Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2016

Zelfbouw-nas

Het bouwen van een nas is lastiger dan het bouwen van een computer. Een nas is een miniserver en kan voor een groot aantal verschillende scenario's en taken worden ingezet, wat een grote invloed heeft op de te kiezen componenten. Wil je een stille, energiezuinige nas die alleen voor centrale opslag wordt gebruikt, of moet hij meer kunnen, zoals media transcoderen, versleutelde cloudopslag bieden en als mail- en webserver draaien? Het huiswerk vooraf bestaat dus uit vaststellen wat de nas allemaal moet kunnen en wat voor hardware daarvoor nodig is. Vervolgens moet er een besturingssysteem worden gekozen om de nas bruikbaar te maken. Hiervoor kan onder meer worden gekozen uit FreeNAS, Rockstor of NAS4Free. Ben je niet zo bekend met Linux, dan kan ook de softwarekant de nodige uitdaging vormen.

De vraag is: waarom zou je nog een nas bouwen? Bedrijven als Synology, Qnap en Netgear leveren al jaren een ruime selectie van kant-en-klare, betrouwbare en zeer uitgebreide systemen voor elke beurs en wens. Het simpele antwoord is: omdat het kan en omdat het leuk is. Bovendien kun je, als je de vele uurtjes knutselwerk niet meerekent, ook op het financiële vlak een en ander besparen.

We hebben ervoor gekozen om twee verschillende nassen te bouwen. De eerste is een kleine eenvoudige nas van rond de 200 euro exclusief harde schijven, die prima voldoet voor de gemiddelde huis-tuin-en-keukentaken. Kijk je naar kant-en-klare oplossingen voor dezelfde prijs, dan zul je geen apparaten vinden met een vergelijkbare processorkracht of geheugen.

Basisonderdelen

MoederbordenASRock N3150DC-ITX
ASRock N3150DC-ITXvanaf Onbekend

Het hart van onze nas wordt gevormd door een mini-itx-moederbord van Asrock, met een geïntegreerde Intel Celeron N3150. Deze processor beschikt over vier rekenkernen, heeft 2MB cachegeheugen en is op 1,6GHz geklokt, wat in turbomode tot 2,08 GHz kan oplopen. Er kunnen twee ddr3-sodimm-geheugenmodules worden geplaatste en er is een pci-express 2.0 x1 uitbreidingsslot. Verder is er er een hele zwik usb 2.0- en 3.0-poorten aanwezig en kunnen er vier harde schijven via sata-600-poorten worden aangesloten.

We hebben in dit geval voor de dc-uitvoering gekozen, die via een meegeleverde externe 19V 65W adapter wordt gevoed. Dit levert een lager verbruik op en minder warmteontwikkeling in de kast. Hierbij moet dan wel opgemerkt worden dat er maar twee, hooguit drie harde schijven aangesloten kunnen worden. Er is ook een versie van dit moederbord beschikbaar die via een standaard-atx-voeding van stroom kan worden voorzien. Deze is drie tientjes goedkoper, maar dat geld ben je dan weer kwijt aan een voeding, dus het scheelt uiteindelijk niets in prijs. Wel kun je er dan zonder problemen vier harde schijven in stoppen.

Alternatief:
ASRock N3150-ITX + be quiet! System Power 7 300W

Score: 4(1 reviews)
linkProductspecificaties @ AsrocklinkReview @ Tweakers door Heraz
Geheugen internCrucial CT2KIT51264BF160B

We rusten de nas uit met 8GB geheugen en doen dat met set van twee 4GB-modules om zo optimaal gebruik te maken van de dualchannel-geheugenbus. Hiermee zijn meteen alle geheugenslots vol, wat uitbreiden op een later tijdstip kostbaar maakt. Kijk je echter naar apparaten van Synology of Qnap in dezelfde prijsklasse, dan zie je vaak maar 1GB of zelfs een halve gigabyte aan geheugen.

Score: 5(0 reviews)
linkProductspecificaties @ Crucial
NetwerkkaartenIntel Gigabit CT Desktop Adapter

Een van de weinige minpuntjes van het moederbord is de netwerkcontroller. Dit is namelijk een door Realtek geleverde RTL8111GR. Als je op het forum van FreeNAS kijkt, zijn er veel problemen met Realtek-netwerkcontrollers. Gelukkig heeft het moederbord ruimte voor een uitbreidingskaart en dus kunnen we een Intel Gigabit CT Desktop Adapter plaatsen.

Score: 4.5(17 reviews)
linkProductspecificaties @ Intel
BehuizingenCooler Master Elite 130

Voor de behuizing kiezen we de kleine Cooler Master Elite 130. Deze zogenaamde small-formfactorkast heeft 2 usb 3.0-aansluitingen en 1 usb 2.0-aansluiting aan de voorkant, en wordt met met een 120mm- en een 80mm-ventilator geleverd. Er is plaats voor een atx-voeding, maar dat is in ons geval dus niet nodig. De behuizing heeft ruimte voor drie 3,5"-harde-schijven. Meer dan dat is zoals eerder gezegd niet aan te raden, want de adapter zal dan niet genoeg stroom kunnen leveren. Vergeet ook niet dat het gat aan de achterkant van de behuizing, bedoeld voor de voeding, op een of andere manier afgedicht moet worden.

Wil je toch vier harde schijven of in ieder geval de mogelijkheid daartoe openhouden, dan is het aan te raden om voor de standaarduitvoering van het moederbord te kiezen in combinatie met een atx-voeding en een grotere behuizing, bijvoorbeeld de Cooler Master N200.

Score: 4(8 reviews)
linkProductspecificaties @ Cooler MasterlinkReview @ TweakTownlinkViedeoreview door HardwareCanucks
Usb-sticksKingston DataTraveler 100 G3 16GB

De harde schijven in de nas zijn alleen voor opslag. We hebben ook nog een boot- of systeemschijf nodig en daar kunnen we een usb-stick voor gebruiken. Een stick van 8GB zou voldoende zijn, maar met 16GB zul je nooit te kort komen. Ons moederbord beschikt over usb 3.0, dus we gaan voor de snelle, goedkope en overal verkrijgbare Kingston DataTraveler 100 G3 16GB.

Score: 3(15 reviews)
linkProductspecificaties @ Kingston
€ 162,50Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Moederborden ASRock N3150DC-ITX € 116,50 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT2KIT51264BF160B € 36,53 € 38,90
Netwerkkaarten Intel Gigabit CT Desktop Adapter € 26,32 € 53,47
Behuizingen Cooler Master Elite 130 € 44,- € 56,64
Usb-sticks Kingston DataTraveler 100 G3 16GB € 4,68 € 13,49
Totaalprijs bij opstellen BBG € 228,03 € 162,50

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

De tweede nas die we gaan bouwen is voor wat zwaarder gebruik bedoeld. Zo heeft deze meer processorkracht, meer en beter geheugen, en kunnen er wel tot acht harde schijven worden aangesloten.

Basisonderdelen

MoederbordenASRock C2550D4I
ASRock C2550D4Ivanaf Onbekend

De ASRock C2550D4I is een echt serverbord in mini-itx-formaat. Dat zie je onder meer terug in het feit dat er geen audio aanwezig is en ook een dvi- of hdmi-aansluiting, die tegenwoordig op bijna elke desktop aanwezig is, ontbreekt. Op het bord zien we verder vier standaard-ddr3-geheugenslots, die ook ecc-geheugen aankunnen en maar liefst acht sata-600- en vier sata-300-poorten. Er is ruimte voor een uitbreiding op een pcie 2.0 x8-slot. De geïntegreerde processor is een op 2,4GHz geklokte Atom C2550-quadcore.

Score: 4(5 reviews)
linkProductspecificaties @ AsrocklinkReview @ TweakTown
Geheugen internKingston ValueRAM KVR1333D3E9SK2/16G

FreeNAS maakt gebruik van het zfs-bestandssysteem om data op te slaan, en leunt zwaar op het werkgeheugen. Daarom moet er een ruime hoeveelheid geheugen aanwezig zijn. Per TB aan opslagcapaciteit wordt 1GB geheugen aangeraden en ook is het raadzaam om foutcorrigerend geheugen te gebruiken. We beginnen dan ook met twee 8GB-modules ongebufferd ecc-geheugen van Kingston en de twee vrije slots op het moederbord laten ruimte vrij om dat op een later tijdstip eenvoudig uit te breiden.

Score: 3(3 reviews)
linkProductspecificaties @ Kingston
Solid state drivesTranscend SSD370 32GB
Transcend SSD370 32GBvanaf Onbekend

Ook in dit systeem hebben we een bootschijf nodig. Met slechts een beperkt aantal usb 2.0-poorten beschikbaar, maar een overvloed aan sata-aansluitingen kiezen we dit keer voor een kleine ssd van 32GB.

