Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

[HQ] Redacteur games

Batman: Arkham Knight Review

De versie die het wél doet

Feest der herkenning

Samengevat

Batman: Arkham Knight is de beste game in de Batman: Arkham-serie. Ontwikkelstudio Rocksteady perfectioneert met dit spel diverse elementen die al in eerdere games in de reeks aanwezig waren, en voegt er een aantal nieuwe dingen aan toe, waaronder de Batmobiel. Die wordt misschien wat al te vaak van stal gehaald, maar zorgt wel voor veel spektakel. De game ziet en klinkt verder prachtig, en comic-liefhebbers zullen zich goed vermaken met het indrukwekkende aanbod aan bekende personages dat Rocksteady tevoorschijn haalt in dit spel. De pc-versie werd onlangs uit de winkels gehaald en is nog steeds niet verkrijgbaar, maar met de consoleversie van Arkham Knight zit het in elk geval wél goed. Let op: deze beoordeling geldt dan ook niet voor de pc-versie, maar alleen voor de PS4- en Xbox One-versies.

In 2009 baarde ontwikkelstudio Rocksteady Studios opzien met de release van Batman: Arkham Asylum. De game doorbrak een van de zekerheden in de game-industrie, want na dat spel ging de regel 'superheldengames zijn altijd slecht' niet meer op. De game, en de serie die eruit voortkwam, werd zelfs een blauwdruk voor veel actiespellen. Rocksteady volgde Arkham Asylum op met het nog sterkere Batman: Arkham City. Daarna volgde Batman: Arkham Origins, dat door Warner Bros. Montréal werd ontwikkeld. Die game kwam wat minder sterk voor de dag. Goed nieuws echter voor de fans: Batman: Arkham Knight werd weer 'gewoon' door Rocksteady gemaakt, dus dat biedt al direct perspectief.

De eerste tien minuten van Batman: Arkham Knight.

In de game wordt al snel duidelijk dat het niet blijft bij dat goede perspectief. Dat begint eigenlijk al bij de openingsscène. Daarin leidt de voice-over het verhaal van de ondergang van Batman in. Dat gaat gepaard met een sfeervolle scène waarin een normale politieagent in aanraking komt met Scarecrow, de grote vijand in de game. Tot op dat moment was het even rustig in Gotham. Dat heeft alles te maken met de dood van The Joker, die aan het einde van Batman: Arkham City definitief werd verslagen door Batman. Met het ten tonele verschijnen van Scarecrow blijkt die opvallend rustige periode na de dood van Joker echter schijn. Scarecrow dreigt een gevaarlijk gifgas los te laten. Hij sommeert de inwoners van Gotham te vluchten, en daar geven ze gehoor aan. Wat overblijft is een lege stad waar alleen het gespuis en hun bekende leiders in achter zijn gebleven. Er is uiteraard maar één man die er iets aan kan veranderen.

Dat velen met die man een appeltje hebben te schillen, blijkt al snel. Waar Batman-verhalen zich vaak centreren rond een specifieke vijand, maken bijna alle bekende 'bad guys' hun opwachting in Arkham Knight. De een speelt een grotere rol dan de ander, maar comic-fans zullen elke 'cameo' van een bekende naam kunnen waarderen. Batman krijgt te maken met de handlangers van onder meer Penguin en Two-Face, maar ook raadsels van de Riddler, een rol voor Poison Ivy en korte optredens van diverse andere helden en schurken ontbreken niet.

Voor sommige bekende figuren is in Arkham Knight zelfs een actieve rol weggelegd. Zo hebben we al de controle gehad over Commissioner Gordon, Catwoman en Nightwing, en daar houdt het niet mee op. Via dlc kun je trouwens nog meer actieve gastoptredens toevoegen aan het spel. Harley Quinn heeft bijvoorbeeld een heel eigen missie, die je buiten het hoofdverhaal om kunt spelen. Daarin speel je dus als Harley en moet je Poison Ivy zien te bevrijden uit het politiebureau. Het leuke is dat Nightwing en Harley beide eigen moves hebben, al past alles wel binnen hetzelfde stramien. Ook zij kunnen naar een hoger gelegen plek komen of in een ventilatieschacht springen. Er hoeft geen twijfel over te bestaan dat de game draait om Batman, maar af en toe even aan de gang gaan met een ander personage zorgt voor wat welkome afwisseling. We willen natuurlijk niet te veel verklappen, maar er zijn ook personages die wel echt anders spelen. Mede daardoor zorgen ze voor wat hoogtepunten in het spel.

Machtiger dan ooit

De intrede van die andere personages zorgt ook voor wat verandering in de gameplay. Het gaat slechts om een detail in vergelijking met andere vernieuwingen, maar toch. Af en toe komt Batman samen met Catwoman of Nightwing in een gevecht terecht. Op die momenten kun je als speler zelf kiezen welke van de twee superhelden je op dat moment bestuurt. Nog aardiger is het om gebruik te maken van de nieuwe 'Team Takedown'. Op dat moment combineren de twee hun krachten om vijanden een een flinke genadeklap te geven. Dat alles wordt spectaculair in beeld gebracht, en alleen al daarom is het leuk om dit vaak te blijven doen. De capriolen die Batman en zijn vrienden uithalen zouden niet misstaan in het Russische Staatscircus.

Tactiek is effectiever

Takedowns blijven een belangrijk onderdeel van het vechtsysteem, net als slaan, counteren en het uitvoeren van allerlei combo's. Het vechtsysteem van Batman: Arkham Knight is een doorontwikkelde versie van het systeem dat voor Arkham City werd gebruikt. Dat systeem zat toen al goed in elkaar en met deze game perfectioneert Rocksteady dat. Zowel in gameplay als in presentatie komt dat systeem dan ook ijzersterk voor de dag. Zelden zagen we zoveel prachtige animaties elkaar zo snel opvolgen. Het knapste is echter dat je continu controle kunt houden. Button-bashen is verleidelijk, maar tactisch te werk blijven gaan sorteert veel meer effect. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je je als Batman machtig gaat voelen - in ieder geval machtiger dan de grote groepen voetsoldaten die je tegenkomt.

Uiteindelijk draait deze game natuurlijk niet om die voetsoldaten. We haalden op de vorige pagina al aan dat Scarecrow de grote vijand is in het spel, maar dat vrijwel elk ander bekend personage ook in het spel zit. Daar horen in een heel aantal gevallen aparte questlines bij, en die eindigen vaak in een 'boss fight'. Zo veegt Batman in Arkham Knight zo'n beetje de hele catalogus aan slechterikken van de straat, wat steeds weer gepaard gaat met aardige kleine subverhaaltjes en fijne tussenscènes.

Op zulke momenten bekruipt je het gevoel dat je Batman nog nooit machtiger en krachtiger hebt gezien, en dat idee komt op andere plaatsen in het spel ook terug. Zo werkt ook het 'gliden' met je cape soepeler en sneller dan ooit, waardoor je vrij eenvoudig heel Gotham kunt rondvliegen. De vele gadgets die Batman rijk is, helpen je daarbij. Ben je eenmaal gewend aan de gameplay, dan vlieg je met gemak rond, span je touwen tussen gebouwen om de situatie van bovenaf in je op te nemen, en roep je je trouwste kompaan op zodra je wat extra vuurkracht nodig hebt. Inderdaad: we hebben het dan over de Batmobiel, die in deze Arkham-game ook een hoofdrol speelt.

Hoofdrol voor Batmobiel

De Batmobiel is, vooral dankzij de oude films van Tim Burton, niet weg te denken uit de verhalen rond de vleermuisman. De auto had in Arkham Asylum al een bijrolletje, maar schitterde verder vooral door afwezigheid in de Arkham-serie.  In Arkham Knight krijgt Batman echter al vrij snel zijn kenmerkende wagen. Dat is nodig ook, want het leger dat Scarecrow en zijn geheimzinnige luitenant, 'the Arkham Knight', aansturen heeft diverse bepantserde wagens. Des te fijner is het dat deze Batmobiel beschikt over een speciale 'combat mode', waarin de wagen verandert in een tank. Hier komt ook de beste Batmobiel-gerelateerde gameplay uit voort. In de tankmodus laat de wagen zich heerlijk soepel besturen, terwijl je de ene na de andere vijand op spectaculaire wijze opblaast.

Meerwaarde

Ook als de Batmobiel wordt ingezet bij kleine puzzeltjes in de gameplay biedt de wagen meerwaarde. Batman kan de mobiel op afstand besturen. Zo kan hij, door een kabel te bevestigen aan een lift die niet meer werkt, zijn auto gebruiken om de lift waarin hij zelf staat naar boven en naar beneden te trekken. Simpel en ingenieus, maar niet zo ver gezocht dat je het nooit zou kunnen bedenken: precies zoals we het graag zien. De Batmobiel dient verder als lanceerplatform voor Batman zelf; je kunt je vanuit de cockpit van de Batmobiel naar voren laten afschieten, waardoor je direct momentum hebt in de lucht en dus meteen door kunt gaan met gliden. Het maakt de gameplay er nog wat soepeler op.

Zo bewijst de Batmobiel zich al snel als Batmans trouwste bondgenoot. Zo trouw zelfs dat je als speler weleens genoeg zou kunnen krijgen van het continu ten tonele verschijnen van het vehikel. Van tijd tot tijd verplicht de game je om gebruik te maken van de Batmobiel. Dat gaat zelfs zo ver dat je soms ergens vliegend naartoe bent gegaan, maar niet naar binnen mag zonder je Batmobiel. De wagen is onderdeel van Batman, maar bij vlagen voelt het in Arkham Knight alsof het omgekeerde het geval is. Daar komt bij dat vrijwel elke missie met de Batmobiel gepaard gaat met dezelfde soort shoot-outs met vijandelijke tanks. Die gevechten worden wel steeds wat moeilijker, maar blijven in de basis hetzelfde. Het gevaar dat dit onderdeel als een herhalingsoefening gaat aanvoelen, ligt op de loer.

Rijgedrag

Een ander aspect dat in onze ogen beter had gekund, is het rijgedrag van de mobiel als je in de normale modus rondrijdt. In de eerste plaats werkt de besturing dan anders, hetgeen verwarrend is. Niet erg, want het werkt op deze manier waarschijnlijk beter dan als Rocksteady had geprobeerd één soort besturing te maken voor beide varianten. Vervelender is dat de wagen soms overdreven hard overstuurt, zelfs als dat niet helemaal logisch zou zijn. Nog lastiger is dat dat moment van overstuur vaak volgt op onderstuur. Je krijgt je wagen niet scherp genoeg ingestuurd, tot je ineens bijna spint en de controle verliest. Ietsje rustiger aan doen en goed gebruikmaken van de 'power slides' helpt wel wat, maar echt lekker voelt het nooit. De gameplay straft je verder niet echt voor slecht rijgedrag, maar dit is een van de weinige momenten in het spel waarbij het eerder geprezen gevoel van macht en controle wat naar de achtergrond verdwijnt.

Prachtige presentatie

Zo is de gameplay, met zijn melee-gevechten, Batmobiel-actie en detectivewerk, een mooie mix van nieuwe elementen en bekenede elementen die voor Arkham Knight min of meer geperfectioneerd zijn. Dat laatste is ook van toepassing op de audiovisuele presentatie van het spel. Hier kunnen we niet lyrisch genoeg over zijn. Alles klopt! Dat begint met de graphics. Natuurlijk profiteert Arkham Knight van het feit dat Gotham, vergeleken met andere openwereldgames, niet overdreven groot is. De manier waarop de stad wordt neergezet verdient echt alle lof. Nog nooit zag je Gotham zo mooi in beeld, zonder dat er echt sprake is van pop-in en andere grafische foutjes.

Goede lip-sync en acteurs

Ook de personages en hun animaties zien er prachtig uit. Dat haalden wel al even aan bij de gameplay, maar ook dit aspect verdient een eigen spotlight. Het gemak waarmee de personages in het spel bewegen zorgt voor een deel van de kwaliteit, en de rest druipt voornamelijk van de tussenfilmpjes af. Die zijn een lust voor het oog, mede dankzij hoogwaardige lip-sync een dito stemacteurs. Daarop hebben we eigenlijk maar een, vrij opvallende, uitzondering: Batman zelf. Het is wellicht een kwestie van smaak, maar voor ons klonk de stoere stem van Batman als die van iemand die stoer probeert te praten of die Batman probeert na te doen, en niet als 'Batman zelf'. In de loop van de game wen je wel aan de stem, maar zeker in het begin kan het een puntje van kritiek zijn.

Tot zover onze kritiek op de audio. Letten we op wat er verder te beluisteren valt, dan oogst Batman: Arkham Knight opnieuw weinig anders dan lof. Zo zijn de gesprekjes tussen criminelen, die Batman te pas en te onpas opvangt terwijl hij door de stad vliegt, vaak best hilarisch. Leuk is ook dat die gesprekjes een brug slaan tussen de diverse games. De handlangers van Scarecrow en de Arkham Knight halen bijvoorbeeld gebeurtenissen aan uit de vorige games, of reageren op ontwikkelingen in de stad. Het maakt dat Gotham levendig aanvoelt.

Sterke soundtrack

Dan de soundtrack. We hebben weleens geschreven dat een soundtrack maar zelden in positieve zin opvalt. Vaak is een goede soundtrack een aspect dat niet stoort en dus niet opvalt, en als dat wel het geval is, is de muziek meestal irritant. Zo niet in Batman: Arkham Knight. De 'score' heeft veel weg van de muziek die je hoort in de Batman-films van Christopher Nolan. Dezelfde herkenbare viooldeuntjes, of in elk geval riedeltjes die er erg veel op lijken, zijn te horen in Arkham Knight. Het geeft de game nog net wat extra sfeer, voor zover dat nodig was, en maakt de audiovisuele topprestatie helemaal af.

Conclusie

In vrijwel elk opzicht is Batman: Arkham Knight een stapje omhoog; een perfectionering van Arkham Asylum en Arkham City. De game ziet er prachtig uit, draait soepel, zit boordevol content waarbij je elk noemenswaardig personage uit de wereld van Batman tegenkomt, en de sfeer druipt er van af. Wat de kritische noten betreft, is de balans tussen 'normale gameplay' en de rol van de Batmobiel het enige waar wij een beetje over vallen: het verplichte gebruik van de oorlogsmachine wordt wat veel en is in onze ogen niet wat de kern van een Batmangame hoort te zijn. Buiten dat is Batman: Arkham Knight een topgame.

Ja maar hoe zit het dan met...

...die pc-versie? Dat verhaal is natuurlijk bekend. Warner Bros. bracht een versie van Arkham Knight uit voor de pc die niet werkte: een fikse blunder. Nu is het wel zo dat die game werd gemaakt door een andere studio. De inhoud van het spel zou gelijk moeten zijn, maar op technisch vlak blijkt er behoorlijk veel verschil te zijn tussen de consoleversies en de pc-versie. Deze review is dan ook alleen representatief voor de consoleversies. De pc-versie van Arkham Knight is nog steeds niet opnieuw online verschenen, dus vooralsnog is onduidelijk of we hier later nog aandacht aan zullen besteden.

Reacties (129)

Wijzig sortering
"Daarop hebben we eigenlijk maar een, vrij opvallende, uitzondering: Batman zelf. Het is wellicht een kwestie van smaak, maar voor ons klonk de stoere stem van Batman als die van iemand die stoer probeert te praten of die Batman probeert na te doen, en niet als 'Batman zelf'. In de loop van de game wen je wel aan de stem, maar zeker in het begin kan het een puntje van kritiek zijn."

Dit is, op zich, merkwaardig, want niemand minder dan Kevin Conroy heeft Batman weer voorzien van zijn échte stem. In de vorige Arkham games, met uitzondering van Origin, was hij dat ook.

The Joker is weer gespeelt door Luke Skywalker Mark Hamil. Ook hij was er al bij sinds: The animated series. Oftewel, technisch, zij dit juist de echte Batman en Joker. :)
Ja, dat klopt inderdaad. Zoals ook in de tekst staat: waarschijnlijk persoonlijk puntje. Ik kwam door die stem er af en toe niet helemaal in. |:(
Mij viel vlak na het beginnen van de game hetzelfde op. Het is iets té testosteron, alsof hij z'n stem forceert.
Maar dat heb ik ook met de dark knight ( film ), dan is het niet ingesproken maar het word overdreven geforceerd waardoor het er gelijk op lijkt dat die het aan het aflezen is.
Ik vond de film opzich goed maar me vriendin en ik keken elkaar continu scheef aan van; wat is die stem overdreven slecht waardoor je niet goed in de film komt. Wij hadden zo iets van praat normaal of praat niet maar niet zo overdreven ''stoer'' want het is gewoonweg nep en zelfs irritant.

Net als hij dit bedoelt, de stem is misschien wel batman, maar als het zo geforceerd eruit komt dan is het helemaal niet meer te genieten.
Dit is hetzelfde als wanneer jij of ik extraam zwaar gaan proberen te praten op een stoere toon, is gewoon om te gieren..
De reden dat dit is gedaan komt uit de 'lore'. En eigenlijk is het heel simpel, Bruce Wayne is een razendpopulaire en beroemde miljardair, Batman is eveneens even beroemd. Zou het niet opvallen als beide precies dezelfde stem hebben?

Dat vond Christian Bale ook, en daarom forceerde hij zijn stem. De klachten komen dan ook vooral van mensen die minder ingelezen zijn over Batman. Maar de reden erachter is niet 'alleen' om stoer te klinken maar om de échte identiteit van Batman te verbergen.
Nee natuurlijk ik begrijp dat het erom gaat dat hij zijn ware identiteit niet wilt onhullen via zijn stem.. Maar moet het dan op deze manier? Zeg dan niks :P
En als het persee overdreven moet zijn, doe dan een piep stem van een muis na.
Dit heeft voor de rest niks met inlezen te maken, iets is irritant of niet. Of je ingelezen bent of niet

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 7 juli 2015 14:18]

Wat mij nog meer ergerde in de film, is dat hij die rare stem bleef opzetten tegen mensen die al wisten dat hij Bruce Wayne was.
batman is in deze game ook iets ouder. tevens het feit dat hij niet alleen rond rent waardoor hij een wat donkere stem neer zet?
Ik snap iets niet hiervan, Kevin Conroy heeft net als Asylum en City, deze game ook ingesproken. Voor mij was het weer een feest van herkenning (dezelfde stemacteur), die vertrouwde Batman stem.

Wat is het probleem van zijn stem dan? Misschien mis ik iets ;)
Het is slechts een mening. Ik vind de stem van Batman prima. Ik vind wel dat de Batman in het verhaal continue achter de feiten aanloopt en nooit het initiatief neemt. Ja ik moet wel Alfred, en er is geen andere weg, ik hoop maar dat het goed komt vind ik niet echt een tactiek die bij het IQ van iemand als Batman past. Toch zit het verhaal goed in elkaar en weet het te boeien. Verder een waardige opvolger in de serie. De puzzles zijn door de vele gadgets ook leuk om te doen en er zit veel detail in het spel. Jammer van de slechte release door irongalaxy.
Ik dacht precies hetzelfde. Kevin Conroy is voor mij de stem van Batman. Hij verzorgt deze al ca. 20 jaar. Af en toe word zijn stem vervangen door andere stemacteur voor bv. de inhouse animatiefilms door Jason 'O Mara, maar ondanks zijn prestaties, nooit net niet.

Opvallend is wel dat Conroy zich steeds vaker laat vervangen door Jason: wellicht is hij het karakter stiekem toch moe. Ik heb overigens deze game nog niet kunnen spelen - wacht nog steeds op een goede PC versie - maar heb genoeg gameplay beelden gezien met Conroy's stem om te concluderen dat er niks mis mee is.
Joker is weer gespeelt door Mark Hamil? Is dat nou een spoiler?
Wat is daar spoiling aan? Spoilen is het verhaal verklappen, niet wie welke rol vertaald.
Denk maar terug aan het einde van Arkham City....

Dus dan is dat wel degelijk een spoiler.

[Reactie gewijzigd door Zeara op 5 juli 2015 10:35]

Lees de reactie boven mij eens nogmaals... Daarnaast gaat dat wat jij aanhaalt over het vorige deel, een game die al meer dan een jaar uit is. Dat kun je imo geen spoling noemen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 5 juli 2015 10:37]

Ik heb ruzie met de spoiler tag dus ik stop het liever hier niet in. Maar dit is voor zo ver ik weet een direct vervolg op Arkham City.
En als je dan het einde weet van Arkham city, dan is dat dus een spoiler.

Wat ik helaas nu ook al twee keer neer zet....
Kijk nou even terug waar ik origineel op reageer, daar gaat het binnen deze thread van reacties over. ;) Wil je toch je ei kwijt, kan je dat beter doen in Geachte Redactie, ik kan er verder ook niets mee, al denk ik dat de crew hetzelfde zal zeggen. Er is op de fp helemaal geen spoiler tag voor reacties.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 5 juli 2015 10:48]

Je snapt het zelf niet helemaal.. [spoiler]de Joker ging dood in Arham City, en jij verteld dus dat hij er weer bij zit :z [spoiler]
Je ziet de Joker in de eerste minuut en ook in de trailer volgens mij.
Dat klopt, en ook in het artikel word er over gerept, maar dat doet niets af aan Marcade zijn stelling dat het vermelden dat de joker weer gespeeld word door Mark Hamil een spoiler is.
SPOILER!!!!!!

In de eerste minuut praat hij niet wegens een crematie. Zou het gaan om flashbacks? Maar dit keer vind ik het niet zo erg dat iemand spoiled over Joker. Joker moet gewoon in Arkham Knight zitten met de stem van Mark Hamil.

SPOILER!!!!!!

[Reactie gewijzigd door raymondtoonen op 5 juli 2015 13:02]

Goed gebruik van de spoiler tags! :D
Had je dat stukje van de Joker niet even kunnen verbergen?
Wat mij vooral verbaast over deze opmerking is niet zozeer dat ze over de stem klagen die 'anders zou zijn' (ik begreep al niet wat ze bedoelde daarmee, maar na je tekst en uitleg hier begrijp ik ook dat er helemaal niets anders is), maar dat er vervolgens dan NIET wordt geklaagd over het feit de gezichten anders zijn.

Ja, origins was een niet erg toffe editie, maar the Riddler ziet er in Arkham Knight totaal anders uit dan in Origins en zelfs City en Asylum... Dat zelfde geldt ook voor Penguin (mindere mate, maar toch) en nog wat andere helden. Waarom een make-over? Heeft heel Gotham plastische chirurgie gehad in de tussentijd?

[Reactie gewijzigd door Galeton op 6 juli 2015 11:44]

De PC versie schijnt zeer erg slecht te zijn qua performance. Zo slecht zelfs dat het van de steam store is afgehaald zodat de ontwikkelaars het kunnen verbeteren, dus het kan nog wel goed komen. Heb zoiets nog nooit eerder gezien dat ze het om zo'n reden het van de steam store afhalen btw.

Trouwens die 2de screenshot van de onderste rij, is dat Poison Ivy? Dat is mijn favo comic van batman O+

[Reactie gewijzigd door 185331 op 5 juli 2015 08:33]

Ik heb gisteren het spel gekocht via G2A, en ik moet zeggen dat het me heel erg meevalt. R9 280X met een i5 760 en Catalyst 15.6, ik heb geen last van hevige lagspikes enzo. Af en toe een beetje lag als het spel veel moet renderen maar dan heb je het gehad.
Dit komt omdat je geen normale eisen aan een spel stelt.. Zet je fps maar aan en kijk hoe vaak die onder de 30 zit.. Elke pc game moet minimaal vloeiend 60fps draaien voor een optimale game ervaring.. Helaas zullen we dit de komende jaren voor 90% van de games niet zien aangezien de port 9 van de 10 keer slecht is. Ten tweede obtwikkelen ze eerst voor de Xbox en ps3 die beide 60fps op 1080 niet redden. Ik hoop dat bedrijven weer meer aandacht gaan besteden aan pc games.
Ik verwacht het niet aangezien ze meer geld verdienen met de consoles. Helaas verpest de laatste generatie consoles voor de komende 4 jaar de hele markt.
Viritual reality zal moeilijk doorbreken aangezien de consoles te weinig vermogen hebben.
Pc gamers moeten niks meer pre orderen en pas een spel kopen als de revieuw goed is. Dit is de enige kans om ontwikkelaar wakker te schudden.
Ik heb het INI bestand aangepast dat het spel tot 60 FPS gaat, en Fraps meet dat ik minimaal 30 FPS haal. Meeste tijd staat 'ie op 40, vaak gaat hij nog tot 50/55. Het gewissel tussen framerates merk ik zelf weinig tot niets van.

Bovendien stel ik heus wel 'normale' eisen aan een spel; het moet niet vol bugs zitten en fatsoenlijk speelbaar zijn, en beide punten zitten goed bij Arkham Knight. Ik ben (nog) geen bugs tegengekomen, natuurlijk wel kleine foutjes of kleine glitches maar geen enkel stuk software is bug-vrij. Maar ik stel ook 'normale' eisen aan mijn videokaart; R9 280X is een beest (voor mij) maar het hoeft nu ook niet alles op 60 FPS te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 5 juli 2015 14:17]

En wat dan als de graphics heel veel beter zijn dan de consoleversies en jij kan met één van de nieuwste kaarten maar 35 fps kan halen op de hoogste instellingen, dan is dat een slechte port?
Ja Arkham knight is een slechte port maar blijft op een gtx 980 inclusief de gameworks-effecten wel op de 30 fps als je de lock aanlaat. Nou is standaard die lock aanzetten niet echt wat je zou willen, maar ikzelf zou graag in iedere game een slider hebben waarbij je geheel zelf de fps-lock zou kunnen bepalen. Ik weet nog dat ik in far cry 2 last had van een soort microstuttering. (geen dual-gpu). Dit kon ik toen eenvoudig oplossen door de fps via de console vast te stellen op 42. 42 fps is naar mijn idee voldoende voor een singleplayer shooter.
In mp wil je natuurlijk wel altijd 60 fps hebben, tenzij de rest dit ook niet heeft....
Met muis en toetsenbord is een compleet vloeiend gevoel ongeveer vanaf een stabiele 40 fps te bereiken. (dat ligt deels wel aan het spel). De perfecte precisie bereik je natuurlijk pas bij 60 fps, maar wanneer is dat nou extreem belangrijk in een sp-game.
Zover ik heb begrepen zijn ze ook al aan het patchen voor bestaande gebruikers, dus het zal niet zo slecht meer zijn als het was.
Komt door het refund systeem denk ik dat Steam sinds enkele weken heeft.

Ze verloren teveel geld omdat mensen het (terecht) gingen refunden :P
Dat is inderdaad Poison Ivy. :)
Sorry Jurian maar ik ben gestopt met lezen bij:
Batman: Arkham Knight is de beste game in de Batman: Arkham-serie.
En nog een 9.0 als eind cijfer ? Kom op zeg!

Ach ...Battlefield 4 en CoD AW hebben ook een 9.0 van je gekregen,nu zie ik een patroon hier.
Jurian, de #1 consoleking.

Alle multi-platform games die uitkomen worden altijd gespeeld op consoles, terwijl de meerderheid op Tweakers gewoon op PC speelt.

Doe dan tenminste twee reviews, eentje voor console en eentje voor PC.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 5 juli 2015 16:12]

Wij krijgen games aangeleverd door de uitgevers en hoewel we altijd zeggen dat we toch echt de pc-versie willen, krijgen we altijd de consolevariant :{ Dan kun je twee dingen doen: de hele review uitstellen tot de game in de winkel ligt en zelf de pc-versie kopen, of de console-game reviewen en indien relevant later nog met een stuk over de pc-versie komen. Dit laatste hebben we met meerdere titels gedaan de laatste tijd. Maar lang niet altijd is er genoeg verschil tussen de versies om een nieuw stuk te rechtvaardigen.

Als het aan ons ligt zouden we alle multiplatformgames zowel op pc als console reviewen, zodat we in het stuk op beide versies in kunnen gaan.
Wat is nu precies de toegevoegde waarde om apsnog de pc versie te reviewen dat uit de schappen is gehaald vanwege de lage kwaliteit? Het enige wat dan duidelijk wordt is hoe belabberd de pc game is. Is dat punt niet duidelijk genoeg? Dat het bij sommige personen goed werkt met flinke videokaarten is leuk, maar ik heb liever een review wanneer de game weer gereherleasd wordt om te kunnen vergelijken. Nu voegt het geen meerwaarde toe, dan wel.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 6 juli 2015 08:42]

Omdat het spel op de Consoles schijnbaar wel prima werkt, waarom zou het dan niet gereviewed mogen worden?

Denk dat de console spelers hier best blij mee zullen zijn. Alleen al om het feit dat de PC versie schijnbaar crap is waardoor vele console spelers ook misschien wel twijfel kregen bij de console versie. Dat blijkt nu dus geen probleem te zijn,.
Ik vind Jurian een top reviewer, hij is zichzelf, eerlijk en enthousiast. Het is zelfbedrog om te denken dat een review niet bevooroordeeld is of heel objectief. Die kerels bij Tweakers doen hun uiterste best, ik vind het dan heel erg matig van Koning Willy dat hij met one-liners de persoon aanvalt en een mooie review afkraakt. Kom eerst met argumenten en breng ze een beetje vriendelijk...
30 FPS speelt voor mij perfect op een Full HD TV. Ook heerlijk stabiel, ik heb nog geen enkel moment gedacht goh die framerate.. (voor mij is resolutie overigens belangrijker dan framerate)

1080p is ook retestrak op mijn tv. Misschien als je met je neus op een pc scherm dat ik me kan voorstellen dat je liever een hogere resolutie wil.

Die framerate (> 30 fps) klinkt mij eerlijk gezegd een beetje als masterrace geneuzel.. Jong "toen ik klein was" speelde ik perfect dark multiplayer met 14 fps en dat is nog altijd een van beste spellen ooit :D Het is maar een heel klein deel van de ervaring. Zolang het draait stabiel draait is het wat mij betreft prima.
Zeggen dat alle PC Gamers alleen maar op een monitor gamen is zo stereotypisch.

En als je het verschil tussen 30 en 60 FPS niet kan zien, dan zou ik maar snel naar de dokter gaan, want als je ook maar 30FPS in real life ziet, dan ben je ook niet meer rijbevoegd (menselijke oog ziet een paar miljoenen frames per seconde)

http://www.30vs60.com/

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 8 juli 2015 23:26]

Een 9.0! Dat geeft deze game een instant plek in een illuster rijtje. Is de game echt zo goed? Ik ga hem in ieder geval spelen. Na een hoop batgames te hebben overgeslagen vanwege; same ol' same ol'....

Batmans stem is inderdaad een tikkie corny. Maar als dat nu de reden is voor een 9 ipv eenhoger cijfer dan zijn er volgens mij ook nog wel andere gebreken. :) Ben benieuwd.
Voor de PS4 dan.
Het spel wordt overschaduwd door de release van de PC, maar de reviews voor zowel de xbox als de PS4 zijn gewoon (zeer) goed.

http://www.metacritic.com...on-4/batman-arkham-knight
Doesn't matter, een gamedeveloper die zo omgaat met zijn customers, verdient absoluut geen 9.

Hoe kan dit spel zich meten met Witcher 3, die ook een 9 kreeg?
Maar je beoordeelt het spel niet, je beoordeelt de uitgever.

En net zoals de Xbox en PS uitblinken, zo dramatisch is de Windows versie. En het pleit rocksteady niet vrij, echter is het wel uitbesteed waardoor ze het voordeel van de twijfel zouden moeten krijgen.

Het debacle bij steam zal hopelijk veel uitgevers en ontwikkelaars achter de oren laten krabben. Slecht spel, geen inkomsten. Dan zal in het vervolg niet zomaar worden bezuinigd op controles.
Uitblinken door 30 fps lock te hebben op consoles? De probleem op PC is dat iedereen verwacht dat ze minstens 60FPS kunnen halen (ik zelf heb een 144hz monitor en wil het liefste minst 80-90FPS).

De gemiddelde PC haalt meer dan die 30 fps maar geen 60FPS door slechte port.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 5 juli 2015 18:14]

Dan heb ik liever gegarandeerd 30FPS dan "misschien" 60 met schommelingen tussen de 30 en de 60. Een schommelende FPS is veel hinderlijker dan een "lage" FPS voor mij
Misschien komt dat omdat de 30 fps dan schokkerig aanvoelt in vergelijking met de 60? Ik speel op een 120hz en word van 30 een beetje gillend gek..
Goed lezen ;) ik heb liever gegarandeerd max 30 dan iets tussen de 30 en 60. Liever een constante framerate dan een die erg kan schommelen door belasting van het systeem
Dus je geeft toe dat de hardware in consoles niet eens in staat is om 1080P 60FPS te bereiken? Iets wat in PC wereld al meer dan 5 jaar de standaard is?

Immidels zijn we in 2015, waar een GTX 970/ R9 390 gewoon 4K 60FPS kan doen.
Waar geef ik dat nu weer toe? Jij legt me woorden in de mond, iets wat ik niet echt waarderen kan.

Ik zeg alleen dat mijn voorkeur uitgaat naar een gegarandeerde vaste FPS (of dat nu 30, 33, 60, 120 of 500 is maakt dan ook even niet meer uit) dan een "variabele" FPS door systemload icm de game die je speelt. Ik denk dat jij dat wel met me eens bent, niemand houd van framerate-drops, toch?

Goed, de hardware in een console. Geen idee of tie 1080P 60FPS haalt. Boeit me ook niet, ik heb een console voor de games, niet om te geilen op de specs als een PC fanboy
- knip -

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 9 juli 2015 23:56]

Ik gebruik een PC niet om te gamen. Wist je niet dat dat ook nog kon? Ik draai Fedora op al mijn machines, daar gaat Steam/Origin (gruwel) niet op draaien he... En ik heb geen zin om een dualboot met Windows te doen. "Meeste resultaat" kan dus ook meer dingen betekenen ;-)

Zo te zien behoor jij tot het "PC Master Race". Leuk, maar wees alsjeblieft een beetje meer open. Niet iedereen heeft een dik budget voor een gamebak (en/of tijd daarvoor, ik game misschien een paar uur in de maand). Dus waarom zou ik een X bedrag uitgeven voor een systeem wat ik maar Y uur gebruik? Op de PS4 kan ik a) gamen en b) netflix kijken, dus voor mij is dat mooi meegenomen. Bovendien weet ik zeker dat alles wat voor de PS4 uitkomt meteen voor dat ding werkt, iets wat op een Windows(/Linux/Mac OS X) bak niet altijd het geval is.

Spelen met IT is leuk, maar ontspanning is ontspanning en daar wil ik geen tijd in kwijt zijn om mee te moeten tweaken om iets werkende te krijgen.
Wees aub niet schijnheilig, jij als IT'er en jarenlange Tweaker weet je vast wel dat de budgetgamesysteem uit de Desktop Best Buy Guides een zogenaamde "next-gen" console makkelijk verslaat. Daarnaast kan men het ook gebruiken voor productiviteit en media-apparaat.

Van iemand die graag bezig is met PC's en zelfs zijn baan van heeft gemaakt vind ik het raar dat hij het vrijheid niet waardeert om zelf te tweaken met een game naar zijn eigen smaak.

En een PS4 kopen voor Netflix? Terwijl een chromecast 35 euro kost? Iedere mid-end TV na 2011 heeft gewoon smart tv, laat staan als je nu een 4K TV hebt, waar de PS4 niet eens Netflix 4K op kan draaien.

Maarja ik heb geen zin in discussie, en voordat de mods gaan klagen, ben ik weg (al is deze artikel al 4 dagen oud, ik weet nog steeds niet mensen hier verwezen naar worden)

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 10 juli 2015 00:08]

Valt me op dat vrijwel elke site (lijkt wel alsof het van elkaar is overgenomen) zich irriteert aan de geforceerde Batmobiel-gameplay, wat, wat mij betreft juist een goede variatie is op de toch al goede gameplay is van de game. De Batmobiel is juist een nuttige toevoeging. Ja, je moet best wel wat rond racen zo nu en dan en je moet 'm wel eens als tank inzetten en wat tegenstanders omver blazen, maar zeg nu zelf.... Wie vindt dat nu niet leuk? Ik vind het 'n beetje een vergezocht kritiekpunt. Het is meer zoiets van, we moeten het spel toch ergens op bekritiseren? En vervolgens neemt iedereen het dan maar over of spelen ze de game met dat kritiekpunt in z'n hoofd, om het vervolgens dan ook daar maar lichtelijk op af te rekenen. Ik vond het in ieder geval geen kritiekpunt. Ik ben het er zeker wel mee eens dat dit de beste game is in de franchise.
Voorbeeld: je moet 1400 meter verderop zijn. Ik vind het vliegen en gliden helemaal te gek, dus ik kies dat om van de ene naar de andere kant van de stad te komen. Sta je ineens voor een dichte deur, die alleen open gaat als je in je Batmobiel zit. Dat soort momentjes komt te vaak voor, en maakt dat je er als gamer heel bewust van wordt dat het spel je verplicht de mobiel te gebruiken. Die plichtmatigheid verpest het een beetje.
Ja, echt heel belangrijk want zodra je bij die deur bent kan je ook absoluut niet gelijk je batmobiel oproepen... haha
Wat ik er tot nu toe op pc van heb gespeeld vind ik de batmobiel goed in verhouding met de andere gameplay daar je deze ook alleen verplicht bent te gebruiken tegen armored vehicles enzo...
30 fps ervaar ik ook niet zozeer als een probleem maar het is wel duidelijk dat het spel niet goed gebruik maakt van de kracht van een computer... Volgens mij vooral Multithreading wat het absoluut niet goed doet gezien het vaak lage gpu-gebruik tot wel beneden 70 %....
Tenzij je misschien een situatie bedoelt waarin je via stunts bij die deur moet komen.
Dan kan ik het nog wel enigszins begrijpen maar alsnog zou het dan ook wel afbreuk doen aan de uitdaging van de missie als je alleen al door simpel te gliden je doel kan bereiken. (het is niet een gimmick)

[Reactie gewijzigd door oropher3 op 6 juli 2015 05:46]

Voor velen is het niet zozeer het geforceerde feit maar de manier waarop Batman door de straten scheurt en regelmatig een onschuldige burger van de weg maait, het grote probleem.

Uiteindelijk heeft Batman de ultieme regel van niemand het hoekje om te helpen en de delen met de batmobiel zijn nu niet meteen een goed voorbeeld hiervan.


Voor de rest ben ik zelf ook meer een fan van het rondvliegen en proberen om tot mijn bestemming te geraken zonder de grond te raken (The floor is lava! :P)
Hier en daar niet zo eens met de review. Hier wat puntjes;

Ik vond de batmobiel makkelijk te besturen in de normale modus. Dat ding is wel gemaakt om powerslides en die nitro functie te gebruiken, maar dan heb je hem ook prima onder controle. Juist die snelheid van het ding en het filmisch door de stad heen scheuren vond ik fijn aan die batmobiel.

Daarnaast op de xbone hier en daar wel wat texture pop-ins gehad, weet niet of dat ook op de PS4 voorkomt, maar vind het hettoch waard om te noemen.

Ook vond ik het vechtsysteem hier en daar ook wat minder goed, bepaalde combo's werkten af en toe heel slecht en ook de hoeveelheid verschillende combo's/aanvallen/gadgets/etc. die ik tegenkwam werkten soms érg chaotisch. In mijn herinnering was dat in bijvoorbeeld Asylum minder het geval.

Laatste en misschien belangrijkste punt, ik vind het gezicht van Batman echt ontzettend slecht geanimeerd. Zijn hoofd lijkt op zichzelf al een masker, het enige wat beweegt is zijn mond. Heel jammer en onbegrijpelijk als je ziet hoe de andere personages en details in de wereld er uit zien.
Mee eens, de Batmobil vind ik erg handig te besturen. Vooral in de battle modus is hij erg fijn, maar normaal als je door bochten heen glijdt is hij ook erg fijn.

Ik vind dat het vecht systeem (op de PC althans) heel rare toetscombinaties heeft. Alt+2 is bijna niet te doen als je ook nog WASD en je muis moet gebruiken.

Op de een of andere manier vind ik het gezicht van Batman slechter dan in voorgaande versies. Het ziet er zo nep uit.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 5 juli 2015 11:12]

Op de PC moet je ook gewoon met een X360 controller spelen. Had je met de voorlopers (want AK werkt niet op de PC zoals we allemaal weten) the best of both worlds: de beste graphics en framerate met de beste controls :) .
Heb jij Arkham City op de pc met controller kunnen spelen? Mij lukte dat niet en ik kon na wat zoeken geen oplossing vinden.

Ik zou het graag van je horen.

EDIT: Het werkt, eindelijk. Ik had ook een joystick aangesloten. Nadat die losgekoppeld was werkte de controller zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door Mythx op 7 juli 2015 22:32]

Bij mij werkte het gewoon met een wired 360 controller.
Het spel werkt hier ook zonder problemen met de PC versie. Ik gebruik een Dual Shock controller van de PS3 die ik via een tooltje omzet naar een Xbox360 controler. Werkt tot op heden nog perfect :)

De naam van dit tooltje is me alleen even ontgaan op het moment.
Anders had ik de link voor je gepost.

[Reactie gewijzigd door Edwins1984 op 6 juli 2015 12:46]

"MotionInJoy" en "Better ds3" kun je ervoor gebruiken
MotionInJoy is de naam van de tool, dank.
Ik speel zelf de x1 versie en het is weer net zo vermakelijk (hopelijk niet teveel overdreven puzzels zoals in deel 2) wat ik me alleen af vroeg of ik de enige die het surround geluid als bedroevend ervaar...desstiny, halo, warframe, van alles om je heen.. maar er lijkt serieus 0,0 gebruik gemaakt te worden van surround (batarang rond gooien, uberhaupt geluiden uit de stad om je heen)
Betere boxen kopen, Peter :-D

Mja voor zo ver ik weet is er nooit echt veel gebruik gemaakt van echt surround in Batman, het klinkt allemaal een beetje dof zeg maar.. Het is niet het einde van de wereld, maar het is wel jammer.
Dat de stem niet Batman is? En dan als -punt de stem van Batman?

Kevin Conroy die al jaren lang de stem van Batman verzorgd doet dit nu weer en heeft dit in Asylum en City ook gedaan.

Sorry maar om dit als minpunt te benoemen vind ik een hele grote belediging naar Conroy want hij is ten slotte The Voice of Batman.

Als Christian Bale Batman in deze game had ingesproken had ik het wel kunnen begrijpen..
Precies, ik vond dit ook een beetje een triest punt on in een review te schrijven. Aangezien ze bij tweakers worden betaald voor reviews had ik toch wel iets betere minpunten kunnen opnoemen.
Ben èèn van de weinigen die geen genoeg kan krijgen van de Batmobile! Zowel het racen als assault.

Sterkste punt aan dit spel is dat de sfeer enorm grimmig is en bij elke wending van het verhaal de situatie steeds wanhopiger wordt, maar je altijd een manier hebt om terug te vechten. Het gevoel dat je dit als speler geeft is enorm machtig.
Qua gameplay en verhaal is het idd weer een topspel! Ik speel hem nu wel op pc, en ja zelfs met een 980ti heb ik soms framedrops,... Echter ben ik arkham city beginnen spelen op een 2010 15" macbook pro. Daarmee vergeleken is dit een verademing :D alhoewel het echt niet kan wat WB hier aflevert voor de pc!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*