Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gears 5 Preview

Maak het jezelf moeilijk in Escape

13-06-2019 • 06:00

29 Linkedin

Niets over de campagne, wel over Escape

Titel Gears 5
Platform Windows, Xbox One
Ontwikkelaar The Coalition
Uitgever Microsoft
Releasedatum 10 september 2019

In de strijd om exclusives gooide Microsoft tijdens de E3 dit jaar drie wapens in de strijd. Met een uitbreiding voor Forza, een nieuwe Gears of War en een nieuwe Halo was het aanbod niet heel groot en ook niet heel verrassend. Al zegt dat natuurlijk niets over de kwaliteit van de games. Van deze drie hebben we de nieuwe Gears of War inmiddels kunnen spelen.

Het eerste dat aan de nieuwe Gears of War opvalt, is dat de titel is aangepast. De game heet enkel 'Gears 5' en het deel 'of War' is dus vervallen. Het gaat hier echter wel degelijk om een vervolg op Gears of War 4, maar dan met een andere titel en een andere hoofdrolspeler. De hoofdrol in G5 is weggelegd voor Kait Diaz, die in de campagne op zoek gaat naar het aandeel Locust in haar achtergrond. Dat is meteen ook zo ongeveer alles dat we weten over de campagne van G5, hoewel Microsoft nog wel heeft losgelaten dat oude bekenden als Marcus Fenix, JD Fenix en Delmont Walker ergens in het verhaal terugkeren.

Escape

Tijdens de E3 was alle aandacht echter gericht op een nieuwe spelvorm die in G5 wordt geïntroduceerd: Escape. Het is een coöp-spelvorm voor drie spelers, die je zowel online als lokaal kunt spelen. De opdracht in Escape is heel simpel: ontsnap levend en wel aan een Hive van de Swarm. De spelvorm is daarmee een beetje het tegenovergestelde van Horde, de spelvorm die we kennen uit voorgaande delen uit de serie. In Horde dien je stand te houden tegen golven tegenstanders. Hier ga je in de aanval en op zoek naar tegenstanders, in een poging aan de Hive te ontsnappen. Dat is hard nodig, want Escape begint als je midden in de Hive een zeer giftig explosief plaatst dat binnen afzienbare tijd zal ontploffen. Doel daarvan is om de Hive voorgoed uit te schakelen. Dat is het stukje verhaal dat in Escape verweven zit. De drie leden van het team in Escape zijn Hivebusters, een nieuwe factie in het Gears-universum die zich tot doel heeft gesteld om Hives uit te schakelen, met alle risico's van dien.

Bij het samenstellen van het trio waar je mee op pad gaat, dient ieder een andere class te kiezen. Tijdens de E3 zijn er drie classes beschikbaar, maar Microsoft heeft al door laten schemeren dat er meer zullen volgen. Elke class kan wapens hanteren en heeft daarnaast een passieve en een actieve skill. De classes hebben bovendien iets andere stats. Zo kun je kiezen voor Mac, de tank van de drie die niet alleen meer hitpoints heeft, maar vooral nuttig is omdat hij een schild bij zich draagt. Geen fysiek schild, maar een of ander elektromagnetisch schild dat hij tijdelijk op kan roepen.Dat geldt voor alle actieve skills: je laadt ze op tijdens het vechten en kunt ze dan korte tijd inzetten. Het schild van Mac is lekker breed, zodat alle drie de teamleden erachter kunnen schuilen. Dat kan handig zijn als je een gezamenlijke push naar voren wilt maken. Gelukkig ben je voor dekking niet alleen van Mac afhankelijk. Escape is 'klassiek Gears of War', wat wil zeggen dat er erg veel obstakels zijn waar je achter kunt schuilen.

