Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Juni 2015

Mainstreamlaptop - Acer VN7-571G

De mainstreamlaptop mag negenhonderd euro kosten en voor dat geld verwachten we een laptop te vinden met een goed scherm, een redelijk snelle processor en een ssd. Een losse grafische kaart is ook mooi meegenomen als dat binnen het budget past en ook dat is deze maand gelukt. De strijd ging uiteindelijk tussen twee laptops, die allebei aan die eisen voldeden: de Acer VN-571G en de Asus N551JQ, waarbij de Asus een snellere processor heeft, maar niet van een ssd voorzien is, terwijl de Acer wel een ssd heeft en wat dunner is dankzij die langzamere processor. De keuze viel uiteindelijk dus op de Acer.

Acer VN7-571

Acers V15 Nitro-serie, zoals de VN7-571G ook heet, is een 15,6"-laptop in een strakke behuizing die vrij dun oogt. Een reviewsample van de VN7-571G konden we op korte termijn helaas niet krijgen, maar we hebben wel een VN7-591G in huis gehad om behuizing en toetsenbord ook zelf te kunnen testen. Het verschil tussen de 571 en de 591 is klein; de 591 wordt met snellere processors geleverd en is daarom dikker, zodat er genoeg ruimte is voor de koeling van die snellere hardware. Op de dikte en de processor na verschillen de beide laptops niet en de VN7-591 kon ons dan ook een goed idee geven van de behuizing, het toetsenbord en de touchpad van de VN7-571.

Acer VN7-571G-5055

Behuizing

De behuizing van de VN7-571 oogt dun, maar is met een gewicht van 2,4 kilogram niet uitzonderlijk licht voor een 15,6"-laptop. Hoewel er wat metalen scharnieren en accenten onderdeel lijken te zijn van de behuizing is die helemaal van plastic gemaakt. Bij duurdere laptops, en dan vooral ultrabooks, kiezen fabrikanten steeds vaker voor een metalen behuizing, maar wij kunnen ook leven met plastic behuizingen, mits de kwaliteit goed is. De behuizing van de Acer valt daarbij enigszins tegen. Het scherm is bijvoorbeeld mooi dun, maar blijkt ook makkelijk te buigen, vooral onderaan in het midden. De rest van de behuizing laat zich ook indrukken en veert dan mee. Het is weliswaar geen druk die je tijdens normaal gebruik op de laptop uitoefent, maar Acer had er wel wat extra aandacht aan mogen besteden.

Een opvallende ontwerpkeuze bij de VN7 is de plaatsing van de aansluitingen; die zitten allemaal aan de rechterkant. Voor sommige gebruikers zal dat praktisch zijn, maar als je een muis en een muismatje naast je laptop wil kunnen leggen, zou je wel eens met kabeltjes in de knoop kunnen komen. Aan die rechterkant zijn driemaal usb 3.0, hdmi en gigabit-ethernet aanwezig.

Scherm

Voor het scherm van de VN7 heeft Acer gebruikgemaakt van een mat ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Een matte in plaats van een glanzende afwerking voorkomt scherpe reflecties in het scherm en draagt ook bij aan goede kijkhoeken. De helderheid loopt weliswaar wat terug als je onder een scherpe hoek op het scherm inkijkt, maar dat is niet anders dan bij andere ips-panelen.

Acer VN7-571Acer VN7-571Acer VN7-571Acer VN7-571

Ons testexemplaar was van een 4k-scherm voorzien, dus dat konden we niet testen, maar gelukkig bleek Notebookcheck wel een full-hd-exemplaar te hebben getest. Uit hun metingen komen een gemiddelde maximale helderheid van 283cd/m² en een prima contrast van 1000:1 naar voren.

Toetsenbord en touchpad

Acer heeft het toetsenbord van de VN7 opgebouwd uit vlakke toetsen, waarbij ook ruimte is gemaakt voor een apart numeriek toetsenblok. Achtergrondverlichting voor de toetsen is aanwezig, in de kleur rood, die niet iedereen zal aanspreken. De verlichting is vrij subtiel en had wat ons betreft wel wat feller gemogen. De vlakke toetsen hebben een vrij lichte aanslag en hadden iets meer travel mogen hebben, want dat zit nu op ultrabookniveau, al is dat niet vreemd gezien de geringe dikte van de laptop.

Acer VN7-571Over de touchpad van de VN7 blijken redelijk wat klachten te zijn. In zes van de twaalf gebruikersreviews op Tweakers wordt de kwaliteit van de touchpad als minpunt genoemd en we ondervonden tijdens het testen inderdaad wat problemen. De touchpad stopte af en toe bijvoorbeeld enkele seconden met reageren, wat soms zelfs midden in een beweging gebeurde. De enkele muistoets is onder het oppervlak van de touchpad verborgen en registreert afhankelijk van de plek waarop je drukt een linker- of rechtermuisklik. De grens loopt precies in het midden van de touchpad, waardoor het makkelijk is om onbedoeld rechts in plaats van links te klikken.

Hardware en accuduur

Acer kan veel verschillende uitvoeringen van de VN7 leveren en de 571G-5055 is voorzien van een Core i5-5200U-processor van Intels Broadwell-generatie. Wat snelheid betreft is het geen enorme upgrade sinds Haswell, de vorige generatie, maar Broadwell is wel weer zuiniger. Omdat de testlaptop die we van Acer kregen van andere hardware was voorzien, hebben we de accuduur niet zelf kunnen testen, maar als we naar externe reviews, zoals die van Notebookcheck kijken, dan moet de accuduur tijdens browsen van het web uitkomen op een uitstekende zeven en een half uur.

De hardware kan dus zuinig zijn, maar dat betekent niet hij ook langzaam is. De Core i5-processor is snel genoeg voor het meeste zware werk, tenzij je echt zware video- of fotobewerkingen uitvoert. Het spelen van games is ook mogelijk, dankzij de GeForce GTX 850M-videokaart. Ondertussen is een aantal fabrikanten al overgestapt op videokaarten uit Nvidia's GTX 900-serie, maar aangezien GTX 950M slechts een ander merkje voor dezelfde 850M-videokaart is, kunnen we het Acer moeilijk kwalijk nemen dat het die stap nog niet heeft gemaakt.

De opslag tot slot wordt verzorgd door een 128GB-ssd, waardoor Windows en applicaties vlot starten. Voor het bewaren van grote bestanden is daarnaast nog een harde schijf van 500GB aanwezig. Het werkgeheugen heeft een grootte van 8GB en is eventueel uit te breiden naar 16GB, maar dat kost wel wat moeite. Er is geen luikje voor in de behuizing gemaakt en je moet het moederbord helemaal uit de behuizing verwijderen om bij het geheugen te komen.

Conclusie

Voor 900 euro kun je een behoorlijk snelle laptop kopen, waar eigenlijk alles op en aan zit. Een goed ips-scherm en een snelle processor zijn van de partij, terwijl er dankzij de tweede gpu ook nog een spelletje gespeeld kan worden en alles vlot vanaf de ssd kan starten. De minpuntjes van de laptop vinden we dan ook vooral aan de buitenkant; de touchpad werkt namelijk niet prettig en de behuizing geeft op verschillende plekken te makkelijk mee onder druk. Verplaats je je laptop vaak, dan is dat wel een punt om bij deze VN7-571 in de gaten te houden, maar als je dan toch onderweg bent, kun je wel weer profiteren van de prima accuduur.

Pluspunten

+ Goede accuduur
+ Gebalanceerde hardware
+ Goed scherm

Minpunten

- Touchpad
- Behuizing niet erg stevig
- Upgradebaarheid

Alternatieven

Asus N551JQ-CN045H
Asus N551JQ-CN045Hvanaf Onbekend

De Asus N551JQ heeft in tegenstelling tot de Acer VN7 wel een metalen behuizing en een snellere quadcore-i7-processor. De GT 845M-videokaart is iets trager dan de GTX 850M in de Acer en er is geen ssd, maar alleen een harde schijf van 1 terabyte aanwezig. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een ips-paneel, en is voorzien van een matte afwerking.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
Toshiba Satellite S50-B-15E

Toshiba's S50B is net als de Acer voorzien van een Core i5-5200U-processor en 8GB werkgeheugen. Het grote voordeel van de Toshiba is de ssd van 256GB, al is er geen extra harde schijf aanwezig. De R7 260M-videokaart is sneller dan de Intel-igp, maar haalt het niet bij de prestaties van bijvoorbeeld een GTX 850M. Net als Acer en Asus rust ook Toshiba zijn S50B uit met een full-hd-scherm met ips-paneel.

4 van 5 sterren
(0 reviews)

Lees meer