Door Jelle Stuip

Redacteur

RTX 2080 Super-laptops Round-up

Duurder is niet altijd beter

11-08-2020 • 06:00

108

Multipage-opmaak

Inleiding

Stel, je koopt de duurste laptop van een bepaald merk. Je betaalt minstens 3000 euro, wat krijg je dan? Op zijn minst natuurlijk de snelste videokaart van dit moment, de Nvidia GeForce RTX 2080 Super. Maar wat nog meer? En is 3000 euro genoeg, of kun je beter nog anderhalf keer zo veel uitgeven?

In deze round-up kijken we naar vier laptops die om en nabij het duurste vertegenwoordigen wat laptopfabrikanten hebben te bieden. We kijken naar Lenovo's Legion 7, die met 3000 euro al niet goedkoop is, de MSI GS66 van 3700 euro, de Razer Blade Pro 17 die 4100 euro kost en de Asus Zephyrus Duo die voor liefst 4600 euro in de schappen ligt. Gamelaptops met de prijs van een tweedehands autootje dus, en met de RTX 2080 Super als gemene deler.

De 2080 Super is niet de enige overeenkomstigheid, maar er zijn ook veel verschillen tussen de laptops. Twee hebben een Core i7-processor, terwijl de andere twee van een i9 zijn voorzien. Er zijn laptops met enkele en met dubbele ssd's, en de schermverversingssnelheden lopen uiteen van 60 tot 300Hz. In deze review kijken we naar de verschillen en naar wat het oplevert om voor de duurdere of juist de goedkopere laptop van de vier te kiezen.

Merk en productserie Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS Lenovo Legion 7 15IMHg05 MSI GS66 10SGS Razer Blade Pro (2020)
Type HC029T (81YU002MMH) 084NL Blade Pro (2020)
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (8 winkels) Onbekend (12 winkels) Onbekend (5 winkels) Onbekend
CPU en moederbord
CPU/SoC Intel Core i9-10980HK Intel Core i7-10875H Intel Core i9-10980HK Intel Core i7-10875H
Aantal cores 8 8 8 8
Klokfrequentie 2,4GHz 2,3GHz 2,4GHz 2,3GHz
Maximale turboklokfrequentie 5,3GHz 5,1GHz 5,3GHz 5,1GHz
Werkgeheugen
Werkgeheugen 32GB 32GB 32GB 16GB
Opslag
Opslagtype Solid State Disk (M.2) Solid State Disk (M.2) Solid State Disk Solid State Disk (M.2)
Totale opslagcapaciteit 2TB 2TB 2TB 1TB
Aantal ssd 2x 2x 1x 1x
Beeldscherm
Schermdiagonaal 15,6" 15,6" 15,6" 17,3"
Resolutie 3840x2160 (4k) 1920x1080 (full hd) 1920x1080 (full hd) 3840x2160 (4k)
Refresh rate 60Hz 144Hz 300Hz 120Hz
Videokaart
Videochip GeForce RTX 2080 Super GeForce RTX 2080 Super Max-Q GeForce RTX 2080 Super Max-Q GeForce RTX 2080 Super Max-Q
Geheugengrootte videokaart 8GB 8GB 8GB 8GB

Asus Zephyrus Duo

Samengevat

De Zephyrus Duo heeft een uniek opklappend tweede scherm onder het primaire scherm zitten. De laptop is van snelle hardware voorzien waardoor je er prima mee kunt gamen, maar helaas is het 4k-scherm met matige responstijden daar niet bijzonder geschikt voor. Dat maakt de laptop wellicht interessanter voor creatieve gebruikers. Het laag geplaatste toetsenbord en touchpad werken beter dan je op het eerste gezicht zou verwachten, mits je rechtshandig bent. De hardware wordt goed gekoeld, maar die warme koellucht wordt wel rechts uitgeblazen, wat onprettig is als je op die plek een externe muis gebruikt.

Getest

Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T

Prijs bij publicatie: € 4.600,-

Bekijk product

Van de vier laptops in deze round-up is de Asus Zephyrus Duo ongetwijfeld de meest opmerkelijke verschijning. Asus heeft de laptop namelijk van een tweede scherm voorzien, net als eerder bij de Zenbook Pro Duo. In tegenstelling tot bij de Pro Duo klapt het scherm van de Zephyrus Duo schuin omhoog als je het primaire scherm openklapt. De hoek van het tweede scherm is vast, dus die kun je niet meer aanpassen. Doordat het onder een hoek staat, is het tweede scherm beter afleesbaar dan bij de Pro Duo. Die hoek heeft nog een tweede voordeel, want onder het scherm kan makkelijker frisse lucht worden aangezogen om de i9-processor en RTX 2080-videokaart te koelen.

Asus Zephyrus Duo

De constructie met het tweede scherm op de Zephyrus Duo voelt stevig aan. Het klapt soepel omhoog en vanaf het moment dat het primaire scherm in een hoek van 90 graden staat, blijft het secundaire scherm onder dezelfde hoek staan, hoe ver je het primaire scherm ook doorklapt. De laptop is grotendeels van plastic gemaakt, hoewel de achterkant van het scherm wel van metaal is. De schermranden zijn smal en daardoor boet het scherm wel iets aan stevigheid in. Het grootste nadeel aan de smalle randen is dat Asus geen kans heeft gezien er een webcam in te plaatsen. Dat zien we vaker bij gamelaptops van deze fabrikant en hoewel we begrijpen dat fanatieke streamers zich liever van een betere webcam bedienen dan wat er in de rand kan worden verwerkt, heb je natuurlijk niet voor ieder videogesprek de beste beeldkwaliteit nodig. We zouden daarom graag de webcams weer terugzien in de gamelaptops van Asus.

Asus Zephyrus DuoAsus Zephyrus DuoAsus Zephyrus Duo

De functionaliteit van het tweede scherm is niet veranderd sinds de vorige keer dat we naar de ScreenPad Plus op de Zenbook Pro Duo keken. Het scherm is voorzien van een touchscreen en er zijn speciale apps voor beschikbaar, maar het functioneert ook gewoon als tweede scherm in Windows. Je kunt er met de bijgeleverde software voor kiezen om vensters op het onderste of bovenste scherm neer te zetten, of een venster uit te rekken over de beide schermen. Doordat het scherm nu onder een hoek staat is het makkelijker om even een blik op het tweede scherm te werpen terwijl je op het eerste aan het werk bent. Dat is iets dat we bij de Pro Duo misten, omdat het tweede scherm bij die laptop plat lag. Hoewel het nu makkelijker afleesbaar is, bleek in de praktijk dat we het tweede scherm toch niet gebruikten zoals een tweede scherm op bijvoorbeeld een desktopcomputer. Voor je gevoel blijft het grote scherm het primaire beeldscherm, daardoor zetten we wat minder belangrijke zaken op het tweede beeldscherm. Dat het toch nog wat moeite kost om naar het secundaire scherm te gluren helpt daar niet bij. De nieuwe ScreenPad-onder-een-hoek kan een handige toepassing zijn als je er een specifiek gebruiksscenario voor hebt, maar in de praktijk werkt het nog niet intuïtief.

Toetsenbord, touchpad en aansluitingen

Doordat Asus het klassieke laptopontwerp heeft aangepast, is het toetsenbord van de Zephyrus Duo een stukje omlaag geschoven. Hoewel dat er raar uitziet, werkt het in de praktijk minder slecht dan je misschien zou denken. Als je je polsen op tafel laat rusten staat het toetsenbord iets hoger dan bij laptops waarbij je je polsen op de behuizing zelf laat rusten. Eigenlijk is dat niet zo erg, want bij een toetsenbord van een desktopcomputer heb je min of meer dezelfde hoogte. Neem je de laptop mee in een vliegtuig of trein, dan is de plaatsing van het toetsenbord wel onhandig. Je polsen hangen dan waarschijnlijk in de lucht, waar ze weinig steun zullen vinden.

Asus Zephyrus DuoAsus Zephyrus DuoAsus Zephyrus Duo

De toetsen zelf vergen een bovengemiddelde druk om omlaag te bewegen en er is vrij weinig travel aanwezig. Gezien de afmetingen van de behuizing is dat logisch, want tussen alle schermen heeft Asus ook nog een i9-cpu en 2080-gpu verstopt. Voor een touchpad onder het toetsenbord is ook geen ruimte meer, daarom zit het er rechts naast. De verticale touchpad werkt eigenlijk best prettig en je kunt makkelijk een klik op een van de muisknoppen geven met je duim. Dat is een verbetering ten opzichte van de Pro Duo die nog geen losse muistoetsen had. Dat alles geldt overigens voor rechtshandigen. Als je linkshandig bent - en ook links muist - wordt het heel lastig om de Zephyrus Duo te gebruiken.

Wat aansluitingen betreft is de Asus van het belangrijkste voorzien: rechts tweemaal usb-a en een keer usb-c met Thunderbolt-ondersteuning. Links zitten twee jack-aansluitingen en de aansluiting voor de oplader. Aan de achterkant vind je hdmi 2.0, een 10Gbit/s usb-aansluiting en de gigabit-ethernetaansluiting. De aansluitingen zijn vrij ver naar voren geplaatst omdat er ruimte vrij is gemaakt om de koellucht uit de laptop te blazen. We merkten dat dit onprettig kan worden als je zit te gamen en rechts een externe muis gebruikt, want er wordt dan hete lucht over je vingers geblazen.

Lenovo Legion 7

Samengevat

Lenovo heeft bij de Legion 7 de focus gelegd op de i7-processor, die zich hoog kan klokken en daardoor in cpu-benchmarks Core i9-laptops vaak te snel af is. In games op lagere resoluties en hoge framerates heb je daar dan ook profijt van. Verder is de behuizing voorzien van rgb-verlichting op alle mogelijke plekken en die kun je zelf goed regelen. Het 144Hz-scherm heeft goede responstijden en een hoge helderheid. De accuduur is onverwacht lang voor een gamelaptop. De behuizing had wel wat steviger gemogen en toetsenbord en touchpad voelen niet aan alsof ze thuishoren in een laptop van 3000 euro.

Getest

Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH)

Prijs bij publicatie: € 3.000,-

Bekijk product

Lenovo's Legion 7 is de goedkoopste laptop uit deze vergelijking, al is het woord 'goedkoop' natuurlijk relatief, want hij kost nog altijd drieduizend euro. Voor dat geld krijg je een laptop met een RTX 2080 Super-videokaart en een Core i7-processor van de tiende generatie, een full hd-scherm en 32GB werkgeheugen.

Lenovo Legion 7

Lenovo's Legion-serie bedient zich al een tijd van ongeveer hetzelfde behuizing-ontwerp. Het scherm scharniert niet op het eindpunt van de behuizing, maar is iets naar voren geplaatst. Wat er dan achter het scherm overblijft, noemen we bij gebrek aan een beter woord maar het 'uitsteeksel', en daar zijn de meeste aansluitingen en de roosters voor de koeling te vinden. Het voordeel hiervan is dat de warme lucht ongehinderd door de roosters naar buiten kan worden geblazen, iets dat bij de MSI-laptop die we op de volgende pagina bespreken bijvoorbeeld minder goed is geregeld. Tijdens het gamen wordt er wel wat warme lucht aan de rechterkant uitgeblazen, maar het grootste deel daarvan lijkt naar achteren te gaan, zodat je muishand er geen last van heeft.

De behuizing van de Legion is grotendeels van metaal gemaakt en verschilt daarmee van de veel goedkopere Legion 5 die een plastic behuizing heeft. Toch vinden we de Legion-behuizing niet echt aanvoelen als die van een laptop van 3000 euro. De schermconstructie voelt niet superstevig aan en het scherm maakt een wat 'wiebelige' indruk. Als je een stevige aanslag hebt, beweegt de behuizing rondom het toetsenbord mee tijdens het typen. De onderste bezel van het scherm geeft ook heel makkelijk mee onder druk. Hoewel op dat deel normaal gesproken geen druk komt te staan, vinden we het goedkoop aanvoelen voor een laptop uit deze prijsklasse.

Lenovo Legion 7Lenovo Legion 7

Wat wel helemaal bij een gamelaptop hoort, is natuurlijk rgb-verlichting. Alle laptops in deze vergelijking hebben toetsenbordverlichting die in alle kleuren is in te stellen, maar Lenovo heeft er nog een schepje bovenop gedaan. De rechter usb-a-aansluiting, een deel van het logo in het deksel en zelfs de ventilatieroosters worden verlicht. Wij hebben niet zo veel met gekleurde knipperende lampjes, maar als je dat wel hebt kun je helemaal los met de Legion 7. Lenovo heeft daarbij samengewerkt met Corsair, waardoor je de verlichting middels de iCue-software van die fabrikant volledig naar eigen smaak kunt aanpassen.

Toetsenbord, touchpad en aansluitingen

Lenovo heeft de Legion 7 voorzien van een volledig toetsenbord met numeriek toetseneiland. Dat zal niet de voorkeur van iedereen hebben, want het zorgt er ook voor dat de touchpad een stukje naar links verschuift zodat het recht onder de spatiebalk gepositioneerd blijft. De aanslag van de toetsen is wat slap en zoals gezegd zie je de behuizing meebewegen op het ritme van je aanslagen. De touchpad voelt net als de behuizing en het toetsenbord wat goedkoop aan. Het oppervlak glijdt prettig en multitouchbewegingen worden netjes herkend en opgevolgd, maar als je erop drukt levert dat een kort klikje op, terwijl je de hele touchpad vervolgens nog een millimeter verder omlaag kunt drukken.

Lenovo Legion 7Lenovo Legion 7Lenovo Legion 7

De aansluitingen van de laptop zitten grotendeels achterop het uitsteeksel en dat is prettig als je de laptop op een vaste plek gebruikt, want de snoeren zitten dan niet in de weg. Achterop zitten hdmi, twee 10Gbit/s usb-poorten, de stroomaansluiting en de gigabit-ethernetaansluiting. Usb-c is er natuurlijk ook, aan de linkerkant van de laptop, waarbij een van de twee aansluitingen ondersteuning voor Thunderbolt heeft. Rechts is nog een usb-a-aansluiting, zodat je niet iedere keer naar de achterzijde van de laptop hoeft te reiken als je een usb-stick wilt inpluggen. Net als bij de Asus missen we op deze laptop een kaartlezer, want hoewel de Legion is gericht op gamers leent de hardware zich ook prima om foto- en videobewerkingen uit te voeren.

MSI GS66

Samengevat

De GS66 is een bijzonder compacte laptop, gezien de hardware die erin wordt gehuisvest. Er zit een i9-processor en een RTX 2080 Super-videokaart in en eigenlijk zijn die een maatje te groot voor de behuizing. De koeling kan de hardware maar net aan en de laptop zelf wordt heet. De stevigheid van de behuizing valt bovendien tegen en dat is dus de prijs die je betaalt voor een compacte gamelaptop. De MSI is wel voorzien van een 2,5Gbit/s ethernetaansluiting en de accuduur is redelijk gezien de aanwezige hardware. Het scherm heeft een verversingsfrequentie van 300Hz, maar helaas niet daarmee corresponderende responstijden.

Getest

MSI GS66 10SGS-084NL

Prijs bij publicatie: € 3.700,-

Bekijk product

De MSI GS66 is de meest compacte laptop die we in deze round-up tegenkomen, en MSI heeft het uiterlijk strak en simpel gehouden. Het kenmerkende drakenlogo is in plaats van in het rood in subtiel zwart op de achterkant van het scherm gedrukt. De behuizing is op de omlijsting van het scherm na helemaal van metaal gemaakt en dat geeft op het eerste gezicht een 'luxe' indruk.

MSI GS66

Die indruk moeten we wat bijstellen als we de GS66 van dichtbij bekijken, want dan blijkt dat luxe gevoel snel te verdwijnen. Het metaal waarvan de behuizing gemaakt is lijkt namelijk erg dun te zijn en als je de laptop vastpakt kun je hem enigszins verbuigen. De schermconstructie voelt iets steviger aan dan die van de Asus en Lenovo, maar geeft niet het degelijke gevoel zoals we dat bij de Razer opmerkten. We krijgen het idee dat MSI de laptop zó compact heeft willen maken dat er te veel stevigheid van de behuizing is opgeofferd, met als resultaat een laptop die niet aanvoelt als een apparaat waar je 3700 euro voor neerlegt.

MSI GS66Een ander nadeel van de compacte behuizing is de werking van de koeling. De GS66 is van drie ventilators voorzien die de Core i9-processor en RTX 2080 Super-videokaart op de juiste temperatuur moeten houden. Daartoe zitten er ventilatie-openingen aan de achter- en zijkant van de laptop. Als je het scherm opengeklapt hebt, worden de openingen aan de achterkant enigszins geblokkeerd en daardoor wordt de behuizing behoorlijk warm. Dat is vooral het geval aan de rechterkant van de behuizing, waar de RTX 2080-gpu zit. Aan diezelfde rechterkant wordt warme lucht de laptop uit geblazen en dat is oncomfortabel als daar je muishand zich bevindt. De koeling heeft bovendien moeite om de laptop koel te houden, zeker bij zomerse temperaturen. Tijdens langdurige belasting van onze throttling-test werd de laptop te heet, waardoor de hardwarematige throttling van de Intel-processor ingreep om de hardware heel te houden. De oplossing daarvoor is om de Cooler Boost-functie aan te zetten, waardoor de ventilators op maximale snelheid gaan draaien, iets wat standaard niet gebeurt.

Toetsenbord, touchpad en aansluitingen

Voor het toetsenbord heeft MSI, zoals vaker, samengewerkt met Steelseries en dat bedrijf levert ook de software om de rgb-toetsenbordverlichting aan te sturen. Het toetsenbord tikt niet verkeerd en heeft aardig wat travel, maar ook hier zie je dat de behuizing niet de stevigste is en dat het geheel mee kan veren als je een stevige toetsaanslag hebt. De touchpad is opvallend breed en dat werkt eigenlijk best prettig, want je grijpt altijd wel raak op het moment dat je hem nodig hebt. Het is een Precision Touchpad met een glazen oppervlak, dat zijn werk netjes doet en een duidelijke klik geeft. Gek genoeg kun je overal op de touchpad een muisklik maken maar lijkt dat niet helemaal de bedoeling te zijn, want als je aan de bovenkant drukt zie je de spatiebalk ook meeveren.

MSI GS66MSI GS66MSI GS66

MSI heeft de GS66 voorzien van de nodige aansluitingen, met links usb-c met Thunderbolt 3-ondersteuning, hdmi 2.0 en een usb-a-aansluiting op maximaal 10Gbit/s. De rechterkant biedt ruimte aan een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting en nog drie usb-aansluitingen op 10Gbit/s. De usb-c-aansluiting ondersteunt geen Thunderbolt. Verder is er nog een jack-aansluiting; een kaartlezer ontbreekt helaas ook op de MSI.

Razer Blade Pro 17

Samengevat

De Razer Blade 17 Pro is een gamelaptop met een bijzonder stevige behuizing die kwalitatief goed aanvoelt. De laptop is van een prima 4k-scherm met 120Hz verversingsfrequentie voorzien, dat ook goed gekalibreerd is. De gpu laat zich hoog klokken, wat een voordeel is in games op hoge resolutie. De snelheid van de cpu valt daarentegen relatief gezien tegen, door een wat conservatieve afstelling. Wat aansluitingen betreft zijn we heel tevreden met de Blade, want alles wat we zoeken zit erop.

Getest

Razer Blade Pro (2020)

Prijs bij publicatie: € 4.100,-

Bekijk product

De Razer Blade 17 Pro is een beetje een rare laptop in deze vergelijking, om twee redenen. Om te beginnen is het de enige met een 17,3"-scherm en daarnaast eindigt de naam op 'Pro', wat lijkt aan te geven dat Razer deze laptop meer ziet als een apparaat voor professionals dan voor gamers. Aan de andere kant heeft Razer wel een Nvidia RTX 2080 Super-gpu in deze laptop gestoken en hem daarnaast voorzien van een Core i7-10875H-processor. Met die hardware is het draaien van een game moeilijk te weerstaan, net als bij de andere drie.

Razer Blade Pro 17

De Blade 17 Pro kost in Razers eigen webshop 4100 euro en daarmee is dit op de Asus na de duurste laptop in deze vergelijking. In tegenstelling tot de Lenovo is dit ook een laptop die duur aanvoelt. De behuizing is volledig van metaal gemaakt en voelt aan als een solide blok. De verschillende delen van de behuizing lopen netjes in elkaar over en hoewel bij de Razer de schermranden net zo smal zijn als bij de Lenovo en de Asus, is de schermconstructie hier wel zo stevig dat het scherm nauwelijks valt te torderen. Er is duidelijk meer aandacht en geld in het ontwerp van de behuizing gestoken dan bij de andere drie laptops.

Razer Blade Pro 17De Blade heeft bijvoorbeeld als enige speakers die omhoog gericht zijn, wat de verstaanbaarheid tijdens gesprekken ten goede komt. En ook over de koeling is nagedacht. In tegenstelling tot bij de andere drie laptops wordt warme lucht niet aan de zijkant de behuizing uit geblazen, maar zit er een flinke ruimte tussen de scharnieren zodat de lucht daar kan ontsnappen. Zodoende krijg je geen last van oncomfortabel warme handen als je een externe muis gebruikt en er warme koellucht overheen wordt geblazen.

Toetsenbord, touchpad en aansluitingen

Ondanks de ruime behuizing heeft Razer er niet voor gekozen om het toetsenbord van een numeriek toetseneiland te voorzien. Dat zorgt ervoor dat het toetsenbord en de touchpad in het midden van de laptop passen. Dat toetsenbord is uiteraard voorzien van rgb-verlichting, die met Razers eigen software is te besturen. Omdat de behuizing redelijk dik is hadden we eigenlijk een toetsenbord met veel travel verwacht, maar dat blijken de vlakke toetsen niet te hebben. Ze geven een kort klikje, maar wel met een duidelijke feedback. De touchpad heeft Razer zo groot gemaakt als er ruimte is tussen het toetsenbord en de voorzijde van de behuizing. Dat formaat werkt prettig en uiteraard is er gebruikgemaakt van een Precision Touchpad. Ook bij het gebruik van de touchpad merk je dat de behuizing van de Blade stevig in elkaar steekt. Een muisklik wordt netjes gedempt en de touchpad kun je dan ook niet nog verder omlaag drukken.

Razer Blade Pro 17Razer Blade Pro 17Razer Blade Pro 17

Wat aansluitingen betreft, heeft Razer eigenlijk alles wat we wensen. Links zijn dat een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting, minijack en drie usb-poorten, die allemaal op maximaal 10Gbit/s werken. Deze usb-c-aansluiting heeft geen ondersteuning voor Thunderbolt, daarvoor moet je naar de andere kant kijken. Daar zit verder nog een gewone usb-a-aansluiting en hdmi 2.0. Razer voorziet de Blade in tegenstelling tot de andere drie laptops wel van een kaartlezer. De fabrikant vermeldt ook dat het om een exemplaar met ondersteuning voor uhs III-kaartjes gaat.

Cpu-benchmarks

De laptops in deze vergelijking zijn allemaal voorzien van octacore-processors van Intel. De Lenovo en Razer zijn voorzien van de i7-10875H, terwijl de MSI en Asus van een Core i9-processor zijn voorzien, namelijk de 10980HK. Die laatste is ook meteen de snelste die Intel voor laptops biedt. Dat klinkt indrukwekkend, maar daar moeten we meteen bij vermelden dat het eigenlijk gewoon dezelfde chip is, die een basisklokfrequentie van 2,4GHz heeft bij de i9-variant en 2,3GHz bij de i7. De turboklok verschilt ook en is 200MHz hoger voor de i9, namelijk 5,3GHz ten opzichte van 5,1GHz voor de i7-processor. Verder zou je de i9-processor dankzij de vrij instelbare multiplier kunnen overklokken. De maximale turboklok van de beide processors wordt alleen gehaald op twee cores en wanneer de temperatuur onder de 65 graden Celsius ligt. Bij een lichte belasting zoals webbrowsen zal de processor zijn maximale turboklok dus kunnen halen. Bij het draaien van benchmarks of games die alle cores belasten is dat niet het geval, dan is de snelheid van de cpu vooral afhankelijk van de manier waarop de fabrikant de processor geconfigureerd heeft, en van de koeling in de laptop.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
1.868
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
1.853
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
1.725
BTO X-Book 15X990 Ci9-9980HK
1.723
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
1.647
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
1.644
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
1.566
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
1.555
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H
1.338
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
1.232
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Ci7-8750H
1.176
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Ci7-8750H
1.160
MSI GS75 8SF-005NL Ci7-8750H
1.135
Acer Predator Triton 500 Ci7-8750H
1.062
Cinebench R15 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
212
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
207
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
204
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H
203
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
200
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
197
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
190
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
187
BTO X-Book 15X990 Ci9-9980HK
184
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
181
MSI GS75 8SF-005NL Ci7-8750H
176
Acer Predator Triton 500 Ci7-8750H
175
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Ci7-8750H
169
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Ci7-8750H
167

We draaien om te beginnen Cinebench. Daarin blijken niet de i9-laptops het snelst te zijn, maar juist de Legion 7 met zijn i7-processor. De Razer Blade blijft enigszins achter, zeker van een octocore hadden we hogere prestaties verwacht.

  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Memory Multi
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
32.565
BTO X-Book 15X990 Ci9-9980HK
31.503
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
31.116
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
30.275
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
29.960
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
29.246
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
29.215
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
26.372
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H
24.554
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
24.127
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Ci7-8750H
22.091
MSI GS75 8SF-005NL Ci7-8750H
22.035
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Ci7-8750H
21.572
Acer Predator Triton 500 Ci7-8750H
20.541
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
6.036
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
5.993
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
5.963
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
5.814
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
5.732
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H
5.545
BTO X-Book 15X990 Ci9-9980HK
5.452
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
5.276
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
5.198
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
5.121
MSI GS75 8SF-005NL Ci7-8750H
4.970
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Ci7-8750H
4.914
Acer Predator Triton 500 Ci7-8750H
4.869
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Ci7-8750H
4.857
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
7.567
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
6.876
BTO X-Book 15X990 Ci9-9980HK
6.675
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
6.414
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
6.414
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
6.398
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
6.137
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
6.090
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
6.058
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Ci7-8750H
6.010
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H
5.908
MSI GS75 8SF-005NL Ci7-8750H
5.553
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Ci7-8750H
5.499
Acer Predator Triton 500 Ci7-8750H
4.765

In Geekbench zien we hetzelfde als in Cinebench: de Legion is het vlotst, de Blade is de hekkensluiter en de Taiwanese i9-laptops zitten er tussenin.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
6m38s
Lenovo Legion 7 Ci7-10875H
7m49s
Asus ROG Zephyrus GA502IU Ryzen 7 4800HS
8m
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
8m14s
Gigabyte Aero 17 HDR Ci7-10875H
8m31s
Asus ROG Zephyrus Duo 15 Ci9-10980HK
8m48s
MSI GS66 10SGS 084NL Ci9-10980HK
8m57s
Razer Blade Pro (2020) Ci7-10875H
9m42s

Als we een praktijkbenchmark met Da Vinci draaien zien we wederom hetzelfde. De Lenovo is duidelijk de snelste laptop, de andere drie zijn een stuk langzamer. Het verschil tussen de Blade en de Legion is twintig procent. Dat is aanzienlijk als je een lange video aan het renderen bent.

  • Firestrike-score
  • Firestrike Graphics
  • Firestrike Physics
  • Firestrike combined
3DMark Fire Strike
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
18.478
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
18.002
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
17.830
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
17.798
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
17.258
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
16.820
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
16.554
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
16.459
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
14.828
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL GF RTX 2060 Ci7-10750H
14.413
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
13.861
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
13.673
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
12.025
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
11.448
3DMark Fire Strike - Graphics
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
21.553
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
21.002
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
20.995
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
20.725
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
19.549
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
19.238
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
19.167
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
18.639
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
16.633
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL GF RTX 2060 Ci7-10750H
15.605
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
15.010
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
14.850
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
13.463
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
12.864
3DMark Fire Strike - Physics
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
22.757
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
22.576
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
21.636
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
20.708
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
20.361
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL GF RTX 2060 Ci7-10750H
18.484
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
17.819
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
17.576
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
17.290
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
16.820
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
16.508
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
16.335
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
16.329
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
15.690
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
9.441
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
9.094
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
8.868
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
8.354
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
8.197
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
7.845
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
7.820
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL GF RTX 2060 Ci7-10750H
7.575
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
7.571
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
7.511
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
7.152
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
6.669
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
5.287
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
4.613

Maar daarmee is niet alles gezegd. Lenovo heeft de laptop duidelijk zo afgesteld dat de cpu goed presteert, maar deze laptops zijn van een RTX 2080 Super-videokaart voorzien, dus ze zijn bedoeld om mee te gamen. Op de volgende pagina draaien we echte games, maar 3DMark geeft alvast een indruk van de verhoudingen. Daar blijkt dan toch wat in te verschuiven. In de grafische benchmark, die de cpu nauwelijks belast maar de gpu des te meer, is de Razer Blade de snelste. In de Physics-test wordt juist alleen de cpu belast, en dan zien we weer de bekende volgorde zoals onder andere in Cinebench. Bij de gecombineerde benchmarks staan de Lenovo en Razer bovenaan.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 Samsung 970 Evo Plus 500GB
660,22
Razer Blade Pro (2020) Samsung PM981 1TB
576,62
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Samsung PM981 1TB
541,25
MSI GS75 8SF-005NL Samsung PM981 512GB
530,42
MSI GS66 10SGS 084NL Samsung PM981 2TB
511,79
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Hynix BC511 512GB
510,77
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Samsung PM981 1TB
507,07
Asus GA401I Intel 660p 1TB
405,07
Gigabyte Aero 17 HDR Intel Optane H10 512GB
401,67
Asus ROG Zephyrus GA502IU Intel 660p 1TB
357,79
Asus ROG Zephyrus Duo 15 2x Samsung PM981a raid 0
319,94
Acer Predator Triton 500 2x WD PC SN720 512GB raid 0
210,37
Lenovo Legion 7 2x WD SN730 1TB raid 0
203,92
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 Samsung 970 Evo Plus 500GB
5.097
Razer Blade Pro (2020) Samsung PM981 1TB
5.086
MSI GS75 8SF-005NL Samsung PM981 512GB
5.078
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T Samsung PM981 1TB
5.078
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Hynix BC511 512GB
5.074
MSI GS66 10SGS 084NL Samsung PM981 2TB
5.074
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T Samsung PM981 1TB
5.072
Asus GA401I Intel 660p 1TB
5.041
Gigabyte Aero 17 HDR Intel Optane H10 512GB
5.016
Asus ROG Zephyrus Duo 15 2x Samsung PM981a raid 0
5.005
Asus ROG Zephyrus GA502IU Intel 660p 1TB
5.000
Acer Predator Triton 500 2x WD PC SN720 512GB raid 0
4.933
Lenovo Legion 7 2x WD SN730 1TB raid 0
4.923

Tot slot kijken we nog naar de snelheid van de ssd's. Daarbij valt op dat Asus en Lenovo ervoor gekozen hebben om hun laptops van twee ssd's in raid 0 te voorzien. Dat zou voor een hogere overdrachtssnelheid moeten zorgen, maar in de traces van PCMark zien we dat niet terug. Ook als we bijvoorbeeld AS-SSD draaien, zien we geen hogere sequentiële leessnelheden dan ongeveer 2900MB/s. Iets dergelijks hebben we eerder gezien bij de Acer Predator Triton 500, die ook van twee ssd's in raid 0 was voorzien. Wij geven dan ook de voorkeur aan een enkele snelle ssd, zoals in de MSI- en Razer-laptops. Die komen een stuk beter uit de verf in deze benchmark.

