Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Darksiders Genesis Preview

Zoals het ooit begonnen is

19-06-2019 • 06:00

27 Linkedin

Zoals het ooit begonnen is

Titel Darksiders Genesis
Platform Windows, PS 4, Xbox One, Switch, Stadia
Ontwikkelaar Airship Syndicate
Uitgever THQ Nordic
Releasedatum vierde kwartaal 2019

Op de E3 wordt zoveel aangekondigd dat er ook weleens iets onopgemerkt voorbij dreigt te gaan. Eén zo'n game die niet tijdens een grote persconferentie werd uitgelicht was wel gewoon speelbaar op de beursvloer. Uitgever THQ Nordic had er een stuk of twintig speelplekken voor ingericht, en op een van die plekken maakten wij de eerste meters in de game.

Darksiders was een van de series die slachtoffer werden van het faillissement van het oorspronkelijke THQ. De rechten op de game kwamen in handen van wat nu THQ Nordic heet. De maker van de eerste game, ontwikkelaar Vigil Games, overleefde het faillissement niet, maar de voormalige werknemers van Vigil richtten vrijwel direct twee nieuwe studio's op. De eerste, Gunfire Games, was verantwoordelijk voor Darksiders III.

De andere studio, Airship Syndicate, maakte eerst Battle Chasers: Nightwar, maar mag zich inmiddels uitleven op Darksiders Genesis. Dat Genesis wordt gemaakt door Airship Syndicate betekent dat het uiterlijk goed is verzorgd. Een van de oprichters van de studio is namelijk Joe Madureira, de striptekenaar die de grafische stijl van de eerste game vorm gaf. Opvallend genoeg koos hij bij Genesis voor een iets andere invalshoek.

Eerst was er Genesis

We beginnen echter met het verhaal. De term Genesis doet Bijbels aan, wat bij Darksiders uiteraard niet vreemd is. De vier ruiters van de Apocalyps die in de serie centraal staan, worden beschreven in hoofdstuk 6 van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. De toevoeging Genesis wil zeggen dat de nieuwe game een soort prequel is op de gebeurtenissen uit de eerste game.

War keert dus terug als speelbaar personage. We kennen de geblokte strijder uit de eerste game. Hij is dit keer opnieuw bewapend met Chaos Eater, het haast manshoge zwaard. War krijgt in Genesis echter gezelschap van zijn broer Strife. Strife is nieuw en na War, Death en Fury de vierde Horseman die in de serie aan bod komt.

War en Strife krijgen van de Council opdracht om het op te nemen tegen niemand minder dan Lucifer, de Demon King die probeert de Balance te verstoren die de Council probeert te bewaren. Om zijn doel te bereiken, heeft Lucifer een aantal Master Demons naar Hell gestuurd, die War en Strife moeten zien te verslaan. Voor wie de verhaallijn van de serie heeft gevolgd: in Genesis leer je op die manier meer over het ontstaan van de Seven Seals.

Van boven

Terug naar die andere invalshoek. Die dien je vrij letterlijk te nemen, want Airship Syndicate heeft Darksiders Genesis een ander camerastandpunt gegeven. De camera is omhoog geplaatst, zodat je de spelwereld vanuit isometrisch standpunt beziet. Het past bij de iets andere gameplay van Genesis. De game is nu wat meer een dungeon crawler zoals Diablo, terwijl de voorgaande games meer third person action waren. Genesis is bovendien volledig in coöp speelbaar. Als je solo speelt, kun je op elk gewenst moment wisselen tussen War en Strife. Speel je als duo, dan kiest ieder voor een van de twee broers. Beide spelers kijken bovendien naar hetzelfde scherm, wat betekent dat je bij elkaar in de buurt moet blijven.

Genesis heeft ook een andere structuur dan zijn voorgangers. Er zijn geen uitgestrekte levels waarvan je steeds meer delen vrij speelt en waarin je dus regelmatig op je schreden terugkeert. Genesis bestaat uit losse dungeons die uit verschillende levels zijn samengesteld. Daar zijn er zeventien van. Je moet nog wel een klein beetje klimmen en springen, maar lang niet zoveel als in de voorgaande games, en ook het aandeel van het puzzelwerk is drastisch teruggeschroefd. De nieuwe game draait vooral om hack 'n slash, zeker als je met War speelt. Strife is uitgerust met twee pistolen en dus meer ranged dan zijn broer. Dat je zelfs halverwege een gevecht kunt wisselen, is nuttig. Hierdoor kun je met Strife van afstand beginnen, om het gevecht daarna met War van dichtbij af te maken.

Specials

Beide strijders hebben bovendien een meter die tijdens het doorlopen van de dungeon volloopt. Als het eenmaal zover is, kun je de Special inzetten waar beide strijders over beschikken. Ze worden dan een keer of vier zo groot en ook een stuk sterker, wat handig is bij de boss battle die in elke dungeon wacht. Omdat je flink wat zwakkere tegenstanders zult moeten verslaan voor de meter vol is, is het zaak de Special te bewaren voor dergelijke boss-confrontaties. War en Strife zijn overigens flink op te waarderen, wat ook nodig is om Lucifer en zijn demons te verslaan.

Wat opviel tijdens het spelen, was dat de bediening van War en Strife tijdens het knokken erg prettig verliep. Dat was in de voorgaande games niet altijd het geval. Buiten de gevechten om was de bediening echter wat minder intuïtief. Vooral in de delen waarin je moet klimmen en springen om andere delen van een dungeon te bereiken. Daar kan nog wat aan worden verbeterd.

Madureira heeft Genesis zoals in het begin al werd genoemd een iets andere grafische stijl meegegeven. Hoofdrolspelers en vijanden zien er nu iets meer cell-shaded uit, wat goed past bij het veranderde camerastandpunt. Nu je de wereld van iets verder bekijkt is het goed dat de lijnen wat meer worden geaccentueerd. Buiten dat is de stijl echter nog steeds zeer herkenbaar.

Voorlopige conclusie

Darksiders Genesis lijkt gewoon een lekkere prequel te worden, in een serie die een wat rommelige geschiedenis kent. Dat Joe Madureira verantwoordelijk is voor het uiterlijk, maakt dat alles er weer prima uitziet, en met een duo in de hoofdrol is de gameplay afwisselender dan ooit. Dat de makers van Genesis een dungeon crawler hebben gemaakt is wat ons betreft een prima keuze. Het puzzelen in de voorgaande games was aardig, maar knokken was altijd al het leukste onderdeel, en dat is nu prominenter dan ooit aanwezig. Heerlijk ongecompliceerd Demons bashen en loot verzamelen? Wij kijken ernaar uit.

Reacties (27)

Wijzig sortering
In je conclusie heb je het over een lekkere opvolger, waardoor ik even dacht dat dit Darksiders IV zou zijn maar dan als dungeon crawler. Maar het is eerder een prettige (zo te zien) tussendoor game die een proloog vertelt in een ander jasje? Ziet er leuk uit. Ondertussen nog maar door duimen voor een echte opvolger die het niveau van 1 en 2 haalt.
Het niveau van 1 en 2? Wil niet heel vervelend zijn maar ik vond deel 2 ronduit slecht vallen. Het verhaal was wel ok maar de gameplay vond ik vies tegenvallen.
Ieder zijn mening :) jammer dat je daarom gemind wordt. Op Metacritic kreeg Darksiders 1 een 8,3 en Darksiders 2 een 8,4 dus ik kan wel stellen dat die goed werden ontvangen onder gamers.
Vond juist deel 2 qua gameplay de betere. Speelde heerlijk weg met die scythes.
Het gaat hier om een prequel, zoals Paul aangeeft in het artikel.

De conclusie klopt inderdaad niet. Er zitten echter wel meer typo's in. Even melden ;)

[Reactie gewijzigd door JerX op 19 juni 2019 07:18]

Aan de inhoud te lezen en de prijs te zien, heb ik inderdaad ook het gevoel dit een tussendoortje is..

Vermoedelijk zijn ze bezig aan Darksiders IV (met Strife) en wouden ze er even iets tussenin gooien om iedereen bezig te houden..

Darksiders 1 had een awesome ending (met War).
Darksiders 2 had een zalige hero (Death).
Darksiders 3 had tevens een zalige hero (Fury).

Zie er zeker naar uit, naar deze game... De storyline vind ik trouwens echt de max... Zijn er mensen die weten of er zo nog games/films/series zijn ? Je vindt weinig Angel/Demon stuff vind ik.. Een van de meest zalige films over dit thema is "Constantine" (met Keanu Reeves) ;-)
De serie Supernatural zit vol met Angel/Demon verhaal.
En met straks 15 seizoenen, genoeg te kijken ;) Ben benieuwd wat de heren na Supernatural gaan doen
Jammer dat ze stoppen bij seizoen 15.
Ik hoor goede dingen over Good Omens, een nieuwe miniserie. Misschien is dat iets om te bekijken :)
Verder vind ik Lucifer op Netflix wel aardig, maar is meer (donkere) humor.
Verwacht van Good Omens ook de nodige humor, moet de serie zelf ook nog kijken, maar het is de verfilming van een boek door oa Terry Pratchet.
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dan Gunfire Games na Darksiders III begonnen is aan Darksiders IV en dat Airship Syndicate in de tussentijd aan Darksiders Genesis mag werken. Dat horen we dan vast op de volgende E3 :-)
Als je Angel / Demon entertainment wilt, raad ik je deze comics aan:
Constantine (1988)
Preacher
Spectre (van John Onstrander)
De vraag blijft alleen of het doel hiervan een aRPG 'competitor' wordt of dat dit gewoon een story is die als een aRPG speelt en daarna klaar is.

De reden dat games zoals Diablo zo'n lang leven hebben is door de succesvolle endgame loop en het valt nog maar te bezien of deze game dat uberhaubt gaat hebben.

Zou wel leuk zijn natuurlijk, wat vernieuwing op dit vlak is altijd leuk.
Van Helsing is wel een game met een lang verhaal. Niks superbujzonders, maar meer als Diablo, en ook nog gewoon replayvalue de gewone hack and slash way zoals normaal. Zou leuk zijn als je weer iets van beide hebt. Either way lets see, meer goede h&s games orima . :)
Online co-op insta-buy. Lekker met de zwager door de dungeons heen ploeteren.
Ik ben altijd te porren voor dungeon crawlers. Darksiders 1 vond ik heel tof, deeltje 2 wat minder en deel 3 niet aangeraakt gegeven de wel erg matige reviews. Ik hou de gedachte van Darksiders 1 graag goed :)
ik kan je aanraden om 3 gewoon (in de uitverkoop) te kopen en te spelen.
Het duurt helaas even in de verhaallijn tot je er achter komt "wanneer" je speelt, maar het verhaal is wel vermakelijk. Het einde geeft tevens de richting voor het vervolg aan.
Ah ok! Dank voor de tip. Wordt de budgetbak dan inderdaad, want de game is nog wel prijzig nu.
Same here. Eerste twee delen gespeeld en zeker van genoten. Ook veel Diablo 3 gedaan dus dit zie ik zeker zitten.
Die bossfight op afbeelding 4/5 doet wel heel sterk denken aan The Butcher in D3, qua setting toch op zijn minst. Verder ziet het er erg aardig uit, maar zoals @joon terecht opmerkt valt of staat langdurig speelplezier toch met de endgame. Ik hou het in de gaten, als het een kort maar goed avontuur is pik ik hem wel een keer op in de sale. :)
Lijkt me wederom een prima game voor tussen door,
Zeer genoten van deeltje 1 en 2. Aan deel 3 moet ik ook maar eens beginnen.
Zoals ik mezelf een beetje ken ga ik dit waarschijnlijk wel aanschaffen alleen dan voor de Switch (pick-up and play is toch wel erg prettig voor zo'n game), nu hopen op aardig wat content en replay value!

Ik houd deze game zeker in de gaten! :)
Ziet er eigenlijk best gaaf uit! Ook leuk dat het wat meer een ARPG setting is, persoonlijk voorkeur. Ga zeker kopen voor de online COOP.

Co
Ik ben best hyped voor de nieuwe darksider's
al hoewel moet ik deel 3 ook nog uitspelen
deel 1 & 2 vond ik geweldig

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee