In deze roundup hebben we gekeken naar laptops met een RTX 2080 Super-videokaart, wat bij de meeste fabrikanten ook meteen het duurste is wat ze te bieden hebben. We hebben naar zaken als cpu- en gpu-snelheid, beeldkwaliteit en accuduur gekeken en natuurlijk is de prijs ook een factor. De duurste van het kwartet is de Asus, die 4600 euro kost. Voor dat geld krijg je een unieke laptop met een tweede scherm dat automatisch opklapt. Dat maakt het een stuk bruikbaarder dan het tweede scherm in de Zenbook Pro Duo, die nog plat lag. Hoewel we de ScreenPad Plus een innovatieve toevoeging vinden, is het gebruik ervan nog altijd niet echt vanzelfsprekend en vragen we ons af of je daar extra geld in moet investeren. Dat geldt helemaal omdat de rest van de Zephyrus-laptop niet slecht is, maar er ook niet uitspringt. Wat cpu- en gpu-prestaties betreft zit de Zephyrus in de middenmoot en hoewel het scherm een lekker hoog contrast heeft, is het 60Hz-scherm voor snelle games niet het interessantste. Tijdens het gamen blaast de laptop hete lucht aan de rechterkant uit de behuizing en dat kan bijzonder oncomfortabel worden als je muishand daar ligt.
Een stapje goedkoper is de Razer Blade Pro 17, die 4100 euro kost en op het moment van schrijven helaas niet beschikbaar is in Razers eigen webwinkel. Net als eerdere Razer-laptops die we testten is de Blade voorzien van een opvallend strak afgewerkte behuizing die stevig aanvoelt. De Blade heeft net als de Asus een 4k-scherm dat goed gekalibreerd is. In tegenstelling tot de Asus is de verversingsfrequentie van dat scherm 120Hz, wat het dankzij prima responstijden wel geschikt maakt voor gaming. Razer heeft de hardware zo geconfigureerd dat de videokaart lekker vlot is en daar heb je profijt van bij games waarbij de cpu geen bottleneck is. In cpu-benchmarks is de Blade duidelijk langzamer dan de andere drie in dit kwartet. De koeling heeft de Razer goed op orde, want er wordt geen hete lucht aan de zijkanten weggeblazen. Aparte vermelding krijgt de kaartlezer, want Razer zet hem er gewoon in, terwijl de andere drie fabrikanten het blijkbaar een onnodige toevoeging vinden.
De MSI is met een prijs van 3700 euro weer wat goedkoper en meteen de kleinste van de vier. Misschien is de laptop wel te klein, want de behuizing wordt tijdens het gamen behoorlijk warm en blaast dan warme lucht over je muishand aan de zijkant naar buiten. Tijdens onze throttle-test werd de laptop zonder aangepast fanprofiel zelfs te warm en dat kon alleen verholpen worden met een reboot. De MSI heeft verder het scherm met de hoogste verversingsfrequentie van 300Hz, maar daar horen eigenlijk wel betere responstijden bij. De accu is met 99,9Wh ook de grootste en voor een gamelaptop is de accuduur niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk. Wat prestaties betreft doen de 2080 Super-gpu en i9-processor netjes hun werk, maar net als de Asus is deze laptop in beide opzichten geen uitschieter.
Wat rest is de goedkoopste gamelaptop van de vier, namelijk de 3000 euro kostende Legion 7 van Lenovo. De goedkoopste is in dit geval ook de beste. Lenovo heeft de laptop zo geconfigureerd dat de cpu veel energie mag verbruiken, en dat maakt hem in sommige benchmarks bijna 20 procent sneller dan de Razer. Bovendien verslaat de Lenovo met zijn i7-cpu in onze benchmarks consequent de Asus en MSI met hun i9-processors. De schermkalibratie had beter gekund, maar de Legion haalt wel de hoogste helderheid van de vier en hij laat goede responstijden zien. Bovendien valt de accuduur niet tegen en zou je bij licht gebruik bijna acht uur op een acculading moeten kunnen werken. Tegenover de snelle cpu staat een wat trager geconfigureerde gpu, dus in games waarin de gpu de bottleneck is, zal bijvoorbeeld de Razer vlotter zijn. Net als bij de Asus en MSI zitten de openingen voor de koellucht aan de zijkant van de laptop, maar doordat er ook openingen aan de achterkant zitten hadden we minder last van warme handen dan bij de MSI en Asus.
Elke laptop in deze vergelijking heeft zo zijn eigen pluspunten en redenen om hem wel of niet aan te schaffen. De Asus heeft zijn tweede scherm, de Razer de stevige behuizing en de MSI zijn compacte formaat. Als we alles bij elkaar optellen en de prijs in acht nemen, biedt Lenovo met de Legion 7 de beste RTX 2080 Super-laptop van dit kwartet.