Nokia-OS MeeGo krijgt geen centrale applicatiewinkel

MeeGo, het nieuwe op Linux gebaseerde besturingssysteem van Nokia en Intel, krijgt geen eigen centrale applicatiewinkel. In plaats daarvan worden voor fabrikanten en providers 'branded' applicatiewinkels gemaakt.

Providers en fabrikanten kunnen met eigen winkels makkelijker geld verdienen aan verkochte MeeGo-smartphones, legt technologie-expert Derek Speed van Intel uit in een hands-on van Linuxmag.com. De applicatiewinkels zijn te vinden onder de naam App Up, waar gebruikers van MeeGo-smartphones applicaties kunnen downloaden.

Concurrenten als iOS en Android beschikken wel over een centrale applicatiewinkel, wat steeds vaker als een essentieel aspect van een smartphonebesturingssysteem wordt gezien. Ook Symbian beschikt trouwens niet over een centrale applicatiewinkel op alle toestellen, maar wel over merkspecifieke downloadwinkels als de Ovi Store van Nokia.

Speed liet aan Linuxmag.com een vroege build van MeeGo zien, met onder meer het hoofdmenu en de foto-applicatie. Er blijft echter veel onduidelijk over het OS, dat een samenvoeging is van de Linux-varianten Moblin van Intel en Maemo van Nokia. In een bespreking van de netbookversie van MeeGo is te zien hoe het multitasken werkt - met 'zones', een soort kruising tussen applicatievensters en bureaubladen - en dat veelgebruikte functies als de browser en multimedia via tabbladen bovenaan het scherm beschikbaar zijn.

De eerste netbooks met MeeGo moeten dit jaar uitkomen. Onder meer Acer en Asus werken aan dergelijke systemen. Nokia is ook bezig met een smartphone op basis van MeeGo, de N9. Die zal in elk geval nog dit jaar aangekondigd worden, maar of het toestel ook dit jaar nog op de markt komt, is onduidelijk.

Nokia en Intel willen onder meer smartphones, netbooks en auto-elektronica uitrusten met MeeGo. Voor dat laatste is al een overeenkomst gesloten met een alliantie van autofabrikanten. Voor Nokia moet MeeGo het OS voor high-end smartphones worden. In deze markt zag Nokia zijn omzet in de afgelopen jaren afnemen, omdat het zijn Symbian S60-toestellen voor steeds minder geld verkoopt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-08-2010 • 16:43

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
27
2
0
16
Wijzig sortering
Ik hoop echter wel dat er iets als onafhankelijke repositories komen, of in ieder geval de mogelijkheid daartoe (ze zelf toe te voegen). Het lijkt mij namelijk een verschrikking als je bent overgeleverd aan de grillen van een provider, neem Vodafone die onlangs nog op slinkse wijze hun eigen software op een Android-toestel trachtte te installeren. Goed, dat hebben ze uiteindelijk na massaal protest weer teruggedraaid, maar als ze er half mee wegkomen zullen ze het geheel uitvoeren.

Het grote voordeel van MeeGo is dat het in beginsel het meest pure Linux op een smartphone is (van de grote/populaire platformen althans), afgaande op Maemo. Als ze het echter zodanig dichtgooien dat je afhankelijk wordt van een provider, zou het voor mij in 1 keer afvallen als mogelijkheid. Ik lees in het artikel overigens niet dát dat zo is, afhankelijk zijn van enkel de provider, maar Nokia moet zich wel realiseren dat die toestellen vooral de uiteindelijke gebruiker moet aanspreken dat hij/zij er veel mee kan, en niet zozeer de provider. De provider zal het zeker waarderen dat ie er veel mee kan/mag (aanpassen/eigen software), maar de gebruiker zal het toestel uiteindelijk moeten betalen, en díe zal het toestel dus ook moeten willen hebben.
Welnee, je kunt volgens mij gewoon Linux programma's downloaden en installeren zonder ooit iets met wat voor appstore dan ook te maken te hebben. Dat kan ik elk geval met Symbian en Maemo ook (las ooit dat iemand eens OpenOffice op z'n N900 gezet had).

Dat providers hun appstores gaan pushen, ach, daar doe ik hetzelfde mee als al die OVI programma's op m'n nieuwe E72: die gaan allemaal in een submap "ongebruikt" (verwijderen lukt niet).
Ik vermoed dat het hele meego nogal gaat floppen, zeker op deze manier. En Microsoft heeft reeds een systeem wat in auto's, vooral in de VS op dit moment, flink wordt gepromoot.. dat lijkt mij vrij sterke concurrentie. Een centrale appstore is 1 van die gouden grepen voor een succesvol platform, juist de diversiteit was altijd al onhandig. Bovendien, ik als developer heb daar ook geen interesse in, ik wil iedereen zonder veel poespas in 1x bereiken.
MeeGo = MS + Nokia. Dus wellicht promoot Microsoft MeeGo?

Verder beaam ik volledig wat je zegt, nu kost het porten van apps naar de alternatieven best veel tijd, denk echter na dit nieuws dat Nokia onderaan onze lijst van alternatieven komt te staan (veel moeite + weinig omzet = vooral niet doen).
Ik vind dit wel jammer. Doordat elke applicatie op elk toestel beschikbaar is bij bijvoorbeeld Android, is het veel gemakkelijker voor ontwikkelaars van apps om iedereen te bereiken.

Even offtopic: linksboven staat "16:43 Nokia-OS MeeGo krijgt geen cent..." :P
Wat moet ik met een chineze applicatie? Waarom moet de content in een nederlandse appstore ook aan amerikaanse wetgeving voldoen? ik denk dat het uiteindelijk een betere ervaring kan zijn voor gebruikers dan het wereldwijde model. Hierbij is het wel belangrijk dat er een centrale test locatie is zodat applicaties maar 1 keer gekeurd hoeven te worden. Ontwikkelaars vinden de stores vanzelf wel.
Anoniem: 93798
@humbug19 augustus 2010 19:07
Wat moet ik met een chineze applicatie? Waarom moet de content in een nederlandse appstore ook aan amerikaanse wetgeving voldoen?
Het is niet omdat je één wereldwijde Store hebt dat je deze probleem niet kan oplossen. Apple heeft ook maar één Store maar niet alle applicaties verschijnen op het zelfde moment in alle landen of zijn overal beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is nieuws: Microsoft brengt Windows Live Messenger voor iPhone uit, deze is pas later verschenen voor de Nederlandstalige gebruikers. Als de ontwikkelaars van de applicatie-winkel voldoende de tijd nemen kan je perfect voorkomen dat je er geen buitenlandse applicaties in het aanbod belanden en dat alles voldoet aan de juiste wetgeving per land.

Dat ze toch kiezen alles te decentraliseren zal wel eerder uit tijd ~ financiële redenen zijn & om alle partners die meewerken aan het dit programma meer vrijheid te geven, dat consumenten daar nu voordeel bij gaan hebben weet ik niet ...
Anoniem: 119196
@humbug19 augustus 2010 19:55
Dat is niet het geval. Als jij een Chinese applicatie tegenkomt in de Nederlandse store dan is het omdat een Chinees bewust Nederland heeft aangeklikt.

Er zijn zat applicaties die slechts in enkele landen beschikbaar zijn. De Apple appstore laat die beslissing echter over aan de ontwikkelaar.
Jij vindt het jammer maar de Vodafones van deze wereld staan zichzelf al in hun handen te wrijven.
Reken maar dat je weer veel te veel mag betalen voor een handjevol apps waarvan Vodofone vindt dat ze niet in strijd zijn met hun eigen bagger-apps.
Ik vind het ook heel jammer, als potentiële klant maar ook als potentiële ontwikkelaar voor dit platform. Ik heb geen zin om veel stores toe te moeten voegen om apps te kunnen downloaden en nog minder om deals met meerdere van die stores te moeten maken om een beetje te kunnen verdienen als ontwikkelaar. Het feit dat Qt wordt gebruikt en aangemoedigd vind ik een leuke plus, maar dit is (bijna?) een dealbreaker.
MeeGo is de dood van Maemo en van Linux op de MID en phone. De toekomst ligt dus enkel bij Android.
Ik vind het juist stukken beter... Soms zit ik in de Android market te kijken naar leuke games of apps maar ik kom regelmatig games tegen met de opmerking "Werkt niet op **** toestel"

Als je OEM based stores hebt zullen alle apps werken op de toestellen die gebruik maken van die betreffende store waardoor je geen apps tegenkomt die niet werken en het is OEM based dus een store van bijv Nokia zal gewoon wereldwijde apps hebben :)

provider branded stores vind ik dan wel weer jammer omdat bijv KPN heel Nederland minded is waardoor je in dat geval geen leuke Amerikaanse apps zal zien

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 19 augustus 2010 20:18]

Ja, maar in een OEM based store zullen de prijzen hoger zijn, en het aanbod veel minder.
Maar... hoe kan een developer dan z'n app in die appstores krijgen :?

Lol@ bovenste filmpje trouwens. Performance is blijkbaar nog niet een van de sterke punten. :+ Het lijkt ook wel of hij bijna door het scherm heen moet drukken om het ding te laten reageren.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 19 augustus 2010 16:49]

Ik krijg het idee dat via AppUp verschillende appstores bereikbaar zullen zijn die branded zijn. In theorie lijkt het mij dan mogelijk om een open source appstore toe te voegen aan AppUp. Of de fabrikanten dat doen voor de klanten is natuurlijk een tweede...
Heeft dat met performance te maken dan? Lijkt mij dat dit eerder aan de hardware ligt. En aangezien dit alleen maar een test-toestel is dit voor mij geen rede om bang te zijn dat de performance van Meego slecht worden.
Ook al krijgt het van nokia geen centrale appstore. De linux mensen bouwen er vast wel een als er genoeg mensen gebruik gaan maken van MeeGo lijkt me ;)
true, en dan is de kwaliteit mogelijk ook een stuk hoger.
- van bepaalde 'winkels'

denk aan het idee dat je als comunity een eigen app-store kunt bouwen, waarin apps aan veel hogere eisen moeten voldoen dan bijv de apple store of de android market, zodat er dus naar kwaliteit in plaats van $$$ gekeken zal worden.

lijkt me alleen maar goed.
En hoeveel apps verwacht je dan? 3 of 4 kijk dan naar Wm 6.5 die heeft ook een beperkte maar best wel hoge kwaliteit app store maar mensen haker er wel op af, omdat er beter is.
Nokia isn't connecting with the people.

Liever een centrale app store dat tal van mali fide bedrijfjes met hun apps vaak ongetest.
Ik weet het niet maar speel je zo niet gewoon elke hacker in de hand ?
Dan kan zo een store vol staan met een leuke virus applicaties of troyan er op zetten.
paswoorden bank gegeven email adressen worden in een hand omdraai prijs gegeven wat dacht je van een leuke bel app die stiekem op de achter grond 0900 nummers een paar keer per dag belt om je telefoon rekening een beetje body te geven.
nee dat is cool. bij een bel bedrijf wordt een typ muts neer gezet test app werkt hij ja tuurlijk zet hem maar online ipv dat er serieus gekeken wordt wat een app doet maar wat het dan ook echt doet.

Wie wil er inhemels naam voor dat ding gaan ontwikkelen? app store maakt iets en zet het op de app store

The nokia way je maakt iets en dan? moet je 1000 websites van verschillende providers af om daar je app te up loaden en maar hopen dat ze hem overal maar toe laten? hoe ziet dat dan als je een update voor je progje hebt?

Maar ja nokia wees maar lekker tegen draads, volgens mij vergeten ze alleen dat nokia geen apple is. En dat alles inc de nieuwe leiding een beslissing over maakt in dikke bruine S ver vananderd ipv in goud.
als het zo door gaat met nokia dan verwachtine binnen 1-2 jaar dat we niets meer hier op tweakers te horen kijgen over een bedrijf dat eigenlijk kwa innovatie 0,0 soort
The nokia way je maakt iets en dan? moet je 1000 websites van verschillende providers af om daar je app te up loaden en maar hopen dat ze hem overal maar toe laten? hoe ziet dat dan als je een update voor je progje hebt?
Volgens mij snap je het niet helemaal... The nokia way... Je maakt een app, je wilt hem publiceren voor Nokia toestellen dan stop je hem in de OEM (Nokia) store... Wil je ook Samsung toestellen ondersteunen stop je hem in de OEM (Samsung) store :)

Vrij simpele manier om ervoor te zorgen dat je niet 100e apps hebt die op 9 van de 10 toestellen niet werken (zoals bijv met Android)!

Je opmerking klopt wel op het gebied van de provider branded stores, ik hoop dan ook dat ze een mogelijkheid bieden om een OEM store en een provider branded store tegelijkertijd te gebruiken en niet of of

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 19 augustus 2010 20:23]

Om eerlijk te zijn ben ik nog niet 1 app tegen gekomen op mijn HTC Hero die niet werkte voor mijn telefoon..

Zover ik weet worden ook apps die niet compatible zijn met je telefoon, niet weer gegeven in de marketplace.
Ik ben ook nog geen enkele app tegengekomen.. Doe ik iets fout? Met de htc hero en galaxy s...
Volgens mij klopt dat niet. Zulke dingen kwamen volgens mij alleen in het tijdperk voor toen 2.1 net uit was op mobieltjes.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 20 augustus 2010 09:48]

"Providers en fabrikanten KUNNEN met eigen winkels makkelijker geld verdienen"
Dus geen garanties, en let op het woord 'makkelijker'. Het laat zien dat de nadruk bij M$ en Neukia ligt op makkelijk geld verdienen door de telco's en fabrikanten. Er wordt niet gerept over het gemak voor de ontwikkelaar of de gebruiker. Apple heeft de hele smart phone business aan het draaien gekregen door JUIST nadruk te leggen op de ontwikkelaar en de gebruiker. Waarbij ook de telco niet wordt vergeten, de licentiestructuur en netwerkrestricties helpen het verdienmodel van de verkopende telco.

