Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Luigi's Mansion 3 Preview

Met lekkere nieuwe hulpmiddelen

17-06-2019 • 06:00

31 Linkedin

Luigi mag weer spoken jagen

Titel Luigi's Mansion 3
Platform Nintendo Switch
Ontwikkelaar Next Level Games
Uitgever Nintendo
Releasedatum vierde kwartaal 2019

De E3 is officieel een trade show, een beurs waar uitgevers hun games tonen aan vertegenwoordigers van grote winkelketens en de pers. Dat zou je echter niet zeggen als je op de beursvloer loopt. Daar zie je dezelfde taferelen als in Keulen tijdens de GamesCom: lange rijen gamers bij de populairste games. En waar staan de langste rijen? Eigenlijk altijd bij Nintendo. Zo ook dit jaar, op een E3 waar Nintendo groots uitpakte met Pokémon Sword and Shield en Luigi's Mansion 3. Voor die laatste game had Nintendo zelfs een heus spookkasteel nagebouwd, een donkere, afgesloten ruimte vol blacklight waarin rijen stations stonden opgesteld waarop de game kon worden gespeeld. Ook wij gingen op spokenjacht.

Met dit derde deel lijkt Nintendo weinig af te wijken van wat je uit de twee eerste delen gewend bent, maar de schijn bedriegt. De game lijkt sterk op zijn twee voorgangers, maar Nintendo heeft toch flink wat nieuwe elementen toegevoegd. Hierdoor voelt de game vertrouwd, maar tegelijk verfrissend aan.

Als je de eerste ruimte in de game binnenloopt, valt op dat Nintendo de stijl geheel ongewijzigd heeft gelaten. Desalniettemin ziet de game er op de Switch, aangesloten op een goede tv, uiteraard een stuk beter uit dan op de 3DS waar de vorige editie voor verscheen. Deze nieuwe versie heeft hetzelfde messcherpe uiterlijk als Super Mario Odyssey, maar dan met wat meer duistere tinten.

Niet zo kaal als het lijkt

Als je een nieuwe ruimte binnenloopt, valt op dat hij vaak wat kaal oogt, alsof er weinig te doen is. Toch is dit derde deel juist op dit vlak gevarieerder dan zijn voorgangers. Er valt erg veel te ontdekken en zelfs veel te puzzelen. Daarbij komen de nieuwe hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt zeer goed van pas.

Zo heeft Luigi nu hulp van Gooigi, zijn slijmerige alter ego. Je kunt Gooigi te allen tijde oproepen, waarna de echte Luigi wat versuft op z'n plek blijft staan en jij tijdelijk Gooigi bestuurt. Door zijn vloeibare aard kan Gooigi hindernissen nemen waar Luigi niet voorbij komt. Zo zagen we wat manshoge spijkers opdoemen in een level, die de doorgang blokkeerden. Voor Luigi zouden die spijkers dodelijk zijn, maar de vloeibare Gooigi loopt er moeiteloos doorheen. Om aan de andere kant een hendel over te halen die de spijkers in de grond doet verdwijnen.

Wie Nintendo een beetje kent, weet dat dit de meest eenvoudige versie is van een mechanisme dat veelvuldig terugkeert, in steeds complexere situaties. Zo zagen we een level waarin verschillende liften een rol speelden, die afwisselend door Luigi en Gooigi moesten worden bediend. Gooigi heeft één nadeel: hij kan niet tegen water, want daar lost hij in op. Een element dat uiteraard terugkeert in de puzzels van de game.

Coöp

Gooigi kan eventueel ook worden bestuurd door een tweede speler, wat betekent dat de game in coöp kan worden gespeeld. Dat kan als duo, maar ook in de aparte spelvorm ScareScraper, waarin je met maximaal acht spelers op spokenjacht gaat. Helaas hebben we die hectische optie niet uit kunnen proberen.

Waar Gooigi ongewapend is, heeft Luigi wederom de beschikking over een stofzuiger op zijn rug, al heeft die een licht vernieuwde vorm. Het nieuwe hulpstuk heet de Poltergust G-00. Hij is nog steeds bedoeld om de vele spoken op te zuigen die de Mansion onveilig maken. We zagen de spoken in twee kleurvarianten voorbijkomen. De blauwe zijn standaard, maar er zijn ook gouden spoken, die een stuk sterker zijn en meer voorwerk nodig hebben voor je ze op kunt zuigen.

Leuker nog is dat je onwillige spoken eerst kunt bewerken om hun weerstand te breken. Mocht het niet lukken om een spook op te zuigen, dan heb je de optie om het spook - als dat al gedeeltelijk in de Poltergust is verdwenen - eens flink door elkaar te rammelen. Je kunt het spook oppakken, over je hoofd zwaaien en met een harde klap achter je op de grond rammen, en dat proces desnoods een aantal keer herhalen. Erg leuk om te zien, erg nuttig om te doen. Vooral als je deze Slam gebruikt om een spook tegen een collega-spook te rammen, zodat je je volgende slachtoffer alvast wat zwakker maakt. Het is een erg vermakelijke actie.

Zaklamp

Verder kun je de Poltergust gebruiken om 'een stoot' uit te blazen. Daarmee kun je een sprong maken die je over een lage hindernis brengt. De optie zat helaas niet in de demo die we op de E3 konden spelen. Gelukkig konden we wel gebruikmaken van de zaklamp die in de Poltergust is ingebouwd. Die lamp is niet alleen handig in het donker, maar vooral ook nuttig om spoken te verlammen. Die zijn immers gewend in het donker te leven, en ze schrikken van zo'n bundel licht. De zaklamp is daarmee een handig hulpmiddel om een spook ontvankelijk te maken voor een aanval.

De laatste toevoeging aan de Poltergust is de Plunger, zo'n ouderwetse rubberen gootsteenontstopper. Hij is met een touw verbonden aan de Poltergust, dus als je de Plunger ergens op afschiet, kun je het touw gebruiken om de ontstopper weer naar je toe te trekken. Liefst met iets eraan vast, want dat is het doel: ergens iets vanaf trekken en naar je toe halen. De Plunger is het hulpmiddel waarmee je de meeste geheimen zult ontdekken. Zet hem op een deur of een stuk muur dat er verdacht uitziet, en de kans is groot dat er een geheim achter verscholen gaat.

De Plunger is echter ook erg nuttig tijdens gevechten, vooral die met de sterkere vijanden. Een spook met een schild is een lastige tegenstander. Maar als je zijn schild weet af te pakken met de Plunger blijft er weinig van zijn afweer over.

Zoek de combinatie

Onze speelsessie eindigde met een boss fight. In dit geval met de King of the Mansion. Een spookridder met harnas, gezeten op een paard en bewapend met een lans waarmee hij Luigi niet alleen flink pijn kan doen, maar ook op afstand kan houden. In het gevecht met de koning op zijn paard komen bijna alle onderdelen van je uitrusting van pas. Het is zaak om te proberen de koning te verblinden met je zaklamp, van de korte verwarring die daaruit volgt gebruik te maken om met je Plunger zijn schild af te pakken, en hem dan met de stofzuiger beet te pakken en over je hoofd te zwaaien. Omdat de King een baas is, zul je dat proces een aantal keer moeten herhalen. Het dikke harnas van de King is niet zomaar gesloopt.

Voorlopige conclusie

Luigi's Mansion 3 belooft een uitstekende nieuwe versie te worden, die veel toevoegt aan de bestaande formule. In de basis draait het nog steeds om het jagen op spoken, maar daarbij heb je nu veel meer opties dan ooit tevoren. Met de Slam en de Plunger wordt vechten veel gevarieerder en daardoor leuker dan in de voorgaande delen, en bovendien valt er in dit derde deel veel meer te puzzelen en zijn er ook meer geheimen te ontdekken. Kortom, Luigi's Mansion 3 is de ideale opvolger.

Reacties (31)

Wijzig sortering
Anoniem: 34124
17 juni 2019 07:59
Ik koop er zelfs speciaal een switch voor tegen die tijd net als toendertijd met dr gamecube géén seconde spijt van.
Ik ben aan het afwachten wat de switch 2 of pro brengt. Ik hoop dat die ook eind dit jaar uitkomt
Anoniem: 34124
@svenM17 juni 2019 13:59
Ik weet persoonlijk niets over een release van de switch 2, maar als die eraan zit te komen wacht ik uiteraard rustig af :)
Ben héél benieuwd.

Vond zelf luigi's mansion geweldig op de gamecube ook in een opwelling gekocht toen, met beach spikers was een leuke console toen.
Alleen mario Sunshine viel me tegen dat weet ik nog.

Hopelijk is Luigi's Mansion niet teveel in 3D want daar kan ik niet goed tegen mega duizelig dan... :/
Er zijn tot nu toe alleen maar geruchten geweest die Nintendo heeft ontkent heeft, dus ik zou er niet al te lang mee wachten ;)

Tenzij je natuurlijk wacht op de Switch 2 over een aantal jaar :D

Verder zijn de Luigi's Mansion games tot nu toe altijd wel leuk geweest!
Hoe bedoel je trouwens ''niet teveel in 3D''? Van wat ik me kan herinneren zijn ze allemaal in 3D, of bedoel je de 3DS versie en dan 3D aangezet? :?
Nintendo heeft die geruchten laatst afgeschoten, ik verwacht het nog niet, gezien hoe goed de Switch nog verkoopt tegen dezelfde prijs als 2 jaar geleden
Ik zie inderdaad eerder een light versie meteen alleen handheld komen dan een pro model.
Ik geloof dat Nintendo dit ook heeft tegengesproken (kan het zo snel niet vinden). Het gaat nogal tegen het idee van de switch in, als je niet meer kan switchen :P .
Exact mijn idee. Hopelijk ook meer content dan in deel 1 dat met 12 uur helemaal uitgespeeld was. 42 uur voor deel 2 was redelijk, maar de formule kan makkelijk langer vermaken!
Ik ben echt onder de indruk van de nieuwe releases die gepland staan. Vroeger heb ik echt honderden uren besteed op de N64, GameCube & GameBoy met Super Smash Bros, Mario Kart, Banjo Kazooie en Zelda. Nu zag ik dat Banjo en Kazooie als character komen naar Super Smash Bros Ultimate én Luigi's Mansion 3 ziet er ook heel vet uit.

Kortom, ik wacht denk ik nog even op de Switch 2 en dan komt er misschien weer een Nintendo console in huis :)
De Switch kwam uit in 2017 , dus ik denk dat je nog lang kunt wachtten .. mischien de switch pro ..maargoed ik was zelf een SNES / Gameboy veteraan , en heb in het begin dit jaar een Switch gekocht , en ik kan alleen zeggen dat het erg vermakelijk is om het ouwe trouwe nintendo gaming gevoel weer terug te hebben .. zeker met super mario odessy !! :P
Tja inderdaad, volgens wat artikels misschien kerst 2019, maar ik denk ook eerder pas 2020. Ik vermaak mij tot die tijd ook prima met mijn Xbox One X. Komen ook een aantal leuke nieuwe spellen voor uit dit jaar.

Maar het lijkt mij ook heel gaaf om Super Mario Odyssey en Zelda: Breath of the Wild te spelen :Y)
Als de nieuwe xbox en playstation volgend jaar tegen kerst uitkomen, zal de nieuwe switch er waarschijnlijk een aantal maand voor of pas een dik, half jaar erna uitkomen. Nintendo zal nooit een zo goed als simultane release pushen.
Super veel zin in deze game. Hopelijk krijgt hij binnenkort een definitieve releasedate anders dan alleen 2019. Ergens in oktober lijkt me uitstekend. :)
Halloween release zou het mooist zijn!
Zat dus zo lang te twijfelen over een Switch maar dit soort games maken me wel erg zeker om er toch maar een aan te schaffen binnenkort
Idd, en ook vanwege een nieuwe zelda
Super leuk lijkt mij deze game. Maar even toegevoegd aan mijn wensenlijstje.
MIjn 6-jarige zoontje kan niet wachten op dit spel.
Hij heeft uren zitten in LM2 op de 3DS en toen hij horde dat deze ook voor de switch kwam, wilde hij meteen naar de winkel stormen.


Ik en mijn vrouw trouwens ook niet :).
Leuk om eindelijk wat meer van de game te zien. Dikke nostalgie! Die online mode lijkt me ook wel grappig.
Deeltje 1 en 2 waren ook leuk. Icm coop waarschijnlijk ook leuk om met de kinderen te spelen. Ik ben benieuwd.
Deze koop ik met mijn ogen dicht, omdat ik weet dat deze niet tegen zal vallen.
En dat heen en weer slaan van die spoken ziet er hilarisch uit. Ik kijk erg uit naar deze game, één van de toppers van dit jaar.
Ik verwacht dat ze het voor de kerstdagen (of black friday) uitbrengen , met een limited edition Luigi Groene Joycons ;)
Maargoed, als ze tegen die tijd ook een Switch pro versie hebben dan wordt het een dure maand voor mij :D

Edit: releasedate Halloween ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 17 juni 2019 12:01]

Leuk! Ik heb de eerst gespeeld ik mijn GameCube 🥰

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee