Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur

RTX 2080 Super-laptops Round-up

Duurder is niet altijd beter

Conclusie

In deze roundup hebben we gekeken naar laptops met een RTX 2080 Super-videokaart, wat bij de meeste fabrikanten ook meteen het duurste is wat ze te bieden hebben. We hebben naar zaken als cpu- en gpu-snelheid, beeldkwaliteit en accuduur gekeken en natuurlijk is de prijs ook een factor. De duurste van het kwartet is de Asus, die 4600 euro kost. Voor dat geld krijg je een unieke laptop met een tweede scherm dat automatisch opklapt. Dat maakt het een stuk bruikbaarder dan het tweede scherm in de Zenbook Pro Duo, die nog plat lag. Hoewel we de ScreenPad Plus een innovatieve toevoeging vinden, is het gebruik ervan nog altijd niet echt vanzelfsprekend en vragen we ons af of je daar extra geld in moet investeren. Dat geldt helemaal omdat de rest van de Zephyrus-laptop niet slecht is, maar er ook niet uitspringt. Wat cpu- en gpu-prestaties betreft zit de Zephyrus in de middenmoot en hoewel het scherm een lekker hoog contrast heeft, is het 60Hz-scherm voor snelle games niet het interessantste. Tijdens het gamen blaast de laptop hete lucht aan de rechterkant uit de behuizing en dat kan bijzonder oncomfortabel worden als je muishand daar ligt.

Een stapje goedkoper is de Razer Blade Pro 17, die 4100 euro kost en op het moment van schrijven helaas niet beschikbaar is in Razers eigen webwinkel. Net als eerdere Razer-laptops die we testten is de Blade voorzien van een opvallend strak afgewerkte behuizing die stevig aanvoelt. De Blade heeft net als de Asus een 4k-scherm dat goed gekalibreerd is. In tegenstelling tot de Asus is de verversingsfrequentie van dat scherm 120Hz, wat het dankzij prima responstijden wel geschikt maakt voor gaming. Razer heeft de hardware zo geconfigureerd dat de videokaart lekker vlot is en daar heb je profijt van bij games waarbij de cpu geen bottleneck is. In cpu-benchmarks is de Blade duidelijk langzamer dan de andere drie in dit kwartet. De koeling heeft de Razer goed op orde, want er wordt geen hete lucht aan de zijkanten weggeblazen. Aparte vermelding krijgt de kaartlezer, want Razer zet hem er gewoon in, terwijl de andere drie fabrikanten het blijkbaar een onnodige toevoeging vinden.

De MSI is met een prijs van 3700 euro weer wat goedkoper en meteen de kleinste van de vier. Misschien is de laptop wel te klein, want de behuizing wordt tijdens het gamen behoorlijk warm en blaast dan warme lucht over je muishand aan de zijkant naar buiten. Tijdens onze throttle-test werd de laptop zonder aangepast fanprofiel zelfs te warm en dat kon alleen verholpen worden met een reboot. De MSI heeft verder het scherm met de hoogste verversingsfrequentie van 300Hz, maar daar horen eigenlijk wel betere responstijden bij. De accu is met 99,9Wh ook de grootste en voor een gamelaptop is de accuduur niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk. Wat prestaties betreft doen de 2080 Super-gpu en i9-processor netjes hun werk, maar net als de Asus is deze laptop in beide opzichten geen uitschieter.

Wat rest is de goedkoopste gamelaptop van de vier, namelijk de 3000 euro kostende Legion 7 van Lenovo. De goedkoopste is in dit geval ook de beste. Lenovo heeft de laptop zo geconfigureerd dat de cpu veel energie mag verbruiken, en dat maakt hem in sommige benchmarks bijna 20 procent sneller dan de Razer. Bovendien verslaat de Lenovo met zijn i7-cpu in onze benchmarks consequent de Asus en MSI met hun i9-processors. De schermkalibratie had beter gekund, maar de Legion haalt wel de hoogste helderheid van de vier en hij laat goede responstijden zien. Bovendien valt de accuduur niet tegen en zou je bij licht gebruik bijna acht uur op een acculading moeten kunnen werken. Tegenover de snelle cpu staat een wat trager geconfigureerde gpu, dus in games waarin de gpu de bottleneck is, zal bijvoorbeeld de Razer vlotter zijn. Net als bij de Asus en MSI zitten de openingen voor de koellucht aan de zijkant van de laptop, maar doordat er ook openingen aan de achterkant zitten hadden we minder last van warme handen dan bij de MSI en Asus.

