Door Chris Broesder en Friso Weijers

Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review

Op de rem voor onderscheid en betere prijs

27-01-2021 • 06:00

257

Singlepage-opmaak

Software: steeds schoner en vloeiende ervaring

De Samsung Galaxy S21-toestellen draaien op Android 11 en krijgen in elk geval drie jaar lang Android-upgrades en beveiligingsupdates. De Android-skin One UI is de afgelopen jaren steeds beter geworden en daardoor steeds hoger op onze favorietenlijst komen te staan. Waar Samsungs skin - toen hij nog Touchwiz heette - zo'n vijf jaar geleden nog heel vol en mede daardoor ook traag was, is de skin nu vrij overzichtelijk, schoner en bijzonder soepel werkend. De 120Hz aan maximale verversingsfrequentie legt framedrops alleen maar meer bloot dan voorheen, maar die doen zich vrijwel niet voor bij One UI versie 3.1 die op de nieuwe S21-toestellen staat.

Daarover gesproken: je kunt nu de Google Discover-feed instellen links van het thuisscherm, in plaats van de Samsung Free-feed. De Google-feed wordt op veel toestellen gekenmerkt door veel framedrops, maar ook deze feed laat geen enkele hapering zien op de S21 en S21 Ultra. Volgens Samsung zijn er dan ook prestatieverbeteringen doorgevoerd in One UI 3. Het is bovendien natuurlijk goed nieuws dat Samsung je nu laat kiezen voor de Google-feed, want de Samsung-feed is niet onze favoriet.

Er is met One UI 3 op visueel gebied weer het een en ander veranderd. Het thuisscherm en de quick toggles zien er bijvoorbeeld wat strakker uit en de visuele consistentie is beter dan voorheen. Ook noemenswaardig is de visuele update van het Memories-deel van de gallery-app.

One UI 3 versus 2

One UI 2 versus 3

Een nieuwe feature in de instellingen is dat Eye Comfort Shield, dat het blauwe licht desgewenst filtert, nu adaptief is. Als je dit instelt, wordt op basis van het tijdstip van de dag, de bekeken inhoud en het tijdstip waarop je gaat slapen en wakker wordt, bepaald hoeveel blauw licht er wordt gefilterd. Bij veel telefoons kun je wel de zonsondergang en ‑opgang instellen of een tijdstip waarop het scherm in één keer verandert. Dat gaat in dit geval dus geleidelijk. We merkten er tijdens de reviewperiode amper wat van en dat is ook de bedoeling natuurlijk. Het is een kleine feature, maar hij is welkom. Je zult nu niet meer na een bepaalde tijd het scherm plotseling geel zien worden. In tegenstelling tot Apple iPhones en enkele Android-toestellen kan de kleurtemperatuur zich echter niet automatisch aanpassen op basis van het omgevingslicht, wat kan helpen het scherm er nog natuurlijker en 'papierachtiger' uit te laten zien.

SmartThings Find

Samsung bouwt al tijden aan een eigen ecosysteem. Dat doen bijna alle smartphonefabrikanten in meer of mindere mate, maar pas als je het volume van een Samsung of Apple hebt, schiet het echt op. Als een enorm aantal mensen jouw merk smartphone draagt, kun je immers specifieke softwarefeatures inbouwen om de combinatie met jouw merk bluetooth-oortjes beter te maken. Dat heeft Samsung slim gedaan met de S21-serie in combinatie met de Galaxy Buds Pro en nieuwe SmartTags.

Wanneer je op je Samsung-account hebt ingelogd op een Samsung-tablet en een apparaat met One UI 3.1 of hoger, kun je de Galaxy Buds Pro met beide verbinden en vervolgens automatisch wisselen van bron. Als je audio beluistert op de tablet en een telefoontje binnenkrijgt, krijg je zonder iets te hoeven doen dat gesprek binnen op je oortjes. Daarover lees je meer als we de Galaxy Buds Pro uitgebreid gaan testen.

De nieuwe Samsung SmartTags kun je aan iets vastmaken dat geen verbinding heeft, zoals een fiets, huisdier, rugzak, sleutels of portefeuille. Vervolgens kun je de tags op korte afstand vinden via Bluetooth Low Energy (BLE), waarbij je op het scherm ziet hoe dichtbij je bent. Met de vernieuwde SmartThings Find-feature, die gebruikmaakt van ultra-wide band (uwb) en BLE, kun je apparaten dichtbij en ver weg vinden. Bij een kort testje met de S21 Ultra werkte dat heel aardig. Ook kun je de dingen die zoek zijn geluid laten maken, wanneer ze bijvoorbeeld ergens achter liggen. Helaas heeft de S21 de uwb-chip niet.

S Pen S21 Ultra

S Pen Case S21 UltraEr is gespeculeerd dat er geen Note-toestel meer zal verschijnen in 2021, al zou het niet voor het eerst zijn dat een jaar wordt overgeslagen. Een vrij stevige aanwijzing dat er dit jaar misschien geen uitkomt, is dat de S21 Ultra ondersteuning heeft voor een S Pen. Je kunt voor 70 euro een hoesje kopen met het pennetje daarin. We hebben dit helaas niet gekregen van Samsung, maar je hebt daarmee veel aan de Note-features. Het pennetje heeft echter geen bluetooth-verbinding met de S21 Ultra, wat betekent dat je de S Pen vermoedelijk niet als afstandsbediening voor de camera kunt gebruiken.

Samsung S21 softwareSamsung S21 software
Samsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 software

Lees meer