Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Control Review

Verwarrend, goed en kort

31-08-2019 • 06:00

85

Multipage-opmaak

De nieuwe directeur

Samengevat

Control is een game waarmee Remedy zijn nek uitsteekt. Het verhaal is goed, maar wat vervreemdend, net als het ontwerp van de spelwereld. Ook de personages zijn prima, waarbij vooral de voice acting opvalt. De game is alleen wat aan de korte kant. De gameplay is de sterkste kant van Control. De combi van het Service Weapon en de magische krachten die je onderweg opdoet is uitdagend, op een prettige manier. Je zult beide moeten combineren, maar hebt wel degelijk genoeg vrijheid om een eigen aanpak te kiezen.

Gespeeld op: Windows
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 4, Xbox One

Het Finse Remedy Entertainment houdt wel van een uitdaging. De studio maakt graag games waarbij de grenzen worden verlegd, en slaagt daar steeds wonderwel in. Dat was al zo met Max Payne, en de studio bleef zichzelf daarna uitdagen met games als Alan Wake en Quantum Break. Control past in dat opzicht prima in dit rijtje. De studio voert het magisch realisme van Quantum Break nog verder door. Was het verhaal daar al vrij buitenissig, hier staat het nog verder van de werkelijkheid. Is dat erg? Nee, zeker niet, al vraagt het wel een bepaald inlevingsvermogen van de speler, want de bespiegelingen over andere werkelijkheden en bijbehorende entiteiten kunnen wat gaan duizelen.

Een van de uitdagingen die Remedy voor zichzelf stelde, betreft de spelwereld. Control speelt zich af in The Oldest House, een wat anoniem pand in New York. Het is het hoofdkwartier van het Federal Bureau of Control, een geheimzinnige organisatie die onderzoek doet naar paranormale gebeurtenissen. Het pand lijkt klein, maar blijkt van binnen verrassend groot. Dat laatste is maar goed ook, want de game speelt zich volledig binnen dat ene pand af. In Control stap je in de stevige schoenen van Jesse Faden, een jonge vrouw die net is aangesteld als directeur van de FBC.

Overtreffende trap

In Control bestuur je Jesse vanuit de derde persoon. De game is vooral een shooter, maar de ontwikkelaars hebben daar een laag aan toegevoegd die groter is dan wat we van Remedy gewend zijn. Remedy is de studio die ons kennis liet maken met Bullet Time, en daar ging hij in Quantum Break nog een stap verder in. Control is daar weer de overtreffende trap van, zoals je mag verwachten van een game die zich afspeelt in een omgeving waar de aardse regels niet lijken te gelden. In Control combineer je schieten met magische gaven die in veel gevallen doen denken aan Star Wars.

Goede dosering

De opbouw van Control is prima. Je krijgt gedurende de game een aantal magische krachten die keurig zijn gedoseerd. Als je begint, heb je een behoorlijk krachtige melee-aanval. Daar krijg je al snel een dash bij om aanvallen te ontwijken. Dat zet de toon, want vanaf dat moment ontwikkelt Control zich tot een game waarin de sleutel tot succes bestaat uit de combinatie van schieten en het gebruik van je magische krachten. Jesse is vrij zwak en krijgt steeds groepen tegenstanders tegenover zich. Daarbij gaat het voornamelijk om behekste medewerkers van de FBC, die de aanval op hun nieuwe directeur inzetten. Je hebt meestal vijf of meer vijanden tegenover je, en die worden aangevuld als je een eerste golf hebt uitgeschakeld. Je stuit daarbij al snel op tegenstanders die een magisch schild om zich heen hebben of doelzoekende raketten afvuren. Remedy hamert er in de laadschermen dan ook op dat het zaak is om te blijven bewegen.

Bewegen alleen is echter niet genoeg. Je zult moeten leren vertrouwen op opties als Launch, Shield en Levitate, hoewel je die laatste pas vrij laat in de game kunt bemachtigen. Vooral Launch kan uitgroeien tot een krachtig wapen. Je kunt er voorwerpen mee oppakken en naar je tegenstanders gooien. Als je ze daarmee niet direct doodt, raken ze in ieder geval even uit balans, zodat je de tijd hebt om wat kogels af te vuren.

Control

Service Weapon

Die kogels komen uit het enige wapen dat je tot je beschikking hebt, het Service Weapon dat je erft van je voorganger. Het is een multifunctioneel wapen dat verschillende vormen aan kan nemen. Ook die verschillende vormen speel je in de loop van de game vrij. Het zijn er een kleine handvol, en je kunt er steeds twee tegelijk van inzetten. Tussen die twee kun je razendsnel wisselen.

Dat alles kun je ook nog opwaarderen. De verschillende vormen die je Service Weapon aan kan nemen, kun je elk voorzien van mods. Eerst een enkele mod, dan twee, en zo verder. Mods zijn er in vele soorten en maten, en je vindt ze op het slagveld. Er zijn ook lichaamsgebaseerde mods. Daarnaast is er een vrij uitgebreide skill tree waarin je naast wat basale zaken elke magische kracht apart op kunt waarderen. Daarbij kun je dus nadruk leggen op het ontwikkelen van je favoriete magische kracht, hoewel een flinke investering in Health, Energy en Launch onvermijdelijk lijkt. Dat zijn de zaken die je door de eerste helft van de game helpen. Als je opties bemachtigt als Shield, Seize en Levitate kun je wat meer variëren. Dankzij Seize kun je zwaar gewonde tegenstanders overnemen, waardoor ze tijdelijk aan jouw kant vechten. Met Levitate kun je boven het slagveld zweven.

Control

Op verkenning

Levitate is overigens onmisbaar bij het verkennen van The Oldest House. Waar veel voorgaande Remedy-games behoorlijk lineair waren, is Control dat allerminst. The Oldest House is een waar labyrint dat allerlei geheimen blijkt te herbergen. Veel delen van het huis zijn in eerste instantie niet toegankelijk. Daarvoor ontbreken de juiste toegangspasjes of fysieke mogelijkheden. Ook op dat punt is de game prima opgebouwd. De pasjes krijg je van de personen die figureren in het verhaal, en de fysieke eigenschappen speel je gedurende de game vrij. Dat maakt dat je steeds verder in de krochten van het Bureau door kunt dringen.

Control

Verdwalen

Daarbij moet worden aangetekend dat Remedy zijn best doet om je te helpen bij het navigeren door The Oldest House, maar daar niet altijd in slaagt. Je zoektocht naar de route naar weer een nieuw magisch artefact is onderdeel van de gameplay, maar soms is het wel erg onduidelijk wat er precies van je wordt verwacht. Er staan aanwijzingen op de plattegrond van de verschillende sectoren in het pand, maar dat is niet altijd genoeg. Overigens hoort natuurlijk wel bij het open karakter van de game dat sommige wegen nog even versperd zijn. En mocht je niet verder kunnen, dan is er altijd wel een sidequest die je kunt uitvoeren. Het is goed om op die manier aan je upgrades te werken, want die heb je in Control hard nodig.

Dat laatste is met name het geval omdat je tegenstanders een level hebben, en daarin variëren van 1 tot level 6. Dat zit er voor Jesse echter niet in. Zij stijgt niet in level en zal het dus moeten doen met de opwaardeeropties uit de skill tree, de evoluties en mods van het Service Weapen, en de magische krachten die je vrij speelt. Tegenstanders stellen daar niet alleen hogere levels tegenover, dat zou wat saai zijn. Ook zij krijgen er eigenschappen bij.

Control

Gebruik je magie

Waar tegenstanders eerst een schild krijgen, kunnen sommigen later in de game ook zweven. Als je nog verder komt, duiken er vijanden op die hun teamgenoten kunnen genezen. De eigenschappen van je tegenstanders maken dat je wordt gestimuleerd om je magische opties te gebruiken, en daarbij heb je de vrijheid om te kiezen. De combo van Dodge en Shield kan, maar je kunt ook vertrouwen op Launch en Seize, en Levitate maakt het plaatje compleet. Het is goed dat Remedy die eigenschap pas laat in de game inbrengt, want Levitate maakt de besturing wat complexer. Ook hierbij komt weer naar voren dat de opbouw goed in elkaar steekt.

Zo ontstaat een game waarin je flink moet wisselen. De verschillende edities van je Service Weapon zijn prima, en dat je daar zo snel tussen kunt wisselen is heel nuttig. Maar je Service Weapon draait op je eigen Energy, je kunt het dus niet eindeloos gebruiken. Afhankelijk van de vorm van het wapen ben je na een paar salvo's door je energie heen, en dan moet je even wachten tot deze weer is aangevuld. In de tussentijd kun je terugvallen op je magische krachten, waarbij vooral Launch in aanvallend opzicht erg nuttig is. Je Service Weapon hoef je gelukkig niet te herladen. Je hoeft er ook geen munitie voor te zoeken. Dat is erg prettig, want het knokken is met de overmacht aan tegenstanders al hectisch genoeg.

Control

Jesse is zwak

Het is wel zaak je gezondheid in de gaten te houden. Ook al kan Jesse flink van zich afbijten, ze blijft opmerkelijk. Zeker als de tegenstanders sterker worden, kan ze na één treffer al het loodje leggen. Bewegen is dus essentieel, net als op de kleine blauwe bolletjes jagen die tegenstanders laten vallen als je ze raakt. Wat je er bij hen aan gezondheid afsnoept belandt op de grond, in de vorm van die bolletjes. Alleen dat is al reden om te blijven bewegen. Het maakt ook dat je risico's moet blijven nemen. Je kunt vijanden best van afstand bestoken, maar daarmee blijf je ook uit de buurt van aanvullende gezondheid. Het is een prima systeem.

Wat de gameplay van Control verder uitdagend maakt, is het belang van headshots. Dat headshots belangrijk is zijn, is geen verrassing, maar wel dat het vrij lastig is ze te maken. De hitbox van je vijanden is krap bemeten. Het maakt het schieten uitdagend, op een goede manier. Overigens heeft ook de pc-versie aim assist, mocht je daar behoefte aan hebben.

Control

Kort verhaal

Waar we over de gameplay zeer te spreken zijn, zijn we iets minder enthousiast over de verhalende kant van de game. Het verhaal heeft een mysterieus uitgangspunt en zit prima in elkaar, maar is helaas nogal kort. Zeker de centrale verhaallijn en de bijbehorende missies zijn behoorlijk snel voorbij. Gelukkig is de game daarmee niet uit, want er zijn genoeg side missions, en je kunt de game doorspelen als de credits langs zijn getrokken. Er zijn zelfs nieuwe side missions als je zover bent. Het punt is meer dat het einde van de verhaallijn niet alleen snel is bereikt, het einde is ook niet heel sterk.

Control

David Lynch

Gelukkig is de sfeer in de game wel goed. Het geheel voelt aan als een futuristische David Lynch-film. Daarbij is het uiterlijk van de personages uitstekend verzorgd, en de bijbehorende voice acting is zelfs nog beter. De subtiele nuances in de uitdrukking op het gezicht van vooral Jesse zijn indrukwekkend. Ook de stemmen van personages zoals Jesse en voormalig directeur Trench zijn prima. De Finse schoonmaker Ahti is een lekker vreemd en enigszins ontregelend personage dat niet alleen voor verwarring zorgt, maar vooral ook dienst doet als gids in de vreemde wereld van The Oldest House. De game heeft bovendien een uitstekende soundtrack die de enigszins beklemmende sfeer zeer goed weet te benadrukken.

Het level design van de wereld is op zich ook sterk, al kan The Oldest House dus een behoorlijk doolhof zijn waarin je gegarandeerd een keer de weg kwijtraakt. Mooi zijn de veranderingen die het gebouw doormaakt als bepaalde secties zijn bevrijd van de invloed van de Hiss, de grote vijand in de game. Toch eist dat uiterlijk ook zijn tol. De Windows-versie van de game heeft wat last van framedrops, juist bij dat soort transities.

Control

Raytracing

Het uiterlijk van de game heeft nog een andere kant, namelijk de meer technische. Remedy heeft zijn best gedaan om ondersteuning voor de nieuwste renderingtechnieken in te bouwen, en dat is merkbaar. Vooral de ondersteuning voor raytracing springt daarbij in het oog, omdat er momenteel weinig games zijn die het op dit vlak beter doen dan Control. We speelden de game op verschillende settings om te zien wat het verschil is, en tegelijkertijd hebben we de framerate opgemeten om in beeld te krijgen welke gevolgen die settings hebben voor de speelbaarheid van de game. We hebben de game daarbij gespeeld met een RTX 2080 Ti, maar omdat niet iedereen 1.300 euro voor een grafische kaart neer wil leggen, hebben we dezelfde meting uitgevoerd met een RTX 2060. Met een winkelprijs van zo'n 400 euro is dat een kaart die binnen het budget van veel meer gamers zal vallen.

Control biedt flink veel instellingsmogelijkheden. We hebben gekozen voor de standaardopties High en Medium, en de game uiteraard ook getest zonder RTX. Er is echter nog een optie. Control maakt gebruik van DLSS, ofwel Deep Learning Super Sampling. Dit is een vorm van super-sampling die de nadelen van raytracing enigszins moet ondervangen. Dat raytracing indrukwekkend mooie belichting op kan leveren in games, is overduidelijk. Het heeft echter als nadeel dat het flink veel rekenkracht kost, zelfs voor grafische kaarten met speciale raytracing-cores.

Deep Learning

Daar kan DLSS bij helpen. We kennen super-sampling als een techniek waarbij een beeld op een hogere resolutie wordt geproduceerd, om het tot een lagere resolutie terug te schalen voor het naar het beeldscherm wordt gestuurd. Het resultaat is een beeld dat minder aliasing bevat. Bij Deep Learning Super Sampling wordt dat proces omgekeerd. Het beeld wordt op een lagere resolutie geproduceerd. Daarna komt het aandeel Deep learning om de hoek kijken. Dat wil zeggen dat uit verschillende frames details worden gehaald die verwerkt worden tot een beeld dat in een hogere resolutie naar het beeldscherm wordt gestuurd. Dit moet tot een beeld leiden dat meer detail bevat, ondanks dat het op een lagere resolutie is gerenderd. In ons geval wil het zeggen dat we de game op een resolutie van 1920 bij 1080 pixels speelden. Als we de grafische instellingen op High zetten en daarbij ook DLSS inschakelen, wordt de game op 1280 bij 720 gerenderd, maar in een resolutie 1920 bij 1080 naar het beeldscherm gestuurd.

Wat levert dat op? Een zeer indrukwekkend resultaat. Het verschil tussen High met en zonder DLSS is moeilijk te zien, maar het verschil in framerate is groot. De game draait zo'n 60 procent sneller met DLSS ingeschakeld. Het maakt daarbij niet uit of je een dure RTX 2080 Ti hebt of een RTX 2060, hoewel de 2080 Ti in absolute zin uiteraard een beduidend hogere framerate haalt.

  • RTX 2060 Super Founders Edition
  • RTX 2080 Ti Founders Edition
Control RTX
RTX 2060 Super Founders Edition Frames per seconde
1080p - High - RTX Off
**********
81,2
1080p - High - RTX High - DLSS
**********
81,2
1080p - High - RTX Medium
********
63,9
1080p - High - RTX High
******
48,2
Control RTX
RTX 2080 Ti Founders Edition Frames per seconde
1080p - High - RTX Off
**********
129,1
1080p - High - RTX High - DLSS
**********
124,6
1080p - High - RTX Medium
********
100,7
1080p - High - RTX High
******
77,1
Control Voorbeeld 1 - RTX HighControl Voorbeeld 1 - RTX High DLSSControl Voorbeeld 1 - RTX MediumControl Voorbeeld 1 - RTX Off
Control Voorbeeld 2 - RTX HighControl Voorbeeld 2 - RTX High DLSSControl Voorbeeld 2 - RTX MediumControl Voorbeeld 2 - RTX Off
Control Voorbeeld 3 - RTX HighControl Voorbeeld 3 - RTX High DLSSControl Voorbeeld 3 - RTX MediumControl Voorbeeld 3 - RTX Off

Conclusie

Control is een game waarmee Remedy zijn nek uitsteekt. Het verhaal is vervreemdend, net als het ontwerp van de spelwereld. Maar hoe vervreemdend ook, het verhaal is prima, al is het wel wat kort. Er zitten bovendien intrigerende personages in, waarvan vooral de voice acting opvalt. De spelwereld is echter het meest opvallend aan de game. Die is mooi, uitgebreid en zit vol verrassingen. Maar hij is hier en daar ook verwarrend.

De gameplay is de sterkste kant van Control. De combi van het Service Weapon en de magische krachten die je onderweg opdoet is op een prettige manier uitdagend. Je zult beide moeten combineren, maar hebt wel degelijk genoeg vrijheid om een eigen aanpak te kiezen. De manier waarop je steeds meer opties krijgt is keurig in balans met de toenemende tegenstand die je ondervindt. Op zich heb je niet eens zo heel veel opties, maar in een game die niet heel lang is, zijn het er genoeg. Control is mooi en uitdagend, maar wat aan de korte kant. Oh, en de versie voor Windows is alleen via de Epic Store verkrijgbaar.

ControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControlControl

Lees meer

Reacties (84)

84
82
38
6
0
33
Wijzig sortering
Framedrops komen trouwens ook op de PS4 pro behoorlijk vaak voor!
Ik snap dat Control gereviewed is op PC en dat men niet even tijd heeft om alle platformen te bekijken. Dat gezegd zijnde, er mag echt wel wat aandacht gegeven worden aan hoe inconsistent de framerate is op de gewone consoles. Digital Foundry heeft op de PS4 en Xbox framedrops tot 10 FPS in latere secties van het spel gemeten (tekst - video). Nu ben ik niet echt de moeilijkste wat performance betreft, maar 10 FPS is wel heel laag.
Control is still a good-looking game on all systems, and it's actually the game's performance that is the primary issue here, to the point where we strongly recommend playing on the enhanced consoles and checking out our performance numbers closely before considering play on either the standard Xbox One or indeed the base PlayStation 4. To begin with, Control flatters to deceive and the first hour of the game plays out quite smoothly on the consoles.

However, as you press further into the game, the more you'll start to notice some serious slow-down. In our performance video, we choose a shoot-out in an Atrium and a battle in a power plant to draw some comparisons. Best of the bunch is clearly Xbox One X. It's by far the smoothest experience overall, but hitching and stuttering still interupt the flow of the game. It's mildly off-putting, but not a major issue. This is followed by the PS4 Pro. It's nowhere near as consistent as the X build, but it's a night and day improvement over the problematic base consoles.

Both PlayStation 4 and Xbox One can see prolonged frame-rate drops in sustained combat, dropping all the way down to 10 frames per second at its absolute worst. Perhaps surprisingly, it's the PS4 that drops hardest and longest, making it noticeably the least performant version of the game.
Als je op console wilt spelen, heb je dus best een X1X of een PS4 Pro. Ik zie ze dit nog porten naar next-gen omdat het een RTX showcase is.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 23 juli 2024 07:22]

Ik heb gespeeld met een RTX 2080 op 4k en ook daarbij komen framedrops voor. Vooral als je in een sectie van The Oldest House de invloed van de Hiss (de vijand) verwijderd. Dan zie je een transitie waarbij de hele ruimte van vorm veranderd en dan kan de framerate flink inzakken.
Maar dit wordt wel genegeerd in de review en dat is, mijn inziens, Tweakers onwaardig. Technische analyses van onder andere Digital Foundry worden echt heel veel in de comments erbij gegaald om de hier op Tweakers gereviewde games van meer info te voorzien op het vlak van performance. Of het nou de in eerste instantie mislukte implementatie is van HDR bij Red Dead Redemption II, de technische uitdaging en de daarbin uitleindelijke performance van The Witcher III op de Switch of de frame drops in de hier gereviewde game Control. Het mist aan alle kant de diepgang die we op Tweakers willen zien. Nu is het gewoon de zoveelste mainstream game review.
Digital Foundry is tegenwoordig ook mijn GoTo om te valideren op welk platform ik een game best in huis haal. Ook in het artikel " we hebben RTX op Medium en High getest..." . Dunno maar alleen al de moeite niet doen om de 3 RTX basis effects te bespreken en hun impact qua look en performance... . RTX omvat kort door de bocht 3 zaken waar het een grote impact op kan hebben afhankelijk van hoe en wat men toepast. Dat zijn: belichting, schaduw en reflecties. Ik verwacht persoonlijk toch meer diepgang als het uitgangs punt hier nog steeds "Tweakers" is.

Met alle respect voor Paul maar me dunkt liggen zijn sterktes elders 't is niet de eerste keer dat een review van zijn hand ons teleurstelt. Ik ben akkoord maar de score maar heb daarvoor andere argumenten. Dit spel is uitzonderlijk goed en innovatief zowel qua gameplay als graphics en het had daarvoor een dikke 9 verdient (bijna 10). Dit is onder andere de RTX killer app van het moment en zal dit waarschijnlijk nog even blijven. Anderzijds omdat het op de basic Xone en PS4 grove steken qua performance laat vallen en op potentere platformen af en toe toch lelijk door de mand valt. Is die 8 terecht.

[Reactie gewijzigd door BitJager op 23 juli 2024 07:22]

Ik heb gespeeld met een RTX 2080 op 4K
Wauw, je hebt de game dus op een whooping 28 frames doorgespeeld. En dat is nog gemiddeld.....Respect _/-\o_

Ik draai hem op 2560x1080 65-100 frames op een 1080Ti. Hoger kan ik niet. Die framerate gaat echt alle kanten op in dit spel. 3440x1440 is al niet te doen. Dan haal ik amper 45 frames.. op medium 8)7

Dit had echt wel meer aangehaald mogen worden in de review..
[...]


Wauw, je hebt de game dus op een whooping 28 frames doorgespeeld. En dat is nog gemiddeld.....Respect _/-\o_

Ik draai hem op 2560x1080 65-100 frames op een 1080Ti. Hoger kan ik niet. Die framerate gaat echt alle kanten op in dit spel. 3440x1440 is al niet te doen. Dan haal ik amper 45 frames.. op medium 8)7

Dit had echt wel meer aangehaald mogen worden in de review..
Klopt dit probleem had ik ook met me Geforce GTX 1080 en 3440x1440 scherm in de spel Quantum Break, ook van Remedy Entertainment, waar hij enorm veel kracht nodig had, zelfs als ik veel omlaag zette, jammer dat het nog steeds zo is in Control, het is ook de zelfde Northlight engine, die blijkbaar nog steeds niet goed geoptimaliseerd is, ook al is hij ge update, erg jammer.
Tevens de frame drops op consoles naar 10fps word met geen woord genoemd in de review.

Het is niet zo netjes om dit niet te benoemen in de review en dan de game een oneerlijke 8 te geven :/

Een aanpassing van de review is wel zo gewenst hier door.
Will Control graag spellen, ben gek van alle Remedy Entertainment spellen die ze op de PC hebben uit gebracht, maar ik heb geen zin om te registreren/abonneren bij Epic Store.

Ik was er al bij toen Max Payne (2001) uit kwam, en kocht hem niet lang na dat hij uit kwam misschien rond 2002, en was er helemaal gek van, wat was dat een fantastische spel, en helemaal met Bullet time, Max Payne was de eerste spel die de Matrix Bullet Time had, en was fantastisch, en zelfde voor Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003) ook een erg goed spel en gekocht heb, en toen was het jaren stil bij Remedy Entertainment, 9 jaar om precies te wezen voor PC gamers ;(, en toen in 2012 kwam eindelijk Alan Wake uit die ik ook gekocht heb, die ook erg goed was en griezelig, en toen natuurlijk Alan Wake's American Nightmare wat ook erg leuk was maar veel te kort was meer een DCL, en toen in 2016 Quantum Break, die ik ook erg leuk vond, maar met Control zit ik dus met Epic Store waar ik eigenlijk niks mee te maken wil hebben, vind het zo *** dat nu ook al Remedy Entertainment exclusive spellen uit brengt voor allen dus Epic Store, zo erg jammer ;(

Waarom woord ik nou weer omlaag gemod, woord moe van de mensen hier op Tweakers die snel op hun teentjes getrapt zijn, zielig.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 07:22]

Max Payne met de matrix mod, wallrunning, bullettime, lange leren jas, dat was echt de ultieme game ervaring.
Die Mod heb ik nog nooit gespeeld, en ook niet nodig want Max Payne ging over een agent die ze vrouw en baby verloor, en alles wat daar omheen ging, was hard trouwens, weet nog dat me vader mee keek toen ik die huis gedeelte deed met zijn baby die je hoorde huilen, gaf me rillingen, en hard was het voor toen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 07:22]

Ik moet zeggen dat ik op de Xbox de graphics ook niet mooi vind. Quantum Break zag er naar mijn mening veel beter uit met meer details.

Ik erger me ook aan kleine dingen. Bijvoorbeeld ik had de koelpompen weer aan de praat, maar op alle schermen blijft staan dat ze nog uit staan. Ook heb je een rij schermen die allemaal hetzelfde tonen. Dat heb ik wel eens stukken beter gezien.

Daarnaast liggen de respawn punten soms wel heel erg ver weg van waar ik het leven liet. Gelukkig valt die niet ook kwa savegame daar helemaal terug en is wat ik tussentijds heb opgepakt nog wel in bezit.

Laatste minpuntje is de kaart. Veelal wilmdie niet lekker laden. Ik zie wel de punten waar ik heen moet maar niet de map zelf. Geen idee waar dat aan ligt

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 07:22]

Dat deze game zo uitgebracht is is eigenlijk een schande
Er hoeft niks gepoort te worden next gen wordt backwards compatible
In principe heb je gelijk, maar in de praktijk hoeft dat niet zo te zijn. Console settings op een Xbox One X zijn ongeveer hetzelfde als 'medium' op de PC. Ik weet niet of er dingen uit de game verwijderd zijn voor 'optimalisatie', maar het zou goed kunnen dat dit een substantiële update nodig is waarvoor men ook extra optimalisatie moet doen. Misschien is raytracing aanzetten een gevalletje van een setting up te daten, maar wie weet is de raytracing rendering pipeline zelfs niet aanwezig in de huidige console editie. Welke van deze scenarios het dichste bij de waarheid is, maakt misschien zelfs niet uit: misschien ziet men gezoon een kans om het spel opnieuw te verkopen aan double dippers.

Mijn punt was vooral dat in allerlei gevallen de financiële beslissing er kan komen om een 'port' te verkopen: "Control for PS5 / Scorpio - RTX Edition"
Inderdaad, maar dat is zoals je zelf ook zegt geen port, maar een update. Een port is een omzetting naar een ander platform waarbij er code gerecompiled/aangepast wordt. Er zou dan dus b.v. een aparte versie van dit spel voor de PS5 moeten komen. Echter, waarschijnlijk zullen er voor een aantal games updates komen waardoor ze beter zullen draaien op de next gen consoles. Net als bij de PS4 pro en Xbox One (ten minste, dat hoop ik). Maar ik dacht dat ik Digital Foundry hier al in een video over heb horen praten. Ik weet alleen niet meer welke video.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 07:22]

Ik denk dat dit te optimistisch is, en ze het wel degelijk gaan herverpakken en herverkopen :) Maar ik hoop dat je gelijk krijgt!

En je hebt gelijk over de semantische betekenis van port, maar ongeacht het woordgebruik begreep je duidelijk wat ik bedoelde :P
Hier geen last hoor op een Pro met een SSD er in :)
Er wordt vaak gezegd dat het verhaal kort is, maar niet hoe kort. En hoe lang kan je daarna nog zoet zijn met die side missions?
Zoiets zal het zijn. En ik heb na de verhaallijn niet alle side mssions meer gedaan, dus weet niet precies hoeveel tijd je daar mee bezig bent.
Huh... er staat in de review constant dat het spel kort is, maar hier is het waarschijnlijk 15-20 uur. Voor een game als deze klinkt dat als boven gemiddelde lengte.

Vreemd dat iets als kort bestempeld wordt zonder dat er vervolgens ergens genoemd wordt hoe kort het spel dan is.
De gemiddelde Tomb Raider is ook rond de 20 uur en die worden ook nooit als kort bestempeld. Volgens mij een redelijk normale duur voor een single player action / RPG game.
Dank. Dat vind ik echt meer dan genoeg. Ik word momenteel gek van al die games die in mijn ogen veel te lang zijn.
Vreemd...

Bij elke gave game die ik ooit gespeeld heb vond ik het jammer zodra ik de credits voorbij zag komen.
Serieus? Ik vind dat met games maar bv ook met films. Ik heb liever een korte goede ervaring. Goed voorbeeld is Assassins Greed. Lijkt me best een leuke game maar ga echt absoluut geen 70+ uur in een game stoppen. Ten eerste zou dat ongeveer een half jaar kosten met de tijd die ik kan en wil reserveren voor spelletjes. Ten tweede weet ik na 20 uur wel wat het idee is en wil ik weer wat nieuws.
Zo lang het leuk is maakt het toch niet uit of je het al een halfjaar bent aan het spelen. Alleen maar veel waar voor je geld.
Ik vind verschillende ervaringen leuk. Niet repetitief een veel te lange uitgesmeerd verhaal doorwerken.

Denk dat ik als student/scholier daar meer geduld voor had. Nu wil ik gewoon een korte goede mooie ervaring.
Dit heb ik ook. Geef mij dan bijvoorbeeld ook maar weer een kort en krachtige campaign in CoD bijvoorbeeld. Die on-rails shooters vind ik heerlijk om te spelen nu ik niet meer zoveel tijd ervoor heb.
Exact dit. Heb je eindelijk geld (en dus makkelijk kunnen kopen van games), heb je geen tijd (baan/gezin/sociaal leven).

Ik vind een spel van rond de 10 uur prima. Liever een kort(er) avontuur, als de beleving er maar naar is. Iets hoeft niet kwalitatief beter te zijn als de spelduur al dan niet kunstmatig opgerekt wordt (zoals bij AC).

Met die reden (helaas) nog genoeg op de plank, in het plastic.
Op een gegeven moment is het wat mij betreft ook te lang en aan het eind heb je dan(in mijn geval) minder gevoel van voldoening dan een game die in mijn ogen precies goed is of zelfs relatief kort. Geeft meestal ook een veel beter gefocust verhaal. Wat dat betreft vond ik Maffia II ook een goede balans van open world met lineair verhaal, lengte ook prima.
Serieus? Ik vind dat met games maar bv ook met films. Ik heb liever een korte goede ervaring. Goed voorbeeld is Assassins Greed. Lijkt me best een leuke game maar ga echt absoluut geen 70+ uur in een game stoppen. Ten eerste zou dat ongeveer een half jaar kosten met de tijd die ik kan en wil reserveren voor spelletjes. Ten tweede weet ik na 20 uur wel wat het idee is en wil ik weer wat nieuws.
Euh ja voor mij het zelfde, als je het heerlijk vind om eindelijk de end credits te zien, waarom speel je dan nog spellen??

Als een spel goed is mag hij van mij heel lang zijn, zo lang hij maar goed is en blijft, zelfde met films, heb liever dat ze langer zijn 2 uur of meer met een goed verhaal en gewoon een goede film, dan dat hij maar 1 uur en 30 minuten duurt en erg goed is en dan ineens de end credits komt omdat hij al klaar is.

En je kan een lange spel evengoed in een aardige korte tijde uit spellen, als je geen een zij missie doe, en gewoon door douw, maar ik heb liever meer van me spel als hij heel goed is.

Met series heb ik wel dat ik liever heb dat hij maar 10+ delen heeft en dan zich niet hou aan de strikte 43 minuten tijd, wat je vooral wat jaren terug had met series, heb liever dat een deel 50 minuten duurt of zo en dat ze niet hoeven te proppen of dingen er uit moten laten uit die deel, omdat ze zich strikt aan die 43minuten houden, ik zie met series die 20+ delen hebben dat ze vaak slecht woorden en veel slappe delen hebben omdat ze teveel episodes hebben, en de makers zelf niet meer weten wat ze moeten maken voor die hele seizoen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 07:22]

Ik snap het op zich wel... Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel game tijd je hebt.

Ik heb zelf redelijk wat tijd (of eigenlijk gewoon ontzettend veel tijd naar de meeste maatstaven, gewoon geen zin het allemaal in gaming te stoppen maar als ik echt zou willen zou ik zo 50+ uur per week kunnen gamen), maar alsnog heb ik er op een gegeven moment wel genoeg van. Momenteel ben ik bezig met Assassin's Creed Origins. Ja, ik lig een beetje achter, maar ik vind het een heerlijke game. Heb er nu 51 uur in zitten, zit op 77% completion en nader het einde van het verhaal. Ondertussen begin ik er ondanks dat hij leuk is toch wel genoeg van te krijgen en heb ik wel weer zin om een andere game te spelen. Even uitspelen nog dus, maar ik ga niet meer elk vraagtekentje op de map af om die 100% te halen bijvoorbeeld. Ook de DLC hoeft voor mij niet.

Iemand die minder tijd heeft kan ik me prima voorstellen dat die 51 uur al veel te veel is. Als je alleen in het weekend een paar uurtjes hebt om te spelen dan ben je zo een half jaar verder! Ik heb het nu ongeveer in een maandje gedaan, tijd voor iets nieuws!
Je lijkt onderhevig aan peer pressure ["Ja, ik lig een beetje achter..."]. Misschien wil je datgene spelen wat de peers ook spelen? Dus als de peers massaal verder gaan naar een andere game kan het individu niet achterblijven, wants anders kan je niet meepraten.

[dit is een reactie op jou, maar ik zie het overal, elke keer weer.]
Inhakend hierop, peer pressure? Recentelijk heb ik ook AC Origins gespeeld. Niet omdat andere mensen het gespeeld hebben, maar ik de AC-serie gewoon vet vind. Voor je gevoel wil je dan ook elke game spelen en ervaren :)

En ja, dan is het best irritant als een game zo vol is gepropt dat je niet weet waar je moet beginnen. Aan de ene kant snap ik het ook wel hoor, je krijgt waar voor je geld. Maar zelf ben ik niet zo'n 'completionist' en wil ik gewoon een vette game spelen.
Na Origins was ik redelijk teleurgesteld, te veel te doen met te weinig focus(in een niet heel gevarieerde wereld, ligt natuurlijk ook aan de locatie keuze). Odyssey voelt wat dat betreft een stuk beter aan(afwisselender), maar wat kleinschaliger met meer focus zoals in vroegere delen zou ik helemaal niet erg vinden :)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 07:22]

Ik had in het begin ook wat moeite met origins omdat het te rommelig is qua wat je het beste in welke volgorde kon doen. Het level systeem was daar ook schuldig aan. Het gebeurde me bijvoorbeeld meermaals dat ik naar een dingetje op de kaart ging om eenmaal aangekomen doodshoofdjes te zien terwijl de area wel voor mijn level was.

Ik heb echter op Reddit een lijst gevonden van een goede volgorde van quests en tombs qua ligging en zodat het verhaal nog klopt (niet dat mensen klagen over de lokale tiran die jij net al een kopje kleiner gemaakt hebt). Daar werd de game echt stukken leuker van en heb er echt een hoop lol van zo :)

Ligt natuurlijk wel een beetje aan je eigen voorkeur qua speelstijl, maar ik ben niet zo van het zelf alles moeten verkennen, dat kost me meestal maar te veel tijd. Zoals ik al schreef, ik heb er nu al meer dan 50 uur in zitten terwijl ik dat lijstje dus afwerk en aardig efficiënt bezig ben daardoor. Dat is lang zat naar mijn mening.
Zo'n lijst is op zich een idee, maar dat haalt je naar mijn idee een beetje uit de game. Probleem bij dit soort spellen(zelfs de bejubelde Witcher 3) is dat sidequests van geweldig tot niet veel meer dan een item retriever of XP verhoger is. Maar om de main quest uit te spelen moet je meestal toch een behoorlijk aantal sidequests doen. Ik zou het fijn vinden om binnen de game te zien welke sidequests vooral wat toevoegen aan de beleving/het verhaal of weer de zoveelste fetch quest. De developers moeten toch weten welke van de 10 quests in de buurt het meest de moeite waard is en welke ze er bijgemaakt hebben nadat hun inspiratie op was. Vooral in Odyssey zitten een aantal geweldige sidequests, maar ook veel tijdvulling waar je vooral XP en andere goodies haalt(daar speel ik persoonlijk geen game voor).

En met meelevelende enemies is XP juist je vijand aangezien je dan ook je items 'moet' meelevelen, dus elke keer weer langs de blacksmith, voor mij voelt dat grindy. Ik doe nu dus zelfs mijn best om locations op een zo gunstg mogelijke manier niet af te ronden. Ik haal dus wel alle treasures en items, maar laat bijvoorbeeld de captain leven. Dan krijg je dus niet de bonus XP voor het clearen, maar wel het geld en items. Het zal uiteindelijk niet heel veel uitmaken, maar het scheelt uiteindelijk wel een paar keer levelen(en dus het riedeltje bij de blacksmith) terwijl je in verhouding juist meer resources en geld overhoudt om te besteden.

Ik mijn ogen is levelen(als de vijand strak meelevelt) alleen maar een nadeel. Al is dat ook niet helemaal waar, want je houdt er(in het geval van AC) wel extra ability points aan over.
Wat betreft die mee levelende enemies, ja dat kan inderdaad vervelend zijn. Maar nou weet ik niet hoe het in Odyssey zit, maar in Origins vond ik dat de groeicurve van wapen DPS vrij vlak was. Het belangrijkste was dat je zelf niet meer dan hooguit 1 of 2 levels onder een vijand zat (want het is weer zo'n game waar als je tegenstander veel hoger level is je dikke penalties krijgt en hem bijna geen schade doet terwijl ze jou in 2 hits dood hebben). Een wapen gebruiken van 10 levels lager dan mijn eigen level had ik weinig problemen mee. Uiteindelijk heb ik eigenlijk pas op level 40 mijn favoriete wapens allemaal geupgrade.

Nou probeer ik ook zoveel mogelijk stealthy te spelen en voor mij is het clearen van een kamp succesvol als ik ze allemaal met mijn hidden blade te pakken heb (misschien een paar met pijlen), dus dan maakt het ook niet zoveel uit als je wapens wat minder zijn. Maar ook in combat had ik geen probleem. Ik hoop dat dat in Odyssey ook een beetje zo blijft.

Dat probleem met automatisch mee levelende enemies en je gear die daardoor outdated raakt had ik wel heel sterk in Borderlands 2 UVHM (level 50+). In die game wordt je gear heel erg snel outdated omdat de power exponentieel groeit. Een wapen van 5 levels onder jou is dus compleet waardeloos. In die game heb ik wel in de situatie gezeten dat ik te veel XP gekregen heb maar pech had met het vinden van wapens waardoor ik eigenlijk gewoon te zwak werd om te zoeken naar nieuwe wapens! Dat vond ik echt het zwakst gedesignde deel van BL2... (oplossing was dan een ander character spelen en gear delen)
Eh, projecteer je misschien een beetje? Het was gewoon een opmerking omdat de meeste mensen die game al langer geleden gespeeld hebben. Ik heb daar juist geen last van anders was ik nou net niet meer die oude game aan het spelen maar was ik nu bv control aan het spelen of zo.

Ik zie mezelf juist meer als een patient gamer. Het is fijn dat ik wat achter lig (wat gewoon een manier is om het uit te drukken, ik voel het niet als achter liggen wat denk ik is hoe jij het opvat). Ik koop mijn games lekker goedkoop, ik hoef voor hetzelfde performance niveau minder geld in mijn pc te duwen en ik speel gewoon wat ik wil. Ik heb bijvoorbeeld ook the witcher 3 nog liggen, denk dat ik die binnenkort eens ga spelen als ik mijn nieuwe monitor binnen heb (misschien even wat anders tussendoor, Wolfenstein II of zo, dan weer lekker de volgende open world rpg :)).
Vreemd, ik ben u toch al 250 uur bezig met Assassin's Creed Odyssey en net pas begonnen met de DLC. Ik ben dan ook wel iemand die 100% wil spelen, ook al ben ik wel klaar met de game. Dat spel is toch echt wel wat te lang voor een single player game.
Dat is op een gekke manier juist goed natuurlijk. Als je op de credits zit te wachten is het verhaal te lang/oninteressant natuurlijk :)
Vreemd...

Bij elke gave game die ik ooit gespeeld heb vond ik het jammer zodra ik de credits voorbij zag komen.
Precies hier het zelfde, vind het ook altijd jammer als ik de end credits zie, wil altijd door gaan met spelen.
Hier nog 1 hoor. Ik hoef niet van die mega lange games met allerlei side quests waarbij je iets van punt A naar punt B moet brengen en dat dan x 10, zodat je tot een 100% completion komt.

