In een Spider-Man-game is een aantal zaken belangrijk. Een verhaal, bijvoorbeeld. Dat hebben we op de vorige pagina ingeleid en het verdere verloop ervan houden we voor ons, want op spoilers zit niemand te wachten. Met de kwaliteit van dat verhaal zit het in elk geval wel snor. Sommige dingen zie je redelijk aankomen, maar Marvel's Spider-Man weet ook voldoende verrassingen te bieden. Zeker liefhebbers die wat dieper in de Spider-Man 'lore' zitten, zullen veel leuke referenties in het verhaal ontdekken. Het verhaal is trouwens deels geleend van een in 2008 verschenen Spider-Man-comicserie, net zoals Marvel dat deed met The Avengers: Infinity War. Die laatste titel is voor een belangrijk deel op The Infinity Gauntlet gebaseerd. Filmplots vinden hun oorsprong wel vaker in comics, dus dat dit met games ook gebeurt is op zich niet vreemd.
Veel herkenning
Zoals je wellicht al in trailers had gezien, duiken er in elk geval wat bekende Spider-Man-vijanden op. Vrij vroeg in de game kom je bijvoorbeeld Shocker tegen, en later passeren nog andere bekende figuren de revue. Daarnaast ligt New York in deze game ook bezaaid met allerlei referenties. Zo zul je in het noorden van de map Avengers Tower kunnen zien. Dat is een landmark waar Spider-Man foto's van kan maken. Doe je dat hier, dan hoor je Peter over de Avengers vertellen. De game telt ongelooflijk veel van dit soort knipoogjes. Spider-Man moet bijvoorbeeld ook allerlei door hemzelf verstopte rugzakken opsporen, waar je dan steeds een bepaald voorwerp uit Spideys verleden in vindt. Bekijk je dat item, dan vertelt Peter iets uit zijn herinneringen, wat leuk is voor de achtergrond van het personage. En dan zijn er ook nog personages die niet direct met het verhaal hebben te maken, maar die gaandeweg de game toch opduiken om Spider-Man extra activiteiten te geven.
Die activiteiten vormen naast de main questline het menu van wat er allemaal te doen is in de game. Het hoofdverhaal duurt op zichzelf niet overdreven lang. Als je alle hoofdmissies achter elkaar speelt, kun je de game waarschijnlijk in een uur of acht tot tien wel uitspelen. Marvel's Spider-Man spoort je echter regelmatig aan om op verkenning te gaan, en niet zonder reden. Buiten de hoofdmissies is namelijk ongelooflijk veel te doen. De game gaat zelfs heel lang door met het toevoegen van nieuwe soorten activiteiten. Tot redelijk ver in de game krijg je er nieuwe uitdagingen bij, die dan weer 'Challenge tokens' opleveren.
Tokens verzamelen
Die tokens vormen de sleutel om nieuwe pakken en gadgets vrij te spelen. Elk type activiteit levert een ander soort token op. Fotografeer je een bekend gebouw, dan heb je een Landmark-token. Een gevonden rugtas lever een Backpack-token op en wanneer je een vijandelijke basis onschadelijk maakt, krijg je een Base-token. Verschillende items en pakken hebben verschillende eisen op het gebied van tokens, dus je kunt je activiteiten afstemmen op wat je wilt vrijspelen. Dat klinkt als grinden, maar zo werkt het in de praktijk niet. Ten eerste is het allemaal leuk om te doen, dus voelt het nooit als eindeloos grinden, en ten tweede kun je altijd verder, ook als je geen zin hebt om losse activiteiten of zijmissies uit te voeren.
Pak je ze wel op, dan oogst je voordelen. Je verzamelt dus tokens, maar Spider-Man stijgt ook in level. Dat levert skill points op waarmee je via de skill tree nieuwe moves kunt vrijspelen, en die geven nieuwe opties in gevechten. Ook open je door in level te stijgen steeds nieuwe gadgets en pakken. Elk Spider-Man-pak heeft een speciale bonus. Zodra je een pak hebt vrijgespeeld, kun je de verdiende bonus ook aan een ander pak in je collectie koppelen. Je hoeft dus niet plichtmatig een bepaald pak aan te doen, simpelweg omdat je die specifieke bonus wilt. In ons geval betekende het dat wij kozen voor een gaaf uitziend, zwart pak, maar daar wel de bonus van een van de eerste pakken bij hielden. Een fijn systeem.
Heerlijk webslingeren
Ook een fijn systeem, en eigenlijk belangrijker dan het hele unlock-systeem, is de manier waarop Spider-Man zich voortbeweegt in New York. Bovenaan deze pagina stelden we dat bepaalde zaken belangrijk zijn in een Spider-Man-game, en dit is er absoluut een van. Het zwieren en zwaaien in New York voelt vanaf het eerste moment vertrouwd aan. Natuurlijk bouw je er steeds meer handigheid in op, maar de basis - R2 inhouden om te blijven zwaaien - is eenvoudig genoeg. Daarnaast kun je allerlei trucjes toepassen om harder te gaan, wat een en ander nog spectaculairder maakt. Het is veelzeggend dat de game op een gegeven moment een fast-travelsysteem introduceert waar wij eigenlijk geen gebruik van maakten. Webslingeren door de straten van New York, waarbij je regelmatig zo hoog mogelijke snelheden wilt bereiken, is simpelweg te leuk.