij een super dun is maar dit voelt meer als prestige aan dan iets wat je na de eerste keer nog opvalt terwijl je de kin altijd blijft zien.
Dit sowieso, ik moest denken aan de oude (en na mijn mening kapot lelijke) HP all in one's van jaren terug.
Ik kan ook niet zeggen dat ik weg ben van de kin en die witte rand om het scherm heen. Verder is het absoluut een mooi apparaat ondanks dat ik niet de doelgroep ben.
Dit dus... ik dacht eerste dat het een soundbar ofzo was... bij tv's vind ik dat ook geen porem.
Dat vind ik wel een serieus probleem. Je hebt een prachtig systeem maar ik vind ergonomie enorm belangrijk. Als ik er een verhoger onder moet zetten, ander toetsenbord en muis, dan is het allemaal niet meer zo mooi.
Meningen verschillen. Ik vind de magic mouse juist erg prettig om mee te werken en de swipe bewegingen veel fijner dan knoppen/wieltje. Het trackpad is gewoon geniaal en werkt zeer nauwkeurig. Ik gebruik ze in combinatie en kan prima een dag lang werken zonder problemen. Als ik moest kiezen zou ik het trackpad kiezen.

De gebruikte materialen zijn ook ver superieur t.o.v. Vele andere premium muizen.
Over het oplaadpunt aan de onderkant: niet de meest handige plaats, maar in de praktijk geen enkel probleem. Je kunt dagenlang muizen op een lading, wordt op tijd gewaarschuwd oor een dreigend lege muis en even opladen terwijl je koffie haalt en je kunt weer minstens een uur vooruit.

Toetsenbord werkt voor mij (10-vingerig blind) ook nauwkeurig en prettig.

Nee, de conclusie van matige randapparatuur deel ik niet.

Het ontbreken van een sd-lezer en de audioaansluiting (door mij continu in gebruik voor externe speakers) aan de zijkant vind ik wel heel storend.
Toetsenbord werkt voor mij (10-vingerig blind) ook nauwkeurig en prettig.
Het Apple tobo is voor mij ongeëvenaard. True, ik heb lang niet alle toetsenborden op de markt vastgehad natuurlijk, maar toen ik afscheid nam van Apple was dit het enige wat ik miste. Ik heb zelfs nog enige tijd een Apple tobo gebruikt icm Linux.

Voor de rest: meh. Overpriced meuk.

Bovenstaande is puur mijn mening natuurlijk.
Sinds ik de trackpad ben gaan gebruiken, heb ik op een Apple geen muis meer aangeraakt. Een trackpad werkt voor mij zoveel beter dan een muis. Bij klanten moet ik op hun Windows machines nog wel eens met een muis werken en dat is geen feest. Ik zou niemand aanraden om een muis te gebruiken bij een Apple, heeft imho geen meerwaarde. Maar dat zegt misschien meer over mij en m'n werkzaamheden, dan over een muis op zich.
Ik vind de discussie over de plek van het oplaadpunt onzin (zie mijn andere reactie), maar gek genoeg zijn muizen en in mindere mate toetsenborden niet het meest gebruiksvriendelijke aan Macs.
Eigenlijk snap ik niet dat mensen een Magic Mouse nemen, voor een paar tientjes meer heb je een trackpad die veel en veel beter werkt. Heb zelf een oud model MM maar het is gewoon geen prettig ding.
Helaas verkiest Apple wel vaker design boven functionaliteit. De ergonomie is sowieso ver te bekennen met die platgeslagen muis, low-profile toetsenbord en dus een niet in hoogte verstelbare iMac. Ik vind het onbegrijpelijk en eigenlijk ook wel schandalig, maar uiteindelijk verkoopt het toch wel
Ik vind de platte muis en het platte toetsenbord ideaal, zo krijg ik geen last van mijn polsen tijdens het type en klikken.

Ik vind de schermhoogte van een iMac prima, maar ik snap dat je daar meer invloed op wil hebben.
Ik lees bij de pluspunten dat er ook een versie met VESA mount is, dus dan kun je toch gewoon een geschikte voet of arm vinden?

Niet ideaal en het was mooi geweest als de standaard voet verstelbaar was, maar ik kan het me vanuit design overweging nog wel voorstellen waarom ze die er niet standaard op hebben gezet. Een goede verstelbare voet die niet wiebelt moet toch best wel redelijk wat massa en volume hebben, en dat gaat volledig tegen het concept van het iMac design in.
Ja, maar dan moet je dus kiezen tussen vorm (standaard versie) of functie (vesa versie). En in het tweede geval moet je ook zelf nog de gewenste voet of beugel erbij kopen.

Idealiter zou een goede designer vorm en functie combineren en dat is juist wat Apple altijd pretendeert te doen. Is niet makkelijk, maar als dat niet lukt is zeggen "maar je kan ook zelf het hele design vernachelen en er een ergnomische voet aan plakken" natuurlijk geen goede verdediging van het ontwerp.
Het alternatief dat meer gericht is op 'zelf een scherm en voet kopen, functie over vorm' hebben ze ook nog, dat is de Mac Mini. Deze computers zijn gewoon meer gericht op de doelgroep 'het moet er ook een beetje leuk uitzien'.

Wat wel een beter alternatief was geweest is als Apple zelf een verstelbare voet zou aanbieden die een beetje afgestemd is op het design van de iMac, maar dan zouden mensen weer gaan zeuren dat die veel te duur is etc (wat waarschijnlijk ook nog terecht zou zijn)...
Hoeveel moet een verstelbare voet nu eigenlijk kosten?
Ik heb recent 24" QHD schermen gekocht met USB-C hub (kost toch ook wat) voor 270€.
Die voet kan omhoog, draaien, kantelen.
Is gewoon cheap van Apple dat ze geen verstelbare voet aanbieden.
Dan zit je ofwel in verkeerde houding voor je iMac of staat je mooie iMac op een stapel boeken of papier, is dat dan mooi?
Ik weet niet of dit anekdotisch is maar een Youtuber heeft slechte ervaringen met de VESA mount van Apple. Voornamelijk dat de schroefjes zeer broos zijn. Ik heb me er niet in verdiept maar volgens mij kan je een aparte VESA mount kopen van een andere producent met andere schroefjes.
Dat gaat specifiek over de VESA mount van de iMac Pro. Bij die computer was het mogelijk om de standaard voet te vervangen voor een VESA mount, dit is niet mogelijk bij de (recentere) reguliere iMacs waaronder de nieuwe M1 versie. Je moet hem echt als VESA versie bestellen dus er is dan ook geen weg terug meer.
Is mij niet opgevallen, heb er al jaren 2 stuks hangen bij de receptie, nooit enig probleem mee gehad, geen enkele schroef die in die tijd is afgebroken. Afbreken van schroeven die zo weinig te lijden hebben, dat is wel bijzonder.
... Afbreken van schroeven die zo weinig te lijden hebben, dat is wel bijzonder.
Maar met VESA mount kan je natuurlijk ook bijvoorbeeld een draaibare en inklapbare muurbeugel met gasveer gebruiken, dan komt er bij gebruik toch echt wel aardig wat meer belasting op de schroeven dan alleen het gewicht van de iMac (of monitor, zoals bij mij het geval).
Helemaal waar en precies wat hier ook de situatie is. Maar toch is nog nooit een schroef afgebroken, ondanks dat die beide machines de hele dag in andere posities worden gezet. En dat al sinds 2013. Dus ja, ze zijn aan vervanging toe, na 8 jaar trouwe dienst.
Vind dat inderdaad ook echt een onbegrijpelijke keuze.
Apple kennende: form over function. Alhoewel het natuurlijk prima mogelijk zou moeten zijn om dit subtiel weg te werken.
Ik heb zelf deze onder mijn niet verstelbare monitor. Er onder is dan wat ruimte voor pennen e.d. Netter dan een pak papier (of boeken die ik voorheen had).
Zijn legio oplossingen voor, zie alle voorgaande generaties van de huidige form factor. Wat de gedachte van Apple hierachter is weet ik ook niet, maar ik vermoed dat men verstelbare hoogte meer onder de pro markt schaalt, terwijl deze iMac duidelijk een consumentenapparaat is met een plekje in de woonkamer.

Overigens heb ik er nooit behoefte aan gehad, de standaard hoogte is prima (is dan ook wel 27").
Wat de gedachte van Apple hierachter is weet ik ook niet, maar ik vermoed dat men verstelbare hoogte meer onder de pro markt schaalt, terwijl deze iMac duidelijk een consumentenapparaat is met een plekje in de woonkamer.
Tsja, de vraag is wat er pro is aan een monitor die verstelbaar in hoogte is. Ik zie niet waar professionals significant meer behoefte hebben aan in hoogte verstelbare schermen dan consumenten. Het is in mijn ogen gewoon een bedenkelijke design keuze.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 17:31]

Ik denk dat dit te maken heeft met hun hele filosofie om de eindervaring simpel en gestroomlijnd te maken. Over alles wat je kunt instellen moet je weer nadenken, en Apple stuurt aan op een ineens alles goed ervaring, toch? Past in de design filosofie. Geen knopjes geen opties, geen keuzes, de stoel die in een keer goed zit, zeg maar. Alles inhouse, van hardware tot os tot software tot support. Dat is niet alleen qua vendor lockin een soort van voordelig, maar het is vanaf het begin oprecht ook een strategie geweest, een kenmerk van het merk. Eenvoud vs talloze instelmogelijkheden: Apple gaat voor 't eerste.
Inderdaad ronduit belachelijk, zeker omdat de voet niet vervangbaar is. Als ze nou net als bij dat scherm laatst een dure optie hadden uitgebracht om hem op te hangen dan had ik het nog willen begrijpen, past prima in hun business model, maar dit werkt echt niet.

Maar ik vermoed dat er wel aftermarket oplossingen gaan komen, zou niet zo heel moeilijk moeten zijn om een plaatje te maken dat je kunt bevestigen aan de originele voet om hem toch op te kunnen hangen.
Natuurlijk speelt de markt daar op in maar dat moet niet de bedoeling zijn.
Dat doet direct afbreuk aan een zogenaamd Premium product.
Nee uiteraard is het niet echt goed te praten, zeker omdat ze het zelf ook wel lijken te beseffen en een Vesa variant aanbieden. Ik vraag me echt serieus af wie dat goedgekeurd en waarom.
Omdat ze gewoon die M1 chip in zoveel mogelijk producten willen stoppen en NU moeten releasen zodat die Apple silicon snel een standaard wordt.
Al die bedrijven (Apple, Samsung, Xiaomi, etc) zijn tijd gedreven, en tijd is dus geld.