Korte games kunnen ook een goede replay value hebben, kijk bijvoorbeeld naar Resident Evil 2 remake, relatief kort verhaal maar de replay value is prima vanwege de vele challenges die de game heeft.
Dat lijkt wel enigszins aan de optimistische kant te zijn...
https://howlongtobeat.com/game.php?id=57507
Natuurlijk zijn de snelste gamers ook wel de eersten die hun tijd op hltb zetten, maar tot nu toe zijn dus alleen die 2 completionists aan die tijd gekomen (en er dan ook gelijk overheen gegaan).
Volgens Erwin Vogelaar van gamer.nl zo'n 10 uur. Dus dat is toch wel echt kort: https://gamer.nl/artikele...rol-is-remedy-op-zn-best/
Ongeveer net zolang als resident evil 2, de beste game van het jaar, prima dus.
maar je wil dan graag dat het toch wat lanbger duurt, om er iets meer van te genieten. Maar dat is persoonlijk. Ik speel graag heel lange games maar die speel ik zelden in een keer uit, of zlefs nooit meer, dus een game die je afmaakt geeft ook wel weer voldoening.
Welke grafische instellingen zijn er (verder) gebruikt om ray tracing en DLSS te vergelijken? Op 'Off' ziet het er een stuk minder uit, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Control ook zonder ray tracing nog enigszins fatsoenlijke reflecties en belichting had kunnen hebben. Het lijkt nu net of het expres lelijker is gemaakt om ray tracing in het zonnetje te zetten (pun intended).
Digital Foundry heeft op YouTube een complete analyse van alle opties en wat raytracing daar op toevoegde.

De moeite waard.
Een linkje zou ook de moeite waard zijn..
Control is zonder RT ook prima, zie inderdaad de video op Digital Foundry. Het verschil zal tijdens normale gameplay nauwelijks opvallen (met hier en daar een paar uitzonderingen). Ik was het meest onder de indruk van de schaduw, die nu door RT op de goede plek wordt geplaatst.
Kloppen de captures boven de afbeeldingen van de RTX voorbeelden wel? In de eerste twee voorbeelden vind ik het verschil met en zonder DLSS toch vrij duidelijk (het verschil tussen high en medium RTX daarentegen lijkt echter minimaal). Zelfs met medium RTX zijn de effecten veel scherper/meer gedetailleerd dan met DLSS aan, waarbij het beeld veel waziger/blurryer is. In het laatste voorbeeld lijkt het contrast af te nemen met DLSS aan. Tijdens het spelen vallen de verschillen wellicht niet op, maar dat geldt waarschijnlijk ook al voor het verschil tussen de medium en high RTX instellingen.
Zelfs met medium RTX zijn de effecten veel scherper/meer gedetailleerd dan met DLSS aan, waarbij het beeld veel waziger/blurryer is.
Dat is toch logisch ? DLSS rendert op een veel lagere resolutie. Daar komt ook de performance winst vandaan.
Absoluut, maar dan is het niet juist om te beweren dat het verschil moeilijk te zien is, zoals in de tekst staat. Nu komt het over alsof je bijna gratis extra frames krijgt met behoud van kwaliteit, terwijl je duidelijk beeld kwaliteit inlevert.
Hopelijk pakt Remedy nu Alan Wake 2 op :-)
Ik heb hier wel oren naar. Qua gameplay is ook gewoon eens wat anders. Bij Alan wake had ik dat ook.
De game lijkt me heel gaaf, maar toen ik de eerste missie speelde crashte de game. En daarna bleef de game hangen op het laden van de savegame.

Geen goed begin...
Dit is de eerste killer app wat mij betreft voor ray tracing. Je hebt niet de meest high end RTX kaart nodig om ervan te genieten en het voegt qua sfeer grafisch zo enorm veel terug. Het is een prachtige game visueel en RTX tilt het daar nog eens ver over heen.

De gamewereld is ook erg tof neergezet en voelt echt aan als een levende wereld door alle kleine details als TV's met videos, elk bureau met zijn eigen objecten die je er ook nog eens allen van af kan slaan etc.

Een hint naar de volgende generatie qua games wat mij betreft.
Dit is de eerste killer app wat mij betreft voor ray tracing. Je hebt niet de meest high end RTX kaart nodig om ervan te genieten
Om precies te zijn, heb je er helemáál geen RTX kaart voor nodig. Ik speel hem hier soms op de tv met een 1080Ti op 720p ( :P ) Ik kan dan Raytracing aanzetten op high ( behalve Ray Traced Contact Shadows, anders niet meer 60 fps ), met soms wat dipjes, maar overall 60 fps. Die lage 720p resolutie is gek genoeg amper te merken vanaf de bank..
Ja en nee , dat is wel een flinke resolutie drop natuurlijk qua resolutie.lIk speel het op een 2070RTX MQ in een laptop, die is net iets langzamer dan een desktop 2060. Een 1080TI zit qua raw power zonder de RTX cores natuurlijk op het niveau van een 2080. Dus die RTX cores doen wel een hoop om raytracing te versnellen

Maar de performance drop is niet zo groot als dat het bij bijvoorbeeld BFV was.
Deze game naast Younblood gekregen bij mijn nieuwe kaart. Eerstgenoemde gelijk verkocht maar deze ga ik toch zelf houden O+
Ja zeker :) Net een clean install gedaan van Windows want ook de Kinston A2000 was binnen welke ik had gewonnen :) Nu zat ik alleen met het "probleem" dat ik nu ineens met rode fans icm een fel groen RTX logo op een gpu zat. Dit gecompenseerd door mijn water-cooler en ram afwisselend samen van Rood naar groen te laten kleuren :)
Heb hem ook gedownload en gespeeld, wat een slecht, en dan bedoel ik erg slecht spel zeg!
Trage gameplay, graphics om te janken, zelfs met RT on. Eentonig en slaapverwekkend. Kan niet zeggen dat het niet mijn spel is, want Residente Evil en Max Payne vind ik geweldig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.