Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Mass Effect 3

Conclusie

Waarschijnlijk heeft BioWare nog nooit een game gemaakt waar meer druk op lag dan op Mass Effect 3. Die-hard rpg-fans zullen zich wellicht iets minder in de game kunnen vinden dan in vorige games, doordat enkele systemen versimpeld zijn en de focus meer is komen te liggen op actie, maar de game als geheel stijgt boven zijn voorgangers uit. Mass Effect 3 is een prachtig einde van een even zo prachtige trilogie. Het spel verbetert de kleine minpuntjes die de vorige games nog hadden en weet bovendien een prima brug te slaan tussen de singleplayer en multiplayer, waardoor die laatste spelmodus een stuk waardevoller is dan hij anders zou zijn geweest. Zonder enige vorm van downloadable content toe te voegen, duurt de singleplayer van Mass Effect 3 ongeveer veertig uur, en geen moment zakt de game kwalitatief ook maar eventjes weg. Van het verslavende van het verkennen van het universum tot aan de mooie cut-scenes en de sterke shooter-elementen die het spel rijk is: alles is uitstekend.

Pluspunten

+ 'Readiness for war' als bindende factor
+ Geen duidelijke goede of slechte keuzes
+ Hardheid van oorlog wordt voelbaar
+ Binding met personages
+ Ook als shooter goed
+ Multiplayer voegt iets toe
+ Grafisch goed, vooral de tussenfilmpjes
+ Verhaal bereikt spectaculair hoogtepunt

Minpunten

- AI van je squad in vuurgevechten
- Niet duidelijk kiezen voor Renegade en Paragon levert nadeeltje op

Cijfer: 9,5

Titel Mass Effect 3
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar BioWare
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum Inmiddels verschenen

Laagste prijzen voor: Mass Effect 3, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (35)

€ 26,-

€ 26,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 26,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 26,-

Bekijk


Laagste prijzen voor: Mass Effect 3, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Max ICT B.V.

Score: 3 (702)

€ 22,59

€ 22,59

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,59
Pakketpost tot € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 22,59

Bekijk

Bol.com

Score: 4 (212)

€ 25,39

€ 25,39

Kostenoverzicht

Productprijs € 25,39
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 25,39

Bekijk


Laagste prijzen voor: Mass Effect 3, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (35)

€ 25,99

€ 25,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 25,99
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 25,99

Bekijk

Amazon.nl Marketplace

Score: 2 (6)

€ 25,30

€ 32,29

Kostenoverzicht

Productprijs € 25,30
Opsturen € 6,99
iDEAL € 0,-
Totaal € 32,29

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

EA stuurt Mass Effect 3 de ruimte in Nieuws van 17 februari 2012
Mass Effect 3 krijgt online-co-op Nieuws van 10 oktober 2011
EA onthult Mass Effect 3 Nieuws van 12 december 2010

Reacties (156)

Wijzig sortering
Ik vind het negeren van de DLC-strategie van EA een foute beslissing.
Buiten het feit dat dit soort gedrag niet getolereerd mag worden, is een review van een spel ook een bepaling van hoeveel waarde je voor je geld krijgt. Dus als een spel duurder wordt, moet het ook beter zijn. Een leuk indie game voor 5 euro moet ook een hogere score krijgen dan een even leuk AAA spel voor 50 euro. Dus als ze het spel duurder maken (en mensen vrijwel verplichten die aan te schaffen wegens een elementair deel van het verhaal), moet het spel ook aanzienlijk beter zijn.

En je kan het spel misschien wel uitspelen zonder MP, maar kan je ook het ideale einde bereiken? Aangezien ik dit spel pas koop als het ergens voor < 10 euro te vinden is (puur wegens de DLC rip off), zal de MP tegen dan wel uitgestorven zijn.
Dit is een interessante gedachtengang. Prijs is inderdaad een bepaling in de beoordeling van een product. Immers prijs bepaalt de waarde van een product.

Stel: je hebt game A en B. Beide spellen zijn identiek: het zijn dezelfde spellen, maar ze verschillen enkel in titel (A en B).

Spel A wordt aangeboden voor 50 euro.
Spel B wordt aangeboden voor 50 euro en komt met extra content die niet extra betalend is.

Welke game is dan de "betere"? Beide spellen zijn identiek, dus intrensiek als game is spel A niet beter dan spel B en omgekeerd. Maar omdat je bij B meer waar voor je geld krijgt is spel B wel een betere aankoop en dan kan je ook spel B als beter beschouwen.

Imo mag dit meegenomen worden in de beoordeling van spellen: zeker gezien het nieuwe verdienmodel van de moderne games.
Ik vind juist dat de beoordeling niet naar de prijs/prestatie verhouding moet kijken, dit is per koper erg verschillend.
Iemand die werkt vind een fantastische game van 4 uur speeldtijd voor 60 euro misschien wel dik zijn geld waard terwijl een student het pas in de budgetbak zou oppakken.

Als je een score geeft voor hoe goed je het spel vind, zonder aan de prijs of DLC te denken kan de koper zelf de overweging maken of de game zijn geld waard is. Dit hoeft Tweakers niet te doen en kan het ook moeilijk voor iedereen doen.
Natuurlijk is waarde bepaling aan de hand van tijd subjectief, maar dat is de hele beoordeling natuurlijk. ME3 is al te krijgen voor €36-€37 (inc. verzenden), dat je daar 40+ uur voor terug krijgt is natuurlijk heel erg netjes in vergelijking met veel andere AAA titels. Daar staat tegenover dat een aantal andere titels veel langer dan 40 uur bieden aan 'RPG'ing. De prijs van DLC is natuurlijk weer een heel ander verhaal, ik denk dat optionele DLC helemaal niets te zoeken heeft in de initiële review van een spel en al helemaal niet de kosten van DLC, ook al vind ik deze belachelijk hoog.
Met vijf minuten zoekwerk had je op het Bioware forum van ME3 kunnen lezen (of op de officiële website van ME3) dat er genoeg assets in singleplayer aanwezig zijn om het meest positieve einde te kunnen halen.

En als ik je eerste alinea goed begrijp bedoel jij te zeggen dat ME3 geen 35-60 euro (al naar gelang het platform waarvoor je het koopt) waard zou zijn, omdat je er maar een schamele 40 uur plezier voor terugkrijgt van ontzettend hoog niveau, alleen maar omdat er dlc is uitgebracht die volgens jou een 'elementair deel van het verhaal' bevat?

Ten eerste is het niet een elementair deel van het verhaal, je kan ME3 prima spelen zonder ooit de dlc aan te raken. Dat jij vind dat een stukje Protean geschiedenis elementair is is een puur persoonlijke bevinding.

Ten tweede is de dlc al vanaf dag één bedoelt geweest als een van de extraatjes in de Collector's Edition en de Digital Deluxe editions. Maar aangezien de CE redelijk snel was uitverkocht heeft men besloten om direct op dag één de dlc aan te bieden voor al die mensen die wél een fysieke kopie van het spel willen bezitten maar géén CE hebben weten te bemachtigen. En het is niet zo raar dat daar geld voor wordt gevraagd, de mensen die de CE of de DD versie kopen betalen er tenslotte toch óók voor? En dat soort content ontwikkelen kost nu eenmaal geld en moet worden terugverdient.
Als ik te veel zoek op zoiets, is het risico tè groot dat je allerlei spoilers te zien krijgt, en dat is bij dit spel natuurlijk uit den boze. Daarom verkies ik een simpel ja/nee antwoord.

Dat Proteans elementair zijn is niet persoonlijk. Ze zijn het grootste mysterie uit het volledige ME-universum. Dit zou hetzelfde zijn als Legion enkel als DLC aanbieden in ME2 of Alistair in DA.

Bioware beweert trouwens dat deze DLC pas gemaakt was nà het afwerken van het spel. Niet dat ik dat geloof, zo'n content maak je niet nà het spel, zeker als je hem al aanbiedt in de CE die al maanden eerder aangekondigd was.
En als ME3 zijn investering niet dubbel en dik terugverdient, zijn ze daar wel héél slecht bezig. Dit spel wordt opnieuw een megahit en de miljoenen kopers tot de laatste cent uitwringen is degoutant. Er zijn genoeg extra's die ze aan CE kopers kunnen geven, een soundtrack of wat wapenskins of ... Maar ze kiezen ervoor een stuk van het spel als DLC extra te geven zodat ze ook de niet CE kopers opnieuw laten betalen.

Voor nog meer argumenten: http://www.youtube.com/watch?v=Ri0vrJ-y2zM
ik kan je vertellen dat de protean DLC niet echt in het verhaal past, het steekt nogal een beetje uit.

of dit met opzet is gedaan zodat het minder lijkt op een stuk dat uit het spel is gesneden weet ik niet maar het is opvallend hoe slecht het eigenlijk in het spel integreert.

wat ik eigenlijk niet snap in de review en mensen die hier replyen dat ze 40 uur nodig hebben voor de single player, ik heb de single player met alle mogelijke sidequests en alle galaxy's 100% verkent en kheb net 23 uur erin gestoken... en zelfs op hardcore mode waar ik op bepaalde stukken vaak en hard dood ging (en ben soms zelfs met het spel op ffe eten gaan maken : /)

en zoals gezegt je kan het spel 100% uitspelen met de resources die je in de SP vind, kheb overigens een 100% boost inmiddels door de MP die wel leuk is en wil wel eens zien of er iets veranderd (had al 100% van het mogelijke in de SP dus eigenlijk zou er niks moeten veranderen maar who knows)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 9 maart 2012 22:24]

Maak je geen zorgen over het einde ...

Er zijn 3 compleet non sequitur eindes waarvan je allemaal niet blij word, wees blij met het rest van het spel en negeer het einde tenzij er nog een DLC rewrite komt van het laatste deel van het spel.

Het einde is overigens ook een doodsteek voor de hele Mass Effect franchise ... niet zo heel slim van Bioware, een Gurren Lagann type canon einde had en een stuk minder boze fans opgeleverd en een functionerend universum voor vervolgen. Typisch gevalletje van omhoog gevallen schrijver die denkt dat ie kunst maakt.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 10 maart 2012 19:08]

Je hebt de MP niet nodig om het spel uit te spelen. Of dat je een ander einde op zou leveren, kan ik je niet vertellen. Elke playthrough kost + - 40 uur en om nu uit te zoeken wat er gebeurt als je MP niet/wel doet, dan zijn we dus een kleine week verder :).

Ik vind je redenering over DLC niet kloppen. Zoals gezegd: wij hebben de kale versie van Mass Effect 3 besproken, en die is met zijn pakweg 40 uur al langer dan ME1 en ME2 uberhaupt waren. Het feit dat er voor de liefhebber extra content te koop is, doet NIETS af aan de kwaliteit van het basispakket dat je in de winkel koopt. De game wordt niet duurder, er is alleen de optie om het uit te breiden. Geheel aan jou of je dat doet, en je zult die content echt niet gaan missen als je het niet doet.

Los daarvan: wij zitten hier niet om EA te verdedigen. Het gaat een beetje ver allemaal, zeker als je nagaat dat de dlc opgedeeld is in ik-weet-niet-hoeveel pakketjes. Waar het ons om gaat is dat het níet downloaden van de dlc je geen negatievere spelervaring oplevert. Dat is de reden dat we de dlc-strategie dus ook niet meewegen in de beoordeling. Zou het basisspel aanvoelen als een product waar een stuk uit weggerippped is, dan zou dat natuurlijk een ander verhaal zijn.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 9 maart 2012 09:44]

Wat is jouw mening dan als het gaat over Deus Ex: Human Revolution, waarbij er na een week al DLC uitkwam, The Missing Link? Dat kan haast niet anders dan geript zijn..

[Reactie gewijzigd door HgnX op 9 maart 2012 13:11]

Ten eerste was het een maand later. In ieder geval, is The Missing Link zeer zeker gepland en bewust is dat deel ook uit het spel gelaten. Alsnog is het aan de gebruiker om het wel of niet te kopen en probeert de maker zoveel mogelijk geld te verdienen. Ik ben een fan van Deus Ex dus ik koop die DLC. Van BioWare ben ik niet zozeer een fan en ik koop hun DLC niet (meer). Als een DLC flopt dan kost dit een bedrijf veel geld en hadden ze de DLC beter direkt in de game kunnen stoppen (als dat kon). Het probleem is simpelweg dat DLC's zo succesvol zijn en mensen ze dus wel kopen.
Ik zal deze game wel spelen om het verhaal af te sluiten, maar persoonlijk vond ik bijvoorbeeld ME2 niet al te denderend. Regelmatig dat dit spel als slechte console port aanvoelde. Ook met het schietgedeelte had je niet de indruk dat je iets neet schoot. Het voelde erg plasticachtig aan. De diepgang in personages, plotwendingen etc waren zeer beperkt. En grafisch was het zeker niet up-to-date. Tot slot was de noodzaak om mineralen te minen ook zeer irritant en saai. En toch waren er tal van zeer goede reviews over deze game, die wat mij betreft middelmatig was. Feitelijk hoop ik dat dit maal even de roze bril wordt afgezet en men effectief kijkt naar wat de game te bieden heeft.

[Reactie gewijzigd door deus4 op 9 maart 2012 11:49]

Ben het over dat mineralen mijnen zeker eens, ik heb dit zelf opgelost met een trainer. Puur omdat ik mijn tijd te kostbaar vind voor dat gepruts :) Neemt niet weg daar het ergens wel leuk bedacht was, maar het mocht dan wel in mindere mate.
Hear, hear!
Tegen de tijd dat deze titel flink afgeprijsd is, zal ik naar recente reviews kijken om te bepalen of het de moeite van het kopen is. GTA4 kreeg ook tienen toen het uitkwam, en we weten allemaal hoe dat uiteindelijk afliep.
Heb de review niet gelezen uit angst voor spoilers, is ie veilig?

"Die-hard rpg-fans zullen zich wellicht iets minder in de game kunnen vinden dan in vorige games, doordat enkele systemen versimpeld zijn en de focus meer is komen te liggen op actie"

Hoe kun je nog meer versimpeld/dumbed down zijn dan ME2? Dat was 95% shooter met rpg als afterthought. :?

"Hoe terecht is het om Mass Effect 3 als game af te rekenen op verkooptechnieken van Electronic Arts, nog los van de vraag of ze echt zo kwalijk of verwerpelijk zijn?"

Ik weet niet hoor, de bedoeling van een review is om een oordeel te geven of een game iemands geld waard is. Naast quality dus ook een kosten/baten analyse. Je mag best zeggen: "de game is steengoed maar ja, voor minder geld kun je bv beter deze rpg kopen want je moet nog X€ extra betalen voor de gehele ervaring."
Deze generatie heeft een imo walgelijk verdienmodel geïntroduceerd, dat mag imo best mee gewogen worden in een oordeel. Als niemand tegengas geeft tegen de hebzucht van publishers word het alleen maar erger en erger.

[Reactie gewijzigd door actionInvoke op 9 maart 2012 09:31]

ME3 bevat voor zover ik tot nog toe gezien heb (net 8 uur gespeeld) geen minigames meer in de trant van 'code-hacking' en 'circuitboard-shorting'. Ook is het planeten scannen (gelukkig) versimpeld en kan je nu eerder spreken van 'zonnestelsels scannen'. Ik denk dat dit met versimpeld bedoelt wordt in dit geval.

Ik ben hier zelf wel blij mee, in ME2 vond ik deze handelingen al snel saai worden. Het zijn dus niet perse rpg-elementen die versimpeld zijn. En daartegenover staat juist dat wapens in ME3 redelijk uitgebreid kunnen worden aangepast door middel van het toevoegen van mod(ule)s. Dit voegt juist iets meer computer rpg-gerelateerde keuzes toe.

Zelf vind ik overigens dat rpg helemaal geen afterthought is in de ME reeks. Roleplaying games zijn voor mij spellen waarin je als speler een personage speelt die een zekere ontwikkeling meemaakt gedurende de loop van het verhaal en waarin de keuzes die je maakt gevolgen hebben verderop in het verhaal. En dat is toch iets wat de ME spellen prima onder de knie hebben.

Ik weet dat er veel mensen zijn die (voornamelijk computer) rpg zien als zoveel mogelijk stats waaraan je lekker kan knutselen, maar voor mij persoonlijk is dat altijd van minder belang geweest. Misschien komt 't door mijn ervaring met pen & paper rpg's, waarbij ik altijd voor het roleplaying ga, en vrijwel nooit aan min-maximizing doe.
RPG is imo diepte, dat kan door stats zijn maar hoeft niet. Van wat ik van jou begrijp zit dat wel goed dus.

Thx!
Gebaseerd op m'n eerste 8 uur zit dat inderdaad wel snor. Blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik heb al een aantal "wow!" momentjes voorbij zien komen :)

T.
Lees de reactie op de post hieronder aub...
Voor de mensen die de PC versie hebben!: 8-)
http://www.alienwarearena...y/mass-effect-3-giveaway/

Mass Effect 3 M-90 Indra Sniper Rifle Giveaway
Not everyone will survive. An ancient alien race, known only as “Reapers”, has launched an all-out invasion leaving nothing but a trail of destruction in their wake. Earth has been taken, the galaxy is on the verge of total annihilation, and you are the only one who can stop them. The price of failure is extinction…

Mass Effect 3 is here! Get ahead of the rest by getting this in-game item from Alienware Arena. The M-90 Indra Sniper Rifle is sure to have you wiping out the enemy. This is the only rifle in the game that can fire high powered electrified rounds.

More about the weapon:

Reverse-engineered from the Cerberus Arc Projector, the Indra is a prototype sniper-rifle that fires a path of ionized air, then electrifies targets with a lightning bolt of electricity. By first piercing a target with a high-powered shot, the Indra weakens kinetic shields and maximizes damage to electrical systems.

**Please note this M-90 Indra Sniper Rifle key will only work on the PC version of the game.

[Reactie gewijzigd door Snake_eYes op 9 maart 2012 09:45]

Thanks! Gelijk geregistreerd op Alienwarearena en de code geredeemed :)
(wat een raar woord eigenlijk "geredeemed" ;D )
Je mag natuurlijk gewoon "ingewisseld" gebruiken...
Bedankt voor de tip, gelijk eentje gescoord :)
Tnx ook hier een gun gescoord :)
Ook mijn dank voor deze link. Heerlijk wapen. Doet niet veel damage, maar je kan tenminste een beetje doorschieten als sniper :)
Het scannen van planeten was sowieso al een gimmick daarom heb ik het zolang mogelijk links laten liggen. Ik snap niet hoe ze met het systeem hadden kunnen komen waarbij er constant achter je aan wordt gezeten door de reapers wanneer je teveel aandacht trok bij het scannen van planeten. Pas nadat je een missie doet is de aandacht weer verminderd, waar ik later achter kwam. Punt bij mij was ik had geen echte side missions meer en alleen maar de finale om te starten. Dus overal waar ik kwam werd ik achtervolgd. Met tegenzin de finale maar gedaan.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 9 maart 2012 12:38]

Ik lees hier heel veel ongefundeerde posts die zo van het Bioware Social Network af lijken te komen. Een paar punten (en mijn mening daarover):

Multiplayer is niet nodig voor volledige readiness. Er zijn volgens Bioware voldoende war assets in de singleplayer game om dat te bereiken, ook als je de mp nooit aanraakt.
Erg belangrijk. De MP is nu populair maar over een jaar waarschijnlijk behoorlijk uitgestorven. Ook dan moet je alle resultaten kunnen behalen. Ik ben zelf niet zo van de multiplayer shooters maar deze vind ik wel geinig. Komt omdat het co-op is. Eigenlijk is de enige mp die ik speel coop (L4D, "DoW2: Last Stand, Borderlands bijv).