Ik bouw apps voor wm/ios/bb/meamo/android en ik kan je zeggen een centrale store waar je je apps kan beheren kwa versies en compatibiliteit vooral noodzakelijk is voor kleine ontwikkelaars zonder administratieve werknemers. Mijn inziens zal Apple's AppStore de komende jaren onverslagen blijven en de voorsprong zal alleen maar groter worden. Jammer, had erg veel van Meamo/MeeGo verwacht maar blijkbaar wil het MeeNotGo management niet de moeite nemen/investering doen om een centrale app winkel neer te zetten. Als ze er zelf niet in geloven waarom zou ik dat dan wel doen?
Volgens mij begrijpen jullie het niet. Er komt één appstore maar met verschillende namen voor de verschillende aanbieders. Bovendien kun je met Qt voor alle Meego toestellen (telefoon en computer) programmeren, ook publiceren en promoten wordt door Nokia steeds makkelijker gemaakt. Begrijp het onbegrip dan ook niet.
Zo snel de community het gaat beoordelen wordt het door wat 'techy' mensen beoordeelt, en komen er allemaal 'tooltjes' in die vanalles doen met een GUI van min 3.
Dat is bij Debian wel anders, en bij Ubuntu, en bij Windows (dat is dan geen community, maar gewoon wat oude mannen die geld willen zien - maar het komt op hetzelfde neer: techies), en bij Qt en bij LimeWire, en bij diverse Torrent clients, en bij Darwin en bij [ lange, lange lijst met techies die mooie producten maken ].


Wat je eerder bedoelt zijn die rare mod-apps voor WM die er niet uit zien en alleen maar rare dingen doen waar de 99% eindgebruiker niks aan heeft. Apple heeft Quality Control, dus daar kom je dat niet tegen, en Android zal door de techies gebruikt worden met apps die ze als installer files binnen halen, niet via een store.
Toch wel een nadeel de appstore en android market (noem maar op) is gemakkelijk voor mensen die niet zo veel verstand van smartphones hebben en hier zullen een hoop mensen op afhaken.
Feit is dat mensen niks weten van OS'en e.d., daar speelt nokia op in.
De schaapjes kopen toch wel de telefoons, de herder wil alleen dat het geld naar het juiste laatje gaat, die van de providers.
De consumenten en ontwikkelaars worden er niks beter op, de provider verdient meer centen en nokia wordt door hun gepromoot om zo de verkoop goed te houden.
Byebye, geen meamo meego of wat dan ook voor mij, monopolisten.
De consument weet wel degelijk wat van osen af, alleen niet zoals "Dat is winmo!" Nee "dat telefoontje met die spelletjes en dat appeltje!" Dan gaan ze naar de winkel en vragen "Heeft u een telefoon met een appeltje" waarop de verkoper antwoord "Ja die hebben wij, 400 euro" Waarop de koper schrikt en zegt "Dat is veel te duur heeft u wat minder duurs?" "Ja deze nokia...", "heet die ook spelletjes?" "niet zoveel als de iPhone..." "laat maar zitten dan..." Dit is wel erg kinderachtig geratineerd maar je snapt mn punt of niet?
The one with the wifis and the gee bees... :+
Precies, i dont care
Die build in het eerste filmpje ziet er nog heel buggy uit. Hopelijk komen er ook mooie themes voor de telefoons, want de huidige lay-out is toch echt niet zo mooi als die van de N900.

Ontopic:
Ik neem aan dat er wel repositories zijn die je kan gebruiken, dus dat is eigenlijk ook al een soort AppStore in mijn ogen. Momenteel werkt dat prima op de N900.
Dat is toch echt jammer. Het mooie van de iPhone is dat er een plek is waar alles te krijgen is. Dit heb je in mindere mate op de Android telefoons. Als je het alleen aan de providers overlaat dan ben ik bang dat je maar half gevulde marketplaces krijgt.

Al zal er natuurlijk wel community driven app stores opgezet worden, maar dan heb je nog steeds niks centraals.
Geen slimme move...bij Android en iOS is juist een van de sterke punten die centrale winkel, kunnen gebruikers lekker rondkijken in top 10 dit en dat, 'aanradertjes' in de trend van 'als je dit leuk vind, kijk eens naar dat'...dat soort dingen werkt je verkopen in de hand.

Alleen ikzelf al heb meerdere apps gekocht voor mijn iPhone gewoon omdat ik in de store zat te kijken en vervolgens tussen de aanbevelingen keek. Door in zo'n store te bladeren kom je dingen tegen die je zelf nooit zou zijn gaan zoeken...
Het hoeft niet per se een probleem te zijn, zolang je maar voor de ontwikkelaar een platform aanbiedt dat ervoor zorgt dat de applicaties op alle winkels tegelijkertijd verschijnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee