Lenovo kondigde de Yoga 2 Pro al in 2013 aan op de IFA-beurs in Berlijn en ongeveer een halfjaar later ontvingen we een reviewsample van de laptop. De volledige review, waarbij we een nog iets duurder model testten, kun je hier lezen. De belangrijkste plus- en minpunten van de laptop zetten we in deze Best Buy Guide onder elkaar.
Uiterlijk en omklappen
Lenovo's Yoga 2 Pro is voorzien van een grijze plastic behuizing aan de buitenkant. Als we de laptop openklappen, blijkt het toetsenborddeel in zwart te zijn uitgevoerd. De bezels rondom het scherm zijn ook zwart en daar weer omheen bevindt zich een rubberachtige rand, die bij ons testexemplaar niet overal even netjes aansloot en op een paar plekken wat kieren liet zien. Het rubberachtige materiaal komt terug rondom het toetsenbord en bij de polssteunen, en geeft een stevig gevoel. Bijkomend voordeel van dat materiaal is dat het niet makkelijk krast, geen overbodige luxe, want de Yoga 2 Pro is een convertible die in vier verschillende standen te gebruiken is en in twee van die standen op de schermrand of polssteunen leunt.
Of je die vier modi in de praktijk ook zal gebruiken, verschilt van persoon tot persoon. Wij maakten vooral gebruik van de laptopstand, maar er zijn situaties te bedenken waarin de tent- en standmodi van pas komen. Vanwege het relatief grote formaat en hoge gewicht vonden we de tabletmodus niet goed uit de verf komen.
Scherm
Lenovo heeft het scherm van de Yoga 2 Pro bij Samsung ingekocht. Het gaat om een ips-paneel met een resolutie van maar liefst 3200x1800 pixels. Dat is al redelijk uitzonderlijk voor een ultrabook en helemaal met een prijs van minder dan duizend euro. De hoge resolutie levert een scherpe weergave op, terwijl de kijkhoeken ook nog eens prima zijn, wat wel zo prettig is bij een convertible, waarbij de kijkhoeken vaak zullen wisselen. Ook de schermhelderheid is met bijna 400cd/m² lekker hoog en het enige waar we wel kritiek op kunnen hebben is het contrast. Dat is met minder dan 500:1 voor een dergelijke laptop, zelfs na de prijsverlaging, aan de magere kant.
Een laatste puntje om te vermelden is de weergave van de kleur geel. De eerste lichting Yoga 2 Pro-laptops, zoals het exemplaar dat wij testten, kampte met achterblijvende luminantie van de kleur geel. Een bios-update verhielp het probleem toen gedeeltelijk. Nieuwere Yoga's zouden echter geen problemen met de weergave van geel moeten ondervinden.
Toetsenbord, aansluitingen en accuduur
De behuizing van de Yoga 2 Pro voelt, zoals vermeld, stevig aan. Die stevigheid komt het typcomfort ook ten goede, doordat het toetsenbord niet meeveert tijdens het typen en een prettige aanslag heeft. Voor het werken in donkere omgevingen is er toetsenbordverlichting aanwezig. De touchpad heeft een goede precisie, maar heeft als nadeel dat het vrij veel kracht vergt om de muistoetsen in te drukken.
De volumeregeling, de knop waarmee je de laptop aanzet en de aanslutingen bevinden zich allemaal aan de zijkant van de laptop. Zo zijn ze in alle vier de mogelijke standen van de laptop te gebruiken. Er zijn slechts twee usb-aansluitingen aanwezig, waarvan er een usb 2.0 en een usb 3.0 ondersteunt. Een sd-kaartlezer en een micro-hdmi-aansluiting zijn aan de linkerkant van de laptop terug te vinden.
Tot slot hebben we natuurlijk ook naar de accuduur gekeken. Die blijkt met iets meer dan zes uur tijdens browsen vrij gemiddeld te zijn voor een ultrabook. Er zit echter nog wat rek in de accuduur, Lenovo levert namelijk uitgebreide energiebeheersoftware mee, waarmee nog wat energiebesparende maatregelen zijn te nemen, zoals het verlagen van de verversingsfrequentie van het scherm naar 48Hz. Daarnaast is het altijd nog mogelijk om de resolutie van 3200x1800 naar 1920x1080 pixels te verlagen, voor extra energiebesparing. Tijdens een testje met de Samsung Ativ Book 9 Plus leidde dat tot een twaalf procent langere accuduur.
Conclusie
De Yoga 2 Pro is al enige tijd op de markt en de opvolger, de Yoga 3 Pro, is ondertussen ook al beschikbaar. Hoewel de Yoga 3 Pro dunner en lichter is geworden dan zijn voorganger, gaat onze voorkeur toch nog uit naar de Yoga 2 Pro. Die voelt steviger aan, is in veel benchmarks sneller dan zijn opvolger en heeft een net zo lange accuduur. De ruime prijsdaling maakt de laptop alleen nog maar interessanter, waarbij het ips-scherm met hoge resolutie een eigenschap is die voor dit geld niet snel te vinden is. Reden genoeg dus om ons budget iets te overschrijden.
Pluspunten
+ Snelle processor en ssd
+ Prettig toetsenbord
+ Goede kijkhoeken, hoge resolutie
Minpunten
- Afwerking
- Relatief laag contrast
Alternatieven
:fill(white)/i/2000543620.jpeg?f=thumbmedium)
Op het moment van schrijven valt Asus' UX303 bij één webshop binnen het budget en wordt dat bij de meeste andere webshops net overschreden. Voor dat geld krijg je een ultrabook met het bekende Zenbook-design en een snellere Core i7-processor dan bij de Yoga 2 Pro. De overige specificaties zijn weer wat krapper; het werkgeheugen bedraagt 4GB, de ssd is 128GB groot en de schermresolutie bedraagt slechts 1600x900 pixels. Ook een touchscreen ontbreekt, maar de behuizing is wel volledig van metaal gemaakt.
Score: 5(1 reviews)
:fill(white)/i/1406615096.jpeg?f=thumbmedium)
Microsofts Surface Pro 3 stopt een laptop in een fors 12"-tabletjasje. Die tablet heeft een opvallende beeldverhouding van 3:2, wat bijzonder prettig werkt. Ten opzichte van de hardware is de prijs wel aan de hoge kant. Voor iets minder dan achthonderd euro krijgt je 'slechts' een Core i3-processor, 4GB geheugen en een ssd van 64GB. Een toetsenbord wordt niet meegeleverd en een passende type-cover kost nog eens 120 euro, waardoor je in totaal voor ongeveer 900 euro klaar bent. Maar dan heb je ook alle functionaliteit van een laptop in een achthonderd gram wegende tablet.
Score: 4.5(2 reviews)
:fill(white)/i/2000552699.jpeg?f=thumbmedium)
De 13"-uitvoering van HP's Envy x2 valt ruim binnen het budget. Voor dat geld krijg je een tablet met een full-hd-scherm, inclusief toetsenbord, dat ook als bescherming dient. De Core M-processor is niet de snelste, maar wel erg zuinig, waardoor er geen actieve koeling nodig is. Het werkgeheugen bedraagt 4GB, en de ssd is 128GB groot.
Score: 0(0 reviews)