De DLC is uit het spel geknipt om de spelers uit te melken.
Of de DLC door het "core" ME3 team is gemaakt of niet vind ik niet zo relevant. Dat een deel van de assets van de DLC al op de game disks staan verbaast me ook niks. Het verhaal van de DLC is echt niet pas bedacht nadat ME3 naar de schijfbakkers gestuurd was. Ik las ergens dat het verhaal parallel is geschreven, maar de missie zelf (het level dus) pas is gemaakt nadat ME3 gold was. Maar ook dat is niet zo belangrijk. Voor zover gespeeld vind ik de dlc zeker iets toevoegen, maar alleen qua extra informatie. Informatie die interessant is voor de fans en zeker toevoegt aan het geheel, maar op geen enkele manier noodzakelijk is voor het verhaal van ME3.

Is dit uitmelken? Ik denk het niet. Het is een extraatje, leuk maar niet essentieel. Kies maar of je het je geld waard vindt. Dat ze er meer aan verdienen is zeker zo maar je hoeft het niet te kopen natuurlijk. Net als dat je ook niet alle opties op je nieuwe auto nodig hebt om 'm met plezier en comfort te gebruiken. En deze dlc is geen sterkere motor maar meer de airco: fijne toevoeging maar gaat ook prima zonder.

Dumbed down even more
Merk ik zelf niets van. Af en toe heb ik het idee dat Shep wel erg lang doorpraat zonder dat ik een keuze kan maken maar ik heb nog niet echt meegemaakt dat ik met verbazing zat te kijken naar mijn scherm. De wapen-mods zijn m.i. een aardige toevoeging maar er is niet genoeg keus voor mij: vrij duidelijk wat de beste zijn, geen keus tussen 2 goede opties. Het speelt, precies zoals als ME2 trouwens, weg als een mission-based shooter met wat RPG elementen erbij.

Ik heb het einde nog niet bereikt maar tot nu toe is de sfeer prima. Ik heb echt een gevoel van urgentie, voel me veel meer dan in ME2 geneigd om te blijven focussen op het verhaal. in 2 was er eigenlijk geen verhaal, het was teambuilding, daardoor had ik geen enkel probleem met "weken" bezig zijn met sidequests. Al met al vind ik het verhaal (een paar tranentrekkende cliché's daargelaten) beter uit de verf komen dan in 2. Ik ben dan ook erg tevreden.

Het enige punt van kritiek dat ik heb is het cover systeem, shep rolt/sprint te vaak cover in als ik dat niet wil, het kost dan tijd om weer weg te komen. Vooral in mp is dat een issue omdat het tempo hoger ligt. Maargoed, dat is misschien gewenning.
Ik ben net klaar met het uitspelen van ME3, ik heb hierbij mijn eigen "Shepard" gebruikt.
En ik zeg met alle eerlijkheid, in alle spellen die ik gespeeld heb is dit de eerste waarbij ik met tranen in de ogen toekeek, meerdere malen.

De keuzes die ik had gemaakt waren niet optimaal, maar het waren wel mijn keuzes, dus moest mijn Shepard ook met de consequenties leven. Bioware heeft dit prachtig geschreven.

De storyline alleen was voor mij al genoeg, het voelde als een einde, het was een einde, en ik verwacht niet dat er dit jaar nog een spel uitkomt die dezelfde diepte brengt als Mass Effect.
Is het verhaal te volgens als je ME 1 and ME 2 niet hebt gespeeld?
Het verhaal is vast te volgen, maar waarom zou je jezelf het genoegen ontnemen van ME1 en ME2? zijn iets van een tientje per stuk als je even goed kijkt, dat is het dubbel en dwars waard. Persoonlijk vind ik ME1 beter dan ME2, maar ik ben één van de weinigen...
het is idd een zeldzame mening, ik vond 1 gewoon veel fijner met al die wapens/armors en mods.

ik vond het heel jammer dat dat er bij 2 uitgesloopt was en dat we in plaats van dat allemaal minigames kregen die na de 2e x doen al heel irritant waren (vooral het planet scanning).

3 maakt dat wel weer goed, er is echt een enorm arsenaal wapens te verzamelen :)
Vooral op het gebied van verhaal vond ik ME1 veel beter dan ME2. ME1 was een stuk epischer.
Ik zou aanraden in elk geval ME2 wel te spelen, anders valt het allemaal wel heel koud op je dak. Te volgen: ja. Maar zéker veel leuker als je al bekend bent met in elk geval ME2.
Gisteravond het spel voor het eerst (deel 3 bedoel ik dan) gespeeld (PC) en het was 03:00 voordat ik er erg in had :X Wat een ontzettend mooie game. _/-\o_

Graphics zijn mooi, geluid is top, Ben bang dat ik het weekend niet veel naar buiten zal komen !. Het menu voor upgrades en selectie van wapens en cover systeem mag inderdaad beter. Kortom.. toppertje..
Je kan nog de graphics verder opkrikken (via config mass effect in je start menu) en daarnaast ook nog de settings boosten via catalyst control centre (als je een ATI kaart hebt).
Ik heb de game een uur gespeeld en heb hem van mijn computer gehaald. Wat een waardeloze afgang van zo'n prachtige serie.
ME2 helemaal stuk gespeeld tot op ultra hard toe, keer op keer kon ik er geen genoeg van krijgen en nu krijgen we dit?
Sorry EA en Bioware, you have made bloatware, wat een opgepompte cinematische actiegame dat helemaal niks meer te maken heeft met de rpg die ME2 was en die dat spel zo goed maakte.
Helaas, mijn spel wordt doorverkocht, hier ga ik geen tijd aan weggooien.
1 uur gespeeld? ik zou toch minimaal voorbij de tutorial spelen om een gefundeerde mening te hebben.
Het feit dat je ME2 een rpg noemt zegt me al genoeg lijkt, want het was verre van een rpg meer te noemen, al helemaal in vergelijking ME1. Veel schieten/actie etc in het 2de deel, en weinig rpg elementen. En een uurtje gespeeld zeg je.. Poe poe ;)
Warning: Don't Feed the Trollz. :D

on-topic:
Dit spel is een van de weinige spellen tegenwoordig die echt de moeite waard zijn. De productie kwaliteit vindt je dan ook niet zozeer terug in de graphics (WoW is ook spuuglelijk maar toch spelen 10 miljoen mensen het) maar meer in de gameplay en de dialogen.

Mijn advies:
Ga eerst het spel eens een fatsoenlijke kans geven (meer dan 1 uur spelen a.u.b.) en probeer het dan nog maar een keer.
Jammer dat je het spel maar een uur de tijd geeft. Als ik kijk hoe ik me voelde in de eerste 2 uur van ME1 (die verdomde Citadel en de tijd die je daar kwijt bent) en daarom gestopt was had ik nu het heerlijke verhaal van Mass Effect nooit meegekregen.

Daarnaast vraag ik me af wat je bedoelt met bloatware? Ik kan enkele negatieve dingen bedenken over ME3 maar bloatware is verre van een term die ik zelf zou gebruiken. Tevens vergelijk je ME3 met ME2, die ook al dezelfde focus had op actie en al veel minder een RPG was dan ME1. Sterker nog, met de grotere keuzes in powers, wapens en mods kan ik zeggen dat ik ME3 nog even net ietsjes meer een RPG vind dan ME2. Beiden hebben naar mijn mening teveel een focus naar het actie schietgedeelte, daar heb je helemaal gelijk in.

Hopelijk dat je nog van gedachte verandert want de serie niet tot een einde brengen is ook erg zonde.
Me 1 heb ik 2 keer gekocht om daarna weer door te verkopen aangezien het mijn game niet was tot ik hem de 3e keer kreeg en door de eerste 2 uur heen kwam en toen is het 1 van mijn beste ervaringen op gamegebied geworden. Wat een toppertje.

Ben nu eindelijk pas in deel 2 gezogen (omdat ik graag 3 wil kopen :+ ) en het blijft een spel waar je even de tijd voor moet nemen en vooral geen andere games tussendoor blijven spelen :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True