Medion Akoya E1318T Review

Anoniem: 64119
10 september 2013, laatste update op 23 december 2015, 69.511 views

Medion Akoya E1318T

Per dec 2015: Nu gebruikt verkrijgbaar voor bedragen rond de 130 euro is dit een extreem koopje vanwege zijn compleetheid: Touchscreen, USB3.0, HDMI, W10 en grafische prestaties. Nadelen blijven de relatief lastige upgradebaarheid & trage HD.

Pluspunten

• Prijs
  • Hoogste Schermresolutie voor een 10 inch
  • Laag Verbruik
  • Touchscreen
  • W8 meegeleverd op CD/DVD
  • Zeer goede grafische prestaties, zeker gezien het verbruik+kostprijs

Minpunten

• Onderkant niet te openen (HD/Geheugen)
  • Windows 8
  • 3 Cells accu (met een 6 cells accu zou deze netbook 10 tot 14 uur meegaan)
  • Relatief zwakke CPU (maar wat verwacht je van een APU max. 3,9Watt -cpu+gpu- ?)
  • Harddisk maakt hem onnodig traag (tov SSD), blijft maar ratelen....

Medion Akoya E1318T (TEMASH A4-1200)

bovenkant

Technische specificaties:
AMD A4-1200 APU met AMD Radeon HD 8180
25,4 CM/10”LED backlight multitouch-breedbeeldscherm HD-resolutie van 1.366 x 768 pixels.
Digitale HDMI-audio/video-uitgang.
High Definition Audio met 2 luidsprekers met Dolby Advanced Audio v2.
4GB DDR3L SDRAM-werkgeheugen.
500 GB S-ATA harde schijf.
LAN IEEE 802.11n & Bluetooth 4.0-functie.
Gigabit LAN netwerkcontroller (10/100 Mbit/s).
Ingebouwde HD webcam met microfoon.
MEDION Solid-toetsenbord.
Li lon accu met 3 cellen.

Aansluitingen:

Windows 8.
Windows Essentials.
Office 2013.
YouCam en powerDVD.
Uitgebreid packet met windows 8-apps.
Kapersky Internet Security 2013 testversie voor 90 dagen.

Extra specificaties:
Temash A4-1200 APU TDP's: 3,9W Max. TDP - 2,3W Avg. TDP - 1,2W Idle TDP
3 Cells Li-ion Accu capaciteit: 33,75Wh (3000mAh x 11,25V)
Hitachi 5400rpm HTS545050A7E680 1,6 Watt typical power 4,0 Watt max power HD
Kensington lock.
Afmetingen LxHxB (mm): 186 x 27,5 x 266
Gewicht: 1,28KG

Bijzonderheden:
Meegeleverde CD/DVD met W8 !
Multitouch scherm
Volledige versie van MS Office 2013 incl. licentie
Uitklapbare Ethernet port RJ-45
Aan en uit schakelaar op de voedingsadapter
Beeldscherm is uit te schakelen terwijl de notebook verder gewoon doorwerkt

N.B. van deze notebook bestaat ook nog een variant met een 1TB harddisk, dat is de E1317T

Platform & Temash A4-1200
platform

Eerste test resultaten.

Energieverbruik:
8 Watt Idle verbruik op netstroom.
6 Watt Idle scherm uit op netstroom.
14 Watt Maximaal verbruik benchen op netstroom.
0 Watt Standby stand op netstroom.
Accuduur op de meegeleverde 3 cells accu: 5,5 uur (Standard settings)
Accuduur op de meegeleverde 3 cells accu: 7,0 uur (Power savings settings)
(gemeten met de cresta stroommeter aan het lichtnet dus inclusief adapter)

Van alle onderdelen van deze Notebook lijkt de APU Idle het minst te verbruiken:

Stroomverbruik in mWatt per onderdeel
Adapter inefficiency (est.) 1600 mW
5400rpm HD (known) 1500 mW
Screen (detected) 2000 mW
APU (known) 1200 mW
Mainbord & rest (est.) 1700 mW

Cinebench 11,5 (64Bits):
OpenGL: 7,18 FPS Avg power usage: 10 Watts
CPU: 0,45 PTS Avg power usage: 9 Watts
(Cinebench: A4-1250 9 Watt TDP: OpenGL: 9FPS, CPU 0,48 PTS, -geleende externe data-)

N.B. Onder Cinebench scoorde de A4-1200 Temash maar liefst 25 procent van de Radeon HD4870 FPS.
Dit is vooral heel erg knap doordat Temash sub 4 Watt verbruikt en de Radeon HD4870 200 Watt verstookt.
Daarmee is Temash ruim 12 keer energie efficienter voor dit onderdeel dan de HD4870

Vergelijkings tabellen 4 Mobile APU's en 2 Mainstream desktop APU's:

Specificaties en Future Mark 3D 06.
info & 3D06 libre

Cinebench 10, Single cpu, Multi cpu & OpenGL.
CB 20 libre

Cinebench 11,5 ,Single cpu, Multi cpu & OpenGL.
CB 11 Libre

...met dank aan Daos voor tips om betere tabellen te krijgen in deze review !

3D Mark 13:
ICE STORM: 11930 3D marks (IS-2 75FPS AVG / IS-3 50FPS AVG / IS-4 18FPS AVG)

Fish Tank test (microsoft IE10 browser grafische test):
1 visje tot en met 100 visjes: Max. FPS (60)
250 visjes: 52 FPS

Windows 8 prestatie index:
Processor: 3.0
Geheugen: 4,7
Grafisch desktop: 4,0
Grafisch Games 5,7
Harddisk: 5,9

Eerste Ervaringen:
De eerste indrukken zijn ronduit positief, hij is ruim snel genoeg, grafisch zelfs heel erg snel, verbruikt bijna geen energie. De notebook en adapter blijven dan ook heel erg koel, dus ook geen ventilator geruis. Het scherm is op 10 inch formaat een verademing qua resolutie en touch. Dit is hoe netbooks horen te zijn ! Daarnaast krijg je er een volledig office pakket bij in de vorm van office 2013 + Windows 8 op CD/DVD. Het feit dat ik hem om de hoek kon ophalen tegen netto 305 euro inclusief 2 jaar garantie maken het in ieder geval een geslaagde aanschaf.

Nadelen zijn er ook, de onderkant valt niet te openen om makkelijk een harddisk of geheugen te kunnen vervangen, deze harddisk is bovendien traag, waarover later meer. Daar komt nog bij dat ik geen fan ben van MS Windows 8. Dat de cpu niet heel erg snel is (mainstream) maar wel snel genoeg voor de allerdaagse taken had ik verwacht, toch is hij in de praktijk sneller dan ik in gedachten had (boven Brazos niveau). De accu vind ik dan wel echt een misser. Wanneer Medion er een 6 cells type bij had geleverd zou hij tot 14 uur zijn meegegaan op die accu ipv nu max. 7 uur.

Laatste minpuntje: reclame software pre-installed (je weet wel, voor het gemak van de klant....... :r )
Inmiddels heb ik 13 stuks ashampoo verwijderd en 1 kaspersky.

De harddisk is traag en staat continu zachtjes te ratelen. Dat is dan wel weer het enige dat je hoort van deze notebook. Okay ik ben SSD verwend maar toch viel het me op dat bij grote bestanden er meer dan verwachte vertragingen optraden. Een scan met HD-tune leerde dat de doorvoersnelheden liggen tussen de 105 en 15 MB/s bij een acces time van tegen de 20ms. Dat is gewoon jammer, alles werkt prima hoor, maar dat kan beter. Waarschijnlijk is er ingeleverd aan snelheid ten bate van een laag stroomverbruik. Imho had Medion er verstandiger aan gedaan een 48GB/60GB SSD in te bouwen wat hem sneller, zuiniger, lichter en voordeliger had gemaakt. In de nabije toekomst zal ik trachten de HD, al dan niet tijdelijk, te vervangen door een SSD. N.B. dit type HD kost retail tussen de 50 en 70 dollar. Indien ik nu de keuze zou hebben om hem zonder HD te kopen voor 5 tientjes minder zou ik het onmiddelijk doen.

HD tune Temash

Handleiding:

Drivers:

Conclusie:
Naar mijn bescheiden mening de beste en meest bruikbare Netbook tot dusver. Niet alleen goed betaalbaar maar vooral een hele goede "bang for the buck". Denk daarbij aan het multitouch screen, de hoge resolutie (1366x768) op het 10 inch scherm en de complete uitgebalanceerde performance. De CPU doet wat hij moet doen op een vlotte en soepele manier onder Windows 8. Het GPU gedeelte is zelfs spectaculair snel, zeker gezien het verbruik. In Cinebench haalde het grafische gedeelte van deze APU 25 procent van de Radeon HD4870 score. Simpel gezegd, dit is als een Netbook hoort te zijn.

Verbeter puntjes zijn er ook, zo had een 6 cells accu (ipv 3 cells) deze Medion een accuduur meegegeven tussen de 10 en de 14 uur. Zonder harddisk had hij bovendien voordeliger kunnen worden verkocht, de retail waarde van deze harddisk ligt nl. tussen de 50 en 70 dollar. Zonder deze harddisk maar met bv 48GB aan SSD chips was hij bovendien lichter, minder kwetsbaar, zuiniger en veel sneller geweest.
Voor de tweakers onder ons is het jammer dat er geen makkelijke toegang is tot het geheugen en de HD.

Voor zover ik heb kunnen vinden is deze "review" van Temash A4-1200 een Wereldprimeur.
....en dat zo maar met een Medion van Bart Smit om de hoek...... :P

Heb jij ook een Medion Akoya E1318T?

Anoniem: 215257 12 september 2013 13:04
Ik heb nu een SSD erin zitten, wat een verademing. Batterijduur merk je niet heel veel van maar hij ratelt niet meer en reageert een stuk sneller.

Stappenplan:
- Haal de accu eruit
- Haal het toetsenbord los (deze zit met clipjes vast. Even rondom, vooral aan de onderkant proberen los te wippen met een pasje. Daarna zit deze nog met een kabel vast aan het moederbord, voorzichtig loshalen.
- Haal de metalen plaat los. Schroefjes eruit en opletten: hij zit bovenaan nog met een uitsteeksel vast in het frame. Beetje wiebelen en hij gaat los.
Daarna kan je de harde schijf+frame eruit schuiven en dan de harde schijf in het frame vervangen.

Daarna het lastigste: de windows installatie.
Ik heb het volgende gedaan (aangezien de tools van windows zelf + de USB schrijver van microsoft nbij mij niet werkten.)
- ISO rip gemaakt met PowerISO (dit is echt het beste programma hiervoor)
- Ingesteld bij eigenschappen van ISO: joliet.
Vanaf hier zou je misschien verder kunnen met het tooltje van microsoft, maar die werkte bij mij niet.
Ik heb toen met PowerISO: Maak van ISO een bootable USB drive (dit staat bovenaan ergens bij zo'n menu)
Vervolgens kan je windows installeren van je USB Drive.

Drivers kan je gewoon kopiëren + plakken van de DVD naar je USB stick.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan ik nog wel wat extra uitleg geven.
Bedankt! dit werkte... bijna. Mijn windows 8-installatie heeft een install.wim van 4.7GB, en dat past niet op de FAT32-partitie die PowerISO maakt. Ik heb dus eerst jouw methode gebruikt, vervolgens met convert.exe (onderdeel van windows) de partitie geconverteerd naar NTFS en daarna alle installatiebestanden die niet goed overgekomen waren opnieuw gekopieerd van de image naar de usb-schijf. Zorg dat je bij het maken van de usb-schijf 'USB-HDD' aanklikt als methode, andere dingen worden niet herkend door de laptop.
Anoniem: 423265 10 september 2013 07:26
Dank voor je snelle en keurige review. Kun je ook wat vertellen over het geluid, maakt-ie veel/weinig lawaai, zit er een fan in, en zo ja, slaat-ie vaak aan, is-ie instelbaar, stil of luidruchtig etc.?

// Ik las overigens in de reacties dat je via het keyboard bij de HDD kan komen. Kun je zien of dat bij jouw model wellicht ook mogelijk is?

Kleine aanmerking, de downloadlink van de handleiding werkt niet (niet goed overgenomen), dat moet deze zijn (uit je reactie bij het nieuwsbericht).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 423265 op 24 juli 2024 18:08]

Dank je voor de suggesties:

De link met de algemene handleiding is inmiddels aangepast.
+ Toegevoegd de link met drivers.
Warmte en geluid etc. moet ik nog doen, maar is verwaarloosbaar: wat verwacht je met 8 Watt ? :9
(deze APU is ook geschikt voor tablets zonder fan)

Het trachten voorzichtig de HD te vervangen komt pas op een later moment, ik ben nu bezig met alle reclame rommel eruit te peuteren, vnl. kaspersky & ashampoo (13 freaking stuks).

Wel heb ik een youtube video gevonden van een iets ander type Medion hoe dat werkt:
Prima review! Kun je misschien even toelichten waarom de 1Gbit netwerk controller beperkt wordt tot 10/100 Mbit? Of wil je misschien enkel aangeven dat deze, naast 1000Mbps ook beide andere snelheden ondersteund?
  • Gigabit LAN netwerkcontroller (10/100 Mbit/s)
Ik zou je niet kunnen vertellen of hij 1 gB Lan heeft of alleen 10/100 mB Lan :?
Maar ik vermoed dat ze idd bedoelen 1 gB maar ook compatible met 10/100 mB.
Het staat letterlijk zo geschreven op de doos, leuker kan ik het niet maken......
(heb ook geen gBits Lan in huis waarmee ik het zou kunnen testen)
lan controller is 10/100 geen 1000.

Het is de Realtek PCIe FE controller zonder Gb
Hoezo kloppen de specificaties niet? Als Medion bij de specificaties zegt:

AKOYA E1317T 10 inch touch laptop

Aantal geheugenbanken: 1
Gebruikte geheugenbanken: 1
Harde schijf capaciteit: 500GB
.....
Dan hoort die processor er toch in te zitten?
Of ben ik nou gek?
Nee jij bent niet gek (en ik ook niet) maar Medion maakt gewoon een fout.

Kijk bv maar naar de kloksnelheid / GPU combi:
1 gHz. + HD8180 terwijl de A4-4355 op 2,4 gHz. draait icm de HD7400G

Rechtsboven onder artikelnummer staat ook: A4-1200 net als bij de korte omschrijving.
Alleen in de specs staat: A4-4355, dat kan dus alleen maar een fout zijn. :F

@hieronder: uiteraard hebben alle 3 de versies van deze Medion ook hetzelfde scherm......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 24 juli 2024 18:08]

Vraagje, kunnen jullie wel Win7 of Win8 installeren vanaf USB disk? Moet je daarvoor nog iets aanpassen in de BIOS? Kon hem alleen maar herinstalleren via een portable USB DVD speler.

Bedankt alvast....
Ja je moet in tabblad "Security" gaan naar "Secure Boot Management" en dan "Enforce Secure Boot" op "Disabled" zetten. Bij mij is 'ie zo te zien daarna weer automatisch op "Enabled" gesprongen.
Anoniem: 215257 10 september 2013 13:59
Heb hem ook net bij Bart Smit opgehaald. Denk je dat de accuduur nog langer wordt als je er een SSD in zet ipv een HDD? Zat te denken aan een samsung evo 120GB
Hier kun je lezen dat een samsung 830 Idle slechts 0,34 Watt verstookt tegen de HD uit de Medion van 1,5 Watt:
reviews: Ssd-test: Samsung probeert het opnieuw

Dan bespaar je daarmee dus ongeveer 1,2 Watt. Dan kom je met de 3 cells 33,75 Wh akku op 6,5 uur normaal gebruik en 8 uur op energiebesparing.

Edit: Ik zie net dat de samsung wanneer hij flink aan het werk is een stuk meer verbruikt dan de HD. Nu is Idle de belangrijkste verbruiks waarde maar wanneer je er dus heel intensief mee werkt heb je een kleine kans dat je zelfs iets minder akkutijd over houdt met een SSD.

Belangrijker is dat W8 blijkbaar beter omgaat met energie besparing dan W7 en daardoor de Medion makkelijk in de standby stand komt die echt niets meetbaars meer verbruikt (0,0 Watt op de cresta).
Hierdoor is de opgegeven akku tijd van 5,5 voor normaal en 7 voor energiebesparing ook echte werktijd en niet "vergeten mijn notebook uit te zetten nu is ie, ondanks Idle, toch leeg tijd".
Tot slot kun je evt nog het scherm uitzetten dan krijg je daar ook weer redelijk wat werktijd voor terug.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 24 juli 2024 18:08]

Ok, duidelijk.. Ik erger me nu al aan de traagheid van de harde schijf (heb verder ook overal SSD in zitten. )
Nog een vraagje: zit bij jou de touchpad ook een beetje los? Ik weet dat je er op kan klikken, maar voor de klik geeft hij al een beetje mee.
Let wel op bij een evt vervanging door SSD dat je een type neemt wat zuinig is en een nieuwer type SSD met minder opslag zorgt vaak voor een lager verbruik, zie link.

Yep, het touchpad lijkt te wiebelen / los te zitten, maar dat is volgens mij gewoon normaal.
Gewiebelt Design zullen we maar zeggen.......(slijtage kan het iig niet zijn :+ )
Ja de EVO is dus best zuinig, misschien niet onder load maar idle wel heel erg. En hij is heel snel. Ga het straks gewoon proberen. En dan vanavond Windows installeren via USB stick :)

reviews: Samsungs nieuwe 840 EVO-ssd's: moeilijk te verslaan

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 215257 op 24 juli 2024 18:08]

Je moet inderdaad wel een beetje opletten. Niet dat ik er ervaring mee heb ofzo, maar niet alle SSD's zijn superzuinig, ik dacht dat Sandforce soms zelfs meer lust dan een dergelijke harde schijf. In een gewone desktop maakt dat natuurlijk niet veel uit.
Je punt over piekstroomverbruik zal waarschijnlijk niks uitmaken, want als je een programma opstart is de SSD veel eerder klaar dan de harde schijf en kan hij dus sneller weer terug naar een lager stroomverbruik. Dat bespaart dan weer.
Ik weet niet of je hier wat aan hebt, heb wat benchmarks op mijn netbook gerunt mischien kun je er wat mee voor de vergelijking.. weliswaar met windows 7 en 8gb geheugen maargoed..

MSI wind u270

11,6 inch 1366 x768
amd E2-1800 1,7ghz apu met radeon hd 7340
8gb 2x 4.096 MB Corsair DDR3 @ 667 MHz
320gb hdd hitachi

die Fishtank was bij 100 visjes tussen de 45 en 50 en bij de 250 visjes rond de 36 met IE9

win7 prestatie index

firestrike 221
graphics score 241
physics score 980
combined score 80
Hi, dank voor je review.
Kun je ook nog iets zeggen over de helderheid van het beeldscherm? Ik heb de laptop zaterdag in een winkel bekeken (en er buiten) en ik maakte me zorgen om de maximale helderheid (volgens mij is ie een beetje donker).
Wat is jouw ervaring?

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door wswart op 24 juli 2024 18:08]

@Respawn:

Dank je voor de gegevens, indien uniek genoeg plaats ik ze in de review erbij.
Waar ik eigenlijk naar op zoek ben zijn diezelfde gegevens maar dan van twee Atoms, de een wat ouder de ander vrij recent voor een goede vergelijking.

@wswart:

De foto's uit de review zijn binnen genomen met de helderheid op halve kracht en zonder flits, bij 2 spaarlampen in een grote woonkamer. Dan lijkt hij ws veel donkerder dan hij in feite is.
(uiteraard ook afhankelijk vd camera / instellingen en lens)
N.B. binnen op volle helderheid is te verblindend !

Heb je hem net even buiten goed bekeken en daar is hij heel goed leesbaar, alleen is het wel een spiegelend scherm dus voor veel buiten werk minder geschikt dan een mat scherm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 24 juli 2024 18:08]

Bedankt voor je informatie.

Ik ga toch voor de Medion (mat scherm) en voor de 1TB SSD-HD (de reviews, die ik vond, waren niet zo slecht!) .

Wel ben ik benieuwd of het werkt om je besturingssysteem op een kaart te zetten. Wacht dus je ervaring af.