Score: 0(0 reviews)
BehuizingenFractal Design Define Mini

De Fractal Design Define Mini heeft zes 3.5"-drivebays en twee 5,25"-drivebays, waar indien nodig met behulp van extra beugels nog twee harde schijven een plekje kunnen vinden. De behuizing wordt geleverd met een 120mm-ventilator aan de voor- en achterkant en ruimte voor vier extra ventilators. Plaatsen waar geen ventilator geplaatst wordt, kunnen worden afgesloten, en de kast is bekleed met geluidisolerend materiaal en voorzien van stoffilters. Fractal Design levert ook een fancontroller voor de aansturing van maximaal drie ventilators mee.

Score: 4.5(22 reviews)
linkProductspecificaties @ Fractal DesignlinkReview @ AnandTechlinkViedeoreview door Linus Tech Tips
Voedingenbe quiet! System Power 7 300W

Het systeem is vrij zuinig, dus we kunnen volstaan met een 300W-voeding. De be quiet System Power 7 voldoet daarom prima. Wel zijn er slechts vier sata-voedingsaansluitingen aanwezig, dus wil je meer harde schijven aansluiten, dan zuller er extra voedingsplitters gebruikt moeten worden.

Score: 4.5(24 reviews)
linkProductspecificaties @ be quiet!
€ 0,-Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Moederborden ASRock C2550D4I € 316,21 Onbekend
Geheugen intern Kingston ValueRAM KVR1333D3E9SK2/16G € 104,- Onbekend
Solid state drives Transcend SSD370 32GB € 30,98 Onbekend
Behuizingen Fractal Design Define Mini € 87,95 Onbekend
Voedingen be quiet! System Power 7 300W € 33,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 573,09 € 0,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Als laatste volgt nog een aanbeveling voor harde schijven en nog wat kleine accessoires die eventueel nodig zijn bij het bouwen van een uitgebreide nas.

Basisonderdelen

Interne harde schijvenHGST Deskstar NAS, 3TB

Als we naar de prijs per gigabyte kijken, is het op dit moment het beste om te kiezen voor harde schijven met een capaciteit van 3 of 4 TB en dan in ons geval natuurlijk modellen die speciaal bedoeld zijn om in een nas te gebruiken. BlackBlaze doet altijd een analyse van de harde schijven die zij in hun datacenter gebruiken en HGST komt daar altijd naar voren als een van de merken met het laagste uitvalpercentage. Het aantal en de capaciteit van de harde schijven die je moet kiezen hangt natuurlijk volledig af van je persoonlijke situatie.

Score: 4(8 reviews)
Interne harde schijvenHGST Deskstar NAS, 4TB

Voor een prijsindicatie: dezelfde harde schijf in een capaciteit van 4TB.

Score: 4(8 reviews)
KabelsGembird Molex to 2x Serial ATA power cable

Worden er meer dan vier harde schijven aangesloten, dan zullen er extra sata-voedingsconnectoren nodig zijn, bijvoorbeeld door deze deze molex naar 2x satapower-splitter te gebruiken.

Score: 0(0 reviews)
KabelsLogiLink SATA 0.5m

Bij het moederbord zit meestal maar een beperkte hoeveelheid sata-kabels die bovendien meestal vrij kort zijn. Mocht je dus kabels tekortkomen of wil je deze door langere te vervangen om zo zo beter weg te kunnen werken, dan is het raadzaam om extra sata-kabels in te slaan.

Score: 0(0 reviews)
CasemoddingStartech.com Metal 3.5 to 5.25 Inch Drive Adapter Bracket

Worden er zoveel harde schijven in de kast ingebouwd dat ook de drivebays benut moeten worden waar normaal gesproken het optische station geïnstalleerd wordt, dan zullen deze beugels van pas komen.

Score: 0(0 reviews)
Product Prijs Act.Prijs
Interne harde schijven HGST Deskstar NAS, 3TB € 124,90 Onbekend
Interne harde schijven HGST Deskstar NAS, 4TB € 162,15 Onbekend
Kabels Gembird Molex to 2x Serial ATA power cable € 3,15 € 2,30
Kabels LogiLink SATA 0.5m € 7,- € 1,31
Casemodding Startech.com Metal 3.5 to 5.25 Inch Drive Adapter Bracket € 2,32 € 1,21

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee