We hebben de ipc-prestaties van de eerder besproken AMD-processors tegenover de prestaties van Intels processors gezet. Beide processormerken werden op 3GHz met één core actief getest, zodat we de resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Daarbij hebben we de prestaties van de AMD- en Intel-processors per jaar gerangschikt. Als een van de merken in een jaar geen nieuwe generatie of juist meer generaties uitbracht, hebben we de prestaties van het voorgaande jaar, respectievelijk de beste prestaties van dat jaar geselecteerd.
- Cinebench
- Dhrystone
- Whetstone
In de Cinebench-prestaties zien we dat Intel in 2008 en 2009 nog een redelijke voorsprong had, maar in 2010 kwamen AMD en Intel aardig dicht bij elkaar. AMD's prestaties werden nauwelijks beter, tot dit jaar met Ryzen, terwijl Intel jaarlijks een kleine verbetering liet zien. Inmiddels zijn de twee merken elkaar weer dicht genaderd.
In de Dhrystone-benchmark voor integerprestaties zien we dat het gat tussen AMD en Intel geleidelijk aan groter werd, totdat AMD zijn Zen-architectuur introduceerde. Daarmee presteert AMD beter dan Intel in deze benchmark.
In de floating-pointbenchmark Whetstone waren AMD en Intel tot 2011 aan elkaar gewaagd, maar AMD koos toen voor zijn gedeelde fp-unit in de Bulldozer-architectuur. Dat leverde een flinke performance-hit op, waar Intel met kleine stapjes verbeteringen doorvoerde. De Zen-architectuur maakt een overtuigend einde aan Intels voorsprong.
- Geekbench-score
- Geekbench integer
- Geekbench floating point
In Geekbench 4 zien we opnieuw dat AMD en Intel rond 2010 nog redelijk aan elkaar gewaagd waren, maar waar Intels prestaties gestaag stegen, deden AMD's scores dat niet. Sterker nog, we zien in de floating-pointscores opnieuw een daling bij AMD en weer betekende de Zen-architectuur in de Ryzen-processors een flinke ommezwaai voor AMD.
We hebben ook weer de prestaties van Lightroom opgenomen in deze vergelijking om ten minste één herkenbare praktijktest te tonen.
Daarnaast hebben we de introductieprijzen van de geteste processors opgezocht. Twee prijzen zijn niet helemaal eerlijk: die van de 1100T en 1800X van AMD. Dat zijn immers respectievelijk hexa- en octacores, terwijl de andere allemaal quadcores zijn.
- Lightroom
- Processorprijzen
Intel is eigenlijk altijd flink sneller geweest in deze benchmark, met een vrij constante marge, maar met Zen is AMD in één klap weer competitief.
Conclusie
Het moge duidelijk zijn dat AMD broodnodig een architectuur nodig had om het gat met Intel te dichten. Dat gat groeide in de afgelopen pakweg acht tot tien jaar gestaag en gaf Intel de kans om het overgrote deel van de pc-markt, en de lucratieve servermarkt, te veroveren. Het weinige waar AMD op kon bogen, was een relatief lage prijs voor zowel de processors als het platform. AMD moest ook het voordeel dat het met zijn ingebouwde gpu had, rond de introductie van Haswell in 2013 opgeven.
Met de Zen-architectuur is daarin verandering gekomen. AMD hanteert nog steeds lagere prijzen dan Intel, maar laat die nu gepaard gaan met een zeer competitieve en in sommige gevallen zelfs snellere architectuur. Bovendien is AMD's Zen-architectuur, zoals uit onze Ryzen-review bleek, vaak zuiniger dan Intels alternatieven.