Zaken zoals een verstelbare voet, de 3.5mm op een mooie locatie (links aan scherm is geen gezicht), etc etc zijn allemaal zaken die men gaat doorvoeren en er naast andere kleine zaken extra sprake is van evolutie.
Hetzelfde als vooral geen Matzwarte Imac in het gamma hebben, iets waar mensen naar verlangen na jaren dat saaie grijs/zilver en niet direct die hippe kleuren wensen.

Kijk eens naar de Airpods Pro, top spul maar je kunt niet eens met de hand het volume aanpassen.
Krankzinnig aangezien je wel diverse controls kan bedienen en zelfs via de software kan customizen.
Het kiezen voor Volume up/down ipv track skipping is gewoon te programeren, niks bijzonders.

Waarom heeft de Ipad geen Calculator ? Waarom heeft de Ipad geen App library ? Waarom heeft de Ipad zeer beperkte widgets terwijl de Iphone veel meer mogelijkheden heeft op dat vlak ?
En ga zo maar door ....
Apple heeft soms hele rare dingen en soms hele geniale.
Ik vind eerlijk gezegd die heaphone plug aan de linkerkant de meest logische plek. Hij heeft ingebouwde speakers, dus ze gaan er van uit dat het ook echt voor de headphone is, en veel headphones hebben het snoertje aan de linkerkant zitten.
Doe zoiets midden onder.
Je ziet hem dan niet zitten, en doet het geen afbreuk aan het design.
probleem is dan dat je snoertje dus tussen toetsenbord en muis gaat lopen, kan je uit ervaring vertellen dat dat verdomd irritant is.
Als je snoer 30 cm is wel ja.
Bij iedere fatsoenlijk snoer is er ruimte zat om hem om het keyboard heen te leggen, zeker op dat 25cm brede keyboard.
Je kan dat draadloze keyboard er ook makkelijk overheen plaatsen.
Daarbij hebben de meesten hem op als ze multimedia kijken of muziek luisteren en dan doe je meestal niks met het keyboard.
Jij snapt het niet helemaal.
Dat is iets waarmee men later komt en je dan kan upgraden !

Heel vaak zo bij Apple, basis zaken die ontbreken, of omslachtig zijn, om die vervolgens volgend jaar aan te bieden als innovatie en wederom iets te hebben dat deels een upgrade kan rechtvaardigen.
Wat ik vooral bijzonder vind is die focus op hoe dun dit apparaat wel niet is. Voor een laptop, tablet, telefoon of zelfs TV of scherm dat je aan de muur wil bevestigen snap ik het volledig, daar heeft dikte (of gebrek daaraan) nut. Nu heeft de standaard iMac niet eens de mogelijkheid om opgehangen te worden; waarom dan niet wat dikker? Ik kan me voorstellen dat zoveel maatwerk om een super dun product af te leveren de prijs flink opschroeft, terwijl het m.i. ook anders had gekund. Zo'n sterke form over function mentaliteit heb ik nog nooit in een Apple product gezien.
Het feit dat ze hem in al die vrolijke kleurtjes leveren zou toch genoeg moeten zeggen? Het is een computer die niet alleen maar functioneel is, maar er ook leuk en modern uitziet, zodat mensen en bedrijven hem graag in het zicht zetten in plaats van ergens weggestopt op een zolderkamertje.

Voor mensen die andere schermen of randapparatuur willen combineren met een Mac en niet geinteresseerd zijn in hoe de behuizing van het scherm eruit ziet, is er altijd nog de Mac Mini.
Die witte rand bij die vrolijke kleurtjes vind ik wel een design flater :P
Had die zwart gehouden of had die vrolijke kleurtjes doorgetrokken om het scherm heen.
Dit is dan ook echt bedoeld als leuke instap Mac voor vooral jongeren, hippe kleine bedrijfjes en dat soort doelgroepen :)

De dure/betere/grotere versies zullen echt wel een stuk strakker worden wat dat betreft..
Als er een kleur om je beeldscherm heen staat kan dat je perceptie van de kleuren op het scherm gaan beinvloeden, dus wat dat betreft begrijp ik de keuze om die rand neutraal te houden heel goed.
De huidige en vorige Mac mini konden voor mij ook stuk groter zijn. Ik zou het Micro Mac noemen veel te klein. iMac schermen zijn mij te klein en resolutie daarbij te extreem hoog. Ben benieuwd wat ze met M1 of M1X/M2 doen voor Mac of Mac pro. In midi sized formfactor
Je kan hem wel ophangen, er is een VESA mount versie van.

Is ook zeker wat ik zou kopen als ik een iMac nam in verband met gebrek aan hoogteverstelling

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:31]

Het is een statement. Dit is iets wat andere fabrikanten momenteel niet kunnen omdat er geen ander OS is dat zo soepel draait op ARM. Er valt niet veel meer te zeggen over PC's. Het is moeilijk om uitvoerig te praten en lyrisch te zijn over een PC. Resultaat bij deze iMac is dat een eigenaar wel kan wijzen op hoe dun hij wel niet is. Dat is best indrukwekkend. Men zal langer naar het toestel kijken en dus sneller een potentiële klant worden
Het is een statement. Dit is iets wat andere fabrikanten momenteel niet kunnen omdat er geen ander OS is dat zo soepel draait op ARM.
Echt waar? Draait Linux of BSD minder soepel op Arm? Ik vraag me af hoe je daar bij komt. Linux ondersteunt de ARM-architectuur inmiddels al ruim 20 jaar.
Ohja we vergeten telkens weer dat er nog zoiets bestaat als Linux. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er geen fabrikanten zijn die Linux gebruiken om statements te maken met hun hardware ;)
Is dat zo? Ik denk aan de Raspberry PI. Een apparaat dat met heel weinig resources toch heel veel kan omdat er Linux op draait.
Wat denk je van de diverse NASsen waarin een zuinige ARM processor zit en een uitgeklede Linux distributie gebruikt wordt.

Apple en zijn hardware statements zij mij wel bekend.

Mijn dochter heeft een Apple watch die elke dag opgeladen moet worden, mijn Garmin watch gaat een dag of 5 mee na opladen. (Ja daarmee kun je ook betalen)
Haar Airpods zijn nu voor de tweede keer stuk binnen een jaar en twee weken. Jammer joh, er zit maar één jaar garantie op, mijn Samsung Galaxy Buds hebben twee jaar garantie.
Wat ik denk van de raspberry PI? gaan we dat vergelijken met een iMac? NAS? gaan we dat vergelijken met een iMac?

Je dochter heeft maar 1 jaar garantie op haar AirPods? Had ze ze in de EU moeten kopen waar alle Apple hardware standaard 2 jaar garantie heeft.
Jij hebt het over hardware in het algemeen, niet specifiek over een AIO of Pc.

Apple geeft zelf maar één jaar garantie, behalve op de watch:
https://www.apple.com/nl/legal/statutory-warranty/nl/

Het tweede jaar garantie moet door de verkoper worden geleverd maar de koper moet dan aan kunnen tonen dat het de fout van de fabrikant is.

Belsimpel (in Nederland) gaf dat extra jaar garantie iig niet.
Dat klopt inderdaad dat het tweede jaar voor de verkoper is. Maar als de verkoper niet kan aantonen dat het de fout van de consument is dan is het toch een fout van de fabrikant?
Niet helemaal hoe het apple model is. Gebruikersfout, en pech gehad is redelijk standard reply in die zaken.
Niet veel ervaring met Apple dan. Apple doet echt niet zo moeilijk om je toestel te vervangen
Nou, mocht toch mooi de schermvervanging helemaal zelf betalen, vanwege een barst die er intern inzat (buitenkant was onbeschadigd) en die erin gekomen was op een moment dat ik het apparaat niet aan het bedienen was (ik was namelijk even weg van het ding, om een bak koffie te halen)

Geen enkele uitleg over waarom er sprake zou zijn van een gebruikersfout, en geen erkenning van (of zelfs gehoor voor) mijn verhaal. Was erg jammer, maar schokken, of apparaat was pleite.
Tja ik snap in jouw geval wel waarom. Het feit dat je het apparaat niet bediende en niet in de buurt was is natuurlijk een reden om achterdochtig te worden. Moest je het apparaat aan het bedienen zijn en er schiet een barst in dan weet je dat het een defect is waar Apple voor verantwoordelijk is want dat mag niet gebeuren. Ben je niet bij het apparaat dan kan er van alles gebeurd zijn. Versta me niet verkeerd ik geloof echt wel je verhaal want een interne barst zou volgens mij moeten wijzen op iets dat gezwollen is is intern. Heb je dat laten nakijken?
Honderd keer naar gevraagd. (nou ja, veel, hahaha). De LCD-laag zelf was kapot, zat een barst in, en dat is toen uiteindelijk naar de situatie gegaan dat het hele scherm zwart werd. De glasplaat ervoor was heel. Er zat geen kras op, en ook niet aan de achterkant. Er zat geen zwelling op, niks.

De laptop stond gewoon op een tafel, buiten, in de schaduw. Hij werkte prima, tot ik vijf minuten later terug kwam (misschien autisme, maar ja, mijn koffieroutine duurt precies vijf minuten, dan heb ik een heerlijk Latte Hazelnoot Machiatto :-) )

Ik heb ze ook gevraagd welk gedrag ervoor had kunnen zorgen dat ik dat veroorzaakt had - al was het maar om te voorkomen dat het me nog een keer overkwam. Ook daar kreeg ik geen antwoord op.

Consumentenfout, 1700 om te repareren (zeg ik nu uit mijn hoofd, het was meer dan duizend).
Bij rechtstreekse verkoop aan consumenten geeft apple hier standaard de twee jaar hoor. Dat zij aan handelaren dat niet aanbieden maakt voor de consument niet uit, het is de verkoper die voor de garantie moet zorgen.
Ohja we vergeten telkens weer dat er nog zoiets bestaat als Linux. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er geen fabrikanten zijn die Linux gebruiken om statements te maken met hun hardware ;)
Dan heb je nog nooit van System76 gehoord :+. Komt redelijk vaak voor op Tweakers
Mag ik vragen waarom "Dualboot met Windows niet langer mogelijk" als een minpunt wordt gezien als dit bij de Mac Mini of Macbook Air niet als een minpunt wordt gezien? Want die hebben dezelfde ARM structuur en genoeg mensen die mogelijk ook op die machines graag een dualboot gezien hadden. @Tomas Hochstenbach

Vind het ook interessant dat "Matige meegeleverde randapparatuur" als minpunt wordt gegeven terwijl dit precies dezelfde zijn als die je bij Intel Macs er bij kreeg en bij de laatste review uit 2014 https://tweakers.net/revi...-retina-in-het-groot.html werd dat niet als minpunt gezien.

Deze 2 dingen lijken dus beetje zoeken naar minpunten omdat het er anders misschien te weinig waren of te hoge verwachtingen van zaken die al bekend waren.

[Reactie gewijzigd door Pompi op 22 juli 2024 17:31]

Als je die reviews vergelijkt, ben ik inderdaad wat scheutiger geweest met plus- en minpunten dan collega's in het verleden. Nu schrijf ik de review natuurlijk niet vanuit de gedachte dat onze mening zo goed mogelijk overeen moet komen met wat collega Jelle in 2014 vond van de toenmalige iMac. Ik schrijf op wat ik in de praktijk mee en tegen vond vallen, met als referentiekader de huidige prijsstelling en de huidige concurrentie. De kritiek op de randapparatuur is overigens niet nieuw; in de review uit 2014 die je linkt staat het genoemd in de tekst, maar is het inderdaad geen expliciet minpunt. In onze review van de 2019-iMac staat de matige invoerapparatuur wél al expliciet als nadeel in de scorekaart.

Een toelichting op het dualboot-minpunt heb ik in mijn antwoord op Lasharor al gegeven, zie hier.
Een toelichting op het dualboot-minpunt heb ik in mijn antwoord op Lasharor al gegeven, zie hier.
Ik heb het filmpje niet bekeken, maar komt daar naar voren waarom dit nu wel een probleem is en een jaar geleden toen een Mac Mini met een ARM en een Macbook Air met een ARM chip uit kwamen en dual boot toen al niet kon?
De Mac mini hebben we voor zover ik weet nooit echt gereviewd. Hij heeft alleen als vergelijkingsmateriaal in de review van de MacBook Pro M1-review gestaan, maar bijvoorbeeld geen eigen scorekaart gekregen. Maar eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij de randapparatuur: collega Jelle heeft wel een complete alinea gewijd aan het ontbreken van Bootcamp in de review, maar het niet expliciet als minpunt genoemd in de scorekaart. Dat betekent natuurlijk niet dat hij het in z'n geheel niet heeft meegewogen. Nu was de staat ervan toen ook wat onduidelijker - daar schreef Jelle nog dat Bootcamp 'voorlopig niet werkt', en de mogelijkheid 'wellicht nog komt in de toekomst'. Inmiddels is wel duidelijk dat dat niet snel zal gaan gebeuren.
Maar is Bootcamp/dual boot wel iets wat massaal wordt gebruikt? Zelf heb ik het ergens in 2006/2007 wel eens gebruikt, maar daarna nooit meer. Mijn ouders zijn een paar jaar geleden overgestapt op Apple en zijn cold turkey van Windows naar MacOS gegaan en hebben nooit meer naar Windows omgekeken. En zij werkten toch al sinds Windows 1 (!!!) met Windows...

Dus hoe groot is issue nou? Het is een feit dat dit niet werkt, maar verder zegt het me niks.
Je mag wel enigzins verbetering verwachten na 7 jaar denk ik, ook betreft randapparatuur. Er was een hoop kritiek bijvoorbeeld op de Magic Mouse en dit is nogsteeds een probleem en niet verholpen.
Zit een vingerafdrukscanner in het toetsenbord, noem er nog eens een die dit doet.
Microsoft Modern Keyboard met WIndows hello fingerprint sensor uit 2017.

https://www.zdnet.com/art...-microsofts-new-keyboard/

Had mooier geweest trouwens als ze Camera based biometrics implementeerden zoals Windows Hello camera's/Apple FaceID.
Fair, mooi bordje wel.

Ik ben dus wel blij dat het je vingerafdruk is, geeft meer controle dan elke keer die camera die aan moet. En zeker met al die afgeplakte webcams, is een faceid oplossing niet helemaal handig.
Ben zelf wel een fan van FaceID, maar er valt inderdaad iets voor te zeggen. Het is wel een tikkeltje raar hoe Apple vol inzet op FaceID op mobiele apparaten maar niet op desktops. Beste zou beide zijn voor het kunnen kiezen.
Begrijp zelf ook nog niet waarom ze niets uitbrengen met FaceID, buiten de ipads/phones
Dit is geen bijgeleverde keyboard, maar 1 die je los voor 130 dollar moet kopen. Ik vind dat je in dit geval het moet vergelijken met toetsenbord die bij prebuilds standaard worden toegevoegd en dan valt het allemaal best mee met hoe slecht de randapparatuur is.
Deze werden standaard bij Microsoft Surface desktops geleverd. Daar is dit de retail versie van.

Randapparatuur kan suepr goed zijn tot zeer slecht afhankelijk van de prijs range. In het geval van keyboards vind ik deze bij Apple goed, tot slechte muizen (voornamelijk op ergnomisch gebied).
En wat krijg je standaard bij een Dell/HP/etc. ? Een bedrade nog slechtere muis en toetsenbord. Voor "gratis" bijgevoegde randapparatuur vind ik het niet perse zo slecht hoor.
Ik zou graag een imac van deze generatie willen alleen het kleine formaat van het scherm houd me tegen.
Tuurlijk kan ik voor een Mini gaan, maar een AIO spreekt me gewoon meer aan op dit moment.

Een grijze, dat wel :P

[Reactie gewijzigd door nexhil op 22 juli 2024 17:31]

Ik heb precies hetzelfde. Ik vind de witte bezel toch te lelijk en naar mijn mening kon de pc wat dikker worden voor een dunnere bezel of groter scherm of zelfs beide. De pc mag zo dun zijn als ie wilt maar zodra ik hem geplaatst heb kijk ik toch nauwelijks/nooit naar de achterkant.

Als dit 28 inch was het veel leuker voor mij geweest en had ik hem misschien zelfs al gekocht. 24 blijft echt te klein voor mij.
Misschien is een Mac mini met VESA mount kit iets voor jou? Kan je je Mac Mini gewoon achter je monitor plakken, heb je toch een beetje een AIO idee
De kans is redelijk aanwezig dat er een grotere iMac gaat komen ergens dit jaar. Dan zal die wel naar 32" gaan en heeft ook wellicht meteen de M1X of M2 processor erin. Prijs is dan wel weer wat hoger dan deze 24" serie.
Ik snap niet dat er mensen kunnen werken op een toetsenbord zonder numpad.
Je kan 'm ook met numpad krijgen, voor 26 euro extra :)
Niet iedereen heeft een numpad nodig. Ik schrijf heel veel teksten voor mijn werk en dan zit ik niet te wachten op een layout die niet geheel gecentreerd is.
Dat is met een los toetsenbord geen issue, eh: gewoon toetsenbord beetje opschuiven (tenzij uw OCD vindt dat het toetsenbord gecentreerd moet liggen :)).
Grote voordeel is dat je de muis dichterbij kan houden.
Ergonomisch valt er wel wat voor te zeggen. Dan hoef je je handen minder ver uit elkaar te laten rusten.
Ook een minimalistische look is een voordeel.
En het is veel fijner om het toetsenbord te centreren met het scherm, en de randen van het toetsenbord te kunnen gebruiken als referentie voor het midden van het toetsenbord. Ik snap zelf persoonlijk niet waarom iemand wel een numpad zouden willen hebben, behalve als je de computer de hele dag als calculator gebruikt misschien.
Ik wil graag meer ruimte voor de pijltjes en aparte DEL en Backspace toetsen. Dan heb je een volledig toetsenbord nodig.
Zelfs voor heel veel data verwerking zou ik nog steeds liever een los numpad kopen dan een breder toetsenbord te hebben persoonlijk.
Dan bestel je toch gewoon een versie met nummerpad?
Niet iedereen leeft in spreadsheet-land. :P
ik gebruik nooi een numpad. Mijn laptop had geen numpad en sindsdien ben ik er gewent aangeraakt
Ik gebruik een klein toetsenbord icm de losse trackpad. Dat werkt stukken fijner als er geen numpad tussen zit (ben geen boekhouder ;) )
Kan je er gewoon als optie bijbestellen. Kost je 26eu extra tov een basic toetsenbord.
Apple is best prijzig, zeker de upgrades, maar aan de andere kant als je kijkt wat alleen al een vergelijkbaar los scherm kost met meer dan 4K resolutie (vanaf €1K ongeveer) valt het, mits je graag zo’n scherm wilt, ook wel weer mee.

Als ik geen Windows voor m’n werk nodig zou hebben en ik in de markt zou zijn voor een nieuwe pc zou ik deze zeker overwegen.
Nou ik ga niet zeggen dat het geen fantastisch scherm is maar...
- Op 24" heb je vast ook voldoende aan 1440p
- Je moet helemaal geen 1k betalen voor een vergelijkbaar scherm, de meeste high end schermen voor zo'n prijs zijn een pak groter en hebben meestal ook hogere refresh rate.
- Een monitor van deze prijsklasse gaat meestal ook makkelijk 10j mee, kan je dus eenvoudig meenemen naar een volgend systeem. Dat is bij deze all in one wel een beetje lastiger natuurlijk.

Zelf vind ik het design prachtig en zou ik er zo ook eentje kopen, maar de prijs voor de upgrades is echt debiel... (in 2021 is er geen excuus om geen 16GB RAM en 1TB SSD als basis te hebben in deze prijsklasse, en eventueel 1 'gewone' USB aansluiting had nu toch ook niks afgedaan aan het cleane design hé...) en buiten Lightroom/PS speel toch af en toe enkele (oudere) games die windows only zijn... dus doe ik maar verder met m'n ook erg cleane Mini-ITX setup met alle kabeltjes netjes weggewerkt.

[Reactie gewijzigd door Inrage op 22 juli 2024 17:31]

De kosten van die schermen zijn wel vertekend omdat Apple redelijk afwijkende groottes/resoluties gebruikt in hun systemen. Dat een los 5k scherm evenveel kost als een iMac met 5k scherm betekent wel dat je gewoon heftig betaalt voor iets waar weinig vraag naar is buiten Apple producten. Als je anders ook geen 5k scherm had gekocht, is het dan interessant wat die iMac kost vs een los scherm?

Hoewel het van mij niet scherp genoeg kan vermoed ik dat 4k op 24" ook prima was geweest, maar aangezien ze strak vasthouden aan hun 'retina' formule zullen ze wel ietsje meer moeten leveren dan 4k op 21,5".
Betwijfel wel af of 4,5k nou echt significant beter werkt / mooier is dan 4k...
Wat een veel betere oplossing zou zijn geweest is bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om de voet los te koppelen, zodat de computer (wat eigenlijk uit één monitor bestaat) aan een VESA beugel bevestigd kan worden. Dan kun jezelf bepalen op welke hoogte je de iMac wilt hebben.
Je kan voor de mac gewoon een vesa mount kopen. Dus dat is geen argument.
Dat is zeker wel een argument aangezien je de voet er niet vanaf kunt halen. Of te wel dat is geen gezicht.
Je kan kiezen voor óf een iMac met voet óf een iMac met een VESA mount. Als je dus eenmaal de keuze hebt gemaakt kun je niet meer switchen..
Of je zou voor jezelf kunnen verzinnen of je dit wilt, zo ja, dan bestel je er één met VESA mount.
Of je zou voor jezelf kunnen verzinnen, dat veel mensen van de optie dat je er VESA bevestigingspunten erbij kunt krijgen niet van de op de hoogte is. Zo gek is dat ook niet, aangezien 9 van de 10 video's over de versie met een standaard gaat.
8 Gb werkgeheugen maar?????
De doelgroep van deze iMac is de categorie mensen die een computer voor mail, browser, briefje tikken, misschien een spreadsheet maken of een simpele game. Niet voor mensen die lokaal 20 Docker containers wil draaien of zware simulaties draaien.

Apple heeft 3 dingen waardoor ze redelijk goed wegkomen met relatief weinig geheugen:
- macOS heeft heel goed memory management (transparante geheugencompressie en swapping waarvan het systeem niet gelijk doodgaat - itt bepaalde OSS Unix klonen...)
- weinig legacy rommel en geen explosie van toolkits, display drivers en andere bende die geheugen vreet
- alle nieuwe macs hebben zeer goed presterende SSD's waardoor even swappen geen probleem hoeft te zijn

Maar ik had ook liever gezien dat ze 16Gb het minimum maakten ;)
Deze apparaten zullen ook hun weg vinden in kleine kantoren (start-ups) waar een hippe uitstraling belangrijk is. Ook bepaalde winkels en winkelketens worden gesierd door Apple apparatuur.
Het schept toch bepaalde verwachtingen bij de consument, en geeft een luxe uitstraling.
Mensen die ook maar iets kritischer kijken zien een snelle, mooi uitziende computer voor een véél te hoge prijs. Met een aantal flinke minpunten.
Als ik een Ferrari zie staan zie ik ook een snelle mooi uitziende auto voor een veel te hoge prijs en met een onpraktische kofferbak. Toch zou ik er best een willen ;)

Bij Apple bieden ze gewoon een package deal. De voordelen, nadelen en prijs kan je best over discussiëren maar uiteindelijk moet je het wel of niet doen met wat Apple levert. Ik begrijp alleen niet waar steeds het gedram over de 'veel te hoge prijs' vandaan komt. Je koopt een product wat je nergens anders kan krijgen, voor een bepaalde prijs. Het mac platform is meer dan megahertzen en gigabytes tellen en veel mensen hebben daar de vraagprijs voor over.
De tijden dat Apple écht een uniek produkt aanbood, zijn al lang voorbij.
Wie kent die tijden niet? Als je audio en/of videobewerking deed was Apple the way to go met zijn rappe hardware.
Dat USP zijn ze al lang kwijt. En door de jaren heen is er veel extra keuze onstaan. Er zijn meer compacte all-in-one pc's met een leuk design. Dat geldt ook voor de laptops.

Uiteindelijk komt het neer op één voorkeur: Het OS. Kun of wil je met het Apple besturingssysteem werken?
Ik heb hier thuis beiden (ik kon spotgoedkoop een MacBook Pro krijgen), maar ik zal altijd Windows kiezen.
En zo ken ik ook mensen die liever op de Mac werken. En die kiezen er dan ook voor om diep in de buidel te tasten.

Bottom line: Er zijn concurrenten die gelijkwaardige apparaten bieden, voor een véél lagere prijs.
Volgens mij is Apple druk bezig de performance kroon weer op te pakken met M1. Kijk er nu al naar uit om mijn i7 stofzuiger er voor in te ruilen. Qua software hebben ze Logic en Final Cut die zo geprijsd zijn dat het de meerprijs van een mac behoorlijk verzacht.
Persoonlijk vind ik macOS een stuk plezieriger werken, en voor de dingen die ik er mee doe zoveel effectiever dat dat best wat waard is.

Het prijsargument is niet helemaal eerlijk vind ik niet helemaal eerlijk. Als je een eenvoudige PC configureert krijg je vaak de extreme low-end Intel CPU's die Apple niet eens wilde leveren in de Intel tijd. Ook staat zo'n systeem vaak vol met allerlei trials en proefabonnementen. Virusscanner die je even aan moet zetten voor 50 euro per jaar. Microsoft 365 die er wel op staat maar je nog even voor 70 euro per jaar moet activeren. Op die manier wordt het alsnog een duur systeem. macOS heeft veel meer mogelijkheden 'out of the box', is overzichtelijker, eenvoudiger te onderhouden en valt je niet continu lastig met keuzes waarvan je niet kan verwachten dat een minder gevorderde gebruiker uberhaupt begrijpt wat de vraag is...
Final Cut wordt neit heel veel in de professionele film industrie gebruikt alleen. Hun After Effects tegenhanger daarnaast (Motion) is ook al 2 jaar niet meer geupdate. Dus ze missen een beetje het eco systeem. In de agencies waar ik werk en over de vloer kom zie ik steeds minder Macs. Nog wel de helft van de dcevelopers welke erop draaien. Maar alle GPU based taken worden op PC's gedaan.
We betalen allemaal voor esthetiek. Schoenen, meubels, bloemen, grafische kaarten etc.. Is de ene vorm nobelere dan de ander? Welke is voor mensen die kritisch kunnen nadenken?
De doelgroep van deze iMac is de categorie mensen die een computer voor mail, browser, briefje tikken, misschien een spreadsheet maken of een simpele game.
Kan me niet voorstellen dat die doelgroep daar dik €1700 voor neer zal tellen
Waarom niet als je het kan missen en macOS absoluut prefereert boven Windows?
Genoeg mensen met geld die het een mooi apparaat vinden en het als een soort statussymbool zien.. Zo'n iMac ziet er natuurlijk wel een stuk gelikter uit dan de gemiddelde PC..
Basismodel is € 1362
De doelgroep van deze iMac is de categorie mensen die een computer voor mail, browser, briefje tikken, misschien een spreadsheet maken of een simpele game. Niet voor mensen die lokaal 20 Docker containers wil draaien of zware simulaties draaien.
Waarom zou je dat lokaal willen doen? Lijkt mij juist iets om in de cloud te doen, maakt het ook eenvoudiger overdraagbaar naar collega's in een andere tijdzone.

Ik heb meerdere terminal schermen open staan tbv de cloud applicaties, lokaal wordt er vrijwel niets gedaan. Nu zal ik niet kiezen voor 8GB wanneer je voor 200 euro het dubbele hebt, maar ik vermoed dat ik die 8GB extra niet eens heel erg zou missen als het er niet zou zijn.

Wat mij tot nu toe heeft tegengehouden, is het formaat van het scherm, die is voor mij te klein. Hopelijk later dit jaar.
Lijkt me niet heel handig om je browser in de cloud te draaien ;) - maar als je normaal office werk bedoelt: de usability van de meeste native tools is nog steeds stukken beter dan de online equivalenten.

Genoeg bedrijven die er voor kiezen om data lokaal te houden (evt op netwerkdrives) ivm concurrentie, AVG etc.
Onze applicaties werken met PB's aan data en bij alle klanten, zonder uitzondering, in de cloud. En de tools die wij gebruiken voor beheer en onderhoud, kunnen daar prima mee uit de voeten. Of ik nu een connectie maak met een database op de eigen pc, eentje in het eigen datacenter of in de cloud, merk je niets iets van.

Werken op een pc die het altijd doet, waar je weinig handmatig onderhoud aan hebt, geen gezeik met drivers, én er ook nog een beetje leuk uitziet, daar is de iMac zeer geschikt voor. En de Air voor onderweg, is ook al 8 jaar een trouwe reisgenoot. Dus het kost ook nog eens bijna niks, want ze gaan gewoon niet stuk.
Precies. Ik had graag het artikel in diepte hierop zien ingaan. Ik heb er nou niets van opgestoken dat ik niet op Apple's website en met wat logica al had kunnen aannemen/gissen.
Als instap ja, als je meer wilt kun je meer kopen. 8GB is prima voor heel erg veel workloads eigenlijk. Ik heb zelf een MBP met 8GB, ruim voldoende. Draai af en toe 2 VM’s tegelijk (meestal maar 1), trekt ie als een champ en de VM’s werken prima; CPU is de bottleneck. Ik mis geen extra geheugen zegmaar. Maar heb je t wel nodig; dan kies je dus een model met meer geheugen; problem solved. :P
Als instap ja, als je meer wilt kun je meer kopen. 8GB is prima voor heel erg veel workloads eigenlijk. Ik heb zelf een MBP met 8GB, ruim voldoende.
8GB voor office werk is al veels te weinig. Bij meerdere open browser tabs en open programma's zoals MS teams, powerpoint en excel zit je al over 8GB.
8GB is voor 99% van de kantoorwerkers meer dan prima. Zelfs voor Office werk (meerdere doorgeluste Excel bestanden, PowerPoint, Teams, Word, Outlook, Chrome met 45 tabbladen etc) is dit meer dan voldoende.
8GB is echt *ruim* voldoende voor Office. Met Chrome misschien dat je geheugenverbruik zo super hoog is, maar heb hier op mijn Macbook in ieder geval echt geen last van. Tig tabs open in Safari, een virtuele machine en een XCode-build aan het draaien... En heb nog tenminste 2GB vrij waar ik het cacheverbruik nog niet eens bekeken heb. :P Lijkt me dat iets anders bij jou Mac het opsnoept, misschien eens goed nakijken? :) No way dat je zoveel geheugen nodig hebt enkel voor Teams, een PowerPointje en een Excel-sheet. Of je leest het verbruik verkeerd af, het wordt niet weergegeven zoals op Windows-machines he :) Zolang je Mac niet gaat zeiken dat je te weinig hebt zit je sowieso nog goed...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:31]

Niet veel, zeker niet, maar de vraag is of de computer snel genoeg is. Mochten ze een computer kunnen maken zónder RAM en die wel gewoon snel zijn werk kan doen, vind ik het ook goed. RAM is geen doel.

Ik heb een computer om mijn werk te doen en het zal me een worst zijn hoeveel RAM er in zit.
Klopt maat ik werk met PS bestanden van 300 mb per stuk dus ja dan vind ik 8 Gb errug weinig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.