Gpu-benchmarks en throttling

We draaien op de vier laptops onze gebruikelijke set games op full hd- en 4k-resolutie. Van de vier laptops heeft de Razer een 4k-scherm, terwijl de andere drie voorzien zijn van een full hd-scherm. Met een RTX2080-videokaart is het echter niet onlogisch om een extern (4k-)beeldscherm aan te sluiten. Daarom hebben we de games zowel op full hd- als 4k-resolutie gedraaid.

  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
128,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
127,0
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
122,0
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
117,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
114,0
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
113,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
110,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
102,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
101,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
97,0
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
97,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
87,0
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
85,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
110,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
109,0
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
102,0
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
102,0
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
98,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
97,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
97,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
89,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
87,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
84,0
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
82,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
74,0
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
72,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
56,0
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
53,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
52,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
49,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
48,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
48,0
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
47,0
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
45,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
40,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
36,0
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
36,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
33,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
47,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
46,0
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
44,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
42,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
42,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
41,0
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
40,0
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
38,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
35,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
31,0
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
30,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
27,0

In Far Cry 5 zie je duidelijk de onderverdeling terug waar de scores in 3DMark al op wezen. Op full hd wordt de framerate beperkt door de snelheid van de processor. De Lenovo Legion 7 is het snelste op dat vlak, dus zie je deze laptop bovenaan in de full hd-benchmarks prijken. Bij de 4k-benchmarks is het andersom en is juist de Razer het vlotste, omdat de gpu daar juist de bottleneck is. Het is overigens geen wereld van verschil met de Legion.

  • GTA V - 1080p - Ultra
  • GTA V - 1080p - Medium
  • GTA V - 4k - Medium
  • GTA V - 4k - Ultra
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
92,3
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
92,3
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
91,8
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
87,9
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
84,5
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
79,1
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
78,6
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
78,1
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
76,3
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
75,8
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
74,9
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
70,4
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
57,3
GTA V - 1080p - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
141,2
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
129,9
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
128,7
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
125,8
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
122,2
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
115,6
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
115,6
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
111,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
106,4
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
106,2
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
103,2
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
101,3
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
98,7
GTA V - 4k - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
85,2
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
80,9
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
78,5
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
77,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
74,5
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
73,4
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
72,9
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
72,4
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
68,3
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
61,0
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
54,4
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
50,9
GTA V - 4k - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
46,6
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
43,4
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
42,5
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
41,9
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
41,4
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
40,9
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
40,7
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
38,3
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
35,2
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
31,2
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
30,4
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
27,9

Dezelfde volgorde zien we ook als we GTA:V draaien op de vier laptops. Net als bij Far Cry blijkt dat je ook in deze game geen RTX 2080 Super nodig hebt om op full hd te gamen. Laptops met RTX 2070 (Super-)videokaarten scoren bij deze resolutie even goed, en in het geval van GTA is dat zelfs het geval bij 4k ultra-instellingen.

  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
126,3
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
122,8
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
122,0
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
119,5
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
114,5
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
113,6
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
105,5
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
102,1
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
98,8
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
91,3
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
90,7
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
73,4
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
67,6
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
164,6
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
156,4
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
155,3
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
144,6
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
141,6
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
136,3
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
134,8
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
132,5
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
116,6
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
113,2
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
113,1
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
106,7
MSI Bravo 17 Rad. RX 5500M Ryzen 7 4800H
102,6
Rise of the Tomb Raider - 4k - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
69,1
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
64,9
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
64,3
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
63,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
59,5
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
58,9
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
55,6
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
54,8
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
50,4
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
44,1
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
43,9
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
38,9
Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
48,6
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
47,5
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
47,4
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
45,3
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
45,1
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
43,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
42,8
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
37,8
Gigabyte Aero 17 HDR GF RTX 2070 Super Max-Q Ci7-10875H
37,7
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
33,1
Asus GA401I GF RTX 2060 Max-Q Ryzen 9 4900HS
29,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU GF GTX 1660 Ti Max-Q Ryzen 7 4800HS
26,1

Tot slot draaien we Rise of the Tomb Raider. Daarin blijkt de MSI-laptop onverwacht bovenaan te eindigen in de 4k ultra-benchmark. In de rest van de benchmarks is dat niet het geval.

  • Duurtest cpu-klokfrequentie
  • Duurtest gpu-klokfrequentie
  • Duurtest cpu-temperatuur
  • Duurtest gpu-temperatuur
Duurtest laptops cpu-klokfrequentie
Laptop Videochip Cpu/soc Minimum- / Gemiddelde- / Maximum kloksnelheid in MHz (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
4.138 4.164 4.178
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
4.091 4.138 4.273
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
3.762 3.778 3.827
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
3.647 3.697 3.774
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
3.569 3.601 3.628
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
3.547 3.597 3.777
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
3.518 3.554 4.469
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
3.451 3.511 3.652
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
3.192 3.235 3.493
Duurtest laptops gpu-klokfrequentie
Laptop Videochip Cpu/soc Minimum- / Gemiddelde- / Maximum kloksnelheid in MHz (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
1.696 1.703 1.708
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
1.656 1.698 1.761
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
1.622 1.657 1.695
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
1.621 1.636 1.671
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
1.619 1.608 1.594
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
1.599 1.602 1.631
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
1.572 1.586 1.593
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
1.550 1.562 1.578
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
1.513 1.531 1.553
Duurtest laptops cpu-temperatuur
Laptop Videochip Cpu/soc Minimum- / Gemiddelde- / Maximum temperatuur in °C (lager is beter)
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
77,0 77,0 83,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
79,0 80,5 82,0
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
79,0 80,9 82,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
83,0 87,5 89,0
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
86,0 89,2 90,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
81,0 90,1 92,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
87,0 90,7 92,0
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
91,0 91,4 93,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
91,0 94,2 95,0
Duurtest laptops gpu-temperatuur
Laptop Videochip Cpu/soc Minimum- / Gemiddelde- / Maximum temperatuur in °C (lager is beter)
MSI GS66 10SGS 084NL GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
55,0 61,3 63,0
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
61,0 66,3 68,0
Lenovo Legion 7 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
65,0 70,0 71,0
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T GF RTX 2080 Max-Q Ci7-8750H
69,0 70,7 72,0
Razer Blade Pro (2020) GF RTX 2080 Super Max-Q Ci7-10875H
68,0 70,7 71,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GF RTX 2080 Super Max-Q Ci9-10980HK
70,0 71,0 71,0
MSI GS75 8SF-005NL GF RTX 2070 Max-Q Ci7-8750H
67,0 75,2 77,0
Acer Predator Triton 500 GF RTX 2060 Ci7-8750H
65,0 75,7 75,0
BTO X-Book 15X990 GF RTX 2070 Ci9-9980HK
71,0 83,6 86,0

In de throttling-test draaien we tien runs van de GTA-benchmarks en kijken we hoe de cpu en gpu belast worden en wat de temperaturen daar bij zijn. We noteren de gemiddelde frequentie en temperatuur over de tien runs en de minimale en maximale waarden. Dat geeft een indruk van de koeling en de mate van throttling die plaatsvindt. De resultaten van de GS66 zijn niet helemaal representatief omdat de laptop dusdanig warm werd dat de cpu zo erg begon te throttlen dat er maar 10fps overbleef. Dat zou te maken kunnen hebben met de temperatuur van meer dan 30 graden Celsius in de afgelopen dagen, maar eigenlijk zou de koeling daartegen opgewassen moeten zijn. We hebben de test daarom nogmaals gedraaid waarbij we de ventilators niet zichzelf laten regelen, maar ze op volle snelheid laten draaien. Dat is echter niet helemaal representatief voor de manier waarop de koeling normaal gesproken zijn werk doet. Daardoor weet de MSI zijn cpu ook hoger te klokken dan de andere drie laptops, terwijl we dat in de benchmarks niet terugzien.

Als we de MSI daarom negeren, zien we dat de Legion 7, zoals verwacht, gemiddeld de hoogste processorkloksnelheid haalt, maar zijn gpu gemiddeld het laagste klokt. De Razer Blade Pro haalt de hoogste gpu-klok en dat is precies wat we ook terugzien in de benchmarks, want op 4k-resolutie is de Blade het snelste. De GS66 en Zephyrus zitten er tussenin. Opvallend is dat de MSI zijn processor het warmst laat worden, zelfs als de ventilators op maximale snelheid draaien. De gpu van de MSI blijft weer het koelst, hoewel we van de gpu-temperatuur van de Zephyrus, de warmste van de vier, ook niet schrikken.

Beeldkwaliteit en accuduur

De vier fabrikanten van deze laptops hebben allemaal voor een ander scherm gekozen en dat is interessant om te zien. MSI kiest voor de hoogste verversingssnelheid die je op dit moment kunt krijgen, namelijk 300Hz, op een full hd-scherm. Er zijn ook varianten van de GS66 met een 240Hz full hd-scherm, en een 4k-paneel met een verversingssnelheid van 60Hz. Bij de Zephyrus treffen we zo'n een 4k-scherm met 60Hz-verversingssnelheid aan, met daaronder een tweede scherm met een resolutie van 3840x1100 pixels, wat netjes aansluit op het 4k-scherm erboven. De Legion 7 heeft een full hd-scherm met een verversingssnelheid van 144Hz, maar is wel hdr400-gecertificeerd. De Razer Blade heeft als enige een 17,3"-scherm, met 4k-resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het is voor het eerst dat we een 4k-scherm met een hogere verversingsfrequentie dan 60Hz testen, want dat was een tijd lang het maximum.

  • Helderheid wit
  • Contrast
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
BTO X-Book 15X990 15,6" 3840x2160 60Hz
576
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
544
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
510
MSI GS66 10SGS 084NL 15,6" 1920x1080 300Hz
464
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
417
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
398
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
394
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
345
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
321
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
296
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
292
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
280
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
264
MSI Bravo 17 17,3" 1920x1080 120Hz
235
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
1565:1
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
1532:1
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
1470:1
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
1398:1
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
1390:1
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
1367:1
MSI Bravo 17 17,3" 1920x1080 120Hz
1342:1
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
1264:1
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
1189:1
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
1187:1
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
1181:1
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
1139:1

Als we vervolgens naar de maximale helderheid kijken, haalt de Lenovo inderdaad ruim de 400cd/m² van de hdr400-standaard. De MSI maakt als enige van de vier laptops gebruik van contentafhankelijke dimming. Bij een volledig wit scherm komt die op 464cd/m² uit, maar als we een schaakbordpatroon op het scherm zetten komen we op 300cd/m² en een contrast van 1433:1. Wat helderheid en contrast betreft hoef je deze laptops dus niet in een donkere ruimte te gebruiken om het beeld af te kunnen lezen. Voor de Razer geldt overigens wel dat het niet handig is om direct invallend licht te hebben, want deze laptop is voorzien van een touchscreen en een glasplaat. Dat zorgt voor reflecties.

Asus Zephyrus Duo kleurweergaveAsus Zephyrus Duo kleurweergaveLenovo Legion 7 kleurweergaveLenovo Legion 7 kleurweergaveMSI GS66 kleurweergaveMSI GS66 kleurweergaveRazer Blade Pro 17Razer Blade Pro 17

Een goed gekalibreerd scherm vinden we bij gamelaptops normaal gesproken niet het belangrijkste, maar we hebben het hier wel over laptops van minstens 3000 euro. Bovendien legt Razer het accent met de 'Pro'-naam wel degelijk op professioneel gebruik en niet zozeer op gamen. Drie van de vier laptops kunnen bovendien een bredere gamut dan srgb weergeven, alleen de MSI houdt het bij srgb. Kijken we puur naar de ΔE-afwijking, dan komt de MSI als beste uit de bus en valt de afwijking van 7,2ΔE op het Lenovo Legion-scherm tegen. De beste schermen voor beeldbewerking zouden wat ons betreft die van Razer en Asus zijn. De kalibratie is bij beide behoorlijk goed, ze kunnen een brede gamut weergeven en in beide gevallen is de schemresolutie met 3840x2160pixels lekker hoog.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
BTO X-Book 15X990 15,6" 3840x2160 60Hz
0,70
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
3,50
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
4,10
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
4,50
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
4,70
MSI GS66 10SGS 084NL 15,6" 1920x1080 300Hz
4,80
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
4,90
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
5,14
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
13,20
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
13,30
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
14,30
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
14,90
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
15,60
Reactietijd 100-0%
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
BTO X-Book 15X990 15,6" 3840x2160 60Hz
0,80
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
3,80
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
3,80
MSI GS66 10SGS 084NL 15,6" 1920x1080 300Hz
3,80
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
3,98
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
4,20
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
4,30
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
4,40
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
11,40
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
12,00
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
12,20
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
12,50
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
14,50
Reactietijd 20-80%
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
BTO X-Book 15X990 15,6" 3840x2160 60Hz
0,80
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
3,20
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
3,30
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
3,50
MSI GS66 10SGS 084NL 15,6" 1920x1080 300Hz
6,40
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
7,37
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
7,40
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
7,70
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
17,70
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
18,40
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
19,50
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
25,50
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
25,90
Reactietijd 80-20%
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Refreshrate Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
BTO X-Book 15X990 15,6" 3840x2160 60Hz
0,80
MSI GS75 8SF-005NL 17,3" 1920x1080 144Hz
3,00
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 15,6" 1920x1080 144Hz
3,40
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 17,3" 1920x1080 144Hz
3,40
MSI GS66 10SGS 084NL 15,6" 1920x1080 300Hz
5,00
Razer Blade Pro (2020) 17,3" 3840x2160 120Hz
5,08
Lenovo Legion 7 15,6" 1920x1080 144Hz
5,10
Acer Predator Triton 500 15,6" 1920x1080 144Hz
5,60
Asus ROG Zephyrus GA502IU 15,6" 1920x1080 144Hz
15,80
Asus GA401I 14" 1920x1080 120Hz
16,70
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 15,6" 1920x1080 144Hz
17,10
Gigabyte Aero 17 HDR 17,3" 3840x2160 60Hz
20,30
Asus ROG Zephyrus Duo 15 15,6" 3840x2160 60Hz
21,30

Gaat het je vooral om games, dan zijn snelle responstijden belangrijker dan een correcte kleurweergave, en daarom testen we die ook. Het Asus-scherm werkt op een standaard 60Hz, de Razer op 120Hz, op dezelfde 4k-resolutie. Lenovo zit op een, voor full hd-resolutie vrij standaard 144Hz, maar de MSI doet er nog een schep bovenop en haalt een verversingsfrequentie van 300Hz. Om de beelden zonder ghosting weer te geven moet de responstijd zo laag mogelijk zijn. Bij 60Hz een zestigste van een seconde, ofwel 16,6ms en bij 300Hz een driehonderdste van een seconde, oftewel 3,33ms.

Vervolgens blijkt wel uit de responstijdtest dat het door Asus gebruikte paneel niet echt een meerwaarde biedt voor gamers, met lange responstijden bij een lage verversingssnelheid, vooral bij de gray-to-gray test. De Lenovo doet het daarbij een stuk beter en zit in drie van de vier tests op een responstijd die je mag verwachten van een 144Hz-scherm. Hoewel het 300Hz-scherm van de MSI consequent sneller is dan het scherm van de Legion, wordt de 3,33ms niet gehaald. De Razer heeft met 120Hz een iets lagere verversingssnelheid dan de Lenovo, maar weet wel alle tests netjes te doorstaan en is wat dat betreft dan ook een prima game-scherm.

Accuduur

We zijn altijd van mening dat een lange accuduur bij gamelaptops niet van belang is, omdat die laptops niet zijn bedoeld om mee te nemen en onderweg te gebruiken. Als die laptops ook nog eens van een RTX 2080 Super-videokaart zijn voorzien gaat dat helemaal op. Toch draaien we onze accutests; mocht een gamelaptop toch een lange accuduur hebben, dan is dat mooi meegenomen.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 78Wh
7u50m
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
7u31m
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
7u2m
Asus GA401I 76Wh
6u41m
MSI GS75 8SF-005NL 82Wh
6u31m
Acer Predator Triton 500 84Wh
5u39m
MSI GS66 10SGS 084NL 99,9Wh
3u53m
Asus ROG Zephyrus GA502IU 76Wh
3u28m
MSI Bravo 17
3u25m
BTO X-Book 15X990 62Wh
3u19m
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 77Wh
2u50m
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 60Wh
2u43m
Razer Blade Pro (2020) 70,6Wh
2u39m
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
1u41m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
4u59m
Asus GA401I 76Wh
3u43m
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3u24m
MSI GS75 8SF-005NL 82Wh
3u15m
BTO X-Book 15X990 62Wh
2u43m
Lenovo Legion 7 78Wh
2u39m
MSI GS66 10SGS 084NL 99,9Wh
2u34m
Acer Predator Triton 500 84Wh
2u31m
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 77Wh
1u54m
Asus ROG Zephyrus GA502IU 76Wh
1u54m
Razer Blade Pro (2020) 70,6Wh
1u44m
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 60Wh
1u22m
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
1u21m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 78Wh
5.166,00
MSI GS66 10SGS 084NL 99,9Wh
4.391,00
Asus ROG Zephyrus GA502IU 76Wh
4.377,00
Razer Blade Pro (2020) 70,6Wh
4.333,00
Asus ROG Zephyrus Duo 15 90Wh
4.014,00
MSI GS75 8SF-005NL 82Wh
3.941,00
Asus GA401I 76Wh
3.895,00
Acer Predator Triton 500 84Wh
3.566,00
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3.551,00
BTO X-Book 15X990 62Wh
3.527,00
Asus ROG Zephyrus S GX701GX-EV020T 77Wh
3.473,00
Gigabyte Aero 17 HDR 94,2Wh
3.049,00
Asus ROG Zephyrus S GX531GX-ES018T 60Wh
2.890,00

Als we de tests gedraaid hebben, komen er flinke verschillen naar voren. De Asus Zephyrus Duo doet het van de vier het slechtst, wat waarschijnlijk komt doordat er een extra scherm moet worden aangestuurd dat de andere drie niet hebben. Ook van de accuduur van de Razer raken we niet echt onder de indruk. Die laptop heeft een wat groter scherm dan de andere drie, dat wellicht meer energie kost om te verlichten, hoewel dat niet het hele verhaal kan zijn. De Gigabyte Aero 17 had namelijk ook een 17,3"-scherm en deed het aanmerkelijk beter in de accutests. De GS66 van MSI is voorzien van een 99,9Wh-accu en dat is het maximum dat mee mag in een vliegtuig. Dat zorgt voor een redelijke accuduur tijdens browsen, maar de Legion steekt met kop en schouders boven de rest uit in de browsetest. Als de belasting van de laptops omhoog gaat komen de vier dichter bij elkaar. De 2080-videokaart wordt in de PCMark-accutest ook benut en dan is er nog weinig verschil tussen de Lenovo en MSI, terwijl de Razer en Asus weer hekkensluiters zijn. Mocht je bij je gamelaptop dus op zoek zijn naar een bovengemiddelde accuduur, dan is de Lenovo bij licht gebruik in ieder geval een interessante optie.

Upgrades

Als je duizenden euro's neerlegt voor een gamelaptop is het wel zo fijn als je er een tijdje mee kunt doen en na verloop van tijd nog onderdelen kunt upgraden. We hebben de onderkant van de vier laptops gedemonteerd om te checken wat er achteraf nog is te vervangen.

Asus Zephyrus Duo rtx2080

Bij de Asus Zephyrus Duo zijn er twee m.2-slots aanwezig die beide zijn gevuld met een ssd van 1TB. Het werkgeheugen is deels vastgesoldeerd en slechts een module is vervangbaar. Je zou op die manier dus van 32 naar 48GB werkgeheugen kunnen uitbreiden, maar upgraden naar 64GB is niet mogelijk, zoals wel bij de andere drie laptops.

Lenovo Legion 7 2080super

Ook bij Lenovo's Legion 7 zijn beide ssd-slots gevuld en dat geldt ook voor beide so-dimmslots. Er wordt standaard 32GB werkgeheugen bijgeleverd en dat zou je kunnen uitbreiden naar maximaal 64GB.

MSI GS66 rtx2080

De MSI GS66 heeft een gevuld m.2-slot, maar een tweede slot zit daar links naast en op die manier is de opslag dus gemakkelijk uit te breiden. Het werkgeheugen is ook bij deze laptop 32GB in totaal, wat upgradebaar is naar 64GB.

Razer Blade Pro 17 rtx2080

De Blade Pro is van 'slechts' 16GB werkgeheugen voorzien, maar ook bij die laptop zijn beide modules te vervangen voor een maximum van 64GB. Er is een ssd aanwezig, maar er is ruimte voor een tweede m.2-ssd links tussen de ventilator en de accu in. De twee kleinere fans onderaan zijn bedoeld om extra koele lucht aan te zuigen voor de koeling.

Conclusie

In deze roundup hebben we gekeken naar laptops met een RTX 2080 Super-videokaart, wat bij de meeste fabrikanten ook meteen het duurste is wat ze te bieden hebben. We hebben naar zaken als cpu- en gpu-snelheid, beeldkwaliteit en accuduur gekeken en natuurlijk is de prijs ook een factor. De duurste van het kwartet is de Asus, die 4600 euro kost. Voor dat geld krijg je een unieke laptop met een tweede scherm dat automatisch opklapt. Dat maakt het een stuk bruikbaarder dan het tweede scherm in de Zenbook Pro Duo, die nog plat lag. Hoewel we de ScreenPad Plus een innovatieve toevoeging vinden, is het gebruik ervan nog altijd niet echt vanzelfsprekend en vragen we ons af of je daar extra geld in moet investeren. Dat geldt helemaal omdat de rest van de Zephyrus-laptop niet slecht is, maar er ook niet uitspringt. Wat cpu- en gpu-prestaties betreft zit de Zephyrus in de middenmoot en hoewel het scherm een lekker hoog contrast heeft, is het 60Hz-scherm voor snelle games niet het interessantste. Tijdens het gamen blaast de laptop hete lucht aan de rechterkant uit de behuizing en dat kan bijzonder oncomfortabel worden als je muishand daar ligt.

Een stapje goedkoper is de Razer Blade Pro 17, die 4100 euro kost en op het moment van schrijven helaas niet beschikbaar is in Razers eigen webwinkel. Net als eerdere Razer-laptops die we testten is de Blade voorzien van een opvallend strak afgewerkte behuizing die stevig aanvoelt. De Blade heeft net als de Asus een 4k-scherm dat goed gekalibreerd is. In tegenstelling tot de Asus is de verversingsfrequentie van dat scherm 120Hz, wat het dankzij prima responstijden wel geschikt maakt voor gaming. Razer heeft de hardware zo geconfigureerd dat de videokaart lekker vlot is en daar heb je profijt van bij games waarbij de cpu geen bottleneck is. In cpu-benchmarks is de Blade duidelijk langzamer dan de andere drie in dit kwartet. De koeling heeft de Razer goed op orde, want er wordt geen hete lucht aan de zijkanten weggeblazen. Aparte vermelding krijgt de kaartlezer, want Razer zet hem er gewoon in, terwijl de andere drie fabrikanten het blijkbaar een onnodige toevoeging vinden.

De MSI is met een prijs van 3700 euro weer wat goedkoper en meteen de kleinste van de vier. Misschien is de laptop wel te klein, want de behuizing wordt tijdens het gamen behoorlijk warm en blaast dan warme lucht over je muishand aan de zijkant naar buiten. Tijdens onze throttle-test werd de laptop zonder aangepast fanprofiel zelfs te warm en dat kon alleen verholpen worden met een reboot. De MSI heeft verder het scherm met de hoogste verversingsfrequentie van 300Hz, maar daar horen eigenlijk wel betere responstijden bij. De accu is met 99,9Wh ook de grootste en voor een gamelaptop is de accuduur niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk. Wat prestaties betreft doen de 2080 Super-gpu en i9-processor netjes hun werk, maar net als de Asus is deze laptop in beide opzichten geen uitschieter.

Wat rest is de goedkoopste gamelaptop van de vier, namelijk de 3000 euro kostende Legion 7 van Lenovo. De goedkoopste is in dit geval ook de beste. Lenovo heeft de laptop zo geconfigureerd dat de cpu veel energie mag verbruiken, en dat maakt hem in sommige benchmarks bijna 20 procent sneller dan de Razer. Bovendien verslaat de Lenovo met zijn i7-cpu in onze benchmarks consequent de Asus en MSI met hun i9-processors. De schermkalibratie had beter gekund, maar de Legion haalt wel de hoogste helderheid van de vier en hij laat goede responstijden zien. Bovendien valt de accuduur niet tegen en zou je bij licht gebruik bijna acht uur op een acculading moeten kunnen werken. Tegenover de snelle cpu staat een wat trager geconfigureerde gpu, dus in games waarin de gpu de bottleneck is, zal bijvoorbeeld de Razer vlotter zijn. Net als bij de Asus en MSI zitten de openingen voor de koellucht aan de zijkant van de laptop, maar doordat er ook openingen aan de achterkant zitten hadden we minder last van warme handen dan bij de MSI en Asus.

Elke laptop in deze vergelijking heeft zo zijn eigen pluspunten en redenen om hem wel of niet aan te schaffen. De Asus heeft zijn tweede scherm, de Razer de stevige behuizing en de MSI zijn compacte formaat. Als we alles bij elkaar optellen en de prijs in acht nemen, biedt Lenovo met de Legion 7 de beste RTX 2080 Super-laptop van dit kwartet.

Lees meer

Reacties (108)

108
107
57
5
0
42
Wijzig sortering
Leuk dat er gekeken wordt naar temperatuur, maar hoe zit het met de geluidsproductie bij deze temperaturen?
We zijn er nog mee bezig om die testprocedure goed te krijgen, puur subjectief was de Razer de stilste en de MSI de luidste, met de Asus en Lenovo daartussenin.
Ik had vorig jaar een MSI laptop terug gestuurd. Volgens mij de 1070. Die fan ging echt de hele tijd van zacht naar hard schommelen. Verschrikkelijk irritant.
Hier precies hetzelfde. Had al een MSI (met 970) met hetzelfde probleem en toch als vervanger de MSI met 1660ti gekocht, maar omdat ze blijkbaar nog steeds een belabberde fancurve/control hebben gelijk teruggestuurd. Touchpad van de MSI's vind ik misschien nog wel irritanter. Muis hapert als je er langzaam overheen gaat. Daarnaast heel (te) breed, maar niet hoog genoeg. Ze lijken een goede prijs/kwaliteit verhouding te bieden, maar de kwaliteit is gewoon minder dan ik telkens hoop.

Super tevreden met de Razer Blade Pro (RTX2070 uit 2019). Grootste voordelen vind ik dat hij niet de nadelen heeft die ik hiervoor over de MSI heb genoemd. Groot en fijn touchpad (enige die bij macbook in de buurt komt imo). Stille koeling die achter weg blaast. 100% stil bij programmeren/browsen en kan een hele dag op accu werken (bespaarmodus). Op adapter in performance mode op 144hz scherm heerlijk gamen. Best of both worlds.

Groot verschil ook in de frequentie van de fan herrie. Waar de MSI's erg wispelturig waren en hogere pitch in de fan hadden, gaat de Razer gewoon flink blazen. Geen snerpende 'piep' zeg maar. Misschien omdat het naar achter wordt gericht dat je die minder kan waarnemen.

Grootste nadeel is dat ik hem vorig jaar op Amazon UK heb moeten bestellen en je dan zo'n kleine linker shift hebt met backslash ernaast. Ook garantie is irritant omdat je dan naar UK moet opsturen. Hoop dat ik die niet nodig ga hebben.
En dat was geen defect ?
Ik had hetzelfde (MSI GL65 9SD-009NL met 1660ti), weet dat het niet zo hoort, maar heb met afterburner zelf een voltage en fan-profiel gemaakt. Hij draait met een undervolt nu koeler, sneller (2100Mhz), en minder luidruchtig. Daarnaast is er van throttling geen sprake meer.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 20:53]

Dat is tamelijk verbazingwekkend.
Ik ben zelf de gelukkige bezitter van een Lenovo Legion Y740-15IRHg (https://tweakers.net/pric...81uh0063mh/specificaties/)

Fantastische aankoop, maar luidruchtig is die wel. Dat wist ik van tevoren (schijnt namelijk algemeen te zijn bij Legions). Dat die van jullie minder luidruchtig is dan de MSI kan dus twee dingen betekenen: ofwel Lenovo heeft het probleem getackled, danwel de MSI is een lawaaimaker.

Wat mijn tegenvalt is dat de behuizing van de door jullie geteste Legion niet volledig van metaal is. Dat is de mijne wel (was ook een eis, want ik sleep hem voor mijn werk overal mee naar toe).
Van één ding ben ik echter zeker: wanneer mijn laptopje aan vervanging toe is, ga ik 100% zeker weer voor de Lenovo Legion. Nu maar hopen dat ook Legion de keuze voor Ryzen CPU's gaat aanbieden.
Het zou inderdaad leuk zijn als dit wordt aangegeven. En niet alleen een 'max db' of iets dergelijks, maar ook een soort van ergenisscore.

Het gaat er uiteindelijk om hoe irritant het is. Een laptop kan stiller zijn dan de andere, maar toch vervelender, vanwege het steeds maar sneller en langzamer draaien.
Totdat ze een oplossing vinden voor koeling ga ik nooit meer een gaming laptop kopen.

Ze maken allemaal teveel lawaai + worden super warm.

Ik snap niet dat mensen het nog kopen.

Totdat ze daar een oplossing voor hebben koop ik wel een nieuw generatie console eind dit jaar of begin ik aan Cloud gaming.
Als het aankomt op pure kracht dan verlies een laptop altijd van een desktop. Als er daarbij ook naar kostprijs gekeken wordt dan verliest de laptop inderdaad nog harder. Neem je de herrie/geluidsproductie ook mee dan is het een race tussen een formule 1 wagen en een Trabantje.

Maar een laptop heeft ook bepaalde voordelen. Je kan 'm opbergen. Het heeft geen dedicated plek in huis nodig (geen heel bureau/meubel), je kan 'm meenemen en bij vrienden of op een LANparty gaan gamen. Je kan buiten in de lentezon gaan gamen. En een desktop plus alles wat erbij komt neem je ook niet zo makkelijk mee als je twee weken op vakantie gaat, of voor werk een week weg bent. En je hebt gelijk een accu/UPS in je systeem. Valt de stoom uit? Dan knalt de laptop niet gelijk uit.

Een vaste (game)pc is per definitie niet te vergelijken met een laptop; het zijn twee verschillende producten met elk hun eigen sterke en zwakke punten.
Een kleine itx case (dan A4) neem je ook handig mee, voorwaarde is wel dat er dan een scherm voor handen is. Of je neemt een externe gpu mee. Op vakantie laat ik de gamespullen lekker thuis, dan is het tijd voor buiten spelen!
Ik had mijn desktop in een Dancase A4 gezet om deze reden. Voor een LAN party is dat de moeite waard, maar voor even 2 uurtjes naar een vriend vind ik de Razer Blade een stuk handiger mee te slepen. Geen gedoe met kabels, aansluiten, scherm etc. Met een 2070 de typische LAN games spelen gaat prima. Geen problemen met lawaai of hitte. De laatste AAA games laten hem wel zweten.

Heb uiteindelijk mn desktop maar weer in een veel beter dempende grote (Fractal) case terug gezet en die Dan Case staat stof te happen.
Ik dacht juist dat de externe GPU bay hier de oplossing voor was. Een ultra light met een zieke CPU die je gewoon vast koppelt met thunderbolt aan een externe gpu als je wil gaan gamen.

Volgens mij waren de bottlenecks in vergelijking met een interne laptop gpu niet heel groot
Een eGPU is een mooi alternatief!
Dat verschil valt de jaren fors mee, ook qua geluids productie, een hoop premade systemen zijn helemaal niet zo goed uitgedacht geconfigureerd en zijn ook niet altijd even stil.
(...) Valt de stoom uit? (...)
Als je daarmee elektriciteit opwekt, heb je over het geluid van de fans zeker geen klagen, denk ik...

:+
Ik ben zelf voor het eerst ooit in de race voor een gamelaptop, puur door een veranderende thuissituatie. Nieuw huis waar geen plek is voor een gamepc beneden. En ik vind het gezellig om beneden te gamen dan afgezonderd op zolder.

Ik zou alleen nooit 3000 euro betalen voor een gamelaptop, dan maar niet de beste van de beste graphics. Overigens maak je een goed punt over een nieuwe console.
Dan kan je toch een goedkopere laptop nemen, en via Steam link gamen :)
De nieuwe HP omen15 (zowel intel als amd) zijn ook erg goede laptops en stukken goedkoper dan deze. Ik ben flink aan het orienteren geweest maar vind het de extra 1000+ euro niet waard om ipv die HP een Lenovo te nemen.
Een 2070 Max-q of een 2060 vind ik voldoende en scheelt waarschijnlijk een hoop warmte en extra herrie.
Waarom zouden die dingen waar jij problemen mee hebt voor andere ook een issue zijn.

Lawaai geen last van ivm goede headset en warmte neem ik op de koop toe, zal ook praktisch nooit veranderen...

Denk dat prijs voor meer mensen een issue is.
Lawaai is alleen geen issue als je alleen woont of je voor gamen terugtrekt op een kamertje waar je alleen zit. Leuk dat jij het niet hoort door je headset, maar als je met je partner in de woonkamer zit, hoort die het wel natuurlijk.

Ben het wel met je eens dat 3k euro en meer veel meer mensen zal afschrikken dan wat lawaai...
Gaming laptops zijn perfecte werk computers.
Ze hebben voor laptops zeer goede specs in combinatie met veel betere cooling dan al die platte dingen.
Daarnaast kan je af en toe ook aardig gamen met zo'n ding.

Een ding wel, kijk ook naar waar de laptop zijn hete lucht uitblaast. Mijn huidige HP Omen blaast de hete lucht uit direct op mijn muishand, wat niet erg plezierig is. Is op zich op te lossen door mijn hand wat verder te verwijderen van de laptop.

Maar als je een hardcore gamer bent, dan zou ik zeker een desktop aanraden.
Gaming laptops zijn perfecte werk computers.
Dat ligt er wel aan wat je van je werkcomputer verwacht. Ik kan me zo voorstellen dat 2,4 + 0,5 0,9 kg voor veel mensen belangrijk veel meer is dan de 1,5 + 0,1 kg van een zakelijke laptop.
.. Of een prijs van 3.000 euro belangrijk meer is dan 1.500.
Ook niet alle zakelijke gebruikers zullen de effectievere koeling kunnen waarderen want dat maakt extra geluid en dat leidt af.

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 23 juli 2024 20:53]

Klopt helemaal. Zo moet iedereen zijn eigen afweging maken wat belangrijk is.
Voor mij is een laptop ook meer een verplaatsbare desktopvervanger. En daar het mijn werk is, wil ik het liefst zo min mogelijk wachten op mijn computer.
Gewicht en accuduur maken daardoor bij mij ook weinig uit. Hij hangt voornamelijk aan het stroom.
Omdat de wederhelft geen PC ergens wil hebben staan. En ja dan wordt de rest voor lief genomen.
mijn wederhelft zet ondertussen een gaming pc neer met 3 schermen in de woonkamer en gaat zitten streamen :+

al met een kind erbij zijn de streaming uren zo goed als 0 geworden

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 20:53]

Dat si al een hele tijd veranderd, de meeste premium gaming laptops koelen in ongeveer dezelfde lijn als een premade PC systeem. Niet zo goed als een full custom systeem met een 280mm aio radiator voor alleen de CPU al bijvoorbeeld.

Denk dat het meer aan jou ligt dat je niet kan begrijpen waarom mensen een gaming laptop kopen. Ik draaide voor de crisis exclusief gaming laptops, veel reizen, gamen en productiviteit op locatie etc.
Wat watercoolertje zegt.

Ik heb een Skikk barebone, mede omdat die gemakkelijk te onderhouden is. De standaard meegeleverde koelpasta is absoluut kut. Die heb ik dan ook snel vervangen met Thermal Gryzzly Kryonaut.

Temperaturen vallen heel erg mee, geluid ook.

Toegegeven, het is nu een ouder model welke aan vervanging toe is. Maar ik wacht nog even tot de 3000 series uitkomen. Huidige laptop heeft een 970m GPU en 4000 series Intel CPU. Geen idee hoe hoog de temperaturen van de huidige gaming laptops oplopen, maar ik vermoed vergelijkbaar.

En nu het waarom: Ik heb een gaming laptop omdat tijdens avond, weekeind, nacht en feestdagen mijn primaire taak monitoren en reageren op alarmen is. Alles is geautomatiseerd, bij een alarm krijg ik een pingeltje en moet ik ff aan het werk. Ochtenden heb ik wat meer werk te doen.

Dat pingeltje komt uiteindelijk (gelukkig) zelden voor, en dus heb ik een zee aan vrije tijd op werk. Die vul ik deels door af en toe een flink potje te gamen. Managers vinden het geen probleem, dus dan is een gaming laptop natuurlijk een geweldig iets.
Ik heb zelf een gaming laptop gekocht niet zo lang geleden en ik moet je gelijk geven.

Hij is luid bij gamen, waar ik niet zoveel last van heb, maar huisgenoten worden minder blij van constant 55+db in de woonkamer. Het 144hz scherm (met 8ms grey-to-grey) is niet snel genoeg voor FPS games die ik speel, dus sleep ik altijd een extern 144hz (1ms) scherm mee en je moet de latptop altijd op stroom aangesloten hebben, dus echt portable gamen is het (voor mij) ook niet.

Als deze 'op' is, wil ik voor een mini-itx game pc gaan. Vaak goedkoper, stiller, sneller en net zo draagbaar als de setup die ik nu overal naar toe sleep.
Die oplossingen zijn er:
1. Headset
2. Laptop coolpad met ventilator er onder.
3. Moonlight steamen vanaf je eigen PC

En verder, wat had je dan verwacht, helemaal met zo'n dun modelletje.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 20:53]

Hou toch eens op met het kaartlezer geneuzel als punt bij de review.
Ik durf te wedden dat 90% van de gebruikers zo'n ding nooit gebruiken en mocht het nodig zijn kun je altijd een USB reader meenemen in je laptop tas.
En zeker bij gaming laptops ga je zo'n ding niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Welja op 23 juli 2024 20:53]

Hoezo ga je dat zeker bij een game laptop niet gebruiken? Ik heb maar 1 laptop in huis (gamelaptop) en vind het persoonlijk wel handig dat het er in zit. Ik vind die externe dongels alleen maar onhandig, en zeker bij een wat stevigere laptop is er genoeg ruimte om dat te plaatsen.

Dus nee het hoeft niet verplicht te worden, maar het mag zeker wel meegenomen worden tijdens de review.
En wanneer heb jij hem voor het laatst gebruikt?

Op je vaste pc zit toch ook geen kaart lezer, daar hoor je toch ook niemand over zeuren? Ik ken letterlijk niemand die ooit een kaartlezer in de vast pc doet. Alleen mijn ouders doen 6 keer per jaar zo'n ding in de pc om de foto's van hun antieke (2006 :+ ) camera op de laptop te krijgen.
Zelf van het weekend nog om de foto’s van mijn camera over te zetten. Dat is de reden waarom ik dus een gamelaptop met SD kaartlezer heb uitgezocht.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
YEEEEE GEVONDEN!!
Dan bestaan er toch tweakers zonder Raspberry Pi's :)
Dat is micro SD, daar heb je toch een adapter nodig. Of het dan een microsd naar sd of microsd naar usb is maakt dan niet meer uit
/offtopic
De laptops die ik in handen heb gehad de afgelopen 3 jaar hadden allemaal een microSD slot, geen SD.
Lenovo en HP hebben die veelal standaard. En wat mij betreft mag een MicroSD reader best standaard zijn.

Dat gezegd hebbende heb je gelijk. Alle apparaten behalve antiek, worden verbonden met een kabel. Dan ga je toch niet je microSD kaart eruit peuteren.
Ik gebruik hem meerdere keren per dag om bestanden naar de 3D printers te krijgen. Een externe dongel is heel vervelend in dit geval.
Kan ik mij wel enigzins in vinden. Een Micro SD of SD-kaartlezer is een leuke bonus maar als die door een extra USB (C) poort kan worden vervangen zou ik dat helemaal niet erg vinden.

Zelf heb ik wel een Dell XPS 15 en daarin overweeg ik een SD-kaart van 256/512 GB te installeren als secundair opslag-medium, maar dat zou ik bij een gaming-laptop niet eens overwegen. Daar is zoiets op zijn hoogst handig als je data van je SD-kaart uit je telefoon of camera wil halen en je echt niets anders hebt qua laptop.

Aan de andere kant vraag ik mij af waarom je 3000-4600 euro zou betalen voor een gaming-laptop als er op dat segment heel veel keuze is aan meer professionele of zelfs meer tussenin klasse modellen
Mwah, maak daar maar 98% van,

Zeker omdat dit game laptops zijn...
Je moet al opletten of een laptop tegenwoordig nog een ethernet aansluiting heeft. Die kaartlezer kan ik dan inderdaad missen als kiespijn.
Helemaal waar, daarnaast heb je een kaartlezer (normal, mini, micro) voor minder dan 3 euro bij de action.
De Legion is naar mijn mening ook de beste qua design, eindelijk geen overdreven en erg aanwezige “gaming” uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door bones op 23 juli 2024 20:53]

Persoonlijk vind ik de MSI GS66 juist niet zo extreem in z'n uiterlijk. Alleen de RGB-toetsen, maar verwacht dat je die gewoon aan kan passen. Alleen kenners zullen dan aan het logo zien dat het om een gaming-laptop gaat.
Juist de Razer vind ik het minste gamer uiterlijk hebben. Straks en modern, het is een zwarte Macbook bijna.
Maar het logo van Raze (lees "tramp stamp") is echt afschuwelijk.
Hoe verhoudt zo'n mobiele GPU zich tegenwoordig tot de desktop versie van hetzelfde type?
Dat is vrijwel onmogelijk om te zeggen - en niet alleen voor de GPU - omdat het heel erg afhangt van onder andere de koeling van de laptop, de stroomtoevoer van de laptop en de power limits die in de CPU/GPU zijn ingesteld. Daardoor kan het per laptopmodel, zelfs met officieel dezelfde specs, enorm verschillen.
Zoals je ook in de bovenstaande round-up ziet betekent zelfs een hoger model CPU/GPU niet dat je betere prestaties neerzet. Dat zie je ook bij de GPUs.

Ik heb zelf een gaminglaptop met een Mobile RTX 2070 Refresh (2020), en de prestaties van het ding liggen (als de gemiddelde PassMark benchmarkscores een indicatie zijn) ongeveer tussen een reguliere RTX 2060 en een RTX 2070 in (en dan dichter bij de RTX 2070 dan bij de RTX 2060).
Echter presteert de GPU van mij beter dan de gemiddelde laptop-GPU omdat de fabrikant van mijn laptop voor een goede stroomtoevoer en koeling heeft gezorgd, dus zit mijn score zelfs boven de gemiddelde scores van de Mobile RTX 2080 en de Mobile RTX 2080 Super met Max-Q.
In werkelijkheid zouden natuurlijk de RTX 2080 Mobile en de RTX 2080 Super met Max-Q mobile gewoon beter moeten presteren, maar omdat de scores zo ongelooflijk verschillen tussen de laptopmodellen, worden daardoor het gemiddelden dus zwaar onderuit wordt gehaald door de laptops met te weinig koeling/voeding/andere power limits.
Ok dus als je laptop goed inelkaar zit, dan ligt een mobiele RTX2080 best dichtbij een reguliere RTX2080? Dat wist ik niet. Ik dacht dat die mobiele versies altijd, zeg, 5x - 10x zo traag waren. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn.
Wél degelijk trager.
2070 komt in de buurt van 1660Ti
2080 meer in de buurt van 2060
Is niet zoals de pascal generatie waar mobiele GPU's 10% afwijken van de desktop variant

Zie hieronder vergelijking van HardWareUnboxed GPU's laptop vs desktop
https://www.youtube.com/watch?v=s9jS1c4H5lk
Mis ik nou wat?

Waar is de goedkoopste Super non MaxQ in deze vergelijking?

pricewatch: HP Omen 17-cb1195nd
Er mist wel meer, maar ze kunnen natuurlijk niet alle laptops krijgen.


Zou zelfs even bij skikk kijken, super variant met de i7 voor€2249,-

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 23 juli 2024 20:53]

Is toch MaxQ?

Sorry, maar dat doet wat mij betreft het hele Super idee weer teniet.

Als ik dan toch max-out wil, dan wel de MaxP versie.

Maar thx.
Volgens mij showt de review dat vooral de koeling belangrijk is.

De Asus heeft een Full 2080 super maar de Legion en de Blade blazen em continu voorbij met een Max-Q
Klopt, maar juist de Omen is het, die op Joetjoep geroemd wordt om zijjn koeling...
Wat ik een klein beetje een gemiste kans vind bij deze test / review om bij de GPU benchmarks een vergelijking neer te zetten met de standaard RTX 2060/2070/2080 super kaarten. Die mobile videokaarten zijn namelijk significant langzamer dan de desktop variant terwijl je wel de hoofdprijs betaald.

De RTX 2080 Super voor desktops kwam uit op 148 FPS op 1080p ultra Far Cry 5
De RTX 2080 Super Max Q voor laptops komt uit op 110 FPS op 1080p ultra Far Cry 5

De RTX 2060 (non super) voor desktop komt uit op 107 FPS op 1080p ultra Far Cry 5

Dus zo'n RTX 2080 Super Max Q presteert vergelijkbaar met een Desktop RTX 2060.... Niet heel indrukwekkend allemaal.

[Reactie gewijzigd door rigbuilder op 23 juli 2024 20:53]

en ik heb de 2070 Max P (niet max q) in mijn laptop zitten hoe verhoud die dan weer?
(ik geloof dat je gewoon in een gaming profile kan staan die dan 110W aan de gpu geeft)

https://www.youtube.com/watch?v=8ps7pR1Q0ag
De Blade 17 Pro kost in Razers eigen webshop 4100 euro

Raar dat er in het staatje staat "Onbekend"

Zet er dan "€4100,= (Razer's eigen Webshop)"

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 23 juli 2024 20:53]

Niet als je de configuratie wilt uit de round-up, met 2080 super Max Q en 4K 120Hz scherm kom je op de genoemde prijs ;-)
How about looking at the Lenovo P series, Dell Precision? Just because they are not labelled as for "Gaming" does not mean they cannot be used for "Gaming". The same applies to "Gaming" laptops.
Hebben die een RTX2080 Super dan?
Hi, They are customisable with a Xeon/i9 Processors and various graphics cards. Have a look at Lenovo Thinkpad mobile workstations.
Dure laptops met een 2080 super (max-q). Ik heb recent een laptop met een 2070 super aangeschaft voor €2k (Asus ROG Strix), en de 'goedkoopste' 2080 super die ik kon vinden was een MSI van rond de 2800 euro (GE75 Raider). Als je voor 3K of meer een 2080 super max-q koopt ben je gewoon dom bezig...

Je bent verder niet beter af als je een afgeladen model koopt met maximaal geheugen of een grotere/meerdere ssd's. Die zijn los wss een stuk goedkoper.

Vind de review ook erg beperkt. Bij elke laptop wordt het Max-q verhaal niet vermeld, anders dan bij de inleiding en bij de benchmarks. Wat ik bij de benchmarks ook mis is nou net die 2070 super (non max-q variant). Zoveel soorten videokaarten, maar een 2070 super is niet gebenchmarkt?
Als die er nog tussen had gestaan waren deze laptops gewoon verbleekt kwa GPU benchmarks...

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 juli 2024 20:53]

Volgens mij was het een review van de RTX2080 Super. En ze maken wel degelijk in de benchmarks een vergelijk met de RTX2070's. Daarnaast wordt overal netjes vermeldt dat het om een normale of om een Max-Q gaat.

De Asus had een normale RTX2080 Super (dus non Max-Q) en die kon de Max-Q uit de Razer en de Legion niet bijhouden. Volgens mij gaat het om de uiteindelijke prestaties en niet om het naampje toch?

Deze review bewijst dat , mits met een goed koelontwerp, zoals bij de Razer en de Legion, een Max-Q videokaart de normale variant zonder probleem kan verslaan. Bovendien kan een non-Max-Q niet in een laptop met een dergelijk dun design.
Ze maken vergelijking met de normale 2070 en een super max-q variant. De 2070 super staat er niet bij.

Waarom de asus niet het beste presteert is mij een raadsel, maar mogelijk dat de aansturing van het extra scherm de nodige 'aandacht' vraagt. Op papier is het de beste GPU.
Kwa dikte zijn alle modellen nagenoeg gelijk, en door het scherm in de Asus is er intern zo mogelijk nog wel minder ruimte dan bij de rest. MSI krijgt zelfs extra koeling voor elkaar.
Kwantiteit boven kwaliteit even buiten beschouwing gelaten.
Maar als het bij de Asus lukt in 2cm, zou het bij de rest ook moeten kunnen. Of je het moet willen is een 2e...

Dat de max-q variant het beter uithoudt is nogal logisch, dat is een 'beperkt' model. Daar is alles minder aan en heb je zodoende ook minder goede koeling voor nodig.

Als geld geen issue was geweest had ik op basis van mijn eigen ervaring met de 2070 super geen van deze modellen aangeraden als het puur om gaming ging.
Je betaald voor deze modellen voor het 'ultrabook' gehalte, klein en relatief zeer krachtig.

Ik stoor mij in ieder geval vooral aan de uitspraak in het eerste blok tekst uit deze review.
...op zijn minst natuurlijk de snelste videokaart van dit moment, de Nvidia GeForce RTX 2080 Super.
Om dan vervolgens specificatiewijs 3 laptops te pakken met een videokaart die in theorie op de 3e/4e plaats staat.
Voor 1500-2000 euro verschil en een halve centimeter dikte had ik het wel geweten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.