Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart Review

Dimby
27 april 2010, laatste update op 25 december 2010, 16.157 views

Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart

In de doos Als je de postbode niet mist krijg je een kleine doos thuis met daarin je iPad. Als je de doos opent ligt bovenin je nieuwe aankoop. Daaronder vind je enkele boekjes, de lader, de USB kabel en natuurlijk het bekende velletje Apple stickers. De boekjes zijn zoals gewoonlijk niet zo interessant en het betreft hier een Amerikaanse lader, als je een iPad importeert moet je hiervoor wel een verloopstukje van 8 euro aanschaffen Het viel me op dat er vrijwel geen ruimte was tussen de iPad en de randen van de doos. Ondanks dat het stevig karton is waren de hoekjes van de doos iets beschadigt en waren er geen oortjes meegeleverd met het apparaat. De iPad is verpakt in plakkende folie wat zeer makkelijk te verwijderen is. Als je het...

Pluspunten

• Mooi design
  • Perfect gewicht
  • Geweldig scherm
  • Ruime variatie aan apps
  • Uitstekend uitgewerkte apps die zowel landscape als portrait werken
  • Snelle en gebruiksvriendelijk interface

Minpunten

• Geen Flash ondersteuning
  • Safari biedt ruimte voor verbeteringen
  • Weinig/geen tweak mogelijkheden
  • Geen multitasking
  • Enigszins prijzig

In de doos
De iPad is verpakt in plakkende folie wat zeer makkelijk te verwijderen is. Als je het apparaat voor het eerst aanzet moet je hem eerst activeren en synchroniseren met iTunes voordat je kunt genieten. Ook laad de iPad niet op via de USB uitgang van mijn Windows pc, je bent dus gebonden aan je muur adapter.

Tip: Als je van plan bent een iPad te kopen verzend dan niet met USPS, ze beloofde een 3 tot 10 werkdagen verzending maar uiteindelijk heeft het 18 dagen geduurt. Reken bij de 16GB versie ook op zo'n 74 euro invoeringkosten (BTW en inklaringkosten).

Vormgeving
Dingen die je meteen opvallen aan de iPad zijn het formaat, gewicht en design.

Formaat
De iPad is niet groot, aan de bovenkant is het circa 5 cm kleiner dan een A4’tje en aan de zijkant een dikke 2cm. Om precies te zijn ik het apparaat 24,2cm bij 19,9cm bij 1,3cm (op zijn dikste punt). Het scherm heeft een 4:3 ratio, wat zo zijn voor en nadelen heeft. Zo kun je niet breedbeeld films kijken in hun volle glorie doordat je lelijke zwarte balken aan de boven en onderkant overhoudt. Een voordeel van deze ontwerp keuze is dat het apparaat precies groot genoeg is. Websites laden mooi, je hoeft niet naar links op rechts te scrollen. Emails zijn goed te lezen enzovoorts. Ook zou je bij een 16:9 verhouding een langer apparaat krijgen wat persoonlijk zeer onhandig lijkt.

Gewicht
De iPad is zwaar, mijn weegschaal geeft 691 gram aan. Toch is het gewicht absoluut geen nadeel! Het
gewicht voelt precies goed aan en is perfect over het apparaat. Ook komt het sterk en
degelijk over en heeft het een 40cm val overleeft zonder een schrammetje.

Design
Over smaak valt natuurlijk te twisten, persoonlijk vind ik het een geweldig design. Je ziet
nergens naden lopen. En de aluminium achterkant om sterk en degelijk over. Apple heeft
ervoor gezorgt dat alles er zo simpel mogelijk uitziet, en dat is ze aardig gelukt al zeg ik het
zelf. Aan de linkerkant vind je 2 knoppen, 1 om de rotatiebeveiliging te activeren en 1 om
het volume te regelen.
Aan de bovenkant vind je aan de rechter kant de aan/uit knop en linker kant een kleine
microfoon met daarnaast en geluiduitgang.
Aan de onderkant vind je de 30pins connector met daarnaast de speakers. De
speakers zal ik verderop in mijn review bespreken.
Alle knoppen zijn van plastic gemaakt die mooi overeenkomen met het zwart van het scherm. Toch vind ik ze enigzins goedkoop aanvoelen en hoop ik dat ze het lang gaan volhouden.

Het 9,7 inch multitouch scherm met een resolutie van 1024 x 768 is natuurlijk één van de grootste verkooppunten van het apparaat. Het scherm zit er inderdaad geweldig uit, van welke kant je het ook bekijkt. Aan de zijkanten van het scherm vind je een 2cm dikke zwarte rand die ideaal is om je duimen te laten rusten. De helderheid is instelbaar en daarnaast is er een ambient sensor aanwezig om zelf de helderheid aan te passen.
De hele bovenkant is afgesloten met een vetafstotende “glazen” plaat ( ik zeg glazen tussen haakjes omdat het niet zo klinkt). Ondanks de vetafstotende laag merk je dat het scherm enorm vettig wordt na een uurtje gamen. Echter is het met een doekje er zo weer af te halen.

Hardware

Wifi
De ontvangst van het apparaat is goed te noemen, overal waar ik normaal met mijn iPhone en laptop ontvangst heb, heb ik ook ontvangst op de iPad. Toch merk ik dat het signaal 3-4 meter eerder wegvalt van bij bijvoorbeeld mijn laptop.

Bluetooth
Bluetooth heb ik eerlijk gezegt amper gebruikt. Een keyboard pairen met de iPad is makkelijk en snel. Maar je kunt maar 1 apparaat tegelijk aan je iPad koppelen.

Opslag
De iPad komt in een 16GB 32GB en een 64GB versie. Welke versie jij nodig hebt hangt geheel van je wensen (en budget) af. Ik heb de 16GB versie waarvan ik werkelijk 14.02GB kan gebruiken. Tot nu toe heb ik 45% van de opslag gebruikt en ondervind ik nog geen hinder van ruimtekort.

Processor
De iPad is snel, heel snel! Programma’s starten en sluiten instant en spellen laden snel. 720p films kunnen zonder enige hapering worden afgespeeld. Kortom een echt werkpaard.

Speakers
Zoals ik al had verwacht zouden de speaker geen geweldig 5.1 geluid geven en dit doen ze inderdaad niet. De stereo speakers doen voor de doorsnee gebruiker een goed werk. Muziek kan op het hardst worden afgespeeld zonder dat het geluid raar gaat doen. Ook is er een lichte bass te voelen. Echter raad ik je aan om bij films of muziek je eigen oordoppen te gebruiken.

Batterij
Zoals Apple belooft zit er een uitstekende batterij in die je in 4 uurtjes volledig oplaad. Hoelang de batterij meegaat hangt af van wat je er mee doet en de instellingen zoals helderheid. Als je gewoon internet, emailt en af en toe een filmpje op youtube kijkt redt je de tien uur net. Bij films wordt het helaas wat minder, filmkijkend heb ik zo’n 8 uur gehaald.

Temperatuur en geluid
Het toestel bevat geen ventilatoren of lucht-ingangen en is muisstil in gebruik. Ook merk ik, zelfs bij intensief gebruik, amper warmte ontwikkeling aan zowel de achterkant als de voorkant. Wel treedt er niet hinderlijke warmteontwikkeling op als je het apparaat oplaad en op hetzelfde moment gebruikt.

Overige hardware
Ook zit er aan de bovenkant een microfoon ingebouwd al snap ik hier (nog) niet het nut van aangezien er geen voice recorder oid op zit. In de zwarte rand van het scherm zit ergens een lichtsensor verstopt die, indien gewenst, automatisch de helderheid aanpast. Net zoals bij de iPod en iPhone zit ook hier een zeer nauwkeurige versnellingsmeter is dit uitermate geschikt is voor het spelen van bijvoorbeeld racespellen.

Software
Apple heeft ook hier uitstekend werk geleverd en de iPad wordt geleverd met OS 3.2. De gehele interface van alle software is voor zowel portrait als landscape ontworpen waardoor je het apparaat op iedere mogelijk manier kunt vasthouden.
Toch is het ontbreken van multitasking een gemis. Ondanks dat je snel kunt switchen tussen applicaties moet je toch een spelletje afsluiten om even een emailtje te lezen. Gelukkig zit in OS4 wel multitasking.
Ook kun nu het je springboard in zowel landscape als portrait gebruiken en je eigen wallpaper kiezen! Voor de tweakers onder ons is het lang niet genoeg, zonder een jailbreak heb je geen toegang tot het systeem en valt er weinig aan te passen (of stuk te maken). Voor de normale mens is het perfect, geen gekloot met mappen of instellingen, geen moeilijke installaties van programma’s. Kortom het werkt gewoon.

Apps die je meegeleverd krijgt:
  • Safari
  • Kaarten
  • Notities
  • Agenda
  • Contacten
De iBooks app is gratis te downloaden in de store en de iWork apps moeten aangeschaft worden voor $9,99 per stuk.

Screen rotation
Je kunt het apparaat in iedere gewenste houding vasthouden en het beeld draait vrijwel instant mee, veel sneller dan bij bijvoorbeeld de iPhone 3GS. Indien je op je zij het apparaat wilt gebruiken kun je de rotatie vergrendeling aanzetten door een knop aan de zijkant.

Toetsenbord
In landscape vult het toetsenbord net niet het halve scherm waardoor je genoeg ruimte hebt om typen. Het toestenbord is ingedeelt in verschillende types voor tekst, cijfers en/of tekens. Toch mis ik de fysieke feedback van een toestenbord waardoor blind typen er niet in zit. Ook kan het toetsenbord bij lange na niet tippen aan een fysiek toetsenbord. Zelfs als ik kijk tijdens het typen maak ik nog regelmatig typfouten. Het apparaat vast houden en dan typen zit er ook niet in. Mijn duimen zijn net niet groot genoeg om het midden van het toetsenbord goed te bereiken. Dit betreft zowel het toetsenbord in landscape als in portrait.

Store
De Store is te vergelijken met de Store van iTunes. Je kunt programma’s rechtstreeks op je apparaat downloaden vanuit de store. Alle apps staan hier in categorieen en ook zijn er Top Charts en Features. In de store vind je zowel iPad als iPhone apps. Ik raad je echter aan om alleen voor de iPad apps te gaan. Je kunt iPhone apps ook op je iPad draaien, ze werken dan op hun normale iPhone resolutie met de optie het twee keer zo groot te maken ( net niet schermvullend ). Deze vergroot optie vergroot alles letterlijk twee keer waardoor het enorm lelijk is en ook nog een een stuk minder gebruikersvriendelijk wordt.

Tip: Indien je een iPad wilt importeren let er wel op dat je een Amerikaans account nodig hebt voor de store. Met je Nederlandse account kom je niet eens de store in. Als je geen Amerikaans betalingsmiddel hebt is de truc om met een iTunes US gift card een account aan te maken. Deze kun je kopen op diverse sites waaronder eBay. Wel kun je de iPad synchroniseren en activeren met je Nederlandse account. Ook kun je je iPad laten synchroniseren met beide accounts tegelijk.

Ik zal nu kort enkele meegeleverde apps bespreken, screenshots van de apps kun je onderaan de review vinden.

Safari
Apple claimt dat dit de manier is om het web rond de surfen maar maakt dit maar deels waar. Pagina’s laden bijna even snel als op je computer, mit je goede wifi ontvangst hebt, en renderen goed. Javascript kan worden uitgevoerd waardoor je een bijna complete pc ervaring krijgt. Het kinetisch scrollen en inzoomen is een uitstekende toevoeging aan het geheel. Toch zijn er enkele tegenvallers. Zo werkt het switchen tussen pagina’s (tabs) niet lekker. Naast het limiet van maximaal 9 pagina’s moet je steeds naar het totale overzicht van websites gaan. Het zou beter zijn om tabs in te voeren. Als je switcht naar een andere pagina wordt deze pagina ook nog eens herladen. Daarnaast kun je geen websites met Flash afspelen. Hierover is valt enorm te twisten maar ik mis het maar een klein beetje. Grote websites hebben de HTML5 standaard overgenomen waardoor video’s af te spelen zijn maar een meerdendeel nog niet wat echt jammer is. Flash gamen doe ik niet in Safari, daarvoor zijn er apps.

Mail
Voor de doorsnee gebruiker is deze app perfect om je emailbox mee te beheren. Het is zeer overzichtelijk en werkt snel. Bijlages kunnen rechtsreeks geopent worden in de app zelf en natuurlijk werkt het in zowel portrait als landscape. Een email opstellen gaat snel maar toch maak ik nog regelmatig typfouten door het toestenbord. Het is eigenlijk een uitstekend uitgewerkte versie van de iPhone applicatie aangezien er geen nieuwe features zijn toegevoegd.

iPod
Ook hier is een speciale iPad interface voor ontworpen die werkt zoals je zou verwachten. Alleen snap ik (nog) niet het nut van de iPod app. Ik heb geprobeert hem als draagbare MP3 speler te gebruiken maar hij is gewoon te groot om even uit je tas te halen en van afspeellijst te wisselen.
Owja, waar is de coverflow gebleven?

YouTube
Dit heeft Apple eveneens uitstekend uitgewerkt. Films kijken doe je op hoge kwaliteit en met hoge snelheid. Daarnaast kun je film klein bekijken en tegelijkertijd de comments doorlezen.

Maps

Werkt lekker snel maar zonder een dergelijke locatiebepaling of 3G is het buiten huis vrijwel nutteloos.

Foto’s en video’s
Zelf zie ik me niet zo snel de foto app gebruiken aangezien de iPad geen camera heeft. De foto's zijn net zoals op de iPhone snel door te bladeren en je kunt leuke effecten gebruiken indien je het apparaat als foto lijstje gebruikt.
Video’s zien er geweldig uit door het gemis van een 16:9 verhouding zijn er bij de meeste films onder en boven twee lelijke balken te zien. Films worden zonder enige hapering afgespeeld.

Enkele apps die ik aanraad
  • Twitterfic (gratis) – Snel en makkelijk tweets van andere volgens
  • Sorted ($0,99) – Hou jij van verschillende lijstjes maken dan is dit je app
  • Pages ($9,99) – Een tekstverwerker speciaal gemaakt voor touch gebruik en alle features heeft die een normale tekstverwerker ook heeft
  • Wikipanion (Gratis) – Snel artikelen lezen op je iPad
  • iBooks (Gratis) – De e-reader applicatie van Apple die gratis te downloaden is. Vooralsnog alleen Engelstalige boeken.
  • Adobe Ideas (Gratis) – Snel tekenen op de iPad
  • Air Hockey (Gratis) – Door de multitouch scherm leuk om met je vrienden te spelen
  • TapTap Radiotin (Gratis) – Een iets wat aparte TapTap variant
  • iStudiez Pro ($4,99) – De ideale vervanging voor je schoolagenda
De iPad moet niet gezien worden voor een laptop of pc vervanger want dat is het niet. Het is voor al een mooi uitziende gadget waarmee je basisdingen relax kunt doen. Apple heeft een uitstekende gebruikersinterface ontworpen die door de snelheid van het apparaat volledig tot zijn recht komt. Toch is het ontbreken van Flash, de mogelijkheden om te tweaken,multitasking en de enigzins hoge prijs een hekelpunt voor de aanschaf. Je moet zelf bepalen waarvoor je het apparaat wilt gaan gebruiken voordat je het aanschaft. Maar even op de bank het nieuws lezen of in de trein een filmpje kijken zonder een zware laptop mee te sleuren is toch wel een hele verbetering.

Heb ik iets gemist in mijn review of hebben jullie een vraag? Post ze in de comments en ik zal ze beantwoorden!

http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080349.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080353.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080356.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080358.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080364.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080365.JPG http://pauldulong.nl/ipad/tn_P1080367.JPG

http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0002.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0003.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0026.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0029.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0004.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0005.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0006.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0008.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0009.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0011.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0012.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0013.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0015.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0016.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0017.PNG http://pauldulong.nl/ipad/tn_IMG_0028.PNG

Heb jij ook een Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart?

Paar kanttekeningen:
gebruiksduur is afhankelijk van screen brightness. Zet je dat onder de 50%, dan kan je makkelijk meer dan 10 uur mee halen.

Opladen via USB op zwakke PC usb-poorten is wel mogelijk, alleen... de ipadscherm moet uit staan.

De ipad zelf is natuurlijk mono. Slechts aan 1 kant zijn er speakers.

En tip: om de tab reload en limiet teniet te doen. Gebruik atomic browser.
Atomic browser heb ik ook maar sommige links worden niet goed herkend wat zeer irritant is. Er zit maar aan 1 kant speakers maar in de Teardown van iFixit zaten er wel twee speakers naast elkaar. Ik weet niet of het daardoor stereo om mono geluid is ?
Een paar vraagjes. Is hij handig in gebruik als je hem meeneemt? Ik ga namelijk iedere dag met de trein naar school. Hoe handig is het dan om hem in je tas te stoppen (met een case eromheen natuurlijk)? En hoe makkelijk is het om bv. een film te kijken in de trein?
PS. Goede Review! Keep up the good work!

[Reactie gewijzigd door Oentje13 op 24 juli 2024 06:41]

Ik heb hem ook meerdere keren in de trein meegenomen en het bevalt me erg goed. Hij past niet in je jas maar wel in tas. Films zijn perfect er op te kijken echt genieten door het mooie scherm. Je kunt hem op je schoot of knie laten rusten, ik hield het met gemak een uur uit (toen was ik op mijn bestemming).
Okey dan ga ik hem zeker kopen. Ik zit iedere dag 2 uur in de trein. En tijdens tussenuren kun je ook films kijken natuurlijk...
De iPad is zwaar, mijn weegschaal geeft 691 gram aan. Ik weet niet of het uitmaakt,
maar de batterij was toen vol opgeladen

Dit is nieuw voor mij...een volle accu weegt meer dan een lege? :)
Volle accu's wegen net zo veel als lege accu's. ;) Er verdwijnt immers geen massa bij gebruik.
Volle accu's wegen net zo veel als lege accu's.
NIet volgens Einstein!
Door het opladen van een accu neemt de potentiële energie toe en dus ook de massa (Δm = ΔE/(c^2)).

Echter dat verschil is zo klein dat het in de praktijk niet meetbaar is.
buiten dat jou formule nu niet van toepassing is, gaan we even logisch na denken.
Laten we eerst beginnen met de atomen. Er komen geen atomen meer of minder bij ontlading of oplading. (Is dit wel het geval dan kan je en heel veel geld verdienen en de nobel prijs winnen) Het enigste wat dan nog kan veranderen is de hoeveel elektronen. Hoe komt het dat een batterij werkt. Simpel, door een verschil potentieele lading van ionen (Lithuim ion ;-) )dus... als de batterij leeg is is er geen potentiaal verschil. vol dan wel. Het verschil wordt gecreerd door er in tegen gestelde richting (opladen) er spanning op te zetten. Wat je doet is je brengt eigenlijk de ionen naar een niveau waar ze niet graag zitten maar er komt geen elektronen bij. Conclusie: de batterij blijft zijn gewicht behouden en wordt ook neit zwaarder.
Dat is dus onzin, dit geldt alleen in relativistische omstandigheden, en aangezien je iPad waarschijnlijk nooit in de buurt van de lichtsnelheid gaat komen gaat die formule niet op.

OT Leuke review, misschien dat ik op de NL release ook wel voor dit beestje ga :)

[Reactie gewijzigd door Markofnikoff op 24 juli 2024 06:41]

Fout, we werken hier met redox (scheikundige) reactie's en niet op kernfysica niveau.

Die formule e=mc^2 wilt zeggen dat er massa verdwijnt bij een kernspljijting of fusie, welke terugkeert in energie. Aangezien c^2 een groot getal is, heb je maar klein beetje massa nodig voor best veel energie. Dat doen ze in kernfusie en kernsplijting centrales, niet in accu's.
Anoniem: 357365 @Carbon2 mei 2010 21:24
Je hebt inderdaad gelijk. Het is niet het geval dat enkel bij kernfusie -of splitsing dan massa verdwijnt of ontstaat. Als je accu leeg is, is je iPad lichter. Energie en massa zijn immers hetzelfde!
Deze onzin heb ik er dan ook uit gehaald. Net zoals vele andere typfouten.
Mooie review.
Maar ik vind de score bij featureset toch nog erg hoog. Geen 3G, geen multitasking, enkel laden via lichtnet, 1 app. via BT.
Hij kan niet laden doordat de computer gewoon te weinig power heeft. Daarnaast wordt multitasking opgelost in OS4 en voor de 3G versie kun je ook kiezen ;)
Bepaalde moederborden van Gigabyte kunnen wel iPad's laden.

Alle moederborden kunnen een iPad laden, alleen moet hij dan uit staan
Anoniem: 297098 @Pinin27 april 2010 20:27
Geen 3G is toch op te lossen door de 3G versie te nemen?
Goede review. Volle of lege accu moet niets uitmaken voor het gewicht.

Wat was je trouwens kwijt voor je ipad inclusief verzendkosten en invoerrechten?
Zo'n dikke 600 euro, ik had een mooi dealtje kunnen maken op eBay.
Goeie test :). Ik zag nog wel een foutje in de tekst: onder het kopje "Temperatuur en geluid staat er een 'hoewel': is de zin nog niet af of is het woord per ongeluk vergeten bij de spellingscheck/ zinsbouwcheck?

[Reactie gewijzigd door YoupS op 24 juli 2024 06:41]

Inmiddels gefixed, heb ook de tekst nog een keer nagelopen en vele typfouten eruit gehaald!
Zeer goeie review!
Ik zou wel willen weten waarvoor je hem allemaal gebruikt.
Verder heel duidelijk uitgelegd!
5 sterren van mij.
Een beetje casual surfen zoals Tweakers, Gizmodo, lesrooster, nu.nl enzevoorts.
In de trein kijk ik series die ik via iTunes erop gegooid heb zoals The Pacific. In de klas maak ik er notities op en gebruik ik iStudiez Pro voor mijn agenda. Ook maak ik allerlei to do lists erop met de app sorted. En 's avonds speel ik een spelletje op de bank of met vrienden :)
Goeie vraag: hoe kun je bestanden versturen (foto's, filmpjes, etc.) ? Alleen via iTunes of kan dat ook via Bluetooth of downloaden vanaf je pc met webserver via wifi , bijv. http://mijncomputer/filmpje.mp4
En kun je een externe Bluetooth GPS gebruiken ?

Als dat beide niet kan heb je bar weinig aan je BT .....
#G voegt naar mijn idee niet echt iets toe, de meeste smartphones hebben een hotspot mogelijkheid (AndroidTether / Joikuspot) zodat je je telefoon als Wifi hotspot kunt gebruiken en dus toch een 3G verbinding kunt maken.

Er staat verder "met 16GB HDD" maar er zit toch helemaal geen HDD in ? Alleen flash memory.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 24 juli 2024 06:41]

Die vragen kan je beter in de forum stellen [iPad] Ervaringen & Discussie - Deel 4

Bluetooth gps pikt ie niet. Voor zover bekend, alleen BT toetsenborden en headsets.
  • Bestanden versturen richting ipad is afhankelijk van de app. Mediabestanden kunnen gestreamed worden met verschillende apps.
  • Foto's enkel met itunes of de SD/usb-adapter of email/web of een aparte app.
  • Documenten ook weer afhankelijk van de app. BV goodreader biedt je de mogelijkheid om bestanden direct van een website, webdav -server, dropbox af te halen. Maar het kan ook een FTP-service opzetten waarmee je dingen over kan pompen.
Anoniem: 354906 27 april 2010 13:21
'' En de alluminium achterkant om sterk en degelijk over''
om?
leuke review!
mag ik weten waarom je niet hebt gewacht op een 3G versie?

p.s. onder "opslag":
Tot nu toe heb ik 45% van de opslag gebruikt en ondervindt ik nog geen hinder van ruimtekort.