Zeker wanneer je de verhaallijn hebt uitgespeeld en druk bezig bent met het grinden van Strikes, Nightfall en eventueel de Raid, is het fijn als er ook nog andere content is, voor de afwisseling. Die afwisseling is er in de vorm van de Crucible. Ook hier geldt dat we de spelmodus al kennen van de eerste Destiny. Ken je die game, dan weet je al wat de Crucible is, namelijk een arena voor Guardians om hun vaardigheden te trainen in de vorm van losse potjes tegen elkaar. Multiplayer dus, een onderdeel dat in een mmo shooter zeker niet mag ontbreken.
Vier tegen vier
De Crucible is grotendeels gelijk gebleven, maar er zijn wel enkele wijzigingen. Zo is het systeem met 'bounties' verleden tijd. In plaats daarvan verdien je in de Crucible tokens die je bij de Crucible Master kunt inwisselen tegen loot. Dat is een stuk overzichtelijker en fijner, want je kunt je zo meer op de actie zelf richten. Die actie verloopt nu met minder spelers. Bungie gelooft dat potjes van vier tegen vier spelers beter werken voor de gameplay van Destiny, en na ettelijke uren spelen kunnen we niet anders dan de studio gelijk geven. In vergelijking met de eerste Destiny verloopt de actie sneller. De maps zijn wat kleiner en smaller, want dat is leuker met kleine teams. Daarnaast duren ze ook minder lang, wat het tempo hoog houdt en ervoor zorgt dat je relatief snel loot bij elkaar verzamelt. Toen we aan het grinden waren om power level 260 te bereiken - het minimum level dat je moet hebben om de Raid te kunnen spelen - hebben we veel bruikbare gear verdiend door in de Crucible te spelen.
Het hoge tempo in de gameplay doet bij vlagen denken aan Halo in zijn beste dagen. Of het torenhoge niveau van Halo 3 wordt gehaald, durven we niet te beweren, maar dat Destiny 2 hier goed in elkaar zit, is duidelijk. Wel hadden er wat meer spelmodi mogen zijn. Al met al telt de Crucible nu vijf spelmodi, verdeeld over twee categorieën. Omdat de potjes kort duren, kom je dus al snel dezelfde modi en dezelfde maps tegen. Dat is niet per se erg. In veel shooters spelen gamers immers ook vaak alleen hun favoriete modus, het liefst op hun favoriete map. Maar erg breed is het aanbod hier niet.
Beter goed gejat dan...
Wat er wél is, is goed. Toegegeven, het barst niet van de creativiteit. Supremacy is bijvoorbeeld gewoon Kill Confirmed uit Call of Duty, en Countdown werkt hetzelfde als Demolition in Counter-Strike, maar het werkt prima. Natuurlijk blijft het inzetten van de Super Ability die hoort bij je klasse een sleutelmoment. We hebben meerdere keren meegemaakt dat een goed getimede en uitgevoerde Super Ability het verloop van een potje flink beïnvloedde. Toch is het niet overmatig, want meestal kunnen alle spelers hun Super maar één keer per potje gebruiken.
Het verloop van een potje in Destiny 2 verschilt flink van een potje in de eerste Destiny, en die verandering vinden we op zich positief. 'Op zich', want er zijn best wat bedenkingen. Door de kleinere teams en de wat kleinere rol voor de Supers en de Power Weapons wordt tactiek veel belangrijker. Het is vooral zaak niet in je eentje rond te gaan rennen, maar bij je team te blijven. Je wint potjes in Destiny 2 niet alleen door gewoon beter te schieten dan je tegenstander, maar vooral ook door veel 2-on-1-situaties te creëren. Na een respawn als een kip zonder kop terugrennen richting de actie is een recept voor een nederlaag. Dat tactiek belangrijker is, moedigen we aan. Het betekent echter ook dat de multiplayer minder leuk is voor spelers die er solo in springen. Van een goed communicerend en samenwerkend team zul je nu minder snel winnen, maar uiteindelijk hebben we dat liever dan dat potjes continu worden beslist door strijd waarin chaos centraal staat.