Elke laptop in deze vergelijking heeft zo zijn eigen pluspunten en redenen om hem wel of niet aan te schaffen. De Asus heeft zijn tweede scherm, de Razer de stevige behuizing en de MSI zijn compacte formaat. Als we alles bij elkaar optellen en de prijs in acht nemen, biedt Lenovo met de Legion 7 de beste RTX 2080 Super-laptop van dit kwartet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (108)

Wijzig sortering
Leuk dat er gekeken wordt naar temperatuur, maar hoe zit het met de geluidsproductie bij deze temperaturen?
We zijn er nog mee bezig om die testprocedure goed te krijgen, puur subjectief was de Razer de stilste en de MSI de luidste, met de Asus en Lenovo daartussenin.
Ik had vorig jaar een MSI laptop terug gestuurd. Volgens mij de 1070. Die fan ging echt de hele tijd van zacht naar hard schommelen. Verschrikkelijk irritant.
Hier precies hetzelfde. Had al een MSI (met 970) met hetzelfde probleem en toch als vervanger de MSI met 1660ti gekocht, maar omdat ze blijkbaar nog steeds een belabberde fancurve/control hebben gelijk teruggestuurd. Touchpad van de MSI's vind ik misschien nog wel irritanter. Muis hapert als je er langzaam overheen gaat. Daarnaast heel (te) breed, maar niet hoog genoeg. Ze lijken een goede prijs/kwaliteit verhouding te bieden, maar de kwaliteit is gewoon minder dan ik telkens hoop.

Super tevreden met de Razer Blade Pro (RTX2070 uit 2019). Grootste voordelen vind ik dat hij niet de nadelen heeft die ik hiervoor over de MSI heb genoemd. Groot en fijn touchpad (enige die bij macbook in de buurt komt imo). Stille koeling die achter weg blaast. 100% stil bij programmeren/browsen en kan een hele dag op accu werken (bespaarmodus). Op adapter in performance mode op 144hz scherm heerlijk gamen. Best of both worlds.

Groot verschil ook in de frequentie van de fan herrie. Waar de MSI's erg wispelturig waren en hogere pitch in de fan hadden, gaat de Razer gewoon flink blazen. Geen snerpende 'piep' zeg maar. Misschien omdat het naar achter wordt gericht dat je die minder kan waarnemen.

Grootste nadeel is dat ik hem vorig jaar op Amazon UK heb moeten bestellen en je dan zo'n kleine linker shift hebt met backslash ernaast. Ook garantie is irritant omdat je dan naar UK moet opsturen. Hoop dat ik die niet nodig ga hebben.
En dat was geen defect ?
Ik had hetzelfde (MSI GL65 9SD-009NL met 1660ti), weet dat het niet zo hoort, maar heb met afterburner zelf een voltage en fan-profiel gemaakt. Hij draait met een undervolt nu koeler, sneller (2100Mhz), en minder luidruchtig. Daarnaast is er van throttling geen sprake meer.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 11 augustus 2020 13:25]

Dat is tamelijk verbazingwekkend.
Ik ben zelf de gelukkige bezitter van een Lenovo Legion Y740-15IRHg (https://tweakers.net/pric...81uh0063mh/specificaties/)

Fantastische aankoop, maar luidruchtig is die wel. Dat wist ik van tevoren (schijnt namelijk algemeen te zijn bij Legions). Dat die van jullie minder luidruchtig is dan de MSI kan dus twee dingen betekenen: ofwel Lenovo heeft het probleem getackled, danwel de MSI is een lawaaimaker.

Wat mijn tegenvalt is dat de behuizing van de door jullie geteste Legion niet volledig van metaal is. Dat is de mijne wel (was ook een eis, want ik sleep hem voor mijn werk overal mee naar toe).
Van één ding ben ik echter zeker: wanneer mijn laptopje aan vervanging toe is, ga ik 100% zeker weer voor de Lenovo Legion. Nu maar hopen dat ook Legion de keuze voor Ryzen CPU's gaat aanbieden.
Het zou inderdaad leuk zijn als dit wordt aangegeven. En niet alleen een 'max db' of iets dergelijks, maar ook een soort van ergenisscore.

Het gaat er uiteindelijk om hoe irritant het is. Een laptop kan stiller zijn dan de andere, maar toch vervelender, vanwege het steeds maar sneller en langzamer draaien.
Totdat ze een oplossing vinden voor koeling ga ik nooit meer een gaming laptop kopen.

Ze maken allemaal teveel lawaai + worden super warm.

Ik snap niet dat mensen het nog kopen.

Totdat ze daar een oplossing voor hebben koop ik wel een nieuw generatie console eind dit jaar of begin ik aan Cloud gaming.
Als het aankomt op pure kracht dan verlies een laptop altijd van een desktop. Als er daarbij ook naar kostprijs gekeken wordt dan verliest de laptop inderdaad nog harder. Neem je de herrie/geluidsproductie ook mee dan is het een race tussen een formule 1 wagen en een Trabantje.

Maar een laptop heeft ook bepaalde voordelen. Je kan 'm opbergen. Het heeft geen dedicated plek in huis nodig (geen heel bureau/meubel), je kan 'm meenemen en bij vrienden of op een LANparty gaan gamen. Je kan buiten in de lentezon gaan gamen. En een desktop plus alles wat erbij komt neem je ook niet zo makkelijk mee als je twee weken op vakantie gaat, of voor werk een week weg bent. En je hebt gelijk een accu/UPS in je systeem. Valt de stoom uit? Dan knalt de laptop niet gelijk uit.

Een vaste (game)pc is per definitie niet te vergelijken met een laptop; het zijn twee verschillende producten met elk hun eigen sterke en zwakke punten.
Een kleine itx case (dan A4) neem je ook handig mee, voorwaarde is wel dat er dan een scherm voor handen is. Of je neemt een externe gpu mee. Op vakantie laat ik de gamespullen lekker thuis, dan is het tijd voor buiten spelen!
Ik had mijn desktop in een Dancase A4 gezet om deze reden. Voor een LAN party is dat de moeite waard, maar voor even 2 uurtjes naar een vriend vind ik de Razer Blade een stuk handiger mee te slepen. Geen gedoe met kabels, aansluiten, scherm etc. Met een 2070 de typische LAN games spelen gaat prima. Geen problemen met lawaai of hitte. De laatste AAA games laten hem wel zweten.

Heb uiteindelijk mn desktop maar weer in een veel beter dempende grote (Fractal) case terug gezet en die Dan Case staat stof te happen.
Ik dacht juist dat de externe GPU bay hier de oplossing voor was. Een ultra light met een zieke CPU die je gewoon vast koppelt met thunderbolt aan een externe gpu als je wil gaan gamen.

Volgens mij waren de bottlenecks in vergelijking met een interne laptop gpu niet heel groot
Een eGPU is een mooi alternatief!
Dat verschil valt de jaren fors mee, ook qua geluids productie, een hoop premade systemen zijn helemaal niet zo goed uitgedacht geconfigureerd en zijn ook niet altijd even stil.
(...) Valt de stoom uit? (...)
Als je daarmee elektriciteit opwekt, heb je over het geluid van de fans zeker geen klagen, denk ik...

:+
Ik ben zelf voor het eerst ooit in de race voor een gamelaptop, puur door een veranderende thuissituatie. Nieuw huis waar geen plek is voor een gamepc beneden. En ik vind het gezellig om beneden te gamen dan afgezonderd op zolder.

Ik zou alleen nooit 3000 euro betalen voor een gamelaptop, dan maar niet de beste van de beste graphics. Overigens maak je een goed punt over een nieuwe console.
Dan kan je toch een goedkopere laptop nemen, en via Steam link gamen :)
De nieuwe HP omen15 (zowel intel als amd) zijn ook erg goede laptops en stukken goedkoper dan deze. Ik ben flink aan het orienteren geweest maar vind het de extra 1000+ euro niet waard om ipv die HP een Lenovo te nemen.
Een 2070 Max-q of een 2060 vind ik voldoende en scheelt waarschijnlijk een hoop warmte en extra herrie.
Waarom zouden die dingen waar jij problemen mee hebt voor andere ook een issue zijn.

Lawaai geen last van ivm goede headset en warmte neem ik op de koop toe, zal ook praktisch nooit veranderen...

Denk dat prijs voor meer mensen een issue is.
Lawaai is alleen geen issue als je alleen woont of je voor gamen terugtrekt op een kamertje waar je alleen zit. Leuk dat jij het niet hoort door je headset, maar als je met je partner in de woonkamer zit, hoort die het wel natuurlijk.

Ben het wel met je eens dat 3k euro en meer veel meer mensen zal afschrikken dan wat lawaai...
Gaming laptops zijn perfecte werk computers.
Ze hebben voor laptops zeer goede specs in combinatie met veel betere cooling dan al die platte dingen.
Daarnaast kan je af en toe ook aardig gamen met zo'n ding.

Een ding wel, kijk ook naar waar de laptop zijn hete lucht uitblaast. Mijn huidige HP Omen blaast de hete lucht uit direct op mijn muishand, wat niet erg plezierig is. Is op zich op te lossen door mijn hand wat verder te verwijderen van de laptop.

Maar als je een hardcore gamer bent, dan zou ik zeker een desktop aanraden.
Gaming laptops zijn perfecte werk computers.
Dat ligt er wel aan wat je van je werkcomputer verwacht. Ik kan me zo voorstellen dat 2,4 + 0,5 0,9 kg voor veel mensen belangrijk veel meer is dan de 1,5 + 0,1 kg van een zakelijke laptop.
.. Of een prijs van 3.000 euro belangrijk meer is dan 1.500.
Ook niet alle zakelijke gebruikers zullen de effectievere koeling kunnen waarderen want dat maakt extra geluid en dat leidt af.

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 11 augustus 2020 12:11]

Klopt helemaal. Zo moet iedereen zijn eigen afweging maken wat belangrijk is.
Voor mij is een laptop ook meer een verplaatsbare desktopvervanger. En daar het mijn werk is, wil ik het liefst zo min mogelijk wachten op mijn computer.
Gewicht en accuduur maken daardoor bij mij ook weinig uit. Hij hangt voornamelijk aan het stroom.
Omdat de wederhelft geen PC ergens wil hebben staan. En ja dan wordt de rest voor lief genomen.
mijn wederhelft zet ondertussen een gaming pc neer met 3 schermen in de woonkamer en gaat zitten streamen :+

al met een kind erbij zijn de streaming uren zo goed als 0 geworden

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 11 augustus 2020 10:10]

Dat si al een hele tijd veranderd, de meeste premium gaming laptops koelen in ongeveer dezelfde lijn als een premade PC systeem. Niet zo goed als een full custom systeem met een 280mm aio radiator voor alleen de CPU al bijvoorbeeld.

Denk dat het meer aan jou ligt dat je niet kan begrijpen waarom mensen een gaming laptop kopen. Ik draaide voor de crisis exclusief gaming laptops, veel reizen, gamen en productiviteit op locatie etc.
Wat watercoolertje zegt.

Ik heb een Skikk barebone, mede omdat die gemakkelijk te onderhouden is. De standaard meegeleverde koelpasta is absoluut kut. Die heb ik dan ook snel vervangen met Thermal Gryzzly Kryonaut.

Temperaturen vallen heel erg mee, geluid ook.

Toegegeven, het is nu een ouder model welke aan vervanging toe is. Maar ik wacht nog even tot de 3000 series uitkomen. Huidige laptop heeft een 970m GPU en 4000 series Intel CPU. Geen idee hoe hoog de temperaturen van de huidige gaming laptops oplopen, maar ik vermoed vergelijkbaar.

En nu het waarom: Ik heb een gaming laptop omdat tijdens avond, weekeind, nacht en feestdagen mijn primaire taak monitoren en reageren op alarmen is. Alles is geautomatiseerd, bij een alarm krijg ik een pingeltje en moet ik ff aan het werk. Ochtenden heb ik wat meer werk te doen.

Dat pingeltje komt uiteindelijk (gelukkig) zelden voor, en dus heb ik een zee aan vrije tijd op werk. Die vul ik deels door af en toe een flink potje te gamen. Managers vinden het geen probleem, dus dan is een gaming laptop natuurlijk een geweldig iets.
Ik heb zelf een gaming laptop gekocht niet zo lang geleden en ik moet je gelijk geven.

Hij is luid bij gamen, waar ik niet zoveel last van heb, maar huisgenoten worden minder blij van constant 55+db in de woonkamer. Het 144hz scherm (met 8ms grey-to-grey) is niet snel genoeg voor FPS games die ik speel, dus sleep ik altijd een extern 144hz (1ms) scherm mee en je moet de latptop altijd op stroom aangesloten hebben, dus echt portable gamen is het (voor mij) ook niet.

Als deze 'op' is, wil ik voor een mini-itx game pc gaan. Vaak goedkoper, stiller, sneller en net zo draagbaar als de setup die ik nu overal naar toe sleep.
Die oplossingen zijn er:
1. Headset
2. Laptop coolpad met ventilator er onder.
3. Moonlight steamen vanaf je eigen PC

En verder, wat had je dan verwacht, helemaal met zo'n dun modelletje.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 11 augustus 2020 13:09]

Hou toch eens op met het kaartlezer geneuzel als punt bij de review.
Ik durf te wedden dat 90% van de gebruikers zo'n ding nooit gebruiken en mocht het nodig zijn kun je altijd een USB reader meenemen in je laptop tas.
En zeker bij gaming laptops ga je zo'n ding niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Welja op 11 augustus 2020 08:41]

Hoezo ga je dat zeker bij een game laptop niet gebruiken? Ik heb maar 1 laptop in huis (gamelaptop) en vind het persoonlijk wel handig dat het er in zit. Ik vind die externe dongels alleen maar onhandig, en zeker bij een wat stevigere laptop is er genoeg ruimte om dat te plaatsen.

Dus nee het hoeft niet verplicht te worden, maar het mag zeker wel meegenomen worden tijdens de review.
En wanneer heb jij hem voor het laatst gebruikt?

Op je vaste pc zit toch ook geen kaart lezer, daar hoor je toch ook niemand over zeuren? Ik ken letterlijk niemand die ooit een kaartlezer in de vast pc doet. Alleen mijn ouders doen 6 keer per jaar zo'n ding in de pc om de foto's van hun antieke (2006 :+ ) camera op de laptop te krijgen.
Zelf van het weekend nog om de foto’s van mijn camera over te zetten. Dat is de reden waarom ik dus een gamelaptop met SD kaartlezer heb uitgezocht.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
YEEEEE GEVONDEN!!
Dan bestaan er toch tweakers zonder Raspberry Pi's :)
Dat is micro SD, daar heb je toch een adapter nodig. Of het dan een microsd naar sd of microsd naar usb is maakt dan niet meer uit
/offtopic
De laptops die ik in handen heb gehad de afgelopen 3 jaar hadden allemaal een microSD slot, geen SD.
Lenovo en HP hebben die veelal standaard. En wat mij betreft mag een MicroSD reader best standaard zijn.

Dat gezegd hebbende heb je gelijk. Alle apparaten behalve antiek, worden verbonden met een kabel. Dan ga je toch niet je microSD kaart eruit peuteren.
Ik gebruik hem meerdere keren per dag om bestanden naar de 3D printers te krijgen. Een externe dongel is heel vervelend in dit geval.
Kan ik mij wel enigzins in vinden. Een Micro SD of SD-kaartlezer is een leuke bonus maar als die door een extra USB (C) poort kan worden vervangen zou ik dat helemaal niet erg vinden.

Zelf heb ik wel een Dell XPS 15 en daarin overweeg ik een SD-kaart van 256/512 GB te installeren als secundair opslag-medium, maar dat zou ik bij een gaming-laptop niet eens overwegen. Daar is zoiets op zijn hoogst handig als je data van je SD-kaart uit je telefoon of camera wil halen en je echt niets anders hebt qua laptop.

Aan de andere kant vraag ik mij af waarom je 3000-4600 euro zou betalen voor een gaming-laptop als er op dat segment heel veel keuze is aan meer professionele of zelfs meer tussenin klasse modellen
Mwah, maak daar maar 98% van,

Zeker omdat dit game laptops zijn...
Je moet al opletten of een laptop tegenwoordig nog een ethernet aansluiting heeft. Die kaartlezer kan ik dan inderdaad missen als kiespijn.
Helemaal waar, daarnaast heb je een kaartlezer (normal, mini, micro) voor minder dan 3 euro bij de action.
De Legion is naar mijn mening ook de beste qua design, eindelijk geen overdreven en erg aanwezige “gaming” uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door bones op 11 augustus 2020 07:01]

Persoonlijk vind ik de MSI GS66 juist niet zo extreem in z'n uiterlijk. Alleen de RGB-toetsen, maar verwacht dat je die gewoon aan kan passen. Alleen kenners zullen dan aan het logo zien dat het om een gaming-laptop gaat.
Juist de Razer vind ik het minste gamer uiterlijk hebben. Straks en modern, het is een zwarte Macbook bijna.
Maar het logo van Raze (lees "tramp stamp") is echt afschuwelijk.
Hoe verhoudt zo'n mobiele GPU zich tegenwoordig tot de desktop versie van hetzelfde type?
Dat is vrijwel onmogelijk om te zeggen - en niet alleen voor de GPU - omdat het heel erg afhangt van onder andere de koeling van de laptop, de stroomtoevoer van de laptop en de power limits die in de CPU/GPU zijn ingesteld. Daardoor kan het per laptopmodel, zelfs met officieel dezelfde specs, enorm verschillen.
Zoals je ook in de bovenstaande round-up ziet betekent zelfs een hoger model CPU/GPU niet dat je betere prestaties neerzet. Dat zie je ook bij de GPUs.

Ik heb zelf een gaminglaptop met een Mobile RTX 2070 Refresh (2020), en de prestaties van het ding liggen (als de gemiddelde PassMark benchmarkscores een indicatie zijn) ongeveer tussen een reguliere RTX 2060 en een RTX 2070 in (en dan dichter bij de RTX 2070 dan bij de RTX 2060).
Echter presteert de GPU van mij beter dan de gemiddelde laptop-GPU omdat de fabrikant van mijn laptop voor een goede stroomtoevoer en koeling heeft gezorgd, dus zit mijn score zelfs boven de gemiddelde scores van de Mobile RTX 2080 en de Mobile RTX 2080 Super met Max-Q.
In werkelijkheid zouden natuurlijk de RTX 2080 Mobile en de RTX 2080 Super met Max-Q mobile gewoon beter moeten presteren, maar omdat de scores zo ongelooflijk verschillen tussen de laptopmodellen, worden daardoor het gemiddelden dus zwaar onderuit wordt gehaald door de laptops met te weinig koeling/voeding/andere power limits.
Ok dus als je laptop goed inelkaar zit, dan ligt een mobiele RTX2080 best dichtbij een reguliere RTX2080? Dat wist ik niet. Ik dacht dat die mobiele versies altijd, zeg, 5x - 10x zo traag waren. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn.
Wél degelijk trager.
2070 komt in de buurt van 1660Ti
2080 meer in de buurt van 2060
Is niet zoals de pascal generatie waar mobiele GPU's 10% afwijken van de desktop variant

Zie hieronder vergelijking van HardWareUnboxed GPU's laptop vs desktop
https://www.youtube.com/watch?v=s9jS1c4H5lk
Mis ik nou wat?

Waar is de goedkoopste Super non MaxQ in deze vergelijking?

pricewatch: HP Omen 17-cb1195nd
Er mist wel meer, maar ze kunnen natuurlijk niet alle laptops krijgen.


Zou zelfs even bij skikk kijken, super variant met de i7 voor€2249,-

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 11 augustus 2020 09:43]

Is toch MaxQ?

Sorry, maar dat doet wat mij betreft het hele Super idee weer teniet.

Als ik dan toch max-out wil, dan wel de MaxP versie.

Maar thx.
Volgens mij showt de review dat vooral de koeling belangrijk is.

De Asus heeft een Full 2080 super maar de Legion en de Blade blazen em continu voorbij met een Max-Q
Klopt, maar juist de Omen is het, die op Joetjoep geroemd wordt om zijjn koeling...
Wat ik een klein beetje een gemiste kans vind bij deze test / review om bij de GPU benchmarks een vergelijking neer te zetten met de standaard RTX 2060/2070/2080 super kaarten. Die mobile videokaarten zijn namelijk significant langzamer dan de desktop variant terwijl je wel de hoofdprijs betaald.

De RTX 2080 Super voor desktops kwam uit op 148 FPS op 1080p ultra Far Cry 5
De RTX 2080 Super Max Q voor laptops komt uit op 110 FPS op 1080p ultra Far Cry 5

De RTX 2060 (non super) voor desktop komt uit op 107 FPS op 1080p ultra Far Cry 5

Dus zo'n RTX 2080 Super Max Q presteert vergelijkbaar met een Desktop RTX 2060.... Niet heel indrukwekkend allemaal.

[Reactie gewijzigd door rigbuilder op 11 augustus 2020 10:00]

en ik heb de 2070 Max P (niet max q) in mijn laptop zitten hoe verhoud die dan weer?
(ik geloof dat je gewoon in een gaming profile kan staan die dan 110W aan de gpu geeft)

https://www.youtube.com/watch?v=8ps7pR1Q0ag
De Blade 17 Pro kost in Razers eigen webshop 4100 euro

Raar dat er in het staatje staat "Onbekend"

Zet er dan "€4100,= (Razer's eigen Webshop)"

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 11 augustus 2020 14:09]

Niet als je de configuratie wilt uit de round-up, met 2080 super Max Q en 4K 120Hz scherm kom je op de genoemde prijs ;-)
How about looking at the Lenovo P series, Dell Precision? Just because they are not labelled as for "Gaming" does not mean they cannot be used for "Gaming". The same applies to "Gaming" laptops.
Hebben die een RTX2080 Super dan?
Hi, They are customisable with a Xeon/i9 Processors and various graphics cards. Have a look at Lenovo Thinkpad mobile workstations.
Dure laptops met een 2080 super (max-q). Ik heb recent een laptop met een 2070 super aangeschaft voor €2k (Asus ROG Strix), en de 'goedkoopste' 2080 super die ik kon vinden was een MSI van rond de 2800 euro (GE75 Raider). Als je voor 3K of meer een 2080 super max-q koopt ben je gewoon dom bezig...

Je bent verder niet beter af als je een afgeladen model koopt met maximaal geheugen of een grotere/meerdere ssd's. Die zijn los wss een stuk goedkoper.

Vind de review ook erg beperkt. Bij elke laptop wordt het Max-q verhaal niet vermeld, anders dan bij de inleiding en bij de benchmarks. Wat ik bij de benchmarks ook mis is nou net die 2070 super (non max-q variant). Zoveel soorten videokaarten, maar een 2070 super is niet gebenchmarkt?
Als die er nog tussen had gestaan waren deze laptops gewoon verbleekt kwa GPU benchmarks...

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 11 augustus 2020 17:40]

Volgens mij was het een review van de RTX2080 Super. En ze maken wel degelijk in de benchmarks een vergelijk met de RTX2070's. Daarnaast wordt overal netjes vermeldt dat het om een normale of om een Max-Q gaat.

De Asus had een normale RTX2080 Super (dus non Max-Q) en die kon de Max-Q uit de Razer en de Legion niet bijhouden. Volgens mij gaat het om de uiteindelijke prestaties en niet om het naampje toch?

Deze review bewijst dat , mits met een goed koelontwerp, zoals bij de Razer en de Legion, een Max-Q videokaart de normale variant zonder probleem kan verslaan. Bovendien kan een non-Max-Q niet in een laptop met een dergelijk dun design.
Ze maken vergelijking met de normale 2070 en een super max-q variant. De 2070 super staat er niet bij.

Waarom de asus niet het beste presteert is mij een raadsel, maar mogelijk dat de aansturing van het extra scherm de nodige 'aandacht' vraagt. Op papier is het de beste GPU.
Kwa dikte zijn alle modellen nagenoeg gelijk, en door het scherm in de Asus is er intern zo mogelijk nog wel minder ruimte dan bij de rest. MSI krijgt zelfs extra koeling voor elkaar.
Kwantiteit boven kwaliteit even buiten beschouwing gelaten.
Maar als het bij de Asus lukt in 2cm, zou het bij de rest ook moeten kunnen. Of je het moet willen is een 2e...

Dat de max-q variant het beter uithoudt is nogal logisch, dat is een 'beperkt' model. Daar is alles minder aan en heb je zodoende ook minder goede koeling voor nodig.

Als geld geen issue was geweest had ik op basis van mijn eigen ervaring met de 2070 super geen van deze modellen aangeraden als het puur om gaming ging.
Je betaald voor deze modellen voor het 'ultrabook' gehalte, klein en relatief zeer krachtig.

Ik stoor mij in ieder geval vooral aan de uitspraak in het eerste blok tekst uit deze review.
...op zijn minst natuurlijk de snelste videokaart van dit moment, de Nvidia GeForce RTX 2080 Super.
Om dan vervolgens specificatiewijs 3 laptops te pakken met een videokaart die in theorie op de 3e/4e plaats staat.
Voor 1500-2000 euro verschil en een halve centimeter dikte had ik het wel geweten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True