Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Februari 2015

Betaalbare thin&light - Uiterlijk en indruk

Lenovo kondigde de Yoga 2 Pro al in 2013 aan op de IFA-beurs in Berlijn en ongeveer een halfjaar later ontvingen we een reviewsample van de laptop. De volledige review, waarbij we een nog iets duurder model testten, kun je hier lezen. De belangrijkste plus- en minpunten van de laptop zetten we in deze Best Buy Guide onder elkaar.

Uiterlijk en omklappen

Lenovo's Yoga 2 Pro is voorzien van een grijze plastic behuizing aan de buitenkant. Als we de laptop openklappen, blijkt het toetsenborddeel in zwart te zijn uitgevoerd. De bezels rondom het scherm zijn ook zwart en daar weer omheen bevindt zich een rubberachtige rand, die bij ons testexemplaar niet overal even netjes aansloot en op een paar plekken wat kieren liet zien. Het rubberachtige materiaal komt terug rondom het toetsenbord en bij de polssteunen, en geeft een stevig gevoel. Bijkomend voordeel van dat materiaal is dat het niet makkelijk krast, geen overbodige luxe, want de Yoga 2 Pro is een convertible die in vier verschillende standen te gebruiken is en in twee van die standen op de schermrand of polssteunen leunt.

Of je die vier modi in de praktijk ook zal gebruiken, verschilt van persoon tot persoon. Wij maakten vooral gebruik van de laptopstand, maar er zijn situaties te bedenken waarin de tent- en standmodi van pas komen. Vanwege het relatief grote formaat en hoge gewicht vonden we de tabletmodus niet goed uit de verf komen.

Scherm

Lenovo heeft het scherm van de Yoga 2 Pro bij Samsung ingekocht. Het gaat om een ips-paneel met een resolutie van maar liefst 3200x1800 pixels. Dat is al redelijk uitzonderlijk voor een ultrabook en helemaal met een prijs van minder dan duizend euro. De hoge resolutie levert een scherpe weergave op, terwijl de kijkhoeken ook nog eens prima zijn, wat wel zo prettig is bij een convertible, waarbij de kijkhoeken vaak zullen wisselen. Ook de schermhelderheid is met bijna 400cd/m² lekker hoog en het enige waar we wel kritiek op kunnen hebben is het contrast. Dat is met minder dan 500:1 voor een dergelijke laptop, zelfs na de prijsverlaging, aan de magere kant.

Een laatste puntje om te vermelden is de weergave van de kleur geel. De eerste lichting Yoga 2 Pro-laptops, zoals het exemplaar dat wij testten, kampte met achterblijvende luminantie van de kleur geel. Een bios-update verhielp het probleem toen gedeeltelijk. Nieuwere Yoga's zouden echter geen problemen met de weergave van geel moeten ondervinden.

Toetsenbord, aansluitingen en accuduur

De behuizing van de Yoga 2 Pro voelt, zoals vermeld, stevig aan. Die stevigheid komt het typcomfort ook ten goede, doordat het toetsenbord niet meeveert tijdens het typen en een prettige aanslag heeft. Voor het werken in donkere omgevingen is er toetsenbordverlichting aanwezig. De touchpad heeft een goede precisie, maar heeft als nadeel dat het vrij veel kracht vergt om de muistoetsen in te drukken.

De volumeregeling, de knop waarmee je de laptop aanzet en de aanslutingen bevinden zich allemaal aan de zijkant van de laptop. Zo zijn ze in alle vier de mogelijke standen van de laptop te gebruiken. Er zijn slechts twee usb-aansluitingen aanwezig, waarvan er een usb 2.0 en een usb 3.0 ondersteunt. Een sd-kaartlezer en een micro-hdmi-aansluiting zijn aan de linkerkant van de laptop terug te vinden.

Tot slot hebben we natuurlijk ook naar de accuduur gekeken. Die blijkt met iets meer dan zes uur tijdens browsen vrij gemiddeld te zijn voor een ultrabook. Er zit echter nog wat rek in de accuduur, Lenovo levert namelijk uitgebreide energiebeheersoftware mee, waarmee nog wat energiebesparende maatregelen zijn te nemen, zoals het verlagen van de verversingsfrequentie van het scherm naar 48Hz. Daarnaast is het altijd nog mogelijk om de resolutie van 3200x1800 naar 1920x1080 pixels te verlagen, voor extra energiebesparing. Tijdens een testje met de Samsung Ativ Book 9 Plus leidde dat tot een twaalf procent langere accuduur.

Conclusie

De Yoga 2 Pro is al enige tijd op de markt en de opvolger, de Yoga 3 Pro, is ondertussen ook al beschikbaar. Hoewel de Yoga 3 Pro dunner en lichter is geworden dan zijn voorganger, gaat onze voorkeur toch nog uit naar de Yoga 2 Pro. Die voelt steviger aan, is in veel benchmarks sneller dan zijn opvolger en heeft een net zo lange accuduur. De ruime prijsdaling maakt de laptop alleen nog maar interessanter, waarbij het ips-scherm met hoge resolutie een eigenschap is die voor dit geld niet snel te vinden is. Reden genoeg dus om ons budget iets te overschrijden.

Pluspunten

+ Snelle processor en ssd
+ Prettig toetsenbord
+ Goede kijkhoeken, hoge resolutie

Minpunten

- Afwerking
- Relatief laag contrast

Alternatieven

LaptopsAsus Zenbook UX303LA-R5088H

Op het moment van schrijven valt Asus' UX303 bij één webshop binnen het budget en wordt dat bij de meeste andere webshops net overschreden. Voor dat geld krijg je een ultrabook met het bekende Zenbook-design en een snellere Core i7-processor dan bij de Yoga 2 Pro. De overige specificaties zijn weer wat krapper; het werkgeheugen bedraagt 4GB, de ssd is 128GB groot en de schermresolutie bedraagt slechts 1600x900 pixels. Ook een touchscreen ontbreekt, maar de behuizing is wel volledig van metaal gemaakt.

Score: 5(1 reviews)
linkAsus Zenbook UX303 Review: Sterk van binnen
TabletsMicrosoft Surface Pro 3 Ci3, 4GB, 64GB Zilver

Microsofts Surface Pro 3 stopt een laptop in een fors 12"-tabletjasje. Die tablet heeft een opvallende beeldverhouding van 3:2, wat bijzonder prettig werkt. Ten opzichte van de hardware is de prijs wel aan de hoge kant. Voor iets minder dan achthonderd euro krijgt je 'slechts' een Core i3-processor, 4GB geheugen en een ssd van 64GB. Een toetsenbord wordt niet meegeleverd en een passende type-cover kost nog eens 120 euro, waardoor je in totaal voor ongeveer 900 euro klaar bent. Maar dan heb je ook alle functionaliteit van een laptop in een achthonderd gram wegende tablet.

Score: 4.5(2 reviews)
linkMicrosoft Surface Pro 3 Review: Meer laptop, minder tablet
LaptopsHP Envy x2 13-j020nd
HP Envy x2 13-j020ndvanaf Onbekend

De 13"-uitvoering van HP's Envy x2 valt ruim binnen het budget. Voor dat geld krijg je een tablet met een full-hd-scherm, inclusief toetsenbord, dat ook als bescherming dient. De Core M-processor is niet de snelste, maar wel erg zuinig, waardoor er geen actieve koeling nodig is. Het werkgeheugen bedraagt 4GB, en de ssd is 128GB groot.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (85)

Wijzig sortering
Best Buy Guide : 3 Intel machines. Verrassend.

Vind het niet bepaald snugger aangezien er in de "Budget" en "Mainsteam" laptops trage HDD's in zitten. Had juist in dat prijssegment voor een AMD-variant gekozen en had voor hetzelfde geld (of minder) een machine gehad waar een leuke SSD in zat. Denk dat je daar meer profijt van hebt dan van enkel een vlottere processor.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 1 februari 2015 10:13]

Verassend?

Zuiniger -> Minder storend geluid
Zuiniger -> Langere accuduur
Betere IPC -> Sneller dan AMD's aanbod in de meeste categorien
Aanbod -> Er zijn erg weinig laptops te vinden met AMD processors

Lijkt mij gewoon het logische gevolg van een beter product verkopen.
Ik vind het onzin om "zuiniger" direct aan "minder storend geluid" te koppelen. Het hangt veel meer af van de kwaliteit van de gebruikte ventilator. Zelf heb ik hier een ZBox AD02 staan met een AMD APU, maar ik kan de ventilator niet horen als deze draait. De harde schijf die er eerst in zat maakte meer geluid.

Een langere accuduur is natuurlijk meegenomen, maar de huidige generatie AMD APU's zijn ook behoorlijk zuinig. Daarbij hangt het merendeel van de laptops constant aan de lader omdat de prestaties dan ook beter zijn. In de tijd die ik voor Dell in de buitendienst heb gewerkt ben ik slechts een handvol particulieren tegen gekomen die een laptop gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Op alle andere plekken was het gewoon een desktopvervanger waar altijd een wandcontactdoos aanwezig was.

Bij zakelijke gebruikers ligt het anders, maar die kopen ook geen laptops uit de BBG-categorieën.

Intel laptops zijn in de regel sneller, maar lang niet iedereen heeft dat nodig. Zeker als er een trage HDD in zit heb je maar bar weinig aan zo'n vlotte CPU. Je moet ook kijken wat mensen met zo'n apparaat doen. Tenzij je zware games speelt kun je met een AMD-configuratie prima uit de voeten.

Dat er een groter aanbod aan Intel-laptops beschikbaar is heeft er voor een groot deel mee te maken dat Intel een dikke vinger in de pap had (en mogelijk nog heeft) bij grote retailers. Ze hebben AMD jarenlang systematisch tegen gewerkt door retailers bonussen te betalen door het aanbod "Intel-only" te houden. Daar zijn ze door de Europese Commissie zwaar voor beboet.

Een sneller product is niet per definitie een beter product. De beste laptop is het apparaat dat het beste bij je wensen aansluit, en niet het model met het grootste prijskaartje.
Een langere accuduur is natuurlijk meegenomen, maar de huidige generatie AMD APU's zijn ook behoorlijk zuinig. Daarbij hangt het merendeel van de laptops constant aan de lader omdat de prestaties dan ook beter zijn. In de tijd die ik voor Dell in de buitendienst heb gewerkt ben ik slechts een handvol particulieren tegen gekomen die een laptop gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Op alle andere plekken was het gewoon een desktopvervanger waar altijd een wandcontactdoos aanwezig was.

Bij zakelijke gebruikers ligt het anders, maar die kopen ook geen laptops uit de BBG-categorieën.
Ik, en veel mensen die ik ken, gebruik mijn laptop veel thuis (inderdaad, aan de stekker), zowel zakelijk als voor privédoeleinden. Maar als ik onderweg ga, is de accuduur voor mij een belangrijk argument. En ik heb hem niet vaak langdurig nodig, maar een lange accuduur scheelt me wel een lompe, zware lader meeslapen.

Deze laptops voldoen voor mij uitstekend, als niet-ICT'er. Dat geldt voor veel mensen, wellicht is je opmerking meer ingegeven door je eigen perceptie op een zakelijke laptop.

Verder denk ik dat juist door de komst van hele compacte en fraaie all-on-ones, de laptop wel degelijk bewust wordt gekocht door mensen die het apparaat wel degelijk mee willen kunnen nemen. De bakbeesten van weleer hebben plaatsgemaakt voor bescheiden apparaten die een laptop wat overbodig maken voor uitsluitend thuisgebruik.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 2 februari 2015 16:05]

Ook ik zie liever sterke concurrenten tegen over Intel, wat innovatie en prijs ten goede zou komen.

Maar de laatste 10 jaar heb ik geen AMD cpu meer gekocht en de laatste 7 jaar alleen i7 of de XEON uitvoering ervan. Dat wil niet zeggen dat iemand tegen AMD Is.

Wat laptop aangaat wil je niet dat het stroperig aanvoelt en wil je zo lang mogelijk met batterij doen.

AMD lijkt momenteel alleen een markt te bedienen voor mensen die prijs gericht is en niet weet hoe belangrijk CPU is en vind jammer.

Het is niet de schuld van Intel dat er wereldwijd kennelijk niemand een serieuze bedreiging voor hun processor reeks is.

Het is te hopen dat ARM gebaseerde cpu's der mate krachtig worden dat ze wel een bedreiging gaan vormen.
Hoewel ik je gelijk geef dat het er redelijk eenzijdig uitziet kwa CPUs in deze BBG, wil ik je toch vragen om dan een voorbeeld van een vergelijkbare AMD/SSD combo laptop. Als ik zelf in de PW kijk, zie ik dat de AMD/SSD varianten met meer dan 2 GB geheugen pas bij de 460€ beginnen, 100€ meer dan de budgetlaptop die hier aangeprezen wordt dus. De enige AMD/SSD laptops die onder de 450€ zitten zijn twee HPs met 2GB geheugen, iets dat tegenwoordig echt niet meer voldoende is tenzij je écht alleen maar zit te browsen en te emailen.

Voor de mainstream heb je gelijk aangezien het budget daarvan een stuk hoger ligt, maar dan nog zul je moeten kijken of je de rest van de specs op vergelijkbaar niveau kunt houden. SSDs in laptops zijn (uit eigen ervaring) een zegen, maar over het algemeen betaal je daar dan ook voor.
Budget notebooks komen vrijwel nooit met SSD, tenzij je 16GB Chromebooks gaat meetellen.
Je kan in dat segment beter vergelijken op cpu/gpu/scherm/hd kostprijs en dan later zelf opwaarderen naar een SSD.

AMD maakte 2 jaar geleden al passieve rappe Netbooks dus zo slecht doen ze het niet:
productreview: Medion Akoya E1318T review door trm0001
Grafisch zeer veel sneller dan Atom spul......zie benchmarks (en dat dus 2 jaar geleden al).

Verder heeft TitanFox een punt dat vrijwel alle laptops gebruikt worden als DTR (DeskTop Replacement) ,dan zit een akku alleen maar in de weg, hebben benchmark scores op de akku ook geen nut meer en betalen we dus allemaal te veel voor een akku systeem dat vrijwel nooit gebruikt word. Op de paar tweakers na die hun laptop wel echt mobiel gebruiken....

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 1 februari 2015 13:18]

Leuk on te lezen dit, de Asus toevallig vorige week zelf gekocht voor 869 bij redcoon. Viel me toen wel al op dat het aanbod erg beperkt was (meer azerty varianten dan qwerty), dat zal wel niet beter worden na deze bbg.

Eens met de opmerkingen over de hdd, die is echt te langzaam vergeleken met de rest van de hardware. Ik ga de dvd drive daarom vervangen met een ssd. En wat betreft de koeling, yep, hij is te horen.
Is de aansluiting van de DVD drive niet SATA III? In dat geval kun je beter de hdd verplaatsen naar DVD drive en de ssd op de plek waar nu de hdd zit, wat wel SATA 6 is.
Geen idee eigenlijk, goed dat je het zegt, zal er op letten als ik er mee aan de slag ga, dank!
Heb ik gedaan. Werkt als een tierelier. Ik heb trouwens wel de data van de HDD gemigreerd met de software die bij de ssd zat (samsung), dus niet de methode zoals Hddcaddy.com voorsteld
Gaat inderdaad nu heeeeeel snel!
Lydus, Heb jij ook last van het touchpad dat wat los lijkt te zitten en daardoor nogal veel herrie maakt?
Nope, die zit goed vast. Ik hoor enkel de ventilator(en) en HDD. Los touchpad lijkt me iets voor garantie?
Welke caddy heb je hiervoor gebruikt?
En kan je daar het DVD frontje op zetten?
Ik heb er eentje van hddcaddy.com, daar kan het dvd frontje ook weer op. Kan niks zeggen over het resultaat, ik heb de SSD namelijk nog niet binnen...
Ik heb zelf een tijd geleden bij MM de 17" variant van die Asus gekocht.

Voordeel buiten het grotere scherm (wat ook een nadeel genoemd kan worden) is dat je een extra HDD bay hebt waardoor je je DVD speler kan behouden. Daarnaast is er ook nog plek voor een M2 kaartje, weet niet of dat bij de 15.6" ook zo is.

Verder een heerlijk vlot apparaat.
MIjne teruggestuurd. Veel te blauw scherm, en veel te harde ventilator continu aan...

@ Ero-Sensei: ik zou de volgende keer ook voor de 17" gaan. Wellicht minder fanlawaai en je hoeft je Windows in elk geval niet meer naar 125% te scalen zoals op de 15" om alles nog een beetje goed te zien. Ik ben beniewd hoe het nieuwe IPS scherm is van de N751JK...

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 2 februari 2015 17:31]

Woensdag bij de MM de ASUS N551JK-CN157H aangeschaft voor 661. Gelijk hierbij een Samsung EVO 840 256 GB SSD aangeschaft.
Overzetten van OS dankzij de meegeleverde software bij de Samsung SSD een fluitje van een cent, (middels externe hd behuizing) bovendien is de HDD eenvoudig te bereiken middels het uitschroeven van 2 schroefjes aan de onderzijde.
Tot op heden erg tevreden over de laptop, nog niet heel veel tijd gehad om te testen maar eerste indruk is positief. Hij is natuurlijk niet super dun maar wat wil je met deze hardware specs.
Met normaal gebruik zeker in combinatie met de SSD maakt het systeem weinig tot geen geluid.
Opstarttijd in combinatie met Quick Boot instellingen zo'n 5 a 6 seconden tot login scherm.

Wat valt op:
2 x 4 GB geïnstalleerd, hierdoor uitbreiden wat kostbaarder.
Aan/ Uit knop zit op de plek waar op mijn vorige laptop "delete" zat....flauw
Neem aan dat het 2 x 4GB is zodat het dual-channel is en een performance winst geeft.
(Anders zou 1 x 8GB natuurlijk makkelijker zijn om te upgraden en bovendien elektriciteit besparen in de standaard opstelling)
Net naar 2 MM's gegaan om deze ASUS te kopen....uitverkocht. Balen.
Ik heb deze laptop ook van de week ontvangen. Had m al eerder besteld dus geen btw actie helaas ;). Indien de laptop nieuw is hoeft een clon van de hdd niet eens. Ik heb een recovery stick gemaakt en daarmee een verse installatie gedaan.. Werkte perfect!

Een erg mooi apparaat..

En in Rijswijk bij de mm stond nog een stapel van 20 machines denk ik...

[Reactie gewijzigd door retlaw op 1 februari 2015 18:46]

Beetje offtopic, maar dat geld kan je terug vragen als de laptop nu in de actie zit, ff langs de servicebalie. Had mijn Nexus 5 ook van tevoren gekocht en later geld teruggekregen... ;)
Thanks voor je antwoord. Ik was niet helemaal duidelijk. Ik heb m niet bij de MM gehaald, dus sowieso geen korting erop. Ik heb me via de werkgever aan kunnen schaffen, helemaal voordelig dus!
Jammer dat Best Buy niet een wat duurdere laptop variant hehandeld, want:

8 Gb RAM, HDD ipv SSD, DVD speler, in 2015? Beetje nutteloos. 15" is voor mij ook wat aan de kleine kant, maar goed dat is persoonlijker.

Dat is toch niet te trekken om op zo'n systeem te werken zonder daar eerst nog wat extra geld voor onderdelen tegenaan te smijten?
Hoeveel gebruiksdoelen vereisen meer 8GB RAM? Bar weinig mensen die tegelijkertijd meerdere virtual machines draaien op een laptop en zelfs dat kan (ik heb een laptop in het verleden van 4GB naar 8GB geüpgrade precies voor dat doel).

Met de prijs die de laptop had ten tijde van het schrijven van het artikel was deze blijkbaar €800 i.p.v. de €900 wat het op het moment mag kosten. Dan viel een SSD nog binnen het budget.

Optische drives mogen ze van mij geheel achterwege laten, geld verspild aan een functie die ik niet gebruik, liever een net grotere harde schijf er in dan.
Hoeveel gebruiksdoelen vereisen meer 8GB RAM?
"Vereist" is bijna altijd subjectief, maar je krijgt wel redelijke snelheidswinst bij dit soort toepassingen:
-- photoshop met (meerdere) raw image bestanden van grote resolutie
-- full-HD of 4k video-editting/effects
-- Muziek opname/productie (denk aan multitrack opnames, virtuele instrumenten met zware audio-bibliotheken).
-- gaming
-- game ontwerp of andere soorten ontwerpen waarbij veel data vaak opnieuw gebruikt wordt en in het geheugen kan blijven staan om snelheid te winnen
-- VMs draaien/systeembeheer

En heel heel simpelweg: veel dingen tegelijk doen en "open hebben staan". Zo zal een ontwerper in veel verschillende browser tabs dingen opzoeken, terwijl z'n ontwerp programma(s) draaien en hij muziek luistert een video conference draait en misschien tegelijk nog even wat rendert.

Ik heb geupgrade van 8Gb naar 16 en merk wel degelijk veel verschil bij mijn werkzaamheden.
Nou en, dan upgrade je toch gewoon van 8GB naar 16GB? Zoveel extra is dat niet...

Zelf vind ik 17" trouwens ook beter; ik vind 15" gewoon te klein en bovendien moet je dan gaan scalen in Windows (naar bijv. 125%) en dat werkt niet goed i.c.m. sommige programma's.
Wat is er mis met 8 GB ram? Wat voor publiek heeft er meer nodig?
Een HDD inbouwen of laten inbouwen is in de meeste gevallen veel voordeliger dan eentje die er al standaard inzit.
Een DVD speler heb je misschien niet nodig, maar het kan geen kwaad, kost vrijwel niks en is makkelijk te verwijderen/vervangen
15" is inderdaad persoonlijk, maar groter dan dat is voor mij niet meer handig. 17" meesleuren bevalt mij (en waarschijnlijk de meeste mensen) niet. Dat is eerder een desktopvervanger die je laat staan.

Ik denk overigens dat 900 net iets onder de sweetspot ligt voor laptops. met 1000-1100 heb je een machine die inderdaad aan jouw eisen en die van vele anderen kan voldoen. SSD/schermkeuze/betere GPU/meer RAM/Touchscreen.
Dus eigenlijk wat ruimer zitten met luxe aan je laptop, maar daar is de mainstream aanduiding misschien niet voor bedoeld.
Mainstream laptop is 800,- geven jullie aan. Echter pricewatch toont als laagste prijs toch echt 850,-

Wel een mooie best buy weer.

[Reactie gewijzigd door ReinierVdG op 1 februari 2015 08:29]

En voordat je een leverancier hebt die hem op voorraad heeft zit je op €900 :'(
Redcoon.com heeft de CN158 variant met 1TB HDD gewoon op voorraad voor €873 (24uur service)
Dat is ook maar een tijdelijke actie, normaal kost ie daar €960.
De Asus aptop was voor 660 euro te koop bij mm! Daar hebben veel tweakers, waaronder ik, hem gehaald.
Ik heb ook zitten twijfelen tussen deze de de Aspire Nitro VN7-791G-576X. Heb die laatste gekocht bij mm voor 826,- Ok, is een 17" scherm, een i5, maar wel met een iets snellere videokaart.

Ik dacht dat de link naar de prijzen bij deze artikelen altijd gekoppeld waren aan pricewatch. Vandaar mijn verbazing.
Tijdens de BTW-actie van de MM heb ik geen enkele prijs van MM in de Pricewatch gezien. Vreemd. Zal het MM-systeem de prijzen (met opzet) niet hebben doorgegeven, of weerde Tweakers de MM uit de Pricewatch deze dagen? We zullen het wel nooit weten... :)
Ik mis de MacBook Air als alternatief bij de betaalbare thin&light laptops!
Ik had een totaal andere voorstelling bij "betaalbare" thin&light. Zelf heb ik voor €390 een Acer Switch 11 bij een Microsoft Store kunnen halen. FullHD (met pen ondersteuning!), 128GB SSD, core i3, 4GB DDR3L, volledig (360 graden) verstelbaar op zn keyboard dock en los te koppelen. Echt een ideaal product dat eenzaam is in zijn prijsklasse, ik heb het met andere Acers, Asus'en, Sony's, Dells, Medion en MSI vergeleken maar geen enkele bood zoveel voor zo weinig met alleen maar positieve ervaringen online.

Dit product is in NL rond de 500 volgens mij, nog altijd stuk minder dan wat hier als betaalbaar wordt gepresenteerd.

Voor mij is de Acer Switch 11 de absolute winnaar in deze categorie. Ik kan alles wat met een Surface Pro 3 kan voor 1/3 van de prijs.

Concurrentie verwacht ik pas als Asus de Chi serie uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 2 februari 2015 01:36]

Switch 12 was 533 euro tijdens de MM-actie. Ook wel een goede optie... :)
"Betaalbaar" is natuurlijk een relatief begrip. Voor de ene is een volle winkelwagen bij de Lidl betaalbaar, voor de ander een dikke auto.

Ik neem daarom ook aan dat Tweakers.net de term "betaalbaar" betrekt op het gemiddelde salaris dat haar eigen medewerkers verdienen.

Bovendien vind ik het maar een vreemd gekozen term. Dat iets betaalbaar is wil natuurlijk niet zeggen dat je het daarom ook direct nodig hebt. Er zijn tenslotte zo veel mensen en zo veel wensen ...
Betaalbaar is hier gedefinieerd als maximaal 900 euro. De MBA is er vanaf 888 euro.
Maar dat is een 11 inch, dus wellicht valt deze daarom af (en de 13 inch is vanaf 1029€).

Ik zou zelf altijd een Apple laptop kopen omdat ik Windows en Linux niet fijn vind werken. Dat Apple laptops vaak mindere specs en een veel hogere prijs hebben dan concurrentie speelt voor mij geen rol, maar ik begrijp dat ik dat niet van Tweakers kan verlangen. En de Yoga 2 is echt superveel beter dan een MacBook Air als je kijkt naar de specs.

[Reactie gewijzigd door Blaise op 1 februari 2015 11:16]

Ja leuk, maar ik wordt hoorndol van Apple machines. Het is maar net waar jezelf lekker mee kan omgaan
Dan moet jij geen Apple machine kopen! Zo simpel is het leven soms… :)
Klopt ik heb het half jaar geprobeerd en toen was de maat vol! Weg dat kreng
Kijk hier voor de goedkoopste 13" versie. Excuses, 11 euro duurder dan ik had gezegd...
Ik bedoel ook alleen maar dat ik € 900 behoorlijk duur vind. Dat is bijna 2x zo veel als ik voor een laptop zou willen betalen. Mijn vorige HP kostte ongeveer € 500 en heb ik na 5 jaar nog prima kunnen verkopen.

Daarom, "betaalbaar" is relatief.
Daar heb je helemaal gelijk in! Maar in de context van dit artikel is 900 euro betaalbaar.

Ik vind 50 euro voor vuurwerk duur, en 500 euro voor een (goede) laptop goedkoop.
Immo heb je een punt. Als we onszelf dwingen om de keuze van het OS te negeren dan zou de 13,3 inch MBP zeker als alternatief moeten worden genoemd. De keuze voor de Yoga 2 pro blijft specwise nog wel een te rechtvaardigen keuze (8 GB geheugen, 256GB SSD, 1920x1080 resolutie, de Lenovo is een convertible).

Ten opzichte van de wel genoemde Microsoft Surface Pro 3 is de MBP wel degelijk een aantrekkelijk geconfigureerd alternatief, tenminste als je de form factor van het apparaat even buiten beschouwing laat.

Laten vooral Apple gebruikers zich uitgenodigd voelen bij de volgende laptop best buy in de discussie te participeren. De best buy is een democratisch platform dat het beste functioneert bij zoveel mogelijk betrokkenen (zei hij die er ook geen tijd voor heeft vrijgemaakt).

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 februari 2015 16:14]

Bij het budgetmodel zou je toch beter voor de actie van dell kunnen gaan (50 euro korting):
http://www.dell.com/nl/p/...d=inspiron-15-3542-laptop
Thanks, hij is alleen niet meer te koop bij Dell :( Volgens de chat is de ETA niet bekend, mogelijk zelfs helemaal niet meer :?
Je moet naar dell.nl gaan, daar via 'dell voor thuis' kiezen voor de 15" dvd versie van de inspiron 3000 serie. Ik kan hem daar gewoon bestellen, actie was eerst tot eind januari maar is nu verlengt --> (Profiteer van € 50 inclusief BTW korting op geslecteerde Desktops/NB468982

Speciale aanbieding - geldig t/m:donderdag 30 april 2015)
Thanks, maar ik kan alle versies bestellen behalve de versie van €329,-- (CN54225). Ook de directe link geeft bij mij geen mogelijkheid tot betalen, bij jou wel?
Hmm ik zie inderdaad wat je bedoeld. Ik heb afgelopen week nog een model besteld, beetje raar dat ze de actie verlengen tot eind april ipv eind januari en dan aangeven dat hij niet meer te bestellen is.
De hele laptop is inmiddels helemaal van de Dell site verdwenen..
De lenovo heb ik afgelopen week voor 21% minder gekocht. kan vandaag nog geloof ik. Scheelt flink
Waar gekocht dan? Overal uitverkocht...
Groot concern, 3 letters....
Had je nog korting op de prijs die BCC toont of was dat de bodem?
743. Denk niet dat het nóg lager zal zijn. Koopje toch?
Zeker weten. Ik ben er heel tevreden mee!
Vooraf veel gelezen over rare weergave van geel en wifi problemen.

De kleurweergave van geel is inderdaad niet naturel, maar niet super storend tot nog toe.
Wifi problemen absoluut geen last van. Haal zelfs eindelijk maximaal snelheden van mijn Ziggo abonnement.
Ik heb de Lenovo Yoga 2 Pro gekocht voor 949 bij BCC met in het achterhoofd de nu lopende BTW actie.
De Mediamarkt verkoopt de Yoga 2 Pro, maar de verkoper bij BCC gaf aan dat ze vorige actie van de Mediamarkt alle laptops van Lenovo hebben verlaagd met de BTW actie. Hij gaf aan dat er echter geen garantie was dat het dit jaar weer zo zou zijn.

Tot mijn blijde verrassing stond de prijs donderdag op 743,67.
's Avonds langs gegaan en 205,- teruggekregen als prijsverschil.
Mooie prijs voor een super dunne ultrabook die in meerdere modi te gebruiken is.

PS: Mijn schoonvader heeft er inmiddels ook 1 gekocht voor deze prijs.
Hij moest wel een stukje rijden, omdat de Y2P uitverkocht was in het filiaal waar ik de mijne heb gekocht.
Bol is toch echt wel een groot concern met 3 letters. Wat is het dan wel?
hoor graag waar dat is?
Hoi Jipjo,

Waar heb je hem met 21% korting gekocht? Bij Mediamarkt vind ik hem niet.

Alvast bedankt,

Ap

Ps: ik heb hem zojuist besteld bij bcc, echter alleen afhaal mogelijk in een vestiging niet bij mij in de buurt, maar hé, je moet er wat voor over hebben

PPS: ik heb hem zojuist bij BCC afgehaald.

[Reactie gewijzigd door appiepp op 1 februari 2015 14:34]

Waar was dat dan ?
Ik had hem vanmorgen besteld en wilde deze afhalen in son en breugel..
na een uurtje rijden kreeg ik te horen dat ze er twee hadden staan die waren gereserveerd.. ik mocht genoegen nemen met het showroom model...

Heel fijn allemaal dus..
Je zou toch denken dat de opvolger van de 2 beter is, maar dat valt dus tegen. Vooral de afwerking vind ik een aanfluiting. Zeker voor die prijs.
Willen jullie echt betaalbaar, voor487 euro heb je met de actie op de mm site een acer v3 nogwattes. 13 inch tn full hd mat scherm. 128 ssd, i3 4030. 1,5 kilo en 6,5 uur batterij. Laptop kent zn nadelen voor meer info vraag maar of kijk na de reacties op het laatste gebruikersreview voor laptops, lees trouwens in de reacties hierboven een lenovo yoga pro voor 750 euro... Die had ik ook wel gewild haha.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True