MeeGo, het nieuwe op Linux gebaseerde besturingssysteem van Nokia en Intel, krijgt geen eigen centrale applicatiewinkel. In plaats daarvan worden voor fabrikanten en providers 'branded' applicatiewinkels gemaakt.
Providers en fabrikanten kunnen met eigen winkels makkelijker geld verdienen aan verkochte MeeGo-smartphones, legt technologie-expert Derek Speed van Intel uit in een hands-on van Linuxmag.com. De applicatiewinkels zijn te vinden onder de naam App Up, waar gebruikers van MeeGo-smartphones applicaties kunnen downloaden.
Concurrenten als iOS en Android beschikken wel over een centrale applicatiewinkel, wat steeds vaker als een essentieel aspect van een smartphonebesturingssysteem wordt gezien. Ook Symbian beschikt trouwens niet over een centrale applicatiewinkel op alle toestellen, maar wel over merkspecifieke downloadwinkels als de Ovi Store van Nokia.
Speed liet aan Linuxmag.com een vroege build van MeeGo zien, met onder meer het hoofdmenu en de foto-applicatie. Er blijft echter veel onduidelijk over het OS, dat een samenvoeging is van de Linux-varianten Moblin van Intel en Maemo van Nokia. In een bespreking van de netbookversie van MeeGo is te zien hoe het multitasken werkt - met 'zones', een soort kruising tussen applicatievensters en bureaubladen - en dat veelgebruikte functies als de browser en multimedia via tabbladen bovenaan het scherm beschikbaar zijn.
De eerste netbooks met MeeGo moeten dit jaar uitkomen. Onder meer Acer en Asus werken aan dergelijke systemen. Nokia is ook bezig met een smartphone op basis van MeeGo, de N9. Die zal in elk geval nog dit jaar aangekondigd worden, maar of het toestel ook dit jaar nog op de markt komt, is onduidelijk.
Nokia en Intel willen onder meer smartphones, netbooks en auto-elektronica uitrusten met MeeGo. Voor dat laatste is al een overeenkomst gesloten met een alliantie van autofabrikanten. Voor Nokia moet MeeGo het OS voor high-end smartphones worden. In deze markt zag Nokia zijn omzet in de afgelopen jaren afnemen, omdat het zijn Symbian S60-toestellen voor steeds minder geld verkoopt.