Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

2010: de wederopstanding van de tablet

21-12-2010 • 09:00

175

Multipage-opmaak

Een nieuw product?

Computerfabrikant Asus wist in 2007 een nieuwe markt te creëren door een kleine laptop met simpele hardware uit te brengen, en dit een netbook te noemen. Was dit een nieuw product, of oude wijn in nieuwe zakken? De meningen zijn hierover nog steeds verdeeld, maar het lijkt erop dat we in 2010 met tablets een vergelijkbare situatie te pakken hebben. De hardware is immers al tijden voorhanden, en voor de software kan leentjebuur worden gespeeld bij zowel pc's als smartphones. De vraag is dus gerechtvaardigd of tablets wel werkelijk zo nieuw en revolutionair zijn als de fabrikanten ons willen doen geloven.

Tablet PC met Windows XPVoor we iets zinnigs over tablets kunnen zeggen, moeten we eerst duidelijk voor ogen krijgen wat een tablet precies is. Fabrikanten brengen al jarenlang producten uit die ze 'tablet' noemen. Microsoft bracht van Windows XP zelfs een speciale versie voor tablets uit. Daarbij mikte het bedrijf uit Redmond op apparaten die behoorlijk anders zijn dan de tablets die nu in de winkel liggen. In Microsofts visie waren tablets mobiele x86-pc's die met een stylus bestuurd moesten worden. Een ander product dat een tablet genoemd zou kunnen worden, is de pda. In de jaren 90 werd bijvoorbeeld Palm groot met de verkoop van zakcomputers, die net als de tablet-pc's van Microsoft met een stylus bediend werden.

Nokia 770 Internet tabletDe huidige tablets, zoals de iPad en Galaxy Tab, zijn vooral gebaseerd op ideeën en technologieën uit de smartphone-industrie. Nokia was een van de eerste telefoonfabrikanten die zijn expertise inzette om een tablet te maken. In 2005 kwam het met de Nokia 770; een tablet met het Maemo-besturingsysteem. Twee jaar later werd dit apparaat opgevolgd door de N800. Beide apparaten waren sterk gericht op webbrowsen en multimedia-playback. Net als de tablet-pc's van Microsoft en de pda's van Palm konden ook de tablets van Nokia nog met een stylus bediend worden.

Wat de meeste mensen tegenwoordig onder 'tablet' zullen verstaan, zijn apparaten als de iPad: platte machines die met een touchscreen bediend kunnen worden, en die bedoeld zijn voor de consumptie van online- en multimediacontent. Tot afgelopen jaar was het nog geen fabrikant gelukt om een tablet te laten doorbreken, maar Apple wist in 2010 met de iPad het eerste serieuze verkoopsucces te bewerkstelligen. Dat betekent niet dat het bedrijf nu op zijn lauweren kan rusten: sinds de introductie van de iPad hebben vele concurrenten aangegeven met een eigen tablet te zullen komen. Meer nog dan dit jaar lijkt 2011 dan ook het jaar van de tablets te worden. In dit artikel blikken we terug op de ontwikkelingen in 2010 en kijken we vooruit naar wat 2011 op tabletgebied gaat brengen.

iPad: de aftrap

Apple iPadToen Apple-voorman Steve Jobs begin 2010 de iPad onthulde, waren maar weinig mensen echt verrast. Geruchten over een tablet van het bedrijf deden al lange tijd de ronde, en met de iPhone was het al duidelijk dat Apple over de benodigde kennis en ervaring beschikte. De iPad is met zijn 9,7"-scherm flink groter dan de iPhone, maar heeft onder de motorkap veelal dezelfde hardware. De processor is, net als bij de iPhone, gebaseerd op de arm-architectuur, en ook intern heeft de iPad veel weg van een smartphone. Ook aan de softwarezijde heeft Apple de lessen die het leerde bij de ontwikkeling van de iPhone, goed weten toe te passen. Er kwam iPad-ondersteuning in het mobiele iOS-besturingssysteem, en zo kon Apple de early adopters trakteren op een Appstore die uitpuilde van de bruikbare applicaties.

Daarmee onderscheidt de iPad zich van de tablet-pc's die we op de vorige pagina noemden. Het doel is niet langer om de desktop mobiel te maken; Apple heeft de simpele, gestroomlijnde interface van de smartphone in een grotere form factor gegoten. Dat het bedrijf uit Cupertino daar goed aan heeft gedaan, staat buiten kijf: de iPad is een groot succes en is in feite het startsein voor een ware tablet-race. Bijna elke grote hardwarefabrikant heeft momenteel een tablet in productie die met de iPad moet concurreren.

Een nieuwe markt

FlipboardNiet alleen andere fabrikanten zijn wakker geschud door de introductie van de iPad, ook veel mediabedrijven zien in de tablet het perfecte platform om geld te verdienen met digitale versies van papieren publicaties. Bij de introductie van de tablet waren er naast de honderdvijftigduizend iPhone-apps nog maar weinig iPad-specifieke applicaties beschikbaar, maar inmiddels zien we steeds meer apps verschijnen die speciaal voor de iPad gemaakt zijn. Bij de introductie hadden The New York Times en The Wall Street Journal al een iPad-app met een digitale editie van hun kranten klaarstaan. Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van onder andere Fox News en The New York Post, zou momenteel samen met Apple aan The Daily werken, een digitale krant die exclusief voor de iPad wordt gemaakt. Ook grote tijdschriften proberen hun voortbestaan te verzekeren met digitale edities.

De iPad heeft dus niet alleen op hardewaregebied een nieuwe markt gecreëerd, ook het maken van content voor het platform zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Een tablet mag echter wel een hoge-resolutiescherm hebben, dat betekent niet dat een interface volgestopt kan worden met kleine knoppen en elementen, zoals op een normale desktopcomputer. Aan de ander kant zijn de interfaces van smartphone-apps vaak weer te simpel om goed uit de verf te komen op het scherm van een tablet. Applicaties als Flipboard, een gepersonaliseerd magazine dat een deel van zijn inhoud van sociale netwerken haalt, laten zien dat softwareontwikkelaars voor tablets talloze nieuwe mogelijkheden hebben en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

iPad 2

Apple zit ondertussen ook niet stil. Het bedrijf zou al lange tijd werken aan een opvolger van de iPad. Vermoedelijk krijgt de hardware, net als bij de iPod en de iPhone, een jaarlijkse update. Welke verbeteringen Apple wil doorvoeren in de tweede versie van zijn tablet is nog niet bekend, maar waarschijnlijk krijgt het apparaat ondersteuning voor videobellen via Facetime, en mogelijk zullen ook de afmetingen aangepast worden. Een officiële aankondiging wordt in de eerste maanden van 2011 verwacht.

Android: de concurrent

Aangezien de iPad op Apples eigen iOS draait, moesten de bedrijven die de concurrentie met de tablet wilden aangaan, op zoek naar een geschikt besturingssysteem. Googles Android bleek hiervoor de logische keus. Het besturingssysteem wordt al ingezet op veel smartphones - die hardwarematig veel weg hebben van tablets - en net als bij de iPad zijn er al duizenden applicaties beschikbaar.

Maar waar Apple alle tijd heeft gehad om iOS geschikt te maken voor de resolutie van de iPad, was men bij Google niet goed voorbereid op de grote vraag naar tablets. Bij de introductie van de iPad was de recentste Android-versie 2.1, die maximaal een resolutie van 800x480 pixels ondersteunt. Versie 2.2, die enkele maanden later aangekondigd werd, bracht hier geen verandering in. Dit was voor bijvoorbeeld LG reden genoeg om zijn Android-tablet uit te stellen in afwachting van een versie die beter geschikt is voor grotere schermen.

Het huidige aanbod Android-tablets

Samsung Galaxy TabHoewel Android als tablet-OS dus nog een inhaalslag te maken heeft, zijn er toch fabrikanten geweest die Android 2.2 volwassen genoeg vonden om er een tablet mee te lanceren. Samsung onthulde in september op de IFA-beurs in Berlijn zijn eerste Android-tablet: de Galaxy Tab. Net zoals de iPad als de grote broer van de iPhone gezien kan worden, heeft de Galaxy Tab veel overeenkomsten met de Galaxy S-smartphone van hetzelfde bedrijf.

Samsung heeft gekozen voor een 7"-scherm met een resolutie van 1024x600 pixels en een op 1GHz geklokte Hummingbird-processor. De fabrikant wist Android 2.2 voor zijn Galaxy Tab zodanig aan te passen dat het een resolutie van 1024x600 kon gebruiken, maar voor ontwikkelaars waren er nog geen richtlijnen over het ontwikkelen voor een tablet form-factor. Dat had tot gevolg dat niet alle applicaties het scherm even goed benutten, en in sommige gevallen maar een klein deel van het schermoppervlak beslaan. Hoewel de goedkoopste editie van de Tab meer dan 600 euro kost, wist Samsung in de eerste maand na introductie 700.000 exemplaren te verkopen. Volgens het bedrijf kan het momenteel niet aan de vraag voldoen.

Toshiba Folio 100Toshiba introduceerde op dezelfde beurs ook een tablet. De Folio 100 is met zijn 10,1"-scherm flink groter dan de Tab, en beschikt over een dualcore Tegra2-soc van Nvidia. Ook Toshiba is erin geslaagd om Android 2.2 met een resolutie van 1024x600 te laten draaien. De Folio werd minder enthousiast ontvangen ontvangen dan de Tab, en vooral de kwaliteit van het beeldscherm zou te wensen over laten. Ondanks de lage prijs van 399 euro is de Folio nog geen verkoopsucces: verschillende winkels in Engeland zouden de tablet al uit de handel gehaald hebben, omdat veel ontevreden klanten het apparaat terugbrachten. Toshiba zou de huidige voorraden nog willen uitleveren en zich daarna willen richten op de ontwikkeling van een verbeterde versie.

Het Franse Archos besloot groots uit te pakken en liet op diezelfde IFA-beurs maar liefst vijf Android-tablets zien, met schermgroottes variërend van 2,8" tot 10,1". De kleinere modellen werden gepresenteerd als mediaspeler, maar de grotere modellen moeten de concurrentie aangaan met de iPad, de Tab en de Folio.

Naast de drie bovengenoemde fabrikanten zijn er ook al heel wat tablets aangekondigd, die de markt nog niet bereikt hebben. Viewsonic heeft er een aantal aangekondigd, en de Indiase startup Notion Ink werkt al sinds 2009 aan zijn eerste tablet, de Adam. Deze krijgt een speciaal tft-scherm van Pixel Qi, waarvan de backlight uitgeschakeld kan worden om stroom te besparen, en om de leesbaarheid in direct zonlicht te verbeteren.

Gingerbread en Honeycomb

Hoewel consumenten dus al de keuze hebben uit een aantal Android 2.2-tablets, moest Google het besturingssysteem beter geschikt voor tablets maken. Begin december bracht het bedrijf daarom versie 2.3 van Android uit, die ook wel bekend staat onder de naam Gingerbread. In deze editie is officieel ondersteuning voor grotere schermen en resoluties toegevoegd. De nieuwe sdk stelt ontwikkelaars in staat om aan te geven hoe hun applicaties er op een tablet-formfactor moeten uitzien. De interface van Gingerbread is echter nog steeds geoptimaliseerd voor weergave op een smartphone.

Vermoedelijk wordt Honeycomb, de opvolger van Gingerbread, de eerste editie die volledig voor tablets is geoptimaliseerd. Google-topman Andy Rubin demonstreerde Honeycomb onlangs op een tablet-prototype van Motorola, waarbij te zien was dat de interface er anders uitzag dan we tot nu toe van Android gewend zijn. Zo is er een permanente taakbalk waarmee apps kunnen worden gestart, en die laat zien welke apps er draaien. Verder liet hij zien hoe bepaalde Google-apps, zoals Gmail, het grotere schermoppervlak benutten. Het is nog niet bekend wanneer Honeycomb officieel aangekondigd wordt, maar omdat Google de hete adem van Apple in de nek voelt, zal het bedrijf er alles aan doen om Honeycomb zo snel mogelijk marktrijp te maken. Vermoedelijk zal dit ergens in de eerste helft van 2011 zijn.

Android Honeycomb

De andere concurrenten

Windows 7

HP Slate mockup (klein)Ondanks de opkomst en de populariteit van tablets die op smartphones zijn gebaseerd, blijft Microsoft vasthouden aan zijn slate-pc-concept. Bij de introductie van Windows 7 besteedde het bedrijf veel aandacht aan de ingebouwde handschrift- en stemherkenning, en aan de ondersteuning voor touchscreens.

In januari van dit jaar toonde Steve Ballmer op de CES-beurs een Windows 7-tablet van HP. In de maanden erna bleef het onduidelijk wanneer de tablet zou uitkomen, en er was zelfs even sprake dat het apparaat het daglicht niet meer zou zien. Dat was uiteindelijk niet het geval, maar HP heeft er wel voor gekozen de Slate 500 alleen uit te brengen voor de zakelijke markt.

Naast HP zijn ook fabrikanten als Archos, Viewsonic en Asus bezig met Windows 7-tablets. De eerste ervaringen wijzen uit dat het draaien van een desktop-OS op een tablet een aantal moeilijkheden met zich meebrengt. Zo zijn pc-applicaties vaak gemaakt voor hoge-resolutieschermen, waarbij wordt aangenomen dat de gebruiker een muis gebruikt. Zelfs op een relatief groot 10"-tablet is het in Windows 7 moeilijk om met de vingertop kleinere interface-elementen te selecteren. Om dat probleem op te lossen kiezen veel fabrikanten ervoor een eigen grafische schil over Windows 7 heen te leggen, die gemaakt is voor vingerbediening. Hoewel dit de bediening versimpelt, zorgt het er wel voor dat de gebruikerservaring per fabrikant verschilt.

Ballmer liet recentelijk dan ook weten dat het bedrijf van plan is om Windows 7 in de toekomst verder voor tablets te optimaliseren. Hij gaf Media Center als voorbeeld van een interface die goed met de vingers bediend kan worden, en denkt dat Windows 7 met enkele verdere aanpassingen en grotere knoppen prima geschikt is als tablet-OS.

Het ontbreken van een Windows 7-appstore maakt het besturingssysteem minder geschikt als iPad-concurrent, maar in 2011 zullen toch veel Windows 7-tablets de markt bereiken. Intel liet recentelijk weten dat Toshiba, Lenovo, Dell, Fujitsu, Asus, Motion Computing, Cosmos en ExoPC in 2011 allemaal met één of meer Windows 7-tablets zullen komen.

MeeGo

Begin dit jaar kondigde Nokia aan dat het zijn Maemo-besturingsysteem zou samenvoegen met Intels Moblin. Het resultaat van die fusie is al enige tijd in ontwikkeling en luisert naar de naam MeeGo. Met dit op Linux gebaseerde besturingssysteem mikken de ontwikkelaars op verschillende typen hardware, waaronder telefoons, notebooks en ook tablets. Afgelopen zomer toonde Intel op de Computex-beurs in Taiwan voor het eerst de tablet-versie van MeeGo, draaiend op het Atom-platform.

Heel veel is er nog niet bekend over MeeGo op tablets, maar uit een video van een vroege alpha-versie blijkt dat het homescreen bestaat uit verschillende kolommen, waar doorheen gescrold kan worden. Daarnaast is een meer tradtioneel homescreen met applicatie-iconen beschikbaar, en er is een taakbalk aanwezig. Volgens Intel zullen in 2011 in ieder geval Acer, Gemtek, WeTab en IndaMixx tablets met het nieuwe OS op de markt brengen. In tegenstelling tot Googles Android en Apples iOS, krijgt MeeGo geen appstore, en zal elke fabrikant dus een eigen online winkel voor applicaties moeten inrichten.

BlackBerry

Ook telefoonfabrikant RIM, bekend van de BlackBerry-telefoons, kondigde in september een tablet aan: de Playbook. Deze is voorzien van een 7"-scherm, een dualcore Cortex A9-soc en 1GB werkgeheugen. Fabrikant RIM nam eerder dit jaar het bedrijf QNX over en kwam daarmee in bezit van het gelijknamige besturingssysteem. Dat OS, dat onder andere html 5, Java, Flash 10.1 en Adobe Air, ondersteunt, drijft nu de Playbook aan. De hardware zou snel genoeg zijn om 1080p-content af te spelen. Aan de achterzijde is de tablet voorzien van een 5-megapixelcamera, en de voorzijde huisvest een 3-megapixelcam die voor toepassingen als videobellen is bedoeld. De Playbook moet begin 2011 voor consumenten beschikbaar zijn.

BlackBerry Playbook

webOS

Ook HP wil begin 2011 een tablet uitbrengen. Deze zal niet op Windows 7 of Android draaien, maar op het webOS-besturingssysteem, dat HP eerder dit jaar in bezit kreeg toen het Palm overnam. Palm introduceerde het besturingssysteem in 2009 samen met zijn Pre- en Pixi-telefoons, en na de overname heeft HP de ontwikkeling voortgezet. Het op Linux gebaseerde OS is inmiddels bij versie 2.0 aangekomen, en HP heeft al laten dat zijn webOS-tablet waarschijnlijk Palmpad gaat heten. Op welke manier HP de vertaalslag van smartphonescherm naar tabletformaat wil maken, en of dat invloed gaat hebben op de interface van webOS, is nog niet duidelijk.

Mockup: HP Slate met WebOS

Wat brengt 2011?

Zoals gezegd wordt 2011 vast en zeker een jaar met een enorm aanbod van tablets van vele fabrikanten. De twee belangrijkste onderscheidende kenmerken van al die modellen zullen het besturingssysteem en de form factor zijn. Daarnaast zullen er grote verschillen in kwantiteit zijn, zowel in het aantal tablets per fabrikant als in het aantal tablets met een bepaald OS. Zo hoef je geen Nostradamus te heten om te weten dat Apple in 2011 niet opeens met vijf verschillende iPads zal komen. Wel bestaat er een kleine kans dat het bedrijf met meer dan één form factor zal experimenteren. Hetzelfde geldt voor HP met webOS en RIM met BlackBerry OS.

Android

Android zal in 2011 vermoedelijk verder fragmenteren. Tablets met versies 2.2, 2.3 en 3.0 zullen naast elkaar bestaan, en fabrikanten zullen net als bij smartphones waarschijnlijk doorgaan met het inbouwen van hun eigen interfaces. Daarnaast zullen er modellen uitkomen die niet in officiële samenwerking met Google tot stand komen en daarom niet over toegang tot de Android-market beschikken. In een markt waar apps steeds belangrijker worden, zal het interessant zijn om te zien hoe apparaten het doen die niet zijn aangesloten op een grote applicatiewinkel.

Googles besturingssysteem loopt momenteel achter op iOS, en het is de vraag hoe lang het nog duurt voordat Android de achterstand inhaalt - als dat al gaat gebeuren. Softwareontwikkelaars voor smartphones zijn momenteel niet al te happig op Android; voor veel bedrijven heeft het uitbrengen van een iPhone-app prioriteit. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ontwikkelaars veel tijd steken in tablet-apps voor Android, in elk geval totdat Honeycomb is verschenen. Wel kunnen we al met enige zekerheid zeggen dat Android-kopers de grootste keuze zullen hebben. Of dit genoeg is om te zorgen dat Android een succesvol tablet-OS wordt, valt nog te bezien.

iOS

Het is moeilijk om te zeggen wat we in 2011 van Apple kunnen verwachten. Als Apples huidige koers wordt aangehouden, hoeven we niet op revolutionaire veranderingen te hopen. Een volgende iPad zal waarschijnlijk wel enkele vernuftige nieuwe features kennen, maar zal vooral een doorontwikkelde en geoptimaliseerde versie van de huidige iPad zijn. Omdat Apple met zijn tablet een flinke voorsprong op de concurrentie heeft, zal het bedrijf - mede door de forse userbase - waarschijnlijk nog een tijd heer en meester op de tablet-markt blijven. Zolang bedrijven voor iOS als lead-platform blijven kiezen bij de ontwikkeling van apps, ziet de toekomst er voor Apple rooskleurig uit.

Windows 7

Microsofts keuze om een desktop-OS op een tablet te draaien, zou er weleens voor kunnen zorgen dat het bedrijf een aparte markt creëert. Het is niet waarschijnlijk dat veel gebruikers volgend jaar zullen twijfelen tussen een iPad of een Windows 7-tablet, omdat de apparaten - nog afgezien van het uiterlijk - in het dagelijks gebruik compleet verschillend zijn.

De keuze van HP om zich met de Slate 500 alleen op de zakelijke markt te richten, is in dat opzicht vermoedelijk veelzeggend. Het ontbreken van een uniforme simpele interface en een applicatiewinkel kan ervoor zorgen dat Windows 7-tablets vooral zakelijk gebruikt worden. Of Microsofts plannen om de interface verder voor tablets te optimaliseren het mogelijk zullen maken om de overstap naar de consumentenmarkt te maken, zal de tijd moeten leren.

Overigens heeft Microsoft nog een andere ingang tot de tabletmarkt. In 2010 introduceerde het bedrijf Windows Phone 7, een nieuw besturingssysteem voor smartphones die mensen het achterhaalde Windows Mobile moet laten vergeten. Hoewel Microsoft bij de lancering aangaf dat Windows Phone 7 puur voor telefoons bedoeld was, is het bedrijf daar de laatste tijd wat minder stellig over. Of dat betekent dat we in de toekomst Windows Phone 7-tablets gaan zien is allerminst duidelijk, maar de wijze waarop de interface is opgebouwd, met veel horizontaal scrollen, zou op een tablet goed uit de verf kunnen komen.

De rest

Bedrijven die tablets zullen uitbrengen op basis van webOS, MeeGo en BlackBerry OS zullen waarschijnlijk vergelijkbare obstakels op hun pad tegenkomen. Ze zullen zich moeten bewijzen tegenover de gevestigde leider, de iPad. Daarnaast zullen ze ontwikkelaars moeten overhalen om aandacht aan hun platform te besteden. Waar gebruikers vroeger nog genoegen namen met de functionaliteit die een apparaat out of the box leverde, verwacht men nu dat de mogelijkheden via apps uitgebreid kunnen worden.

Op de Consumer Electronics Show, die van 6 tot 9 januari in Las Vegas wordt gehouden, zullen naar verwachting al heel wat tablets gelanceerd worden. Welke uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen, vertellen we in het tablet-jaaroverzicht van 2011.

Reacties (175)

175
172
69
0
0
62
Wijzig sortering
Mijn complimenten voor het goed geschreven artikel, zeer prettig om alles op een rijtje te hebben :)

Ik zit zelf te denken aan ipad2, maar na een desktop, laptop, iphone vraag ik me af of een tablet nog iets toevoegt of dat het puur een hebbeding gadget is.
Als je alles op een rijtje hebt staan, dan kun je wel bedenken dat een tablet een gadget is, die niet echt een aanvulling is, maar meer een compilatie van veelgebruikte toepassingen en functionaliteiten van al die apparaten. Behalve dan dat het niet voor al die toepassingen ook écht geschikt is.

Een kennis van mij heeft een tablet en iPhone, en is daar helemaal wild van. Simpelweg omdat een gewone computer voor hem te ingewikkeld is. Ik denk dat dat vooral een goede markt is voor tablets. Maar ook voor kinderen zijn het mooie apparaten, omdat ze er niet zoveel op kunnen verknallen en alle functionaliteiten erg toegankelijk zijn.

Echte tweakers zullen het denk ik meer een mooi hebbedingetje vinden in plaats van dat ze het kopen om de extra functionaliteit.
Echte tweakers zullen het denk ik meer een mooi hebbedingetje vinden in plaats van dat ze het kopen om de extra functionaliteit
Ik denk dat je er naast zit, want voor mij persoonlijk is een tablet veel meer dan een hebbedingetje, en dan heb ik al een netbook, laptop, desktop en een home server staan, en toch gebruik ik mijn iPad veruit het meeste van allemaal. Waarom? Omdat het simpelweg een veel toegankelijker apparaat is dat voor de dingen die ik het meeste doe thuis (browsen, dingen opzoeken, lezen, filmpjes kijken en andere media consumptie) simpelweg veel fijner werkt dan al die andere apparaten.

Op de een of andere manier verwachten mensen dat een tablet 'meer' moet kunnen dan een laptop oid, voordat het een handig of nuttig apparaat kan zijn. Het hoeft helemaal niet meer te kunnen, als het het maar beter kan. Internetten of snel dingen opzoeken kan een tablet simpelweg beter dan een laptop, ik kan er niks anders van maken. Is het een product dat je per se ergens voor nodig hebt? Nee, in 9 van de 10 gevallen niet. Is het een product met duidelijke meerwaarde voor toepassingen die heel erg veel mensen vaak gebruiken: absoluut. Dat noem ik geen hebbedingetje, dan zou zo'n beetje elk luxe product dat het leven makkelijker of leuker maakt een hebbedingetje zijn.
Dacht ik ook, maar uiteindelijk gebruik ik het tablet nu meer dan m'n laptop voor simpele allerdaagse zaken (en die bleek ik dus het meeste te doen uiteindelijk). Voor het programmeerwerk e.d. loop ik nunaar boven waar m'n laptop aan een 24 inch scherm ligt. Tablets zijn instant-on en practischer qua bouw. Op het werk gebruik ik het geval nu ook voor het lezen van papers en besprekingen, ook weer veel prettiger dan een laptop, simpelweg omdat je directe interactie hebt op het scherm en er dichter op zit... naast het feit dat m'n laptop geen ips scherm heeft.
Persoonlijk denk ik dat Android de nieuwe "windows" wordt van de mobiele telefoons en tablets, ben het dus niet eens met de conclusie of het nog te bezien valt of Android een succesvol tablet-OS wordt. Apple is met iOS te duur voor het grote publiek, net als het met macOS te duur is, en zal dus altijd in de enkele procenten marktaandeel blijven.

Windows kost geld, nauwelijks marktaandeel nu, en weinig apps. Er is nu nog geen lock-in op Windows voor tablets, zoals er wel is voor pc's.

Ik zet mijn geld op Android, voor smart phones nu al verreweg het grootste marktaandeel.
Ik denk zelf eigenlijk meer dat Android de nieuwe "apple" wordt van de tablets.

Windows is windows voor desktop omdat iedereen er praktisch mee opgegroeid is. Op school werk je met windows, op het werk werken 99% van de bedrijven met windows.

Apple heeft nu 1-2 jaar de tijd om zich in de enterprise/educatie-wereld in te slaan. En als ik de berichten mag geloven, doen ze dat aardig (vooral in amerika).
Scholen testen massaal (met succes) de ipad. Bedrijven omarmen de ipad, en dan niet alleen voor de salesafdeling, ziekenhuizen testen al het gebruik van de ipad, rechtbanken, advocaten, allemaal gaan aan de ipad..

En het ziet er niet naar uit dat Android in 2011 apple ingehaald kan hebben, dus Apple heeft 2 jaar de tijd.
De waardige androidtablets worden in Q1 geintroduceerd, gelaunched waarschijnlijk in Q2. Alles wijst er naar uit dat iPad 2 ook in Q1 geintroduceerd wordt, launch Q2.

En als een systeem eenmaal geintegreerd is, dan kom je er moeilijk van af. (kijk maar naar IE6)
Ik denk zelf eigenlijk meer dat Android de nieuwe "apple" wordt van de tablets.
Ik denk dan eerder de "Linux" van de tablets.
(Pun intended)
Ik zie Android niet echt als de luxe versie van de tablets, zoals Apple de luxe versie van de PC levert.
Ik zie Android meer als de standaard, en Apple voor de extra fancy pancy.

Dat er tot op heden veel iPad's zijn verkocht is niet raar, want er was nauwelijks concurrentie.

Nu komen Android pads uit met vergelijkbare hardware en kwaliteit voor 1/3 of 1/4 van de prijs (ook gewoon bij Foxconn en dergelijke vandaan). Verreweg de meeste mensen gaan echt geen iPad meer kopen voor de prijs van een gemiddelde laptop als ze voor 150-200 euro iets vergelijkbaars kunnen krijgen. Anders hadden de meeste mensen wel een Apple computer (op het argument van compatibiliteit na dan, ook een reden voor mij om niet naar macOS te gaan).

Windows for tablets wordt de nieuwe "linux" van de pc's denk ik.
raar dat die galaxy tab meer moet kosten, het kon toch goedkoop, want ja je betaald alleen voor het merk, een 1/3e, 1/4e van de prijs, hoe oud ben je ? moet je nog eens nodig je economielesjes gaan volgen.

android word geen standaard, want ik ga er niet mee werken. een standaard voor jezelf ? ja mag best, als je graag wilt kloten ipv aan het werk te gaan.
Of Android een succesvol tablet-OS wordt, kan op 2 manieren geinterpreteerd worden: 1) succesvol omdat het het meest verkocht wordt, 2) succesvol omdat de kwaliteit boven de concurrentie uitsteekt.

Het artikel heeft het over *2, niet succesvol vanwege de kwaliteit. Android wordt alleen veel verkocht omdat het momenteel naast iOS de enige concurrent van betekenis is en omdat de prijzen van Android telefoons nou eenmaal een stuk lager liggen dan die van de iPhone.

Je geeft zelf al aan dat macOS te duur is en je bedoelt natuurlijk dat Apple's computers te duur zijn voor de massa en daarom zal het marktaandeel idd laag blijven. Het is nooit de intentie geweest van Apple om te concurren op prijs, alhoewel de iPad niet al te duur is voor de kwaliteit die het biedt.

*1 Android
*2 blijft Apple voorlopig marktleider. Ik denk dat we meer concurrentie kunnen verwachten van de andere op Linux gebaseerde OS'en dan van Android als het op kwaliteit aankomt, zoals johnbetonschaar hierboven al zo netjes weergeeft.
Anoniem: 196662 @mstam21 december 2010 14:14
1 is altijd het gevolg van 2 op lange termijn.
Niet helemaal, zie bijvoorbeeld betamax / VHS verhaal e.d.
Of Apple zo goed is weet ik niet, in het fancy pancy department wel ja.

iOS ondersteund bijvoorbeeld niet eens flash (tot mijn grote verbazing) terwijl dit eigenlijk wel tot de basis hoort vind ik. De nieuwere versies van Android doen dat wel, zonder enige extra kosten.

En zo zijn er wel meer dingen die je voor € 600 euro zou verwachten, terwijl dit op een € 150 Android tablet gewoon aanwezig is.
maar die 150 euro kloon werkt dan ook gewoon ruk.

kwaliteit <> kwantiteit.

ik dacht dat het gebruikelijk was op t.net om apple fanboys als kuddedieren te beschouwen, jij staat model voor de realiteit: marktaandeel + so-so-software = kuddedier.

windows, android, 1 pot nat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34095 op 22 juli 2024 16:57]

Of Apple zo goed is weet ik niet, in het fancy pancy department wel ja.

iOS ondersteund bijvoorbeeld niet eens flash (tot mijn grote verbazing) terwijl dit eigenlijk wel tot de basis hoort vind ik. De nieuwere versies van Android doen dat wel, zonder enige extra kosten.
En het werkt nog steeds voor geen meter. Apple implementeert geen halve oplossingen. Als Adobe na al die jaren eens met een plug-in komt die als een speer draait, zal Apple de eerste zijn om die in haar mobiele producten te verwerken.
Jammer dat er helemaal niet op de hardware-ontwikkelingen wordt ingegaan (tegra 2, intel atom enz).
De auteur zal niet op de hardware zijn ingegaan omdat het enkel om gebruikservaring gaat. Wat heeft een 2 GHz hexa-core tablet voor toegevoegde waarde als er Android 2.2 op draait en de fabrikant verzaakt om met updates te komen? Een tablet is zo goed als de zwakste schakel, wat in de meeste gevallen dus de software is.
Dat is ook niet het meest belangrijke. Het gaat hier om de plotselinge evolutie van de tablet-markt an sich en wat we kunnen verwachten, dat fenomeen (in deze mate) is geheel nieuw en alle fabrikanten zijn in beweging. Het wordt dus weer eens een spannende tijd in de IT-wereld en dat is alleen maar leuk, tech-specs zie ik al jaaaren maar wat er uiteindelijk van terecht komt is maar weinig indrukwekkend (zeker als je het dan onderling vergelijkt).
Anoniem: 318025 21 december 2010 14:15
Hoezo Googles besturingssysteem loopt momenteel achter op iOS? Wat mij betreft is dat andersom. Android heeft iOS al in gehaald en Android is toepasbaar op smartphones en tablets en iOS voor iPad is niks anders dan een licht aan gepaste iOS van de iPhone.

Dat kan met Android ook wel.

Ik heb een iPhone 3G gehad en sinds ik een HTC Desire HD heb geniet ik van veel meer vrijheid en ik heb ook nog widgets dat ze voor iOS ook nog moeten uitvinden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 318025 op 22 juli 2024 16:57]

Haha ach iedereen denkt er anders over, ben er zelf ook van overtuigt hoor dat Android voor loopt, echter op bepaalde punten natuurlijk op andere punten loopt iOS weer voor... Dat is het hele mooie er aan, je kan gewoon kiezen :D
Nou ieder zijn ding hoor, maar ik denk dat je er in zo'n beetje elk opzicht behoorlijk naast zit. De iOS versie voor de iPad voegt juist expliciet standaard user interface elementen toe die goed werken op een tablet, een mechanisme om applicaties te maken die verschillende user interfaces gebruiken als je ze op een iPhone of een iPad draait, een iPad-specifieke app store, en de meegeleverde standaard applicaties van Apple (Mail, ibooks, iPhoto, iTunes, Safari) zijn helemaal opnieuw gemaakt voor de iPad. Voor de rest is het inderdaad hetzelfde OS als op de iPhone, maar dat is juist heel het punt. Android heeft letterlijk (nog) helemaal niks om applicaties te maken die specifiek op tablets draaien, sterker nog, tot Gingerbread werden tablet resoluties en de Android market voor tablets niet eens ondersteund, en elke Android applicatie kan nog steeds alleen gebruik maken van standaard widgets en layout managers die speciaal voor telefoon schermen zijn bedoeld.

Ook dat iOS achter loopt op Android is echt nergens op gebaseerd, als je gaat kijken naar de beschikbare frameworks, standaarden, ontwikkeltools, etc. enz. dan kan Android daar nog lang niet aan tippen. Android heeft een klein aantal features die beter uitgewerkt zijn dan iOS (home screen met widgets, en notifications bijvoorbeeld) maar daar is alles wel zo'n beetje mee gezegd.

Dat je nu 'veel meer geniet van vrijheid' moet je maar even toelichten want voor mij is dat niks meer dan een loze kreet omdat je geen betere argumenten kan verzinnen waarom Android volgens jou iOS al ingehaald heeft.
Dat je nu 'veel meer geniet van vrijheid' moet je maar even toelichten want voor mij is dat niks meer dan een loze kreet omdat je geen betere argumenten kan verzinnen waarom Android volgens jou iOS al ingehaald heeft.
Denk bijv aan VLC op iOS, te weinig vrijheid om de app te zijn die het op de (windows) desktop ook is (de alleskunner), omdat het gewoon niet kan/mag doen wat het doel van de app is van Apple.

Of wat dacht je van de vrijheid om NIET de browser, homescreen, email-app, keyboard, phone-app van fabrikant te gebruiken (oke misschien noem ik hier nu wat op wat al niet meer van toepassing is)? Of een muziek app die ze EIGEN muziek afspeelt ipv dat het een soort skin is voor de stock player/API... (powerAmp op Android installeert namelijk ze eigen libaries en speelt direct op de hardware af ipv de standaard API). En of die apps stuk voor stuk nou echt beter zijn gaat het helemaal niet om en is een persoonlijk iets! Of wat dacht je van de integratie van apps, als ik bij contacten op het plaatje van iemand klik en die heb ik bijv ook op whatsapp komt daar een icoontje en kan ik daar direct whatsappen. En als klapper op de vuurpijl iTunes, komt NEVER NOOIT meer op een PC van me!

Uiteraard kan ik een antwoord verwachten dat het je niet boeit om een andere homescreen oid te gebruiken, maarja dat soort dingen zijn iig voor MIJ de rede om toch lekker bij Android te blijven! Ben ook erg benieuwd of Yipman iets anders bedoelde of eht met me eens is ;)
[...]
Uiteraard kan ik een antwoord verwachten dat het je niet boeit om een andere homescreen oid te gebruiken, maarja dat soort dingen zijn iig voor MIJ de rede om toch lekker bij Android te blijven!
Alleen jammer dat je OS zo traag geüpdatet wordt en goede spelletjes en apps, waar het toch eigenlijk om draait, ontbreken omdat ontwikkelaars er geen brood in zien betaalde apps voor Android te ontwikkelen.

Dus is het kiezen tussen je teletubbie homescreen of een up-to-date OS met de beste apps. Vandaar dus dat het met de kwaliteit van de komende Android tablets ook triest gesteld zal zijn.
Je hele post is irrelevant aan de discussie die we hielden, dus leuk dat je op alle mogelijke manieren Android probeert af te kraken door je mening voor de 100ste keer weer als soort feiten te brengen ;)

Maar om in tegenstelling tot jouw WEL inhoudelijk te reageren en dus niet over een bijzaak ga lopen blaten om een reactie te geven...

Hoezo traag? Ik draai Android 2.3 al 2 dagen, binnen 48 uur dat ie officieel is uitgekomen.. ik draai 2.2 ook nog steeds, ernaast namelijk en omdat het kan :D

Hoezo hebben ontwikkelaars geen zin om spellen te maken voor Android? Ik heb er een stuk of 30 op me telefoon staan :) Waarvan de helft bijna nog betaald ook! Tevens komen er meer dan genoeg spellen uit en worden er ook genoeg aangekondigd :) Zelfs spellen met de UE-engine ;)

Ik kies gewoon wat ik wil, een Android telefoon, met up to date OS en genoeg spellen en apps die me bevallen! Dat jij er een andere mening over hebt beinvloed mijn keuze niet en de rede die ik heb al helemaal niet :)

edit: teletubbies? Ik zie ze niet hoor:
http://lh3.ggpht.com/_8l2...720/SC20101221-172357.png

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:57]

Hoezo traag? Ik draai Android 2.3 al 2 dagen, binnen 48 uur dat ie officieel is uitgekomen.. ik draai 2.2 ook nog steeds, ernaast namelijk en omdat het kan :D
Ja traag. Hoeveel van de 80+ modellen draaien officieel 2.3? 2 of 3 misschien? Dat gaan we straks op de tablets dus ook krijgen. Je koopt een tablet en vervolgens ben je aangewezen op custom ROMs om een beetje te kunnen bijblijven.

Hier een paar voorbeelden van games waarvan het merendeel niet voor Android beschikbaar is.

Dus leuk dat je je homescreen kunt aanpassen maar wat heeft het voor toegevoegde waarde als het aan goede content voor je telefoon of tablet ontbreekt?
Mooie vergelijking ook, Android heeft tientallen toestellen en Apple heeft een aantal wat op 1 hand te tellen is, goh... moeilijk hoor :Z

De toegevoegde waarde van een goede homescreen vind ik dat ik zelf mag bepalen wat ik belangrijk vind ipv. dat Apple dat voor me doet, ze geven je niet eens een keuze.

Laat ieder toch in z'n waarde en kies wat je wilt, beiden OS-en zijn prachtig en de ene hecht meer aan werken volgens de standaard hoe die door Apple bedacht is (wat prima is) en de ander wil zelf een beetje de vrijheid hebben hoe alles eruit ziet en werkt. Ik heb persoonlijk gekozen voor het laatste.
Mooie vergelijking ook, Android heeft tientallen toestellen en Apple heeft een aantal wat op 1 hand te tellen is, goh... moeilijk hoor :Z
Apple verkoopt computers die op 1 hand te tellen zijn, Windows draait op honderden verschillende configuraties. En toch kun je Windows altijd van de laatste updates voorzien. Jouw vergelijking slaat dus als een tang op een varken. Google heeft hier gewoon een grote fout gemaakt.
Probeer jij maar eens Windows 7 te draaien op een 468 waar wel Windows 3.11 op draait...wacht, dat kan niet :D Wat was je punt ook alweer?
Jawel ben wel met je eens hoor. Je hebt bijvoorbeeld ook dolphin een volledige functionele browser met echte tabs en dus niet zoals die in de standaard browsers van iOS en Android zijn verwerkt, maar echt zoals je van firefox kunt.

En ook is intergratie van Voip clients mogelijk, bijvoorbeeld met CSipSimple, je belt gewoon over voip direct vanuit je contacten omdat je de keuze heb tussen voip en gsm.

En dan heb je ook nog flash player, steve jobs kan zeggen wat ie wilt, maar flash player heeft toch echt een toegevoegde waarde, zo kun je sites volledige bekijken en hoef je niet te doen met allemaal blokjes waar je geen plugin van hebt omdat het niet mag van Apple.

En ik heb hiervoor 2 jaar een iPhone gehad, het klopt die updates zijn snel, maar bij iOS 4 was mijn iPhone 3G plots hartstikke traag en dat is nooit echt hersteld ( Die heb ik verkocht voor 180€ ).
Succes met widgets, die krijg jij misschien pas bij de iPhone 6, hoezo iOS lig voor Android. En ondanks de aanpassingen in iOS blijft de iPad gewoon een grote iPhone, in Android zit vrijheid dat fabrikanten zelf het OS kunnen aanpassen voor tablets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 318025 op 22 juli 2024 16:57]

Overdrijven is ook een vak he :D

Wat een fabrikant met Android kan kan Apple natuurlijk ook met iOS want het is hun eigen source iOS 4 voor de iPad is niet voor niks pas net uit iit die voor de iPhone...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:57]

alleen jammer dat de fabrikanten onbekwaam zijn om die vrijheid goed te benutten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de traagheid van custom-UI shell's die ze schrijven bovenop android.
De vrijheid van een usb poort hebben, onee dat is hardware en niet van software afhankelijk.
Apples filosofie is: waarom heb je usb nodig? usb is een technologie, die jij verwart met een feature. Aangezien de iPad over draadloze verbindingen beschikt is het mogelijk d.m.v SOFTWARE om andere apparaten daarmee te vebinden. Ik heb in mijn nieuwe notebook toch ook geen VGA of Parallele poort meer zitten. Dit zijn oude meuk dingen die enkel maar stroom en plaats zouden opvreten.
Softwareontwikkelaars voor smartphones zijn momenteel niet al te happig op Android; voor veel bedrijven heeft het uitbrengen van een iPhone-app prioriteit. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ontwikkelaars veel tijd steken in tablet-apps voor Android, in elk geval totdat Honeycomb is verschenen.
Geldt dat nu nog, en zo ja, is daar ook enige onderbouwing voor?

Ik denk dat afgelopen tijd ontwikkelaars de enorme vlucht van Android waarschijnlijk niet (op tijd) hebben zien aankomen, waardoor er wellicht meer ingezet is op de iPhone. Met als gevolg dat apps vaak eerst voor de iPhone zijn uitgebracht. Er moet namelijk in geval van wat complexere apps rekening worden gehouden met een aanzienlijke ontwikkelingstijd.

Nu het echter duidelijk is dat Android qua absolute aantallen iOS duidelijk voorbij zal streven, zal het steeds aantrekkelijker worden om ook (eerst) voor Android te gaan ontwikkelen. iOS heeft wel als voordeel voor ontwikkelaars dat het een 'veiliger' platform is, in die zin dat het volgens mij noodzakelijk is je toestel te jailbreaken om er apps illegaal op te zetten. Hier op Tweakers zal het jailbrak-percentage waarschijnlijk hoger dan gemiddeld zijn, maar ik ken niet veel mensen met een gejailbreakte iPhone. Overigens zie ik ook niet veel mensen met een custom-rom van Android, maar op dat platform is het (tot nu toe althans) eenvoudiger om een app illegaal (ook op een stock-rom) te installeren, en dat kan ontwikkelaars van apps neigen eerder voor iOS te gaan ontwikkelen. Aan de andere kant is juist die grotere vrijheid een van de belangrijkste redenen van de enorme groei van Android, en een ontwikkelaar wil uiteindelijk natuurlijk zoveel mogelijk apps betaald afzetten.
Wat je op Android ziet is dat er eigenlijk voornamelijk 2 soorten applicaties ontwikkeld worden: ten eerste kwalitatief goede, meestal gratis applicaties van de 'grote jongens' (Facebook, Google, etc, maar ook kleinere ontwikkelaars die al grote populariteit hebben op andere platforms, bijvoorbeeld Tweetdeck), en ten tweede huis-tuin-en-keuken freubels van hobbyisten, die soms goed zijn maar meestal vrij waardeloos. Het soort applicaties dat totaal lijkt te ontbreken op Android zijn kwalitatief hoogwaardige betaalde applicaties van kleine (Indy) developers, en dat is (vind ik persoonlijk) op iOS juist veruit de interessantste categorie. Ik denk dat dit te maken heeft met de relatief hoge investering die nodig is om een echt goede Android applicatie te maken die op veel verschillende toestellen en OS versies werkt, gecombineerd met een hoog risico dat je weinig verkoopt, een probleem dat Android volgens mij ook nog steeds parten speelt (market niet op elk toestel beschikbaar, beperkte betalingsmethodes, een publiek dat vaak juist voor Android kiest omdat het goedkoper is en dus weinig bereid is te betalen voor applicaties).

Ik zit af en toe met de HTC van mijn broer te klooien om te kijken wat er voor tegenhangers van applicaties en spellen op mijn iPhone te krijgen is voor Android, maar ik kom elke keer tot de conclusie dat er een enorm gat zit in het aanbod, en dat er gewoon veel en veel meer interessante en hoogwaardige applicaties voor iOS zijn, dus ik denk dat het artikel hier dezelfde conclusie trekt.
We zijn het eens, alleen vind ik de voorspelling dat dat ook in de toekomst zo zal blijven niet goed onderbouwd worden. Daarbij geef ik aan dat iOS voor veel ontwikkelaars aantrekkelijker is omdat het voor hen 'veiliger' is, jouw toevoeging dat je bij iOS maar met een beperkt aantal toestelvarianten rekening hoeft te houden draagt daar ook zeker tot bij, maar er wordt mijns inziens veel te makkelijk voorbijgegaan aan de aan zekerheid grenzende verwachting dat er over een tijdje aanzienlijk meer Android-toestellen op de markt zullen zijn dan iOS-toestellen.
Heb zelf een android tablet en heb ook de ipads geprobeerd. Leuke dingen voor onderweg maar voor de rest eigenlijk een hebbeding. Zit te denken om het te verkopen en een netbook te kopen. Vind het gebrek aan een toetsenbord gewoon hinderlijk als je iets anders wilt doen dan facebook, emails / sites lezen, films kijken, etc.
Bluetooth toetsenbordje en klaar.. net zo (on)practisch als een hele laptop/netbook meesjouwen, maar in sommige gevallen wel handig.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 16:57]

Al eens gehoord van een rugzakje,kan je ook je handschoenen en sjaal in kwijt.
Denk niet dat je met de ipad in je hand loopt, die stop je ook in een tasje. Daar kan makkelijk een keyboard bij, en een usb kaartje, webcam kaartje, ...kaartje
Wil je een mooie tablet? Weleens gehoord van de Kno? De naam is te lullig voor woorden, maar het machientje des te mooier. En o ja... er staat een speciale versie van Ubuntu op. Check hier eens:

http://www.omgubuntu.co.u...t-kno-to-ship-this-month/

Scroll ook eens naar beneden op de pagina. Daar zie je de Kno in actie! Mooi..... :9~

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 16:57]

Zo hebben we er velen voorbij zien komen, kan ik het al kopen? Bovendien heb je hier wel weer het nadeel dat het enorm veel ruimte in beslag neemt en vrij zwaar zal zijn, precies zaken die een tablet juist interessant maken en of het dan als single tablet nog mooi werkt is ook nog afwachten, het filmpje is zuiver een reclame-filmpje.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 16:57]

Anoniem: 384994 21 december 2010 21:43
de exo pc is idd een fantastisch apparaat. ik schrijf er nu mee terwijl ik op de bank lig.
alles doen wat ik wil in w7 vanaf de bank..
sinds afgelopen weekend 8n bezit. ik zal de reviewlink van tech radar bijvoegen.
oh ja, ze hebbben ms als partner binnen gehaald, sinds dit weekend te koop in hun stores.
http://www.techradar.com/...exopc-slate-913878/review
ja alleen geen verzending naar nederland :(
waar heb jij hem gekocht en voor hoeveel? :D
Goed artikel!

Ik ben me net aan het verdiepen in de tablets.
Voor mezelf heb ik de Ipad 32 gb besteld, maar ik zoek nog en tablet voor mijn dochter van 6.

Eigenlijk ter vervanging voor de dvd speler voor in de auto, dat ze dan nog een spelletje kan spelen is mooi meegenomen.
De dvd speler is nu defect en om er daar 1 van te kopen vind ik een beetje achterhaald.

Zijn er al mensen die er meer inzitten dan ik?
Ik kom tot een Point of View tablet van 7" met 256 mb ram en 2 gb uitbreidbaar tot 20 gb.
Dat voor 130 euro. Moet wel betaalbaar blijven, het is voor een kind.

Of de Archos, maar kan nergens vinden wat daar aan ram inzit.

Maar ik sta open voor alternatieven want ik zie in de us tig x meer opties dan hier.
En ja, afwachten is voor de gemiddelde consument denk ik de beste optie.

[Reactie gewijzigd door pt1 op 22 juli 2024 16:57]

Waarom zou je een kind van 6 een tablet geven? Dat ze op de PC/laptop spelen vind ik al goed.
Straks spelen de kinderen niet buiten maar houden ze een video theekransje
Ja, precies, vind het ook niet zo'n goede ontwikkeling.

Toen ik klein was speelde ik met duplo, lego, voetbal en ook af en toe op de Nintendo 8bit. Nu zitten ze vastgekleefd aan het beeldscherm heb ik het idee.
Mmm, toen ik klein was speelde ik met lego, chemie-setjes, de Nintendo, Commodore C-16 en Amiga (tot diep in de nacht). Ben toch uitstekend terecht gekomen en heb zelfs enorme voordelen daarvan in m'n huidige baan. Mijn zoon beweegt ook meer dan voldoende (daar zorg ik als ouder gewoon voor) en krijgt techniek ook mee.

Belangrijker is dat kinderen weer wat meer gevoel meekrijgen voor andere mensen zodat ze straks wat normaler achter het stuur zitten.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 16:57]

Idd , ik mocht geen nintendo hebben vroeger, en daar ben ik nu blij om. Ik game nu ook geregeld , maar mijn jeugd had er heel anders uitgezien indien ik toen die nintendo zou gekregen hebben.
In de plaats kreeg ik een decoupeerzaag waar ik al heel veel plezier aan heb gehad :)
Als je het geld ervoor hebt waarom niet?? Je kunt er video mooi mee bekijken en spelletjes spelen en meer.
Dat geouwehoer over dat kinderen niet meer buiten spelen komt me ook de strot uit, daar ben je als ouder toch zelf bij. Dat ze een iPad ofzo hebben wil nog niet zeggen dat ze er 24 uur per dag mee pielen.
Als vroeger kinderen veel aan het lezen waren werd er toch ook niet gejankt dat ze meer buiten moesten spelen. En en kan ook nog hoor.
Precies, goed opletten dat het niet de spuigaten uitloopt. M'n zoontje van nog geen 3 kan al wel met de iPad "werken" (hij snapt idd hoe het geheel werkt, starten van apps, scrollen, zoomen, door foto's en video's bladeren... duidelijk waarom het succesvol is, het iOS is gewoon logisch van opzet). Verder zijn er apps om te puzzelen etc. etc. Ik denk juist dat kinderen zo veel sneller bepaalde vaardigheden krijgen die zeer nuttig zijn later. Hoe je het inzet en hoeveel is waar je ouder voor bent.
ze speelt niet op de pc, heeft geen nintendo oid.

Dvd speler is defect, dus ik zoek iets wat alles een beetje kan: tv kijken, spelletjes spelen.
Lijkt mij een betere deal dan een losse cd speler en een nintendo dsi
nintendo DS en zo'n R4 kaartje, dan kan ze films kijken op d'r DS.
Of een PSP, dan kan het zonder hacks.
Waarom zou je een kind van 6 een tablet geven? Dat ze op de PC/laptop spelen vind ik al goed.
Straks spelen de kinderen niet buiten maar houden ze een video theekransje
Dat doen ze al jaren? :+ computerspellen zijn ook gewoon onderdeel geworden van het dagelijkse leven van den jeugd van tegenwoordig. Een tablet is gewoon nog een keuze erbij, net zoals een gameboy dat 15 jaar geleden was.
De Archos heeft voor zover ik weet 256mb ram, alsook de 10" versie.
Ik heb een dochter van 2 (ook zoon van 5) en die roept al om de iPad als ik van mijn werk thuis kom. En als ze die niet krijgt wil ze de iPhone :)
Ze weet al haar spelletjes, foto's prima te vinden. Heel leuk om haar te zien "vegen" met die kleine vingertjes. De enige knop die ze gebruiken is de home knop dus er kan eigenlijk niks mis gaan. Spelletjes en leerspelletjes in het nederlands zijn er zat, ook voor 6 jarigen.
Je kan hem in de auto in een autohouder zetten achterop je hoofdsteun en ze kunnen er films mee kijken. Het is kinderlijk eenvoudig qua bediening.
Anoniem: 384540 21 december 2010 09:21
Spannende ontwikkelingen, ik ben erg benieuwd wat 2011 wat dat betreft gaat bieden. Ik verwacht op een of andere manier persoonlijk veel van de Playbook. Denk dat ook de volwassenheid van android 3.0 een belangrijke rol gaat spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.