Gears 5

Naast Mac heeft ook Keegan een ondersteunende rol. Hij is de support, die als actieve skill heeft dat hij een cirkel kan trekken waarbinnen munitie tevoorschijn komt voor de drie teamleden. Erg handig, want munitie is schaars in Escape. De ster van de show is Lahni, de scout van de groep. Lahni draagt een flinke dolk bij zich die elektrisch geladen wordt tijdens het vechten. Als de meter vol is, kan ze elektrische schokken uitdelen als ze een tegenstander steekt. Eenmaal geladen is de dolk een zeer krachtig wapen, dat vooral nuttig is tegen de sterkere tegenstanders in Escape. Dat is ook precies waar de makers op uit zijn: een trio classes kiezen met skills die elkaar completeren. De munitie van Keegan en de dolk vormen alvast een goede combi, met het schild van Mac als nuttige aanvulling. We zijn benieuwd wat daar in de toekomst nog bij gaat komen.

De Hive is een doolhof

De ene map die tijdens de E3 voor ons beschikbaar was, bestond uit een doolhof van gangen en wat grotere ruimtes. In die laatste vindt de strijd plaats. Zodra je er naar binnen loopt, komen de tegenstanders tevoorschijn. Doorgaans zijn het wat zwakkere Swarm, aangevuld met een of twee sterkere. Als je de ruimte hebt schoongeveegd, duik je weer wat gangetjes in, op zoek naar een volgende confrontatie. Het is daarbij vaak even zoeken, hoewel je een minimap hebt die helpt. De smallere gangen tussen de arena's zijn de gebieden waar je munitie kunt vinden. Of nieuwe wapens, hoewel je wapens naar goed Gears-gebruik ook af kunt pakken van gevallen tegenstanders. Dat is ook een belangrijk onderdeel van Escape: tijdens de match zorgen voor betere bewapening voor de drie teamleden. Dat maakt de finale er een stuk eenvoudiger op. Die finale bestond uit een confrontatie met een Swarm Flock, een vliegende zwerm bloedzuigers die snel is, en daardoor moeilijk te raken. Als je de zwerm weet te verslaan, kun je de Hive uit, hoewel er eerst nog een laatste golf tegenstanders volgt.

Dat is echter niet het hele verhaal. Ontsnappen is leuk, maar Microsoft heeft een mechanisme ingebouwd dat ervoor moet zorgen dat je na een eerste run terugkomt voor een tweede en een derde. Als je een map voor de eerste keer speelt, kun je kiezen uit drie opties die de moeilijkheid van de match bepalen. Deze Modifiers zijn nieuw. De drie waar je mee begint, geven je opties zoals dubbele gezondheid voor je tegenstanders, dubbele schade door je tegenstanders, en meer en sterkere tegenstanders. Als je de map uit weet te spelen met alle drie de Modifiers aan, krijg je er een vierde bij. Daarmee krijgt het team minder munitie, waar dat zonder de Modifier al niet veel is. Er zijn meer Modifiers, en die zijn gekoppeld aan leaderboards waarop is te zien welke spelers het beste presteren in Escape en met hoeveel Modifiers zij speelden. De Modifiers zijn een leuk alternatief voor de gangbare moeilijkheidsgradaties. Het is een flexibeler systeem waarbij je zelf kunt kiezen op welke manier je de uitdaging op kunt schroeven. Microsoft is bovendien van plan om de game regelmatig van nieuwe maps te voorzien, zodat er voor gevorderde spelers steeds een nieuwe uitdaging is. Dat niet alleen, Microsoft heeft ook een editor gemaakt die bij de game wordt geleverd en waarmee het heel eenvoudig zou moeten zijn om nieuwe maps voor Escape te maken.

Voorlopige conclusie

We hebben lang niet genoeg gezien van Gears 5 om een gedegen mening te kunnen geven, maar met Escape hebben we veel lol gehad. De speelsessie was te kort om veel met de nieuwe Modifiers te kunnen spelen, maar we hebben genoeg gespeeld om de drie classes op waarde te schatten. De drie huidige classes vormen een mooie driehoek, waarbij Mac voor bescherming zorgt, Keegan voor de broodnodige munitie, en Lahni haar mes in de zwaarte tegenstanders kan zetten. Elkaar reviven is een belangrijk onderdeel, want de uitdaging in Escape kan behoorlijk pittig zijn, zeker als je wat Modifiers aanzet. Escape is daarmee een spelvorm die om een goede coördinatie vraagt, want het is zaak om het inzetten van de actieve skills van de drie op elkaar af te stemmen. Dat is precies wat je bij een coöp-spelvorm wilt. Het is bovendien een goede aanvulling op bekende spelvormen als Horde en Versus. Escape smaakt daarmee alleen maar naar meer. Gelukkig komt dat 'meer' snel, want Gears 5 ligt al vanaf 10 september in de winkel.

Gears 5

Reacties (29)

Wijzig sortering
Voor iedereen dit is een game pass titel. Heb je xbox live? Dan kan je voor 1 euro je hele openstaande periode omzetten naar game pass ultimate.

Dit heb ik gedaan voor 2.5 jaar voor 1 euro. Zodoende hoef je deze niet te preorderen.

Zie. https://www.google.com/ur...Vaw2wVjr_rQHGYxgm-4vO7Xyx
Er schijnt wel een omreken tabelletje te zijn vanwege het verschil in waarde tussen de diensten. Gaat niet 1 op 1 die tijd.
Gedeeltelijk waar. Het werkt als volgt

Stel je hebt 12 maanden Xbox Live en je maakt gebruik van de actie van 1 euro, dan krijg je 1 maand Game Pass Ultimate + rechtstreekse omzetting van je maanden Xbox Live.

Je hebt dan dus 13 maanden Game Pass Ultimate.

Mocht je al gebruik hebben gemaakt van de actie en daarna nog xbox live toevoegen, dan wordt dit omgerekend tot een 3 op 1 ratio (3 maanden live = 1 maand game pass ultimate).

Bovenstaande geldt overigens ook voor de gewone gamepass abonnement, dus als je daar 6 maanden van hebt en 6 maanden xbox live, dan krijg je ook 13 maanden ultimate gebruik makende van de actie.
Voor de volledigheid. De actieperiode is een losstaand iets. Waarbij je een Gold of Game Pass abo kan omzetten naar Game Pass Ultimate voor 1 euro. Dit gaat tot maximaal 36 maanden. Je kunt nu dus bij wijze van 3 jaar live kopen en het voor 1 euro omzetten naar Game Pass Ultimate.

Het daarna inwisselen gaat inderdaad zoals Glivch hieronder zegt naar ratio.

Dit staat erover in de FAQ, met daarbij de tabel. https://www.xbox.com/nl-NL/xbox-game-pass
Hieronder ook de info gekopieerd maar via de link beter te lezen.

Wanneer je een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement hebt, kun je doorgaan met het inwisselen van Xbox Live Gold- en Xbox Game Pass-codes. Deze codes worden automatisch omgezet naar Xbox Game Pass Ultimate met een ratio die gebaseerd is op de ERP (Estimated Retail Price) van deze codes.

Token zegt...

Je krijgt...

1 maand Gold

20 dagen Ultimate

3 maanden Gold

50 dagen Ultimate (1+ maand)

6 maanden Gold

79 dagen Ultimate (2+ maanden)

12 maanden Gold

4 maanden Ultimate

24 maanden Gold

8 maanden Ultimate

1 maand Xbox Game Pass (consolegames)

20 dagen Ultimate

3 maanden Xbox Game Pass (consolegames)

2 maanden Ultimate

6 maanden Xbox Game Pass (consolegames)

4 maanden Ultimate

12 maanden Xbox Game Pass (consolegames)

5 maanden Ultimate

24 maanden Xbox Game Pass (consolegames)

10 maanden Ultimate

1 maand Xbox Game Pass pc-games

20 dagen Ultimate
Waarom de link naar Pepper? Gamepass Ultimate (dus inclusief PC Gamepass en Xbox Live) is 1 euro voor een maand via de Xbox/Microsoft store.

Edit: Het gaat hier boven dus om de gehele periode. Excuses. In ieder geval goed om te weten dat mensen die nog geen abonnement hebben voor 1 euro ook de service kunnen uitproberen.

[Reactie gewijzigd door Gaaiz op 13 juni 2019 08:30]

Nee. Ook via de Xbox/Microsoft store krijg je 1 maand Ultimate + omzetting van evt Xbox Live/Game pass abonnement. De pepper link is inderdaad onnodig.
Sinds gisteren al gepreorderd via mijn Xbox1x 😁.
Ben al sinds de 1ste een Gears fan.
Persoonlijk vind ik de eerste drive nog steeds de beste.
We zullen waarschijnlijk ook de ce steelbook ultimate kopen als die uitkomt.
Vroeger had ik altijd een xbox 360 en was ook erg fan van de serie. Daarna overgestapt naar PS4 en uiteindelijk weer terug naar de Xbox One X.

Mijn vraag is nu. Als Gears fan, ben je blij waar "The Coalition" de serie naartoe heeft gebracht? Want ik zelf was helemaal niet blij met het verhaal van Gears 4. Alleen de multiplayer voelde nog een beetje nostalgisch.
Nee, daarom vindt ik de eerste 3 de beste nog steeds de beste tot heden qua verhaal en mp. The Coalition doet het wel goed maar het is geen Gears zoals Gears was. Judgment was echt bagger en 4 was wel leuk. Maar als Gears fan koop je toch de series ongeacht wat. Moet ik er wel bij zeggen dat Gears 5 me nog niet trekt maar ik persoonlijk wel in mijn collectie wilt hebben.
De eerste gears was grijs. grauw en lomp. De sfeer was bedrukt en ronduit deprimerend. Af en toe een glimpje sarcasme als humor (baird vooral), maar verder was het een grauwe sfeer. Dat trok mij enorm! 2 en 3 werden al wat kleurrijker. Dit vond ik zonde, maar heb 2 en 3 nog met plezier gespeeld. Vooral het stukje Dom vond ik intrigerend. Ook de mad world tune pakte goed uit. Maar het ingekleurde (en dan heb ik het niet enkel over het feit dat er meer kleur op het scherm zat, maar vooral de sfeer) werkte me tegen. Gears 4 was wat dat betreft echt over de top. Veel te gezellig en fijn. Ik miste de grauwe sfeer daar nogal.

Desalniettemin ga ik 5 zekers pre-orderen zodat ik nog voor 10-sept aan de slag kan:)
GoW, een van de beste couch coop games voor console, altijd fantastisch mee vermaakt. En nu maar hopen dat de escape modus ook splitscreen te spelen is op de Xbox. Wokkels erbij, biertje erbij, avondje ongegeneerd rammen.
Ben een liefhebber van deze serie, enige reden waarom ik naast mijn Nintendo en Playstation de Xbox heb, Escape ziet er zeker nice uit, kijk er na uit om dit met vrienden samen te spelen. Horde mode ook altijd graag gespeeld, dus Escape zorgt weer voor een vernieuwing.

Ben zelf ook reuzen benieuwd naar de Single Player, daar zagen we helaas op de E3 zo goed als niks van. (of ik moet dat gemist hebben door al het nieuws)
Ik ga deze links laten liggen, want ik vondt Gears of War serie juist tof om de gore / en de big fella's.
Nu je dit krijgt met de chicks? Naah niks voor mij. Past ook vaak niet in zo'n game. Snap niet dat ze daarmee komen.

Maar goed dat is een mening. Daar heeft de rest natuurlijk niks aan.
Dus omdat er vrouwen in zitten wil je het spel niet spelen? :+
Nope, als je ziet hoe Skinny en alles. En dan tegen dat soort creatures. En dan nog eens Gore. Past totaal niet. Deel 1 & 2 waren gewoon beter ..maar goed
@theduke1989 Maar twee magere vrouwen tegen machines en Nazi's vind je blijkbaar wel leuk: theduke1989 in 'reviews: Wolfenstein: Youngblood - De dochters van B.J. kunne... Lekker krom 8)7 Ik ben niet per se voor of tegen vrouwen in videogames, maar ik het Gears-verhaal is ze toch best goed verwerkt en ze past dus ook in het verhaal. Wat is er dan nou verkeerd aan?! :? Als ze een bodybuilderfiguur had met boobies als Lara Croft was het wel goed geweest? :P
Heb je beide games gespeeld. Gears is over de top GORE / TESTASTERONE ETC, waarbij je bij Wolfenstein het anders in elkaar zit ;) en daar ook nog eens dubbel speelt. Bij Gears5 is het nu meer veel CO-OP buiten de MP.
@theduke1989 Want Wolfenstein gaat natuurlijk ook nooooooit (pun intended) om bad-ass personages...... 8)7 Beiden bevatten vrouwen die lekker andere slechte wezens/iets-dat-zou-moeten-lijken-op-mensen afknallen, maar de het ene spel is het goed, maar bij de andere heeft meneer ineens veel commentaar, terwijl daar het karakter veel beter in het verhaal verweven zit.... :+
Bij Wolfenstein maak je het meeste nazi's dood. De honden / bots komen minder vaak voor. Anders kan je veel shooters met elkaar vergelijken. Maar uiteindelijk zijn het vaak de personages wat de game afmaken. En met Gears serie vooral de eerste twee was het juist door dat groepje COG's..

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 13 juni 2019 12:35]

Hahahaha, jouw standpunt valt zo niet te verdedigen.
Klopt smaakt verschilt. Ik zeg mijn mening en smaak. Hoef ik niet te verdedigen. Dat jij en en de rest van Tweakers er niet mee eens zijn kan ik ook niks aan doen.
ja, een vrouw past niet in een testosteron gedreven game als GoW. misschien als background character, maar, sowieso niet als cover
https://tweakers.net/i/uC...31446.jpeg?f=fpa_original

*tsk* *tsk*

[Reactie gewijzigd door BoozeWooz op 13 juni 2019 12:35]

Ik wist niet dat dit zo diep lag bij mensen. Snap nu waarom game bedrijven nu zo pro vrouw shit door iedereens strot heen duwen(wat irritant is, want laat politics enz uit games) . Prima als je het vind, valt niks tegenin te brengen als jij zo denkt. Ik zie niet in wat mensen er moeilijk over doen. Heb er in het vorige deel, en na deze gezien te hebben nog nooit over men testosteron gehalte nagedacht.
Is knap misschien ben jij de enige met nog een klein groepje hier op Tweakers. Maakt niet uit natuurlijk. Ieder zijn eigen smaak.

Want de eerste twee delen waren ze alle allemaal nog big / bigger / biggest. En met deeltje 3 ging het al bergafwaarts. En dat is zonde. Bij andere games komt dit niet meteen zo over.
En omdat er zo weinig vrouwen inzitten willen vrouwen niet spelen, volgens Patrick Söderlund, complete BS natuurlijk. Het heeft een reden waarom er meer mannen spelen dan vrouwen, ten tijde van Pong was er al meteen een dominantie van mannen, vrouwen doen graag andere dingen.
Wat je nu ziet is corperate Amerika beetje toff doen met sociale vraagstukken en volledig de plank misslaan. Een heleboel vrouwen vinden een game als (*name random shooter) niet leuk omdat het gewelddadig is en vaak weinig sociaal. Alsof een vrouwelijke character ook maar enig verschil daar in brengt :+

Het boeit mij ook niet dat een game als gears of war vrouwen introduceert, maar een game over WW2, waarbij vrouwen voornamelijk thuis (fabrieken etc) streden... Het hoeft natuurlijk niet 100% realistisch, maar anders speel ik wel wolfenstein.
Vanwege 1 meisje ja?
Geniet er nog maar even van, in Gears 6 wordt het een trans met een bulge, en als je klaagt word je Xbox live account voor 1 maand geblokkeerd.
Leuke toevoeging, net als horde mode, maar zal belangrijker zijn of ze de campaign een beetje knap neerzetten. Ik ben benieuwd!
De enige reeks waar van ik het jammer vindt dat deze niet op de PS is te spelen. Ziet er gaaf uit allemaal!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee